Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Fusion Pro 4 Wired Xbox kontroller teszt
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz lev258 #19727 üzenetére
bocs, eltűntem kissé.
Nagyon macerás ez a telepítő penndrive-os téma?
Amúgy -mivel a linux free- az se nagy gond, ha a jelenlegi helyett újat teszek fel direktbe, most olvastam egy cikket eszerint a 14.10-es fel is tudja magát telepíteni a régi helyére anélkül, hogy máshoz nyúlna. Nekem meg mindegy, melyiken tanulok, alapból hülye vagyok a linuxhoz, tök 8, hogy min bénázok..Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
N0zer0
senior tag
válasz toth_janika #19748 üzenetére
Nem. Nem a HTML5 és az adatbázis hal meg, ha kilövöd a pluginconatainert, hanem a Flash, a Java, H264 plugin, meg minden, ami az about:plugins oldalon van felsorolva. Egyébként ki lehet lőni, csak akkor frissíteni kell a lapokat és újra elindul magától.
-
lev258
veterán
válasz szetcsuszott #19751 üzenetére
Az a helyzet, hogy a 14.10 rövid életű kiadás (9 hónapig támogatott-ebből már eltelt némi idő). Kérdés, megéri-e feltenned, vagy elegendő a jelenlegi rendszer az ismerkedésre. Később a 14.04-nek lesz olyan verziója, amelyben már valószínűleg benne vannak a javítások és az évekig támogatott.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz szetcsuszott #19754 üzenetére
Ha nincs semmi fontos még a gépen és valóban szeretnél telepíteni, akkor akár formázhatnád az egész lemezt és úgy alakíthatnád, ahogy neked jó. Persze előbb meg kell ismerkedni azzal, hogyan készíts telepítő pendrive-ot.
[ Szerkesztve ]
-
válasz szetcsuszott #19754 üzenetére
" és ha nem is hülyebiztos mint a windows, de legalább felhasználóbarát."
Ha rendesen bekorlátozod, akkor hülyebiztosabb...Mutogatni való hater díszpinty
-
szetcsuszott
aktív tag
-
lev258
veterán
válasz szetcsuszott #19757 üzenetére
Mint láttad, az Ubuntu kezelőfelülete modern, de léteznek sokkal klasszikusabbak is. Nézegess néhány képet a Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint Cinnamon disztrókról, persze még sok más is van.
-
meoindil
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem: a Kubuntu 14.04 "elfelejtette" mikrofont. Skype-olni akartam és engem nem hallottak. Rendszerbeállítások - Hang- és videobeállításoknál a Lejátszóeszközöknél ki tudom választani a Belső hangforrást, de a Hangfelvételnél ott van ugyan a Belső hangforrás, de szürke, kiválasztani sem lehet.
Ritkán használom a mikrofont, eddig fel sem tűnt csak most - kb. egy hónapja még működött. Ötletem sincs miért nem aktív most, és hogy tudnám újra észrevetetni a Kubuntuval. A hardver jó, Windows alatt működik továbbra is.
Előre is köszönöm a segítséget.Üdv!
meoindil -
spammer
veterán
14.04 alatt (eOS Freya) hogy a jó Istenbe lehet laptop ébresztés (suspend-resume) után scriptet lefuttatni? Akárhogyan variálom, nem működik.
A lényeg, hogy a hdparm parancsot szeretném lefuttatni, mert resume esetén visszaáll az eredeti értékre az APM, és mindig kézzel kellene újra megadnom.
Tehát:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep level
Advanced power management level: disabledDe ébresztés után:
Advanced power management level: 96És ha kézzel megadom neki, akkor jó:
sudo hdparm -B255 /dev/sda
Advanced power management level: disabledNa most. Ezt akarom automatizálni, de valamiért cseszik működni, hiába csinálok neki egy scriptet ide:
sudo touch /etc/pm/sleep.d/20-hdparm
sudo chmod +x /etc/pm/sleep.d/20-hdparm
sudo nano /etc/pm/sleep.d/20-hdparmÍgy sem megy:
#!/bin/bash
case "$1" in
hibernate|suspend|thaw|resume)
export DISPLAY=:0.0
hdparm -B255 /dev/sda
;;
esacÉs így sem:
#!/bin/bash
case "${1}" in
resume|thaw)
DISPLAY=:0.0 ; export DISPLAY
hdparm -B255 /dev/sda
;;
esacAkkor sem, ha kihagyom a DISPLAY sort. Akkor sem, ha a hdparm parancs elég sudo-t rakok. Az is tökmindegy, hogy milyen fájlnevet adok neki, hogy milyen számmal kezdődik, nem csinál semmit.
Volt egy másik módszer is, Arch fórumban: [link]
/usr/lib/systemd/system-sleep/hdparm_set
Na most nálam eleve nem is volt system-sleep könyvtár. Megcsináltam neki, futtathatóvá is tettem ezt a scriptet ahogyan ott írták:
#!/bin/sh
hdparm -B255 /dev/sdaDe ezzel sem működik.
Gugliztam tovább, a Fedora fórumban írtak alapján is megcsináltam [link] (+átírtam hdparm elérési útját, mert /sbin nem pedig /usr/sbin)
Mondanom sem kell, hogy ezzel sem működik.
Ötlet, hogyan lehetne működésre bírni?
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
toth_janika
őstag
válasz lev258 #19749 üzenetére
Jaj! Bocs, nem láttam. Semmilyen blokkolót nem használok. A NoScript-et (asszem ez a neve) próbáltam, de minden fiszemf@szom dolgot blokkolt kezdve a cookie-któl a flash-en át a html5ig... Nem bírtam tisztességesen beállítani (vagy csak béna voltam).
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #19762 üzenetére
Annyit nézz már meg, hogy ha működik, akkor is eszi-e a Firefox és a plugin-container a gépet.
-
-
MODERÁTOR
válasz spammer #19761 üzenetére
Én a Lemezek nevű alkalmazást használom (Ubuntu alatt az alaptelepítés része), bár azt nem tudom, hogy működik-e felfüggesztéssel is. De gyanítom, mivel egyébként teljesen automatikus, csak egyszer kell beállítani és utána megjegyzi az eszközt (/etc/udisks2/eszköz.conf). Szóval ezt tudom javasolni neked is egy próbára.
A te szkriptedben nyilván ott a gond, hogy rendszergazdai jog kell a parancshoz, amihez a sudo jelszót kérne, de nincs ki/mi beírja neki. A hdparm nem grafikus alkalmazás, kb. az összes többi sor jelentéktelen (felesleges). A parancs lefutásához a sudo-t kell úgy konfigurálnod, hogy ne kérjen hozzá (kifejezetten ehhez a parancshoz) jelszót. -
spammer
veterán
válasz Kendek #19765 üzenetére
Igen, nálam a gnome-disks van, be is állítottam, meg is jegyzi reboot után is, de sleep/suspend utáni ébresztéskor visszaáll az érték.
Resume után:
Advanced power management level: 96A .conf fájlban is hiába van benne:
[ATA]
APMLevel=255Grafikus felületen is 255 (Disabled) -re van állítva.
De nem is konkrétan csak ez a probléma, hanem az, hogy semmiféle script nem működik, tökmindegy mit és hogyan rakok neki az /etc/pm/sleep.d -be. Direkt csináltam egy 00test nevű scriptet, gyakorlatilag annyi az egész, hogy a home könyvtáramba csinál egy fájlt és beleír egy sort. De az sem fut le. Semmi. Egyébként úgy tudom, hogy a sleep.d-be rakott scriptek root userként futnak le, azaz mennie kellene simán, sudo nélkül is a hdparm parancsnak.
Van ötleted, hogy mivel teszteljem még? Milyen scriptet rakjak a sleep.d-be, amivel lehetne tesztelni? Mi legyen a parancs? Egyszerűen lövésem sincs, miért nem megy, akármerre guglizok, ezeket írják és mennie kellene.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
spammer
veterán
válasz Kendek #19768 üzenetére
Sajnos így sem jó. A HDD azonosítóját természetesen kicseréltem a megfelelőre. Megvolt a logout/login is, majd sleep-resume... De semmi, ugyanúgy visszaáll. Az rc.local amúgy lefut ébresztéskor is?
Lehet, hogy valami bug. Az is röhej, hogy semmilyen script nem fut le, akármi is van a sleep.d-be rakva. Mindegy, majd még próbálkozom azért, hátha... Addig meg marad a kézzel tökölés, vagy csinálok neki egy indító ikont. Röhej.
-
spammer
veterán
válasz Kendek #19770 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik, hogy siker! Köszönöm. Amúgy úgy néz ki, hogy azonnal beállítja, mert egyből disabled, nem is kell várni rá.
Nagyon kivan az agyam már, fűznél egy kis magyarázatot amúgy a megoldáshoz? Azt értem, hogy csekkolja "disabled"-re, aztán beállítja, de a 255 után miért /dev/null?
Amúgy most már csak arra kellene rájönni, hogy a sleep.d scriptes dolgok miért nem működnek.
-
MODERÁTOR
válasz spammer #19771 üzenetére
Ez csak egy egyszerű, háttérben futó (mint egy démon) folyamat. Tulajdonképpen egy végtelen while ciklus ami 30 másodpercenként ellenőrzi a disabled állapotot, és ha nem az van, akkor beállítja. A /dev/null azért kell, hogy ne írogasson sehova. De ettől függetlenül még lehetne rajta szépíteni, mert ha a megadott eszköz nem elérhető, akkor bizony jönnek a hibaüzenetek. Tehát pl. így kicsit jobb lenne:
[ -b $dev ] && ($(hdparm -I $dev | grep "level: disabled" >/dev/null) || hdparm -B 255 $dev >/dev/null)
[ Szerkesztve ]
-
ferke72
aktív tag
Sziasztok!
easybcd-vel bármit csinálok nem tudom bootolni ubuntut..grub rescue-ba futok
kösziNem az számít, hogy mennyi időnk van, hanem hogy mit kezdünk vele.
-
MODERÁTOR
válasz ferke72 #19778 üzenetére
Gondolom neked non-commercial licenced van, amihez maximum közösségi támogatás jár. De sajnos ennyi információból számunkra nem fog kiderülni a dolog miértje. Ilyenkor jobb lenne a fejlesztőtől kérni a segítséget. A saját programom kapcsán is látom, hogy van amikor inkább fórumokba írnak be, mikor a legjobb segítség nyilván én vagyok a problémák megoldásához.
-
ferke72
aktív tag
remek dolgokat kérdeztek,bármennyire is kínos a dolog csak annyi bajom boot menü dual és hiába csinálom meg ezzel a progival amit anno javasolt fórum társ. fogalmam nincs az efiről sem...
Nem az számít, hogy mennyi időnk van, hanem hogy mit kezdünk vele.
-
spammer
veterán
válasz spammer #19769 üzenetére
sleep.d script témához kis fejlemény: az én rendszeremben lesz a bug, másik gépen 12.04 (eOS Luna) alatt minden probléma nélkül azonnal ment a scriptelt hdparm is, fájl kreálás is ébresztéskor. Szóval legalább most már tudom, hogy hiába szórakoztam annyit vele, nem a scriptekkel volt a gond.
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz lev258 #19758 üzenetére
Köszönök szépen mindent, egyenlőre marad ez az ubi amivel kaptam, majd később esetleg rakok fel másfélét. A Mint is tetszik, "vindózosabb" fíling..A bluetoothról lemondtam egyenlőre,annyira nem hiányzik most, bááár...ha veszek egy bluetoothegeret, nemtom mi lesz..
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
válasz szetcsuszott #19789 üzenetére
Nézz meg egy Lubuntut, az is eléggé WinXp
Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
Nem általában rossz a kékfog, én szinkronizáltam fájlokat telóval. Inkább az lenne a lényeg, hogy mielőtt bármit veszel, nézz utána, kompatibilis-e Linuxszal, esetleg pont azzal a disztróval, amivel használni akarod.
(#19790) hcl
Tiltakozom! Soha nem jutott eszembe az XP, mióta a Lubuntut vagy az LXDE felületet használom. A menüelrendezés ugyanolyan logikus mint bármelyik másik linuxos felületen, azaz köze nincs a szutyok, összehányt XP-felülethez. -
-
lev258
veterán
válasz FіkuszKukіsz #19792 üzenetére
Látszik, hogy még sosem volt dolgom vele.
És rá tudja venni a Windows-t, hogy boot-oljon Ubuntut?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
őstag
Ne BT egeret vegyél majd, hanem például ilyet.
-
lev258
veterán
válasz FіkuszKukіsz #19795 üzenetére
Hát, köszi. Végigolvastam. Amennyire én látom, semmivel sem vagy vele előrébb, mint ha csak a Grub-ot újrarakod. Még többet is kell dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
-
kicsi83
tag
Sziasztok, Lubuntu 14.04.-el kapcsolatban kérdeznék tőletek. Nem nagyon vagyok jártas Linux témában, de némi olvasgatás után lubuntut tettem szüleim PC-re és anyósom asus laptopjára. Telepítés szépen megvolt, de mindkettőnél olyan probléma van, hogy tétlenség után, ha elsötétül monitor mindkét rendszer lefagy és újra kell indítani. Mivel mint mondtam nem nagyon vagyok jártas linuxban, bármi segítséget szívesen fogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest