Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Raspberry Pi
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- SSD kibeszélő
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- Analóg fényképezés
- Milyen monitort vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
válasz
Joke63 #28569 üzenetére
Úgy próbáltad, ahogy az asus javasolja? Fat/16/32-re formázott viszonylag kisebb pen, aztán a bios átnevezést választani, majd az így elkészült filet a gyökérbe másolva? Érdemes több pennel és több bios-szal próbálni. (Ha gond lehet a memóriával, akkor próbálhatod eggyel is. )
-
heavygrip
senior tag
válasz
Enigma1945 #28577 üzenetére
Ezért jó egy dual biosos alaplap, csak hát ugye az már ritka. Engem 2x is kihúzott a bajból a giga ax370. Érdekes mert rendeltetés szerűen zajlott minden és ami meglepő hogy utánna rögtön sikerült a frissítés, tehát nem tudni mi volt a baja. A lényeg hogy azóta is megy.
Nem is adom el a 2600ast, bármi van, azzal újra tudom rántani a BIOS -t ha behalna megint egy frissítés során. -
Joke63
csendes tag
válasz
Enigma1945 #28577 üzenetére
Most vettem használtan a lapot és a procit, stabil volt játék alatt is, próbáltam a ramot 3266-on futtatni, ott nem indult, előtte utána 2966-on teljesen stabil volt.
-
Enigma1945
őstag
válasz
Joke63 #28576 üzenetére
tesztelted a gep stabilitasat?
lehet instabil volt a gep, lehet win alatt is az lett volna, es ez mar arulkodo jel, hogy nem szabad biost frissiteni
bar en is remego kezzel frissitek biost, a kormom ragom hogy alakul
masnak tuti nem frissitenek, nem vallalnam a felelosseget soha -
Joke63
csendes tag
válasz
Enigma1945 #28575 üzenetére
Lehet, hogy más okozta, mindenesetre hazavágta a biost, sehogy sem tudtam elindítani.
-
-
válasz
Joke63 #28569 üzenetére
Nekem van külső bios íróm... ha helyben nem boldogulsz akkor ha állod a foxit oda vissza akkor ingyen újraírom... nem tom nálad mi lehetett a gond ,párom gépében is ilyen lap van.
Viszont ha nagyon régi bios volt rajta akkor lehet az a gond ,hogy a legfrissebbel próbáltad... van hogy 2-3 lépésben kell -
-
Joke63
csendes tag
Sziasztok!
Végre én is Ryzen user lettem. Itt az aprón vettem egy B450 rog strix gaming lapot és egy r5 2600-t.
A kérdés, hogy érdemes a legutolsó bios-t felrakni, vagy van valami köztes, ami bevált ehhez a procihoz? Jelenleg a meglehetősen régi 2501-es van rajta. -
3shae
aktív tag
Felfrissítettem egy B350-es MSI lapot a legutolsó BIOS-ra ami az 5xxx cpu-kat is támogatja, lehetséges hogy elveszítette a lap ezáltal a 2xxx sorozat támogatását?
-
Elk_hound
tag
válasz
hokuszpk #28561 üzenetére
Átjött a lényeg, csak elbeszéltünk egymás mellett.
Az AMD Ryzen energiaséma a processzor aktív állapotának (P-state) (frekvencia-feszültség) értékeit nem engedi egy bizonyos szint alá csökkenni.
Ezt tudja kiolvasni a monitorozó alkalmazás és ezért nem láttam a 15.5-ös szorzóhoz tartozó értéket, mert ilyent nem vett fel az éppen valamilyen utasítást végrehajtó proci - csak magasabbat. A "90%" csökkentésével alacsonyabb P-state is engedélyezetté vált, ezért megjelent a grafikonon az 1550 MHz.Ez volt a felvetett probléma, amire meglett a válasz...
Ettől függetlenül ha nincs végrehajtandó utasítás a processzor(mag) elmegy "alvó állapotba" (C-state), amikor nem értelmezhető frekvencia és a Ryzen master "sleep" -et jelez.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Elk_hound #28560 üzenetére
latom nem ment át a lényeg.az ebet nem érdekli, hogy a régi architektúrák hogyan működtek.
a Zen a beállított minimumtól függetlenül elküldi a magokat aludni, mert ha kell, azonnal vissza tud kapcsolni a szukseges frekvenciára, nem a régebbi 25-50Mhz -s lepesekben ugrál felfele. Csak ismételni tudom amikor alszik a mag, akkor kb. a Ryzen master kivételével az összes monitor az "utolsó ismert" frekit olvassa ki a prociból. Gondolom kompatibilitási okokból csinálták így, a "0' az túl zavaró lenne.
De nem ragozom tovább, ha neked úgy jó, akkor jó.** "kissebb frekvencialépcső van a minimális és maximális freki között, kevesebb órajelciklust jelent váltani. "
pontosan ugyanannyi órajelciklusba kerül felváltani 1500 -ról, mint 2800-ról, mert mint említettem nem lepcsozetes, a frekiváltás.
-
Elk_hound
tag
válasz
hokuszpk #28559 üzenetére
Nem véletlenül, az "AMD Ryzen" energiaséma hozta ezt a beállítást.
Növeli az átlagos teljesítményt mert kissebb frekvencialépcső van a minimális és maximális freki között, kevesebb órajelciklust jelent váltani. (aztán jönnek a marketingesek....)
Kipróbáltam egy másik (régi Intel) arhitektúrán is, pont ugyanez a hatása ha megemelem az energiaséma minimum értékét.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Elk_hound #28558 üzenetére
nem véletlenül van 90% -ra állítva a windowsban a minimum ; a Zen úgyis lekapcsolja a magokat, ha épp nincs meló ; csak éppen olyankor a különböző monitorok az utolsó ismert órajelet mutatják. Nemszeretem a Ryzen Mastert, de abban látszik, hogy szépen megy a sleep. A Hwinfo "effective clock" -ja közelíti meg legjobban ezt a kijelzést.
-
-
Elk_hound
tag
Üdv.
A Ryzen 5 2600 mennyire kellene hogy leejtse a frekvenciát idle állapotban, teljesen alap BIOS beállítások mellett? Nem mintha bármi gondot jelentene, de nekem úgy tűnik 25* (~2500 MHz) nagy ritkán egy mag 20* (~2000 MHz) szorzóig megy le.
Nem kéne ennek kevesebben lenni, mondjuk 15.5*-nek (~1550 MHz) ? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hegegabi80 #28551 üzenetére
a kupak alatt ( cpu + soc sor ) 177W , de ha gondolod megkeresem azt a képet, ahol 190+
ebben a genben default a 105W -s procik teteje 142W ( tdp * 1.3 ;; 65W -> 88W ) ; ha tuningolsz, mint a kepen, akkor nincs limit. Mehet amit a cpu/alaplap bír.a 2700 -ban ugyanaz a chip van ; trukkos dolog ez ; a 2xxx szeriaban csak a 2700X -ben volt aktív PBO, gondolom óvatosságból adott meg rá az AMD alacsonyabb maxhőmérsékletet.
uv mindenkeppen ajanlott ; de alaposan tesztelni kell, mert egy jó uw egy kis +teljesitményt is hoz ; de ha tullövöd, akkor meg teljesitmenyvesztest okoz, a fagyasokrol nem is beszelve. Elsokorben azt nezd meg, mit lehet a rambol kihozni ; a fabric miatt sokat számit.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hokuszpk #28550 üzenetére
Jah akkor mindjárt meg is nyugodtam. Csak eddig még mindig 65W TDP-s procijaim voltak, nem vagyok hozzászokva az ilyen magas hőmérsékletekhez.
De így mindjárt meg is nyugodtam, az én 85 fokom nem is vészes.
Ha jól látom 145W volt a cpu max fogyasztása?
Már nem emlékszem az enyém mennyinél állt meg, de ha lesz időm ma este megnézem.
Lehet applikálok a hűtőre egy 120-as ventiti, megnézem azzal is, illetve kap egy kis uv-t.Amúgy 2700-nál 95 a max hőmérséklet, 2700x-nél 85 van megadva cpu-world adatlap szerint.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hegegabi80 #28549 üzenetére
" Az 85 az stesszteszt alatt, illetve van amikor játék alatt is felugrik annyira, de gondolom olyankor visszavesz a cpu az órajelből."
a cpu a hőmérséklet - fogyasztás - áramerősség - mittomén fűggvényében dönt a frekiről ; -- PBO esetén fokozottan így van ez -- 85 foknál még nem a hőmérséklet miatt fog visszavenni, mert annak 90 vagy 95 fok a limitje ; inkább a többi limit lesz a meghatározó.
ahogy mondtam, stressz alatt az kiváló érték, nálam a sima 2700 volt 95+ is, mégse kotlott meg, uncsitesóm gépében még mindig hibátlan.
-
hegegabi80
addikt
válasz
hokuszpk #28547 üzenetére
Gondolom nem csak én használok egyedül 2700x cpu-t.
De akkor pontosítom: ki mivel hűti/hűtötte ezt a cput?Szerencsére nem idle érték, az 45-50 fok körül mozog. Az 85 az stesszteszt alatt, illetve van amikor játék alatt is felugrik annyira, de gondolom olyankor visszavesz a cpu az órajelből.
-
Csupingo
veterán
válasz
hegegabi80 #28546 üzenetére
Nekem sima 2700 volt, ezzel a hűtővel. Ezen is 92-es venti van, ez se olyan nagy.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hegegabi80 #28546 üzenetére
a helyes kérdés, hogy annó ki mivel hűtötte
én speciel az R7 1700 mellé vettem egy Freezer 33+ -t ; most az 5800X -en is az van.
( 1 ventivel )
ha a 85 fokot idle produkalja, az gáz, ha stresszteszt alatt, akkor meg pompás.
itt még nincs co, szóval minuszos offsetet tudsz neki adni, hogy mennyit visel el, azt sajnos ki kell tesztelni, minden kocka más. LLC -vel is tudsz játszani, ha esetleg a lapod auton valami feszes llc -t állít be, akkor azt lazitsd, hogy terhelesnel jobban essen a fesz.
erre se lehet általánosságot mondani, mert az MSInél az "1' tartja leginkább a feszt ; a "9" meg a legkevésbé ; Asrocknál meg csak 5 szint van ; de az pont fordítva, tehát az "1' ejti a legjobban ; a Gigánál meg ha jólemléxem van normal ; hard meg extreme ; lehet nem ezek az elnevezések, de az biztos, hogy nem számozza.* emlékeim szerint az enyém -0.025V offsetet viselt el teljesitményvesztés és -0.0375V -t teljesitményvesztéssel, de még fagyás nélkül.
-
hegegabi80
addikt
Üdv.
Bepattintottam egy 2700X cput a lapomba. Minden okés vele, de auto beállítás mellett belenyal a 85 fokba. Nem a gyári prism hűtő van rajta, hanem egy korábbi AM3 FX proci 4 hőcsöves hűtője, amin van egy normális 92x25 venti.
Ki mivel hűti ezt a cpu-t?
Biosban mit és hogyan érdemes állítani, hogy kicsit hűvösebb legyen, illetve a fogyasztás is kevesebb legyen? Nyilván kell neki egy kis UV, de milyen szisztéma szerint érdemes csinálni?
Vagy érdemes felrakni win alá a Ryzen Master progit?Továbbá túl nagy hűtőt nem is tudnék rakni, mert max 133mm lehet a max (Jonsbo V9).
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28543 üzenetére
"vissza vettem 3400 mhz-re azt biztos tudja, mezei ddr4 bir ennyit"
az egy dolog, mit bír a memória, a memóriavezérlőnek is "bírnia kell". Az meg ebben a genben nem éppen 3200+ barát.
-
Enigma1945
őstag
ricsi99: Rendben van, akkor csak 1 dolgot fogok allitani, es kezdem a procival. Alaplap egyebkent asus b550mk argb
azota mar benne van az erosebb kartya, vettem masik erosebb tapot, igy mar az 3.0 pcieCsupingo: vissza vettem 3400 mhz-re azt biztos tudja, mezei ddr4 bir ennyit
msi afterburnerrel figyelem az alkatreszeket, i7-tel is neztem folyton tuning eseten latni kell mindig a hofokot
most 4ghz van memoria 3400 ha kilep akkor megy a proci vissza 3800-ra ezt biztos tudja auton, feljebb nem merek meg, venni kell jobb hutot ra.hokuszpk: Bejött a gép 3600-on is, de jatek kozben kilepett az asztalra, elso korben a memoriara gyanakodtam, most vissza vettem 3400-ra, procit hagytam ugy 4ghz-cen nem melegedik, de lehet miatta ( is ) lepett ki az asztalra
"a prociban gen3 -as vezérlő van, ha valahol 4.0x16 -ot látsz, ott valami susmus van."
igy van, a proci lesz a ludas, ezt sejtettem, de még a vga-m is az, nem tudja a pcie4-et.. De nem kene kiirni attol a gpu-z ben, vagy valahol hogy a lap azert tudna a pci 4.0-át is?
Köszönöm mindenkinek sracok a tippeket tanacsokat!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28538 üzenetére
"Masik kerdesem: a lapom tudja a pcie 4-et de a gpu-z es a cpu-z is csak gen3-at ir, sot meg a biosban is azt mutatja, pedig lattam mar olyat a gpu-z-ben, hogy 4.0 x16-ot mutatott az alaplapra, de a kartya terheles hatasara 3.0 x16-ra ugrott .
Jol tippelek hogy a proci miatt van ez hogy ki sem irja a 4.0-at sehol?"a prociban gen3 -as vezérlő van, ha valahol 4.0x16 -ot látsz, ott valami susmus van.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
-
Csupingo
veterán
válasz
Ha a proci fesz auto-n volt, akkor talán a memória sok neki. 3600 már nem kevés egy 2xxx procitól, ha jól sejtem. Kézi cpu feszültségnél szerintem is elég lehet 1,27-1,3V 4GHz-hez. Azt nem tudom, hogy a legtöbb 2600 megy e könnyedén ennyit. Ha nem, akkor 3,9 biztos meg lesz.
Persze kiléphet a játék, vagy a driver hibájából is, de tuning esetén elsőre arra gyanakodnék. (Az alkatrészek melegedését is érdemes ilyenkor figyelni.) -
válasz
Egyszerre csak 1 dolgot állítgass. Ha egyszerre mindent elállitgatsz akkor az isten se tudja kitalálni mi lehet a gond... én javaslom memót hagyd alapon/defaulton ,hogy az fix tuti jó legyen... elöször csak a procit hangold... ha ott elérted amit akarsz utánna ess neki a memóriának
Dobj egy gpu-t képet
+lusta vagyok visszaolvasni... ilyen lap és videokarid van?
UI: b550 és valami r7-240? ott a gpu max 3.0-ás...az az életben nem fog 4.0 menni -
Enigma1945
őstag
Nagyon szepen koszonom mindkettotoknek.
Az a helyzet, hogy ma bf 2042 alatt magatol kilepett az asztalra, es nem tudom miert. Lehet a memoria miatt 3200-rol felvettem 3600-ra, 1.35-rol 1.36-ra huztam a feszultseget, mondjuk xmp profil alltal beallitva cl16-on, leget az idozites volt a baja hogy nem birta..
De en procira tippelek, mert nem adtam neki semmi feszultseget..
Lehet vissza veszem egy biztonsagos 3.8-ra all core, es majd ha lesz kemenyebb hutom adok neki, nem merek gyari hutovel kemenykedni, orulni kell minden megahertznek gyari hutovel.
Aztan ha 3.8-on is kilep az asztalra, akkor tudom a ram a ludas, es mehet akkor vissza biztonsagos 3400 mhz-re.Masik kerdesem: a lapom tudja a pcie 4-et de a gpu-z es a cpu-z is csak gen3-at ir, sot meg a biosban is azt mutatja, pedig lattam mar olyat a gpu-z-ben, hogy 4.0 x16-ot mutatott az alaplapra, de a kartya terheles hatasara 3.0 x16-ra ugrott .
Jol tippelek hogy a proci miatt van ez hogy ki sem irja a 4.0-at sehol?Egyeb tanacs?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28535 üzenetére
1.3V körül el kellene ketyegnie ; de ez cseles, mert valahol 4 GHz körül van a "fal", ahol megugrik a feszigény. Ha jólemléxem a sima 2700 -as procim 1.2875V -vel volt stabil amikor minden kezem ügyébe kerülő tesztet is hozzávágtam. De ismétlem ez nincs kőbe vésve ; lehet jobbat fogtal ki a sziliciumlottón, lehet roszabbat ; nálad van a gép, azaz ezt csak te tudod kitesztelni.
a cpu kihasznaltsag is csalóka tud lenni ; mert ha 1 mag 100% -on ketyeg, akkor azt 16-17% -ra fogja irni mondjuk a feladatkezelo ; aztan nezi az emberfia, hogy akkor megis miert ilyen lassu ? A BF az pont szerencses, emlekeimszerint nem szegyenlos, ha 8 szal van, akkor 8 szalat hasznal ha meg 12 akkor 12 -t.
-
válasz
Enigma1945 #28535 üzenetére
1.375 szerintem a plafon amit járathatod 0-24
De akkor a nagyobb amd-s hűtőt használd (ami füles... ne a lecsavarozhatót)vagy vagy valami jobbat... lödd be a max szorzót amit elbír ,aztán kezd lejebb venni a feszt ameddig stabil. 1,4 felett csak tesztekre... jobban sokkal nem megy cserébe izzani kezd
Intel fronton most egy 8-9 genes i7-tel vagy pariba... Haswell se rossz volt ,de ez már más kategória... itt már pár köbcentivel több van a motorba... nem kell sok ghz hozzá...húz rendesen -
Enigma1945
őstag
sziasztok, vegre bele tudtam tenni a nagy kartyat a gepbe, boldogsag van
sokkal masabb, fluidabb az egesz cpu heavy jatekok alatt
proci kihasznaltsag 25-45% bf1 ultran 64 player
az i7 ilyenkor mar 90+ %-on volt sajna cpu limit 4,3ghz-cen
a kartya is 3.0 porog szoval ez is megoldodottaz lenne a kerdesem cpu-nak 4 ghz-cen mennyi feszultseget kell neki adni? vagy hagyni kell auto-n?
-
válasz
Enigma1945 #28531 üzenetére
Amd beépített gyártói tuningot használ... (Intelnél Turboo bost) ,
Csak itt fejlödik elso a pbo aztán pbo2 stb
Nem csak abból áll hogy rátolja a feszt + az órajeleket
Manuális tuningnál meg ahogy az intelnél csináltad -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28531 üzenetére
igen, ha 40x -es szorzót állítottál, akkor minden mag 4Ghz -n megy.
a precizion boost a Ryzen 1xxx - 2xxx boost mechanizmusa. Ez még meg van fejelve egy xfr nevű csodával, ami ha belefér, akkor dob +50Mhz -t a procira.
a precizion boost 2 és a pbo az a 2700X -ben mutatkozott be, ez alatt nincs ; az elso szerintem adja magat ; a masodik a "Precizion Boost Overdrive" rövidítése. a 3xxx prociktól kezdve mindegyikben van. Az a lényege, hogy adott kereteken belul megprobalja kimaxolni a procit. Afféle automata tuning ; a 28497 -ben levo kepben lathatod, hogy elméletileg milyen valtozast hoz a mezei boosthoz képest. -
Enigma1945
őstag
Köszönöm szepen mindenkinek
Nem gyozok halalkodni nektek
Kesobb irok megnezem mit tudok alkotni
Bar nekem 3.4-rol mar a 4ghz is eleg jo
Az i7 4.2 ment 4 mag 8 szalon
Itt azert csak ujabb architektura, kevesebb fogyasztas, modernebb cpu tobb mag tobb szal, ddr4, fejlesztesi lehetoseg 5gen ryzenre kesobb
Kezdesnek nagyon is jo, bf3 bf4 alatt 25% cpu usage aleg jo
2042 re leszek kivancsi, de nem tudom betenni az erosebb kartyat a tap miatt sajna 470w 1x6 pin van rajta -
válasz
Enigma1945 #28526 üzenetére
"Persze hogy sípolt...(full uefi a default) nem látta a vga-t "
hat hogy nem latja? hibatlan kartya egyebkent, jol megy mar 7 eve hogy megvettem, tudom kepet ad kategoria, de megis nem ertem?"
A videokártyán is van bios. Az újak "Uefi" kompatibilisek... a tiéd az meg nem tudja
Gpu-z mutatja
Resize bar... a gpu közvetlen eléri a cpu memóriáját
Be lehet kapcsolni de kell támogassa a videokari / driver is
Gpu ezt is tudja mutatniItt felejsd el amit eddig megszoktál tuningot.... röviden a proci mint egy z-s lapban lévő k-s proci próbál a maxon menni... csak itt visszakorlátoz ha melege van , kevés a fesz stb
Egyenlőre max annyit tegyél hogy adaptivre teszed és elkezded csökkenteni a feszt... ne manuálisan fixen kevesebre hanem lehet "-" tolni... nézd meg mi a neve nálad a biosban
igy menj le a legkevesebb feszre amivel stabil... igy a gyári boost-ot ki tudod maxolni
ha kevés akkor tedd fixre a szorzót ,tolj neki 1.375 feszt és nézd meg mennyit megy ,meddig tudod emelni a szorzót...mint az intelnél
Xmp 1.35 - 1.36 fesz
Nagy csodát ne várj attól a procitól... nem abban erős hogy csudi gigaherceket fut
Aida stressz tesztet csak fpu bekapcsolásával told... úgy csináld hogy 80 fok alatt maradjon...akkor nem lessz gondod -
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28521 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha az r7 240-ből létezne 3.0-ás és 2.0-ás változat is. Viszont szerintem uefi képes, ha rendesen uefi-ben telepíted a wint, nem kéne gondnak lennie.
Amúgy ha ennél a képnél F2-őt nyomsz nem jegyzi meg és legközelebb már nem kérdez?
Win 10-et lehet legacy módban is telepíteni, ha az uefi nem tetszik neki. Win 11-et nem tudom. -
Enigma1945
őstag
válasz
ricsi99 #28525 üzenetére
"Persze hogy sípolt...(full uefi a default) nem látta a vga-t "
hat hogy nem latja? hibatlan kartya egyebkent, jol megy mar 7 eve hogy megvettem, tudom kepet ad kategoria, de megis nem ertem?a windowst pendrive rol uefivel telepitem!
egy szakmai kerdes: mi az a resizable bar? remelem jol irtam
a biosban be kapcsolhato?
gpu z is irja alul?
nekem ez az i7-tel meg nem volt ilyen a biosban, gondolom valami uj cucc lehetszerk: jelenleg igy megy a cucc, nem tudom ez jonak szamit-e?
1.3V
a memoriak xmp altal beallitva DE en adtam neki nagyobb orajelet, es 1.36V-ra raktam fel a nagyobb orajel miatt
stabilnak tunik, nyomtam rajta stressz teszteket, nem fagyott ki a gep -
válasz
Enigma1945 #28524 üzenetére
Persze hogy sípolt...(full uefi a default) nem látta a vga-t aztán safe módban indult... ha van képed be is kapcsolta neked szépen ...jobb lapok tudják keverni a cs/uefi-t ...
Win11 telepitő el fog hasalni rajta így ha nem mókolod meg...
Szerintem előszőr minden bios varázslás nélkül tegyél fel egy alap win-t... ha stabilan megy akkor mehet az xmp stb... de egyessével álj naki a varázslásnak... hogy lásd mit szeret mit nem.
A lapok álltalában el tudnak tárolni pár profilt a beállításokból... érdemes 1 stabil beállítást elmenteni... ha meg gáz van akkor visszatöltöd -
Enigma1945
őstag
válasz
ricsi99 #28522 üzenetére
Bios reset után meg miért is csodálod?
Hát úgy tudom a biosz reset az a gyári állapotot a rakja rá?
Szóval úgy elindulni hogy már sípol a gép és probléma van nem a legjobb előjel.legacy /csm modba rakd
Értem rendben köszönöm.
Az lenne a kérdésem ha viszont rendszert szeretnék rá telepíteni uefi módban pendrive-ról ettől függetlenül indulni fog?Hokuszpk:
Neked is nagyon szépen köszönöm a tanácsokat
Ez egy low end kártya, egyenlore ezt raktam bele,amd r7 240
A bioszt frissítettem rajta a legújabbra.
Előtte vissza raktam gyári értékre azért írja a memóriát ilyen kevésnek a képen. Ugye a processzor ennyit tud xmp nélkül. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
egyrészt feljebb ha jolemlexem 1733 -as frekivel ( ami ddr => 3466 ) futo cpu-z képet tettél be ; ezért a kiirt 2400 -as memóriaórajelet látva valószinűsítem, hogy a bios visszállt defaultra. Lehet a frissitéstől, olyankor illik neki.
a zsugád valószínűleg bányászkártya lehetett ; azok szoktak ilyen üzeneteket adni ; ha van rajta bios kapcsoló, billentsd át, hátha a 'másik bios nem lett megpiszkálva. -
válasz
Ezt akkor írja ki a gép ha a bios nem fut le normálisan... ilyenkor ujrainditsa a biost 2-3 szor ,ha nem sikerül akkor safe -módban elindul
ha valamit elálítgattál akkor is lehet
Bios reset után meg miért is csodálod?
UI:Azt is kiirja hogy a videokártyád nem uefi kompatibilis a lappal... legacy /csm modba rakd -
Enigma1945
őstag
Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy miért írja ezt ki a gép? Minden bios reset után ezt csinálja.
Frissítettem a biost a legújabbra..
Továbbra is csak pci express 2.0 megy a kártya..
Illetve bekapcsoltam az above 4g decoding es ez miert is jo?
Köszönöm szépen a segítséget előre is -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28519 üzenetére
lehet, hogy a biosfrissités megoldja ; egy új bios sosem árthat
Keress egy olyan opciót, hogyaszondja "above 4G decode" és engedélyezd ; anno a vega56 zsugám folyamatosan összeomlott nélküle. Az MSI bios helpje irta is, hogy "improve vga compatibility" ; -
Enigma1945
őstag
asus
lehet bios-t kellene frissiteni?
mert zsir uj alaplap, ma vettem a boltbol
a gyari bios van rajta
asus prime b550m-k argb
nem high end lap, de amit tud nekem pont jo
NVMe 2 db, pcie 4.0, ja, és 1-5 ryzen prociig, MINDENT megeszik -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28517 üzenetére
MSI vga ?
-
Enigma1945
őstag
válasz
hokuszpk #28516 üzenetére
Es ha huzom a procit akkor is eleg lesz neki?
Ugy ertem ha feszultseget kene neki adni?
Szoval a nem X -es procik is szorzozat mentesek?Amugy eszrevettem egy aggaszto dolgot, az alaplap tamogatja a 4.0 pcie, de a proci az nem, a vga is csak 3.0 pcie sebesseges
Megis 2.0 megy.
Minden driver fent van, biosban is autorol gen3-ra raktam a sebesseget, sot driver ujra telepites is volt ( regebbit raktam fel) megis ez van
A kartyat is kivettem es ujra be raktam
Mi a csuda baja van?
A 4. Gen intel gepben meg 3.0 ment🤔 -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28515 üzenetére
bőven elég a 4 pin ; a 8 pin az a 12-16 magos cumókhoz kell afféle "biztositsuk túl" alapon.
rézmagos hűtőt kaptál a motyóhoz ?ibtből az avxes verziót próbáld rá, majd az felhevíti.
Valahol a topicban van rá mediafires link. -
Enigma1945
őstag
válasz
hokuszpk #28514 üzenetére
Egyébként nagyon meglepődtem ezen a gyári hűtőn
Elindítottam rajta a 10 perc intel burn test programot, és legfeljebb 64 celsius fok volt
Hát ne hidaltam komolyan
Nem is komoly hűtő semmi
Tényleg elég hűvös a proci, bezzeg a haswell 4790k 18 ezer ft huto sem tudta lehuteni intel burn test alattEgyébként a nagy probléma ha az alaplap 8 pint kér a processzorhoz, de csak négyet tudtam neki adni?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28513 üzenetére
igen, az már tuning. Nekem a B350 Prime az utolsó Asus lapom, az is csak azert, mert van rajta oldshool 32 bites pci slot. Na ott a fesszel voltak problemaim, mert csak offsetelni lehet. Eltartott egy darabig, amig rajottem, hogy 1.1V -re teszi, es onnantol kell szamolni az offsetet ; meg ennek megfeleloen allitgatni az LLC -t. Aszondanam, hogy ha ez mar fejlettebb Prime, akkor 3.9 -hez úgy 1.275V kore fixald a procifeszt ; azzal kb. stabilnak kellene lennie. Persze kockaja valogatja, ugyhogy ha nemjonbe ez a tipp, akkor sok sikert ; mert ezt neked kell kimatekolni, hogy hol lesz optimalis ; ha meg stabil vele, akkor megnezheted kisebb fesszel.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28510 üzenetére
ha dual channel, akkor a "dc mode" -nem lenne szürke. De nezd meg aidaval ; vagy itt, vagy bokj ra az eszkozok -> gyorsitotar es memoria sebessegmeres -re es inditsd el ; akkor a "memory type" -nel kiirja.
-
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28510 üzenetére
Itt nekem se látszik valamiért, de pl. a hwinfo-ban is meg tudod nézni.
#28512 hokuszpk: nekem tuti dual, de a cpu-z ugyanolyan, mint neki.
-
Enigma1945
őstag
sracok, az lenne a kerdesem, hogy igy dual channelben megy a memoria?
mert nem irja ki, csak azt hogy 2x64bit?
ez mit jelent?
egyebkent latom a ryzen nagyon ugrandozik az orajel tekinteteben, 3400-3900 ig mindig az jot vagy rossz? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Csupingo #28508 üzenetére
az ac ocval kiiktatod a proci korlatozasait.
a lap vrmnek elvileg van egy maximuma, amit ki tud szolgalni ; arra a szerencsetlen B350 Tomahawkra a 4 fazisaval is mindenki aszonta, hogy ennyit nemtudhat. Osztan nem 1x kergettem 175W fölé. Valahol van egy screenshotom, ahol 124 fokot ir a vrmre. De nem az volt a csucs, hanem a 125 ; csak ott már tényleg lekapcsolt a cucc** jah pont ezaz a 124 -es itt felettunk. alulrol a negyedik sor. "system". na akkortajt ott hozta a hwinfo a vrm homersekletet.
-
-
Enigma1945
őstag
válasz
Csupingo #28505 üzenetére
Úgy magyaráztad el hogy én is megértsem
Ritka az ilyen 😁
Én a legelső indításkor már fixen beindítottam a hűtőt
1900 rpm-en megy, szóval nem nagy cucc, hangja sincs
Egyenlőre most jutottam el oda hogy a retro gépen eindows tudjak kreálni usb-re.
Ha bejutottam a windowsba lennének még kérdéseim
Köszönöm szépen srácok örülök hogy ilyen jó közössége van ennek a topiknak -
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28504 üzenetére
Sokan kicsit rosszabb tuning módszernek tartják a minden magra vonatkozó változtatásokat, mert ilyenkor a cpu-ra vonatkozó teljesítmény keret az összes magon eloszlik, ezért kicsit gyengébben teljesíthet szálanként, mint normál esetben. A gyakorlatban talán nem akkora az eltérés, de pár magos programoknál szinte feleslegesen van magasabb órajelen a többi is. De ettől eltekintve én mégis ezt használom már évek óta.
A ryzen-ekkel megjelent a rájuk jellemző drasztikus órajel ugráltatás és az emiatti hőfok ugrás, ami pedig gyakori ventilátor felpörgéseket eredményez. Ez engem ki tud idegelni, ezért is használok inkább fix órajelet és feszültséget, akkor nincs ez a jelenség. A ventilátor felpörgést azért lehet orvosolni, ha a bios-ban a felpörgés és visszalassulás reakcióidejét megnöveled. Itt egy bios kép az all core tuningról. Az all core vonatkozik az összes magra, alatta a cpu ratio-nál tudod mondjuk 39-re tenni, akkor 100MHz-es fsb-nél 3900MHz-en lesz. Ha a proci feszültséget is fixre tennéd, akkor azt a cpu core voltage résznél tudod megtenni. Az override jelenti azt, hogy fixen marad.
Nem olyan bonyolult ezeket beállítani, ezért érdemes lehet kipróbálnod 1-2 magos turbóval, vagy akár így is, aztán amelyik jobban tetszik, azt használod. -
Csupingo
veterán
válasz
Enigma1945 #28501 üzenetére
Nem akartam leminősíteni őket, mert játékok alatt kicsit jobbak lehetnek mondjuk egy i7 4790-nél, de azért érdemes a helyén kezelni őket. Persze a több mag nem hátrány, meg párhuzamosabb feladatoknál, munkánál jobban el is lépnek általában. 1 szálon viszont kb. ez a szint.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Enigma1945 #28501 üzenetére
"szóval akkor a cpu boost nem mind a 6 magra vonatkozik igaz?"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest