Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Korrekt táblagépet dobott össze a Motorola
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
need
addikt
válasz
blackmacs #12964 üzenetére
Csak jó szándékból szólok Scythe Mugen5 REV.B ne ajánlgassátok senkinek mivel nem forgalmazzák már itthon..nekem is ezt ajánlották a másik topikban egyértelmű és jó választás csak kapni nem lehet..
ha csak elvétve valaki ki nem rakja az apróra..!
Most rá kerestem újra Alzába van de majd 20k -
hash99
senior tag
-
Tyrel
őstag
válasz
blackmacs #11029 üzenetére
Én most raktam fel, de eddig is stabil volt a rendszer szóval előrelépést nem nagyon tudok tapasztalni, nincs hová...
Sajnos ez is olyan frissítés ami nem tudja visszatölteni az előző mentéseit, szóval minden fontosabb részt fényképezz le telóval a frissítés előtt, utána meg állítgasd vissza. Egyébként az alap beállításoknál még tudom ezt tolerálni, de a ventik smart profiljait mi a bánatos francért kell neki kivágni a kukába az számomra rejtély, mire minden pöttyöt visszahúzkodok a helyére a Nap lemegy.
Valóban bekerült vele az Offset Voltage támogatása, de olyan jó MSI-s kreténséggel implementálták ezt is, szóval én nem fogom használni, szerintem ez így sz*r...
Az előző gépemnél a 3570K-val, a ki tudja hány éves Asus Z77 deszkánál már volt annyi eszük a programozóknak, hogy a CPU Offset Voltage-t NEM lineáris értékként kell kezelni. Csak a magas/boost órajelekhez tartozó feszültség értékeket vágta meg, a nyugalmi állapot alap feszültségét az Offset nem bántotta.
Na hát MSI-nél a programozóknak még így 2019-ben sincs ennyi eszük. Az Offset lineáris, mindent visz... Az alap/nyugalmi feszültséget lerúgta nekem valahová 0,7V alá, és többet nem bootolt a gép, mászhattam be az asztal alá BIOS-t resetelni... Szóval részemről ez ennyi volt.
Normális esetben ez ugye úgy működne hogy a negatív Offset az idle ~0,8V feszültséget békén hagyja, és csak azokat az 1,4V körüli értékeket vágja meg amiket boost esetén társítana hozzá, szépen dinamikusan.
-
Sir Riccio
addikt
válasz
blackmacs #10958 üzenetére
Azt mondják a "Milyen CPU hűtőt vegyek?"-ben, hogy pár fokot tudnék csak nyerni rajta, viszont alsó hangon is egy húszasba fájna a dolog, így inkább megpróbálom ezzel megoldani. -0,1V Offsettel egészen szépen muzsikál volt egy 82,3fokos (tdie) peak de 4K Youtube és mellette kb. kétezer kép exportja LR-ból sem akasztotta ki. Átlagfesz 1,356V, átlagtdie 61,3fok. Ez baráti, ha itt tudom stabilizálni akkor ezzel megelégszem azt hiszem, főleg, hogy így most 4265Mhz-ig boostol magától és közben nem is száll fel.
-
Chalez
őstag
válasz
blackmacs #9873 üzenetére
Érdekes, a kompatibilitási listájában 3000-es Patriot nincs is
A nem jelent semmit, azért annyira nem meggyőző
(#9874) fanti Nekem a legfontosabb, hogy fluid, jól és minél egyszerűbben tuningolható lapot tegyek a 2600 alá, ár/ érték arányban, a többi sallang... Tomahawk, vagy Aorus PRO? Netán ROG STIX B450-F? Mondjuk ez már húzósnak néz ki árban, persze a többi se az alja éppen
-
T1k3
tag
válasz
blackmacs #9816 üzenetére
A kérdésem feltevése előtt utána néztem (Reddit-en és itt is vissza olvastam) de számomra az 1mp alatti 10-15 fok különbség olyan hihetetlennek tűnt/tűnik. Ezért is volt számomra ilyen aggasztó a helyzet. Ha azt mondjátok, hogy ez általános: nem bug, hanem feature...
Ezek szerint ha fix értékre állítom a szorzót, ez megszűnik. Jól értem?
-
micafighter
nagyúr
válasz
blackmacs #9376 üzenetére
Persze, nagyon egyszerü a dolog:
Kell hozzá a HWinfo program, illetve a LogViewer for HWINFO
Hwinfot megnyitva szépen méri neked az értékeket. Az értékekre jobb kattintva Show Graph-al tud grafikonokat csinálni neked a HWinfo, ezek valós időben szépen mennek:
Bal oldalt láthatod a grafikonokat. Ezek is hasznosak, de én nem ezekre gondoltam "grafikon" alatt. Jobb alsó sarokban (pirossal bekereteztem) a hwinfoban a kis papirlap ikon a logolást jelenti, ha rákattintasz, elkezdi logolni a mért értékeket egy fájlba. Amikor rákattintasz megint, akkor abbahagyja a logolást. A fájlt megnyitva ezt kapjuk:
Ebből látjuk már ugye az értékeket, de én vizuális tipus vagyok, az excellel is lehet próbálkozni ebből grafikonokat csinálni, de én a logviewert preferálom, mert csak kiválasztja az ember a fájlt, hogy hány grafikont szeretne látni egyszerre, és kiválasztja szépen melyik grafikon mit mutasson, pl:
A grafikonból pedig oszlopdiagramot kapunk egyszerüen a timelinet megváltoztatva statistic-ra:
Ez szintén hasznos szerintem, ebből például egyből látszódik, hogy alakul a fogyasztás, terhelés stb. eloszlása.
-
chros
őstag
válasz
blackmacs #9043 üzenetére
"azt is kell nézniük hogy akkor nem biztos hogy úgy fognak fogyni a 5xx lapok,ahogy azt tervezik!Hacsak nem terveznek valami új feature-t az 5xx lapokba"
Igy van, de itt egy masik, ehhez kapcsolodo gondolat: akkor jovore (nem iden) mar nem AM4 tok lesz????
Mert ha nem, akkor az 5xx szerias lapok lesznek a legrosszabb opciok iden
@(#9047) MaxxDamage: minden jot!
-
beers
addikt
-
S_x96x_S
addikt
-
jeni
félisten
válasz
blackmacs #7218 üzenetére
Biztosan jó lesz,én még úgy kerestem Samsung ramosat,hogy ne világítson,lehet jobb lett volna inkább.
99hónappal kaptam meg a Predatort és 3600Mhz kivitelben,igaz 58000Ft volt.
Érdemes másutt is körbe nézni mert van ahol 5év garis. Az Ipon csak 1év.
Bestmarkt élettartam garis. Lehet így drágább pár Ft-al de ha elromlik nem kell küldözgetni külföldre!Itt vettem de már 999 hó garival adják!
Egy hátránya van ha a LED világítás hiányát nem nézem,hogy magas bordázatú a hűtője. Nekem még rendesen elfért a Be Q! Pro3 Dark mellett. -
danico
csendes tag
válasz
blackmacs #6937 üzenetére
Nekem 2600x-em van, de nem hiszem hogy nagyon kellene aggodnom az 1-200Mhz kulonbseg miatt a sima 2600-al szemben..
Ahogy elnezem nagyon ritkan megy fel 4Ghz fole a proci normalis jatek alatt.
Stresz teszteken siman megy 4,25-t is szoval,nincs vele gond.Mondjuk en is ugy voltam vele ha mar elkoltokk ennyi penzt akkor a legjobbat akarom, de nem biztos hogy az er 15 ezret. Inkabb vettem volna egy normalis hazat a regi Zalman z3 helyett.
Amugy valakinek tapasztalat? A NZXT H500-ra cserelnem a Z3 -at. A kabel managment sokkal jobbnak tunnik, hofokban kb kozep kategoria ,de nem tudomhogy visszonyul a Z3-hoz. -
micafighter
nagyúr
válasz
blackmacs #6926 üzenetére
Beleteheted az X-eset is, minden működni fog, csak a BIOS kicsit le van butitva, pl nincs vcore offset voltage, ami PBOhoz hasznos. De ettől még megy benne a PBO csak elég magas feszültségen, és melegedni is fog. Ha 2600Xet ki akarod maxolni tuning tekintetében akkor Giga X470 Ultra Gaming jobb választás, ha nem bánod hogy pár % benne marad, akkor MSI jobb választás.
És mivel szorzós tuninghoz mindent tud az MSI BIOS ami kell, így szerintem X nélküli processzorhoz ideális választás.
-
Tyrel
őstag
válasz
blackmacs #6926 üzenetére
Nincs VID Offset opció benne, nem tudod ellensúlyozni hogy az XFR alapból túl fesz.-el...
Kb. csak fix feszültséggel tudod benne (értelmesen) használni a processzorokat, aztán a fix fesz. mellett a szorzót már tekergetheti akár az XFR, vagy lehet a szorzó is fix, de a feszültséged ott marad ahol.
Pl. nekem most XFR-re van bízva a szorzó, 1,35V fix feszültséggel, ezt tartja 22x - 41,5x (all core) - 42,5x (single core) végig. Szerintem így nem igazán éri meg azt a 10-15 rugós felárat az X-es proci ebbe a deszkába.
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
blackmacs #5710 üzenetére
ne haragudj de ez jó nagy hülyeség
Először az alaplap támogatási listáján ott az oszlop neve az hogy "sided", szóval single sided vagy dual sided ram. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a memória chipek csak az egyik oldalán (single) vannak a ramnak vagy mindkét oldalán (dual). Ennek semmi köze a dual channelhez
Másodszor a pipa: van ott pipa hogy 1 dimm, meg ott hogy 2 dimm, a 4 dimm rubrikában nincsen. Ez azt jelenti, hogy 1db memóriamodullal vagy 2db memóriamodullal is megy 3200mhz-et a ram, 4db-al pedig nem megy (legalábbis nem tesztelték) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
blackmacs #5491 üzenetére
Pedig nyugodtan ki lehet. Ha kicsit belemélyedsz a kapcsoló üzemű tápok működésébe és a pc tápok felépítésébe, onnan már egyértelmű lesz a helyzet. Valamint az emberek döntő többsége nem használ ilyen elosztót, mégsem instabil a gépe. Ha meg az, annak biztosan más oka van.
-
Albigator
őstag
válasz
blackmacs #5441 üzenetére
Ez jó ötlet. Szted egy ilyen is elég?
(#5445) Helsing
Hát lehet meg ér ennyit. De én eleve újonnan szeretem megvenni az el. cuccokat és az 50e is húzós lett volna. Azt hittem, gondoltam manapság vannak olyan jók a sima tápok, alaplapok h egy bizonyos alapvédelmet azért nyújtsanak.
-
Albigator
őstag
válasz
blackmacs #5430 üzenetére
+1
Jó kis hűtő szerintem is és egyszerű a beszerelése. Használtan szokott lenni 10 ezerért.(Csak a bestmarkttól nem érdemes rendelni ha nincs raktáron, már másfél hónapja nincs náluk az van csak kiírva h "érkezik 9 db". Én 19 napig vártam aztán töröltettem a rendelésem és beszereztem máshonnan.)
Más:
Nem tudom mennyire gáz az ha áramszünet után nem bootol a gép sehogy se és sípolós hang sincs... BIOS reset segített csak (elem kivét). Mi volt a gyenge pont nálam a táp vagy az alaplap? -
errorcode06
őstag
-
jeni
félisten
válasz
blackmacs #3800 üzenetére
ha feltétlenül kell ilyen neked akkor az a 2-3000Ft lényegtelen
jó az i5-8400 ár-értékben sima hat magként,és az Intel procik használtan is tartják magukat.
az Intel kevésbé problémásabb mint a AMD Ryzen.aginor
abban inkább a CMOS érzékelő,picike háttérmemória és maga az objektív
a burkolat ,külcsín lényegtelen költségben. -
S_x96x_S
addikt
válasz
blackmacs #3421 üzenetére
> Vagy ha megjelennek és lenyomnák kicsit a 2600 árát,az még jobb lenne,akkor maradnék a 2600-nál
Az INTEL miatti piaci visszaesés következényeként DRAM árcskkenést jósolnak az időjósok.[1]
Az INTEL 9x széria is jön októberben, szerintem az AMD is akciózni fog.
De szerintem egy erősebb forintárfolyam még jobban segítene.
Egyébként meg ne tökölj, vedd meg azt a 2600-ast most rögtön[1] "The analyst had already projected DRAM pricing to drop by two percent during the latter part of the year, but shortages will have the knock-on effect of reducing DRAM demand further. That should ultimately result in even lower DRAM pricing during the holiday season."
https://www.tomshardware.com/news/intel-14nm-cpu-shortage-whiskey-lake,37777.html -
Tyrel
őstag
válasz
blackmacs #3349 üzenetére
Hát nem ezt akartam, csak itt áradoztak hogy milyen jó a VRM-je, meg aztán az "Actually Hardcore Overclocking" YT csatornán is áradoztak hogy milyen jó az MSI-k VRM-je a többihez képest... ezt nem is vitatom el tőle, de hogy mellette a szoftver/UEFI alap dolgokat nem tud az nem egyedi, speciális eset kérdése és nem csak nálam rossz.
kago akira azt mondta finomhangolni akarja a gépet, nem tuningolni. Na, én is pont ezt akartam, és ezzel az alaplappal nem lehet. Nem azért mert az enyém gyári hibás vagy ilyesmi, hanem mert hiányoznak belőle az ehhez szükséges funkciók.
Kb. hagyhatsz mindent Auto-n aztán majd csinálja az XFR amit jónak lát, de maradéktalanul boldog nem leszel azzal amit tud, pláne így hogy a PBO sem működik (egyébként Ryzen Masterből sem).
A másik opciód meg az hogy beállítod kézzel azt amit neki automatán nem sikerül, azzal egy 2600X esetén CPU-Z multi-thread benchmarkban nyersz úgy +200-300 pontot (nem, nem tuning miatt, csak ennyire béna az XFR), viszont fix feszültségen fog menni a procid. Pl. 1,35V, akkor is ha youtube-ot nézel, akkor is ha itt hagytad és elmentél ebédelni, meg akkor is ha épp a BFV-ben gyilkolászol.
MSI szerint ez így rendben van. Hát szerintem meg nem. -
guftabi96
addikt
válasz
blackmacs #2984 üzenetére
Azzal nem lesz baj.
Viszont eléggé biztos vagyok benne, hogy vagy a lapom rossz vagy a procim. Utóbbira tippelek, gondolom rossz a hőszenzor.
1,37v-on szépen felmentek a hőfokok 100 fölé (aida szerint közben 70 fok volt), a hővédelem meg lekapcsolta a gépet.
De abból kiindulva, hogy a borda nem forró, szerintem a 70 fok volt a reális.
Holnap felszerelem a gyári hűtőt, nekiengedek egy tesztet. Ha azzal esetleg jó lesz, akkor meg a hűtőnek lesz valami baja. De amúgy meg szépen szétnyomta a pasztát, nem úgy tűnt, hogy rosszul feküdne fel. -
killbull
aktív tag
válasz
blackmacs #2858 üzenetére
Főleg hogy kilistáztam a mosfeteket amik a két alaplapon vannak és : Operating Junction and Storage
Temperature TJ,T STG −55 to +150 °C.Meg kilistáztam a mosfetek paramétereit és ami a Gigabyteon van egy érték egy ellenállás nagyobb ami szerintem picit ellenállóbb az MSI ével szemben.
Gigabyte: NTMFS4C10N [link]
MSI: NTMFS4C029N [link]Alul a NTMFS4C10N nél a Drain−to−Source On Resistance a Gigabyte é nagyobb Ohm érték. ennyi a különbség kb semmi! Gigabyteon több Kondenzátor van +1 mint az MSI nél. Elvileg több kondenzátor stabilabb és gyorsabban adja le a töltést!
Vezérlők MSI : RT8894A
Gigabyte : ISL95712Gigabyteon találtam hőmérsékleteket csak ami pont nekem kell :
Maximum Junction Temperature . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .+150°C
Maximum Storage Temperature Range . . . . . . . . . . . . . .-65°C to +150°C122 fokon szabályzott le 150 a max szóval jól fogok aludni!
-
killbull
aktív tag
válasz
blackmacs #2853 üzenetére
Tetejére rakom a ventit a CPU hűtőnek, valamint 3 ventilátor húzza elölről a levegőt ezt írtam fentebb.
Ezen a teszten konkrétan egy asztalon van a lap vagy alapból nincs fent a ház oldala mert úgy nézték hőkamerával a sima használatot meg az OC t is. [link] Ebben a lapban nem fogok tuningolni még csak kipróbálni se mit tud, beállítom a Precision Boost 2 őt és ennyi. Tudom meg láttam 160 - 180 wattokat fog fogyasztani a CPU ha XFR2 re vagy Precision Boost Overridera állítanám.
Egyébként sima Precision Boost 2 vel itt van a 2700X fogyasztása, 86 Wattot fogyaszt maximum, és 23 Watt ha 1 mag 4.3 Ghz.
Mellesleg pont kb 1 órát szenvedtem mire megtaláltam ezt a házat aminek az oldalára lehet rakni ventilátort meg elég széles meg van rajta elég porszűrő ami fogja a 3 ventilátor erejét.
-
Xero
nagyúr
válasz
blackmacs #963 üzenetére
Win10 jobban optimalizált mint az elődjei. Ofkorsz elvan a rendszer 8Gb-al is, sőt kevesebbel is ha arra van kényszerítve, de érezni, ha ki van szolgálva rendesen.
Nekem pl általában kapásból fut 2-3 VM. Ezek 1-4GB között kérnek minimum. Lehet számolni, hogy 8GB mire lenne elég. Egy firefox vagy chrome is benyel nálam 2-3GB-t lazán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
blackmacs #963 üzenetére
GalCiv 3 a megjelenésekor simán használt 12GB ramot egy nagyobb térképen. Azóta eltelt időben sokat optimalizáltak rajta, de bármikor kerülhet hasonló helyzetbe az ember, főleg ha esetleg dolgozik is valamit a gépen.
Gyakorlati példa, egy Android fordítás telefonra se áll meg 8GB-nál, felmegy 10..12 fölé.W10 önmagában nem zabál ramot, csak cache-el mint a Win8, de ez nem érdekes mert magától felszabadít, ha kell.
-
jeni
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
blackmacs #922 üzenetére
Pedig érdemes, mert pl. nézd meg, hogy mennyivel jobb vagy több ramot tudsz venni a különbözeten...
Iponban 26k egy ASROCK AB350 Pro4 lap, ami fasza. Most veszel bele több ramot vagy 2600X procit és nem igazán lesz miért gépet cserélned a következő pár évben. Egy 2600 / 2600X proci bőven nagyobb teljesítményt nyújt annál, mintsem hogy a lecserélésén gondolkozz a közeljövőben.
Mit tudsz bukni egy 26k-s lapon, ha egyszer el akarod adni mert neked kell Ryzen 2 proci mondjuk 2 év múlva és már lehet, hogy nem megy benne az új széria? Nem túl sokat... Meghirdeted, elviszik, kész.
-
diegho
nagyúr
válasz
blackmacs #918 üzenetére
Tehát azért adsz ki ~45k-t 22k helyett, hogy majd talán bele fog menni a drágábba 2 év múlva egy proci és talán a felébe kerülőbe meg nem. Ez logikus, de talán logikusabb 22k-ért venni egy B350-et és ha nem megy bele az új, akkor újból venni egy újra 3 év garanciásat ugyanennyiért, ami még mindig csak 44k ugyebár és ha 2 év múlva veszed, akkor 5 évig van garanciád az alaplapra és még nem is számoltuk, hogy el tudod adni a most vásároltat, ha netán nem menne benne majd az új.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
blackmacs #908 üzenetére
Inkább egyből 2600X-et vegyél és akkor megy minden magától, ahogy gyárilag kitalálták, turbóval. Egy normális, de relatíve olcsó B350-es lappal is fasza lenne a gép, nincs lényegi előnye egyik drágább lapnak se.
Attól nem lesz tartósabb vagy megbízhatóbb a géped, hogy B350 helyett X370-es lapot veszel. - Főleg, ha Windows fut rajta.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
blackmacs #906 üzenetére
>Akkor inkább megvárom a B450-es lapokat.
Computex-en megjelennek.
AMD B450 At Computex: ASRock Invite Mentions B450 Chipset on Display
https://www.anandtech.com/show/12843/asrock-to-showcase-amd-b450-based-motherboards-at-computex
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD A8 7680 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkStation P330 SFF / ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest