Hirdetés
- Az AI-piac kivégezte a Micronhoz tartozó Crucialt
- Milyen videókártyát?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- A fával keres kapcsolatot a Gigabyte új alaplapja
- TCL LCD és LED TV-k
- Redmi Pad 2 Pro / Poco Pad M1 - egy teszt, két lélek
- ASRock lapok általában
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
7Heads Drago
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
Azért szúrtam oda mert sztem releváns. Le van írva mi a követelménye egy taxis jogsinak. Ezen mit kell magyarázni? Ha ezt nem érti valaki azt nagyon sajnálom. Szerinte nem releváns a link, mert az a normális ha egy robot taxi hibát egy átlag ember hibájával vetjük össze. Ezek szerint ha elkezdem felhozni a rokonokat meg csúnya szavakat akkor nekem lesz igazam? Két állítás áll egymással szemben. Én el tudom ezt engedni remélem másnak is menni fog.
-
-
-Skylake-
addikt
válasz
7Heads Drago
üzenetére
senki nem mondta, hogy te vagy a hibas mert kulturaltan szeretnel beszelni. en azt mondtam, hogy te vagy a hibas, mert az, hogy erdemben nem reagalasz de elkezdesz azon rugozni hogy ki hogy beszel, na az a LEGROMBOLOBB amit forumon csinalhatsz.
ugyan ezt jatszottam vegig asztali mac topikban, amit vegul onszantambol otthagytam , mert ott is ugy gondolta egy mod hogy az a nagyobb problema ha megmondom annak aki egy tudatlan f**z hogy egy tudatlan f**z, nem pedig az hogy egy tudatlan f**z. ami abban a topikban az utobbi 2-3 hetben tortent konkretan szanalmas.
szerk : pedig amugy ott tok visszafogottan beszeltem vegig. csak nev szerint emlitettem a 2 koboldot aki osszekulazta a topikot es kaptam egy figyelmeztetest, hogy ne romboljam EN a topikot azzal, hogy erre ravilagitok nekik....szoval en ertem, hogy sokkal de SOKKAL egyszerubb a tragar beszedet moderalni mint a vegtelen de tenyleg vegtelen sotetseget, csak had ne erezzem mar rosszul magam emiatt.
teljesen legit volt amit a dabadab irt, o hozott egy konkret, kezzel foghato, tenyszeru allitast ("Hát, például odakúrtál egy olyat, hogy "rossz válasz", egy linkkel, ami nulla releváns információt tartalmazott.") te pedig ahelyett, hogy :
a; megcafoltad volna ezt az allitast
b; belattad volna hogy igaza van
tehat valasztottal volna egyet a ket lehetseges objektiv kimenetelbol, azt mondtad hogy legyen a C, es teged a tovabbiakban nem erdekel erdemben a beszelgetes, mert neked egyik lehetseges valasz sem szimpatikus a 2 azaz ket lehetseges valaszbol, amit reagalni lehetett volna, hogy tovabb menjen a vita.na EZERT vagy te a hibas.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
Ezek szerint én vagyok a hibás mert kulturáltan szeretnék beszélni? Na ez meg rólad mond el sokat vagy bárkiről aki szerint ez így a normális.
Elnézést kérek mindenkitől de aki csúnyán beszél az viselje a következményeit. Benne van a fórum szabályzatában. Érdemes elolvasni. -
-
arnyekxxx
veterán
válasz
7Heads Drago
üzenetére
teringettét
-
-Skylake-
addikt
válasz
7Heads Drago
üzenetére
nem kovettem kettotok eszmecserejet, de imadom amikor azzal zarul a beszelgetes, hogy "csunyan beszeltel szolok anyunak" lol. nehez nem azt erezni ilyenkor, hogy ez az ervek HELYETT tortenik...
-
worxland
addikt
válasz
7Heads Drago
üzenetére
"Miközben kétlem hogy sok nyugdíjas vagy ittas taxis furikázna"
Feldobtad a magas labdát...
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Hát, például odakúrtál egy olyat, hogy "rossz válasz", egy linkkel, ami nulla releváns információt tartalmazott.
Ez mi a fene volt?Belerakjátok az idős nyugdíjastól az ittas vezetőig mindenkit. Miközben kétlem hogy sok nyugdíjas vagy ittas taxis furikázna
Feltételezem: elolvastad azt, amire válaszoltál. Ezek után mondjuk miért nem arra válaszolsz?
-
7Heads Drago
veterán
Én állítottam hogy jobb a robotaxi?
Belerakjátok az idős nyugdíjastól az ittas vezetőig mindenkit. Miközben kétlem hogy sok nyugdíjas vagy ittas taxis furikázna... esetleg friss jogsis fiatal aki csajozni indul. De ez csak pár példa. De említhetném a taxik műszaki állapotát vagy életkorát is az átlag autókhoz képest.
Emlékeim szerint te nagyon is tisztában vagy vele hogy mi kell egy önvezető autónak. -
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Oké, éreztem én, hogy amikor a konkrétumokhoz érünk, akkor valahogy el fog fogyni a dolog.
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
ahol nyilván extra dolgok vannak kiépítve miattuk
Nyilván?... Fel tudnál sorolni legalább egy "extra dolgot"?Rossz válasz. [link]
A linken nem találom az amerikai nagyvárosi taxisok baleseti statisztikáját, megmutatnád?
-
Qtya123
őstag
Egyébként én úgy tapasztalom, hogy a waze régebben nem csinált ennyi baromságot. Jó 1 éve valóban néha olyan utakra akar vinni, hogy csak nézek. Keresztül-kasul mindenütt, 600 kereszteződés, kis fekvőrendőrös utcák, jobbkezesek, minden. És végül időben nem spórolsz semmit, vagy max 1-2 percet, cserébe a fogyasztásnak biztos jót tesz az, hogy hetvenszer lassít és gyorsít az ember.
Mindeközben meg a fő csapásirányon se dugó, se semmi és zöldhullámban végigmenne az ember.
Az utóbbi időben számtalanszor felülbírálom és nem szokott az lenni, hogy húúú belekerültem a dugóba, bárcsak hallgattam volna rá. -
btprg
senior tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
"A robotaxi már csak az miatt is hátrányban van hogy a gps-re támaszkodik. Én pl wazet használok és nem igazán értem hogy néha miért arra visz amerre. Pont ezért sokszor nem is hagyom rá."
No igen, amikor a normális útvonal helyett 30-as övezetes fekvőrendőrös kis utcákon akarna vinni, mert 1 perccel rövidebb, és társai. Vagy 30 km város helyett 70 kilométeres autópályán (ahol amúgy szintén baleset is van), mert időben kicsit rövidebb szerinte – ez konkrétan tegnapi ajánlása volt, amin jót nevettem.
#92:
A hozzászólásban, amire válaszoltam, a "mindenhol" volt a téma. Persze úgy is lehet érteni hogy Phoenix-ben mindenhol
-
7Heads Drago
veterán
Rossz válasz. [link]
Ez nagyon nem az átlag vezető szintje.
Akit például én ismertem úgy ismerte a várost, mint a tenyerét és csak azért használt gps-t hogy tudjon balesetekről, dugókról meg javításokról.
A robotaxi már csak az miatt is hátrányban van hogy a gps-re támaszkodik. Én pl wazet használok és nem igazán értem hogy néha miért arra visz amerre. Pont ezért sokszor nem is hagyom rá. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Ajándékok
üzenetére
Mondod ezt úgy hogy alig pár városban futnak ahol nyilván extra dolgok vannak kiépítve miattuk. Ha ennyire jó miért nincs sehol se?
Mondom én:
Azért mert zárt környezetben van. Ha beengednék egy random átlag városba kb szerintem egy 70-80 éves vezető szintjére süllyedne. -
Én erdélyi hóviharban a hegy tetején és nyugati nagyvárosban is vezettem, és bizony az egy sokkal nehezebb, összetettebb feladat. Az út hiába van megfestve, úgy sem látod a forgalomtól, egyszerre kell több más autóra, gyalogosra, építkezésre és lámpára figyelni - össze sem lehet hasonlítani. A Tesla eddig is jól vezetett városon kívül.
Persze ha hibázol akkor a hegyen nagyobb bajod lesz, de itt nem erről volt szó.
Agresszív, idióta sofőrök amerikában is vannak, még többen.
-
Ez egy önvezető autó, tehát az autót vezető emberekkel van egy csoportban, mivel a cél ugye az lenne, hogy úgy általában az embereket váltsák le, ne csak a sofőröket.
Egyébként ami statisztikát találtam (ugye minél inkább speciális szempontok szerint szűrt adat kellene, annál nehezebb találni), a taxisofőrök bár jobbak, mint a sima civilek, de nem olyan nagyon sokkal, a Waymo a jelek szerint mindkét csoportot veri. -
Qtya123
őstag
válasz
Ajándékok
üzenetére
Ő nem arról beszélt, hogy milyen az AI egy szépen felfestett, mindenhol kitáblázott és jó környezetben, hanem hogyan viselkedne egy random közép-európai, balkáni városban, ahol a fele felfestés hiányzik, romon vannak az utak, stb. Megspékelve a hóval, latyakkal, retekkel, idióta erőszakos vezetőkkel, stb... Egy ilyen környezetben azért én is megnézném mit tud.
Igen, valószínűleg nem menne ott 3 cm-re dagadó erekkel a jeges úton a seggedbe, de hogy nagyon máshova se, esetleg gyök kettővel, mert annyi hátráltató tényező lenne, az is valószínű.Szerintem eleve már az nagy kihívás, hogy az egybites vezetők és az AI egyszerre lesznek az utakon összemixelve. Nyilván ha csak AI menne az úton, akkor mérföldekkel könnyebb dolga lenne, de az meg nem kivitelezhető.
-
btprg
senior tag
Mutass nekem teszteket ahol több millió kilométert megy a Waymo, és nem Kaliforniában, hanem pl. Romániában, télen-nyáron-esőben-hóban-fagyban-ködben, fél méteres gödröket kerülgetve – amit ugye az emberek napi szinten teljesítenek aránylag kevés baleset mellett. Ilyen nincsen, egy komolytalan rossz vicc arról beszélni hogy jobb mint az ember.
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Egyszerű. Ha jobb lenne a Waymo akkor már mindenhol ez futna, de mivel nem az még gyúrni kell
Mennyire gondolod komolyan, hogy csak és kizárólag azért nem fut mindenhol a Waymo taxija, mert ne produkálna jobb közlekedésbizontsági statisztikákat, mint az emberek?
(Egyébként természetesen minden jel szerint jobb statisztikákat produkál.) -
-
7Heads Drago
veterán
A Mercedes 3-as szintű rendszere papíron nagy előrelépés, ám erős korlátozásokkal működik. Legfeljebb 95 km/h-ig engedélyezett az önálló vezetés, nem működik esőben, sötétben, alagutakban, illetve 4°C alatt, és feltétlenül szüksége van egy előtte haladó autóra, amelyhez viszonyíthat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tesztek során tíz percnél tovább sosem képes önállóan közlekedni – derült ki az ADAC tesztjéből.
A Mercedes szerint ez nem hiba, hanem tudatosan szűkített felhasználási terület: a rendszer lényege, hogy dugóban, araszoló forgalomban levegye a terhet a sofőrről. Hosszú autópályás utakra vagy városi közlekedésbe viszont nem alkalmas, így jelenleg messze van attól, amit a „teljes önvezetés” ígérete alapján várnánk. [link]
Itt meg elég jól elmagyarázzák hogy milyen szintjei vannak az önvezetésnek. Konkrétan az 5-ös szint szerintem senkinek sincs meg. A robotaxik is csak 4-esek. Ha ismeretlen területre érnek ahol nincsennek vonalak meg táblák megáll velük az élet. [link] -
7Heads Drago
veterán
Erős hóesésben vagy nagy esőben nem hiszem hogy stabil lenne a mostani technika.
Illetve én kíváncsi lennék rá hogy ha például csúszik az út, vagy köd van akkor hogy reagál erre. Mert ugye olyankor lényegesen a sebbeség határok alatt megyünk. Vagy sztem ha részeg embert vagy egy gyerek csordát látunk az út szélén a legtöbben már eleve úgy közeledünk hogy már előre fékezünk akkor is ha még épp nincs az út testen. -
gabor7th
addikt
Egy újabb igéretről kell lemondanunk, a robottaxik nem hozzák el a balesetmentes közlekedést. 4 nap alatt négy baleset... Azt is felejtsük el, hogy jobbak lesznek mint az ember.
-
GhanBuri Ghan
őstag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Akkor bizony neked is külön tudok gratulálni ahhoz, hogy csendben végigasszisztálod a folyamatot.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
GhanBuri Ghan
üzenetére
Én voltam, ne mást szídj. És hasonló esetben ugyanezt fogom tenni. Nem a kocsmában vagyunk. De sztem vagyunk többen is akik nem szeretik az ilyent. Maradjunk az autóknál.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Na, ennyit arról, hogy dabadabadab megint szaladt panaszkodni a haver moderátorokhoz, miután sikeresen belekötött mindenkibe - pontosan, ahogy megmondtam előre.
-
7Heads Drago
veterán
öszinten szolva azt sem ertem hogy törtennek a gazolasok, mivel jo messziröl eszreveszel barmit, ha nem a tiktokot bambulod vezetes közben.
Talán mert rengeteg fás bokros részen szinte az úttestre lógnak az ágak, vagy a reklám táblák takarnak, vagy az aszfalt burkolat a gyenge, vagy csak rosszul van megtervezve a csomópont. Persze az állam meg a útfenntartó nem hibás sosem. Csak az autóvezető.
-
johnny500
tag
100-200 méterre látod mi van a fák takarásában éjszaka meg pl szembe forgalomban is? Azt megnézem. Egyezzünk ki abba, hogy szerencséd volt eddig (maradjon is így persze). Mások sem úgy szokták elütni a állatokat, hogy jó messziről már látják őket, azt bárki kitudja védeni.
-
worxland
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nemrég volt, hogy egy vidéki mellékút melletti mélyedésből, sűrű gaz és fa mögül ugrott ki elém egy szarvasródli (olyan 30-50 példány jött szép sorban). Cirka 30-40-nel haladva is épp csak meg tudtam állni, ha tíz méterrel előrébb vagyok, esélyem sincs, így volt egy másodpercem reagálni. Képzeld el ezt este, esőben. Ennyit arról, hogy messziről észreveszel bármit.

-
Sinesol
veterán
Minden nap közlekedem egy cirka 10km-es erdős szakaszon, ahol folyamatosan vannak vadak, mivel a környéken van az ország egyik jelentős vadászterülete. Feszülten figyelem az útszéleket, ugyebár egyrészt az a vezető dolga, másrészt meg számitasz rá, tudod, hogy nagy eséllyel jönni fog valami. Eddig egyszer volt, hogy szinte suroltam egy őzet, az konkrétan 10-15 métere ugrott ki a semmiből, ezt leszamitva nem volt gond, 100-200 méteren belül bőven meglátod őket, hogy ott kolbászolnak a bokrok, fák tövében, ha figyelsz. Pár napja egyébként vagy 2-300 méteren keresztül ott szaladtak parhuzamosan mellettem óriási agancsú dámok, nem jöttek be az utra, de az erdőbe sem mentek be, aztan jött valami keresztező erdei út és ott lementek, na ilyet sem láttam még.
Ezek is már kijelölt utakon közlekednek.
-
btprg
senior tag
Sajnos a féktávolságon belül történő dolgok pont azért féktávolságon belüliek, mert nem lehet vele mit csinálni. Örülök hogy eddig szerencséd volt, és nem ugrott ki pl. egy idióta szarvas az erdőből eléd, de az ilyet nem igazán lehet kivédeni. (Főúton erdős szakaszon nem fogunk 30-cal menni a szarvasok miatt.)
-
-
Sinesol
veterán
válasz
Ajándékok
üzenetére
Csak nekem nyilvanvalo a leirasodbol, hogy fokozott ovatossaggal kell elhaladni az oviscsoport mellett? Föleg ha takarasban is vannak? Lehet, hogy lemaradsz egy lamparol? Na es akkor mi van?
Megengedö voltam az “ altalaban” hasznalataval, mivel eddigi parszazezer kilometerem alatt nekem meg sosem volt oszloppal valo talalkozas, pedig a büntetöponjaim csak gyorshajtasbol vannak, szoval meg csak tulzottan ovatossn sem vezetek, sokszor kell sietnem, viszont odafigyelek az utra es a gyalogosokra. Estenkent allatokksl is rendszeresen összefutok es öszinten szolva azt sem ertem hogy törtennek a gazolasok, mivel jo messziröl eszreveszel barmit, ha nem a tiktokot bambulod vezetes közben.
-
Sinesol
veterán
Ezt altalaban fekezessel, elörelatasssl is meg tudod tenni, en legalabbis azt valasztom az oszlop helyett.

Az mar regen rossz, ha az oszlop a masik opcio, ilyesmi kb akkor fordulhat elö, ha nem foglalkozil a kresz szabalyokkal, nagyon kesön eszlelsz valakit + nem megfelelö sebesseggel haladsz.Amugy fura ez a Musk erveles, hogy embernel kisebb balesetráta. Szerintem egy ilyen kis letszamu taxisflotta tapasztalt taxisoförökkel lehet 0 balesetet hozna össze egy honapban.
-
btprg
senior tag
Nem olvastam a cikket, csak kommentelni jöttem
Általánosságban írtam amit írtam.#27:
Epic
Bár nem mintha az autó szempontjából sokat számítana, hogy egy négykézláb mászó embert vagy egy két lábon ágaskodó kutyát kell nem elütni.#42:
Ezzel az elektromos kilinccsel (is) nyilvánvalóan túltolták a futurisztikus baromságot, de mindegy, mert a sok divatmajom így is viszi mint a cukrot. Nekem már csak ez az egy elég lenne ahhoz, hogy ingyen se kelljen az az ipari hulladék. -
A kilincsre: a vicc az , hogy fizikailag (mechanikus módszerrel) ez megoldható. A kilincsek csak a jármű üzembe helyezésekor / után húzódnának be, csak az kevésbé luxi, és a vásárlók nem vennék meg!
Az általános vélemény olyasmi: elmegyek az autótól, bezár a központi, és kint a kilincs, de gagyi! -
worxland
addikt
válasz
powerage76
üzenetére
"Felteszem, hogy a Waymo járművek által okozott balesetekben az anyagi és/vagy emberi életben esett kárért személyesen Tekedra Mawakana felel majd, ugyanúgy, mintha ő ült volna a volánnál."
Szálltál már be liftbe? Szakadt már le lift? A liftgyártó cég vezérigazgatója lett elővéve a balesetért?
Demagógiából igen jó jegyed volt a vasárnapi iskolában. -
GhanBuri Ghan
őstag
válasz
Kristof93
üzenetére
Láttam egy New York-i FSD tesztet, ahol eleve két sávban parkoló autók mögött állva, az út jobb szélén állva indult az esemény. Volt még nyitott ajtóval megálló taxis, ahol ránézésre 5-5 centi volt az autó mellett mindkét oldalon, szóval eléggé nehezített pálya, és mindezt különösebb felkészítés nélkül, belenyúlási kényszer nélkül tudta teljesíteni.
Az utolsó 5% soha nem fog teljesülni, szerintem az lesz, hogy ha már bizonyítottan jobb, mint az átlagos vezető, akkor engedélyezik.
És egyébként ez mindazok érdeke, akik kimondottan átlag alatti vezető (mert mondjuk idős vagy van valamilyen betegsége) és mégis szeretne közlekedni. -
Qtya123
őstag
ha valami rosszul van megtervezve vagy kivitelezve, akkor a tervező/kivitelező a hibás.
Voltak az elmúlt időszakban azok az egyszer szaporodó balesetek, amikor a kasztniba visszahúzódó csodálatos elektromos kilincs miatt nem tudták kinyitni a kintről segíteni próbálók az ajtót, mert elment az áram és érintésre nem jött ki a kasztniból a kilincs....
Arról olvastam, hogy tervezik felülvizsgálni ezt az egész agymenést biztonság szempontjából. Kíváncsi vagyok ezeknél az eseteknél meg lesznek-lettek e barackolva a tervezők/kivitelezők.Mert ugye sokszor az van, hogy van egy elcseszett típushiba és vért kell izzadni, mire a gyártó elismeri és cseréli garanciában. Sőt van egy csomó, aminél mossák kezüket, nem ismerik el típushibának. Ez ilyen és kész. Zörög a tetőkárpit? Miért vettél C mercit, vegyél E-t, abban majd nem zörög. Ez a márkaszerviz válasza. Szóval kíváncsi leszek, hogy komolyabb balesetek esetén majd mennyire fog ez működni, mikor egyszerűbb dolgokban is nehéz az igényérvényesítés. Az olyanok sem tesznek ennek jót, mint a Criuse, hogy megpróbálták elmismásolni annak a bizonyos vonszolós balesetnek egy részét.
(Ismerősnek is van egy ilyen csodakilincses autója. "Imádja" mikor retkes/vizes a kilincs és ott tötymörög vele, mire érzékeli és kijön végre. De amúgy egy kabaré az egész balesettől függetlenül: [link] )
-
A Waymo kicsit jobban működik ott, ahol működik de nem ugyanaz a kiindulási pont. Részletes, gyakran frissített 3d modellel rendelkeznek a városról.
Ez irdatlan mennyiségű adat, minden utcát többször be kell járni 3d szkennelő autóval. Utána ezt kézzel feldolgozni, megtisztítani és minden táblát, sávot, jelzést azonosítani.
Ilyen kézműves önvezetés, csak lassan és drágán lehet terjeszteni, városon kívül inkább sehogy, és személyautóba nem nagyon lehet belerakni.
A Tesla bár többet hibázik, de amit tud az egészen lenyűgöző, és gyakorlatilag mindenhol működőképes. Ha sikerül az 'utolsó 5%' és a sok HW2/3/4 miatti per nem viszi csődbe őket, akkor egyből ők fognak nyerni világ szinten.
-
válasz
powerage76
üzenetére
Felteszem, hogy a Waymo járművek által okozott balesetekben az anyagi és/vagy emberi életben esett kárért személyesen Tekedra Mawakana felel majd
Jajj, már megint itt tartunk.
Nyilván az felel a balesetekért, aki felelős értük, ha valami rosszul van megtervezve vagy kivitelezve, akkor a tervező/kivitelező a hibás. Ez annyira ősi és kézenfekvő dolog, hogy már Hammurabi törvénykönyvében is ott volt, négyezer évvel ezelőtt. -
Ajándékok
aktív tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
"Sztem ez a technológia még nagyon gyengén muzsikál"
Lehet, hogy igazad van. Kérem az adatokat, amiből ez kiderül!
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
A zárt tesztkörnyezethez képest határozott előrehaladás. Fejlődik ez, csak a saját ütemében. És nyilván az újdonság ereje miatt 1-1 baleset sokkal több figyelmet kap.
-
7Heads Drago
veterán
engedélyezőket kellene felelősségre vonni
Majd az állam megbünteti magát?
Nem értünk egyet. Sztem ez a technológia még nagyon gyengén muzsikál. Nincs mit reklámozni. Menj be a helyi nagyvárosba és nézd meg hány helyen hiányos a felfestés. Pedig ez nem csak az önvezető autónak kellene hanem az átlag soförnek is. -
7Heads Drago
veterán
És az szerinted már eredmény hogy 1-1 városban tesztelik?
Ha több lesz belőle még több lesz a probléma. Arról nem is beszélve hogy az érintett városokban gondolom volt erre külön anyagi ráfordítás is.
És amíg egy autó ajtajának a kinyitása is problémás lehet addig kár másról beszélni. 1-2 gyártó erős túlzásokba esett a fejlesztéseket illetően. -
powerage76
csendes tag
A Waymo társigazgatója, Tekedra Mawakana is úgy látja: hozzá kell szoknia a társadalomnak, hogy az önvezető járművek karamboloznak, betiltás vagy géprombolás helyett pedig az ideális cél az, hogy a közösség elég magasan húzza meg az elfogadható biztonsági határt, amit aztán be kell tartani.
Felteszem, hogy a Waymo járművek által okozott balesetekben az anyagi és/vagy emberi életben esett kárért személyesen Tekedra Mawakana felel majd, ugyanúgy, mintha ő ült volna a volánnál. Itt nem annyira a dolog műszaki része a valódi probléma, hanem a felelősség, különösen ha később nem csak a taxikba erőltetik ezt a hülyeséget, hanem más, jelenleg emberekkel működő területekbe is.
-
-
Sosem volt ígéret, hogy az emberek hibátlanul fognak közlekedni.
Most vagy én ásom mélyebbre magam a hülyeségbe, vagy az, aki azt hiszi, hogy az ai most vagy záros közeli határidőn belül felveheti a versenyt az emberi gondolkodással. Jelenleg az önvezetés rengeteg gyerekbetegséggel küzd. -
-
-Skylake-
addikt
ameddig nem lesz negykezlab jarkalo ember porazon es 1,7m magas ketlabon, magassarkuban jarkalo kutya, addig pont tokeletesen eleg megmutatni neki azt az 500millio kepet hogy melyik melyik es hibatlanul tudni fogja. van egy eros "az ai sose fog tudni ugy programozni mint en" standard reddit vibeja a kommentednek.
-
-
-
A kérdés, hogy felismeri, hogy ott kutya meg ember van, vagy beleöntöttek az agyába 500 millió képet, és megmondták neki, hogy eztmegazt a bithalmazt az emberek a kutya ascii sctringgel azonosítják.
Az ai egy felturbózott kereső, azért lehet jobb bizonyos esetekben, mert benne van a "mindet". Egy ember nem tudja megnézni az összes képet, az ai igen. -
-
Anno volt róla cikk, hogy a waymo azonnal beparancsolta a flottáját, ha elromlott az idő, én meg vezetek ködben és hóban is.
Lehet, hogy régebben így volt (bár nyilván erősen kérdéses, hogy mit jelent az "elromlott az idő"), most már nincs így (pl [link]). Meg persze sötétben és oldalra is jobban lát, mint az egyszeri sofőr (itt hányan humán csapta volna el a kutyust? [link] )
-
Ez a baj az ilyen cikkekkel; egyáltalán nem volt részletezve, hogy mi történt, csak az, hogy sérülés nem volt. Attól szerencsére már elég messze vagyunk, hogy fék nélkül belemenjen valamibe, ezek inkább apró elszámolások, mint a srácnak, akinek a vérében van a vezetés.
Én ködben, hóban, stb inkább az emberek miatt nem engedném ki.
-
btprg
senior tag
Ha ez minden körülmény között megvalósul (tehát nem a száraz ideális világos langyos időben tesztelik és az alapján döntik el hogy esőben és sötétben is mehet) és nem megy a használhatóság rovására (pl. ködben egyszerűen nem hajlandó elindulni), akkor oké.
Ettől függetlenül pszichológiailag lehet sokkal rosszabb és ez ellene hangolhatja (teljesen jogosan) a közvéleményt. Az könnyebben elfogadható, hogy egy idióta nekem jön véletlenül, főleg ha meg lesz büntetve, mint az hogy randomra valamekkora eséllyel az egyenes úton fékezés nélkül beleönvezet egy betonfalba. Ha az ilyen autók nagy száma miatt elszaporodnak az utóbbi jellegű dolgok, akkor égni fog az összes ilyen autó és a gyártók is lehúzhatják a rolót.
-
-
-
-
-
-
Nem sokat ér az sem. Anno volt róla cikk, hogy a waymo azonnal beparancsolta a flottáját, ha elromlott az idő, én meg vezetek ködben és hóban is.
Az is szomorú kicsit, hogy arról is volt már hír, hogy az önvezető taxik nem csökkentik a forgalmat, hanem olyanokat is egyéni(bb) közlekedésre csábítanak, akiknek előtte jó volt a busz is. -
Az a magyar fordításból kimaradt, hogy a Waymo részletesen beszámol az incidensekről, ami alapján lehet tudni, hogy ki rontott el mit (az esetek nagy részében a másik fél), a Tesla ezt nem teszi meg.
Egyébként a konkrét eseteknek azért is érdemes utánanézni, mert pl. a Waymo statisztikái között van halálos baleset is: ez úgy nézett ki, hogy a pirosnál álló autókba belerohant egy gyorshajtó, többet összetört és az egyik autó egyik utasa meghalt - a balesetben érintett Waymoban senki nem ült.
Az erősen látszik, hogy továbbra is a Waymo jelenti az önvezetés csúcsát, a Tesla még biztonsági sofőrrel is lényegesen rosszabb adatokat produkál. -
-Skylake-
addikt
"Elon Musk nem is balesetmentes működést, egyszerűen az átlagos emberi balesetrátánál kevesebb incidenst ígér és statisztikai oldalról győzné meg a városokat és a döntéshozókat, hogy adjanak zöld utat nagyszámú robotaxinak."
az EGYETLEN lenyeges gondolat. ennyi. en nem szeretem Musk-ot, emberileg nagyon nem, de ebben tokeletesen igaza van. az iqos sem azert jo, mert egeszseges. azert jo, mert KEVESBE karos mint a sima cigi. ha a normal soforok 1 millio kilometeren 4 balesetet csinalnak, az onvezeto autok meg 3-at, akkor az onvezeto auto biztonsagosabb es pont. nincs mirol a tovabbiakban beszelni, biztonsagosabb, mert szamszeruen kevesebb balesetet szenved el 1 millio kilometeren mint a normal soforok altal vezetett autok.
-
Tesztelo.hu
senior tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Igen, fordult már elő, éppen pár napja egy: [link]
-
Tschubi
tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Első blikkre:
[link]
Nem, és persze, hogy nem jó, ha a robot is ilyet művel. -
Ajándékok
aktív tag
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Szerintem több részeg sofőr is csinált már ilyet.
Ha ugyan annyi megtett úton több balesetet okoznak a robottaxik, akkor az engedélyezőket kellene felelősségre vonni, ha kevesebbet okoznak, akkor komoly reklámot nekik.
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Azért 1,5 év az informatikában elég sok. Ha még mindig ilyeneket csinálna, még ennyit se engednének az utcára.
-
7Heads Drago
veterán
Értem. Mondjuk az érdekelne engem meg hogy egy normál baleset fordult-e már elő hasonló:
egyik jármű egy járókelőt elütött és magával vonszolt.
És talán az se véletlen hogy a engedélyező szervek se találják ezt jónak. De tény és való elég sok itt mostanság a vitára adó cikk amiből garantáltan egymásnak csapnak az oldalak. -
Valahogy az objektivitás rovására történő ellenszenvet érzek a cikkben... Egyik baleset sem volt részletezve, (+1 #1-hez)
Szívesebben látnék flottára és megtett útra/utazási körülményekre levetített százalékos arányú balesetezést szívesebben látnék, főleg összehasonlítva az emberi vezetéssel. -
Ajándékok
aktív tag
"azt a bejelentések nem részletezik, melyik fél volt a felelős (nyilván nem egy oszlop)"
Ha ezzel arra utalsz, hogy a robottaxi, nem biztos, hogy igazad van. Lehet, hogy egy ember elütését próbálta elkerülni.Nem sok értelmét látom egy ilyen cikknek, ha nincs benne az ember által vezetett taxik baleset statisztikája ugyan annyi megtett távolság esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
- Az AI-piac kivégezte a Micronhoz tartozó Crucialt
- Milyen videókártyát?
- Diablo 3
- Hullanak a fejek az Apple-nél
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- A fával keres kapcsolatot a Gigabyte új alaplapja
- TCL LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Papírvékony a jövő a Samsungnál: íme, a Galaxy TriFold!
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 700W
- GeForce RTX 2070 blower (OEM HP) Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Általánosságban írtam amit írtam.