- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Dell notebook topic
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Milyen házat vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
KYZRR
őstag
válasz
ViZion #36698 üzenetére
Hat, nekem a X4 B50 ment 3.9-et 1.4-el, CPU NB meg csak akkor fontos, ha tulhajtod a NB orajelet, ez akkor fontos, ha szeretned a memoria sebesseget is novelni. 2400-2500Mhz korul 1.2V kell neki. De ez nagyon alaplapfuggo.
En megprobalnam a 3.7-et 1.4-el ha nem megy akkor noveld a feszultseget.
Ha nem fontos a memoria, akkor NB orajel maradhat alapon. Azaz, vagy oszd vissza, vagy szorozoval tuningold a CPU-t. -
cozmo
őstag
Most bedobom a kérdést, hátha addig lesz válasz. És ha lesz időm visszaolvasom a fórumot...
Két alaplapot is szeretnék tuningolni:
ASUS P5W DH Deluxe és egy ASRock P4i945GC
Kezdő vagyok tuningban ezt figyelembe véve várom a válaszokat. Első körben a BIOS tuning beállításaira lenne szükségem.
Mire kell figyelni tunning közben hogy ne füstöljön le semmi? Vagy bármekkora hülye beállítást kibír a gép, max nincs boot? -
endruboy1
senior tag
válasz
BigDarkJoy #36692 üzenetére
Azért írja ki hogy nem aktivált a win mert a win licensz nézi a főbb komponenseket a gépedben és az alapján biztosítja hogy mondjuk ne kerülhessen át egy másik gépre csak úgy a vinyó átdugásával például. Mikor kétmagosítod az neki olyan mintha procit cserélnél szvsz telepítsd újra a Wint. Vagy lehet hogy van valami módszer amivel rávehető újratelepítés nélkül de én azt nem ismerem.
Szerk.: Itt van pár tipp a húzáshoz: [link]
De csak óvatosan és tartsd szem előtt hogy minden proci más egy picit nem biztos hogy neked ezekkel a beállításokkal menni fog, fokozatosan növeld az órajeleket és mindig tesztelj utána és csak akkor folytasd ha stabil (ez fokozottan igaz a feszültség növelésére)! -
BigDarkJoy
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék segitséget kérni 1 kis tuninghoz.
Most váltottam Intelről AMD re, és még soha nemvolt amd gépem.
Alaplapom: asrock n68 s ucc 4Gb DDR3 1600 ram van benne és 1 sempron 140 proci.
a proci elviekben 2 magositható,de ha feloldom a második magot akkor kiirja hogy nem aktivált a win...stb....
Mit tudnék kezdeni vele? Mien beálitásokkal tudnám kicsit pörgösebre álitani?
Szives válaszokat előreis köszönöm.
-
kaboska
aktív tag
Sziasztok!
Dell Inspiron n5110-et szeretnék húzni egy kicsit ha lehetséges.
i3 proci 4GB ram.
Tudtok valamit ajánlani?
Előre is kösz! -
wd.taz
aktív tag
válasz
ViZion #36687 üzenetére
CS-hez, CoD-hoz egyéb máshoz amihez GPU kell ahhoz elég igen. Sőt.
Viszont, én "állat" elkezdtem FSX-el szimulátorozni (imádom a gépmadarakat) és hát semmi mást nem szeret ez a rohadék, csak a CPU-t, de azt nagyon. Értsd, agyon kell Tweak-elni már csak ahhoz is, hogy lássa a 6 magot, hogy menjen rendesen, de eközben a VGA-t 30%ban használja ki csak.
Ezért kell a tuning, de jövőre mindenképp váltok i7-re. Azt is fel kell tornázni 4,5 körülire
, de csak szigorúan a 4 fizikai magot, mert a HT-vel nem tud mit kezdeni.
Így legyen hobby-ja az embernek.
Jah, Eyefinity is lesz, de egy VGA-s
(régen nem értettem a haverokat, hogy mihez kell nekik a sok "erőmű", de most már ők néznek rám furán
)
-
-
ViZion
félisten
válasz
wd.taz #36684 üzenetére
6 magot ennyire sztem nem lehet levegővel stabilan, de majd megmondják az okosok megmondják. Külföldi oldalakon sem láttam ilyet, a max az 4,1 GHz volt 6 maggal (Techpowerup), Anandtech-en 4 GHz-ig jutottak 1,45 V-on, ami nagyon jó ettől a kockától, főleg levegővel. Ha ez a teljesítmény kevés, akkor i7-re kell cserélni
-
wd.taz
aktív tag
Sziasztok!
Tuningra lenne szükségem, hozzátok fordulnék.
A konfig: Asrock 990FX Ext.4; AMD Ph II x6 1090T; Kingmax Nano DDR3 1600 2x4GB.
Van egy AXTU nevezetű Asrock program amit mellékelt a gyártó, ezzel fel tudom tolni 3,8-ra itt még stabil (4,0GHz-n azt hiszem már nem is indult el), de nekem 4,2-4,5-re lenne szükségem stabil működés mellett.
Ennél a procinál hogyan oszlik meg a tuningolhatóság? Lehet húzni mind a 6 magot ész nélkül, vagy esetleg le lehet tiltani magokat és akkor a maradékot? Egyszer olvastam valahol valami hasonlót, de lehet, hogy az FX volt........ nem emlékszem.
Egyáltalán mennyit lehet kihozni ezekből? Hűtő holnaptól egy K2 lesz, azzal nem lesz gond.
Köszönöm. Tazi
-
adamka16
őstag
Sziasztok!
Adott egy számomra eddig még megoldatlan rejtélyAdott 4*2 GB OCZ Platinum DDR2 1100mhz memória
Gigabyte Ma770-UD3 rev2 + AMD FX5000 @ 4cores FSB@ 273mhz -> 3000mhz/core
Egy Corsair HX520, 8800GT 512mb, más talán annyira nem lényeges.
Eddig 4*1 GB-i Geil 1066 DDr2-vel (narancs bordás) volt használatban, CL5-5-5-15 és 1092 mhz-en és kapott a bios szerint 2,2V-ot.Na már most az OCZ-k elvileg 1100 Mhz-et tudnak 2,2V-on CL5-5-5-18-on. Rendben szépen be is állítom, de prime alatt hibát dob. FSB-t visszavéve 270-re és lazítva az időzítéseken CL6-6-6-18-on is ugyan úgy hibázik. Visszavéve a memória szorzóját 4-ről 2,66-ra nem hibáziknak a modulok. Mi az isten lehet a probléma? Kevés a moduloknak a 2,2V? (Aida szerint picit túlfeszeli a lap a modulokat, ~2,24V, nem tudom mennyire hihető adat, de a Geileknél is ennyit adott.)
Várom az ötleteket! -
N.Laca64
csendes tag
válasz
gohanangry #36674 üzenetére
Szia. Nekem is ilyen lapom van csak EVGA kiadás. Mindkettő Nvidia referencia csak az embléma különbözik. Olvasd el ezt a leírást,ettől alaposabban szerintem sehol nincs leírva ennek a lapnak a tuningja. Ebben a fórumban van még néhány infó a lappal kapcsolatban,érdemes átolvasni.
-
ViZion
félisten
válasz
mondomén #36678 üzenetére
Nem bonyolult lefelé, pont olyan, mint felfelé: LinX teszt, esetleg Prime és ha astabil, akkor lejjebb klottyantod... esetleg 1,38 V-ig, ott ha bootol, akkor teszt. ha BSoD, akkor kicsit feljebb rakod, teszt. Frekit is tudod csökkenteni kicsit, pl. szorzót egy féllel lejjebb, máris jobban lehet alulfeszelni.
-
mondomén
őstag
Hahó!
Egy majdnem tuning kérdés.
AMD Athlon II X3 425, 2700 MHz
Gyári beállításokon fut. 1,425V-ot ír magfeszültségnek az aida. Mit gondoltok lejebb lehet venni ezt az értéket? Ha igen meddig? Az alap elképzelésem az lenne, hogy lejjebb veszem, így csökken a hőmérséklet és ezáltal a venti fordulatot is lejjebb tudom venni. Röviden egy csendes gép kéne.(EKL cold tower hűti egyébként, 1600-on)
Ez így működhet? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
pokbubi #36676 üzenetére
A lap sajna nem tuningra való, a tápot viszont MOST dobd ki a francba, kivéve, ha mazochista módon élvezed a leégett alkatrészek szagát és az új konfig vásárlást
tuningról:
ha már kidobtad a tápot (de komolyan; tuningra meg különösen életveszélyes), akkor irány ez a topic, és/vagy szerezz egy 5-600W-os jó minőségű cuccot. A Q6600 és a HD4850 mindkettő jó sokat eszik, főleg, ha húzzák.Ha ez megvan visszatérhetünk a cibálásra
-
pokbubi
tag
Sziasztok.
Most kaptam egy komplett gépet. Alaplap neve:Gigabyte GA-EP43-UD3L, CPU típusa Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 MHz, Videokártya HD4870, 4Gb ddr2 ram, arctic freezer 7 pro rev 2 hűtővel. HKC ház és benne HKC 450w táp. A kérdésem az lenne, lehet ezt a konfigot húzni, az alaplap és a táp bírja? Ha igen miket kellene állítanom a bios-ban? Mert ilyet még nem csináltam.
-
válasz
gohanangry #36674 üzenetére
Mindegyiknek lehet hinni, mivel eltérő algoritmusok alapján tesztelnek. Ha nem fut le vmeik, akkor nem teljesen stabil a gép. Ugyanakkor, ha az általad használt alkalmazásokban stabil, és nem létkérdés a 99%-os stabilitás, vagy nem szeretnél vele ennyit szöszölni, akkor akár hagyhatod így is.
-
gohanangry
csendes tag
Melyik programnak lehet hinni? Mert a Linx meg az IBT simán lefut de a Prime95 2-3 óra múlva egyfolytába hibát észlel 1 magnál bármit is állítok.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
gohanangry #36672 üzenetére
Az még rosszabb, mint az én lapom, pedig aszittem nagyobb drop nincs
Van-e olyan opció, amellyel kikapcsolod? Próbából meg lehet nézni, de akkor észnél kell lenni a túlfesz miatt; tehát a terhelt cpu-z értékét kell próbálgatni onnantól Biosban belőni. Néhány lapnál bugosan viselkedik (mint pl nálam) és akkor nem kll erőltetni.
-
gohanangry
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #36671 üzenetére
Most 1.318V-nál a CPU-z 1.248-at mutat
úgy hogy közben megy az IBT -
RetepNyaraB
veterán
válasz
gohanangry #36670 üzenetére
De éppen ezt mondtam.
A déli hidat ne piszkáld, általában nem zavar be. A Memória fesz jó a gyárin, úgysem a RAMot tuningolod.
Az északi híd mint írtam feljebb, a cpu fsb inkább 1,2 és nem 1,25V, de cserében piszkálni kell a
gtlvref lane értékeket! Mivel ez itt sajna nem százalékban van megadva (amit ismerek), hanem mV-ban állítható, ezért amennyiben tudsz angolul ajánlom ezt a kis olvasmányt és töprengj rajta.szerk: terhelés alatt írta a cpu-z az 1,136Voltot? Miközben Biosban 1,2 volt állítva? a hat század volt elég szép drop, ezt is bele kell kalkulálni a számításba...
-
gohanangry
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #36669 üzenetére
Minden bios beállításom olyan mint a korábbi képeken csak az FSB-t állítottam 1650 mhz-ra és a CPU core 1.318V-ra Ezzel a beállítással stabil minden program szerint. Engem csak az zavar hogy szerintem is sok ez az 1.318V. Esetleg ha állítom a többi feszt (CPU FSB voltage, Memory voltage, Nforce SPP, Nforce MCP) akkor nem lehet hogy stabilabb lenne alacsonyabb feszen?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
gohanangry #36668 üzenetére
Hmm. Az nem magas, inkább alacsony-szerű. Nem hiszem, hogy 1,35 kellene neki 3,4-hez.
Alap feszen beszarik 3 Ghz-nél, vagy már emelted a voltot?
Alapvetően hagynám a Prime-ot, mert sokáig tart. Nézd IBT-vel és figyeld erősen a hőfokot, mert az pörgetni fogja!
Kéne látni mit megy alapfeszen (nem auto-n, hanem kézi beállítva az alapfeszültséget minden fontos helyen)
Ha megvan, akkor lehet kis képésekben feljebb feszezni procit-lapot.A Cpu fsb biztos kevés 1,1V-on, 1,2-1,25 lehet nyugodtan
az nForceSPP-t is tedd feljebb 1,35-1,4 körülreA Ramokat visszaosztanám minél kisebbre, sehogyan se kavarhassanak be. Később lehet őket is megpiszkálni, ha más már stabil.
-
gohanangry
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #36667 üzenetére
A core temp szerint 1.2375V a VID-je
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
gohanangry #36665 üzenetére
Nézd meg van-e a lapodnak topicja és ott is kérdezd meg. Én nekem lövésem sincs róla, ezért inkább nem írogatok.
Ami biztos, hogy tuningra nincs garancia. Az én lapom se megy stabil 4 Ghz-et (vagy lusta vagyok szarakodni vele), pedig tesztek szerint igen, meg van akinél szintén. Mindenesetre 3,4-en a Te procidhoz már erősen gyanítom mást is állítani kellene a Vcore-on kívül, azért olyan magas
Mennyi a VID-je (CoreTemp)? -
ᵽᵴᶙᶗᵺᴑ
tag
válasz
gohanangry #36665 üzenetére
Nálam például most 4.1 GHz-en megy az fx 8120-am, autó fesz kezeléssel 1.30-at eszik 55 fok körül, de ha felnyomom 4.2-re, akkor 1.35 körül kapja a feszt, instabil és 60 fok körül van.
-
gohanangry
csendes tag
Hi.
Miért van az hogy nálam az intel Core 2 quad q9450 3.3mhz-en elég magas 1.318V-on stabil, 3.4-en meg már 1.35V kell neki ráadásul 70 fok fölé melegedik egy alpenföhn brocken hűtővel Neten meg sokaknak 3.4-en megy 1.25V-al stabilan.
Minden másnak a voltját hagytam gyári beállításon.Köszi a segítséget
-
ᵽᵴᶙᶗᵺᴑ
tag
Sziasztok!
Nálam egy FX 8120 hajtja a gépemet, Asus M5A97 Pro lapon. Jelenleg kereken 4 GHz-en pörög, Terhelés alatt CPU VID 1.3375 V, North Bridge VID 1.2375 V-ot mutat az Aida64.
Alpenföhn brocken hűti, az alaplap adja a procinak autómatikusan a feszt. Az lenne a kérdésem, hogy fel tudnám húzni a procit 4.5-re anélkül, hogy instabillá válna és leégne?
És hogyan?Szerk & UI.:
CPU Clock 4006.4 MHz (original: [ TRIAL VERSION ] MHz, overclock: 29%)
CPU Multiplier 16.5x
CPU FSB 242.8 MHz (original: 200 MHz, overclock: 21%)
HyperTransport Clock 2185.4 MHz
North Bridge Clock 2185.4 MHz
Memory Bus 809.4 MHz
DRAM: FSB Ratio 20:6 -
VIT
csendes tag
Sziasztok!
Már mindenhol kértem segítséget, így megpróbálom itt is!
A következő a nagy gondom:
Van egy gépem(q6600, giga P35 lap, 2x2Gb Geil 800mhz 5-5-5-15 memo,9800GTX+)
Bő 3évvel ezelőtt tuningoltam, amivel elég szép eredményt értem el!
Na már most gondoltam megint nekiállok és sajnos nem sikerül, mert a gépem újraindul alap beállításokkal!
A pontos hiba : Biosba beállítok kicsit nagyobb Fsb-t, stb.., rányomok save&exit, gép újraindul, betölti az alaplap logot és kész, újra leáll picit vár majd elindul, de itt már az alap értékekkel!
Annyi változott a régi felálláshoz képest, hogy win7 64bit van!Amúgy minden minden detto ugyan az!
Clear Cmos meg volt!
Köszönöm előre is a segítségetek! -
-
enemy107
senior tag
válasz
gohanangry #36657 üzenetére
Vegyél le a proci szorzójából, az FSB-t hagyd.A ramokat, ha tunigban mennének állítsd alap órajelre. Ha úgy nem hibázik, akkor a procinak lesz kevés a fesz, . Ha így is hibázik, a lap, vagy a ram kérhet +feszt.
Most nézem a képeket, a procit vid-jét adtad meg a biosban?
-
gohanangry
csendes tag
válasz
panses #36653 üzenetére
Na pont az a bajom hogy beállítottam az Fsb-t a szorzó az 8 volt alapból feljebb nem megy és így ír ki hibát a Prime95 és a Linx is. Feljebb nem merem addig emelni amíg ezen az Fsb-n nem stabil a rendszer. Tegnap piszkáltam egy kicsit de úgy elszált hogy csak a windows újratelepítése segített. Ezért kellene a segítség hogy mit állítsak hogy stabil legyen.
-
ZeroLimit
tag
jó kis leírás bátor az aki meri tuningolni a vasát
-
hávé
csendes tag
Üdv,
Adott egy Asus P4P800 SE alaplap meg egy Intel Pentium 4 2.8Ghz Northwood magos proci 512kb/800
Procin valami nagy batár zalman hűtés van.Kicsit megcibálnám...
Ahogy nézegettem FSB emeléssel lehet húzni. Felrántottam 215-re és egyből 3Ghz-en pöfög.
mennyi feszt adhatok max neki ami biztonságos? Plusz a ramot néztem hogy vissza kell osztani de van még valami pci-agp clock is amit lehet állítani -
panses
aktív tag
válasz
gohanangry #36650 üzenetére
Hali! Állítsd be a megfelelő Fsb-t és szorzót. Ha elindul a gép akkor emeld apránként a feszültséget, persze a maghőmérsékletre figyelj oda! ha hiba nélkül lefut a prime95 akkor kész. Amúgy inkább használj Linx-et, mostanában az megy már...
-
gohanangry
csendes tag
válasz
gohanangry #36650 üzenetére
Ja már nem a gyári hűtő van hanem egy Alpenföhn Brocken
-
gohanangry
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni
Az alábbi konfiggal rendelkezek.
Alaplap: xfx nforce 790i ultra 3-way sli
Cpu: Intel core 2 quad Q9450 gyári hűtő
Ram: 2x4GB kingmax 1600 mhz
Vga: Gainward Geforce Gtx 560 ti
Táp: Chieftec 550W
Bios: Phoenix Award
Op rendszer: Windows ultimate 64 bitFelhúztam a procit 2,66-ról 3-ra el is indúl szépen aztán elindítom a Prime95-öt large FFT tesztet de a teszt 48 perc után a 3-asnál hibát ír ki és leállitja. Tovább nem tudom emelni a procit mert 3,2-nél már a 4-esnél is ezt csinálja a Prime aztán kékhalál és újraindúl. Azt szeretném kérni hogy teszek fel képeket a BIOS beállításokról és aki jobban ért hozzá mint én az nézze már meg mit kellene állítani hogy jó legyen. A célom a stabil 3,4.
Köszönöm.
-
Mullein
csendes tag
Hali!
Úgy döntöttem itt az idő, hogy húzzak a cpu-n (konfig az adatlapon) és bár sose tuningoltam még, viszont annál többet olvasgattam róla és ezek szerint próbáltam beállítani a bios-t. Így néz ki most: [link] [link] [link]
A cél 3.6 GHz lenne a ramok alap 800-on. A kérdésem, hogy miért rakja 10.5-es szorzóra, mikor látszik, hogy nem az van beállítva? Mindig akkor váltja 10.5-re mikor az spd-t állítom be, de ha viszarakom auto-ra utána is úgy marad. Plusz nem tudom a cpu-nak mennyi plusz feszt kéne adni ennyi tuningnál, ha valaki tudna és közelítő értéket adni nagy segítség lenne.
Előre is köszi!
-
jano_77
nagyúr
válasz
belaazallat #36646 üzenetére
Csak, hogy bármit állítottam is be az általatok leírtak szerint, nem változott semmit.
Ezért gondoltam megkérdezem, hátha itt már találkozott vki ehhez hasonló problémával. -
belaazallat
addikt
válasz
jano_77 #36645 üzenetére
"Illetve online játék közben - WoT - minden nap többször kifagy a gépem - feladatkezelővel tudom kilőni, majd újraindítani -, elképzelhető, hogy ez is emiatt van?"
erre a kérdésedre is kaptál már választ a P35 topicban és a WoT os topicban. Leírtuk, mit hogyan próbálj ki!
Többieknek: egy csomó dolgot már végig "zongorásztunk" a kedves fórumtárssal a P35 topicban. Előzmények.
-
jano_77
nagyúr
Volna egy olyan problémám, hogy otthon az asztali gépemet sehogy nem tudom húzni, mert bármit állítok át a BIOS-ban, a gép restarttol alap értékekkel.
Mikor behoztam a céghez, hogy napközben futtassak teszteket, akkor meg simán elindult és még a terheléses tesztek is simán, hiba nélkül lefutottak.
Minden ugyan az, csak a környezet más.
Elképzelhető, hogy esetleg otthon - panel, gyanítom alu vezetékekkel -, az elektromos hálózattal nincs minden rendben, esetleg feszültségingadozás lehet és emiatt?!?
Illetve online játék közben - WoT - minden nap többször kifagy a gépem - feladatkezelővel tudom kilőni, majd újraindítani -, elképzelhető, hogy ez is emiatt van?
Bocs, ha hülyeséget kérdeztem, de már másra nem tudok gondolni. -
Gyufaaa
veterán
válasz
Dominiator #36639 üzenetére
-
Dominiator
aktív tag
esetleg erre vki vmit?[link]
-
Gyufaaa
veterán
válasz
creedszl #36636 üzenetére
Minek kínzod 1600Mhz-en a memvezérlőt. Nem nyersz vele játék alatt semmit. Tedd 1333-ra. Futtasd CR: 1T-n
Proci fesz: ??
NB: Én 1.2v-nál nem mennék vele feljebb. Mehetsz, csak nem érdemes, mert 1.2v-al már 2.8Ghz-et mennek és a felett szvsz érdemi gyorsulást én nem tapasztaltam. -
creedszl
senior tag
válasz
creedszl #36632 üzenetére
Na most reggel volt időm próbálni.A kövi beállításokkal futtatom a AIDA stabilitás tesztet:
FSB:240(3120MHz)
NB/HT:1920
Mem:1600(1.2.66)Feszültségek:
Memnél a gyári 1.65 és az ajánlott CPU-NB-t pedig 1.22-re raktam.Így stabil eddig,még tesztelgetem.Kérdés hogy az NB-nél mennyit számít ennyi feszemelés?Komoly emelésnek számít?Nem tudom mennyi a VID...Stresszelés alatt a proc hőmérséklete érdekes módon nem ment 45 fölé úgy hogy a Hyper TX3 2300RPM-en megy és egyszer pörgött fel 2600-ra fene tudja miért...
-
sanyek2
senior tag
Mivel csak azon időszakra(, mikor szükségesnek érzi a gép a nagyobb teljesítményt,) alkalmaznám a tuningot, ezért ez az opció jónak tűnik. Nincs szükségem folyamatos 3,2GHz-re 4 magon.
Nem valószínű hogy a legmagasabb beállítást fogom alkalmazni a C.I.A.2-nél, de egy próbát megér.
Biztos akartam lenni benne, hogy valóban jól tájékozódtam.
Köszönöm az infót! -
creedszl
senior tag
válasz
sanyek2 #36631 üzenetére
Azt kétlem mivel a SmartFan úgy van beállitva hogy 45-50 fokig 25%-on pörög és csak utána emeli.A gép ott van mellettem szóval tudom milyen a hangja ha 25%-ről pörög fel...De le fogom mérni.Most hogy felratam a NB feszt 1.21-re a kékhalál megszünt(bár GTA4-en még nem néztem) de anomáliák vannak:pl a Sleeping Dogs kivág asztalra,eddig nem csinálta.A Rage nem dobott ki, bár mindezek csak pár percig mentek de eddig egyik se vágott ki szóval ez még igy nem stabil úgy érzem...Holnap tovább próbálkozok.
Am a proc feszhez nem nyúltam, az auton va és CPUZ szerint 1,3V-on mozog...
-
creedszl
senior tag
válasz
Gyufaaa #36628 üzenetére
Egy Cooler Master Hyper TX3-as a hűtő a feszek a biosban auto-n vannak.Nem tudom mennyire melegszik a proc de GTA4 alatt ami eléggé kajálja a procit a venti a hűtőn nem emelt csak minimálisan fordulatszámot.Ebből gyanítom hogy jól végzi a hűtő a dolgát és nem melegszik túl a proc.Holnap kipróbálom hogy ha a NB feszt emelem akkor megy e...
-
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
A Gigabyte alaplapoknál a CIA 2 (CPU Intelligent Accelerator 2) a proci automatikus tuningját jelenti?
Szó szerint így olvastam: "fokozatos és automatikus túlhajtás"
Ezt valaki definiálná nekem, kérem? -
creedszl
senior tag
Sziasztok
Van nékem egy Phenom II X4 810 procim ami alapon 2,6GHz-en megy.Na most felhúztam 3,1-ig úgy hogy a memóriát ami Kingston HyperX 1600-as 4 Gb 1600-ra lőttem be mivel ugye ez a referencia órajele.De ennél a beállításnál kékhalálozik a rendszer.Ha leveszem 1333-ra akkor megy minden flottul.Gondoltam a fesz nem elég, meglestem, 1.65 kell neki.A CPU-Z szerint csak 1.5 megy neki.Hát fogtam felnyomtam 1.65-re de továbbra is halál és a CPU-Z még mindig azt mondja 1.5 a fesz.
Az alaplap egy MSI 790FX-GD70 Winki.
A feszültségeknél ezek a sorok vonatkoznak a memre gondolom:
CPU DDR-PHY Voltage
DRAM Voltage
DDR Vref VoltageÉn ugye a Dram Voltage-t állítottam.Jól tettem?Ha igen mi az oka hogy kékhalálozik?
Mellesleg a tuning részletei:
FSB:240
HT/NB: 1920
memszorzó 1.2.66Így jön ki a 1600...
-
jano_77
nagyúr
válasz
ViZion #36623 üzenetére
Leállt hibával a LinX és ezt kaptam szövegesen:
Finishd without errors in 13m 9s
"Intel(R) LINPACK 64-bit data - LinX 0.6.4
Current date/time: Fri Aug 24 09:20:55 2012
CPU frequency: 3.200 GHz
Number of CPUs: 2
Number of threads: 2Parameters are set to:
Number of tests : 1
Number of equations to solve (problem size) : 10004
Leading dimension of array : 10008
Number of trials to run : 20
Data alignment value (in Kbytes) : 4Maximum memory requested that can be used = 801164512, at the size = 10004
============= Timing linear equation system solver =================
Size LDA Align. Time(s) GFlops Residual Residual(norm)
10004 10008 4 34.442 19.3850 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.382 19.4190 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.375 19.4232 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.443 19.3849 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.399 19.4093 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.402 19.4078 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.499 19.3531 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.425 19.3946 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.458 19.3765 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.411 19.4027 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.363 19.4297 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.420 19.3974 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.393 19.4128 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.377 19.4220 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.733 19.2228 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.830 19.1692 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.711 19.2353 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.376 19.4225 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.431 19.3915 9.445916e-011 3.328604e-002
10004 10008 4 34.697 19.2430 9.445916e-011 3.328604e-002Performance Summary (GFlops)
Size LDA Align. Average Maximal
10004 10008 4 19.3651 19.4297End of testsx"
Vki elmondja, hogy mit lehet ebből kiolvasni, mi a hiba, mi a rossz a rendszeremben?
szerk.: most olvastam, hogy ez azt jelenti, hogy hiba nélkül végzett
Szal akkor ez azt jelenti, hogy minden rendben!? Csak mert túl gyorsan lefutott a 20 kör. Ez jó így? -
Wikoo
aktív tag
üdv
ismerősöm gépét most pakoltam össze és gondoltam egy kis tuningra.
Cooler: Alpenföhn Brocken
Lap: ASRock 880G Pro3
cpu: X4 955
Agyon feszelni nem szeretném, és nem akarok gamekat felpakolni úgyhogy mivel ellenőrizzem h betonstabíl e? prime95? intelburning? superpi? -
rafreeman
csendes tag
Helló! Mivel tudom eltávolítani VGA ramról az öntapadós hűtőbordát hogy ne legyen baja a ramnak? Feszegetni csak végső esetben szeretném, ti biztos tudtok rá valami bevált megoldást. Köszi
-
jano_77
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #36614 üzenetére
Ezeken már túl vagyok: új elem van benne és többször is csináltam resetet.
-
jano_77
nagyúr
Sziasztok.
Van egy Gigabyte P35 DS3 alaplapom, benne E5800 proci, HD 7770 DCT-1GD5-TOP VGA, 2x2GB Crucial BallistiX és 2x1GB Kingston HyperX DDR2-800 rammal és egy FSP BlueStorm II 500W-os táp.
Most fut a Memtest, lassan végez a 3.körrel is, eddig semmi hiba.
Kérdésem az volna, hogy milyen test programokat érdemes még lefuttatnom, hogy biztos lehessek abban, hogy a rendszerrel nincs gond?!Azért kérdezem, mert a BIOS-ban az M.I.T. menüben hiába próbálok bármit átállítani alap értékről - pl PCI-Frequency-t 100-ra -, egyszerűen vissza áll alapértékekre és újra indul a gép.
-
Dominiator
aktív tag
hali , nekem van egy i5 650 procim egy Gigabyte P55A-UD3 lapban, és biosban feltoltal a szorzót 23-ra de a saját gépben eléggé furán mutatja az emelést, mintha csak az eggyik magot húzta volna . itt egy cpu z kép is
valszeg csak én vagyok ennyire amatőr de aki tud az mondjon vmi okosat rá
-
CJ3
senior tag
válasz
RetepNyaraB #36610 üzenetére
Úgy néz ki megvan a hiba a proci miért nem bírta----vagy is inkább a lap
+ fesz kell neki 3 db-nak adtam első szintű + feszt mondom megpróbálom hátha és láss csodát nem dobott ki a játék
pedig az elején kivág van mikor be se tölt most ott álltam a térképen meg játszottam is
Az MCH nak adtam +feszt a PCI Overvoltage vagy mi, meg az FSB blabla nak de szerintem az fesb re nincs szükség mert nem ilyen 400 fölötti FSB-t használok.....
Szóval marad az MCH és a PCI-----Csak az lehet a baja hogy a Proci-VGA komunikálásához kell + fesz
Na 3 ból már majd csak ki tudom majd totozni melyik kell és melyik nem
-
RetepNyaraB
veterán
3,8-on 1,3V Biosban (meg pár ezred, amire nem emlékszem pontosan). Ez terhelve 1,25-26 körül van (mocsok dropja van a lapnak).
Ha eddig ment a dolog, most meg nem, akkor lehet, hogy triviálisan öregszik a lap; száradnak a kondik, ilyesmi. Az se mai darab
De nem értek hozzá, sajna elég hulla ez a topic. Megkérdheted a Yorkfieldben is, hátha arra többen járnak... -
CJ3
senior tag
válasz
RetepNyaraB #36607 üzenetére
Nálam most is 50 fok a legmelegebb mag LinX-et küldtem pont most szóval én nem szórakozok a határokkal föleg ilyen 70-72 fokos processorokkal
Mindenkinek a saját dolga és felelőssége......Első egy szellős házikó, majd aztán jöhet a tuning
3.8GHz-en mennyi feszel megy???
Olvastam az írásodat elég részletes, most én is szívok a procimmal egyszerűen nem akarja a tuningot egyik napról a másikra..........Alapon a BIOS-ban tökéletes minden, ha FSB-t emelek pl 375-re akkor meg fekete képernyő a játékok betöltése után és csak Reset gomb......
Valami tipp esetleg? -
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #36607 üzenetére
már nem szerkeszthető:
itt firkáltam bővebben a beállításokról. ha érthető, ha nem
-
RetepNyaraB
veterán
Akkor halkan megjegyezném, hogy az enyém a fos x48-as lapban megy 4 gigát, csak sajna nem stabil (kivág a tesztből) és lusta vagyok napokat ezzel pöcsölni. De a 3,8 az beton és IBT-vel sem megy 72 fok fölé, életszagúban pedig 60 körül megáll. Nem vízzel
szerk:
Ehm már megint összekevertem a lapokat; ez nem az a titán, amelyre gondoltam
De azért rugdalni lehet, csak a hűtése elégtelen valszeg a 4 Ghz-hez... -
CJ3
senior tag
válasz
..:Ateee:.. #36603 üzenetére
Szerintem felejtsd el a 4GHz et ha csak nincs víz hűtésed
Az én Q9400-am vitt alapfeszen 3.16GHz-et a tied kb 3.4 et vihet maximum.....
Sz@rrá csesznéd az egész rendszered....Felejtsd el a 4GHz et maximum a 3.5......Főleg nyáron akarsz ilyeneket csinálni
A 4 magosak közel nem annyira tuningolhatóak mint a 2 magosak ezt tanuld meg
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
..:Ateee:.. #36583 üzenetére
Ez így olyan fárasztó. Alapfogalmaid vannak, vagy minden egyes pöccintés kell?
Először lássuk mennyit megy alapon, bármi piszkálás nékül:
Tégy fel CoreTempet, nézd meg benne a proci VID-jét. Ezt kell majd Biosban kézzel beállítani.
Kontrollhoz hasznos a CPU-Z, HW monitor.
Teszt IBT Intel Burn Test).Biosban energiaspóroló opciók off
Proci manual, fsb pl. 333-400 között valahol (folyamatosan egyre feljebb)
PCIe 100-on fixál!RAM visszaoszt a legkisebbre, vagy legalább is nem a gyári sebesség fölé. Ha Xml RAMod van, akkor aktiválni lehet a profilt, amelyen futni fog. Nem muszáj...
Feszültséget békén hagy.
MCH, ICH nyugszik békében.
Proci fesz a VID értékre manualon
Loadline Calibration disabled maradhatkész asszem.
Elment, újraindít.
Be winfosba, CPU-Z megnéz, IBT 10 kör legalább normal terheléssel, vagy magasabb (high, very high).
CoreTemp hőfok ellenőrzés, cirka 76 fok fölött ne erőltesd!Utána lehet kis ugrásonként feljebb próbálkozni, amíg engedi. Ahol beszarik, ott az alapfesz határ. Ezt nem ártana tudni.
Többit később, mert fejből nem emlékszem, Elolvasom a lapod használatiját. Nem egész biztos, hogy fel fog menni 4Gigáig, a 3,8 viszont tuti megvan. Vagy akár 4 felett, lap-és procifüggő -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36599 üzenetére
...illetve mégsem
Sajna asszonynak farm alatt BSoD lett, pedig IBT este 5× standard, reggel 8× very high-on végigment. VGA új, 7770 a legfrissebb driverrel, de nem hinném, h ott a baj. Amúgy minden driver friss. Most Auto-ra raktam a CPU volt-ot, korábban azért birizgáltam, mert ilyenkor @3,4 GHz 1,44 V-t sokallottam. LinX most is stabil, futtatok Prime-ot is, de már nem tudom mi lehet
Érdekes, h terhelésre most is drop van: 1,416 V-ig... WTF
Durva, hogy léghűtéssel 3,8 GHz-n tolják sokan ezzel a kockával. Nekem meg a korábbi stabil értéket sem tartja -igaz csak farm alatt, szal. esetleg az új VGA akad valamivel HW gyorsítás miatt? Ram teszt nem dobott hibát, VGA-t Unigine Heaven-el teszteltem, az teletolja a vRAM-ot, szal. azt sem tartom hibásnak. Másrészt Linux alatt nem haldoklik, még Farm alatt sem... szal. kb. semmit nem tudok kizárni
...hacsak a fesz drop nem volt az oka. -
..:Ateee:..
csendes tag
Valaki [link] erre?
-
CJ3
senior tag
válasz
KisBla #36600 üzenetére
Áhh a hőmérséklettel nincs gond az mindenből nagyon alacsony........
De most ha a proci szórakozik akkor minek kell +feszt adni?
Mert eddig vitt 3.2GHz et alapfeszen és nem kért +feszt a lap sem. Az MCH nak szoktak adni meg az FSB valaminek max akkor oda adok egy kis feszt neki azt majd meglátom......
De a lap-nak is ilyen 400 as FSB nél adnak + feszt szóval nem nagyon értem még mindíg dehát ilyenek a gépek
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i5-10400H I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest