Hirdetés
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nyomtató topik
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bluetooth hangszórók
- ASUS notebook topic
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000 #13789 üzenetére
Annyi kimaradt, hogy oc esetén most már van soc feszültség állítási lehetőség is és nem csak offset. Viszont sok más beállítási lehetőség ki került a biosból.
-
Albigator
őstag
Én nem mondanám "de legalább sok kategóriának" sem. Nálam alapértelmezetten PBO nélkül is 1.5 V feletti feszeket dobált de még szarabb órajeleim voltak mint most. Nála látszik h 4.1 GHz feletti az összes mag alapból.
-
Zicokuka
senior tag
válasz
Floyd80 #13794 üzenetére
Igazából a Ryzenek lelkivilága elég színes, ezért valakinek alacsony feszen is jó potencia van tuningnál, van az agyonfeszelėses, ės a ritkább, de előfordulhat hogy kb sehogyse megy 4 felett. Nálam vėget ėrt az OC tesztek (kisėrletek) már, a vėgleges 4,1 ghz+3066 a ramok, 1,36 fesz ės 1-es socon. Utána jön a Ryzen lėlek hogy 4,2-höz már 1,387 kell. A vėge 3200-as ramokkal futott 4275mhz-t , de itt már 1,45v fesz ės random eldobta magát. Saját vėlemėny de az ideális OC valahol a tudjuk hűteni, tartsuk alacsony feszen dolgoknál vėgződik. Lehet ki tudnám csikarni a 4,3-t de se annyi időm nincs, na meg kínozni se akarom.
-
Albigator
őstag
válasz
Floyd80 #13782 üzenetére
Nekem is 2600X-em van egy hasonló hűtővel (Mugen 5 Rev B) mint neked (talán az ARO-M14 jobb is) és én ezeket a hőfokokat tapasztalom most, XFR+PBO-val, -0.1V offsettel (ez all core ~ 4 - 4.05 GHz), RAM 3400 manuál beállítás, SOC fesz auton van de 1.1V körüli, proci max 1.43V-ot kap mikor 4.25 GHzre boostol:
-idle: 23-42 fok
-game: 30-55 fok
-full terhelés: 58 fok max (CB r15); 63 fok max (CB r20)
-extrém: 64 fok max (IBT Very High); 68-69 fok max (Pime95 Blend test 2óra -Small FFT 1.5 óra)Amúgy a sima Prime mit jelent? Mert Prime 95-ben a fentebb említett tesztekben nem sok az a 66 fok.
Nálam egyébként szerencsére a vidikari nem fűt be, max 57 fok szokott lenni (GTX 1060 Rog Strix)
-
Dragon3000
nagyúr
Felraktam a legújabb biost az asrock x470 gaming k4-re (P3.20) előtte és utána is volt bios reset.
Bár mit állítok a ram hajtáson a bekeretezett részt vagy nem állítja át vagy hibásan olvassa ki a program (ProcODT-re értéket se közöl), biosba belépés után is normálisan indul a gép. Azt is tapasztaltam az új biossal, hogy ha oc-tam a cpu-t és utána vissza raktam alapra, mentés újra indítás után hiába az alap beállítás volt az aktív, akkor is fix 4,2GHz-en hajtotta, csak a bios alapra állítás segített megoldani. Az előző biossal nem voltak ilyen gondok. -
korcsi
veterán
válasz
Zicokuka #13787 üzenetére
Én is ezt mondom! Az iránytól függetlenül az eltérésre akartam rávilágítani.
Van ilyen teszt is:
4GHz CPU Battle: AMD 2nd-Gen Ryzen vs. Intel 8th-Gen Core
Instructions Per Cycle Shootouttrfc 419.2 clk az körülbelül pont 262ns, 3200MHz-en 0,625ns az óra ütem.
-
AlienApollo
tag
válasz
hokuszpk #13784 üzenetére
azt sehogy, ahelyett 420 volt belőve
1ébként most látom hogy tényleg az lehetett, hogy a manuálisan megadott drive strenght-et nem bírta, ezért újra indulásnál felülírta 120 ohm-ra, amivel már bebootolt, csak mivel a bios-ban ezek a 20 ohm-ok voltak belőve ezért minden bios kilépés után ezt eljátszotta.
Egyelőre nem kísérletezek, hagytam XMP2 profillal 2933 Mhz-en , SOC AUTO , LLC AUTO így a SOC beállt 1.135 körül (1.2 helyett), hűvösebb lett és ez a bootolgatós mizéria is megszűnt.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
AlienApollo #13780 üzenetére
trfc 419.2 -t hogy sikerult ?
-
válasz
korcsi #13776 üzenetére
Hogy magasabb órajelen többet számol? Mert ebből csak ennyi derül ki. Ha azonos órajelre lennének beállítva, és többet számolna az Intel, akkor lehetne azt mondani, hogy IPC különbség van.
Persze, mert az órajel egy szám, az IPC+órajel ami számít, külön külön csak egy-egy szám, ami jelenthet valamit, meg nem is.
Tessék visszaemlékezni az Intel sötét középkorára, a P4-es borzalmakra, a P3 gyorsabb volt azonos órajelen,. -
Floyd80
addikt
válasz
SECTORnooB #13731 üzenetére
Tegnap futottam még egy kört vele, felraktam először az új BIOS-t, hátha optimalizáltak valamit, de értékek maradtak.
Levettem a hűtőt, a talp egyenletes, szép munkának tűnik, MX4-et tettem fel keveset X-ben. Lehet pár fokot javult, de egy idő után a 70-be mindig belenyal, a Windows idle is maradt ebben a 38-51 tartományban. Nincs az mint az Intelnél volt, (a 4770K is 85W-s proci volt), hogy visszaáll 30 fok alá, ha nem csinálsz semmit.
Pár tesztet toltam, de csak pár percig: Sima Prime-ban 66-nál tetőzött, Kingdom Come-ban egész jól tartotta magát 55 körül, amint az RTX bemelegedett, itt is ilyen 66 körül ment, 3DMark-nál megvolt a 70. Az RTX 69-en tetőzik.
Persze mindez nem katasztrófa, csak mint mondtam nincs meg az az eufória, hogy ez a hűtő ért ennyit.
Na de: CPU-Z szenzorja 10 fokkal kevesebbet mutat, HW, Gigabyte SIV, Aida közel azonosat.
Ryzen energiaséma megy (levettem benne a minimumot 10%-ra, de 2400 alá nem megy, a 4770K idle-ben 800-on volt), de a HW monitor azt mutatja, hogy ugrál (?) a freki 2400 és 4200 között.
Ma reggel hidegindítás, BIOS-ban tartja a 30 fokot 3600 Mhz-en, a feszültség itt is ugrál, ez normális?
Szóval a coolert, meg a szellőzést szerintem kizárhatjuk, lehet, hogy nem default settings kellene a Biosban, hanem egyedi feszültségek? Ryzen séma helyett sima? Lehet ez egy melegedős példány?
-
subaruwrc
félisten
válasz
AlienApollo #13780 üzenetére
120 ohmok soknak tűnnek a drive strength-nél ( 20 a recommended )
vsoc 1.2 is sok.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
AlienApollo #13777 üzenetére
es egy ilyen sokszorujraindult-de elindult utan a Ryzen timing checker is csontra ugyanazokat az idoziteseket mutatja, amit belottel a calculatorral ?
-
HypeeeR
tag
válasz
AlienApollo #13777 üzenetére
A bios-ban lehet, hogy a beállított értéket látod, de windows-ban milyen frekvenciát látsz a memóriánál?
-
AlienApollo
tag
válasz
hokuszpk #13775 üzenetére
@hokuszpk: Memóriára gyanakoszom én is. DRAM calculator-ral van belőve. 3000 helyett 3200-ra , memtesttel sokáig pörgettem és stabil volt, illetve használat közben sosem jött ki semmi hiba csak hát ezek a BIOS utáni újraindulások. Most lehet megnézem simán XMP-vel, hogy úgy mit művel.
@HypeeeR: az az érdekes, hogy nem állítja vissza alapértelmezettre. Memória marad 3200-on és az offseteknél is látom, hogy amiket belőttem megmaradnak.
-
korcsi
veterán
válasz
eldiablo #13774 üzenetére
Azért ezekből az eredményekből már látszik a differencia.
Annyira azért nem egyszerű egy processzor működése, erről engem már a 486-osok korában meggyőztek amikor azt hittem azonos órajelen intel és Amd között nincs különbség. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
AlienApollo #13770 üzenetére
ott valami nem stabil, elsokorben a memoriara tippelnek, memory try it! -el van belove, vagy xmp profil es haddmenjen ? utobbi esetben vedd vissza egy lepcsot, mondjuk 3000 -rol 2933 -ra.
-
korcsi
veterán
válasz
eldiablo #13768 üzenetére
Szerinted minden típusú utasítást azonos órajel ciklus alatt hajtanak végre a processzorok? Az elágazgás becslés különböző helyzetekben azonos hatásfokkal működik?
Tied a vas (9900k)?
Aida megvan?
Mérjük már meg.#13774 eldiablo: aida64-ben vannak tesztek, azokat megnézhetnénk azonos órajelen.
-
HypeeeR
tag
válasz
AlienApollo #13770 üzenetére
Az első kérdésedre reagálva:
3-4 újraindulás után mindent visszaállít alapértelmezett értékre a biosban. Valami nem tetszik neki a beállításaidban. Próbáld meg egyesével módosítani, aztán kiderül, mivel problémázik.
-
AlienApollo
tag
lehet hogy teljesen alap kérdés lesz, de az mennyire normális, hogy miután BIOS-ba mókolok valamit (elég ha csak a venti profilokat állítom) , kilépek és utána a gép 3-4X újraindul mielőtt bebootolna. A 3-4 újraindulásnál a postig sem jut el, utána viszont teljesen jól bebootol és stabil minden. Én arra tippeltem hogy mivel vannak értékek auto-n (pl memória fesz) ezt ilyenkor lövi be az újraindítások során (mint a Memory Try-it nél a próbálkozások) ... de aztán lehet hogy tévúton járok. (nem emlékszem egyébként hogy ezt a régi BIOS-al is eljátszotta volna vagy csak most hogy frissítettem 1.60-ra)
Alapvetően amúgy nem lenne ezzel bajom, de ma reggel már simán a bekapcsolásnál is eljátszotta ezt, aztán auto cmos reset után megjelent az OC profil választó - kiválasztottam ugyanazt a profilt amit eddig is használtam és simán bebootolt megint.
a másik kérdésem ha auto-n 1.2V körüli SOC-ot ad neki alapból az mennyire egészséges? Látom máshol ezeket az 1.1 , 1.05 értékeket, de nálam így is van rajta egy -0.5 offset, és ha ennél nagyobbat kap, vagy manuálisan lövök be kisebb értéket már instabil. (dram fesz 1.36 V)
-
válasz
koko52 #13763 üzenetére
Engedjük már el ezt a bugyuta IPÉCÉ baromságot, az AMD már az első Ryzennel felvette a versenyt, csak a körítésen kell még dolgozni, mint IMC, PCIE kontroller.
Mind a két konfig B-Die memóriával, Intelnél magas main timing de szűk sub-ok vannak, tempóra közel azonosak, leszámítva a latency-t.fanti,
Bizony. Tapasztalatból mondom. -
fanti
addikt
válasz
eldiablo #13760 üzenetére
Azért elég komoly, hogy a 2700X egy bő másfélszer drágább Intellel így fel tudja venni a versenyt!
Mert erre mondom azt, hogy a különbség nem érezhető, csak mérhető, még egy HC Gamer számára is.MÁS.
Valaki tette már fel GIGABYTE B450-es lapra az új BIOS-t?
Tapasztalat, előre vagy hátralépés van a korábbihoz képest? -
Archttila
veterán
2600 tulajok irjatok mar nekem -OFFset ertekeket, kinek mennyi lett az alja?
-
Albigator
őstag
válasz
sfknasty #13754 üzenetére
Amerikában kevesebbet is keresnek mint itthon, azért olcsó... Ja nem.
1.43V-al értem h megy ennyit akkor.
A RAM-om mikor vettem majdnem annyi volt mint a CPU (jó azért nem: 60k, a 2600X pedig 71k) így azt szinte jobban féltem mint a procit.
Pedig tudom h 1.4V-1.5V közé is nyugodtan be lehet lőni a DRAM feszt.
De IMC, meg B450-es lap, meg 2933 MHz fölött már ("gyári") tuningnak számít úgyis stb.. Elégedett vagyok már így is.
Úgyse sokat nyernék már a mostani beállításaimhoz képest ha tovább próbálkoznék esetleg.Nem beszélve arról, h amikkel én játszok, középkategóriás kártyával, alig tapasztaltam FPS javulást 3000 vs 3400 MHz-nél ugyanazon időzítések mellett..
-
sfknasty
aktív tag
Ha még nem próbáltad,akkor próbáld meg belőni ryzen dram calculatorral! Mindent úgy állíts be,ahogy ott van.De mindent aszerint állíts és ne csak az időzítéseket. többi opciónál is a Rec. ajánlott.Az Advanced fülre kattintva különböző feszültség értékeket is találsz.állítsd be azokat is.
-
sfknasty
aktív tag
A deszkám állítólag a legrossszabb a 470-esek közül(asus tuf x470). Feszt 1.43v-ot adtam a ramnak és 1.035 Soc-ot.Az rgb ennyit számít sajnos.kb 10 ezer forintos felára van a simákhoz képest.Nézd meg a royal változatot! Van pofájuk annyi pénzt elkérni érte!
Ezeket a ramokat Amerikából hozattam be.Az itthoni árnál kb 20ezerrel olcsóbban!Ugyanúgy,ahogy a ryzen 2600-at is.Összességében 50 ezer Ft-ot spóroltam a két tételen!
-
Albigator
őstag
válasz
sfknasty #13747 üzenetére
Szép.
Bár nem biztos, h "gagyibb" attól mert AFR.
Alapból a te kited drágább mint az enyém, nem hiszem h véletlenül (vagy ennyit számít az RGB?) Most: 44e vs 35e
Valamint az X470-es deszkádban talán könnyebb dolgod van mint nekem.
Én örülök ennek a CL16 3400-nak, afölött már nem bootolt a gép, lehet még több fesz kellett volna mint 1.35V vagy ALT értékekkel kellett volna próbálkozzak de nem akartam ennyire belefolyni már, elég ez nekem bőven. -
korcsi
veterán
MSI Issues Clarification on Next-Gen AMD CPU Support on 300-series Motherboards
Azért volt nagy hiszti...
-
SECTORnooB
addikt
válasz
AlienApollo #13745 üzenetére
Ez igaz,bár külön nem emelte ki és 45 körülire csak a gyári coolerével "dobta" fel magát(nálam),számomra ezért is érdekes, egy ilyen fémtömbbel nem ezt várja az ember.
-
AlienApollo
tag
válasz
51mp-ig futott a hwinfo nála, lehet hogy csak valami tüskét fényképezett éppen és nem állt be szépen idle-be a programindítás után.
de gondolom nálad sem konstans az a 27 hanem ugrál 35-40 felé, aztán megint vissza
-
KillBorn
senior tag
Ha ez igaz akkor idén teszek bele egy sima R7 2700-at, jövőre meg egy Navi 20-at, és 3-4 évig megint le van a gond. Várjuk ki a végét, lehet még a CPU megjelenés után változik a dolog. Más gyártók már kihozták az új biost 300-ra is.
Mondjuk egy olyan megoldást el tudnék képzelni, hogy támogatja a ryzen 3000-esket, de kiveszik az A szériát, az Athlonokat, meg APU Ryzeneket, hogy helyet csináljanak a 3000-nek. -
SECTORnooB
addikt
Azt tudom elképzelni,hogy valamennyi gyártó lapjai támogatni fogják az új CPU-kat meghatározott modellekig, meghatározott lap modelleken.
Ha egyáltalán nem, akkor azt tudom mondani,hogy morálisan ingoványos talajra tévedtek és,hogy jelentős felhasználói és potenciális felhasználói bázistól fognak elesni.
Ezek után, akár jogos lehet az a kérdés is,hogy miben fog különbözni az AMD az Inteltől és milyen hitelt tudnak adni a userek a gyártónak? -
Jacek
veterán
válasz
SECTORnooB #13738 üzenetére
Reméljük nem
De múlt héten itt akcióztak x370-es Asus Herot 43e forintért na jó hogy nem vettem meg ha igaz
-
Jacek
veterán
-
Albigator
őstag
Annyira már nem szellőzik rosszul a házam szerintem. (kép1, kép2)
Igen, van fölül egy kifelé szívó ventim is.
Ami kérdéses nálam h a hátsó ház ventim is nagyon közel van a CPU hűtőhöz eleve, éppen beférne oda még egy Kaze Flex 120 PWM-es venti de valószínű nem érnék azzal semmit akkor.(#13734) SECTORnooB
Oké, persze majd ha lesz rá időd.
-
Atla
senior tag
válasz
Albigator #13732 üzenetére
2-3C max. Én egyszer lemértem egy Matterhornnal. Egy nagyon rosszul szellőző házban talán többet jelenthet, de ha a ház tetején van légkavaró ami kifelé szív akkor semmit nem ér. A a Darck rock pro,és az ehhez hasonló méretű hűtőknél amik tényleg brutálisak ott hoz többet, de azokat eleve kettővel adják.
-
Albigator
őstag
válasz
Esetleg nem volt még időd a 2 vs 1 CPU ventis teszthez?
-
Floyd80
addikt
válasz
SECTORnooB #13727 üzenetére
-
R3laX
addikt
-
Floyd80
addikt
Látom itt nagyon megy a Brocken
Rendhagyóan egy ARO-M14-re cseréltem a T4-et, mert a Brocken nem fért volna be, de végül házat is szereztem (H700), egyszer élünk, ebbe meg simán befért volna. De elvileg nagy különbség nincs a Br3 és az Aro között.
Viszont a féltégla méretű coolertől kicsit többet vártam így elsőre, de lehet csak a ventiket kell valahogy jobban összehozni vagy a ház ennyit tud.
idle: összevissza, 38-50C között, game alatt végül elérte a 70C-t (egy ideig tartotta a 55-60-at, aztán hirtelen 70, de ezt a 10 fokos ugrálást idle-ben is látom). A venti kb. 500-on ment és tényleg nincs hangja. Thermalright Chill van alatta (ami elvileg nem rossz), de lehet megnézem MX4-gyel is, meg a cooler aljára is kíváncsi vagyok. Meg az RTX is azért szépen befűt a házba (69C), a ház résein ömlik ki a meleg.
Amúgy 9 centi van a hátsó venti és a cooler között.
-
R3laX
addikt
Volt ez már 46-os trc-n is mindenhogy volt
. Lap sajnos nem bírja. Ennyi, 2933+ [link] Első Ryzenekkel jött még. Se 53.3 Ohm, se 60, csak 48. Vitte a 3333-at is, de az meg egyáltalán nem volt stabil. Ennyit tud a lap.
-
Albigator
őstag
válasz
subaruwrc #13716 üzenetére
Igen ezt így használom, már írtam róla korábban, 100%-osan le lett tesztelve (persze nincs olyan h 100%, legyen 99%):
[link]
(Prime Blend test, Memtest64, Memtest86 ami a lényeg)DRAM fesz:1.35V
Soc fesz auto, de kb 1.1VA DOCP profilhoz képest nem kellett ezekhez hozzányúljak.
Szóval miért ne így használjam a mindennapokban is?
-
Albigator
őstag
válasz
subaruwrc #13714 üzenetére
Amúgy szerintem sem acélos ha az B-die: nekem a gagyibb Hynix C die, ami "gyárilag" 3200 CL16, most 3400 CL16-on ezt futja:
De jól tudom ha szorosabb az időzítés, akkor persze kevesebb az írási/olvasási sebesség de a latency is jóval kisebb kéne legyen, mert akkor van igazán értelme szorosabbra venni?
-
R3laX
addikt
-
R3laX
addikt
Hai!
Hyperx Predator 2x8GB 3600MHz B-Die.
Visszamentem 3066-ra CL14-re. BF5 Vega 56 mellett már túl megpörgette a Procit, RAM-ot, nem bírta a 3200-at a lap. Simán feldobálja 85%-ra is az összes szálat 1080P Ultrán. Ha kell egy jó stabilitásteszt, ajánlatos
.
Kezdek beletörődni, így a 3. 2x8-as RAM szettemnél, hogy 3066-nál feljebb nem fog menni Killer X370 lapban. Jöhetne már azX470X570 Extreme 4.
Most így operál, de mondhatjuk elégedett vagyok evvel is. Másnak 3200-on se pörög ennyit
.
-
Albigator
őstag
válasz
subaruwrc #13702 üzenetére
Egy új BIOS olyan mintha egy másik lap lenne szinte. Újból le kell tesztelni azokat a beállításokat amik eddig jók voltak, mert már nem ugyanúgy működik minden mint az update előtt. Nálam is ez volt.
Sajna nekem is kotvány lapom szerintem, már "sírtam" itt párszor miatta.
-
subaruwrc
félisten
válasz
subaruwrc #13701 üzenetére
nem véletlenül nem ajánlott minimális ochoz se.
nem tudom mit vártam
csodátszerdára rendeltem be másik lapot,tápom már megjött,szétbombázom ezt a fost ..
hétvégén szét idegelt,már alapjáraton is produkált olyat hogy nem reagált semmire
meg a korábban memtest és prime stabil beállításaim bios frissítés meg windows update után full instabilak lettek
chipset driver frissítve ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- EAFC 25
- Path of Exile (ARPG)
- Eredeti játékok OFF topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Bomba ár! HP ZBook 15 G3 - i7-6820HQ I 16GB I 256GB SSD I Nvidia VGA I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest