Hirdetés

Aktív témák

• Nemgéza

csendes tag

Sziasztok!

Átküzdöttem magam egy ssd-s rendszer telepítésén, de úgy néz ki, hogy nekem sem sikerült a TRIM funkciót aktiválni. Ha létezik megoldás írja már le valaki, hogy mit lehet még tenni. A fórumot olvasgatva kicsit okosodtam, de sajna túl mélyről indulok... :-)

Samsunk 830 128 Gb
    Gigabyte 870A-ud3-as alaplap, a biost frissítettem telepítéskor.
    A HD Sentinel 4.1 az írja, hogy a TRIM támogatva, de inaktív, az Információk fülön pedig ezt:

Lemez Tulajdonságok
    Lemez sorszám,0
    Interfész,"S-ATA Gen3, 6 Gbps"
    Lemez vezérlő,AMD SATA Controller (AHCI)
    Lemez pozíció,"Bus Number 1, Target Id 0, LUN 0"
    Lemez modelszám,SAMSUNG SSD 830 Series
    Lemez revízió,CXM03B1Q
    Lemez sorozatszám,S0Z3NEAC914771
    SSD Vezérlő,Samsung S4LJ204X01
    Teljes méret,122103 MB
    Energiatakarékossági üzemmód,Aktív

ATA Információk
    Cilinderek,248085
    Fejek,16
    Szektorok,63
    ATA Revízió,ATA8-ACS.49

SSD Jellemzők
    Adatcsomag menedzsment,Támogatva
    TRIM parancs,Támogatva
    Meghatározott olvasás TRIM után,Nincs támogatva
    Op. rendszer TRIM funkció,"Támogatva, Letiltva"

Az eszközkezelő/AMD SATA Controller tulajdonság/ az eszköz típusánál ez szerepel:IDE ATA/ATAPI vezérlők.
    Sejtem, hogy ezzel lehet a gond, de itt számomra vége van a világnak. Ha próbálnám az illesztőprogramot frissíteni azt írja, hogy az illesztő program naprakész. Lehet ezt frissíteni olyanra ami ok az ssd számára?

A rendszer telepítésekor még nem, de aztán egy újraindításkor a BIOS-ba belépve a SATA vezérlőt AHCI-ra állítottam (olvastam aztán, hogy ezt még telepítés előtt kellett volna, de késő bánat...), az azóta is változatlan, tehát az szerepel ott, hogy AHCI (most nem tudom, hogy van-e annak jelentősége, hogy ezt nem a telepítés előtt állítottam át, vagy tök mindegy, ha a következő induláskor írtam át)

Hát én köbö ennyire jutottam saját kútfőből és le is zsibbasztottam magam. Létezik megoldás?

Aktív témák