- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lassan tálalható a hardverpecsenye
- RISC-V-re is portolja a CUDA-t az NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házi erősítő építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen digitális videókamerát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz
audi100td #1099 üzenetére
Nem lehet, hogy valami everest /aida bug, vagy a biosban írja, hogy mennyivel emelkedik a frekije a PCI-E sinnek?
Less be ide, arra élveznek... már bocs a kifejezésért, hogy milyen ramot, mekkora tuningot alkalmazzanak egy 150K-s laptopnál. Oké én sem szarral gurigázok, mert az asztali gépem árából kijönne egy ilyen lazán, de azért meggondolnám, hogy megemelem-e a frekit.
T60-nál is a frász kerülgetett, ha 60°C-ot elkerülte a GPU vagy a CPU hőmérséklete. -
audi100td
nagyúr
"A tuningot kedvelők szerencséje, hogy az FCH-ba integrált órajelgenerátor ellenére is van lehetőség klasszikus tuningra. Ez annak köszönhető, hogy az Intel LGA1155 mellé készített Cougar Point PCH családdal ellentétben itt a chipsetben fixálva van a SATA és a PCI Express órajele. Ennek jótékony hatása, hogy nem akadunk el már az alap referencia-órajel felett pár MHz-cel."
Csak tudnám miért áll ez a 22 oldalas PH tesztben, most akkor hol az igazság?
szacsee: ez most komoly, hogy pont a mobil platform-ra dobtak ki BE procit? eleve laptopot nem tuningolunk, ha mégis az a szemembe nem laptop
-
-
audi100td
nagyúr
Nem egészen értem a logikát, miért kell azárt Bull-t venni ha valaki tuningolni szeretne? Annyi pénzért meg amúgy is akkor már 2500K-t vennék, nem pedig egy kazánt. Ez megint tipikus AMD-s bénázás, ha végre van is egy használható cuccuk, azt is elcseszik valamivel és még túl is árazzák.
"Hát azért nem teljesen, mert ígértek BE-s Llanot is."
És hol van? Jön egyáltalán még olyan vagy majd kidobják 1-2 hónappal a trinity megjelenése előtt? újabb csalódás...
-
-
audi100td
nagyúr
Összeraktam a Liano-s rendszeremet, most esett le, hogy nem lehet fixálni a pcie frekit? Ez most komoly? így kb egy az egyben el lehet felejteni a tuningot
-
echterion
nagyúr
válasz
csaba.apagyi #1090 üzenetére
Ennyi a lényeg.
-
Misua
senior tag
válasz
csaba.apagyi #1088 üzenetére
Akkor ennek semmi értelme, mivel 3650 (32000) + 6670 (19000) = 51000
És ha mondjuk maradunk FM1-nél: X4 631 = 21000 és így marad 30 ropi egy rendes vgara (6770 és társai) -
Misua
senior tag
válasz
csaba.apagyi #1086 üzenetére
És ha mondjuk A6-3650 + 6670, akkor mely vganak fog megfelelni a teljesítmánye?
-
Misua
senior tag
Még egy kérdés: ha Skyrimhez lesz csak A6-3650-t, és pár hónappal rá egy normális diszkrét vgat, akkor csak a diszkét vga teljesítménye lesz, vagy kumulatívan?
-
echterion
nagyúr
Oké, köszi mindenkienk. Szóval itt is nyerészkednek a gyíkok.
Mondtam már, hogy rühellem ezt a kapitalista rendszert? Mindegy, ez van.
Ja, és egy érdekesség. Most, hogy nézegetem a ramokat, feltűnt, hogy itt az aprón mindenki bolti áron akar megszabadulni a papír nélküli, elvileg élettartamaris (számla nélkül nem is érvényesíthető a legtöbb gyártónál) cuccától. Aztán mikor írok neki, hogy boltba ennyi, meg ennyi, még meg van sértődve, meg hisztizik nekem.
-
Mercutio_
félisten
válasz
echterion #1078 üzenetére
Mivel a vinyók ára durván elszállt így egyeseknek jobban megérte egy 64/96/128GB-s SSD-t venni, így az SSD-k forgalma megnőtt. Ezt látva gyorsan a boltok ezek árain is emeltek tudva, hogy lesznek akik így is megveszik őket. És persze a forint árfolyama is közrejátszott.
-
-
Misua
senior tag
válasz
audi100td #1070 üzenetére
Össze is dobtam egyet...
AM3 Asrock N68 GS3-UCC
Athlon X3 450
Kingmax 4096MB DDR3 1333 Mhz
Msi HD5670 1GB DDR3 PCIE
Samsung 500 GB 7200rpm 16mb SATA 2
Vmi ház
Chicony hipro 430W HP-D4802RWR2De inkább javaslom neki hogy várjunk márciúsig - vége a karácsonyi láznak, 7xxx vga, merevlemeyek gyártása is rendbe áll (plussz-minusz)
-
zetecR
addikt
3234MHz-re van most húzva a procim és azt vettem észre, hogy se az All CPU Meter gadget, se a CPU-Z nem mutatja, hogy idle-ben vissza venné a sebességét.
Cool&Quiet be van kapcsolva, a korábbi felálláshoz képest elvileg nincs változtatás.
Végülis a hűtőn a venti ugyanúgy nem pörög, mint a default értékeken, csak jó lenne tudni, hogy ténylegesen mi a helyzet. -
Mercutio_
félisten
válasz
VaniliásRönk #1069 üzenetére
Szerintem ha a 4 hónapos ipon-garis 3650+Asrock A75M + 2x4GB Kingston HyperX DDR3-1600 + 1TB WD Caviar Blue-mat meghirdetném mostani bolti nettóért azzal mindenki elégedett lenne
-
echterion
nagyúr
Kinéztem egy 2x4 GB-os kitet a cuccaimhoz, a gond, hogy 1,25 V-os ramok. Ezekkel lehet valami gondom? Egy pár G.Skill ramról van szó. Tudja majd az alaplap automatán az 1,25 V-ot adni neki, vagy simán megkínálja az 1,5-tel? Van B-tervem is, erre csak kíváncsi vagyok igazából és ha mégis megvenném, nem akarok úgy járni vele, mint a mostaniakkal.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Pocok256 #1058 üzenetére
Viszonylagos minden, ha a 3650-et egy AMD X4 640-hez viszonyítom, aminek a sebességét hozza, de van mellette egy integrált VGA is a prociban, közel azonos áron, akkor nem olyan rossz dolog
Komolyabb játéknál már persze más a helyzet, de oda nem is tudom újonnan mit érdemes mostanság venni egy közepes VGA (6750/6770/6850) mellé -
Misua
senior tag
Üdv!
Haveromnak raknék össze egy gépet, csakis Skyrimmel fog játszani (1-2 évig), és mivel nagyon szűkös a keret gondoltam kihagyom a diszkrét vgat és csakis AMD A6-3650 2.6GHz FM1 birkózna a játékkal.
Kérdés hogy ez mennyire futna e rajta a játék...természetesen nem full HD-ben, de azért max grafikán. Esetleg ha van erről pár teszt, azt megköszönném -
medek3
aktív tag
Köszönöm a linkeket.
-
audi100td
nagyúr
Ha valaki esetleg elcserélné APU-ját (A6-3500-tól felfelé) egy i3-2100-ra, kérem keressen meg priviben, van hozzá alaplapom is, H61-es Gigabyte és ECS, szóval lehet válogatni is.
Háttérbe szorult a játék a zene javára, így változtatnom kell a rendszeremen... -
VaniliásRönk
nagyúr
Ha tuningolni akarsz, sajnos meg tanulnod hogyan kell, mert neha hetekig stabilnak tunik a rendszer, aztan jon egy tipikus fagyas, reset, stb., es rajossz, hogy megsem az. A problema jellege alapjan pedig ki kell talalnod hova erdemes nyulni a beallitasok kozott. Ez tapasztalat, erre leiras sincs. Altalanos recept egyebkent is lehetetlen, mert minden egyes konfiguracio teljesen egyedi.
Linkelt egy topikot echterion, pl. annak az elso hozzaszolasaban van egy terjengos leiras arrol, hogy mi fan terem a tuning. Persze ennyivel meg nem mehetsz neki egy FM1-nek (alapvetoen AM2-hoz keszult), de legalabb kepet kapsz arrol, hogyan is kell nekifogni, mire kell figyelni.
Gondolom vezetsz. (Szokasos autos pelda, nem megkovezni!) Mielott megtanulsz vezetni az is eleg ijeszto es nem is 5 perc az egesz. Aztan amikor belejossz akkor szorakozasnak sem utolso. Nem mellekesen olyan szabadsagerzetet ad, amirol igy utolag gondolom nem szivesen modanal le.
-
zetecR
addikt
Egy Gigabyte-os emberke Llano OC leírása, némi Corsair reklámmal fűszerezve.
-
echterion
nagyúr
-
medek3
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #1045 üzenetére
Esetleg nem e lehetne e
hogy megmondod mit mire állítsak?
Mire megtanulok tuningolni vehetek egy új gépet.
-
Dadan01
senior tag
válasz
Mercutio_ #1044 üzenetére
Hi
A tesztet azt természetesen olvastam, meg sok egyebet is, de az sajna ezekből nem igazán jön le, hogy mennyivel jobb is ez csak apu felállás, mondjuk a te 3650-edet nézve, az én 2600xt-mel szemben? Nyilván nem akarok 13fpssel skyrimezni 1920ban, de 1280as felbontásban lenne-e akkora különbség, ami megéri a beruházást? Szegény moncsim nativban még csak a desktopot mutatta, pedig rajta nem múlna
-
medek3
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #1045 üzenetére
Szóval akkor a manual-t kell választani és azon belül kell a helyes beállítást eltalálni.
Átnézem.
köszi. -
Mercutio_
félisten
válasz
Dadan01 #1039 üzenetére
Én is kékbordás 1600MHz-s HyperX-eket használok, hogy pontosan az-e amit írsz nem tudom, de szereti a 3650
3800-ra szerintem nincs értelme várni, Win7 alatt (de talán XP alatt is) SW-ből gond nélkül alulfeszelhető a proci, és akkor annyit fog fogyasztani, mint a 3800.
Lentebb ii lenkeltem, itt és a teszt következő oldalán láthatod mit tudnak az APU-k magukban és 6670-nel hibrid-CF-ben.
-
medek3
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #1041 üzenetére
Még rövidebb. Nincs sok értelme.
Ha CPU OC módban alapból 123 -at ajánl fel a 100 helyett viszont a memóriát leviszi 1333-ra.
Az alacsonyabban futó memória miatt szerintem ugyan annyit bukok mint amennyit nyerek a
+23-al az APU-nál. ráadásul a képernyőn vízszintes színes csíkok jelennek meg.
DRAM OC módban pedig az 1600-as memóriát felhúzza 1866-ra.
Én inkább ezt választottam, talán fontosabb a gyorsabb memória.
Ha később veszünk bele egy 6870-es radeont vagy mint ajánlották várjam meg a jövőre megjelenő 7-es sorozatot és akkor nincs szükség arra a pár Mhz-re.
Meg egy kicsit parázok, hogy valamit visszafordíthatatlanul elszúrok. -
echterion
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #1041 üzenetére
Tudom, azzal csak azt akartam mondani, hogy a modulok jók, csak nem túl kompatibilisek ezzel a cuccal.
-
VaniliásRönk
nagyúr
A szorzot emelheted, nem lesz gyorsbb a CPU, mert a felfele allitas le van tiltva. A programok csak BIOS-hiba miatt irnak ki magasabb orajelet.
Ha ilyen modon kozelited meg a tuningot, hogy csak ugy feltolod maximumra az ertekeket, akkor tiszavirag eletu lesz a tuningkarriered.#1040 echterion: A Memtest nem nagyon tud mit kezdeni az inkompatibilitassal, csak a hibas modulokat tudod kiszurni vele.
-
echterion
nagyúr
-
Dadan01
senior tag
Üdv
Szemezek erősen ezzel az APUs platformmal, és a következő kérdésekre keresek választ.
Kingston hyperx blu xmp ddr3-1600 4gigás kitet vennék, jó-e?
Melyik APU nyújt legalább akkora grafikus teljesítményt, mint a jó öreg 2600XT-m?
A8-3800 mikor várható a piacon, a 65Wos tpd miatt erre fáj a fogam leginkább.Adam
Egy 3800+ AM2-es athlon procit nyúzok lassan 4 éve már, ideje váltani.
-
zetecR
addikt
Az A6-nál ugyanez a helyzet.
Default 100MHz az FSB, a CPU szorzója 26, a GPU 4.44, a memória pedig attól függ, hogy milyen a modul.Mivel fix a szorzó, csak a FSB emelésével tudsz tuningolni, amit nagyban behatárol az alaplap képessége, a Gigabyte-ok 150 fölé is el tudnak menni, az Asrockok pl. "csak" 125 környékéig.
Az FSB növelésnél probléma lehet, hogy a PCIe nincs fixálva, az is emelkedik, emiatt van olyan lap, amelyiknél problémák lehetnem az AHCI móddal és az USB3-mal.
Valamint D-SUB-on csatlakoztatott monitorral.Ha a 125-ből indulunk ki, akkor a GPU 125x444=550-en fog menni (ennek fix a szorzója, csökkenteni sem tudod), a CPU 3250-en, a memória a szorzótól függően 1333/1666/2000/stb.
Ezekhez az értékekhez szinte biztos, hogy kell egy kis plusz fesz, az NB-t 1.3V-ig, a CPU-t 1.5-ig érdemes feszelni.Ha az FSB-t nagyon magasra tudod emelni (mondjuk 150MHz), akkor szükség lehet a CPU szorzójának csökkentésére, mert 3900MHz-et már nem biztos, hogy bír, akár 1.5V-on sem.
echterion: 1066? Az effektív 2132-t jelentene?
-
echterion
nagyúr
válasz
audi100td #1032 üzenetére
Jaja, ha ezek nem kellenek, akkor tök8, mit veszel.
Viszont próbálgatás közben találtam egy stabil beállítást nálam: 1,7 V és 1066 MHz CL7-en stabil, nem fagy. Most megyek fentebb, hátha...Még egy kérdés: Aida64 játék közben 38 fokos CPU-t ír, az reális lehet gyári hűtővel egy eléggé szellős házban?
-
medek3
aktív tag
válasz
echterion #1015 üzenetére
Nekem ilyesmit akkor csinál, ha a tuning programban 100-ról 110 re emelem az APU frekijét.
Viszont a CPU frekijét engedi a max-ra állítani az AXTU-ban.Bios-ban a szorzót átállítottam 45-re erre az 1600as ramot 1866ra húzta fel.
Olvastam egy tesztet ahol azt írták, hogy engedi a bios az emelést csak gyakorlati hatása nincs mivel marad minden ugyan úgy.
Jó lenne egy kicsit érteni hozzá.
-
Mumukuki
aktív tag
Na akkor még egy kör
Léghűtéssel ugyan a környezeti hőnél mindenképp minimum 1-2 fokkal melegebbnek kell lennie a hűtendő dolognak (fizika) , tehát a mért értékeid nem jók.
Van a prociban szenzor, közvetlen maghőmérsékletet mér, nem "saccol" ez semmit.
A programok szimplán rosszul olvassák ki az adatokat.
Felteszed a speedfant, alapból az is a fals értékeket írja. Belépsz a Configure menübe, ott az advanced fül, majd azon belül kiválasztod a megfelelő IC-t (nálam az IT8720F).
Az alatta megjelenő listából kiválasztod a mag szenzort (nálam a második) és ott át kell állítani thermistorról diódára. Persze OK előtt a "remember it" checkboxra tedd be a pipát, különben legközelebb is rossz lesz.
Ok, és kész.Ha megnézed, jó 10 fokkal többet fog írni, ráadásul nem lineárisan változik, tehát nem elég csak fejben hozzáadni értékeket, mert az sem lesz valós.
-
echterion
nagyúr
Mert azt hittem, hogy az ECS lap a rossz, és Gianni szerint karácsonyig nem valószínűsíthető a garanciáztatás. Ezért kellett egy lap, ami addig szolgál, amíg megjön az új. A lényeg, hogy olcsó legyen és működjön. Amúgy meg nem használok olyan dolgokat, amikhez A75-ös lap kellene, ez a lap is megfelelne bőven. Ráadásul számomra sokkal egyszerűbb a bios-a, mint a másik UEFI-je. Még nem tudom, melyik marad, majd meglátom.
De most ha minden igaz, hétfőn visszakapom az ECS-t is, szóltam neki, hogy az szerintem jó lesz.(#1024) audi100td: Ha jól emlékszem, usb3-at meg sata3-at nem tud.
-
zetecR
addikt
válasz
Oliverda #1016 üzenetére
1.7V-ot ír, ha erről a moulról van szó.
-
echterion
nagyúr
Történt némi előrelépés a gépem ügyében. Miután leadtam Gianninál gariba a lapot, nem bírtam ki és vettem egy másikat: egy Giga A55M S2HP lapot, ugyanis azt mondta, talán meglesz karácsony előtt, nekem meg már tele a sapkám a várakozással.
Összeszerelés után hidegzuhany, ugyanolyan szar a masina.Viszont már nem egyből kapcsol le, van, hogy 1-2 percig is ment. Gondoltam, már csak a táp maradt, így átmentem ismerőshöz, kipróbálni az övével. Ott pedig nem volt hiba, így tápcsere. Vettem egy 350-es Bluestormot, azzal megjavult. Legalábbis ez a része, mert amikor elindítok egy játékot, a játék betöltődése után, 2-3 mp múlva színes kockák mellett kifagy a gép, csak a reset segít. Úgyhogy most ezen dolgozom.
Úgy látszik, nekem nehezen megy az APU-vá válás. -
Mercutio_
félisten
Dobd fel az aida64-et ott a Számítógép / Érzékelő fülre kattintva láthatod a valós értékeket, meg azt is, hogy a magonkénti érték fals, csak a teljes procira vonatkozó érték jó.
audo100td: 3850 helyett 3650 és máris jobb az ár, alaplapból is jó az Asrock A75M-HVS aztán, hogy megy mellé erős VGA vagy sem az már egyéni döntés, ha kevés a játék egy SSD-re költeném inkább a pénzt nagyon sokat gyorsít a rendszeren.
-
Auratech
őstag
Megjött a Corsair Vengenance 1866-os ram a deszkába. Most már egyben van a gép.
-
-
audi100td
nagyúr
válasz
balkoger #1001 üzenetére
Ok, akkor mondjuk max. 2-3e Ft-tal olcsóbban jössz ki az APU-val, ár/teljesítmény szempontjából úgy már megéri?
Akkor volt ez jó vétel amikor Herr Z osztogatta 28k-ért a 3850-et és hozzá 14-ért az A75-ös Asrock lapot, csak azóta szépen elszállt a Ft is, meg talán az AMD is.
-
balkoger
tag
Na mostmár megyek alukálni
-
-
balkoger
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Llano" APU topik
- FM1 tokozás
- Négy, három, vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Llano (Husky/K12 & VLIW5):
A8-38xx, A6-36xx/3500, A6-34xx/3300, E2-3200
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- nVidia tulajok OFF topikja
- Lassan tálalható a hardverpecsenye
- Path of Exile (ARPG)
- PlayStation 1 / 2
- RISC-V-re is portolja a CUDA-t az NVIDIA
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest