Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
Sziasztok Sracok, homeszever topikban ajanlottak a topikot. Segiseget kernek megoldani a kovetkezo problemamat:
PVE alatt fut egy OMV7 szerver, docker-ben fut par dolog (fejlesztes alatt allo arr stack, 1-2 extra). OMV alatt remotemount pluginnal mountolok fel egy smbv1-es Zyxel NSA325v2 share-t, de a Jellyfin alatt sehogy nem birom elerni a NAS share-t.
A NAS-on (192.168.50.178) levo video mappaban van minden media, fajl. Win10 alatt fel tudom halozati meghajtokent mountolni (mind a Video mappat a cuccokkal, mind a NAS gyokeret, valahogy igy). video-ban win alatt R/W OK
Zyxel admin alatt a shares-nel predefined-et hasznalnek, share name: video, share path: Storage_01/video
OMV7 / Filesystems alatt latom, hogy /srv/remotemount/ZyxelNFS-kent fel van mountolva, latja is a teljes/szabad helyet, mounted es referenced.
OMV7/ Shared folders alatt a relative path video/, absolute path /srv/remotemount/ZyxelNFS/video, itt nem irja refernencednek, device "ZyxelNFS"
OMV7 alatt remoutemount SMB/CIFS, server: 192.168.50.178, share video, user/pass a zyxel admin/pass jelszo, options-nal vers=1.0, mivel a Zyxel csak SMBv1-et tud.
dockeruser a _ssh, docker, openmediavault-admin, openmediavault-config, sambashare, users csoportok tagja. permisson-nal a dockeruser R/W a ZyxelNFS-re
Jellyfin compose fajlban ezek vannak volumes-nek megadva. a masodik es harmadik bejegyzes a rendes, 1TB belso tarhelyre mutat, amit a JF lat es hasznal is. Az OK
- /srv/dev-disk-by-uuid-da1dcfec-4a65-4bfb-8f2c-bae35f2ab194/docker_data/jellyfin/library:/config
- /srv/dev-disk-by-uuid-da1dcfec-4a65-4bfb-8f2c-bae35f2ab194/Lenovo1TB/data/torrents/tv:/data/tvshows
- /srv/dev-disk-by-uuid-da1dcfec-4a65-4bfb-8f2c-bae35f2ab194/Lenovo1TB/data/torrents/movies:/data/movies
- /srv/remotemount/ZyxelNFS/video/tvshows:/ztvAmivel kuzdok, mint malac a jegen a remote path hozzaadasa. Peldanal maradva a tvshows az 192.168.50.178/video/tvshows alatt erem el, pl win alatt
Nem jovok ra, merre induljak el, mi lehet a gond. Amire tippelek, az, hogy a nas-on a share beallitas jo, a remotemount-al szinten, hiszen rendesen irja hogy mounted & referenced.
Szerintem a compose fajlban b**szok el valami trivialisat, hiszen korabban ugyanezt a nas-t fel tudtam remotemounttal csatolni OMV7 alatt es a JF latta is, csak kozben lett egy szerver upgrade es mind a PVE-t, mind az OMV7-t 0-rol ujraraktam.
Kezdo linuxoskent, megkezdobb homeserverezokent itt a tudasom nekem vegeter, vagy 5x ujramountoltam remotemount-tal, meg a remotemount plugint is legalabb 2x ujraraktam. Ha ott valamit elszabok, akkor OMV errorral elszal, mikor veglegesitem a valtozast, tehat ugy gondolom, hogy ha OK-val vegez itt a mount, akkor helyesen felraktam. Nagyjabol a JF docker-compose is jo lehet alapvetoen, hiszen up-nal nem dob hibat, csak a szokasos end of line uzenet.
Barmilyen tanacsot elfogadok koszonettel!
udv
Bali -
cSuwwi
senior tag
válasz
Kisnyikhaj #1749 üzenetére
Nekem van rpi4-en immich. Ami a repoban van teljesen jó volt, simán felment. Más kérdés hogy mivel a pi harmat gyenge, az a 10e képem amit beletoltam 1 nap volt mire fel bírta dolgozni, de megoldotta
-
Kisnyikhaj
csendes tag
Sziasztok!
immich containert(synology nason), hogy csináltátok, mert most rendes szenvedek yaml file-nak megírásával, neten nem találtam normálisat(vagy nálam nem működött vagy én rontok el valamit), vagy ha le is fut és a függőségek(env file meg helyek) is jók valami miatt mindig össze omlik. Esetleg kiindulásnak van valakinek egy jó yaml file-ja? Vagy ti hogy telepítetttétek? Kösznöm a segitséget.
-
PistiSan
addikt
válasz
szuszinho #1474 üzenetére
Igazán hasznos tanács, sajnos mindig a lustaság győzött, mindig csak azt néztem meg, amire éppen szükségem volt.
Viszont jelenleg egy 4 napos docker kepzésen veszek részt, ahol most ért véget a 2. nap... az alapoktól indultunk. Nagyon izgalmas.
Az akkori kérdésemre most már tudom a választ, megoldást. -
stigma
addikt
Sziasztok. Dockerben van Jellyfin + Plex-em is telepítve, viszont érdekelne az, hogy bárki tud bármilyen megoldást arra, hogy ingyenesen elérhető Sport Live Tv-k?
Legfőképp Foci érdekelne (Angol bajnokság, bajnokok ligája) és Darts közvetítés, nyelv nem kell hogy magyar legyen, angol is jó.
Ha valaki csniált már ilyet, vagy használ valami jó konténert lécci dobja be ide
Köszi. -
pelyib
tag
válasz
kw3v865 #1744 üzenetére
-v kapcsolo egy volume csatolasara van
elso resze a host gepen az eleresi ut, majd egy kettospont es egy masik eleresi ut, ami megmondja, h a kontenerben hova keruljon
a kontenerben futo programok ezen masodik eleresi uton tudjak elerni a fajlokat
a parancs kesobbi reszeben ezt a masodik utat kell hasznalni mert a kontener nem lat ra kozvetlen a host gep fajlrendszerere -
kw3v865
senior tag
Sziasztok!
Dockerben az alábbi parancsot akarom futtatni (Windowson, PowerShellben):
docker run -it --rm --pull always -v D:\tilemaker\data ghcr.io/systemed/tilemaker:master D:\tilemaker\data\turkey-latest.osm.pbf --output \data\turkey-latest.pmtiles
Azt írja
couldn't open .pbf file in D:\tilemaker\data\turkey-latest.osm.pbf
A D-n a tilemaker mappában van egy data mappa, és ott van ez a pbf fájl.
Mi lehet a gond szerintetek? -
paizinho
tag
Köszönöm a segítséget.
Megpróbáltam először VsCode nélkül, csak a docker gépen parancssorból, hogy lássam csak a docker-t.
A hivatkozott .env.global-t listázni, szerkeszteni tudom a docker parancssorból. Mindenkinek r jogosultsága van.Az env-file paraméter nélküli docker compose up -d hibát dob nem látja a változókat.
Ha parancssorból --env-file-vel adom meg, akkor meg simán felolvassa és él/boldogul.
Ha a fájlra chmod a+w -t állítok be, akkor sem OK.
A .env.global-t bemásoltam a user home könyvtárába, ott sem látja ha csak yml-ben hivatkozom.
A yml-ben próbáltam a következőket, sikertelenül (az .env.global egy könyvtárral feljebb van):
env_file: ../.env.global
env_file: "../.env.global"
env_file:
- ../.env.global
env_file:
- "../.env.global"Köszönöm, ha van javaslatotok merre induljak tovább.
-
Crvsh3R
senior tag
Docker host totális fagyást tapasztalt már valaki?
Az utolsó előtti Docker frissítés után nem sokkal a Debian 12-es hostom teljesen kifagyott (CLI kurzor nem villogott, nem lehetett SSH-n csatlakozni, utólag rádugott USB eszközöket nem észlelte pl. billentyűzet). Logot sajnos nem tudtam róla nézni, mert eldobta a rendszer. Ilyet korábban nem tapasztaltam. Újraindítottam a rendszert és azóta (1-2 hét) működik a host hibamentesen (Lenovo ThinkCentre M720q Tiny). -
cSuwwi
senior tag
válasz
paizinho #1740 üzenetére
Amit írtál az alapján terminálról ezek szerint működik.
Az hogy az adott vscode plugin hogy működik az független a dockertől. Ha nem látod a változókat, akkor feltételezem nem adja át azzal a paraméterrel (nem 1-1 hívja a parancsot hanem valami wrapper lehet más syntaxal). Nézd meg a plugin beállításait, esetleg a repojában van-e erre valami, valószínűleg már felmerülhetett másnál is. -
paizinho
tag
Köszi a gyors választ. Egyelőre félsiker
MS VSCode-s docker plugin-l szerkesztgetem és kezelem a konténereimet.A yml fájlban így állítom be: env_file: ../.env.global
(az env-file-re itt azt írja, hogy hibás)
A VSCode compose up nem látja a változókat.Ugyanitt a VSCode-s parancssorból indítva, működik, látja változókat.
docker compose --env-file ../.env.global upEzt most így nem teljesen értem. Mit kellene másképp csinálni?
Köszönöm, ha egyenesbe raktok. -
cSuwwi
senior tag
válasz
paizinho #1738 üzenetére
Az elképzelés jó, csinálsz .env fájt, beleírod ami kell és a compose fájlban arra hivatkozol, pl.
${TZ}
A fájl pedig lehet bárhol, ahol rálát:docker compose --env-file ./config/.env.dev up
Komplexebb keresésre ai keresőt javaslok, ha körbe tudod nagyjából írni, akár magyarul is, el lehet indulni: [link]
-
paizinho
tag
Szép napot/estét Nektek!
Környezeti változókkal kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni.
Létezik docker szintű globális .env fájl ?
Konténerenként a .env fájlban már elboldogulok.Viszont majdnem minden konténerben a volumes / environment részben ugyanazt a config, munkakönyvtárat, ... használom, hogy pl.: a mentéseknél is csak egy könyvtárat használhassak és nem konténerenként külön külön.
Google barátunkkal nem sikerült boldogulni (valószínűleg nem jól kerestem)Ezt a globális .env tartalmat gondoltam volna a dockert futtató (nem root) user home könyvtárában:
DOCKERDIR=[docker config path]
WORKDIR=[workdir path]
PGUID=1000
PGID=1000
TZ=Europe/BudapestÉs azt gondoltam volna, hogy a konténerben csak meghivatkozom $DOCKERDIR, $WORKDIR, ... -ként és egyszerűbb lehet az életem.
Egyelőre csak konténerenkénti .env fájllal működik.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
pelyib
tag
válasz
Neil Watts #1736 üzenetére
A hostot ugyan ugy felugyelni kell ahogy a docker-ben futo appokat is.
Szerintem hasznald azt a rendszert amit ismersz es szoktal hasznalni.
Sokan a Proxmox + LXC / VM megoldassal mennek a kisebb riziko miatt, mert ha valami felremeny a LXC/VM configuralasaban akkor is host meg ott van es mar kezdetsz is egy uj VM-t tiszta lappal. (Szerintem ezzel indulj, es aztan mar lehet jatszani, h mi fusson a VMben)CasaOS es Portainer ami amugy jo lehet neked, elobbivel nincs tapasztalatom, utobbit egyszeru hasznalni, kenyelmes.
-
Sziasztok!
Van egy szervernek mondhato gepem, amelynek semmi mas dolga nem lenne, mint dockerben kontenereket futtatni es nehanyat elerhetove tenni a nagy kozonseg szamara.
Ehhez milyen host rendszert valasszak? Ugy erzem egy random Debian/Ubuntu/CentOS/RHEL-nel sok mindenre kellene figyelni. Jo lenne valami kulcsrakesz megoldas, esetleg egy tutorial hogy aztan csak a docker kornyezetre kelljen figyelnem. Van ilyen?
Koszi
-
pelyib
tag
válasz
bala6120 #1733 üzenetére
Elso link igaz erre. -e NEV=ertek
docker run -d --rm --net host -e MPD_HOST=mpd.local -e RENDERER_MODE=BOTH -e UPNPAV=1 giof71/upmpdcli:latest
Szerintem a pelda hibas, mert nem kettospont kell hanem "=" jel, latom a linkelt app doksijabol is igy van
❯ docker run -e BANAN=banan -e KORTE:korte ubuntu env
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
HOSTNAME=11ad244924db
BANAN=banan
HOME=/root
-
pelyib
tag
válasz
bala6120 #1731 üzenetére
Azok env valtozok, attol fuggoen, h mikent inditod a containert:
docker run
docker compose -
bala6120
senior tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, nem igazán értek a dockerhez.
upmpdcli-docker-nél szeretném alkalmazni ezeket a változásokat:
RENDERER_MODE=BOTH
UPNPAV=1
Hogyan lehet végrehajtani?
-
Véletlenül sikerült törölni a docker imagek tag-jeit. Hogyan lehetne visszatenni őket? Akár újra letöltéssel, portainerem is van (ha azzal egyszerűbb).
Szerencsére megvolt a régi docker images lista, így egy docker pull <imageneve> listával újra letöltöttem mindet, és már jó -
cSuwwi
senior tag
válasz
agent11 #1725 üzenetére
Nem elvetendő manapság az AI keresők használata sem ilyen jellegű tanuláshoz. A keresővel kombinált AI-k remekül tudják magyarul is összegezni a fontosabb dolgokat, pl. a perplexity.
A kulcs, hogy meg tudod-e fogalmazni mire vagy kíváncsi, mert akkor összegzi ahelyett hogy a google találatokból ollózod össze a tudást.
Portainer erősen ajánlott kezdőknek, az "arr" stack meg a htpc haladóknakAztán ha már megy minden, akkor jöhet "ez tőlem is mehetne, mert mégiscsak van privacy" fázis, és dockerből fog menni a kereső (searxng), egy chatgpt jellegű felület (open webui) vagy a perplexitynek is van ilyen megoldása (perplexica)
-
stigma
addikt
válasz
agent11 #1721 üzenetére
Hi, igaz már rég írtam a cikkeket, de segítség lehet egy kezdőnek, próbáltam szájbarágósan leírni:
OMV5 +Portainer + Docker leírás
Portainer alapok - LOGOUT.hu Akármi bejegyzésOMV =Openmediavault, NAS oprendszer, amivel szerintem tisztában vagy mi az.
Itt annó nagyon sok Docker konténert használtam, teszteltem, de most már épített NAS helyett gyári Synology-ot használok, megmaradtam Portainernél ahol a docker konténerjeim/stack-eket futtatok.Remélem hasznos neked, itt a legáltalánosabbakat beletettem amit én hazsnálok, viszont ezek már 100% hogy változtatak , ezért mielött innen másolgatod, inkább keresd meg majd őket hub.docker.com oldalon.
-
róland
veterán
válasz
agent11 #1721 üzenetére
Ezekkel érdemes kezdened:
vagy itt egy Coursera tananyag, ha csak tanulni akarsz és nem kellenek a tanúsítványok, oklevelek, akkor ingyenes.
-
agent11
tag
Szeretnék megtanulni docker konténereket csinálni, nem előre elkészített konténert használni. Tudtok esetleg ajánlani a témával kapcsolatos tréning anyagot? Vagy hol találok hozzá oktatóanyagokat?
-
htom127
aktív tag
válasz
markussandor #1715 üzenetére
Köszönöm, holnap kipróbálom.
-
róland
veterán
válasz
htom127 #1707 üzenetére
A LinuxServer-hez van hovatalos LibreElec addon, tedd fel azt. Majd az addon elindítását követően lehetőség van jópár LinuxServer kiegészítő telepítésére/futtatására. Gyakorlatilag megspórolható a bajlódás, s csak pár adatot kell megadni, beállítani. (S talán a Transmission is elérhető így.)
-
markussandor
senior tag
válasz
htom127 #1713 üzenetére
priváttal nem foglalkozom, abból más nem tanul
ezt az én docker-compose.yml fájlom tartalma:
services:
transmission:
image: lscr.io/linuxserver/transmission:4.0.3
container_name: transmission
network_mode: bridge
environment:
- PUID=1000
- PGID=1000
- TZ=Europe/Budapest
- USER=msandor
- PASS=titok
- WHITELIST=127.0.0.1, 192.168.5.*
- PEERPORT=51413
volumes:
- /srv/dev-disk-by-uuid-423a215e-0e3f-49b0-b043-e4cea5df08b1/TORRENT/config:/config
- /srv/dev-disk-by-uuid-423a215e-0e3f-49b0-b043-e4cea5df08b1/TORRENT/downloads:/downloads
- /srv/dev-disk-by-uuid-423a215e-0e3f-49b0-b043-e4cea5df08b1/TORRENT/watch:/watch
ports:
- 9091:9091
- 51413:51413
- 51413:51413/udp
restart: unless-stopped
mem_limit: 1G -
htom127
aktív tag
LibreELEC (official): 12.0.1
Kodi addonokat már telepitettem, a dockert, linuxserver.io t felraktam. A gondom az, hogy teljesen dockerszűz vagyok, még minden új ezen a téren. Igyekszem utánaolvasni az alapoknak. Usb csatolós ssd lesz a tárhely, próbaképpen egy pent dugtam csak rá, egyelőre. -
htom127
aktív tag
válasz
markussandor #1709 üzenetére
Ment privát
-
stigma
addikt
válasz
htom127 #1711 üzenetére
Én helyedben még annyit csinálnék, hogy download-s mappa a Libreelecnél root-al írható ezért oda cisnálnák egy Docker mappát, abba egy Transmission mappát ahova majd a konfig fájlokat a docker írja
Ezenfelül a végén van egy tranmission:latest image ami helyett jó lenne kideríteni, melyik a rá optimalizált változat.
Talán ez lesz az amivel jól fog menni, vagy ha nem megy a mostanivla amiről a kép készült akkor ezzel próbálkozz: linuxserver/transmission:arm64v8-latest -
stigma
addikt
válasz
htom127 #1703 üzenetére
Hi, esetleg egy verziót írhatsz, melyik LE van neked, mert nem mind1
Először próbáld ki zip-ből telepítős verziót -->thoradia
Középen van egy ilyen sor ahonnan a zip-et telepítened kell:
"for LibreELEC version 9.80.x or higher, use this zip file."zip-et hálózaton átmásold , majd Libreelec-ben addon-t telepítesz saját zip fájlból.
Ezt nem írom le, mert Youtube-on addon telepítésből van sok verzió, szerintem még transmission is.
Itt ha ez a repo-t felteszed, Tranmission és Qbittorrent is van.
Qbittorrent többszálas letöltést támoatja, jobban ajánlott mint Tranmission.Ha ez nem jön be dockerezhetünk, mert CE-re bátyámnak megcsináltam egy S905X2-es Amlogic boxra, USB 3.0-s porton lógva egy WD Purple 4TB-os HDD-t olyan 80-90MB/sec letöltéssel vigan tud használni.
Ha dockerezni akarsz a linkelt linuxserveres repo-t fel kell tenni, dockeres addonokat, amiket már fejből nem tudok melyek azok, fel kell tenni.
SSH-n ha kiadod a docker version parancsot azzal bizonyosodsz meg, hogy van rajta docker vagy sem.Ha ezekkel megvagy, írj mit sikerült vele.
Remélem nem a Rpi-n lóg még egy HDD usb-n, mert különben csak a microsd-re nincs értelme torrentezni. -
markussandor
senior tag
válasz
htom127 #1707 üzenetére
első ránézésre az a baja, hogy a volume-okat összekeverted.
balra van a helyi (libreelec) fájlrendszere, majd a kettőspont jobb oldalán a konténeren belüli fájlrendszerek, amikhez nem kell nyúlni, és mivel nem léteznek, talán emiatt nem indul el.
Én docker compose-al indítom, ha olyan kell, azt tudok adni. -
cSuwwi
senior tag
válasz
htom127 #1707 üzenetére
A path-okat be kell állítani, mert most /path/to/ van ahogy látom.
mit - hova, vagyis az elején a rendszeren lévő mappát adod meg, a végére meg hogy a konténeren belül az hova mutasson (jellemzően az elsőt kell megadni, a második fele adott, hogy kezeli az adott program)
A optional részeket is kiszedheted, nem tudom nem-e zavar be ez a fajta kommentelés.Van amúgy bármi előnye egy libreelecnek rpi-n, egy sima pios + amit felteszel megoldáshoz képest?
Nekem egy pi4-en lite (asztal nélküli) pi os megy, kodi, meg az "arr" stack plusz még csomó más konténer, teljes hozzáférést ad. Régebben a hdr-t írták előnynek de 20-as kodival ezen az is megy nálam. -
róland
veterán
válasz
htom127 #1703 üzenetére
Nézd át a Linuxserver.io-t. (Ez addonként telepíthető KODI-ra LibreElec-n is.)
S van hozzá transmission kliens, a gyűjteményben.
(Én egy Intel N3150 alapú [Celeron] HTPC-vel használom.)
-
htom127
aktív tag
Üdv
Rpi5 Libreelec-re szeretnék docker alatt transmissiont telepíteni ssh-n keresztül. Tudnátok ajánlani kezdőknek való leírást hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motoros topic
- Politika
- Gumi és felni topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest