Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • RPZ

    tag

    Hatalmas dilemmához értem, ti melyik variációt választanátok? (Bocs, kicsit hosszú, de tanulságot is vonok a végén ;) .
    (Ocz agility 3 60G-ről beszélünk)
    Sata2-ben hagyni úgy, h lassabban megy, de legalább tudja a trimet (ami nem biztos, h annyira fontos új gen. ssdknél)
    VAGY: Sata3-ban hagyni, amiben gyorsabb (de még így sem éri el a Sata2 limitjét), viszont itt nem megy a trim a Marvell vezérlő miatt.
    Jelenleg az utóbbinál döntöttem.

    Két teszt ATTO-val (szerintem ezzel érdemes tesztelni, a crystal egy rakás kutya...):
    Jól láthatóan a legfontosabb 4k-32k tartományban kb a duplája a sebesség Sata3-ban.
    Az a vicces, hogy nem csak a Marvell vezérlő szar, de az Amd vezérlő is katasztrófa, hiszen egyszerűen pár helyen megfeleződik a teljesítmény, néhol harmadával csökken, pedig a Sata2 szabvány adta 375 Mb/sec határérték közelébe sem kerül soha egyik átviteli érték sem!
    Sata2:
    [link]
    Sata3:
    [link]

    Valódi környezetben is stoppereltem pár eredményt, ez alapján pedig jól látható, h azért elég szép parasztvakítás az SSD! Már kb 2 éve pl. Fless is azt flesselte egy szánalmas Kingston ssdnél, h "1 mp v. az alatt" van szinte minden program indulási ideje. [link] Ez drámai mértékű hazugság. Én pont ezt vártam volna, h ez így legyen, de sajnos nem ez a helyzet. Ja, és attól függetlenül, h a hdd-nek 70 iops a sebessége 4k-nál, egy ssd-nek meg 10-20k, nem lesz 100-szoros a sebesség, így ezek az értékek sok mindenre nem jók.
    Egy mostani, vandonatúj technológiás ssd (Agility 3) gyatrább eredményeket produkál mint az ezeréves Kingston? Érdekes. Vagy csak a vakítás tényét buktattuk most le :D ? Pedig az én eredményeim Sata3-ban nagyon szépek, a 830-as Samuk is tudnak ilyeneket produkálni, így ezzel nincs gond. Tehát mp-ekben:
    HDD Sata3 Sata2
    rendszerind. 70 (t: 170) 34 (t:44) 34
    metatrader 10,5 6,2 6,3
    gimp 30 20 (4,5)
    nero 4,2 2,9 4,4-5,3
    winamp 4,5 1,8 2,46
    opera 12,5 2,7 3,3

    Ezek döbbenetesen messze vannak az 1 mp-es álomhatártól. Ok, nyilván a prograindítást úgy kell érteni, h tisztán, egy példány, üresen. De én valós környezetben használom, és ott pl. a Metatraderben van kb. 20 ablak. A winampban benne van egy halom zene, az Opera kb 10 tabbal nyílik. A Nero egy túlméretezett szar program, de akkor is 3-5 sec alatt nyílik meg??? Gimp betűkészletolvasással 20 sec! Egyébként 4,5. Mondjuk a telj. rendszerindulás 170 mp-e a hddn katasztrófa volt :D ! Más kérdés, h én hibernálok, ott meg kb. 20% a gyorsulás :(.
    Túlnyomórészt netezés van többségben, abban szerencsére villámgyors, de egyébként 50-100%-ot gyorsult kb. a rendszer, ez egy 10X-es gyorsuláshoz, 1 mp-es betöltésekhez vészesen messze van. Olyan újrahúzott rendszer feeling kb. (v. kicsit jobb).

    Összességében megérte a vásárt, mert olyanok is dobnak a felhasználói élményen, hogy nem kell fájdalommal és szenvedéssel telve végighallgatni, ahogy hatalmas kerregések közepette csigaként lapátolja a hdd az adatot. Ez nekem önmagában mindent megér. Ha jobbkattintok az asztalon, akkor nem az van, h egy mp-ig kerreg, és megjelenik a menü, hanem azonnal :) .

    Tehát következtetésként levonható, h túl sok nem várható az ssdtől, a youtube-os videók kamuk, de így is gyorsul 50-100%-ot, és ezt mással nem lehet jelenleg elérni, 20k-t megérhet a dolog. A drágább darabok vételének létjogosultsága kérdéses. Elsősorban rögtön azért, mert hiába veszel 40-80%-al drágábbat (ua. tárkapacitással), hiszen a vezérlőd és az egyéb hardverelemek jó valószínűséggel csak a legolcsóbb darabok sebességét tudják majd kihozni belőle. Tehát a mázli, v a tökéletes körültekintés elengedhetetlen, viszont ha már megvan a géped, a vezérlőd adott, hiába lennél megfelelően hozzáértő.
    Remélem amikor két év múlva cserélem, addigra valóra válik az álom, amit eddig összehazudtak! Persze sajnos lapot is kell majd cserélnem, ha ki is akarom használni a lehetőségeit (maximális figyelemmel a sata controller gyártójára).

Aktív témák