Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tordaitibi

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz growler #39075 üzenetére

    kiegészíettem a hsz-t, megtalálta a Synaptic.

    Kezddem az elején mert nem könnyű meccs.

    Van egy 2015-ös Cenovo noname mini PC Intel Z8300 SOC.
    Ez egy icipici, másfél cigisdoboz nagyságú gép, akit érdekel, [link]

    Előtelepített W10-el jött, 4évig szinte nonstop ment az egyik munkahelymen, nagyon meg voltunk vele elégedve, nem atoemrőmű de FHD-t és még a HEVC-et is viszi, Bt, wireless, usb3, audio ki-be, hdmi és fogyaszt 6 wattot.
    A W10 frissítéseivel kezdett lassulni, még visszahúztam rá a 1607es buildot de aztán kiváltottam egy szintén mini de kicsit nagyobb teljestményű PC-vel.

    Namost, a hardverfelépítése szerintem egy Android alapó cuccra hajaz, W10 alatt olyan driverek vannak rá hogy égnek állt a hajam, életembe nem láttam még ilyeneket, szerencsére az volt az első hogy lementettem róla az összes drivert, nagyon jól jött újratelepítésnél.
    Öszvér megoldásokkal van tele, pl. az ethernet adapter meg a BT. az egy belső USB-re csatlakozik, a wifi meg ha jól emlékszek pci-re, van egy usb3 luka is e az pl. biosba bár látszik de ebbe dugva semmit nem érzékel sak ha az OS felállt már. És van kamera drivere is, meg kamera port, ebből gondolom hogy valami Androidos lapot alakítottak át a kiskínaiak, talán tablet lehetett lánykorában.

    Namost mondom kiveszem a fiókból, leporolom és teszek rá Linuxot.
    Viszont, nem rendes ugye a lemezkiosztása sem mert emmc van, a lapon van integrálva a lemez, 64GB.
    Nagyon normális UEFI biosa van, komolyan mondom neves gépek gyártói megirigyelhetnék, fapad de minden ami kell beállítható.

    Nem merek rá addig Linuxot telepíteni amíg Live módban minden nem múködik mert a fene tudja, olyan érzésem van hogy tégla lesz belőle.

    Van egy usb-s ssd-re telepített portable, teljes értékű Ubuntu 18-am, ezzel kísérleteztem, és még sok mással is.

    Tapasztalatok.
    Portable és Live Ubuntu 18-04-- halál, nincs audio, egyáltalán semit nem ismer fel, meg se mukkan, nincs wifi, nincs ethernet.

    Ubuntu és Mint 20 -- úgy tűnik hogy van audio, minden oké, DE egy mukkanás nincs a kimeneteken. Nincs wifi, van ethernet.

    Arch Manjaro, van audio, tökéletesen jól. Van ethernet, nincs wifi.

    Debian, halál, semmi sincs, se hang, se ethernet, se wifi

    A blutuszt mindegyik linux felismerte, kidobta az ikont, de egyik sem képes kommunikálni, nem talál meg egyik linux se semmit blutuszon. Se telefont, se egeret, se fejhallgatót, semmit csak karikázik órákig vagyis a BT is szar ahogy van.

    És mégegy, lshw-re az Ubuntuk, Mint és a Debian ki se listázza a Broadcom wifit. Nem is látják.
    A Manjaro az egyedüli amelyik kiírja, így jöttem rá hogy ez egy Broadcom BCM 4312 wireless kártya. Már ha a Manjaro jól látja.
    A Windows "Broadcom 802.11n Wireless SDIO Adapter" -nek látja.


    Ezek után amíg live módba nem tudok úrrá lenni a problémákon, addig szerintem felesleges telepíteni. Marha nehéz egy minden kapcsolat nélküli pc-n a kapott tanácsokat kivitelezni, kell még egy pc amin letöltögetek, pendrive aztán átdugdos, ehhez 2 monitor, 2 egér, 2 bill. stb. ezt előzném meg a Live próbálkozásokkal.
    Live módba próbáltam a leírtakat, ki majd bejelentkeztem mert reboot ugye értelmetlen.
    A portable Ubuntumon természetesen volt reboot is a firmware telepítése után de wifi az nincs.

    Hogyan tovább, erről gőzöm sincs.

Új hozzászólás Aktív témák