- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- SONY LCD és LED TV-k
- Hisense LCD és LED TV-k
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- CES 2025: nagyon csinosra sikerült az új Yoga 9i sorozat
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- CES 2025: beharangozta az RDNA 4-et az AMD
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bile Demon
őstag
A mágnesesen rögzített, levehető csempét mivel szokták fugázni?
Bruhe
-
inci67
tag
válasz cinemazealot #61095 üzenetére
-
enemi
senior tag
válasz macilaci78 #61096 üzenetére
Annak az említett 16-os csavarnak az életben nem fúrtam elő,pedig több tíz kilót becsavartam 18-as lapba.
Fogtál a kezedben olyan 50 mm vastag 8 mm-es lapból készült bútorlapot? Készítettél belőle bármi is?
[̲̅̅P̲̅][̲̅̅s][̲̅̅y][̲̅̅T̲̅][̲̅̅r][̲̅̅a][̲̅̅n][̲̅̅C̲̲̅̅][̲̅̅e]
-
macilaci78
nagyúr
A példámban az asztallap egymástól távol van alátámasztva, mondjuk, 80 cm-re. Ezt középen nyomom lefelé, mint az ökör egy kis alapterületen, mint egy borosüveg alja, akkor az sérülni fog.
Igazad van, egy papírrács betétes ajtólapon általában csak 4 mm a fedőréteg, itt ennek a duplája, ami még a felét sem éri el a 18-as anyagnak, amit asztallap esetén duplungolni szoktak legalább kerettel.Persze egy korpusszal minden éle alatt alátámasztva más a helyzet, de bizodalmam így se sok van benne.
A sajtófotó meg tipikusan a papír/monitor mindent elbír esete.
És még egy gondolat: ezt csavarral kellene rögzíteni az asztallaphoz, a csavar a 8 mm vastag anyagba tud csak kapaszkodni, míg 1 réteg 18-as anyagnál 16 mm is biztonsággal megvan, ha előfúrnak.
Ha nincs egy fa/MDF keretszerkezet, akkor az a 2 mm ABS élzárás sok vizet nem zavar, nekidől egy állólámpa, vagy csak egy ceruzahegyezőt felcsavarsz rá és megrogy. Persze a kábelátvezetővel lehet emelni a papírrács-betét fényén.Amúgy a JafHolz-os linken szereplő termék bruttó kiskerára 5.173 Ft/m2, míg az 50 mm vastagé 5.960 Ft/m2, de csak natúrban érhető el ennél a cégnél. Kb 2,5-6 k között vannak ugyanott ugyanezen gyártó dekoros laminált forgácslapjai, de ahogy korábban már írták, az alsó réteggel lehet olcsósítani, a natúr helyett meg hoz a lista 158 színt.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
cinemazealot
addikt
válasz inci67 #61091 üzenetére
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, de mindkét esetben lehet átmenetet csiholni a "némán áll" és a "maxon pörög" állapot között. Az 1. valamelyest egyszerűbb kialakítás, de szerintem nem jobb, mint a 2. Én személy szerint a 2. változatot követném.
(#61093) enemi
Ezzel én tökéletesen tisztában vagyok, de inci67 kolléga azt írta, hogy egy laptopról van szó, aminek a ventilátora 5 V-on visítva süvít. Aztán felmerült a potival való szabályozás lehetősége, ezért feltételeztem, hogy egy próbát megérhet. Ha nem megy, majd beszámol róla, és akkor kitalálunk egy második iterációt. -
enemi
senior tag
válasz macilaci78 #61092 üzenetére
Pont rossz példát írsz,mert azér' elég nagy felület a borosüveg alja,hogy az erőt szétossza. Viszont bútorokat készítenek belőle (lásd a linken leírt specifikációkat) csak,hogy jóval drágább,mint ha 2 lapból lenne maszekolva.
(Utólag megjegyzem,hogy anno mikor elkezdtük használni (2006 körül) sokkal drágább volt,mint a mezei 18 millis. 2011 óta már nem asztalosként termelek,igy nem tudom az árakat. És érdekes volt a vágása,hisz igencsak nagy lap kell az 50 millis vágásához 45 fokban)[ Szerkesztve ]
-
enemi
senior tag
válasz cinemazealot #61089 üzenetére
Másik meg,hogy mennyi a venti "sztarting voltázsa" ...nem? A működésük 5-12 V...
"A feszültségalapú szabályozás azt jelenti, hogy a második lábon változó, és általában 12 voltnál kisebb feszültséget kap a ventilátor. Minél alacsonyabbat, annál lassabban forog, de az, hogy adott feszültségszinthez milyen fordulatszám tartozik, teljes egészében a ventilátorra van bízva*. Ha túl alacsonyat, akkor le is állhat a ventilátor, ami azért veszélyes, mert ha a kapott feszültség a ventilátor forgómozgásának megindításához szükséges indulófeszültség környékére esik, akkor a ventilátor megpróbál újra és újra felpörögni, csak nem tud, és ezzel a motorját könnyen le lehet égetni (ezért nem ajánlott egy kábelre eltérő ventilátorokat kötni, mert olyankor könnyebb elérni ezt a kedvezőtlen helyzetet).A PWM alapú szabályozás azt jelenti, hogy a második lábon fixen 12 volt megy, és a negyedik lábon a szabályozást végző x%-os kitöltöttségű PWM jel. Az teljes egészében a ventilátorra van bízva, hogy adott kitöltöttségű jelet milyen fordulatszámra fordít át*, ezért bár nem jelent olyan súlyos, könnyen meghibásodáshoz vezető problémát egy kábelen különböző típusú PWM-es ventilátorokat használni, mint feszültségalapú szabályozás esetében, de némi anomáliát mégis okozhat. Abból, hogy a második lábon fixen 12 volt megy, következik az is, hogy a 3 pines ventilátorok PWM-es szabályozású csatlakozóban maximális fordulatszámon működnek. Fordítva is igaz ez, azaz a PWM-es ventilátor fixen 12 voltot vár a második lábon, arra van felkészítve a motor és a vezérlés is, így előfordulhat kellemetlen mellékhatás (morgó motorhang), ha feszültséggel szabályozná valaki."
-
inci67
tag
válasz cinemazealot #61089 üzenetére
Akkor jól gondoltam, maradok az 1. változatnál, hogy tudjam szabályozni a másik, hogy vagy max vagy nem megy nem alternatíva számomra. Köszönöm az eszedet, és hogy segítettél.
-
enemi
senior tag
válasz macilaci78 #61087 üzenetére
na,na,na...nah! használtál ilyet? nem 3 millis hdf lapokból van...
-
cinemazealot
addikt
válasz inci67 #61086 üzenetére
Többféleképpen is be lehet kötni:
Az egyik megoldás az, hogy a potit és a ventilátort sorba kötöd egymással, így a poti csak előtét ellenállásként viselkedik, a ventilátoron pedig mindig fog folyni valamennyi áram, még ha olyan kevés is, hogy az ne kezdjen el pörögni. Ezt én nem tartom szerencsésnek, de ha Számodra egyszerűbb kivitelezni, megteszi. Ez esetben az USB-ből érkező fekete vezeték (GND vagy test) legyen fixen rákötve a ventilátor GND (vagy negatív) kapcsára, az USB-ből érkező piros (VCC vagy 5 V) pedig a poti 3. kapcsára, majd a poti 2. kapcsá kösd össze a ventilátor másik (VCC vagy pozitív) kapcsával. Így balra tekerve minimális fordulaton, jobbra tekerve maximális fordulaton pörög a ventilátor.
A másik megoldás, hogy a poti feszültségosztó szerepet tölt be. Ekkor az USB fekete (GND) és piros (VCC) vezetéke menjen a poti 1. (fekete) és 3. (piros) kapcsára, a fekete menjen tovább a ventilátor egyik (GND vagy negatív) kapcsára, a poti 2. kapcsát pedig kösd össze a ventilátor másik (VCC vagy pozitív) kapcsával. Ilyenkor balra tekerve a ventilátor teljesen ki lesz kapcsolva, jobbra tekerve pedig megkapja a teljes 5 V-ot. Viszont akár így akár úgy, a poti folyamatosan terheli majd az USB-t, éppen ezért ildomos ide viszonylag nagy ellenállás értékű potit választani, szerintem legalább 10 kOhm, de majd az okosabbak megmondják.
-
inci67
tag
válasz cinemazealot #61081 üzenetére
-
Archttila
veterán
válasz Pete55555 #61074 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Nem sajnos a DIY most nem fér bele mert
1. rohadtul nincs időm semmire nemhogy erre
2. piszkosul semmi helyünk. (új lakásba vagyunk, gyerek miegymás)
2. tőlem is kész megoldásokat várnak, mivel ezért fizetnekAnnyit tudok tenni, hogy körbetelefonálok még pár ilyen és ehhez hasonló dolgokkal foglalkozó céget aztán majd meglátom merre tovább.
A lap mérete egyébként 160x81cm kell legyen.
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
hotkar
aktív tag
válasz cinemazealot #61081 üzenetére
A hang az más tészta, mert az emberi hallás logaritmikus, azaz a minimál hangerő környékén sokkal kisebb változtatás is elég ugyanakkora hangerősségváltozás észleléséhez, mint nagy hangerőnél.
Ettól függetlenül a ventilátor fordulatszáma sem lesz lineáris a potméter állásához képest.
-
Z_A_P
addikt
válasz gyenesmartin #61079 üzenetére
+macilaci!
Nem is draga, es -50...200 fokig mukodik. Ezt kiprobalom!
Annyira azert nincs messze a motortol, 50cm? De az enyemen atvezetik a hutofolyadekot egy spiralban (futott a cucc hogy jobban mosson, szoval siman 80-100 fokos az ablakmoso par perc utan).
De 200 tuti nem lesz soha.Szerk: mondjuk "ecetsav bázisú", ez nem tudom mennyire lehet gond?
[ Szerkesztve ]
OK
-
cinemazealot
addikt
válasz inci67 #61077 üzenetére
A potméter két szélső érintkezője a fix ellenállás "pálya" két vége, ez adott esetben nem árt, ha több kilo-Ohm, így nagy valószínűséggel nem sütöd meg az USB aljzatodat. A ventit meg az egyik szélső és a középső kapocs (a csúszka kivezetése) közé kell kötni.
Viszont minél nagyobb ez az ellenállás, annál valószínűbb, hogy nem lesz a poti fordulatszám csökkentő hatása lineáris. Pl. amikor a hangkártyám túl erős kimenetét akartam leszabályozni egy (asszem) 10 kOhm-os potival, akkor a kb. 300°-os "teljes körön" legfeljebb 30-40°-os tartományban volt érezhető a hangerő változása, azon túl már tök néma volt a cucc. És nem is lett túl szép:
De a célnak tökéletesen megfelelt.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Az ablakmosó folyadéknak semmi köze nincs a motortér hőjéhez. Messze van a hőforrástól. A rázkódás, az okozhat gondot, illetve a téli ablakmosó folyadékban lévő etilén glikolt nem tudom, mennyire szereti a pillanatragasztó. Lehet, inkább 2K epoxival oldanám meg a feladatot.
-
Z_A_P
addikt
Mesterek!
Egy ponton (oldalan) szivarog a folyadek az ablakmoso tartalyombol.
Gondoltam odatolok pillanatragaszto+szodabikarbona kombot - az csak eleg lesz neki par evig.
De vajon a motorterben hogy fogja birni a hot? Esetleg valami jobb otlet?OK
-
enemi
senior tag
válasz Archttila #61071 üzenetére
A munkalap standard 60 cm mély..
A lapokat csavarozás,ragasztás után még egyszer körbe szokták vágni ,hogy tökéletes egyenes,sima legyen a vágás ,mert csak így tuti az élfólia felragasztása.(tizedmiliméterre nem t'od összeragasztani)Vannak szélesebb lapok (asszem max 90 cm),de indokolatlanul drágák...Vagyis indokoltan: Akinek az kell,az úgyis megveszi
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Archttila #61071 üzenetére
Munkalap is jó, 28 és 38 mm vastag sztenderdek vannak belőle, de másra van kitalálva.
Egy munkalap eleje élfóliával élzárt, szépen le van kerekítve, alá van hajtva. A hátulja és a két vége gyári élzárással rendelkezik, de mivel a gyári méret 6 méter, így legalább az egyik vége vágott lesz, valamilyen élzárással. Egy egy pultnál nem gond, de asztallapnál nehezebben takarható.
Munkalapból a választék is más.Két bútorlap ragasztásához PVA-C ragasztó jó, olcsó, egyszerű vele dolgozni.
Leterítesz egy plédet szépen a padlóra, az összeragasztott két réteget a sarkoknál 1-1 30 mm-es csavarral összehúzod, ráfekteted csavarfejjel felfelé (hanyatt) a plédre és megpakolod valami súllyal egyenletesen. pl zsugor ásványvizeket, könyveket, ilyesmiket.
Ha ez megvan, vissza tudod vinni élzárni.Nem igaz, hogy nincs egy rendes lapszabászat Nyíregyházán!
Ezzel együtt én a kihúzható klaviatúratartónak matt fekete munkalapot használok, 28 mm vastag, két végén a fiókcsúszókkal. A sín elbír 60 kg-ot, így rendesen lehet rá könyökölni, íróasztalnak is tudom használni.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz macilaci78 #61041 üzenetére
Komolyan mondom kivan a tököm ezzel a tirpáktanya Nyíregyházával. Szépen összeírtam magamnak az általad javasolt dolgokat, mondom gyorsan leadom a megrendelést és még ha ülnek is majd rajta egy hetet az is valami, legalább lesz egy perfect asztalom. Erre ma bemegyek és mondja a muki, hogy hát bizony a két 18-as lapot ők nem ragasztják/csavarozzák erre keressek külön egy embert/céget és vigyem majd vissza ha kész van. MIVA??
Mondom neki neki akkor már nem tökmindegy ha megcsináltatom vele az egészet? erre: hát neki is az...Vicc az egész komolyan. Itt mindenre csak félmegoldások vannak..
Egyébként időközben találtam egy céget aki röpke 3000 forintért elhozna nekem az IKEA-bol amit korábban linkeltem ( mert ugye az IKEA egy laza húszassal hozza csak drágábban) viszont a méretei mint utólag kiderült nem jók sajnos sőt, nem is kapni náluk min. 80 széles asztallapot.Egyébként munkalap is megfelelne a célnak? Abból láttam elég vastag kiállított darabot.
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
dewil666
őstag
válasz inci67 #61068 üzenetére
Potmérerrel meg tudod csinálni hogy Te szabályzod a fordulatát.
KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
inci67
tag
Helló lehet nem ide kéne írnom de lehet. A laptop veti tegnap 1 szer csak meg adta magát, volt 1 másik de nem ment gondolom a vezérlő hányt be. Megcsináltam be kötöttem usb csaklakozóval direktbe de így maxon meg a venti és hangos. Valami ötlet tipp hogy ne menjen maxon ,valami ellen állas akármi?
-
veze
őstag
ahogy írtam, mindenki úgy vakol ahogy akar. nekem egy kanál cement nélkül lett bevakolva a 90-es évek közepén egy ház, nem kívánom neked hogy véssél benne
Lehet bele tenni csak éppen nem feltétel, ahhoz hogy tartós legyen. Persze a pénzét mindenki arra költi amire akarja. cementre is lehet. Én is sok felesleges dolgokra költök, csak máshol -
imibogyo
veterán
válasz #33253120 #61059 üzenetére
1.
Nekem még nem volt gondom ha flex ragasztóval kentem ki valamit, pedig ez már nem az első ház/lakás amit felújítok (anyuméknál vannak "foltok" amik már vagy 10 évesek). Mit kellene tapasztalnom ami miatt rossz? Biztos van ilyen, csak ezek szerint eddig még szerencsém volt és nem találkoztam vele. De van 6-30-am is, akkor inkább azzal kenem majd ki, csak van két bontott ragacsom azért akartam azokat elhasználni.2.
Igen én is gondolkodtam a földbe engedésen. Az is bőven elég lenne, mert végülis csak egy picuri kutyát kell benntartanom az udvarban és egyébként sem különösebben kaparós fajta. A gyerekeim sem azok... -
pjen
félisten
Én sem vagyok kőműves,csak pár háznál már kevertem maltert,enyémnél is.Szintén mindenhol ídősebb ,békebeli kőműves vakolt,akinek nem kellett kiegyenlítő,hogy sima legyen az aljzat,bár ez nem tartozik ide.A leg teteje simító vakolaton kívül mindíg tettünk csmentet.Kivéve a régi házunkat,az 1964-ben karbid mésszel lett falazva,és vakolva.Még most is szikrázik benne a véső.
-
veze
őstag
Szerintem falra vakolatnak nem kell cement, lehet bele tenni, de felesleges.
Arányait nézve, keveset hozzátenni értelmetlen, nem attól fog kemény lenni.
Csak mész (szemcsés)homok víz és olyan kemény lesz , hogy leverni alig lehet. (tapasztalat) Felénk a Maros közelsége miatt onnan kotorják ezt a fajta homokot, ami kb 1mm-es szemcsés, és nem olyan finom mint a bányahomok. Sokan ott követik el a hibát hogy "szemre" elégnek tűnő hozzáadott mész még sem elég, aztán csavarhuzó végével lehet kézzel faragni a kikeményedett habarcsot. Amit én keverek azt nem faragná senki kézzel, csak kalapács segítségével, azzal is utálatos nehéz munka (pl utolag valamit villanynak vésni)
[link] mosott homok néven is árulják
Sok cementtel keverve van értelme (mischung) ami már más kategóriájú habarcs,ott meg már a mészből kell kevés, nem kellően szigetelt, nedvességnek kitett tégla lábazaton is tartós tud lenni (ez is tapasztalat)
Aztán mindenki úgy keveri ahogy akarja, én annak hiszek és úgy csinálom, ahogy/ amit már kipróbáltam és tartósan bevált
( Ezeket nem magam találtam fel, volt lehetőségem , és régi kőműves szakitól tanultam el, ahogy sok minden más igazi szakmai fogasokat is, köszönettel tartozom érte, mert sokat megtakarítottam már magamnak ezzel a tudással )[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz #33253120 #61059 üzenetére
meg az egyszerű sima meszes habarcs is kiváló, ami otthon fillérekből "előállítható"
ha kellő szakszerűséggel van elkészítve ( értsd, tudja a készítő mész ,homok, víz megfelelő arányait, nem hasraütés szerűen, "egy kis homok egy kis mész kőművesnek nem kell ész" alapon csinálják ) falon megfelelő szigetelés mellett meglepően tartós tud lenni[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz imibogyo #61045 üzenetére
1; Soha nem kennék falra csemperagacsot, ha nem csempe megy rá. Hasonlóan viselkedik, de nagyon nem olyan. Hosszú távon szívás. Inkább Rimano 6-30.
2; Több "luxustanya" kerítése is kb ennyi. 3m oszlop, 1m a föld alatt, a többi fent. Annyi móka szokott lenni, hogy a kerítésdrót be van engedve a földbe. De láttam olyat is ahol sima talajcsavart használtak. -
veze
őstag
válasz Atomantiii #61054 üzenetére
nálam is öntött a szomszéd drótháló alá betont, a kertes ingatlanon, miután a kutyája átkaparta magát alatta és pár tyúkot ártalmatlanított
volt ugyan elkeritett kifutójuk ,de délutánonként szabadságot kaptak ősszel az egész telken, mivel kárt már nem nagyon tudtak tenni viszont halálra zabálták magukat mindeféle tücskökkel bogarakkal, takarmányt már alig ettek
hozott helyette ugyanlyan koru fiatal állatokat ( nem kevésbe került neki megvenni, ugy gondolom) ezután kiöntötte a kerítés alját végig ( az ő illetékessége volt az vonal) , Azóta a kutya nyugiba van, képtelen megbontani az alját[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
-
imibogyo
veterán
válasz Atomantiii #61054 üzenetére
Bocs, szarul fogalmaztam. De igen, az oszlopközökre gondoltam. Ilyen hosszban már szegélyvágózásnál sem mindegy, hogy mennyit kell vacakolni egy-egy oszlopközzel. Igazából, ha meg is csinálom, akkor is csak elsődlegesen ez miatt, hogy könnyebbé tegyem a bő 3000 m2 karbantartását.
-
Atomantiii
addikt
-
imibogyo
veterán
válasz TESCO-Zsömle #61052 üzenetére
Nejlon (500 db - 1200 Ft), vagy "sima" gumi (1000 db - 5000 Ft) nem jó?
-
TESCO-Zsömle
félisten
Hallari.
Nem tudjátok hol kapni M3-as csavar alá szilikongumi alátétet?
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
imibogyo
veterán
Igen az utcafronton nekünk is "rendes" kerítés van úgy 40 méteren. Szögvas, ~60 centi magas (a föld felett) beton lábazattal. Ezt is fel kell újítani, de alapvetően jó állapotú. Épp most festjük feketére kalapácslakkal. Majd egyszer a lábazat is kap új burkolatot (eddig a kőhatású burkolat valamilyen formája jön be legjobban feleségemnek (nem pont ilyen színekben vagy formákban, csak példák), vagy még a szemcsés lábazati vakoló van versenyben). De ez majd a jövő (és a pénztárca) kérdése (plusz, hogy milyen lesz majd a ház színe, amivel viszont még nem jutottunk dűlőre).
A telek (szemből nézve) bal oldalán végig meg van a kerítés és a jobb oldalon is úgy az utcafronttól befelé 40 méterig adott. A maradék ~70 méter hiányzik a telek végéig és ott keresztben úgy ~30 méter. Na ezt a ~100 méteres szakaszt készítem most.
(#61049) Atomantiii:
Szülőfalumban sokat láttam, hogy így csinálják, ahol most lakom ott meg mondjuk alig. Nem tudtam mi az "elfogadott" (na nem mintha akkor, ha tudom úgy csináltam volna ), ezért írtam, hogy lehet gányolva készítem... Egyébként én nem konkrét alapról beszélek (bár láttam már olyat is), de egy a földben és a föld felett is legalább 20-20 cm-nyit sokszor láttam már tenni, gondolom a kaparó állatok ellen, vagy ilyesmi.De mindegy is, mert most biztosan így marad és talán a jövőben is, mert ha viszont itt megcsinálom, akkor illene a telek többi (bő 200 méternyi) részén is megcsinálni, hogy egységes legyen, mert ott is csak földbe vannak téve az oszlopok (ebből úgy 30 métert már én tettem le). Ahhoz meg nem igazán fűlik a fogam.
Támasztó oszlopok is lesznek természetesen a végeken és ~25-30 méterenként is, de egyelőre még csak a "függőleges" oszlopok szétszórásánál tartok.
(#61050) DonElvis:
Csak nem a kótaji? Én is beszéltem velük, de ugyanez a felállás, amit én most építek ~2500 Ft/m áron jött volna ki, vagyis cirka 250.000 Ft lett volna, így meg az anyagáram szállítással együtt 150.000 Ft volt. Úgy gondolom 100.000 Ft-ért elfúrkálok én pár napot. Eddig kb. 6 órám van nettóban a projektben és már majdnem a felénél tartok az oszlopozásnak. A hétvégére biztos befejezem még így meló után csinálgatva is, hétvégén pedig rákerülhetnek a feszítők, vezetők és fonatok is.[ Szerkesztve ]
-
DonElvis
aktív tag
1-et értek az előttem hozzászólókkal. Őszintén szólva én még nem is láttam oylat, hogy vasbeton oszlopot lebetonoztak volna. Fúrtak az oszlopnak jó mély lyukat beletették, ledöngölték oszt ennyi volt.
Szerk:
Vas oszlopokat szoktak lebetonozni, szerintem a vasbeton oszlopot megtartja a salyát súlya. Én is hasonló projektbe kezdek, de valószínűleg nem magam fogom megcsinálni. Neten kerestem vállalkozásokat akik kerités építéssel foglalkoznak, a legolcsóbb ugyanez a vasbeton oszlopos megoldás volt, de a vállalkozás honlapján található képeken nem volt nyoma betonozásnak.
[ Szerkesztve ]
Ami nem számít, az nem érdekel
-
Atomantiii
addikt
Felénk nem szokták betonozni a beton kerítésoszlopot, csak sima drótháló van kihúzva rá és köszöni szépen jól elvan már vagy 40 éve. Egyedül a drótháló lett lecserélve rajta. Bár ami a sarokra esik nem árt megtámasztani mindkét oldalról, illetve az egyenes szakaszon is lehet bizonyos távolságonként egy-egy megtámasztás neki.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Én is így csinálom. Az a kék valami a képen az egy ehhez hasonló talajfúró, csak én 6.000 Ft-ért vettem a helyi gazdaboltban...
-
veze
őstag
válasz imibogyo #61038 üzenetére
Ezt nem akartam írni, mert mindenki másképp gondol(hat)ja a sajat dolgait, de én (se) nem sz@rakodnék ezzel, ha ugyis csak pár év és el lesz takarva. Kikenve és átlefestve is jó az addig, azért nem tünik az azonnal fel,( addig sem) csak az, hogy szép egyszinű és kész .
Főleg ha alkonyatban, kicsit hunyorítva nézi az ember
oszlop: én (kötött agyagos talaj) simán lefurtam oszlopfuróval kb 80 centit [link] beleállítottam és amennyi hely maradt mellette ( nem sok) azt beiszapoltam a kiszedett földből.. semmi beton ,feszitődrótok alul középen es felül és drótháló
legalább 15 éve ugy áll, semmi baja[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz szaszyka #61039 üzenetére
De nekem pont az van, hogy most "gödrök" vannak a falban a diszvakolat leverése után, tehát azokat mindenképp ki kell húznom majd a szigetelés előtt. Csak eljátszottunk a gondolattal, hogy azért addig is nézzen ki valahogy.
De hogy topik-ON is legyek....
Minden kerítésépítésben járatos ember csukja be a szemét, mert teljesen gányolva építem a kerítésünket... Ezt most rohamtempóban kell megoldanom, mert a múltkor bejött egy vad ló az udvarra (rendesen rugdosott a levegőbe a hátsó lábával, össze is tört néhány kerti játékot, meg 20-30 centis barázdákat kapart az udvarban) és mivel van két pici is, akik szerencsére ekkor nem voltak otthon, így nem kockáztatunk. A lényeg, hogy simán a földbe teszem az oszlopokat döngölve (tehát nem betonozom őket). Talán majd jövőre kap az egész egy vasalt 1 méteres (20+80 centiméteres) lábazatot utólag, de addig is kell valami fizikai korlát a kert köré. Az oszlopok ~70-80 centi mélyen vannak a földben és úgy vannak körben ledöngölve. Elég erősnek érzem, majd meglátjuk. A másik oldalon is így vannak az oszlopok lerakva (bő 15 éve, még az előző tulaj csinálta) és egész szépen tartják magukat, szép egyenes a kerítés, szóval ideiglenesen biztosan jó lesz itt is.Tudom, hogy betonozva lenne az igazi, de bő 120 métert kell most nagyon gyorsan megoldanom és egyszerűen a többi projekt mellett nincs pénz még betonra is. Még nagyon WIP a dolog, mert munka után tudom csak csinálgatni (eddig cirka 6 órám van benne), és csak kézi szerszámaim vannak ilyen feladatokra, de azért alakul.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz macilaci78 #61041 üzenetére
Nagyon szepen koszonom a hasznos es reszletes instrukciokat! akkor ezek szerint a 2x18mm a jo valasztas... Mondjuk kivancsi leszek mennyire dragitja majd ez a megoldas a dolgot
A rogzites es a kabelelvezetes nem problema, adja magat az eredeti kivitel.[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Archttila #61040 üzenetére
2 mm ABS élzárást kérj, a leadott méreteket az élzárással együtt értik a lapszabászatban. A legtöbb dekorhoz van színazonos élzárás. A linkelt IKEA-s 34 mm vastag, míg a mai bútorlapok jellemzően 18 mm-esek, a vastagabbak 25 mm-esek. Viszont ősi indián vadásztrükk, hogy 2 db 18-asat összeragasztanak és közös élzárást használnak, mert abból van 50 mm széles szalag is. Így 36 mm vastag lapot kapsz.
Matt felületűt válassz, kedved szerint lehet fa mintás, egyszínű, vagy valami más.
Méret, amire szükséged van és el is férsz. Nem tudom, mekkora az állvány és mit akarsz csinálni, tartani az asztalon.
Viszont kábelátvezetőre illik gondolni, a lapszabászatban ki is fúrják neked a helyét.
Az élfóliát ragasztják, a lap rögzítése pedig függ a konzoltól. Alulról facsavarral hozzácsavarozod a fémhez. Vagy fúrsz a lap aljába hüvelyt és valami lapos fejű metrikus csavarral húzod oda. Ez utóbbi igényes megoldás és kevésbé terheli a gyakori szereléssel a bútorlapot.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
Megtudnátok nekem mondani, hogy ez milyen élfólia?
Van nekem egy Falco irodai asztalból megmaradt állítható beton stabil, minőségi vázszerkezet vezetékelvezetővel, és minden földi jóval. Ennek a tetejére szerettem volna rendelni egy 7000 forintért az IKEA-bol egy asztallapot de sajnos 23000 forint alatt nem tudják kiszállítani így nem maradt más választásom, minthogy a helyi lapszabászatokat körbejárom és vágok rá egy jóképű lapo, viszont szeretném legalább olyan minőségben megcsináltatni mint amit a képen láttok.
A méreteken kívül mondanátok még pár dolgot mire érdemes odafigyelni, pontosabban milyen minőségű/felületű lapot vágassak? Az élfólia (már ha ez az) milyen legyen, illetve hogyan rögzítsék?
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
szaszyka
senior tag
válasz imibogyo #61038 üzenetére
Ha szigetelve lesz, akkor pláne nem érdemes vele foglalkozni. Maximum levered az egész vakolatot a francba, aztán vékonyan lehúzod a falat, hogy a téglát épphogy takarja, arra pedig mehet majd a szigetelés. Biztos nem kennék fel rá 1-2-3cm-t, ha úgy is megy rá a szigetelés.
Lenovo Thinkpad X220 :D
-
imibogyo
veterán
Igen. Ma kipróbáltam.
Nem volt annyira rossz azért, de nem az igazi (agyagozó késsel kézzel martam/nyomtam bele a mintát a kikent ragasztóba, nem kapartam). Viszont ma reggel a kávé mellett amúgy is úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy nem foglalkozunk az egésszel. Kikenem majd egyenesre aztán kész. Úgyis megy rá a szigetelés felesleges ezzel szarakodni.
-
veze
őstag
válasz imibogyo #61036 üzenetére
A felkent csemperagasztót nem lehet nagyfogú fürészlappal olyanra texturázni mint a kőpor, mert hiányzik belőle a szemcse ami a köporban megvan ( tapasztalat) keverni kell bele valami 2-3 mm-es osztályozott zuzalékot. Persze össze lehet karistolni, de az nem fog hasonlitani se a köporos kaparásra
-
imibogyo
veterán
Én is hasonló cipőben járok, annyi különbséggel, hogy itt alapvetően én vertem le a diszvakolásokat és néhol a vakolatot magát a felújítás miatt (úgy volt, hogy idén szigetelünk és útban lesznek majd). Ez most a következő tavasszra/nyárra csúszik más projektek előbbre hozatala miatt, de éppen emiatt, mert vélhetőleg nem kell sokáig így látnom majd, simán kikenem flex csemperagasztóval és azt fogom csak textúrázni a kvázi homogenitás miatt. Úgy gondoltam, hogy kikenem a ragasztót, hagyom kicsit száradni, majd átkaparom nagyfogú fűrészlappal, pont úgy mintha kőporoznék. Végül festékszóróval kapna majd egy kis színt és annyi, hogy egységesebb legyen a pofázmánya. De semmi komolyat, mert úgyis menne rá a szigetelés, csak mivel a festék lényegében ingyen lenne, festékszóró és kompresszor pedig van, így miért ne alapon csinálnám meg, addig is szebb lenne...
[ Szerkesztve ]
-
-
MrDerekas
addikt
Nekem ismerős így javította. Teljesen jó amíg jön rá a hungi. Vakolás előtt vizezd be rendesen, meg ebben a rohadt melegben néha spriccelj rá. Szerk: Vizet
[ Szerkesztve ]
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Adott egy Kádárkocka típusú ház, a kornak megfelelően kőporos nemesvakolattal. Ami sajnos több ponton szépen leesett már. A kérdés, hogy mivel tudom ezt házilag kijavítani? Elég, ha simán rávakolok nagyjából szintig, félszárazon kicsit megnyomkodom valamivel (a textúra miatt), és lehet festeni? Idővel hőszigetelve lesz, tehát átmeneti megoldás kell, mert most így ronda. Belül vakolás folyik, szóval anyag akad. Az egész házat át akarom festeni, kb. öt év múlva tervezzük szigetelni, addig legyen valami pofája.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Submarine
senior tag
Az ebben a vicces, hogy az indukciós töltést már a 20-as években feltalálta egy jóvágású horvát gyerek.
A jelenlegi technikai szintünkön se mazzag, se cumi nem kell.
De így legalább el lehet adni a sok kábelt meg csatlakozót, és egyéb bizbaszt.
A csatlakozók két évig ki szokták bírni, ha nem állatkirály kezébe kerül.
És túlmelegedés ellen is védve van az akku.
És amúgy is "kötelező" fél évente új mégokosabbat venni.
És a szemetek még Kennyt is kinyírták.[ Szerkesztve ]
-
jksx
senior tag
válasz DJGABI #61019 üzenetére
Pedig szerintem van értelme, mert a mai telefonokat szinte naponta kell tölteni és ezzel a csatlakozót rongálni. A mágneses kábel adaptere állandóan be van dugva a teló csatlakozójába. Nekem egy elég vastag tokban van a telefon, így a csatlakozó nem áll ki a tokból, nem zavar.
-
Pete55555
addikt
Na, ma végre én is gányoltam egy kicsit.
Folyamatban van egy mini fürdőszoba ablak üveg helyére elszívó ventilátor berakás. Az üveg helyett egy plexi (polikarbonát) dobozt akartam csinálni, és abba berakni az elszívót.
Na, ez most elkészült, megfelelő mennyiségű melegtakony felhasználásával
Egészen jó lett, méret is megfelelő, úgyhogy elégedett vagyok....Szeretem leracsniztatni...
-
macilaci78
nagyúr
válasz trialboj #61016 üzenetére
Nem terjedt el, mert több sebből vérzik.
Egyrészt a linkelt csak két pólusú, így csak töltésre használható, adatkommunikációra nem és van, akinek ez hiányozna.
Másrészt ha adatra is használható, akkor az már zsebbe nyúlósabb történet, esetleg a nem is forgatható.
Harmadrészt a telefonban lévő rész a legtöbb toknak útban van.
Negyedrészt QC2, QC3 gyorstöltési szabványoknak sokuk nem felel meg, a sima 5 V, 500 mA töltés meg egy 4.000 Ah-s teleppel rendelkező telefon esetében lassúcska.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz dewil666 #61015 üzenetére
Barkácsáruházban kapni polcokat elemekből.
Tipikusan valamilyen háromszög alakú tartó, rá vízszintesen egy szál lap. A háromszög lehet csak keret, vagy teli, esetleg valamilyen hullámos éllel, fából, fémből.
A polc fa, pl táblásított fenyő.Méretre vágatod a polcokat, hazaviszed, Reisser csavarral összecsavarozod a tartóval, felakasztod dübelre és kész is vagy.
A hangszórókat érdemes fül magasságában elhelyezni, tehát részletkérdés, hogy a TV 150 cm magasan van, ha fotelben fetrengve TV-zel. Ha így alacsonyan lenne a hangfal, akkor a polc lehet negatív is, pl spaniferrel aláhúzod a hangfalat. Mindenképp érdemes tenni valami szivacsos anyagot a polc és a hangfal közé rakni, hogy a fal ne vegyen fel sok szerkezeti rezgést.
A kábeleket meg illik valami fixhez rögzíteni, hogy ne a hangszóró tányérjából rántsa ki az ember elbotolva.
-
Inhouse
őstag
válasz dewil666 #61015 üzenetére
Vannak azért buktatói ennek is. Az egyszerűen, közvetlenül a falra felfogatott hangfal nem jó szögben áll, legalábbis a front+háttér. A hangja is igencsak megváltozik, várhatóan nem előnyére. További nehézségek, hogy a kábeleknek el kell oda jutniuk és az esztétikus rész esetleg borulhat, ha ezek ilyen magasra futnak a falon a dobozokig.
Üdv Inhouse
-
veze
őstag
válasz trialboj #61016 üzenetére
én használtam már megneses csatlakozású töltökábelt. semmi extra.. tulkép a mágnes annyiban számit hogy "összeragad" a párjával így a benne lévő érintkezők ( tű) között létrejön a kapcsolat.
én kihajítottam, mert a párját állandóan benne kell tartani a telefon micro usb csatlakozójában pl az általad linkelt töltökábel esetén a microusb-s dugaszt aminek a végén ott van az a kerek talp ami a mágnessel csatlakozik Na mármost, ez engem zavart hogy a telefon egyébként keskeny végén ott bunkóskodik egy ilyen beledugott darab.
Ki lehet ugyan szedni ( bár elég masszívn benne áll ha beledugják, nekem kellett hozzá egy pici fogo amivel stabilan meg lehetett fogni és kihuzni) de akkor meg mi értelme van az egésznek ha minden alkalommal elöször bele kell dugni aztán dobhatom a kábelra ( vagy Nálad a faragott tőltőre amibe beépited a kábelt) aztán meg kihuzni mindig. Ja és akkor jó helyre el tenni mert ha véletlen elkallódik akkor az egész kuka. Bár a lapos formájából . ami nekem volt lehetett darabra venni csak külön a bedugós részét is ( nyilván igény volt erre hogy ne csak kábellel lehessen kapni, pl hogy több telefont is lehessen váltakozva tölteni és akkor ne kelljen a kábelhez melléket egyetlen darabot mindig az aktuális telefonba átdugni. mert az már macerásabb mintha hagyományos kábelre csak ugy mindenki rádugdossa asajatjat amikor épp kell
Ez az én véleményem csak. nekem ezért nem kell, lehet mások se szeretik ha telefon végéből állandóan kiáll ez a sz@rdarab ( tokbol is kilóg stb) azért nem terjedt el annyira[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
Üdv,
Lenne egy kérdésem, vásároltam egy mágneses töltőkábelt. Amivel az a terv, hogy beleépítem egy faragott telefontartóba, és ahogy helyére rakom a készüléket egyből tölteni kezdi.
Na most először az érdekelne, hogy ez a mágneses csatlakozás mennyire jó vagy rossz dolog, csak mert nekem nagyon tetszik, kényelmes, gyors és egyszerű, mégsem terjedt el.
A másik kérdésem pedig az, hogy a kábel végében lévő kis kék led, vajon mennyi áramot fogyaszt ha állandóan be van dugva?
Nem voltam elég figyelmes, és mit kiderült állandóan világít ha áram alatt van, nem csak akkor ha rá van dugva a teló. Na most mivel ezt beépítem valamibe, nem is látszik, és amúgy sincs haszna, érdekel, hogy ez kimutatható fogyasztás, vagy szóra sem érdemes.Köszönöm
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
dewil666
őstag
Sziasztok!
Ötletet szeretnék kérni házimozi hangfalak illetve az erősítő falra történő rögzítéséhez!
Az nem lenne baj ha esztétikusan nézne ki.
Hangfalak méretei Szélesség, Mélység, Magasság:
-front: 280 x 280 x 450mm,
-háttér: 180 x 220 x 280mm,
-center: 450 x 180 x220mm
-erősítő: 440 x 400 x150mmA Tv a falon van már és a teteje:150 cm magasan van.
Alá nem szeretnék rakni semmit, mert kisgyerek vanKLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
Inhouse
őstag
válasz Archttila #61005 üzenetére
Szia!
Mi is vettünk ragasztós rögzítőket (nem pont ilyeneket)...elvileg azok is 3M kétoldalúval voltak megoldva. Előtte tiszta alkohollal tisztítottam a felületet. Később a gyerek próbálkozásaira vagy levált, vagy kettészakadt a kétoldalú ragasztó csík. Szerintem ezek jópofák, de semmirevalóak.
Üdv Inhouse
-
MrDerekas
addikt
válasz lumpy92 #61009 üzenetére
Vagy hosszú volt a csavar és mikor átért a hegye felfeküdt valamin, ezért a műanyagot emelte el, magát a tiplit. Vagy vastag volt a csavar és a belső, füles részbe nem kapott bele csak támaszkodott, a tipli külső részét meg kitolta. Vagy fenetudja.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Gipszkarton falba tettem ma dübelt (tiplit).
Kifúrtam akkora átmérővel, mint a dübel fejénél a "szárnyak", azután kalapáccsal finoman beütögettem (tehát fogta, nem ment be könnyen). Mikor elkezdtem meghúzni a csavart benne, akkor elkezdte kitolni a dübelt a falból (szerencsére amit akartam, tudtam rögzíteni)
Mit csináltam rosszul?
Ilyet használtam:"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Archttila
veterán
15 hónapos kisfiam időnként bejön a hálóba és előszeretettel kihúzgálja a fiókokat, így arra gondoltam rakok rájuk valami gyerekzár félét. Mit ajánlanátok ami biztosan nem törik/hajlik vagy gyengül el 2 nap alatt? Valami bevált típus érdekelne ami kibír pár évet.
Ez nem valami olcsó de jópofa: [link]
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
Azbeszt verebek Még a macska se fekszik rá, pedig annak ágy az egész világ
De persze, nincs tökéletes védelem.[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
A kőzet/üveggyapotba még még az ízeltlábúak is belekötnek. Hangya, légy, szúró és barátságtalan kétszínű mézgyűjtők kitiltva
[ Szerkesztve ]
-
jksx
senior tag
Egér sajnos bárhol lehet, meg a nyest is komálja az ilyesmit (mármint a hungarocellt). Pont a napokban volt szó róla a rádióban. Az üveggyapot szerelése nem túlzottan kellemes, viszont a rágcsálók nem szeretik. A kőzetgyapottól nem viszket az ember, de gézmaszk és kesztyű használata erősen ajánlott ott is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2025: elárasztja a piacot a processzoraival az Intel
- Nintendo 3DS és DS topic
- SONY LCD és LED TV-k
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hisense LCD és LED TV-k
- Politika
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Fotók, videók mobillal
- CES 2025: nagyon csinosra sikerült az új Yoga 9i sorozat
- Windows 10
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest