- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Maximum két évet ad a 150 mm-es wafereknek a TSMC
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
Új hozzászólás Aktív témák
-
nubreed
veterán
Tuningolásnál cpu core voltagenál manual/fixed heylett valaki próbálkozott offset beállítással? Több helyen ezt javasolják, de szeretném megérteni, hogy ez pontosan micsoda és tulajdonképpen mit is állítok vele?
-
nubreed
veterán
Most találtam egy videot az Ivy Bridge túlhajtásáról. Azt mondja benne a fickó, hogy ő az AIDA64-et ajánlja a stressz teszthez is, mert ez az alkalmazás érti legjobban a Sandy és Ivy Bridge cpu-kat és olyan egyéb, nem hivatalosan validált programok mint pl a Prime 95 még kárt is tehetnek a cpu-ban. [link]
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37294 üzenetére
A Sandy Bridge védett a tuning ellen
Ez igaz az SB-E procikra is;
,,Kellemetlenebb újítás a CK505-ös órajelgenerátor elhagyása, ami lényegében a tuning fő akadályozója lesz, hiszen a P67 alap órajelgenerátora lát el minden feladatot, így az úgynevezett DMICLK frekvencia emelésekor a PCI Express és az SATA interfész órajele is dinamikusan nő. Ezek a felületek nagyon érzékenyek a tuningra, így pár MHz-es emeléstől is instabil lesz a számítógép.''
Egy kis támpont a tuninghoz, sajnos nekem nem volt ilyen procim úgyhogy részletekbe menően
nem ismerem a különböző új beállításokat!Core i7 tuning útmutató UPDATED
Üdv
-
nubreed
veterán
válasz
joker1220 #37291 üzenetére
Köszönöm, igen nekem szorzózár mentes procim van, 3570K, ugye a K jelöli ezt. Ahogy utána olvastam, mint azt az előző hsz-ben is írtam, én is erre a következtetésre jutottam amit te is írsz, hogy pontosan az volt a baj, hogy azáltal hogy megemeltem 100-ról 110.5 -re a blck-t az összes többi összetrvő alapórajele is megemelkedett és ezt nem bírták. Az meg csak valamiféle védelem volt, hogy kikapcsolt a gép magától, tehát ez pozitiv, remélem, hogy tényleg nem tett kárt egyik komponensben sem.
Jól tudom, ha a PCI-E sínben van videókártya (nekem egy hd5850) akkor az integrált grafika autómatikusan letiltódik? Mert akkor valószínűleg nem az integrált grafika adta be a kulcsot, hanem valami más vagy mások együtt, ami nem bírta az emelést. -
swado
tag
Sziasztok!
A napokban vettem egy Asrock Z77 Extreme 3 lapot, egy i7 2600k van benne. Annyi lenne a kérdésem, hogy a hozzá adott Asrock Extreme Tuner programmal önmagában föl lehet-e húzni a procit úgy hogy minden rendben legyen, vagy inkább a bios-ból csináljam? Gondolok itt pl. a cpu feszültségre, amit úgy olvastam ajánlott auto helyett, manulisan alapfesz-re állítani.
-
joker1220
őstag
válasz
nubreed #37289 üzenetére
Az a helyzet hogy a te procidban már nem ''fsb'' van hanem blck, az intel a sandy bridge érától
kezdve teljesen ellehetetlenítette a tuningot.Kizárólag akkor tuningolhatsz ha szorzózár mentes processzort vásárolsz.
Nálad azért halt meg az egész mert amikor elkezdted emelni a blck-t
a többi összetevő órajele is emelkedett, többek közt az integrált grafikáé is,
ami valószínűleg be is adta a kulcsot az emeléskor, ezért fagyott meg az egész.Windows alóli tuningot nagy ívben kerüld el ha nem akarod kicsinálni a procid, egy
baromság az egész.Bios-ból szépen szorzó és feszültség emeléssel mehetsz felfele amég bírod hűtéssel,
ha pár oldalt visszalapozol már legalább 3-4 ember írt ebben a fórumban az ugyanilyen
procijával kapcsolatban.Sok sikert!
-
nubreed
veterán
Elkezdtem utána olvasni a témának. mostmár értem, hogy mi a baj az FSB emeléssel. Csak az a baj, hogy ebben a a Turbo V Evo programban nem találtam arra opciót, hogy a szorzót emeljem meg és ne az alap 100mhz-es fsb-t. Aszem marad a bios. Már csak egy kérdés van, milyen vcore-t állítsak be 4,2 esetleg 4,5 ghz eléréshez? Ebben kérnék még segítséget.
-
nubreed
veterán
Tegnap este megpróbáltam az Asus alaplapomhoz adott Turbo V Evo programmal manuális tuningot (P8Z77-V LE, Core i5 3570K). Az egyetlen lehetőség az FSB feljebb állítása volt, a célom a 4,2 Ghz lett volna. Ezért az alap 100-as FSB-t 110,5 -re állítottam (38x110,5). Amikor leokéztam, teljesen megfagyott a windows, semmire nem reagált, majd kb egy 10 mp múlva egyszerűen kikapcsolt a gép. Amúgy a biosban egyébként is be van állítva a turbo mode, tehát 3,8 ghz-en megy a proci az alap 3,4 helyett.
Kérdéseim:
-Az lehetett a baj, hogy egyszerre túl nagy ugrás lett volna a 4,2 ghz?
-Ki kell e kapcsolni a turbo mode-ot ha tuningolni szeretnék?
-Valamire még oda kellett volna figyelnem a Turbo V Evo programban?
-Hagyjam a Turbo V Evot a fenébe és inkább a biosban állítsam be a tuningot? -
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37286 üzenetére
Az a lényeg hogy ne engedd 70 fok fölé melegedni a procit semmiképp sem.
10mhz es lépésekben emelj és nézd mindig hogy alapból hány fokos, van egy
intel burn test nevű program ami terheli a processzort, igy kiderül hogy stabil
e a tuningod vagy sem, telepítsd fel és futtass mindig 10 kört és nézd hogy
közben hány fokra megy fel a proci!Így néz ki a program;
Mode 32 bit legyen
Times to run 10
jobb felül tudod inditani a start gombal
és a stop gombal leállíani, ha a proci
vészesen megközeliti a 70 fokot akkor
állitsd le a tesztet.Ha a program közben kékhalálozik a gép akkor fel kell tenni egyel feljebb a cpu voltage-t!
Rakd fel a CPU-Z nevű programot is, inditsd el, azzal tudod ellenőrizni hogy mekkora feszültségen
és mekkora órajelen jár a procid illetve a memory fül nél meg tudod nézni hogy hány mhz-n megy a
memóriád! -
norbit808
tag
Ja és akkor ne emeljem az óra jelet mert engedi emelni 200mhz ról azt hiszem 275ig az már nagyon sok?
-
-
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37281 üzenetére
Na ez így már mindjárt más!
PCI-E legyen fixen 100mhz!
Memory voltage t mire lehet állitani?
Processor frequency Multiplier t mire lehet állitani?
Processor voltage legyen először 1.250v
Memory mod manual vedd le 667 re mert ahogy
emeled a cpu frequency-t a memória is emelkedni fog.
hyper transport legyen egyenlőre auto
link width legyen 16Hány fokos most a processzor alapból a windowsban?
-
norbit808
tag
Na szóval kezdem,nem tudom lefényképezni így le írom amit láttok
Jumper Free Config
AIrerlocing manual
Cpu Freqvency 200 de 230 állítottam
Pci.e 100mhz
Memori Voltaren auto
Cpu Config..
Amd Overlocing
Processzor Frequency Multiploper Auto
Processzor voltage Auto(3 lehetőség 1.250 1.275 1.300)
Chipset
Memori control
Memorimod manual -800mhz
Többi auto
Hypertransporting Config
Mc P61(Sb to K8(Cpu Freq..Auto/ Disabed
Mc P61(Sb to K8(Cpu frequency 1000mhz
LinkWidth 16lefelé nyil 16
Bocsi ha kicsit hosszú volt és unalmas,nos akkor mit hogy állítsak vagy ink mindent auton haggyak? -
BluEyes
őstag
válasz
norbit808 #37278 üzenetére
Memory clock, memory speed, cpu/ram clock, valami ilyesmi, amivel majd visszább lehet venni a ramok sebességét, lehet konkrét Mhz is megadva, vagy valamilyen arányszám 6/5, 5/3 stb.
Memory timing, a ramok időzítéseit beállítani. Alapesetben auto-n van, de itt nem alapeset lesz, hanem tuning.
PCIE frequency, ha van rá lehetőség, manualisan legyen 100 Mhz.
System bus, NB, HT frequency
Cpu voltage, core voltage, V core, stb. a proci feszültség állításáhozSzóval ilyesmiket keress. Aztán Oli cikkét, amit korábban linkeltem, olvasd el figyelmesen, jól elmagyarázza, mi micsoda, mit hova, miért kell állítani.
szerk: nyilván így frissítés után sokminden Auto-n van a biosban, és sokminden nem látszik, de ha Manualra állítod előjöhetnek a részletes beállítási lehetőségek. Próbálj végig mindent bátran, amíg nem mented a beállítást (F10 vagy Save and exit), nem történik semmi, úgyhogy túrjad föl a biost nyugodtan, reset gomb vagy ctl-alt-del és minden visszaáll, kezdheted elölről. Szóval ne félj, nem lesz baj, ismerd meg alaposan a biost.
-
norbit808
tag
Sajnálom nem tudok képet csinálni mit kellene néznem,milyen menü pontot kéne keresnem?
-
norbit808
tag
válasz
BluEyes #37269 üzenetére
Na most az van Cpu-z néztem idáig az volt oda írva 2008.03.2xx nem tudom pontosan most le szedtem a 2009 és azt elindítottam ami a pednin van írva az volt a kis ablakba vagy hova irva nekem nincs alatta semmi csak az az 1 B vagy is a pendrive de ezzel is ugyan az megcsinálja végig szalad ki írja,hogy 5 ms/p re start de a win7 jön be,de viszont a Cpu-z szerint
Bios
Brand:American Megatrends inc
Verzion:0902
Date:02/16/2009 mielőtt ez volt akkor az volt ki írva 2008.03.2x akkor most sikerült vagy sem?
vagy csak valamit elindítottam és nem csinálta végig? mit nyomjak meg hogy végig is menyen mint a videon,?
Mikor botolni akar válasszam neki Usb? -
joker1220
őstag
válasz
BluEyes #37269 üzenetére
Elméletileg a fő tábla mutatja a régi bios verziot és melette jobbra pedig az uj bios verziot ha kiválasztja
a pendrive on lévő bios file-tÍgy kell kinéznie amikor rányom a pendrive on lévő új bios fájlra ;
(#37268) trol75:
Az a hűtő teljesen korrekt, és igen majd segítünk
-
BluEyes
őstag
válasz
norbit808 #37265 üzenetére
Gondolom nem csinált semit, nem tudom mire nyomtál.
No, nézzed a videot, bal oldalon kisebb téglalap, benne egymás alatt A: B: C:Lite On - ezek a meghajtói. Neki a B: a piros, nyilván az a pendrájvja. Mellette a nagyobb téglalapban jelennek meg az ezen a meghajtón lévő fájlok. Az első az új bios-fájl, alatta a backup.rom az elődnek a mentése. Ezekszerint ő csinált mentést is a régi biosról.
Tehát kiválasztod a pendrájvod betűjét, majd a jobb oldali nagy négyzetben a ROM fájlt (mer ugye kicsomagoltad a zip-et, és a benne lévő xxxxx.ROM-ot másoltad fel a pendrájvra). Szóval tedd rá a kurzort, és nyomjad, amit kell, enter vagy space (nem tudom most fejből)
Amúgy nyugi, vagy frissíti a biost, vagy nem csinál semmit, úgyhogy kísérletezzél nyugodtan. Baj csak akkor van, ha áramszünet lesz, mer akkor félbeszakad a sütés, és mehet a kukába a lap. -
válasz
joker1220 #37267 üzenetére
Igen ez az én gondom is.
Ha esetleg a közeljövőbe meglesz az új hűtőm, kérhetem a segítségedet a tunning beállítás ügyében?
Erre a konfigra milyen a ARCTIC COOLING Freezer A30?
Vagy esetleg tudsz javasolni másik hűtőt.Akkor a feszek pontos beállításaival nem lesz szerinted hűvösebb, stabilabb a processzorom?
Köszönöm eddigi válaszaidat.
-
joker1220
őstag
válasz
trol75 #37266 üzenetére
Az 1600Mhz es ram, annak van eladva, az más kérdés hogy alapból 1333mhz re áll be
Nem elég csak 1600mhz re beállítani, 1,65v re be kell lőni a DRAM Voltage-t mert alapból
1,5v -n mennek 1333onAzzal a hűtővel ezt a procit nem is lehet húzni, az kb a gyári hűtővel egyenértékű teljesítményt
képvisel!Üdv
-
válasz
joker1220 #37264 üzenetére
Ez a ramon van: KINGSTON 8192MB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX1600C9D3K2/8G.
Akkor ez most nem 1600-as.
Opcióba ki tudom választani a DDR3 1600-at, de lehet, hogy ez már tunning-nak minősülne.
Kérdésedre, nem félek a tunningtól, csak nem tudom a pontos beállítás menetét.
Lehet,hogy később sor került majd rá, de problémáim voltak a CPU melegedésével.
Cpu hűtőm egy ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Teljes AIDA rendszerstabilitás alatt felszaladt a magok hőmérséklete 70 fok volt.
Ez miatt is javasolták a pontos fesz. Értékek beállítását.Most újrapasztáztam a hűtőmet ARCTIC COOLING MX-4 hűtőzsírral.
Plusz raktam a CPU fölé egy 12 cm-es hűtőventilátor, ami fújja ki a levegőt a CPU hűtőről.
Így már 8-10 fokkal hűvösebb lett.Terveim között szerepel egy ARCTIC COOLING Freezer A30 vásárlása.
Akkor már lehet, hogy érdekelhet majd a tunning. -
norbit808
tag
válasz
BluEyes #37262 üzenetére
Na most vagyok bajban vagy nem nem tudom
meg csináltam de én nem tudom hol lehet kiválasztani az usb vagy hol nem mind1 nekem ott oldalt volt 1 valami rá mentem nagyon gyorsan végig szaladt meg csinálta ki írta hogy 5 másodpercen belül újra indul,meg történt de nem ügy jött be mint a video a youtubeson hanem simán az oprendszer az baj vagy nem csináltam semmit?
-
joker1220
őstag
válasz
trol75 #37263 üzenetére
A ramod valószínű hogy 1333as viszont gyárilag le van tesztelve hogy egy magasabb adott fesz értéken
stabilan tud 1600Mhz-t is, ez benne van a ram XMP profiljában is, lévén amd lapod van ezt automatikusan
nem biztos hogy ki tudja olvasni a bios, feltéve ha van rá opciód, ha nincs akkor manuálisan kell beállítani.Megkérdezhetem hogy miért tartasz ennyire a tuning tól?
Az X4 965 ös procid és egy X4 955 közt annyi a különbség hogy a tiéd jobban sikerült chip ami
gyárilag ugyanazon a feszültségen stabilan tud magasabb órajelen menni (Tehát már alapból tuning),
azzal az ég világon nem ártasz neki semmit ha te otthon ugyanúgy kiteszteled és beállítod mintha
mondjuk X4 980 lenne főleg hogy BLACK EDITION procid van ami direkt azért szorzózármentes hogy
gond nélkül tudd húzniEgyébiránt valószínüleg azért nem találod ezeket az opciókat mert némileg más néven lehetnek jelen
a bios ban, mint ahogy korábban már írtam, nem szükséges fixálni. -
Köszönöm a segítségedet.
Elnézést, de nekem minden fórumon azt javasolták, hogy semmit nem hagyjak auton-n.
Az javasolták, hogy a cpu feszt alapórajelen állítsam be.Azért fordultam hozzátok, mert az adott értékeket nem tudtam sehol sem megtalálni, (CPU voltage, CPU NB voltage, HT bus speed).
Nem tudom miket kapcsoljak be illetve ki.
A ramomat (DDR3-1600) érdemes beállítanom 1600-ra, vagy az már tunning-nak minősül?
Köszönöm
-
BluEyes
őstag
válasz
norbit808 #37260 üzenetére
Néhány kérdést fel fog tenni, pl. hogy akarod-e, BIZTOS hogy akarod-e, aztán megkérdi hogy mentse-e a régi biost, mondjad hogy ne, majd ki kell választanod a ROM fájlt a pendrájvon, és csak aztán indul a sütés, na és a sütés közben, mikor megy a csík hogy hol tart, na akkor ne nyúlkálj bele.
-
joker1220
őstag
válasz
trol75 #37259 üzenetére
A lényeges dolgokat fixáltad, ha nincs tuning a többi mehet auto-n,
éppenhogy akkor kellene fixálni a dolgokat amikor tuningolsz mert
ha a ref clockot/fsb... emeled akkor emelkednek az órajelek is és
auto beállításnál butaságokat tud csinálni a gépezet.Mivel te nem is tuningolsz és black edition procid van, amit szimplán
szorzó emeléssel tudnál húzni így nálad semmi szükség nincsen
ezzel foglalkozni!Üdv
(#37260) norbit808:
1. Kicsomagolod a letöltött fájlt mert .zip be van amikor letöltöd.
2. FORMÁZOD A PENDRIVE-ot FAT32-es fájlrendszerbe.
3. Rámásolod a kicsomagolt fájlt.
4. Újraindítás, belépsz a bios ba, nyomsz egy F5 (default ra állítod a bios-t)
5. EZ Flash -
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni tőletek.Van egy Asrock 970 Extreme3 és egy AMD Phenom II X4 965BE párosom.
Nem szeretném húzni a rendszert, de szeretnék egy stabil gépet.Ezért szeretném a segítségeteket kérni tőletek BIOS beállításokkal kapcsolatban.
Ha esetleg valakinek vagy ilyen párosa megkérném, hogy küldje el a Bios beállításai.
Amit eddig csináltam:
- a legújabb P1.70 bios felraktam
- achi mód beállítottam (SSD miatt)
- CPU Frequency fixáltam 200-ra
- PCIE Frequency fixáltam 100-ra
- a ramot beállítottam DDR3-1333 (DDR3 1600-as ramjaim vannak)A többi érték mind autón van.
De azt javasolták, hogy semmit ne hagyjak auto-n.Köszönöm a segítségeteket előre is.
-
joker1220
őstag
válasz
BluEyes #37252 üzenetére
Csak megjegyezném hogy a 0902 az egy béta kiadás, és egyáltalán nem javaslom a béta
bios használatát ha nem muszály, ezért írtam az egyel előtte lévő nem béta állapotú verziót.A leírtak többi részével én is egyet értek, annyit azért továbbra is hozzátennék hogy a pendrive
ot FAT32 be kell megformázni, ugyanis a bios nem tud NTFS fájlrendszerből olvasni.De mindenki azt csinál amit akar
-
BluEyes
őstag
válasz
norbit808 #37247 üzenetére
Megin én
Mindegy, töltsd mondjuk az xp-t. A 0902 a legfrissebb. Csomagold ki, a kapott xxxx.ROM fájlt másold ki egy pendrájvra.
Reboot, indítsd az EZ Flash-t (ez a beépített flashelő progi a biosban, a bootképernyőn írja, hogy mit kell nyomni), és értelemszerűen nyomkodjad az OK-kat, ha kérdi hol a bios fájl, add meg neki a pendrájvon lévő .ROM-ot. A végén vagy kiírja, hogy kész, success, indíts újra, vagy magától megteszi. Fontos, hogy hagyjad dolgozni, ne nyomkodj közbe semmit.
Ennyi.szerk: elvileg a biosba belépve is van EZ Flash menüpont, arra katt, akkor is indul.
-
joker1220
őstag
-
norbit808
tag
Ja azt elfelejtettem megkérdezni ha megcsinálom gondolom akkor sem fogja kezelni a 7750Be procit ügye?
-
joker1220
őstag
Akkor te saját döntésed hogy emelsz e még vagy sem, bár
én azt javaslom hogy jobban jársz 3900Mhz + ram 8-8-8-24 be
1,425v-n, mint 4ghz en roszabb ram időzítésekkel és magasabb
üzemfesszel.(#37247) norbit808:
Mivel biost akarsz frissíteni, nem illesztőprogramot letölteni, így választhatod az XP-t is.
-
joker1220
őstag
válasz
CsMike #37243 üzenetére
Nem a gigabyte-al van a baj, hanem azzal hogy egy régi
chipsetes lapod van, ami egyáltalán nem tuningra lett kitalálva!Ha gondolod segítek neked lapot találni, írd meg privátba hogy
mennyit szánnál rá és mire akarod használni.Az asus már nem olyan mint régen, újabban már csak a felső
kategóriás lapjaikra fektetnek hangsúlyt, a jelenlegi átlagos árfekvésű
lapjaikkal nekem mindig meggyűlt a bajom(#37244) norbit808:
Igen, ott először ki kell választanod az op rendszert amit használsz,
mert ahhoz ajánlja fel a letölthető illesztőprogramokat -
norbit808
tag
Nos a megadott linkre rá megyek de én nem találok olyan menü pontot hogy Global ,hol keressem mert ahol be adja a kis fül ott csak win xp,vista stb van
-
joker1220
őstag
Esetleg megírnád hogy mi a kékhalál hibakódja!?
Vagy le is fotózhatod
Attól okosabbak leszünk
Itt meg lehet nézni hogy melyik mit jelent;
http://www.overclock.net/a/common-bsod-error-code-list-for-overclocking
Norbit 808:
Az a helyzet hogy a bios frissítés esetén sem garantált hogy lesznek
olyan beállítások amik a tuninghoz elengedhetetlenek.A te lapod nem igazán tuningra termett
(#37237) CsMike:
Sajnos az alaplapod teljesen anti tuning darab, külföldi fórumon is panaszkodnak rá hogy
semmit sem lehet rajta állítaniÜdv
-
Huroq
senior tag
válasz
joker1220 #37236 üzenetére
Gyorsan kipróbáltam amit javasoltál
CPU freki 267Mhz x15 4005Mhz
CPU fesz maradt 1.425V
NB fesz 1.2V
Mem késleltetés 9-9-9-27
Mem fesz 1.52VA rendszer szépen felállt, de a blend tesztben 1 perc után kék halál :/
Már annyi beállítást megpróbáltam , hogy lassan feladom.Nem mintha szükséges lenne az a +100Mhz, de nem hagy nyugodni. Esetleg egy picivel több fesz még a procinak hátha ott a hiba?
-
CsMike
tag
Sziasztok. valaki tudna segíteni egy Amd X3 455-ös 3.3ghz- procinak a húzásában. alaplap Gigabyte M68MT-D3P. a biosban nincs rá lehetőség legalábbis és nem találtam meg. az easytune 6 ami a cd-n van de töltöttem le külön is az újabbat meg nem működik vele.az fsb-t akárhogy állítom nem állítja át csak látszólag. a progi szerint annyin van amit állítok de pl everest vagy bármi másik progi viszont kiadja h semmi sincs állítva és a mhz sem nőtt meg. a szorzót viszont ha a gyári 16.5-ről leveszem 16-ra akkor azt elfogadja és a teljesítméní is lecsökkent 3215mhz-ra 3300mhz-ról. a szorzót fentebb nem lehet állítani csak az fsb-t lehetne, de semmi. 1* sikerült rendszer csere után, 3500mhz és 3600 mhz-ra is feltenni probléma nélkül de azóta semmi megint. + érdekes hogy valamikor meg pl fsb 200 és ha 201 vagy bármennyire teszem és rányomok a Set-re azonnal lefagy. a hűtést lecseréltem egy Ac freezer-re, tehát nem a gyárival próbálgatom. Rem valaki tud segíteni. Előre is Köszönöm a válaszokat.
-
joker1220
őstag
Az én ramjaim gyári adat szerint 1,65V on tudják az 1600Mhz et, különben
alapból 1,5V-n 1333Mhz re állnak be. Igaz van rajta hűtőborda is.Ebből kiindulva ha ram miatt kékhalálozik mert alapfeszen nem bírja a magasabb órajelet,
akkor némi + feszültséget adhatsz a memóriának is, mondjuk 1,52v-t,
lehet hogy éppen ennyi hiányzik csak ahhoz hogy stabil legyen a cuccod.Ha 8-8-8-24 be megy alapfeszen, akkor ezeket az értékeket nyugodtan lazíthatod
9-9-9-27 -re mert magasabb órajelen valószínű hogy nem bírja a 8 as beállításokat!
Ez is segít a stabilizálásban, és így lehet hogy elég lesz neki az alap 1,5v is.Ezt neked kell kipróbálni!
Egyébként az 1600Mhz és fölötti ramok is olykor eredetileg 1333Mhz esek, csak
gyárilag le vannak tesztelve hogy magasabb feszültségen mit tudnak és úgy adják el
őket.Norbit808:
Azért ha szépen követed amit leírtam akkor nem igazán tudod elrontani, én is utánaolvasás alapján
csináltam először bios frissítést, és szerencsére még sosem rontottam el.Megnézted a videot amit linkeltem, van valami ami nem tiszta esetleg?
-
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37232 üzenetére
Akkor a kövtkezőt kell tenned.
1. Letöltöd innen a Version 0808 számú bios-t;
M2N BIOS version 0808
Support new CPUs, please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=en-us&model=M2N
File Size
431,8 (KBytes) 2008.04.30 updateSima Global nevű gombra nyomj és már tudod is lementeni;
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2N/#download
2. A letöltött mappát kicsomagolod, majd fogsz egy pendrive ot, megformázod FAT32 es fájlrendszerbe,
aztán rámásolod a kicsomagolt bios fájlt, a pendrive maradjon bedugva gépbe.Ha ez megvan akkor újraindítod a géped, belépsz a biosba és benyomod az F5-t hogy alapra állítsa a
biost. Ezután rálépsz az ASUS EZ Flash 2 nevű fülre, ott megkérdezi hogy akarod e frissíteni a biost, rányomsz hogy igen ekkor betölti az EZ Flash 2 programot, ha minden igaz akkor meg is
találja a pen driveon lévő bios fájlt és csak ki kell választnaod és már frissít is!Itt egy videó hogy hogyan néz ki ez a gyakorlatban;
Bios Update With Asus EZ Flash 2 - YouTube
Azt viszont vedd figyelembe hogy a bios frissítést körültekintően kell csinálni, ha elrontod, akkor nem
induló gépet fogsz kapni eredményül.Tehát csak saját felelősségre csináld.
-
Huroq
senior tag
válasz
joker1220 #37231 üzenetére
Először is köszi a választ
Ha nem probléma inkább bemásolnám.Codename: Regor
Specification: AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor
Package: Socket AM3 (938)
CPUID: F.6.3
Extended CPUID: 10.6
Brand ID: 13
Core Stepping: DA-C3
Technology: 45 nm
TDP Limit: 60 Watts
Core Speed: 3898.7 MHz
Multiplier x FSB: 15.0 x 259.9 MHz
HT Link speed: 2079.3 MHz
Stock frequency : 3000 MHz
Instructions sets: MMX (+), 3DNow! (+), SSE, SSE2, SSE3, SSE4A, x86-64, AMD-V
L1 Data cache: 2 x 64 KBytes, 2-way set associative, 64-byte line size
L1 Instruction cache: 2 x 64 KBytes, 2-way set associative, 64-byte line size
L2 cache: 2 x 1024 KBytes, 16-way set associative, 64-byte line size
FID/VID Control: yes
FID range: 4.0x - 15.0x
Max VID: 1.400 VEzek szerint C3.
Hát hűtőnek egy Freezer 13 Pro CO van és így terhelve maximum 49-50 (Prime95 Blend tesztnél) fok bár érdekes, hogy alacsonyabb órajelen is hasonló hőfokokat mértem
Megnézem CPU NB -t 1,2 -vel. A memóriát BIOS-ban most megnéztem és mintha azt írná, hogy 1,5V és a késleltetés 8-8-8-24 csak ezzel a beállítással nem kék halálozott. Bár a feszültséget nem igazán láttam hol lehet beállítani bár nagyon nem kerestem
Én állítanám szívesen nagyobbra a frekiket illetve a feszkót a CPU-nál csak sajnos félek, hogy a RAM lenne a leggyengébb komponens és nem akarom kinyírniPersze laikusként nem tudom mit bír egy sima 1333Mhz -es modul.
-
joker1220
őstag
Azok a beállítások rendben vannak, azt kellene tudni hogy
a procid C2 vagy C3 steppinges.Rakd fel a CPU-Z nevű programot és csinálj egy screenshotot a
kezdő oldaláról és rakd fel ide.Ennek a függvénye az hogy lehet e több feszt adni normális
keretek közt vagy sem;AMD Athlon II X2 250 - ADX250OCK23GQ / ADX250OCGQBOX
Processor core: Regor
Core stepping: C2
CPUID: 100F62V core: 0.85V - 1.425V
Maximum operating temperature: 55°C - 74°C
Thermal Design Power: 65 WattAMD Athlon II X2 250 - ADX250OCK23GM / ADX250OCGMBOX
Processor core: Regor
Core stepping: C3
CPUID: 100F63V core: 0.85V - 1.4V
Maximum operating temperature: 55°C - 74°C
Thermal Design Power: 65 WattEgyébként ha tudod hűteni akkor egy kis + feszültségtől még nem lesz baja.
Egyébként 1,425V-t mind a két stepping esetén nyugodtan adhatsz, nem
lesz tőle baja, max nem 20 évig fog menni a procid hanem 15Az is segíthet stabilizálni ha a CPU NB Voltage-t megemeled 1.2000V-re!
A ram mennyi feszt kap most?
(#37230) norbit808:
Ilyen lapod van;
-
joker1220
őstag
válasz
imi1983 #37225 üzenetére
Ha 1600 vagy 1800 mhz et állítasz be a ramoknak akkor a lapod automatikusan megváltoztatja a procid
szorzóját és a belső órajelet is, ezt írja is a bios amikor beállítanád 1600mhz re.Akkor írom hogy mit csinálj;
Belépsz az Extreme Tweaker fülre a biosban,
AI Overclock Tuner: Manual
DRAM Frequency: 1600Mhz
DRAM Command Rate: Auto
DRAM Timing Control: AutoDRAM Voltage: 1,65V *
*Ezt sajnos nem látom a tesztben lévő képeken, de ott kell lennie valahol!
Általában a többi fesz beállítás közé szokták sorolni!
-
joker1220
őstag
válasz
imi1983 #37218 üzenetére
Szia!
Az alaplapod 1600Mhz es ramot csak OC ben tudja kezelni.
Ugyanilyen ramom van csak 4gb os kit ben.
Ahhoz hogy 1600mhz en menjenek, be kell állítanod a ram feszültségét 1,65v re
a gyártó előírása szerint manuálisan, vagy kiválasztod az X.M.P-t és akkor
automatikusan ki fogja olvasni a megfelelő beállításokat.Bios ban belépsz az Extreme Tweaker fülre,
Ai Overclock Tuner: X.M.P
Mentés és újraindítás, ha nem jó akkor írj majd és beállítjuk manuálisan!
Egyébként itt van egy szép teszt az alaplapodról, képekkel illusztrálva a beállításokat,
angol nyelven;ASUS Maximus Extreme Mainboard Review
CPU-Z nevű programmal tudod ellenőrízni hogy megfelelő beállításokon megy e a memória!
Üdv
(#37223) norbit808:
Sajnos ennyi beállítási lehetőséggel nem fogsz tudni tuningolni, vagy legalábbis nagyon
csekély mértékben!Bios frissítés volt a lapodon egyébként?
Többi oldalról is tudsz képet csinálni?
-
Huroq
senior tag
Üdv.
Konfig:
Asrock 970 Extreme 3
Athlon II X2 250
2x4 GB Kingston 1333Mhz 9-9-9-24
Sapphire 6870 1GB
Sharkoon 500W WPMMost tökéletesen működik a következő beállításokkal a konfig:
CPU Frequency: 260 Mhz (15x ös szorzóval 3900 Mhz)
CPU Voltage: 1.4125V
MB Frequency: x9 2286 Mhz
CPU NB Voltage: 1.1750V
HT Bus: 2032Mhz
DRAM: 1353 MhzEl szeretném érni a 4 Ghz-et. Ehhez ha emelem a frekit 267 -re akkor ugye kijön a 4005 Mhz, de sajnos ilyenkor kék halállal vagy Prime95 Blend tesztnél elvérzik. Ha esetleg adok neki nagyobb feszültséget akkor összejöhet? Illetve mennyi feszültséget adjak? Mennyi a javasolt?
A másik kérdésem pedig, hogy lehet -e probléma a memória frekvenciával, mert ha felemelem 267-re akkor az már 1400+ -on fog ketyegni.Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.
Erik -
joker1220
őstag
válasz
norbit808 #37219 üzenetére
Szia!
Kérlek írd meg hogy pontosan milyen alkatrészekből áll össze a géped mert
ez így elég karcsú hogy lap + proci.Mekkora és milyen típusú a tápod
Mennyi és milyen memóriád van
Milyen videokártyád vanHa az alapokkal nem vagy tisztában, jobban jársz ha nem emeled főleg nem ennyire
ugyanis könnyen kinyírhatod a videokártyád például.Mindjárt linkelek egy olvasmányt, azt át kellene nézned és légyszi írd meg a kért
hiányzó adatokat is.A bios oldalakról pedig csinálj képeket és töltsd fel ide mert minden alaplapnak
valamennyiben mások a beállítási lehetőségei!Üdv
-
norbit808
tag
Sziasztok
Van nekem egy Asus M2n lapom benne egy Amd Sempron 3400+ azt szeretném meg tudni,hogy tudom tovább emelni úgy hogy bajt nem csinálok vele csak
200mhz 1800ghz ról 270 emelek 2560ghz-ra mert nem tudom hogy kell a feszt stb emelni ez nagyon sok vagy tud ennél többet is?Mit kellene ott még állítani ha lehet egyáltalán még mert van ott olyan menü pont hogy Pci meg ilyesmi ahhoz érdemes hozzá nyúlni? -
imi1983
csendes tag
Sziasztok van egy Asus Maximus Extreme Lga 775-ös alaplapom és vettem bele egy Kingston 4gb-os 1600 Mhz-s memóriát KHX1600C9D3T1K2/8Gx ez a pontos típus elsőre nem indul el a számítógép mert ki írja O.C-t be kell állítani ebbe kérnék segítséget.Valaki letudná írni részletesen mit hogy kell beállítani,előre is köszönöm a segítséget.
http://www.asus.hu/Motherboards/Intel_Socket_775/Maximus_Extreme/#specifications
-
joker1220
őstag
válasz
RetepNyaraB #37215 üzenetére
Azért írtam ilyen magas feszt mert ez még a normál kereten belül van és épp ez az
hogy az is elképzelhető hogy nem kap elég feszt a proccHa így kipróbálja és így sem jó akkor már biztos hogy mással van a gond.
Egyébként gyanítom hogy a ram 840mhz felett nem megy neki 2.0v alatti feszültségen.
Na majd kiderül ha jelentkezik
Már rég volt core 2 -m évekkel ezelőtt, vissza kell rázódni
Most dobtam össze egy s775 ös configot, van 4 db celeronom amit meg kell cibálni
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
joker1220 #37210 üzenetére
Azért 1,35-ön egy Q9550 az 4giga felett fut megfelelő lapban. Én nem nyomnék ilyen magas feszt rá, mert nem tudod kiszűrni hol a szűk keresztmetszet. Ha nem bootol be 1,7V körül 420Fsb-nél, az nagyjából normális, mert terhelve az nem több 1,1-1,2V-nál a drop miatt. Piszkálni kell kicsit az egyéb értékeket is feltehetően. Nekem 1,22-1,25 körül stabil 400-on, ha jól emlékszem és 1,30 körül 450-en.
-
Huroq
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Gondoltam megnézem mit lehet kihozni a régi procimból ami egy Athlon II X2 250.
A hűtéssel nem lehet gond: Freezer 13 Pro
Leszögezem nem nagyon értek a dologhoz, de megpróbáltam mindent a leírás szerint elvégezni
Tehát amire jutottam:
Ref. órajel 255 Mhz és a 15-ös szorzóval 3825 Mhz 1,425V feszültséggel. Nem is volt gond a Prime 95 -ben a Small FFTs -el illetve a Blend tesztekkel sem.
Ahogy a leírásban eljutottam NB illetve a memória sebesség beállításához már elő jöttek a hibák. Mivel pontosan gyári beállításokra nem tudtam állítani csak nagyon közelítő értékre ezért nem gondoltam, hogy gond lenne, de sajnos folyamatosan kék halálozik a gép. Nem tudom mi lehet a baj. Az NB asszem 2295 a memória órajel pedig 1350 körül alakul. Ezek után megnéztem, hogy mi van akkor, ha csak az NB van 2295-ön (1,2V) a memória marad alacsony órajelen. Ekkor hibátlanul lefutott a Prime95.
Esetleg tudtok egy kis segítséget adni mit is ronthattam el? Illetve milyen beállításokkal próbálkozhatnék?Előre is köszi.
-
Roba
tag
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #37210 üzenetére
Egyébként ha jól sejtem pontosan ilyen ramod van;
PC2-6400 DDR2-800 C4 ULTRA DUAL CHANNEL
Ha alapból 2.0v a gyártó által megadott alapfesz, akkor normálisnál ebben az esetben
800mhz magasabb órajel esetén az időzítések lazítása általában segít illetve
megoldja a stabilitási problémákat. -
joker1220
őstag
Véleményem szerint ez még nem olyan szélsőséges tuning hogy az általad 3. pontba szedett beállításokon
változtatnod kelljen kivétel ugye a CPU Voltage és Dram Voltage beállításokat értelemszerűen.Ai Overclock Tuner : manual
Cpu Ratio Setting : 8Így kicsit magasabb fsb-t kell megadnod mert lejebb vettük a proci szorzót 0.5 -el,
viszont a magasabb fsb miatt a ramok is magasabb órajelen mennek majd.CPU Spread Spectrum akkor legyen auto, tuning alatt nem jó ha be van kapcsolva.
C1E Support: Disabled
Max. CPUID Value Limit: Disabled
Intel (R) Virtualization Tech: Disabled
CPU TM function: Disabled
Execute Disable Bit: Enabled
Intel (R) Speedstep (TM) Tech: DisabledDram Frequency : Auto vagy fsb-vel egyező vagy nagyobb;
Ramnak adjál 2.0v-t mert a gyártó specifikációja szerint 4-4-4-12 es időzítésekkel ennyi kell neki
a normális működéshez és állítsd be a Dram Frequency-t hogy az fsb vel egyező azaz 1:1
arányú legyen elsőre csak próbaképpen hogy így megy e a proci magasabb fsb-n is.A procid üzemfeszültsége 0.8500V-1.3625V közt normális, állíts be neki 1.3500V-t és kezd
el tovább emelni az fsb-t onnantól ahol az előbb elakadtál, figyeld a hőfokokat és tesztelj
hogy stabil e.Amikor már ezen a feszültségen nem stabil a proci akkor eldöntöd hogy adsz e még neki
+ feszt 1.3625V ig, egyébként még ez is normálisnak számít tehát ha bírod hűteni akkor no problem.Ha sikerült elérni a kívánt órajelet akkor a a Dram Frequency-t tedd az fsb nél nagyobbra.
Ha így nem indul akkor a Dram Timing Control: Manual és itt állítsd át az időzítéseket 5-5-5-15 2T re!
Írj majd hogy mi a helyzet!
-
Roba
tag
válasz
joker1220 #37208 üzenetére
Szia!
Találtam a neten P5Q Pro bios-ról képeket, de nem volt pont olyan, mint az enyém. Ezért úgy döntöttem, hogy leírom. PCIE-t mindig 100-on fixálom.
1.
Ai Overclock Tuner : auto / manual
Cpu Ratio Setting : 6-8.5/ auto
FSB Frequency : 333-tól
PCIE Frequency : 100
FSB Strap to North Bridge: Auto/200,266,333,400 mhz
Dram Frequency : Auto vagy fsb-vel egyező vagy nagyobb
Dram Timing Control: auto2.
Dram Static Read Control: auto
Dram Read Training: auto
Mem. Oc Charger: auto
Ai Clock Twister: auto
Ai Transaction Booster: auto3.
CPU Voltage: 0.85-2.1 V
CPU GTL Reference: auto/0.85-2.1 V
CPU PLL Voltage: auto/1.5-2.78 V
FSB Termination Voltage: auto/1.2-1.9 V
Dram Voltage : auto/1.8-3.08 V
NB Voltage: auto/1.10-2.20 V
SB Voltage: auto/1.10-1.40 V
PCIE Sata Voltage: auto/1.5-1.8 V4.
Load-Line Calibration: auto
CPU Spread Spectrum: auto
PCIE Spread Spectrum: auto
CPU Clock Skew: auto
NB Clock Skew: auto
CPU Margin Enchancement: Optimized5.
Cpu Ratio Setting: 6-8.5/auto
C1E Support: Enabled
Max. CPUID Value Limit: Disabled
Intel (R) Virtualization Tech: Enabled
CPU TM function: Enabled
Execute Disable Bit: Enabled
Intel (R) Speedstep (TM) Tech: DisabledEzek a beállítási lehetőségek. Cpu Spread Spectum: disabled! helyett nálam enabled van, mi a jelentősége?
Mit mire állítsak át, főleg 3. résznél?Köszi.
-
joker1220
őstag
Szia!
Először is próbáld meg visszaosztani a ramod, mert elképzelhető
hogy az a baja hogy további órajel emelést már nem bír az említett 1,9v-n,
vedd lejebb a ram szorzóját hogy alacsonyabb órajelen menjen
a memória, próbáld ki ezt.Energiagazdálkodási funkciókat kikapcsoltad?
Eist, thermal throttling, C1E....
Utána ha úgy megy, akkor ramnak nyugodtan adhatsz 2V-t (megfelelő hűtés esetén)
de annál többet ne, és tedd vissza ahogy írtad, hogy 840mhz felett menjen.PCI-E Frequency Fixálva van 100Mhz re!?
Az alább feszültségértékeknél van lehetőség normal beállítás megadására?
A bios írja az alábbi beállítások mellett hogy jelenleg milyen feszültségen mennek?MCH Voltage beállítási lehetőség van?
CPU GTL reference: auto (0.85-2.1 V)
CPU PLL Voltage: auto (1.5-2.78 V)
FSB Terminaton Voltage: auto (1,2-1.9)
DRAM Voltage: 1.8-1.9-2 V
NB Voltage: auto (1.10-2.20 V),
SB Voltage: auto (1.10-1.40 V),
PCIE Sata Voltage: auto (1.5-1.8 V)
Load-Line Calibration: auto
Cpu Spread Spectum: disabled!
PCIE Spread Spectum: auto
CPU Clock Skew: auto
NB Clock Skew: auto
CPU Margin Enchancement: OptimizedÜdv
-
Roba
tag
Üdv!
Régebben írtam, hogy le fogom cserélni a CM. Hyper TX3 evo hűtőmet egy jobbra. A kánikulában 2000 körül forgott a ventilátora és nem voltam megelégedve a hűtési teljesítményével sem. Jelenleg egy Arctic Freezer 13 Pro hűti a Q9550-et, amivel kb. 8 fokkal hűvösebb és venti fordulatszáma nem éri el a 800 rpm-et sem. A Bios sípolt az alacsony, induló fordulatszám miatt, aminek érzékelését letiltattam. Természetesen hőmérséklettől függően szabályozza azt a Asus P5Q Pro lapom.
Stabilnak tűnő beállítások:
2833 mhz Bios: 1,01875 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,000 V
3000 mhz Bios: 1,05625 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,040 V
3200 mhz Bios: 1,09375 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,080 V
3400 mhz Bios: 1,13750 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,120 V
3500 mhz Bios: 1,15000 V, Terhelve Heaven-nel, játékkal: 1,136 V, ezekkel a beállításokkal megy 8,5 X 420-at is, de a 2X2 gb. 800-as Geil Ultra 4-4-4-12, 1,8V memóriáknak a 840 mhz-hez 1.9 V-ot kell adjak.Egyik fórumozó írta, hogy feszültség emelés nélkül a lapok általában 420-as fsb-ig stabilak, ez igaznak látszik.(A 8,5 X 421-et nem próbáltam.) Egy biztos, hogy a 8,5 X 423-mal már nem tölt be a Windows vid-en: 1,1750 V-on sem (szerintem nem kevés neki), gondolom másnak is kellhet egy kis plusz feszültség.
Mivel már nincs meleg, új hűtőm van, és úgy néz ki, hogy egy elég jó C1-est fogtam ki, szeretném tudni, hogy vajon megy-e 3,7-3,8 Ghz-et egy-két teszt erejéig. Valószinűleg a 800-as memóriák korlátozhatják a tuningot, de szerintem 900-at vinniük kellene 5-5-5-15-ben 1,9-2 V-on, ami elég a 3.8 Ghz-hez.
A Bios-ban vannak AUTO-n hagyott beállításaim, ami általában tuningnál nem jók.
CPU GTL reference: auto (0.85-2.1 V), CPU PLL Voltage: auto (1.5-2.78 V), FSB Terminaton Voltage: auto (1,2-1.9), DRAM Voltage: 1.8-1.9-2 V (1.8-3.08 V), NB Voltage: auto (1.10-2.20 V), SB Voltage: auto (1.10-1.40 V), PCIE Sata Voltage: auto (1.5-1.8 V), Load-Line Calibration: auto, Cpu Spread Spectum: auto, PCIE Spread Spectum: auto, CPU Clock Skew: auto, NB Clock Skew: auto, CPU Margin Enchancement: Optimized.
Azt láttam, hogy általában a Cpu-n kívül a Cpu PLL-nek, az FSB Terminaton-nak, az NB-nek, az SB-nek stb-nak adtatok plusz feszültségeket. Ezekhez nem értek. Viszont úgy látom, hogy az fsb növelése miatt kell stabilabbá tenni ezekkel a feszültségemelésekkel az alaplapot. Mivel a szorzóm max. 8,5, így csak az fsb emeléssel növelhetem a procim órajelét.
Abban kérem a segítségeteket, hogy a 423-as, 430-as, 440-es, 450-es stb. fsb-hez (vagy órajelhez) a nálam auto-n lévő beállításokat milyen értékre állítsam ( amivel a procinak nem ártok), hogy stabil legyen.
Köszönöm.
-
joker1220
őstag
válasz
wd.taz #37204 üzenetére
Szia!
Azt jelenti hogy hány órajel ciklus alatt hajt végre a memória egy utasítást,
az 1T az a jobb beállítás mivel akkor órajelciklusonként hajt végre egyet,
2T esetében két órajel ciklus alatt hajt végre egy utasítást.Viszont a stabilításban is szerepe van, ha pld. tuningolod a memóriád akkor
érdemes inkább a 2T beállítást használni.,,A BIOS-ban a memóriával kapcsolatosan van még egy beállítás, de ez nem a memóriamodul, hanem inkább a memóriavezérlő sebességétől függ. Ez a Command Rate, azaz az utasítássebesség. Értéke 1T és 2T lehet. Ez határozza meg, hogy hány órajelciklus szükséges az adatot tartalmazó memóriamodul és chip kijelöléséhez. Az 1T beállítás gyorsabb, de sajnos csak általában egy, illetve két memóriamodul használata mellett működik stabilan -- ennél több egység esetében 2T-re kell átállnunk, ami viszont mérhető lassulást eredményez.''
Forrás; BIOS beállítások: 1. rész
-
wd.taz
aktív tag
Szia!
A kollégám most vett egy Lenovo G 580 i5 stb.
Megéztük a memóriákat, hogyan is üzemelnek (CPU-Z) ami feltünt, hogy 1T a CR.
A BIOS-ban nem lehet állítani semmit.Mit jelent ez az 1T? Az asztalin otthon 2T van állítva neki is és nem tudjuk, hogy mi is ez. 2db 4GB -os RAM van a laposban, de nem egyformák, lehet ettől 1 a T?
Tazi
-
joker1220
őstag
válasz
AkosAkos #37200 üzenetére
Ha nem tudsz CPU NB feszt állítani, akkor viszont a CPU NB Frequency-t vissza kell venned 9x es
szorzóra mert amikor emeled a belső órajelet, akkor emelkedik az is és ugyanúgy mint
a proci is egy bizonyos órajel felett már +feszt igényelne, viszont ha viszaveszed a szorzóját,
akkor ugye a normál alapértékhez közelebb mozog így nem kell feszt emelned.Viszont a HT Link Frequency ( nálad HT Bus speed ként szerepel) azt is vissza kell venni 9x es
szorzóra, mivel annak sem tudsz feszt állítani.Ahogy a képeken látszik 2300Mhz en megy most azaz 10x230 ból jön ki.
Ha visszaveszed 9x re akkor 9x230= 2070 en fog menni, tehát emelheted tovább a belső órajelet,
amég 2300 körül nem jársz megint az nb és ht freqivel.A ramot szintén vissza kell venni mert az is emelkedik ugyanígy a belső órajel hatására...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Horgász topik
- Óra topik
- Maximum két évet ad a 150 mm-es wafereknek a TSMC
- TCL LCD és LED TV-k
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10850K 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 6700K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- I5-13400F 2x16 GB RAM SEASONIC 750W TÁP GIGABYTE GA-B760M ZALMAN Z1 PLUS HÁZ GARANCIA!!!!!
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3003
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest