Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• joysefke

veterán

válasz Cifu #4700 üzenetére

Egyelőre kevés időm és affinitásom volt vele játszani, de abban biztos vagyok, hogy a 9700X-em stock beállításokkal (65W a TDP)-je a leszabályzott 7700X-emnél jobban viselkedik, ami ugye szintén 65W TDP (88W PPT) -10CO, 85C ennek ellenére mégis simány gyorsabb a 9700X.

A jobban viselkedik az nálam azt jelenti, hogy 88W hőteljesítmény mellett a szenzorok szerint alacsonyabb a hőmérséklet és -ez sokkal fontosabb nekem- kevésbé ingadozik a hőmérséklet.

A 105W TDPs 7700X-hez nem nagyon tudok viszonyítani, miután megvettem a 7700X-et, kb egy hét tesztelgetés után leszabályoztam és soha többet nem volt 105W TDP-n.
    A 9700X 105W TDP-n szintén nem viselkedik jól, szinte átmenet nélkül felugrik 95C környékére cinebenchben, már egy Windows indulás is jelentősen ugráltatja a hőmérsékletet stb. Nyilván ventiszabályozással lehet ezen segíteni.

A 9700X-nél az viszont pozitív, hogy -20CO mellett (nem tudom ez stabil-e) az AIO kb 10percig (eddig néztem) 95C alatt tudja tartani. A 10 perc végére kezdte a 94,5C-t nyaldosni. Nem rémlik, hogy a 7700X-et bármilyen CO-val meg tudta volna az AIO fogni 95C alatt.

Az, hogy csupán a belső szenzorok kiértékelése változott a 9700X-nél, vagy esetleg a hőátadás is javult számomra csak részletkérdés. Nekem ebben a TDP tematikában a legfontosabb, hogy jól szabályozható legyen a hűtő ventifordulata

Egyébként pár benchmark futtatása illetve 1-2 órányi HwInfo64 szenzor nézegetés után én azt mondom a 9700X már 65W TDP-n is egyértelműen jobb mint a 7700X /amivel szintén elégedett voltam/ akármilyen TDP-n.

CB23-ban Hwinfo szerint sokkal jobban és stabilabban ugranak fel a magok órajelei a TDP függvényében, gyorsan kipróbáltam a boost offsetet is (-20CO mellett), egyelőre csak 100MHz-vel, és 9700X-en láttam azt a csodát, hogy a névleges 5,5GHz boost fölé mennek az effektív órajelek kb minden magon, könnyedén. Nálam a 7700X anno amikor próbálgattam sehogy sem akart 5,5GHz nél többet produkálni egy szálon.

Új hozzászólás Aktív témák