- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Hővezető paszták
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomko78
őstag
ez a bios is huu de szokatlan nekem , nézek mint az a bizonyos boci
hát még nagyon furcsa , azért a jó kis öreg asrock meg fx oczás még kicsit jobban megy
-
Raysen623
addikt
Mindenkinek köszönöm a gyors válaszait. A gép nem játékra lesz, hanem munkára ezért kell a proci. Ramot megpróbáljuk gyorsabbra cserélni (tuning meg ilyesmi nem lesz), alaplapot meg akkor cseréljük egy 450-re.
-
R3laX
addikt
válasz
Raysen623 #4082 üzenetére
Bizony, 110°C-os VRM nem vmi kecsegtető Ryzen 7 1700-zal
. 2700X-nek még jobb "alap" kell.
szerk.: Nem tudom milyen célra tervezed, de én inkább vennék egy 2600X-et egy fasza alaplappal, és még jobb ramra is futna. Ha egyszer meg úgy alakul, pedig cserélsz majd 2700X-re.
-
R3laX
addikt
válasz
Heló!
Én több helyen láttam panaszt még summit ridge-dzsel, hogy nagyon magas volt a VRM hőfoka ennek a lapnak. Sajnos nagyon elspórolták róla a bordát, de alapjaiban se túl acélos. Egy 2700X-et meghajtani pedig kell azért a kraft, hűtés.
Ramoknál előfordul ebből a szériából úgy tudom Micron, és Hynix chip-es is, ha Micron, azt még elég jó frekvencián tudnád járatni. Vszeg meglenne a 2933-3066 is, amivel már kellemesen jól érzi magát egy R7-es is.Lesd: És ez a Gaming 3 már, nem is a sima 1700-zal, de több ilyen is van a neten. [link]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Mivel a memoria sebessegetol sok fugg ezert minimum egy 3000/3200-as kit javasolt mert a fabric sebessége megegyezik azzal, gyakorlatilag a gyorsabb memória gyorsabb procit eredményez. Ezen keresztul kommunikálnak a magok. Persze veheted ezt is és hatha aranykezu vagy es felhuzhato annyira vagy tobbre.
Lehet bele kisebbet es olcsobbat venni, de akkor utana ne legyen panasz arra hogy nem ugy teljesit ahogy vartad jatekokban. Tesztelni se ilyenekkel szoktak...
-
Raysen623
addikt
Sziasztok!
Segítséget kérnék az alábbi alkatrészek párosításában:
Alaplap: GIGABYTE GA-AB350-GAMING
Proci: AMD Ryzen 7 2700x 3.70GHz AM4 BOX + Wraith Prism RGB LED
Memória: HyperX 16GB FURY DDR4 2400MHz CL15 KIT HX424C15FB2K2/16Olvastam több helyen is, hogy nem mindegy milyen memóriát pakolnak Ryzen mellé. Fenti specifikáció vajon megfelel e?
-
Lendova
őstag
válasz
wwenigma #4079 üzenetére
Azt azért tudni kell, hogy ez nem egy kész program, kombinálva felületes és hiányos útmutatokkal.
Rengeteg információ pedig majd 300 oldalon szét van szórva.Sokat javult már az elmúlt pár hónapban is, minden bizonnyal továbbra is fog.
OCN-en van bőven példa, hogy jó irányba halad a program, de kérdéses, hogy mik a limitáció és milyen megkötések mellett.Nekem úgy tűnik, hogy az XMP-s main timing-okkal és a calc. által javasolt safe sub timing-okkal lehet minimális erőfeszítéssel sokat tuningolni. Aki ennél többet akar, az akár nagyon sok időt is elcseszhet rá kétes eredményért.
-
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Pro!Petya #4072 üzenetére
Ja ertem tehat nem tud szamolni magasabb frekire valo idoziteseket - pedig mindent tud, tévedhetetlenül! - csak amit alapbol tud a modul. Dehat azok adottak...Nagy bűvészet kell akkor ehhez, manualisan en is tudom csokkenteni az idoziteseket, legalabb arra lenne jo hogy megkonnyitse...
R3laX: manualisan nezegettem en is, ProcODT-ből az alt2 egyik értéke (
) amit mond ami az alap és azt azon kell hagyni, akkor elindul a rendszer a többi javasoltra allitasaval de viszont hibazik Aida memtestben pár masodperc utan 3166/3200-on.
Szerintem több időt nem cseszek el vele, jo esellyel maradnak a RAM árak a jelenlegi szinten és ha lesz valami akció a felsőházban akkor majd cserélem a modult és kis bukóval lesz egy jobb. Legalabb most nem adtam ki rá a fél fizetést és 3000en szépen megy ami rá van írva.
-
válasz
SECTORnooB #4077 üzenetére
Mindenki értette
-
R3laX
addikt
válasz
Menj át a Summitba, neked úgyis 1xxx-ed van és akkor relax lesz
.
többiek: Van olyan akinek működött a progi ócsó fos hynix-szel? Én már a második procival (1summit, 2pinnacle) próbálom a második hynix ramom, egyszer sem jött össze a dolog. Manual kitesztelem, azt cső
.
-
subaruwrc
félisten
válasz
SECTORnooB #4061 üzenetére
*QVL
-
TRitON
aktív tag
válasz
Ezekbe a játékokba egyáltalán nem szabad bele menni.
A kalkulátor csak egy útmutató, hogy ha az adott memória bírná az adott frekvenciát, akkor valószínűleg olyan időzítések kellenének neki. Ennyit tud. Nem szentírás. Ha így tekintesz rá, akkor egy nem működő beállítás után egy vállvonással vissza állítod az utolsó működőre. Ha a Bibliaként, ... Akkor ez történik.
Nem a Biblia. Egy szamárvezető. Semmi több. -
Pro!Petya
addikt
válasz
wwenigma #4064 üzenetére
Na öcsisajt befejezheted pöffögést meg dolgok megmondását MIVEL SÜT A HSZ-EIDRŐL A HOZZÁ NEM ÉRTÉS !!! Nem is értem hogy van képed / merszed még osztani a lapokat!
(#4045) wwenigma
"Kovetkezo kerdes. Mik azok az alt1/alt2 adatok."
(#4050) wwenigma
"Ez szamolt egy olyat hogy alap 3000es XMP profil gyk ugyanaz csak allitsam 3200-ra. "Jah hogy a program szerint 3200 ízi... Mer safe!
Hogy használsz valamit ha azt sem tudod mit jelentenek benne a megnevezések... ,
Mit is "mondd" a program neked te szerencsétlen??!! Állítsad 3200-ra ha egyszer csináltál egy 3000es kalkulációt?! (import xmp és TE választod ki a frekvenciát ..... nem neked "mondja meg" hogy rakd 3200-be)
Csak éhes a disznó..
Annyi történt hogy rápróbáltál egy olyan frekvenciára amit alapból se tud , és csodálkozol hogy a calculator nem működik de xar fröcsögés az megy!
TE vagy az egyedüli AKI piedesztálra emeli a programot ha nem tűnt volna fel!
MI csak használjuk, mert tudjuk hogyan kell és van mivel Jah meg csak azért mert megtehetjük.
Ne mások user error-jaival ,vagy tapasztalatai mögé bujj ... tudom egyszerűbb azt írni hogy fentebb megmondták..Összegezve még te küldesz ki engem a topikból?! Hát van bőr...
(#4067) TRitON
Úgy van ahogy mondod , ezer oka lehet ezért is fogtam rövidre! De látod ,(fentebb) az egyszerű tények elfogadása is már problémát okoz akkor szerinted belemegyek még olyan szélmalom harcba hogy pl Termination Block -nál ProcODT lett e állítva ,Mikor egy alt érték is már fejvakarást okoz?!
Elengedtem a témát , csak nem bírom mikor a tudatlansághoz még önbizalom is társul megfűszerezve pökhendiséggel! -
Beretvás
veterán
válasz
kago akira #4069 üzenetére
Nem agresszív az csak be kell állítani a profilt rendesen. Valamint lehet állítani ,hogy menyivel késsen a reagálása.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Albigator #4054 üzenetére
Mindennemű tuningnál a feszültség az ami veszélyes és így káros lehet a komponensre.
Ha egy nem megfelelő órajelet vagy bármilyen egyéb értéket adsz meg - pl RAM időzítés - akkor maximum az adott komponens hibázni fog így kifagy a gép, újraindul vagy egyéb hibákat tapasztalsz.
Ha a munka-fontos feladat közben hibázik a gép akkor az már lehet baj, de ezért kell előzőleg alaposan kitesztelni az adott gyári értéktől eltérő beállítást.
Az AMD ezért hozta be a gyári automatikus tuningot, hogy adott keretek között mozogva valamennyi pluszt hozzon, de még stabilan veszély nélkül: AMD Turbo Core, XFR és az XFR 2 a CPU-knál.
Intelnél: Intel Turbo Boost, Turbo Boost 2 & 3 van.
Az Nvidia pedig a Pascal szériától kezdve kivette az emberek kezéből a túlfeszelés állításának a lehetőségét, hogy ne halálozzanak el a kártyák az embereknél és így ne legyen negatív megítélése a cégnek: Voltage Limit, Boost 4.0, & OC
Náluk is van saját gyári tuning: Nvidia GPU Boost
Ez meg már a 4. verziójánál tart. -
kago akira
tag
No srácok betettem a D14et a 2600x alá az inwin 301 be 7 ventivel. Hát a hőfokok nem kicsit lettek jobbak. Mondjuk 2olóra kellett is mig be gyömszködjem a helyére úgy hogy előrre meg lett tervezve szépen a beépités folyamata
lényeg hogy papìron a hütő nem férne be és a ram sem alatta... Éljen a tudatos ráhagyás (Y)
Idle 37-48 között ugrált, most 32-40
Dead by daylight 75-90, most 43-52 de átlag 48 ami azért elég jó.(Reggel vettem észre hogy a ház ventijei 1200 helyett 800on mentek, így lehet alacsonyabb is lennének a fokok)
Szobahő tény hogy jó 4 fokkal alacsonyabb volt szerintem de akkor is. Előző i5 3470 az ugyan ilyen súllyú toronyhűtő 60 főlé is benézett. Mondjuk tény hogy itt sem sporoltam az mx4el, valszeg mindenhova jutott a lapon is belőle
Amúgy tényleg nem vagyok nagyon megelégedve az Msi-vel. Eddigi lapjaim nem alkalmaztak ennyire agressziv venti kezelést. Ott en úgy érzékeltem hogy nem rakja be egyből a ventire a beállitott kakaót hanem mintha 1, 2, 5, 15 másodperc átlagát venné... Ìgy meg ossze vissza adagolja a kraftot. Szerencsére maxon sem vészes a xigmatek meg a Tt ventijeim
-
TRitON
aktív tag
válasz
Pro!Petya #4055 üzenetére
Még mielőtt... Terveztem olyan (működő) hardvert, amiben DDR4 memória van. Meg is néztem, hogyan működik. Tudom, miről beszélek.
Annak, hogy egy memória miért nem működik magasabb frekvencián, 1000 oka lehet. Szerintem nem érdemes ezzel napokat szívni, egy próbát megér, hátha, ha nem, akkor a legmagasabb működő frekire kell belőni és pont.
Nem biztos, hogy az időzítésekkel van baj, rengeteg más is okozhat problémát:
- DIMM modul vezetékezés: különböző sebességű modulokra különböző tervezési szabályok érvényesek. Ha a modult 3GTps-re tervezték, az ahhoz tartozó szabályok szerint jártak el.
- Alaplapi vezetékezés: same shit.
- DIMM PCB gyártási szórás: mivel ezek általában kínai NYÁK-ok, a franc sem tudja, melyik Shenzen alsói istállóban készültek. Az egyik vezeték egy helyen egy kicsit el van vékonyodva, ott lesz rajta egy illesztetlen szakasz meg egy faja kis reflexió, aztán 3GTps-en még pont nem okoz problémát, de 3.2-n már igen. Shit happens.
- Memória chipek szórása. Nem kell részleteznem.
- Address/CMD lezárások
- Alaplapi vezetékezés
- DIMM Csati (!!!); nagyon nem mindegy, milyen van rajta.
- ODT beállítások: szintén sokmindent tud befolyásolni.
A legkisebb valószínűséggel szól bele az IMC.
Szerintem sokkal több értelme van tényleg megkeresni a legmagasabb frekit, utána elkezdeni vissza venni az IMC (SOC) feszültséget. Én 5W-ot spóroltam vele; ennyivel kevésbé melegszik, illetve ennyivel több jut a processzor többi részének, ha majd komolyan neki állok OCzni. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Pro!Petya #4063 üzenetére
Jah hogy a program szerint 3200 ízi... Mer safe! Lopikulat. Nagyságrendileg sokkal jobb b-die is hogy szárnyalt azokon amit mondott!
Persze elcelodjel csak, más nem maradt. Báncsák a balvanyodat, te szegény. Fentebb egyetlenegyszer lett értelmesen leírva, csak iránymutatást ad. Nem úgy mint te aki vakon hisz benne és az a hülye aki mást mer mondani vagy 4es pont. Na ez szánalmas.
Nyugodtan faradj vissza az 1xxx topikba, úgy látom 2xxx téren nincs megfelelő tapasztalatod hardver hiányában.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
wwenigma #4060 üzenetére
"kicsit surolja mar a szanalom hatarat"
Számból vetted ki a szót!
Senki nem isteníti a programot, (nem kötelező használni) lehet anélkül is nagyokat villantani , ott a bios tessék!! Jah hogy ugyanúgy állnak a dolgok programmal és anélkül...... érdekes
(#4059) Lendova
(#4061) SECTORnooB+1
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
SECTORnooB #4061 üzenetére
-
Pro!Petya
addikt
Ez az utolsó aztán rátok hagyom mert erre nincs már türelmem...
Egyszerűen csak nem értitek és / vagy nem akarjátok elfogadni a tényeket!!
Ha egy modul egy adott konfigban megy hasamra csapok 3600Mhz-et is , de fogom magam és a biosba belövöm csak 3200Mhz-re /mert tudom hogy ez a freki 100% hogy működik) és vakon elkezdem csapkodni a timing részen a klaviatúrát kb akkor is el fog indulni gép csodák csodájára!!
Akkora blődséget állítani már csak odafigyeléssel tud az ember fia hogy a gép egy olyan ramfrekvencián ne induljon el amit bőven elbír a az IMC , a modul és a bios.
Körvanalzódik már?!
Véletlen sem azt a max frekvenciát baxtatom ami a határ ,mert nem tudhatom hogy az IMC határon van már vagy a modul vége van meg esetleg hátulról kurogat a bios.
A calculátor nem számol safe-nek olyan meredeket hogy mondjuk felezi az értékeket hogy insta bootloop legyen vagy csak simán ne induljon el a gép remélem ez érthető?!
Ha az nem indul annak oka van és nem az hogy a program szar....
Nem kell tele spamelni a topikot ,csak fogadjátok el.
Vicc hogy ezen megy a rugózás és hogy magyarázkodni kell. -
Albigator
őstag
Én úgy látom nem fogok belefogni a RAM tunigba, pontosabban a legideálisabb beállításba. Elég macerának és veszélyesnek tűnik...
3200 MHzet használtam sokáig XMP-vel, most tesztelem a 3400-at is tök auto beállításokkal, a fesz az eredeti 1.35 V.
Az eredmények:
3200 MHz (560 Trfc, 74 Trc):
3400 MHz (596 Trfc, 78 Trc)
Egy nagyon kicsi előrelépés van nagyobb frekvencián szinte mindenben, de viszont egy hatalmas visszaesés az L3 Cache másolási sebességében. Több mint 100 GB/s amit elég durva amit nem is értek.
Na melyiket is használjam? Gondolom jobb ezekhez mérten a 3200 MHz-es beállítás.
-
SECTORnooB
addikt
" így ismeretében van a modulnak is, és annak is hogy az adott típuson belül ez a konkrét darab mennyire sikerült jól (vagy épp rosszul)."
Attól még,hogy ugyan az még eltérhet,processzorból is van ami jobb és ami rosszabb,az IMC-re is ez vonatkozik, nincs mit magyarázni ezen.fogadd el.
Nálam például az előző platform esetében (B350 Tomahawk + 1600) mentek az LPX-eim 1.375 feszültség mellett stabilan 3333Mhz-t,most X470 - 2600X párossal már 1.4-es fesszel sem stabil.EZ VAN!
Ha sikerül megbarátkoznod vele, ha nem. -
Tyrel
őstag
válasz
Pro!Petya #4048 üzenetére
"AZ meg hogy itt másnak nem megy az milyen érv már?!"
Pontosan ugyan olyan mint az, hogy nektek - akik szintén ugyan úgy mások vagytok - meg megy, és akkor csak jó lehet.Az 1. gen mi a francért érdekelne?
És az IMC miért érdekelne? 2. gen Ryzen, legújabb nem-béta BIOS-al (bő 1 hónapos kiadás), 2db single rank Samsung B-die memóriával. Magyarázd már el hogy ez az IMC-nek miért rossz, mert tudtommal kb. a legjobb felállás.
Az meg megint milyen magyarázat hogy "mer a modul". A DRAM Calculator-ban kiválasztod a konkrét modul típust és beolvassa a gyári időzítéseit, így ismeretében van a modulnak is, és annak is hogy az adott típuson belül ez a konkrét darab mennyire sikerült jól (vagy épp rosszul).
A Samsung B-die az Samsung B-die, amelyikek jobbak lettek azt eladják aggresszívebb XMP profilokkal, amelyikek meg kevésbé azokat eladják gyengébbekkel, de ennek az információnak teljes mértékben birtokában van a DRAM Calculator. Nem 28GHz-re kértem tőle beállításokat, csak 3-ra.
Az nem magyarázat hogy "mer a modul!". Pont azért hívják ezt a szart Calculator-nak, mert az adott modul típusából és egyéni paramétereiből számol... (legalább is ezt kellene hogy tegye)
Ehhez képest a SAFE beállításaival nem megy. A Fast meg az Extreme full nem érdekel, tök oké ha azokhoz a legjobb, válogatott memóriák kellenek, de hogy a Safe nem megy az közröhely.Nem írtál le semmit érthetően, csak olyan dolgokkal dobálózol amik vagy nem érvényesek az esetemben, vagy tök általános dolgok amiket bármire rámondhatsz. Jajj nem megy a memória, biztos a BIOS szar. Igen, és ezt még kb. másik 3000 tök független hibára pontosan ugyan így rámondhatod, majd elégedetten odébb állhatsz hogy te megmondtad a tutit.
Tényleg, nem is értem, hogy pl. az autószerelőnek miért nem alkalmaznak olyan embert aki meg tudja róla mondani hogy "hát az a baja hogy nem indul!". Oké, köszi.Dobnád el, ja, ha vóna mit... részemről végeztem ezzel a topiccal...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Pro!Petya #4048 üzenetére
Ez szamolt egy olyat hogy alap 3000es XMP profil gyk ugyanaz csak allitsam 3200-ra.
Lelőjem a poent hogy megy e vagy nemmegy?
Tudom, en vagyok helikopter es 4es pont.
Ez lő egy nagyjaboli jo ertekeket , aztan ha teved es nemjo akkor az user a hulye meg a lap xar, meg az imc xar meg a memoria xar.
-
Pro!Petya
addikt
+ (#4045) wwenigma
Tudom én vagyok a helikopter....
Érthetően leírtam , sztem nem kell tovább taglalnom. (4-es pont és aztán az 5-ös)
Semmi újat nem mondtam azzal hogy az IMC , maga a modul , esetleg a lap biosa ami közül bármelyik gátat szabhat a tuningnak!
Aki 1gen óta jelen van az tudja jól hogy egy új biostól is képes a ram modul nagyobb frekvenciára esetleg egy mégujabb bétától még annyira se mint eddig stb stb.. ez csak a bios része. (maaagic)
Az hogy az IMC mi miatt foghat meg nagyon remélem nem kell ecsetelnem ,mert úgy látom itt mindenki nagyon tunerel szval tisztában vannak a dolgokkal.
Mégegyszer hangsúlyozom a program szart sem segít annak aki a fax másik végére került, de arról nem tehet hogy a követelmények nem teljesülnek meg a kalkulációnak!
Azért arra a lóra üljünk már fel normálisan. Nem pedig leszarozni a dolgokat ha nem megy valami...
AZ meg hogy itt másnak nem megy az milyen érv már?! Gondolom ők azok akik 3000 nagyon max 3200-t kitolnak a ramból vért izzadva vmi egetverő timinggal és már végső probálkozás a calculator ami persze számol egy olyat
amit ha fejre áll a user akkor se tud teljesíteni mivel önhibáján kívüli dolgok korlátozzák!
Agyam eldobom tényleg... -
válasz
wwenigma #4045 üzenetére
Nem kaki és a 4-es pontban van igazság!
"4. A modulok vagy az imc esetleg a lap biosa ami megfogott."
R5 1600X + Asus ROG B350F Gaming + G.Skill 3400MHz volt nekem is (volt 3200MHz-s Flare-X is a lapban és az sem ment 2933MHz fölé) a 2700X + X470 ASRock Taichi Ultimate + Corsair 3466MHz előtt és az első gen.-el 2933MHz volt csak stabil, most 3466MHz+ is megy a 2 program segítségével.
Első Ryzen konfignál minden lehetőséget kipróbáltam, sikertelenül. Feljebb léptem (hardveresen) és minden OK.
MD
L -
Tyrel
őstag
válasz
Pro!Petya #4044 üzenetére
1. Thaiphoon alapján ment
2. nem kellett mivel alacsonyabb feszültségeket javasol mint amiket az alaplap+XMP beállított...
3. igen, nyilván import volt...
4. milyen imc vagy mi van? Az nem csak SR prociknál volt gond? Meg ilyet hogy tesztelek hogy a lap biosa megfog, írjak helyette másikat?Az mondjuk nyilvánvaló hogy az MSI-nek ez tökre nem megy, de már kicsit késő lenne átképezni magam C#-ról...
5. nem sokkal fentebb is írta valaki hogy abszolút el sem indult a gépe a DRAM Calc. javaslatait követve...Ezen látszik hogy van beállítva (a profile version nem tudom micsoda, de ő teszi Custom-ra importkor) és mit javasolt... és k...vára nem működik. És ez szerinte "Safe".
@wwenigma
ó már kezdem megszokni hogy ebben a topicban ha valami nem működik akkor tök egyértelmű hogy én vagyok a hülye, csak user error lehet, biztos nem a cucc szar... igazából nem is értem miért járok még vissza ide. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Pro!Petya #4044 üzenetére
A program kupac kaki. Random dob valamit ami talan jo. Ennyi. Persze ha neked nem jo akkor te vagy a hulye. Vagy valamit kicsit maskepp allits be....maskepp? De akkor minek mondja?
Ugyanakkor hogy exportalod hogy el is fogadja, ha nem kezzel adja meg az ember? Videoban nem igazan van benne ez...Exportálás megvan, lassuk dob e mast mint amit korabban.Kovetkezo kerdes. Mik azok az alt1/alt2 adatok.
-
Pro!Petya
addikt
A programmal nincs semmi baj , csak szólok..
A cucc meg tényleg jó mivel OC.neten nem okoz beállítani a usereknek, de még itt Ph is müxik sokaknak.
Amire tudok gondolni mi miatt offolhatott ki :
1. mem type nem lett jól kiválasztva
2.A ram és soc fesz nem lett utána emelve
3. Thaiphoonból nem megadni kell az infókat hanem a komplett mentett nanos html-t beilleszteni
4. A modulok vagy az imc esetleg a lap biosa ami megfogott.
5. Akinél a 4-es pont nem figyel be az vígan elvan a programmal (ami még mindig jó)! -
Tyrel
őstag
válasz
MaxxDamage #4042 üzenetére
Próbáltam az Alt-al is (legalább is az Alt 1-el), de alapból nagyon kevés dolgon változtatott csak, és azokon is alig, az eredmény pedig ugyan az lett...
Amúgy ez is B-die, bár elvileg azon belül valami gyengébben sikerült széria... Ha a Fast / Extreme nem menne azt tökre meg is érteném, de hogy a "Safe" Alt. sem, az elég nevetséges... buztos tökre tudja az írója hogy mit csinál, ha neki ez a Safe - ez úton is gratulálok.
-
-
Tyrel
őstag
Hm, hát kipróbáltam ez a DRAM Calculator-t, szépen beadtam neki az infókat Thaiphoon-ból, majd kértem tőle egy SAFE beállítást... aztán vidáman átmásztam UEFI-be belőni amit mondott...
ééés többet el se indult a gép. Pontosabban ötödszörre vagy hatodszorra igen, full ki-resetelt memória beállításokkal.Tényleg jó cucc!
-
SECTORnooB
addikt
válasz
szuk_jozsef #4037 üzenetére
Ez így teljesen rendben van.
-
szuk_jozsef
tag
Meglett a mai nap eredménye all core 4ghz 1.272.volton a proci hőmérséklete 70 foknál megáll,ez már az ízlésemnek megfelel viszont 4.1 ghz még nem volt stabil 1.37 volton úgyhogy abbahagytam mert már túl nagy áldozat lenne nekem az plusz 1-2 száz mhz.
-
Simi37
őstag
válasz
AAAgold #4034 üzenetére
Hát, hogy őszinte legyen sosem mértem le részletesen a 3200 xmp vs saját beállítást. Aidaval egyértelműen kimutatható de az nyilván pont erre van kihegyezve. Mostanában pedig, hogy akkora tesztelésbe vágjak, mint amit 2 éve csináltam logoutra... hát annyi időm most sokáig nem lesz
-
Pro!Petya
addikt
válasz
AAAgold #4034 üzenetére
Ez annyira nem fekete és fehér, Ergo nálunk ami teljesítmény nökedés jön létre frekvencia növeléssel az nem csak a ram & timing hozatala hanem abban már a fabric gyorsulása is benne van
De hogy a kérdésedre is válaszoljak például 2933Mhz és 3466Mhz között játékok alatt akár ~11% -os min fps növekedés is kihozható , játéktól is függ ... van ahol lehet kevesebb de több isHa csak szimplán arra vagy kíváncsi hogy a ramok mit hoznak pluszba akkor ahogy Simi37 kollega is írja ott az Aida mem&cache test.
-
Simi37
őstag
Hát igazából ki kell tesztelni. Minden ram máshogy bírja ahogy procinál is. Nekem E-die van alapból elég alacsony a tRC azt nem is birom beljebb vinni 52ről. Viszont a tRFC nekem alapból 410 körül tanyázik és be tudtam vinni 260ig. Én most nem azt mondom, hogy neked be fog menni 300 alá mert még a gyártó is más. De tekintve, hogy én ráadásul 3200-on hajtom, 3000-en simán 400 alatt mennie kell.
(#4021) Albigator: azért a 3400 már más tészta, nekem pl sehogy sem stabil 3200 fölött. De ha az is lenne az biztos, hogy a 260as értéket nem bírnám megtartani.
-
Tyrel
őstag
válasz
kago akira #4024 üzenetére
A TDP csak addig számít amíg hagyod neki hogy automatán vezérelje a dolgokat. Fix fesz. és fix szorzó mellett már nem érdekli...
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Milka 78 #4030 üzenetére
Ez így van, én a Prime Pro-t 54 ezerért rendeltem elő, most néztem,hogy 58-60 ezerért megy több boltban, ez több mint felháborító és az ember azt hinné a megjelenés pillanatában a legdrágább.Mostanában lenne esedékes párom testvérének a játékos rendszerének az építése, ő 25 ezret is alig hajlandó egy alaplapért adni, éppen még a 2500X-re várunk, mert a 2600-nak is feljebb kúszott az ára,remek alternatíva lesz a 2500X a main vonalnak,csak, hogy még az OEM piacon se nagyon látni.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
SECTORnooB #4029 üzenetére
Ezért irtam a mostani árak fügvényében. 43600 a Carbon. +1000 és +4500 a Plus/Pro kettőse, miközben fapadosabbak mint a Carbon. A Prime Pro +12000 ft (normális helyről vásárolva) ami egy olyan világban amikor könyörögnöm kell a felhasználónak, hogy +2 ropit ugyan szánjon már rá erre a projektre elég nagy harc lenne
Mondom ez a lap érdekes helyzetben van mert B-s lapnak drága, míg képességeit és felszereltségét tekintve rendben van. A legnyagyobb baj, hogy aki "olcsóért" akar lapot az max 35-40-ért keres lapot (és vesz B-s Gaming Plus-t,Tomahawk-ot esetleg Prime Plust)aki meg komolyabban gondolja az 50-60 között nézelődik és vesz egy Taichi,X-es Carbont vagy a már említett Prime Pro-t. Ez a termék pont a senki földjén van, pedig egy jó kis termék. -
Milka 78
nagyúr
válasz
SECTORnooB #4026 üzenetére
Ebben az árban esetleg az X470 Gaming Plus van vagy drágábban a Gaming Pro. Azok fapadosabbak és bár a vrm takkra ugyan az rajtuk, de a rájuk aggatott borda szerényebb képességű. Max a bios-ban lehet némi különbség,bár kétlem azt is.
A következő deszka amit merek ajánlani az meg a Prime Pro, de ugye az más árkategória.
Ezekből kiindulva én is inkább a Carbonra tenném a voksom. Persze faramuci egy deszka, mert egy olyan B-s lapról beszélünk ami tulajdonságait tekintve inkább egy X-es deszkához hasonlítható, de ahogy nézem a teszteket, külhoni visszajelzéseket ez bizony elég jól birja a magas feszes oc-t. Az egyetlen hátránya, hogy nem láttam nagyon aktív forumozót, de akik vittek belőle tőlünk nagyon dicsérték őket. -
dudu5130
őstag
válasz
SECTORnooB #4026 üzenetére
Sokkal felszereltebb és ahogy olvasgattam jobb. Az ára tényleg sok de ez a B450 csúcs kategória az meg x470 alsó kategória.
-
kago akira
tag
a 2600-as az csak 65W mig az X es tesvér már 105W természetes hogy nem fő fel annyira. Lehet nem látszik de lehet hogy szépen amikor fogy a kerete utánna már veszi is vissza az órajelét, ezért is lesz alacsonyabb a hőmérséklete.
MSI lap nálam is nagyon bőven adja a feszt és ezért pillanatok alatt felmegy 20 fokot a hömérséklet de ma berakom a D14-et végre és megnézem nyitott oldallappal így hogy dobálja azokat a hőfokokat.
-
blackmacs
senior tag
válasz
szuk_jozsef #4000 üzenetére
Szerintem próbáld ki úgy hogy a két felső ventidet lekapcsolod,mert valószínű a procihűtőd nem kap elégséges légáramlatot mert a felső kettő rögtön el is szívja tőle!Érdemes kipróbálni úgy milyen hőfokokat mérsz aztán meg egyesével kapcsold vissza a két fentit és nézd meg hogyan változik a hőfokod.Az egészséges légáramláshoz az elől be,hátul ki verzió kell ,sokszor a felfelé kifújó ventik bekevarnak a dologba.
-
Albigator
őstag
-
guftabi96
addikt
Nekem a visszahűlés is viszonylag gyors .
Nálam is az a baj, hogy nincs ismerős, akinek am4-e van, pedig ha lenne, akkor hamar ki lehetne deríteni, hogy mi a baj.
Azt nem értem, hogy az aida miért mér teljesen más hőmérsékletet.
Minden más, még a Ryzenmaster is a HWinfoval megegyező adatokat mutat. -
SECTORnooB
addikt
válasz
MaxxDamage #4013 üzenetére
Mindenkinél más a helyzet, ezt azért tegyük hozzá,de iránymutatásnak tökéletes.
-
válasz
szuk_jozsef #4006 üzenetére
Pontosan 1.306v a feszkó (így lefut minden teszt, IBT Maximum-ot is bele értve) amúgy 1.296v is elég neki, de én Offset-el így lőttem be. (ez a biztos)
MD
L -
Atla
senior tag
válasz
Milka 78 #4008 üzenetére
Idle nincs droop,csak terhelés alatt.Teljesen normális müködés,csak mivel nincs LLC beállítás,igy magasabb
feszültség kell a kiszemelt órajelhez.Simi37
Az a probléma,hogy XMP profilba ennyit állít be mindkét értékre,tehát viszonyítási alapom sincs,hogy mennyinek kellene akkor lennie.
HyperX Predator HX430C15PB3/8 Hynix M-die
-
szuk_jozsef
tag
válasz
SECTORnooB #4007 üzenetére
Az új ninja 5höz sajnos már alapból 800 fordulat a max ennyit tudnak a ventik de nagyon pöpecűl néz ki és extra halk.Hiába valamit valamiért.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Érdemes akkor rápróbálni a fix 4Ghz-re kisebb feszkó társaságában.(1.3Vcore alatt)
De mintha úgy emlékeznék hogy járt anno a Ninjához külső ventiszabályzó tekerő, vagy bolond vagyok? -
szuk_jozsef
tag
válasz
MaxxDamage #3994 üzenetére
Neked milyen értéken van a stabil 4 ghz?Mert a tuning probléma nálam most oldódott meg mivet a Hw info teljesen félremér szinte bármit állítottam a biosban a progi mindig csak 1.15 és 1.2 között mutatott igy el sem kezdtem a stabilitási teszteket közben a cpuz meg kiirja a reális feszültséget.Mindenkinek köszönöm a segítséget egyenlőre a stabil 4 ghz a cél ami megfogható közelségbe került.
-
dudu5130
őstag
válasz
2 Akasa Apache jobb lenne lehet. Azok is baromi halk ventik és elég jó a légszállításuk.
-
Tyrel
őstag
válasz
guftabi96 #3995 üzenetére
Nekem is ilyen a 2600X, nem nagyon tudom hová tenni... Mondjuk nekem hővédelem miatt nem kapcsolt még le, szobahőmérséklettől függően 74-78°C-on megáll (legalább is CPU-Z vagy Cinebench alatt), de egy pillanat alatt felmelegszik 70-re (onnan már lassabban megy tovább), a terhelés megszűnésével a visszahűlés pedig viszonylag lassan megy.
A korábbi 3570K-m tökre nem így viselkedett ezzel a hűtővel, pedig húzva volt rendesen. (oké hogy a fogyasztása / hőtermelése alacsonyabb volt, de az csak. a max hőfokok eltérését magyarázná, a viselkedés eltérését nem)Ráadásul nekem is olyan, hogy "ráadom a kraftot" aztán símogathatom nyugodtan a hűtőt kézzel, még alul a hőcsövek alsó szakasza is épphogy melegebb valamivel a kezemnél. Először azt hittem szarul van rajta a hűtő, de nem... leszedtem, újra felszereltem, direkt ellenőriztem mindent 3x menet közben, és tutira jól van rajta. Ezt igazolván nagyon stabilan is áll, nem tudom megmozdítani semerre sem.
A paszta is jól van rajta, meg amúgy MX4.Kb. 99,9% biztos vagyok benne hogy a hűtésemnek semmi baja és többet tud ennél, a ház szellőzése pedig szintén jó, ill. alapvetően nagy a belső légtere is (Ethoo Pro).
Nem tudom mi lehet vele, vagy az alaplap gyökér (az enyém is MSI) és valahová sokkal több feszültséget ad mint kéne és attól melegszik ilyen furán a proci, vagy úgy ahogy van szarul méri a hőadatokat, vagy maga a processzor hibás, pl. lehet hogy balfaszul van forrasztva a kupakja és az levegős vagy ferde.
Az a baj hogy ezt így csere-hardverek, próbálgatás nélkül az életben nem fogjuk tudni kideríteni, hogy mif*sz baja van. Kéne egyszer egy nagy Ryzen találkozó és ott keverni mindent mindennel, hogy rájöhessünk egyáltalán melyik komponens okozza a hibát...
Pl. itt fentebb is az egyik kolléga egy 2600-ast 4,2GHz-en, 1,4V körül hajtott egy True Spirit 140 Direct-el, és nem nagyon ment neki 70°C fölé. Az a hűtő az enyém "kistesója", nekem a 140 Power van; ehhez képest nekem a 2600X 1,34-1,35V-on és jó 5-10 fokkal melegebben hozza a 4,2GHz-et. A feszültség alacsonyabb, a hűtő erősebb, és a CPU mégis melegebb. Ez a WTF?
Valami tutira szar nálunk, de hogy mi...
(nem lepődnék meg ha az alaplap lenne a ludas, amilyen szar ez az MSI UEFI) -
Atla
senior tag
válasz
Albigator #3997 üzenetére
3200-ról 3400 vagy fölé van értelme,de alatta nem sok szvsz.
3000-es predator 14-17-17-36 -69-526 - 1t 1.35V megy
3200 16-18-18-36 -69 -526 1t 1.4V ! 1.38-on is fagyott.
Utolsó három érték kézzel van beírva,lehet ha auton lenne feljebb vinné nálam is és stabil lenne kevesebb feszültséggel.egyelőre én is tesztelgetem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Gran Turismo
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest