Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- CPU léghűtés kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- Apple asztali gépek
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Fujifilm X
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudu5130
őstag
Egy húzott 2600 kihajt egy 2080 Ti-t?
-
DudeHUN
senior tag
-
Zicokuka
senior tag
válasz
Albigator #13089 üzenetére
Na igen, vagy pedig az a 100Mhz többlet már jóval több feszültséggel jár. 4 vagy körül elėg alacsonyon lehet tartani, fölötte már elszabadul ės minden Mhz ajándék.
Ez tuning mint a borravaló, vagy kapsz vagy nemNincs garancia, de kėsőbb fullad ki ha a memó is mondjuk 3066-on van.
-
Albigator
őstag
válasz
AlienApollo #13082 üzenetére
Na ja.
Vannak szerencsébbek és szerencsétlenebbek de még jó, hogy "csak" 100-200 MHz-ről beszélgetünk igazából nem pedig 300-500 MHz-ekről, mert az lenne ám az igazán durva. -
Dragon3000
nagyúr
Változó, van akinek a non-x 2600 alapjáraton boostól all core 3,9ig és van akinek csak 3,6ig, ugyanígy vannak jobban és rosszabbul sikerült x-es verziók is. Nekem Zero Infinity Free Flow van rajta, gyárilag nincs hozzá am4 lefogató, csináltunk hozzá a bátyámmal, 450-en jár rajta a ventilátor és all core 3,9en elvan a non-x 2600, tesztelővel terhelve max 70ig megy fel, de nem érdekel, mert nincs hangja a gépnek.
-
TXT
őstag
Koszi a valaszokat sracok es a Tomahawk megerositest ujfent!
Akkor ha jol ertelmezem a valaszokbol, kb lutri, hogy non-X verzional mennyit lehet kihozni tuningban, de ami biztos, ha tudjak is, akkor joval magasabb fesszel (ezaltal magasabb hofokkal is), mint amit az X verziok alapbol tudnak. Jol osszegeztem kb?
Illetve milyen leg- es kompakt vizhutot hasznaltok hozzajuk, amivel elegedettek vagytok hofok es zajszint tekinteteben egyarant?
-
Dyingsoul
veterán
Sziasztok!
Ismételten egy kis segítséget szeretnék kérni...
Azt tapasztalom, hogy amikor hirtelen nagy workload-ot kap a gép, a CPU venti felpörög, ám amíg pörög addig hang up van. Nem reagál a gép. Jellemző olyan helyzetekben amikor csak böngészek, majd megnyitok valami nagy fájlt, vagy tömörített mappát. Esetleg játék indítás előtt, videó renderelés indításakor. Tapasztaltatok már valaha ilyet? -
AlienApollo
tag
válasz
Tomko78 #13081 üzenetére
pedig abból hogy relatíve jobb alaplappal és processzorhűtővel csutkára hasonló eredményeket kapok én is mint Albigator, én is arra következtetek, hogy nálunk a proci származik egy "normális" alomból (normális mert egyébként amit hivatalosan tudnia kell azt hozza , csak többet nem) , és nem egy szerencsésebből mint mondjuk a tiéd jön.
1.38 V-nál pár teszt után random alkalmazás indítások közbe kifagyott tehát stabil semmiképp se volt , 1.4-nél meg már masszívan melegszik amit le tudok hűteni de nem akarom folyamatosan maxon pörgetni a ventiket +100-200 Mhz-ért CnQ nélkül úgyhogy azt nem is erőltettem már.
kis offset (- 0.875 Vcore, - 0.5 Soc), LLC 2 , 2933 XMP helyett 3200 CL16-ra húzott ramokkal már megvan az illúzió hogy gyárinál picit többet préselek ki belőle de az 1.28 V és a 4.1-4.2 Ghz all core az innen nagyon messze van.
-
Albigator
őstag
válasz
koko52 #13076 üzenetére
Tudom mondták már mások is.
Csak talán annyira nem ajánlott tuningolni progiból én is ezen az állásponton vagyok.
Igazából most teljesen elégedett vagyok ezzel ahogy most van, nyerni csak akkor tudnék ha menne 4.1-4.2 GHz-et fix fesszel. Erre viszont így sincs garancia + elég magasok lennének a feszek és hőfokok állandóan.
Most így 0.7-0.8V-al el vagyok átlagos felhasználás mellett, ha vissza veszi az órajelet... -
Albigator
őstag
válasz
hash99 #13071 üzenetére
Nekem meg a 2600X-em jó léghűtéssel 4.1 GHz-et nem ment/megy sehogyse stabilan manuál offsetes tuninggal (fix fesz nincs ugyebár) ezzel a Prime B450 Plus alaplappal régi vagy új BIOS ide vagy oda, ...
Ezért használom auton, -0.1V offsettel bekapcsolt PBO-val. Ami benchekben, stress tesztekben ~4 GHz körüli; gyenge terhelés esetén 4.1 GHz all core órajelet produkál. Fesz így max 1.43V mikor 4.25 GHz-re boostol. Régi BIOS-al ez 1.53V volt, mert akkor nem lehetett normálisan offsetelni se...
Úgyhogy nálam hiába az X-es proci ha nem volt szerencsém a lottón és/vagy gyengébb a lapom... -
-
hash99
senior tag
válasz
Albigator #13068 üzenetére
Saját tapasztalat:
2600 Épített vízzel. Full auton 1.15v all core 3,9 ghz 40 pár fokos játék alatt tesztek alatt 50 pár fok.
4,1 ghz -hez 1.35v kell neki így már játékok alatt 65 fok tesztek 75 fok.
1.4v -al nem ment a 4,2 ghz (elhasalt cb 20 alatt) és 80 fokot is mértem. Magasabb fesszel nem próbáltam mert 1.4v -nál nem javasolnak többet állandóra.
Lehet csak az enyém melegszik ilyen drasztikusan a fesz emeléssel de látható hogy itt már mindegy mivel hűtöm és az is hogy a 4.2 ghz nem elérhető léggel valószínűleg még a 4.1 is 80 fok fölé menne. - Igen ennél a procinál. elhiszem hogy van akinek megy 4,2 -n légen jó hőfokkal.
-
Zicokuka
senior tag
Elmėletben ugye az X-esnek nagyobb a tdp limitje is így tovább kėne bírnia a tempót, a gyakorlatban ez nem így van. De a tuning legyen az bármilyen platform sose garantált, max van egy átlag.
-
gbela
senior tag
válasz
Albigator #13065 üzenetére
Hát, mielőtt megvettem a saját procim ahol 2700 és 2700x között vaciláltam rengeteg user feedbacket megnéztem, itt is és külföldi fórumokon is. Egyértelműen az látszott, hogy a 2700x manuálisan húzva többet tud mint a 2700, átlagban. Tehát biztos van olyan 2700 chip ami ráver a X-esre, de tényleg az jött le hogy vagy nem éri el ugyanazt az órajelet (2700x-akból kihoznak 4.3ghz+ -t, elég gyakran, persze jó sok volt-tal, míg nonX-nél talán egy ilyet láttam valóságban), vagy ha hozza is de nagyobb áram kell neki.
Amellett, hogy legenda pedig elég sokan állítják, többek között még egy korai bejelentéses interjúban az AMD is ezt mondta.
Persze nekem már mind1, megvettem a procim és örülök neki, nonX-es, és nem is szerepel olyan jól (~1.35v kell neki 4ghz-hez), csak a tapasztalatom vetettem ide. -
gbela
senior tag
válasz
hokuszpk #13064 üzenetére
Hja, természetesen én csak a silicon lottery-re referáltam.
De hogy így belegondoltam rákerestem, hogy miért hívják silicon lottery-nek:"A CPU die is made out of a disc of silicon. The closer to the center of this disc you get, the better the CPU made out of it will be.
For example, a Celeron is the outer edge, and an i7 is the near the middle."Szóval mégis ott a silicon, bár nem tudom mennyire valós a fenti, csak érdekességképp néztem rá.
-
hokuszpk
nagyúr
"mert elvileg jobb szilikonok is."
szerintem szilikonbol meg senki sem csinalt processzort.
lehet a viki teved, es az elektronikaban megsem szigetelesre hasznaljak, csak tudhatnak valamit az AMDnel)
-
gbela
senior tag
válasz
koko52 #13061 üzenetére
Hát, ez azért nem ilyen egyértelmű.
Az X-esek nem csak azért X-esek mert engedélyezve van rajtuk a magasabb boost, hanem mert elvileg jobb szilikonok is. Így kijelenteni, hogy ki lehet hozni a non-X-ből azt amit X-ből az félrevezető.
Ha ki is lehet akkor magasabb voltage-en, de azért amellett hogy sokaknak kijött olvasni olyat is ahol meg nem.
Nekem pl non-X 2700-am jóval magasabb voltage-en hozza a 4ghz-et mint az X-ek, és esélytelen vele 4.2-4.3 ami szerencsésebbeknél kijön X-en.
Amivel nekem nincs gondom, csak ne vegyük egyértelműnek. -
TXT
őstag
válasz
Paxker315 #13049 üzenetére
Koszi sracok a valaszokat!
A helyzet az, h siman johet a 2600 is, ha ki lrhet hozni belole ertelmes eredmenyt, ami legalabb olyan orajel, mint az X verzionak. Ez lutri, vagy tudja mindegyik 2600? (Termeszetesen minden magot erinto tuning)
A 2600x-ek meddig huzhatoak (ha huzhatoak)?
Illetve mindket proci kapcsan kerdeznem, milyen feszultseg az, amit tuningban meg vallalhatonak tartotok, milyen hofokon uzemelnek ezek mellett a procik es ti mivel hutitek oket, akar leghutes, akar kompakt vizhutesrol van szo? (tehat nem epitett vizzel)
Ha tuning, akkor is a B450 Tomahawk, vagy akkor mas lapot ajanlanatok hozza?Elore is koszi a tapasztalatokat es turelmet!
-
Albigator
őstag
válasz
Paxker315 #13057 üzenetére
Annak idején mikor gép vásárlás előtt voltam, direkt vártam a B450-es lapokra h megjelenjenek a boltokban (ez jócskán az X470-esek után volt ugyebár augusztus legelején) és az elsők között rendeltem be én is. MSI B450 Tomahawk-ról már volt teszt akkor prohardveren de ha jól emlékszem nem volt készleten akkor még az iponnál (pcx volt még nekem opció, a gépösszerakás miatt de ott később jelentek meg sajnos a 450es lapok, addig nem vártam), de volt Asus Prime B450 Plus, aminek a B350-es elődjét nagyon dicsérték.
Ha türelmesebb vagyok és várok még akkor lehet nem ilyen deszkám lenne most.
De azért elvagyok ezzel is. Csak tuningra nem olyan jó igazából... -
Paxker315
addikt
válasz
Albigator #13053 üzenetére
Igazabol akkor szoktam elohozni, ha olcsobb-beugro szintu lapok kozul lebeszelni akarok Asus-rol es ajanlani B450M Pro4-et, v MSI deszkakat. Mondjuk még értékes forrásnak tartom: userbenchmarkon rakeresni adott alaplapra& megnezni, leggyakrabban milyen procikkal parositottak a tagok.
DE, meg fogom nezni, hogy a búbánatba került magasabb besorolású kategóriába a B450 Fatal1ty K4, mint az X-es társai.. Meg az is erdekes, hogy az MSI Gaming Plus ITX méretben jobb besorolást kapott, mint az ATX és mATX változatai annak a lapnak.
Erdemes fenntartassal kezelni.
-
Albigator
őstag
válasz
palfitom #13054 üzenetére
Tudom h DC egyenesen ajánlott nem így értettem. Single és quad channel nem olyan hatékony persze.
Hanem akinek nem elég a 32 GB RAM.
Nem tudok ilyen példát konkrétan de biztos van, pl munka, programozás, videovágás közben mást is csinál a háttérben.
Nekem és a letöbb embernek 4 slot van a lapján, 64 GB maximális kapacitással de valószínű nem soknak van ez fullra kihasználva. -
Albigator
őstag
válasz
Paxker315 #13052 üzenetére
Lehet h unalmas, de én még ezzel a táblázattal speciel nem is találkoztam.
Most már látom is (nem csak érzem) h a lapom lower end kategória.
Azért elég durca, h pl MSI B450I Gaming Plus high end-be szerepel nem is olyan sok pénzért (37e)
Persze van gyengéje is, pl 2 memória foglalat de manapság még az is elég igazából: Dual Channelbe 2*8 vagy 2*16 GB memória megfelel legtöbb embernek. -
Paxker315
addikt
Unalmas lesz, de én erre a listára referálva szeretem az MSI Gaming Plus-Mortar-Tomahawk trió valamelyik tagját ajánlani a B450-es palettáról. Lehet X-es lapot is venni, de, egy jó B450 is jó alap! Személyes kedvenc a Mortar Titanium, mer szép.
-
Albigator
őstag
Ahogy már írták is 2600X igazából csak akkor jó, ha nem akarsz tuningolni és/vagy hűtőt vásárolni. (persze lehet venni rá ettől függetlenül, jobbak lesznek a hőfokok és persze az all core órajelek is)
Mert alapból annak magasabbak az órajelei mint a 2600/2700-nek. All core változó mennyit tud, de egy magon meg van a 4.25 GHz neki.
De ha 2600/2700 ahhoz meg nem árt normális lapot is (+ugyebár hűtőt) venni h menjen a tuning rendesen. B450-be is vannak jók, de pl az Asus Prime B450 Plust én nem ajánlanám ilyen célra. -
Paxker315
addikt
Nincs jelentős különbség FPS-értékeknél a 2700 és 2600 közt (bar ez jatektol is fugg, BF pl. kifejezetten kedveli a plusz magokat&szalakat.), es a 2600X a jobb huto ellenere sem eri meg azt a felarat, szerintem.
2600& gyaritol jobb huto& manual OC lehet ar:teljesitmeny mutatoban legkedvezobb.
Vagy a "szokasos": Vard meg a 3. generaciot..
-
ScomComputer
veterán
Egy kis info...meg kell momdjam,hogy ez az MSI x470 Pro carbon ,nagyon jó lap,most tesztelgetem egy non X 2700-el és meglepően jó a lap,a bios egyszerű mint a faék,de annyira testre szabható a beállítás,vrm és egyéb,hogy az Asus elbújhat mellette....ami nagyon jó dolog,hogy IR35204 PWM vezérlőt használ ami külön egy nagy piros pont, a vrm pontos beállítása és a pontos feszültségek kiolvasása miatt,ilyet általában csak a drága lapok használnak...no majd jön nemsokára egy kis tesztvideó itt....
-
TXT
őstag
válasz
hokuszpk #12978 üzenetére
Koszonom. Es neked is zolee1984
Ahogy irtam, 1070Ti vga es 1440p felbontas melle gondolkodom ezen a Ryzen-en. Mi lenne jobb valasztas jatekok kapcsan a 2600 - 2600x - 2700 kozul? Lehet kesobb cserelnek majd vga-t, ha ettol van jobb ar/ertek/teljesitmeny alternativa, egyelore ezt hasznalnam, de nem tudom, hogy melyik proci a jobb valasztas. Amugy mit tudnak ezek tuninban, akar “x”, akar a sima verzio? Erdemes tulhajtani oket, van teljesitmenyben erdemi kulonbseg? Illetve meg egy kerdes. Ramok kozul szamit jatekok alatt a MHz/CL, vagy ugyanazt tudja a 3000-es cl16 is, mint a tole gyorsabbak?
-
ahantos1963
kezdő
válasz
subaruwrc #13039 üzenetére
NEM vákum!
A vákum még rosszabb hővezető, mint a levegő.A folyadék felületi feszültsége fogja össze a két felületet, amint a levegőt kiszorította. Pontosan ez akadályozza meg hűtő levételnél azt, hogy a két felület között kialakuljon a légköri nyomás. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, akkor néhány picike spricc WD40-et fúj a hűtő és a proci közé. Ez egyrészt fellazítja az esetlegesen beszáradt pasztát és csökkenti a paszta alapjául szolgáló folyadék (alapvetően valamilyen olajszármazék) felületi feszültségét.
A paszta alapvetően valamilyen folyadék ( olajbázisú vegyület - folyékony paraffin is lehet - de glicerin is ) és a hővezetést fokozó mikroszemcsés porok keveréke + mennek hozzá még adalékok, hogy gél állapotban tartsák a "trutyit", továbbá csökkentség a folyadék komponens párolgási hajlandóságát. Amint a pasztából túl sok folyadék párolog, összeragad a két felület és lelevegősödik a paszta.
----------
Olvasgattam a "Bacsis projektekről", pl lehet-e baracklekvárral hűteni a processzort.
Minden híreszteléssel ellentétben lehet, bár a lekvár előbb szárad, mint a "hűtőzsír". -
Dragon3000
nagyúr
Ilyen gondom utoljára az intel s478as tokozásnál volt, ott nem lehetett forgatni a hűtőt, mert az alaplapi műanyag ezt megakadályozta, egyszer sikerült kitépni a procit, de szerencsére nem lett gondja, a 775-től kezdve intelnél meg már csak érintkező volt a procin így változott a leszorító is. Ezért írtam, hogy először furcsa lehet, mondjuk, amikor cseréltem a gyári fos hűtést a mostanira semmi ilyen gondom nem volt, picit megmozdítottam oldal irányba a hűtést és egyből lejött.
-
subaruwrc
félisten
válasz
koko52 #13032 üzenetére
ez úgy marhaság ahogy van
két csepp vizet tennél közéjük az is odatapadna mert akkora erővel szorítja egymáshoz a lefogató a két sima felületet hogy vákumot képez a folyadék köztük
tökmindegy hogy 9 ezres kpx extreme vagy 3 forintos fehér lónyál,amdre odatapad mindkettőcsavarva lejön melegítés nélkül is a prociról egyébként
-
Beast007
aktív tag
válasz
ahantos1963 #13036 üzenetére
Köszi, közben írt olyan akinek ilyen kit van ryzen mellett 3000 alatt mennek neki igaz neki 32 GB van.
Az alapján amit írtál lapos topicba mehetne akár egy b450 tomahawk is azt is ajánlották. -
R3laX
addikt
válasz
koko52 #13032 üzenetére
Odacuppan azért az is, max nem köt meg.
Dragon3000: Áhá, nekem nem tűnt fel. Nem szerelek sűrűn, de most utoljára R51600-R52600-ra váltás, előtte meg 3570K-3770K-ra váltás volt. A lényeg, hogy melegíteni kell és akkor nincs para.
CPT.Pirk : MX4-et használok már 3570K óta. Tapadt azért ez is, csak mégis géles állapotú marad, nem köt úgy meg.
-
Beast007
aktív tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy ASUS ROG STRIX B450-F GAMING-be egy ryzen 2600-at be tudok lőni fix all core 4 Ghz-re? Bios miatt kérdezem , egyébként MSI lapokat ajánlottak csak mivel van egy GSkill F4-3200C16D-16GTZR kitem lehet ezt választanám mert benne van a támogatott memóriák listájában.
-
csiga8
senior tag
Úgy néz ki "összeállt" a gép.
A 2700-as Ryzen 1.32V CPU fesz mellett fix 40-es szorzóval mindenféle teszt és játék stabil. 4,1 GHz-en már meghasal, magasabb feszt meg nem akarok adni, bőségesen jó ez így.
A DRAM 1,4V és SOC 1,15V nem tudom mennyire jó 24/7-be, mert így megy 16-16-16-38-on 3400 MHz-en stabilan. Ha sok neki inkább visszaveszem, mert vagy 2 évig így marad.
Feljebb nem is néztem, nagyobb feszt nem adtam, nekem így is gyors.
-
Floyd80
addikt
válasz
Albigator #13022 üzenetére
Szép lett volna, ha a gyári hűtő miatt megy a kukába, persze utánanézhettem volna, csak 2019-ben erre azért nem számítottam. Talán azért nem vettem észre, hogy húzza a procit is, mert a négy tartócsavar is erősen kapaszakodik még amikor felhúzod, felemeltem azt is le is szedte.
Egy belső kamerát azért megnéznék, hogy nem megy ilyenkor tönkre, csak 1-2 mm-t tolunk rá a rögzítésnél.
-
Floyd80
addikt
válasz
SECTORnooB #13023 üzenetére
Köszi, most megnéztem mégegyszer a lábakat, de rendben vannak, a T4 simán lejött, erre az odaragadásra nem számítottam, elszoktam az AMD-től.
-
Floyd80
addikt
Nekem ez a Wraith Spire nagyon nem jött be, pedig örültem volna, ha tényleg csendes, de számomra idegesítő hangja van mikor felpörög meg vissza. Az meg elég érdekes volt, hogy levételnél a procit is kiszedte a helyéről, pedig elvileg jól le volt fogatva. Szerencsére a Hyper T4 végül fel ment, anno kb. 9000 eFt volt, -10 fok azért van (kb. annyit hoz mint itt előttem írták a TX3), meg csendes és elvan 1000 RPM-en, de lehet hogy ilyen Brockenre azért benevezek.
Az idle üzemmód nekem is fura, a Gigabyte monitorja nem is jelzi, hogy lejjebb menne az órajel, CPU-z szerint "csa"k 2100-re veszi vissza, pedig az AMD energiasémában 10%-ra vettem, BIOS-ban is enabled.
-
ViZion
félisten
válasz
Tom456 #13011 üzenetére
Live linuxal indítsd el, h kizárjuk az OS/bios hibát.
Ha eredeti a win, akkor lehet, h vmit frissít még, esetleg adj neki időt...
Friss winnél azért szinte kizárható a vírus, ha a saját tool-al lett a pendrive telepítve, és nem volt vírusos a vas. AV, ilyesmi jelez vmit? -
AAAgold
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
4-en ugrunk egy friss posztra... Mindenkinek túl sok szabadideje van, gyerünk vissza a bányába lusta banda!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Politika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Ukrajnai háború
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest