Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- CPU léghűtés kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- Apple asztali gépek
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Fujifilm X
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave567
addikt
válasz
SECTORnooB #12297 üzenetére
Bocsánat, már nem tudom, mit hova tegyek fel, mert már annyi van, hogy nem lehet kiigazodni.
Kérlek az ajánlott topikban tedd fel kérdésed, mert ott tudnak ebben segíteni.
Kérlek Linkeld be, melyik topic is az.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Dave567 #12296 üzenetére
Szia!
Már a "milyen processzort vegyek?" topikban is elmondtuk, hogy nem a processzor a ludas, kolléga útba is igazított ez ügyben.
Személyes véleményem hogy szoftveres a gond, nálam anno több Nv driveren keresztül akarta csinálni ugyan ezt.
De ez csak találgatás.
Kérlek az ajánlott topikban tedd fel kérdésed, mert ott tudnak ebben segíteni. -
-
Lacc
aktív tag
válasz
AAAgold #12229 üzenetére
Igaz, csak én is átvettem, mert mindenhol ezt használják, de úgy tűnik hivatalosan csak a második generációs TR-eknél érhető el
Nálam nem műkődik, Linux alatt 1 mag 100%-os terhelésnél is csak 3200Mhz. (Gyári beállítások, AI izé alatt stb., sosem lővi 3200Mhz fölé)
-
AAAgold
senior tag
az alap problémát nem teljesen értem, nálam sima 2700 simán boostol 1 magon 4,1-ig új agesa mellett is auto beállításokkal
szerintem nem az új agesa miatt nem megy rendesen nálad
#12291 Vizion: az a win fastboot vagy safeboot opciója lesz inkább, ami blokkol, de mások meg tudják mondani pontosabban a nevét a funkciónak, ami win restartnál okoz gondot
-
ViZion
félisten
válasz
AAAgold #12290 üzenetére
Win alól ha restartolok, akkor indulna a gép, de helyette black screen lesz. HPET nem mindenkinél működik jól, neten találni róla infót, más nincs, enableden hagyni, kész. Új biossal ismét próba, annyi. Vélemények, infók vegyesek, h ez a teljesítményt növeli/csökkenti, én nem láttam mérhető difit... de majd figyelem.
-
Lacc
aktív tag
válasz
Dragon3000 #12224 üzenetére
Tessék itt a link, amin ez áll.
CPT.Pirk, igen, igazad van, köszi a helyesbítést.
-
ViZion
félisten
válasz
KaiotEch #12259 üzenetére
most raktam össze egy 2200G vasat, InWin Chopin házban. De ez nem alkalmas erőműnek, sem a táp miatt, sem pedig a VGA hely, illetve a hely hiánya miatt. Mondjuk ez 3 l, gyakorlatilag a deszkánlál picit nagyobb. Raijintek Metis kb. amitől felfelé érdemes keresgélni. Phanteksnek is van kicsi, meg a Fractal Design nano is OK szerintem. A linkelt C3 házat én is nézegettem, végül a kellemesebb nyitás miatt InWin 301 lett.
#12266 eldiablo: AM2/AM2+ korszakban az volt a top, ramot raktak az IGP-hez, elpusztíthatatlanok voltak a lapjaik. AM3 vonalon is póbáltak újítani, a VGA-ik is kicsit "másmilyenek". Van, h bejön nekik, de szvsz többnyire nem. Én sem akarom fikázni, mert jó rég kerülöm a termékeiket...
lehet, h javultak, nem tudom, majd giga tulajok megmondják...
MSI b450m Mortar Titanium kérdés:
Nah, feszt kb. fixen tartja a lap, idle nem veszi vissza. Frekit igen. Most HPET disabled (így a restart felejtős, black screen, de nem hiányzik), Global Cstates enabled, C'n'Q enabled. Ofset fesz és LLC2, ramon nincs tuning, XMP2.Gyanítom, h valamit az OS-ben állítottam el, de nem tudom igazán, h mit...
Energiagazdálkodást néztem, nincs maxolva, alap balanceden van. Valami ötlet? Esetleg az emlékezetem csal és OC alatt eddig sem vette vissza?
-
-
-
Tubica
senior tag
-
Tubica
senior tag
válasz
SECTORnooB #12276 üzenetére
Az a baj, hogy megbolondult az alaplap. Tudom furcsán hangszik. Illetve, rossz helyen vannak a SATA csatlakozók.
A kettő merőlegest az alaplapon nem tudom használni, csak úgy, hogy a videó kártya préseli.
A megbolondulást pedig úgy kell érteni, hogy most vásároltam egy SSD-t a számítógépbe, és hol működik, hol nem. Ha 3 eszköz van bedugva, akkor hibátlanul üzemel, ha mind a 4, akkor csak a szerencsén múlik, hogy működik-e, vagy sem.Illetve szeretnék frissíteni az alaplapon is. Több sata csatlakozó, frissebb chipset-et szeretnék.
Tudom, furcsán hangzik, de most még nagyjából ér valamit az alaplapom
Az, hogy RGB-s, nem RGB-sn nem érdekelEzért kérdeztem, mit tudnátok ajánlani, ami tuningra megfelelő.
Üdv. Tubica
Szerk: Viszont, van egy problémám. Taichi még ha spórolok, bele is férne, viszont a lapon 24+8+4 tű a csatlakozás tápegység felől. Viszont a tápegységem (RM 750x) nem rendelkezik azzal a +4 tűs csatlakozással, így úgy érzem, az ilyen alaplapok, számomra esélytelenek, tápegység csere nélkül.
-
Tomoty
senior tag
Nekem Micro ATX (igaz ITX lappal) : [JonsboC3]
-
Tubica
senior tag
válasz
KaiotEch #12269 üzenetére
- ASUS PRIME X470-PRO <---- Erről van valami olvasni való. Tuning potenciál, használhatóság, stb ?
- GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING <--- Ugye erről most kaptam kellemetlen információt, hogy a tuning beállítási lehetőségei elég fapadosak
- ASROCK X470 Taichi <--- ezt már én is néztem, de sajnos a pénztárcám nem engedheti meg magának
De nagyon szépen köszönöm, ez elkerülte a figyelmemet. Azért jó olvasni, hogy a mostani lapom benne van az ajánlottba
(igaz, hogy az arctic verzió)
Üdv. Tubica
-
válasz
Tubica #12267 üzenetére
Témaösszefoglaló:
Ajánlott alaplapok
B350:
- Asus B350 Prime Plus
- MSI B350M MORTAR
- MSI B350 Tomahawk
B450:
- Asus B450 Prime Plus
- MSI B450 Tomahawk
- MSI B450 Gaming Pro Carbon
X370
- ASROCK Fatal1ty X370 Gaming X
- ASUS PRIME X370-PRO
X470
- ASUS PRIME X470-PRO
- GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING
- ASROCK X470 Taichi -
koko52
nagyúr
Használ itt valaki AMD Ryzen Master "tuning" programot? Tapasztalat?
-
Zicokuka
senior tag
Emese akarom mondani Msi 450 Gaming plus, tuningot bírja ės a bios is jó, bár kövezzetek meg de a rėgi klasszikus bios jobb mint ez az uefi
-
Tubica
senior tag
Sziasztok
Elkezdtem keresgélni Új alaplapot magamnak, ami kicsit modernebb mint az enyém (MSI B350 Tomahawk Arctic), és eddig ami tetszik, az a GIGABYTE X470 AORUS ULTRA GAMING.
Van valakinek valami véleménye / tapasztalata ezzel a lappal ?
Tuningot támogatja ?
Bios mennyire használható ?
A csatlakozóknál az a takaró elem, leszedhető ?
Egy 2600-as ryzen-t szeretnék benne használni, tuninggalVálaszaitokat előre is köszönöm
Üdv. Tubica
Amúgy, a fentebbi problémát meg tudtam oldani úgy, hogy visszaraktam azt a BIOS-t, amivel kijött az alaplap, utána rá a 7A34vHG nevezetű BIOS-t és most újra 4,1Ghz / 3066mhz-es ramokkal szalad
-
Én is ilyen mini PC-t szeretnék, de erőműben, viszont a kártyám sem ITX-es. Nézegettem van olyan ház az 5L-es és 1080-as kártyát is belepasszíroztak. Csak épp nem tetszik a kinézete. NZXT H200i nagyon bejön, de az dögnagy ITX-nek amúgy a maga 26L-es belsejével. Esetleg tud valaki ajánlani? (Tudom az nem ez a topic)
Az Aegis ram szerintem marahajó ár-érték aránnyal rendelkezik, kár, hogy nem samsung b-die-os. Vagy lehet mégis? Bírja a 3000@CL14-et? Itt egy lista amik durva ramok, de az áruk is az, kérdés hoz-e az annyit az az időzítés.
-
Johni5
őstag
válasz
cintula187 #12257 üzenetére
Aegis eddig szerintem mindenbe ment.Nálam 3 Asrock lap van, pöcc-röff.
-
cintula187
addikt
Sziasztok!
Ryzen 5 2600 -hoz az alábbi alaplapokat néztem ki.
Elsődlegesen:
ASRock B450 Pro4 AM4Futottak még:
ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4
ASUS PRIME B450-PLUSDe árban mindhárom szimpatikus.
RAM- ok közül az alábbiak:
- 16GB 3000MHz DDR4 RAM G.Skill Aegis CL16 (2x8GB) (F4-3000C16D-16GISB)
- Kingston-2x8gb-ddr4-3000mhz-hyperx-predator-xmp-hx430c15pb3k2-16
- KINGSTON 2X8GB DDR4 2933MHZ HYPERX FURY BLACK HX429C17FB2K2QVL listán pl. látom, hogy a PRO4 -hez a hx430c15pb3k2-16 megfelel, de a Gskill is beleszuszakulható ettől függetlenűl?
-
b3Ro
senior tag
válasz
Sirandrish #12251 üzenetére
-
chros
őstag
válasz
turistakolbi #12252 üzenetére
Ezt kerdezd inkabb HTPC topikban, ott emlitettek, hogy vannak kis box-ok hasonlo celra.
-
Zicokuka
senior tag
válasz
turistakolbi #12252 üzenetére
Ennyiėrt necces egy mini pc, persze semmi se lehetetlen
Valami igps szörny elég lenne bőven a cėlnak.
-
turistakolbi
aktív tag
Sziasztok. Bocsi h ide teszem fel ezt a kérdés, de itt vagyok "itthon <3 "
El akarom adni a második számítógépem, amit már csak FHD filmezésre, és Twitch sztream nézésre használok. Semmi másra. Szeretnék egy helyetesítő berendezést amivel minden akadás nélkül meg tudnám azt csinálni mint most. Pendrive bedug filmet néz, vagy bekapcsol és sztreamet nézek.
Léteznek ilyen "mini pc-k" normális áron? 30k körül.
( ryzen 1700 @3800 fps windale6, 16gb cl16 3000mhz. B350 MSI tomahawk, coolermaster N300 ablakos, 700w fsp táp, pár rendszer hűtő vga nélkül) Mert ez egy kicsit owerkill filmezésre. És sok helyet is foglal.
-
koko52
nagyúr
válasz
Sirandrish #12248 üzenetére
Nincs pontos adat. Az alsó-középső vonal kis eséllyel március, de szvsz nyáron. A 3700(x) december.
-
Lendova
őstag
válasz
Sirandrish #12248 üzenetére
Nincs hivatalos infó róla, talán nyáron megérkeznek.
-
Sirandrish
legenda
Lehet tudni hogy kb mikor lesz megvásárolható a majdani 3. generáció?
Érdemes lehet rá várni, ha most tervezek gépet venni? -
csiga8
senior tag
válasz
norbert1998 #12238 üzenetére
Az RX 580 is negatív offsettel megy, így a CPU, GPU játék közben 58-63 C fok között van nálam úgy, hogy még nem hangosak a ventik.
A nagylánynak dobtam össze 2018. október vége felé egy MSI Gaming plus+ 2600+Brocken3 + 2X8 GB 3000 GSkill Aegis + RX580 Nitro+. Aztán futtattam néhány teszt progit és pislogtam, mint a hal a szatyorban.
Azóta figyelemmel kísérem a fórumon a Ryzen "pályafutását", mert igencsak megtetszett!
Ha nagyon húzós lesz a 3000-es széria, akkor az aprón próbálok majd összehalászni X470 +2600X, vagy 2700X kombót, mert úgy is sokan lesznek, aki ugranak az újdonságra és levetik "régi" cuccaikat.
Meglátjuk. Nem sürgős, de már várom.
-
válasz
norbert1998 #12238 üzenetére
Én sem vagyok meggyőződve, hogy kell nekem a rizsa, de most még talán kapok valamennyit a 2500K-ért, bár kicsit fáj a szívem érte, mert hű társam.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
csiga8 #12236 üzenetére
Az enyém kb 3-4 éve lett összelegózva hardverapro-ról, 4.7 volt a daily órajel, azt a mai napig hozza, 1.28V körül. Azonosan fullos grafikán a 2500K 80+ fokos volt, konstans 80% feletti terheléssel AC Origins alatt, a 2600 pedig olyan 30-40% körül alibizik, a VGA terhelés sokkal egyenletesebb, és nem megy 60 fok fölé a proci. Szóval mondhatni, hogy érezhető a változás. Egy 390X-et hajt most. Még nem győződtem meg teljesen, hogy megérte (és még vissza is küldhetem a rizsát), de talán azért de. A 3000-es széria emberi árra úgyse megy szeptember előtt.
-
csiga8
senior tag
válasz
norbert1998 #12234 üzenetére
Kb 8-9 éve lett összerakva. Akkor 44*100-on ment negatív offsettel. Néhány éve vissza kellett vennem 42x100-ra, de mostanában játék közben ( BF5, Withcer3) előfordult, hogy kidobott a játékból. Azóta 40x102-n megy de még mindig negatív offsettel.
Hogy mi lehet az oka ennek nem tudom. Ugye a lap se mai darab, a táp is elmúlt 10 éves. Attól függetlenül az RX580 8 Gb Nitro+-al együtt FHD-ban High, vagy Metro Exodusnál medium beállításokkal is hozza a min. 50 FPS-t ( hairworks nélkül, élsimítást is visszább veszem)
Nem piszkálom néhány pontért, kiszolgálta a maga idejét. Lófütty plusszt ad az egy korszerűbb, új rendszerhez képest akárhogy megcibálom. Várom az új Ryzent és komplett cserélek ( legalábbis úgy tervezem) X570 lap+ 3600X-re. Csak ne szálljon el az ára, mert én leginkább attól tartok.
-
ViZion
félisten
válasz
nyul105 #12218 üzenetére
Nem teszteltem minden beállítást, de nekem egyelőre jónak tűnik a táblázat nagyjából. Ofsettel gyak. a Vmax-ot adtam meg, idle kicsit lentebb van (frekit már visszaveszi, de a V-t még nem nagyon), terhelve meg droppol. Nem biztos, h mindenhol ez van, netes forrás, stb...
C'n'Q-t vissza lehet kapcsolni nálam, de ha proci frekit változtatok, akkor kikapcsolja. CPU menübe be, enabled, kész. De más lapom van, esetleg Tiédhez nézz frissebb biost, vagy MSI fórumban van-e vmi erről.
scomcomputer: nálam a ventibeállításokat megjegyzi, lekopogom. Megfelelő is, csak a CPU ventit nem kapcsolja ki PWM-ben, DC-ben meg nincs boost, szal. ha halkan akarom pörgetni, akkor PWM, de kvázi hangtalan így. Tervben a venticsere, víz után sokallom ezt is, csak a jóféle ventikért már nem is pénzt, hanem 2 vesét kell adni kb...
#12231 AAAgold: a pbo hivatalosan kizárólag az X családnál érhető csak el
nah, így tudtam én is, a napokban kérdeztem is, h ez nálam miért aktív, hogyhogy engedi kapcsolgatni? Mondjuk változni semmi nem változott, vagy nem érezhetően. -
törölt tag
válasz
ScomComputer #12219 üzenetére
Talán pont a ventikezelés van a legjobban megcsinálva az egész biosban. Mindent összevetve szerintem az MSI BIOS még mindig fényévekkel az ASUS, ASRock mögött van, de ez pont jól működik. Már csak hiszterézis kéne és teljes lenne a kép.
-
blackmacs
senior tag
válasz
SECTORnooB #12198 üzenetére
-
Zicokuka
senior tag
válasz
MSI-m van és tökéletesen megjegyzi.Cnq is megy,de csak 4,1-ig felette már nem.
-
nyul105
senior tag
válasz
Hali, b350 tomahawk, nem tapasztaltam ilyet, talán volt egy bios ahol hülye volt. Cpu szerint szabályzom az összes ventit, talán mb alapján nem ment...
A cnq nem működik nálam override vcore mellett, ez az egyetlen bug. -
ScomComputer
veterán
Hali...olvastam,hogy az MSI lapoknál van egy olyan mizéria,hogy nem jegyzi meg a bios a venti beállításokat,meg olyan is,hogy ha beállítasz pl.20%-ot a biosban,akkor a win alatt 50%-on teker,igaz e ez a dolog,vagy javították már?Ha minden jól megy jön egy MSI x470 gaming pro carbon,ezért is érdeklődnék..
Köszi... -
ViZion
félisten
válasz
Create. #12197 üzenetére
AMD-nél nem az alapot írja, Intelnél lehet, nem tudom.
csiga8: filehippo vagy ilyesmi oldalról szedtem én is portable-t.
rumkola: open HW monitor, de "nem fejlesztik", azaz hivatalos új kiadás nincs, de le lehet tölteni Ryzen-t is felismerő forkot. AMD offtopikba linkeltem pár hete, most sietek, ha nem találod írj rám és megkeresem.
Zicokuka: a kuckó korlátoz, a nagy épített vizem eladtam, Leto Pro RGB-vel hűtöm, ez elfér, elég erős is. 4 GHz már elég, ehhez a VGA-hoz még a fele is...
Más: az megvan, h MSI lapokon az LLC fordítva műkszik? Nekem ez új volt. LLC1-nél legkevesebb a drop, feljebb egyre több...
redditről, mortaros sorstárs írta:
CPU Core voltage set to 1.35v in BIOS. HWinfo reports core voltage 1.35v in idle.
Under load (prime95 etc) voltage drops to 1.3v. Normal vdroop. I need to enable LLC in BIOS.
LLC Mode 1 --- 1.3v
LLC Mode 2 --- 1.29v
LLC Mode 3 --- 1.28v
LLC Mode 4 --- 1.27vMég finomítani kell ezen, de valami van. Házhűtés is átalakításra vár, de megint fórumozok, a kertben a magaságyás nem rakja össze magát
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
lostprophet #12193 üzenetére
mindig csodaltam azokat, akiknek van gephazuk
-
Tomoty
senior tag
Sziasztok!
Már jó ideje követem a fórumot, és az itt látottak alapján megnéztem a pár napja vásárolt 2600X procim végét.
Merev csöves vízhűtés 240+120-as radiátorral.
1.4750V, 3 perc erejéig mertem tesztelni. Több feszt nem merek adni, mert így is beszaladt 1.5V fölé.
Érdekesen a CPU-Z teszt végigfut, de a Cinebench r20 3 másodperc után lefagyRemélem sikerült kifognom egy jobb példányt.
Vissza is állítottam mindent alapra, csak a CPU-t feszeltem alul (biosban -0.125V). Így játékok alatt folyamatosan "boost-ol" 4100-4250MHz közé, és a hőfok 60-62fok közé optimalizálódik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Politika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Ukrajnai háború
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest