- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz lionhearted #13699 üzenetére
Köszönöm. Ha jól értem, akkor ez egyben ki is zárja a 12.04 használatát, mert a backport kernel is csak 3.8.x verziós.
Akkor felteszek mondjuk egy 13.10 x64 minimal install-t, repobol fglrx drivert és menni fog a VDPAU? -
-
Foose
addikt
Sziasztok! Milyen zenelejátszót ajánlottok 12.04-re a rhythmbox helyett? Legtöbbször zenét hallgatok,vagy netes rádiót hallgatok. Erre kellene valami. Eddig hallgattam egy bizonyos rádiót,most nem indul el,csak buffer... ugyanez a rádió vlc-vel indul. De valahogy nekem sosem tetszett a rhythmbox...
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
törölt tag
Valaki nem tudja esetleg, hogy E-350 APU-s gépen hogyan lehet XBMC alatt Video gyorsítást elérni? Ugyanis nem támogatott már az XVBA. Eddig ezt az XBMC spec. build-et használtam, de nincs már support. Repo-ból telepített fglrx-et használtam. Gondolom ez nem ugyanaz, mint amit le tudok tölteni az AMD oldaláról.
-
válasz smallmer #13692 üzenetére
Nézed meg esetleg a Linux Mint-et, ott választhatsz Cinnamon és MATE közül.
A Slime draws near! Command?
-
smallmer
őstag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.
Használtam ubuntut egy kis ideig de annyira nem jön be ez a bal oldalon lévő sáv.
Van valami ami hasonlít az ubuntura, viszont máshol van a menüsáv?.
Legjobb lenne ha lent lenne -
Az mitől lehet hogy friss telepítéstől számítva pár nap után a wifi (ath9k) elkezd szakadozni, fagyogatni? (Elementary OS Luna, 64 bit, legfrissebb állapot + bumblebee)
A Slime draws near! Command?
-
törölt tag
válasz tfalcon96 #13688 üzenetére
UNetbootin - Homepage and Downloads
Ezt próbáltad már? -
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok, csináltam egy LiveLinuxot Lili-vel Windows alól, de amikor újraindítom a gépet és kiválasztom a Pendriveot ez jön be:
SYSLINUX 4.04 EDD 2011-04-18 Copyright (C) 1994-2011 H. Peter Anvin et al
És nem megy tovább, 2-szer is megpróbáltam, de mind a kétszer ez volt ubuntu 12.04 Lts isoval. Mi lehet a gond?
Ugyanez a helyzet unetbootin-nal is. A sum érték rendben van.[ Szerkesztve ]
_______"I Am Consciousness. I Am Alive. I Am Chappie."_______
-
válasz Dontorrent #13680 üzenetére
De, reagál, csaknem mutatja. Saját jelszavadat kell megadni itt is, meg a grafikus csomagtelepítésnél is.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
válasz Dontorrent #13680 üzenetére
A terminálba csak a sudo kezdetű soroknál kéri. A sudo azt jelenti, hogy rendszergazdaként hajtod végre azt a parancsot.
Nem hülyeség ám. Én amikor egyszer hálózatról futó linuxot alkottam, aminek a szervere az asztali gépem, simán kiadtam egy sudo chmod +777 -t az asztali gép /etc -jében (azt hittem, a hálózatos OS könyvtárában vagyok) , és utána vakartam a fejem, hogy miért nem működik egy csomó minden...
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Dontorrent #13678 üzenetére
Nem véletlenül kéri. Biztonság. Ritán telepítesz, ritkán nyúlsz beállításkohoz, nyugi, meg fogod szokni, hogy beírd. És igen, azt kéri, amit telepítéskor megadtál.
-
Dontorrent
tag
válasz BigManus #13677 üzenetére
igen igen,van nekem fent egy zip kitömörítő programom,és a beépített Firefoxomban nincs adobe.Találtam egyet ami jó is lenne,letöltöttem,dolgozott is ő egy picit,ám változás nem történt,ugyan úgy nem tudok videókat nézegetni azzal a böngészőmmel csak a Crommal.Ahhoz nem kellett külön semmilyen Adobet leszednem.
Valahányszor szeretném megnyitni a csomagkezelömet,folyton jelszót kér.Gondolom telepítéskor állíthattam be,de jó lenne kivenni valahogy. -
BigManus
addikt
válasz Dontorrent #13675 üzenetére
A tar.gz-t úgy próbáld elképzelni, mint egy zip fájlt.
Van egy parancs az ilyen fájlokhoz és a megfelelő helyre kibontja.Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
válasz Dontorrent #13675 üzenetére
Milyen (felületű) Mint az? Mert a téma nem szoftver, hanem téma következésképpen másképp is kell telepíteni, hogy hogyan, az az ablakkezelőtől függ.
[ Szerkesztve ]
-
BigManus
addikt
válasz Remekelek28 #13671 üzenetére
Válaszd a kézit.
Töröld a partíciókat, az a tiszta.- Hozz létre 2 gb cserehelyet.
- Hozz létre 20 gb partíciót, csatolási pont a / legyen
- Hozd létre a maradék helyet, csatolási pont a /home legyen.
Formázás ext4 legyen.Fejből írtam le, de szerintem menni fog.
[ Szerkesztve ]
Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
atoka1
tag
Sziasztok! Végül Kubuntut raktam fel, jobban is tetszik és nincs a szaggatós video problémám mint ubuntu unity alatt. Egész jól belaktam már, eddig nagyon tetszik. Viszont lenne még itt egy kérdésem... Nem tudom próbálta itt már valaki Steam játékot feltenni. Fent van steam, frankó minden, viszont nem arra a partícióra szeretném feltenni a játékot amin a rendszer van hanem egy másikra, ntfs rendszerű. Mikor kiválasztom a játék telepítésénél a másik partíciót azt a hibát dobja, hogy csak futtatási joggal felcsatolt fájlrendszerre lehet feltenni. Mit tudnék tenni ez ügyben?
-
Remekelek28
őstag
válasz Remekelek28 #13671 üzenetére
mindegy az is,ha csak egy partició lesz és törlődnek az adatok,csak valami legyen már. Inkább ne a kézit válasszam?
-
BigManus
addikt
válasz Remekelek28 #13666 üzenetére
Particionálásnál hozz létre:
2 giga swap (cserehely)
/ ez lesz a rendszer, mint XP-n a C:\
/home
Méretek tetszőlegesek lehetnek, de javasolt a / pl. 20 giga, a többi a /home
A fájlrendszer ext4 legyen.A videó még feldolgozás alatt van.
[ Szerkesztve ]
Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
Remekelek28
őstag
Igen,amúgy olvastam,hogy a linux 2017-ig támogatva lesz. Rendben,akkor maradok a linuxnál,főleg,ha segitőkészek vagytok.
Viszont most nem tudok tovább lépni.help. Itt egy rövid videó,hol is akadtam el.[link]Amúgy nem én használom majd,de én leszek a gép karbantartója
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
Az első bekezdés kicsit másképpen: nem kell ABS, menetstabilizátor meg légzsák, úgyis csak közúton vezetek
(ne vedd támadásnak, de az xp-t tényleg ne használd április után. Meg csak netezni sokkal megbízhatóbb linux-on.)
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Szerinted a frissítések miért vannak egy oprendszerhez? Viccből?
Gyökér filerendszer : itt megtalálod, mi az
De ha XP-t akarsz rá amúgy, akkor minek teszel rá Lubuntut?
[ Szerkesztve ]
-
Remekelek28
őstag
válasz BigManus #13665 üzenetére
egyelőre hagyom a linuxot,különösebben amúgy se lenne frissitgetve meg egyebek. mint irtam csak böngészni kell,egy program nem kerül rá.
Viszont most azt irta ki a particionálás befejezésénél,hogy Nincs gyökér fájlrendszer megadva.
2 partició van egy elsődleges és egy másik ,de olyat nem találok,hogy valamit gyökérként kellene bejelőlni. Ezt hol tegyem meg? -
BigManus
addikt
válasz Remekelek28 #13663 üzenetére
Így igaz, HCL-nek igaza van.
Mivel a gép régi, az XP támogatás megszűnik, nem érdemes vissza tenni.
Én is Lubuntut használok a céges laptopomon, szívesen segítek és a többiek is ha megakadsz.
Viszont felejtsd el a Windows-os beidegződéseket, a Linux más. Ha valami nem megy, ne add fel, kérdezz. Ne feledd, a Windows-t is tanulnod kellett amikor elkezdted használni.Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
válasz Remekelek28 #13663 üzenetére
Ne tedd vissza az XP-t, annak tavasszal lejár a támogatása.
Linuxra ott a Libreoffice, Word, Excelt nyit (xlsx, docx-et is), de a nagyon durva tábláztokat (makrók, stb) nem szereti. De azt néha maga az Excel sem.Mutogatni való hater díszpinty
-
Remekelek28
őstag
Már úgy néz ki,hogy felmegy a Lubuntu,mert már a particiókat töröltetem.Gondolom innentől már nem lesz gond.
Viszont őszintén,ha most meglesz a linux,visszategyem az xp-t? Megvan az eredeti cd,driverekkel programokkal stb.
A linuxra is lehet pl egy excel olvasót tenni? A laptop csak böngészésre,meg esetleg táblázatszerkesztésekre lenne használva. -
válasz Dontorrent #13660 üzenetére
Ez nem winnyóz... Nem kell külön telepítgetni. Fogod a csomagkezelőt, vagy a Szoftverközpontot, beírod, mit szeretnél, és kidobja, katt atelepítésen, és csókolom.
Nem kell külön letöltögetni, letölti helyetted.
Külön leszedni akkor kell, amikor nincs fent a tárolóban az acucc, amit akarsz, de az ritka.
Vagy a csomagkezelő nem működik?Parancssorból amúg még egyszerűbb telepíteni :
sudo apt-get install programneveamitakarsz
Ezt beírod, és felteszi amit szeertnél. Több progit is oda lehet írni.@Remekelek28 : Most mit si akarsz
A Mini XP-t én csak Hiren's Bottcd-ről használom, azt is írtam, hogy olyat szedj le Azt fel tudod tenni pendrive-ra és szépen megy róla.Minek a %-a indult el?
[ Szerkesztve ]
-
válasz Dontorrent #13660 üzenetére
Hibaüzenet vagy screenshot sokat segítene.
https://www.coreinfinity.tech
-
Dontorrent
tag
Sziasztok!
Pici segítséget szeretnék kérni.Még új vagyok az Ubuntu világában,jelenleg csak ismerkedem vele. A problémám az lenne,hogy fent van nekem a csomag telepítőm,mégsem tudok semmit sem telepíteni.Letöltöm,majd a telepítő megnyitnya,hiába kattingatok én bármire is,nem reagál semmit.Legyen az egy program,vagy téma az asztalomra,stb.Kell hozzá esetleg még valamilyen szoftver?
Köszömöm!
-
BigManus
addikt
válasz Remekelek28 #13657 üzenetére
Szia!
Már írtam választ a másik topicba.
De nem ártana eldönteni mit is szeretnél. Vagy XP-t vagy Linuxot?Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
Remekelek28
őstag
Jah igen,usb-ről nem lehet telepiteni,mivel ez cdromot akar olvasni mindenképpen. tegnap is ezzel kinlódtam. ezt mátr nem hiszem el,hogy ennyit kelljen kinlódni.
na,most mintha elindult volna a %-os mutató. Tegnap még azt irta ki,hogy CD rom nem található,vagy ilyesmi..
Remélem végigfut gond nélkül. Valami beállitásra ügyeljek?[ Szerkesztve ]
-
válasz Remekelek28 #13654 üzenetére
Igen, az megfelelne neked. Hogy miért nem megy fel, azt így hirtelen nem tudom, de szedd le az alternate telepítőt, és próbáld azzal. Az általában felmegy, ha a sima nem. Hálóra kell dugni a gépet telepítés alatt.
Az USB rack az olyan winyókeret, aminek USB csatija van, és rá tudod dugni egy gépre. Így nem kell beszerelni a másikba. Ezeket meg tudod tenni otthon is, ha van valami fogalmad. De ha nincs, inkább ne nyúlj hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Remekelek28
őstag
a linux nem irja ki,hogy hibás dll,igy,ha az felmenne,talán visszatehetném az xp-t. De,ha a linux maradna se lenne baj,csak legyen már vmi. Nem akarok szervizbe menni,mert elkérnek 5-ezret és a gép se ér többet.
De netezni jó.
A lubuntu,ha jól tudom a legkevésbé erőigényes. Azért teljesértékű ez is,tehát netezni tudok rajta?mi az az usb rack.
Amúgy az általad felsoroltak megoldhatók,de szerintem csak szervizbe?
Melyiket ajánlod,legyegyszerűbbnek?[ Szerkesztve ]
-
válasz Remekelek28 #13650 üzenetére
Mit old meg a Linux, ha nem tudsz belépni a zikszpébe?
Miért dobhatnád ki?
Fogj egy nomrálisan felírt pendrive-t, vagy egy Hiren's Bootcd-t, azon van MIni XP, és máris át tudod írni a boot.ini-t.
Vagy cserélj optikai meghajtót. Vagy vedd ki a winyót, és másik gépben, vagy USB-s rackben írd vissza a boot.ini -t olyanra ahogy volt.[ Szerkesztve ]
-
Remekelek28
őstag
Mi az a live cd? Pendrive-ra raktam rá a képfájlról,rufus programmal. be is jön de csak középen tölt az ubuntu felirat alatt 5 kis pötty.
ennyit csinál.
cd-ről nem tudok telepiteni,mert nem jó a cd iró.az a baj,hogy az xp-men átirtam a boot.ini fájlt és nem enged se belépni se újratelepiteni semmi,,folyamatosan hal.dll hibát ir ki.
Nincs semmi megoldás? Dobhatom ki a gépet? ráadásul nem is az enyém.[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
válasz Remekelek28 #13650 üzenetére
LiveCD, netán USB-ről futtatva? Ubuntunál beállítható, hogy pendrive-ra elmenti a változásokat, így túl vészelhető amíg nem szereled meg az XP-t.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- OLED TV topic
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!