Hirdetés
- Majdnem száz játékhoz engedélyezi az FSR 4-et az új AMD Software
- Több új játék támogatásával bővült az Intel APO
- Csendes, slim profilú és madzagmentes Logitech klaviatúra, amit nem kell tölteni
- A Cougar félkörpanorámás mikrotornya fogadja a csatlakozóikat rejtő deszkákat is
- Négyeszközös HDD-ház érkezett a SilverStone műhelyéből
- Autós kamerák
- Milyen notebookot vegyek?
- Csendes, slim profilú és madzagmentes Logitech klaviatúra, amit nem kell tölteni
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem okoz az adattárolón hibát a Windows 11 augusztusi frissítése
- Majdnem száz játékhoz engedélyezi az FSR 4-et az új AMD Software
- Smart TV vagy TV okosító? Mi éri meg jobban ma?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anaren91
senior tag
válasz
joker1220 #36895 üzenetére
igen csináltam pill és feltöltöm őket képfeltöltés.hu ra aztán adok linkeket.
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0369_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0370_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0371_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/asdasd_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/trololo_www.kepfeltoltes.hu_.png -
joker1220
őstag
válasz
Anaren91 #36892 üzenetére
Töltsd le az AMD OverDrive nevű alkalmazást innen;
Ha feltelepítetted, válaszd a ''Board status'' nevű menűpontot, a
többivel ne foglalkozz és ebben ne is állítgass mert ha nem
kompatibilis a progi a lapoddal 100% ig akkor ez is marhaságokat
tud csinálni.A jó tuning bios ból kezdődik, nem szoftveresen.
-
Anaren91
senior tag
válasz
joker1220 #36891 üzenetére
Szia. a hőfokot azt Aida 64 el is néztem bár az hülyeséget mutatott mert volt h 7 foknak jelezte a magok hőmérsékletét. a realtemp nem támogatja a procimat úgyhogy kerestem valami PC Wizard 2012 nevű progit és az jelzett 32 fokot terhelés alatt. biosról majd csinálok képet amint visszajöttem óráról
szerk: vagy inkább jó főiskolás létemre hanyagolom inkább az órára járást úgyis másnapos vagyokXD -
joker1220
őstag
válasz
Anaren91 #36890 üzenetére
Szia!
Kizárt dolog hogy hűvösebb lenne a proci a szobahőmérsékletnél
Ez a szoftveres mérés átka, melyik programmal méred egyébként?
Rakd fel az AMD Overdrive-ot, és a board status nál nézd a hőfokokat.
Az hogy mivel, miből mit lehet kihozni az teljesen relativ, mivel egyik
alkatrész sem ugyanolyan még szérián belül sem.Prociból is van amelyik teljesen anti tuning és csak a gyári paramétereket
tudja tartani, valamelyik meg alapfeszen is úgy bírja az órajel emelést
hogy csak na.Mivel szorzózármentes procid van, így nem kell különösebben bajlódnod a
dologgal.Első lépésben kapcsold ki a bios ban az energiatakarékos funkciókat,
valamint a turbo core-t is hogy
ne piszkálják tuning közben az órajelet meg a feszültséget.Második lépésben pedig fixáld a bios ban a feszültségeket és órajeleket
manuálisan arra ami alapból meg van adva.Ha csinálsz egy-két képet a biosod vonatkozó oldalaíról akkor leírom hogy mit
mire.Vagy akár meg is írhatod hogy milyen beállításaid vannak
Ha ezekkel megvagy akkor tulajdonképpen csak annyi dolgod van hogy a proci
szorzót elkezded emelni lépésenként felfele és a windows ban figyeled a hőfokot
és futtatod a prime95 öt vagy a Linx et pár percig hogy stabil e, amikor alapfeszen
már instabil lesz, tehát kékhalálozik, akkor 1 lépéssel mindig több feszültséget adsz.1,5v nél ne adj több feszültséget neki semmiképp, a normál üzemhő vége pedig 70fok.
#36889 RetepNyaraB:
,,Nézd meg a proci tetejét egy vonalzó élével, fény felé tartva. Általában Gellért-hegy formájú
''
Ez hatalmas PH! aranyköpések közé feljegyeztetni tessék
-
Anaren91
senior tag
Sziasztok. Előre leszögezem hogy nem értek a proci tuninghoz. Ezért bocs ha értetlenül fogalmazok de ez van sprite. Szóval van egy AMD FX-6200 as procim 8 giga kingston hyperx ramom egy ASRock 970 Extreme 4 es lapom meg egy TT contac 21 léghűtésem. Az lenne a kérdésem hogy ezzel a hűtővel/lappal mennyire tudnám húzni a procit? és mennyi feszültséget kellene ráadnom pluszba? A proci alap beállításokkal nem nagyon melegszik szoba hőmérsékleten ( kb 20-25 fok van most itt)perpil alapjáraton 13 fok terhelés alatt se megy 40 fok fölé.
szerk: Borderlands 2 közbe kimaxolt grafikán ati kártyával physx high on ( ugye ilyenkor a proci végzi a physx et mert az ati nem támogatja) 32 fok -
RetepNyaraB
veterán
válasz
wd.taz #36888 üzenetére
Nem a hűtő szokott gond lenni, azt köszörülik CNC-vel
Nézd meg a proci tetejét egy vonalzó élével, fény felé tartva. Általában Gellért-hegy formájú
A gyárilag szállított mennyiséggel én kb három pasztázást hajtanék végre, ha nem dobnám ki rögvest kicsomagolás után az Actic MX4 javára. -
wd.taz
aktív tag
válasz
joker1220 #36886 üzenetére
A válaszok:
1: Két hete, amikor felszereltem az origi K2-t, teljesen szétszedtem a gépet, kitakarítottam, a kiszerelt alaplapra raktam fel a hűtőt és úgy vissza.
Havonta, rendszeresen takarítom a gépet, de akkor sem szokott poros lenni, mindenhol van rajta filter.2: A gyári pasztájával tettem fel (Schneekanone), ami valószínű, hogy "a" gond. Mivel csak egy egérpöcsnyi mennyiség volt, sok nem lehet. Valószínűleg ennyire nem tuti ez a paszta.
Esteleg nem terül rendesen, de ez akkor fog kiderülni, amikor leszedem. Aműgy polírozott a talpa a hűtőnek, így nem kell sok barázdát kitöltenie a pasztának. Levegő bubi... nem tudom, eddig sosem volt rá példa, de mivel ezt az anyagot nem ismerem, még lehet, hogy ez is előfordulhatott.
Azért az milyen már, hogy gondolkozok ezen az egészen és amikor megkérdezik, akkor zsigerből nyomom a válaszokat, pedig lehet erre nem is gondoltam, pontosabban a rutin + az évek miatt, úgy gondoltam, az kizárt hogy rosszul tettem volna fel a hűtőt.
Elbizonytalanodtam. Azért köszi.
-
válasz
#35202114 #36883 üzenetére
A BIOS-ban esetleg szét lehet nézni, milyen funkciók, állítási lehetőségek állnak rendelkezésre, illetve, ha mást nem, OS alól is lehet húzni a gépeket, amennyiben kompatibilis órajelgenerátort tartalmaznak, amit kezel pl. a SetFSB szoftverrel. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a notebook-ok tápellátását, hűtését a gyárilag megadott értékekre tervezik, tehát, ha húzod, jó eséllyel elfogy majd alóla a táp, vagy épp túlmelegszik a rendszer.
-
joker1220
őstag
válasz
wd.taz #36885 üzenetére
Akkor továbbra is kérdésem hogy;
1., Mikor volt utoljára portalanítva?
2., Amikor felraktad a hűtőt nem lehet hogy túl vastag réteg
hűtőpasztát toltál rá, ugyanis ha túl vastag akkor rendesen
szigetelni fog, tehát ellentétes hatást érsz el vele mint amit
kellene.A hűtőpasztának csak annyi a funkcióüja hogy a processzor
kupak felülete és a procihűtő alja ugye nem 100% ig illeszkedik
egymásra mert nincsenek összecsiszolvaIlyenkor kialakulhat egy apró légréteg ami rontja a hőleadó képességet,
a paszta arra szolgál hogy ezt a pici rést kitöltse.Tehát akkor annyit kell tenned hogy leszeded a hűtőt, letakarítod a kupakot,
és utána egy nagyon vékony réteg pasztát viszel fel. -
törölt tag
Sziasztok.
Van 1 ASUS X53B nootbukom AMD Brazos Dual Core E450 1,65GH-z-s procival.
Afelöl érdeklődnék hogy ezt lehet-e feljebb húzni? Ha igen akkor hogyan és meddig?A válaszokt előre is köszönöm.
-
joker1220
őstag
válasz
szilva01 #36880 üzenetére
Azt nézd meg hogy neki a magokra ír 53 fokot a proci kupakra meg 64 et ami kizárt dolog,
a magok nem lehetnek hűvösebbek mint a kupakhő az 100%Nem sok az egyáltalán, vannak olyan lapok amik a phenom II 555 nek simán alapból
ennyit adnak, persze jobb esetben 1,35 vagy 1,375v!Az pedig csak 2 magos és 3,2 az alapórajele.
Ez pedig egy phenom II X6, nem mind1
1,45 v ig nyugodtan adhat neki, ha bírja hűteni...egyáltalán nem magas fesz,
1,5v már az lenneEgyébként a gyári specifikáció szerint;
V core 1V - 1.475V ez a normális üzemfeszültség.
Maximum operating temperature 62°C tehát ha a kupak 64fok akkor az úgy nem
az igazi, persze prime95 nagyon meghajtja az biztos, de jobb hűvösebben... -
joker1220
őstag
válasz
wd.taz #36878 üzenetére
Hali
A ram időzítéseknek semmi köze ahhoz hogy a proci melegszik, továbbra is
az a véleményem hogy be kellene szerezned egy normális procihűtőt!Például egy ilyet, elég jó árban van;
Ekl cold tower Amd procikhoz!!!
Más megoldás nincs, vagy ne tuningolj
Üdv
-
siwok1
tag
Én csak azt szeretném kérdezni, hogy 775 ös foglalaton mi volt a legnagyobb FSB amit elértek? tud róla valaki. Én nekem 500Mhz lett a vége atomstabilan. 600Mhz-nél meg fagyott, de még ment egy órát.
???
-
siwok1
tag
-
Hi
Érdeklődnék.
Az aláírásomban lévő konfigról lenne szó...
Kicsit megpöckölném a rendszert, de utoljára talán P4-nél csináltam ilyet...
Most is csak kíváncsiságból teszem... szóval.
Van ez a "GT frequency:1100" ha ezt emelem, azzal mit érek el?
Valamint mi az az egészséges hőfok/fesz arány, ami még barátságos a procinak 7/24-ben?
Elsőre ezt hoztam ki belőle, de gondolom van még csiszolni való rajta...
Előre is köszi. -
rostiron
őstag
válasz
RetepNyaraB #36869 üzenetére
Nekem se lehet több annál, de úgy vagyok vele: jobb a békesség.
Ellentétbe veled én már nem akarok több gépet venni ezt akarom használni még 40 évig.
Egyébként itt az aprón néztem ki magamnak azt a NB hűtőt, a fetekre meg friss GAP-PAD-al raktam fel a bordákat . Szerintem felfekszik rendesen.
Megpróbálok minél olcsóbban keríteni rá egy jó hűtőt azt lesz ami lesz. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
rostiron #36868 üzenetére
Aha, jó lehet az, ha rendesen felfexik...
Nekem 450 Fsb-nél szokott olyan 60 fok, vagy felette kicsivel lenni a NB. Ez persze randán meleg, csak nekem össze van hőcsövezve az egész szakramentum és túl sok mindent kellene kicserélnem. Melegedjen, aztán ha beszart végre (persze remélem minél később
) akkor kidobom és veszek valami modernet
edit: egyébként sok cégnek van NB hűtője, pl a Xigmatekről is jó tesztek vannak és gondolom olcsóbb a Thermaltake-nél. De nem néztem utána
-
rostiron
őstag
válasz
RetepNyaraB #36865 üzenetére
-
Sigurd
tag
-
ViZion
félisten
A gépem a fentebbi tuningal ATOMSTABIL.
Illetve NEM
Csak és _kizárólag_ flash alatt dob BSoD-t. Még lejjebb vett tuningal is, ram és CPU-NB tuning nélkül is hajlamos elhasalni egész oldalas flashnál. Sem LinX, sem IBT, sem Prime alatt nem produkálta...
Szal. Adobe, énígy szeretlek!
Rákeresve neten nem egyedi probléma, talán a HW gyorsítás és az új VGA is bejátszik, de akkor is... -
person
senior tag
Sziasztok! (itt is felteszem, nagyobb az élet)
Adott egy Lenovo G575GL, AMD E-300 apu 1.3-on. Van lehetőség húzni rajt? És ha igen mivel? Nem idegen számomra az overclock csak asztalin és elég rég foglalkoztam már vele.
-
szilva01
őstag
válasz
rostiron #36857 üzenetére
Attól függ hogy mennyi +feszt kap/kapna tuning alatt és így hány fokos lenne gyári bordával. Ha nem tuningolod/nem kap feszt a chip akkor szerintem felesleges kiadás.
Én személy szerint soha nem vennék ilyen hűtést nem procira mivel akkor már (szeintem) az extrém tuning határait feszegetném ahol hosszútávra nem lehet tervezni mert a feszültség kicsinálja az alkatrészeket...
Sigurd: A memóriához csak akkor kell nyúlni hogyha elérted a maximum szorzót és az FSB-t kezded el emelgetni. (vagy hogy hívják, amd procikban nem vagyok annyira otthon...) Ekkor megnő a ram órajele is, ekkor kell csak foglalkozni a ram fesszel és időzítésekkel.
-
rostiron
őstag
Sziasztok
Lenne egy kérdésem,lehet hogy ebbe a topikba jobban illik. [link]
-
unravel
őstag
üdv
ez a konfig húzható?
alaplap: ASUS P5K SE
CPU Type DualCore Intel Core 2 Duo E6750, 2666 MHz (8 x 333)
Cooler: DEEPCOOL Ice wing FS
Motherboard Chipset Intel Bearlake P35
System Memory 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Kingmax KLDD48F-A8KB5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM3: Kingmax KLDD48F-A8KB5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Video Adapter NVIDIA GeForce 210 (1024 MB)Ha igen:
Mely alkalmazásokra van szükségem?
Mit állítsak át? Segítsetek kérlek, tényleg szájbarágósan -
Sigurd
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Opteron 270-es cpu (osp270faa6cb), alap 2ghz, emelni szeretném az órajelet.
A lap ASUS SK8V, Ram Samsung M3 12L2920CZ3-CCC ECC, @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) / 11-14-2 (RC-RFC-RRD).
Nem találtam a neten arra egyértelmű képletet, vagy bármi irány mutatót, hogy ha emelem az órajelet, akkor mennyivel kellene emelni a a feszültséget.
Még abban sem vagyok biztos, hogy mennyi a gyári feszültség, ami kell neki.
Az alaplap automatikusan 1.20V-ot ad.
Találtam ilyet:
OSP270FAA6CB
2 GHz 2x 1 MB 1 GHz 10x 1.25 68 W Socket 940 2005
Az AMDGeeks szerint 1.30-1.35V.
http://www.amdgeeks.net/processor/OSP270FAA6CB/AMD-Dual-Core-Opteron-270
Most a buszsebességet emeltem 200Mhz-ről 220-ra, mert a szorzó maxon van.
1.20V-on volt, 1.275V-ot adtam neki. Terhelésen stabil most.
Kérdésem így az lenne, hogy milyen szabályok szerint emeljem a feszültséget, és hogy
a memória időzítést kell-e állítanom?
Köszi! -
barisj
aktív tag
Helló!
Érdeklődnék,hogy egy Intel Pentium 4 3.00 GHZ/1M/800 478 SL7E4 (prescott D0 stepping) procit lehet e tuningolni egy asus p4p800 se lapban?
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36848 üzenetére
A végeredmény 3,5 GHz és 2400 CPU-NB. Feszek: CPU 1,40 V ami felmegy ~1,416-1,46 V-re, de az utóbbi ritkább (Auto-n végig 1,440 V volt, ami még feljebb is ugrott LLC-vel). CPU-NB feszt is az auto állás alá tudtam erőltetni, 1,2 V
Feszt offset módban "bejátszottam" erre az értékre, van C'n'Q is.
12 kör LinX stabil, nem vártam továbbmajd kiderül flash alatt... 46+ GFlops, vagyis 1,5-el több, mint korábban. Ez így jó kompromisszum, nem is melegszik.
Köszönöm a segítséget! -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36846 üzenetére
Próbáltam több FSB-t is, de sajnos nem volt stabil. Ami jelenleg a legjobb, az a 200×17,5 ezzel a fesz is 1,404-1,464 között van, de ált. 1,416 V.
Memória nem autón, hanem a gyárin van, így stabil, korábban ez is borult. 44-45 GFlops-hoz képest ez jó 46 GFlops és stabil. Megpróbálok CPU-NB-t emelni kicsit. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36844 üzenetére
Gyanítom megvan a hiba oka... arra nem gondoltam amíg fentebb felhívtad rá a figyelmem, hogy a ramot sz@rul állítja be. Sokkal szűkebbre veszi az időzítéseket auto-n, ami nagyobb gond lehet, mint a fesz ugrálás. Amúgy is BSoD-k vannak, nem fagyás, ami inkább ram hiba szokott lenni. Most is a 225×16-nál a CPU-Z szerint 9-9-9-25-34 helyett 8-8-8-20-27 volt, persze rögtön crash, ahogy elkezdtem terhelni.
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36843 üzenetére
persze, turbo kikapcs alap. Korábban próbáltam már, de ált. a legkisebb FSB állítgatásra is repült a dolog... Azért adok neki még egy esélyt.
Azon agyaltam, hogy hagyom az LLC-t bekapcsolva, 1,46 V még nem halálos, és nem is folyamatosan tolja ezen (ekkora terhelést ritkán kap a gép mint tesztben).Amúgy ezzel a procival mire van esély? Most 4× 3,5 GHz fixen, jónak tűnik... lehet ennyi van benne? Nagyon feszt adni nem akarok már. Így emeljem az FSB-t esetleg?
-
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36842 üzenetére
Néha az is segít ha nem csak szórzóval emelsz hanem alacsonyabb szorzó és
picit magasabb ref clock, persze akkor a ram is emelkedik némileg és vissza
kell venni 1 szorzóval lejebb.Probáld ki azt hogy úgy hozod ki a 3600mhzt mondjuk hogy 200 x 18 helyett
225 * 16 -ot állítasz be, csak vedd vissza a ramot egy szorzóval lejebb,
azaz ne 1600 on menjen hanem 1333 on, és ahogy lépteted a belső órajelet
felfele úgy is látod hogy a ram mennyit emelkedik.HT és NB órajelet is vedd vissza egy szorzóval lejebbre (1800Mhz) mert azok is
emelkednek a belső órajel emelés hatására!Szerk: A turbo core-t kikapcsoltad ugye?!
-
ViZion
félisten
-
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36839 üzenetére
Nekem egy Asus M4A-77T lapom volt és pont ezért szabadultam meg tőle,
ugyanez volt egy az egybe a baja, képtelenség volt benne tuningolni mert
olyan feszültség ingadozásokat generált hogy nemigaz:SEz nem Am3+ meg AMD jelenség, ez ASUS jelenség, ebből is látszik
hogy kizárólag a prémium kategóriás termékeikkel foglalkoznak, a többi
meg le van sz@rva, és ez igaz az alaplapokra meg a vga-k ra és a
notikra is. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #36838 üzenetére
Nah ezzel van tele a tököm! LLC disabled, Manuálban 1,4065 V indulás után 1,392 V terhelés nélkül, terhelve lemegy 1,368 V-re... nah ehhez állítsam be? Ehh, f@szom a nagyon márkás ASUS lapba -ők meg AMD-re terelnek, kíváncsi lennék más AM3+ deszka milyen.
Mondjuk van ennek a mobonak két komolyabb változata, lehet nem véletlenül sz@r itt a fesz -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36835 üzenetére
Nah, ramot átállítottam. PCIe freki fixre, LLC ki, HT és NB is 2000-re. CPU-t 17×200-on indítom. CPU V alapra, insta crash
Átállítottam a CPU feszt, linx alatt borult, és manuálban is elment a fesz:
1,35 V -> 1,344 ; 1,375 V -> 1,368, ami terhelésre 1,356 V lett + Crash
Most 1,4 V-re raktam, LLC be, azt írják angol fórumon, h menjen... így 1,416 alapból, terhelve LLC 1,45 V 1,456 V-re tolja. -
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36834 üzenetére
Nos!
Át kéne állítani a ram időzítést mert a gyári spec szerint
1600Mhz 1,65v és 9-9-9-27 en kell lennie.Neked most ugye 9-9-9-24 és 1T, állítsd át a bios ban
a 24 et 27 re és az 1T legyen 2T!CPU/NB Freq et állitsd be manuálba 2000Mhz re.
HT Link Freq is 2000Mhz legyen.Manuálisan állitsd be ezeket az értékeket!
Utána lőjj egy újabb CPU Z képet CPU és Memory fülről!
-
ViZion
félisten
siwok1:
Nálam is ez lehet a baj... megy a linx, CPU 1,4V... majd putty 1,38 V és 2 sec múlva már kék...Tudom én, hogy verseny van, és az átlag ember csak a számokat nézi, de azért OC lapban lehessen már fixen adni feszt... csakhogy akkor a frekit nem veszi le a C'n'Q, ezzel nem tudok mit kezdeni.
joker1220:
Prime helyett én LinX-et (IBT ez is kb.) használok, ott 2-3 körön belül kiderül, ha hiba van. Az még a baj, h a proci alap adatait is innen-onnan szedtem össze... CPU 1,35-1,55 V úgy tudom, CPU NB az passz, auto -
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36831 üzenetére
Rendben!
Akkor fixáld a feszültségeket, a HT legyen 2000mhz, NB 2000mhz, és a pci-e freqi 100 ra manuálisan.
A proci legyen alapfeszen fixálva.
A proci órajelét meg szorzóval kezd el emelni mindig csak 1 et léptess felfele,
aztán 5 perc prime95 teszt és nézd a hőfokokat hogy ne legyen gond!Amikor instabillá vállik a rendszer, akkor írj hogy alapfeszen meddig bírta az órajel
emelést!Ramot nem is kell hogy húzd, milyenek az időzítések!? Tudsz felrakni
CPU-Z képeket!? -
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36830 üzenetére
Háát ja. Ha nem manuálon van, akkor bizony elmászik a feszültség, még auto-n a legjobb, igaz kicsit magasabb, de itt a legstabilabb. BIOS-t már 3-at próbáltam, ASUS levelezés megvolt... ez AMD fícsör, hogy játszik a fesszel, viszont fixált feszeknél nincs C'n'Q, amit azért szeretnék...
HT link az a chipset felé van, úgy tudom az nem sokat jelent. tesztekben nálam az 1800-2000-2200 között semmi látványos eltérés nem volt.
NB meg a lvl3 cache és a ramhoz kell, de ennél sem volt látványos eltérés, ramot nem akarom húzni, 1600@1,65V stabil, felette próbálgatva borult anno. -
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36829 üzenetére
LLC = Load Line Calibration, nem az AMD találta ki, már a Core2 érában is bőven jelen volt,
amennyire én tudomTehát tökmind1 mit állítasz be, nem azokat az értékeket kapod!?
Mert lehet hogy ez a rohadt nagy probléma!
Bios frissítés nem áll rendelkezésre!?
HT sebessége számít, ráadásul nem kicsit.
SPeti1984: Ezzel csak a proci órajelét emelted, nem állít semmihez semmit sem,
neked kell megtenni, milyen beállítási lehetőségeid vannak!? -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36823 üzenetére
Nah, kezdem az elején... Mint megtudtam, az AMD fergeteges újítása ez a LLC, ami a terheléstől függően változtatja a feszkót. Ezzel alá is vágtak a tuningnak, a fogyasztást viszont csökkentették, így beférnek adott TDP-be a kockáik. Ezért is lehet, h AM2+ deszkán jobban ment a tuning, most egyszerűen nem akar beállni.
Az alap probléma, hogy a C'n'Q-t manuális feszültségen kikapcsolja. Másik gond, hogy terhelés alatt tartja a beállítottat, majd drop van...
CPU-m sem a legjobb darab, magfeloldás sem ment munkatársamnak sem, szal. lehet, h tényleg ennyit bír
Akkor a BIOS tuning beállításaim:
AI OC tuner: jelenleg AUTO, de volt manuálon is
OC tuner: Cancel
CPU ratio: 17
Mem freq: 1600 (auto módban nem ezt állítja be)
CP/NB freq: 2200 (auto módban 2000, volt 2400-on is, de levettem, hátha ezért borul néha)
HT link: auto (auto 2000, manuálba raktam feljebb is, de ahogy olvastam nincs értelme)
CPU spread: auto (disablednél is volt drop)
PCIe spread: auto
EPU power saving: disabled
DRAM timing és driving: auto, jól állítja be ahogy néztemCPU LLC: volt már mindenen (auto, enabled, disabled)
CPU/NB LLC: dettó
CPU Offset sign: +
CPU offset voltage: auto jelenleg, így 1,440 V Kézzel állítgattam, elég rakás f@s az offset mode, mert nem annyit léptet, amennyit ír...
NB offset sign: +
NB offset voltage: auto jelenleg
DRAM voltage: 1,65 V ennyi kell neki
többi auto-n van, amennyire látom gyári feszen. -
SPeti1984
senior tag
válasz
joker1220 #36827 üzenetére
Megnéztem a biost és ott van olyan hogy 5-10-...30%-kal emeli az órajelet. Gondolom ez akkor mindent amit kell ahhoz hozzáállít. 10%-osat ki is próbáltam ment is vele a gép. Amúgy biosban 57-58 fokot ír és asszem 66-ra van beállítva hogy jelezzen vagy kapcsoljon ki valami ilyesmi rémlik nekem.
-
joker1220
őstag
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Adott egy P4 630 3GHz-es S775 CPU + gyári hűtő és egy Asus P5GDc pro alaplap. Ezt szerintetek mennyire érdemes tuningolni? A gyári hűtő miatt kb mennyire lehet húzni? Egyáltalán hol lehet beállítani vagy milyen értékeket? Esetleg valaki segítene ebben? Biosban mit kell keresgélni?
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #36821 üzenetére
Találtam google be képet a biosod Ai Tweaker részéről, ezeket írd le légyszi hogy milyen értékek vannak beállítva, úgy látom hogy mindenhova írja hogy min megy és mellette jobbra van a beállítási lehetőség;
CPU & NB Voltage :
Offset Mode Sign :
CPU Offset Voltage :
CPU/NB Offset Mode Sign:
CPU/NB Offset Voltage:
CPU VDDA Voltage:
DRAM Voltage :
NB Voltage:
NB HT Voltage:
NB 1,8V Voltage:
SB Voltage:
#wd.taz:
Szívesen, alapmű
Én is átrágtam egy párszor magam rajta
-
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36820 üzenetére
Cpu-t fixáld alapfesz re manual ba.
Ai Overclock Tuner: Manual
OC Tuner: Itt is manual ha van ilyen, vagy ird hogy mik vannak!
CPU Ratio, ezt állitsd be egyel feljebb mint az alap órajel.
CPU Bus: 200
PCIE Freq: 100
Memory Freq: 1600Mhz
CPU/NB Freq: 2000Mhz
HT Link Speed: 2000Mhz
CPU Spread Spectrum: Maradjon Auto-nMilyen beállítási lehetőségek vannak még?
Turbo Core-t kapcsold ki.
CnQ-t is kapcsold ki, ha magátol nincs az is jó, tuning alatt ne legyen
bekapcsolva mert babrálja a feszt meg az órajelet.Memória feszt is fixáld, ha jól tudom neked is 1,65V kell a gyári előírás szerint
az 1600Mhz -hez.Memória fő időzítéseket fixáld be 9-9-9-27 és 2T re.
Ha megvagy ezekkel a beállításokkal akkor save and exit.
Aztán windowsba légyszi csinálj screenshot egy aida64 túlhajtás ill érzékelő oldalról is, valamint egy CPU-Z főkép és memória oldalt!
Drop al ne foglalkozz, minden lap Vdroppol valamelyest.
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36819 üzenetére
A legnagyobb gond az, hogy fesznél van auto, offset és manual mód, meg ugye LLC...
Manual mód jó lenne, de akkor nincs C'n'Q, ami hasznos azért, netezésre minek húzni a procit. Offset módban nem lehet rendesen beállítani, drop van terhelés alatt... ez a legnagyobb baj. PCIe freki az mindig 100, azt nem tuningolom, a deszka sem.
Ramot sem húzom, 1600 jó neki.
bios képek
Esetleg a tuning okozhatja a grafikai progikban a random fagyásokat? Mondjuk játékokban nem volt... durva.
Most dolgozom, de majd foglalkozok vele, és kereslek, ha nem gond.
Magfeloldás nem ment nekem sem, és a kollégám lapjában sem (az Ő prociját sikerült négymagosítania) Négy mag elég is lenne, frekiben 3,6-3,8 lenne az álom, bár így is elég mindenrecsak nem tudom miért van néha fagyás, ill flash alatt BSoD...
RAM teszt is volt, Prime alatt is és memtest-el, ramok fesze megemelve a gyári értékre.Az FX-ek jobbak? Nekem játékra és melóra kellene (Photoshop, Corel), nem tudom érdemes-e cserélni...
-
joker1220
őstag
válasz
ViZion #36818 üzenetére
Mivel én feloldva használtam, így irreleváns amit mondok mert +2 maggal már más
fesz értékeket kellett beállítani.Neked is figyelmedbe ajánlom a linkelt írást amit az előző hsz ben írtam, olvasd át
abból mindent megtudsz.Egyébként először úgy indulj el, hogy fixáld a feszültség értékeket mert ha nem fixálod
pl a pci e freqit akkor simán kinyirhatod a videokártyád, ráadásul auto fesz beállításokkal
ne állj neki tuningolni mert többet ártasz mint használsz.Csinálj egy fotót a biosod beállítási lehetőségeiről, mivel már rég volt asus deszkám
igy nem tudom hogy mit lehet és mit nem.Az a gond hogy a proci hűtőd nem igazán fogja tudni hűteni tuningolva ezt a procit
normálisan.Majd meglátjuk meddig jutunk el.
Szerk: Nemrég váltottam FX 4100 ra, túl bika volt az a procc x6 ként
Ez kb fele annyit fogyaszthat
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36817 üzenetére
Látom Neked is 960T kockád van... Rád vártam!
Enyém nem egy jól sikerült darab... 17×200 @3,4 -en van, minden auto, mert így kap elég feszt, viszont flash alatt néha BSoD van. ram teszt is volt, stb... érdekes, h linX és Prime alatt is stabil. Szerintem ez flash hiba.
Viszont 3,4 fölé nem tudom linX stabilan húzni, ált. 1-2. körben elszáll. RAMokat nem húztam, CPU-NB 2,4-en volt, levettem 2,2 GHz-re, fesz auto-n (így kicsit túlfeszeli az ASUS deszkám sztem).
Tudnál mondani beállításokat, feszültségeket esetleg? -
joker1220
őstag
válasz
wd.taz #36813 üzenetére
Szia!
Nem rossz eredmény, nekem egy x6 1605 re oldott x4 960T volt és az
1,425v ment 4,2 Ghz-t, tovább nem is próbáltam mert alapból is elég volt
a kraftA cpu z valószínű hogy azért mutat többet mert picit több feszt kaphat
a cucc mint amit beállítottál, tehát alapból túlfeszeli a lapod egy kissé.Mindenesetre ez nem gond, nem egy nagyon nagy feszültségérték.
Ráadásul terhelés hatására úgyis kicsit visszaesik a feszültség a drop
miatt, így legalább pont úgy fog menni ahogy beállítottad!HT-t emeld nyugodtan 2000Mhz re, azt eléggé lent hagytad, pedig
gyorsulni fog tőle a cucc és amúgy is 2000mhz az alapCnQ az az energiatakarékos funkció, ha jól emlékszem 23x cpu szorzóig működik.
Secure Virtual Machine azt akkor érdemes bekapcsolni ha használod a Virtualizációt,
maradhat kikapcsolva nyugodtan.Virtualization: a processzorokba épített virtualizációs technológia engedélyezése vagy letiltása. Akkor kell bekapcsolni, ha használunk valamilyen virtuális gép szoftvert (Windows Virtual PC, VMware stb).
CPU Enhanced Halt (C1E) vagy AMD C1E: a CPU energiatakarékos funkciója, amely minden új processzorban megtalálható. A C1E, azaz az Enhanced Halt State engedélyezése szoftveres órajel- és feszültségcsökkentést tesz lehetővé.
CPU Thermal Throttle az pedig egy beépített túlmelegedés elleni védelem, egyszerűen
vész esetén csökkenteni tudja a proci az órajelet hogy ezzel is megakadályozza a
túlhevülést.A 70-72 fok az rohadtul magas, szerezz be egy normális hűtést, vagy ne tuningold
ennyire mert ez már nem igazán tesz jót a procinak.Arra törekedj hogy 60-65 fokos legyen prime95 és linx alatt is, terhelve.
A bios ban azért ír 65 fokot mert akkor még nincs terhelés alatt egyáltalán, de
ha alapból ennyi az már sok.Határozottan jobb hűtésre van szükséged!
Tedd fel az AMD Overdrive-ot és ott is nézd meg a hőmérsékleteket. ( A tört aida nem igazán pontos, nálam is 10 fokkal többet írt mindenre az Overdrive mint az aida. )
Sok sikert!
-
barisj
aktív tag
válasz
KAMELOT #36796 üzenetére
csak eladtam a s1155 konfigomat. és aztán 1hónap mulva ujra vettem gépet
és ez volt már alapból. csak gondoltam felújítom
most eddig ez van:
Asus P4P800 SE
Intel Pentium 4 3ghz 1M/800/HT Prescott + Thermaltake huto
Sapphire HD2600XT 256mb 128bit GDDR3
3x1gb Kingmax DDR 400mhz
WD Blue 160gb SATAII
CM Elite 341 2db 12cm ventiés most tervezek venni egy Zalman Fatal1ty FS-C77 proci hutot + egy jó pasztát. ha igy se lesz jó,akkor eladom az egészet!
-
wd.taz
aktív tag
Sziasztok!
Kihoztam a 1090T-ből 4GHz-t, FSB emeléssel.
A következő beállításokkal::
- CPU FREQ : 250MHz
- PCIE FREQ : 100MHz
- CPU szorzó : x16 (ezt nem szabad feljebb venni, mert akkor csak sötétség van)
- CPU Voltage : 1,4250V (a CPU-Z ide 1,448-at ír ??? ezt hogy ? Ad még neki magától?)
- NB FREQ : x8; 2000MHz
- CPU NB Voltage : 1,1500V
- HT BUS : 1600MHz
- DRAM : 1666MHz ( itt vannak fix értékek, azok közül választhatok, ahogy emelem az FSB-t ezek is változnak)- C'n'Q : Disable
- Secure Virtual Machine : Disable (Ez mire való?)
- Enhanced Halt State(C1E) : Disable (Ez mire való?)
- CPU Thermal Throttle : AutoPrime 95 megy rendesen, viszont a Linx-el 3-4 perc után 70-72°C a kupakhő?, így azt nem is erőltettem. Pedig a K2 teszi a dolgát tisztességgel.
A BIOS-ban olvasható 65°C max. érték az a kupakra, vagy a maghőre vonatkozik egyébként? 13-14°C a különbség a kettő között, ez állandó, pl: 43 kupak; 29 maghő.Észrevételeket, javaslatokat várok, ill. a kérdésekre válaszokat.
Köszi. Tazi
-
adam320
senior tag
off: üdv,nagyon rég jártam itt,sokat változott a topik
az 'én időmben' még az e5xxx e6xxx e8xxx ek voltak a menők,hihetetlen
-
siwok1
tag
Értem. Kár. Pedig szerintem ott még lenne egy két érdekes eredmény ha lehetne állítani. Mert h az IMC-je a legtöbbnek 100Mhz........................................................................
Gondolom elfüstölés védelem az intel részéről, meg memoria védelem. Önző hardveres szakik. -
siwok1
tag
De melyiknek lehet állítani az FSB-t???
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Gépem az adatoknál... A beállított 3,4 GHz-en néha kressel a gép, főleg flash alatt. Már auto-ra raktam a feszt, de akkor is... A "kezdetekben", mikor megvettem a procit ezzel atomstabil volt, sem IBT, sem LinX nem akasztotta ki... ezek most sem fektetik meg.
RAM-ot is teszteltem pár órát, elvileg jók... A nagyobb baj az, hogy a Photoshop is eldobja magát - igaz más program nem- mondjuk ez elég intenzíven használja a gépet. Most megpróbálok egy másik Trial-t telepíteni, hátha...
Mi okozhat ilyen instabilitást?jah, Prime blend test is fut egy ideje... stabil a dolog. Lehet a PS-em kellene újrahúzni?
-
-
siwok1
tag
válasz
FireKeeper #36803 üzenetére
Na akkor a Sandy kilőve...Tudna valaki mutani linket ahol érthetően tesztelték a különbségeket a technológiák között.
A 775 üs lapoknál nekem a buso freki emelése számít igazán.
Egy kis matek:
266*11=2933 mem write :5600MB/sec
450*7=3150 mem write: 9400MB/secpedig csak 217Mhz el emeltem az órajelet...................
-
siwok1
tag
Szerintem a jó tuning a busok emelésén múlik avagy tévedek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós kamerák
- Villanyszerelés
- Milyen notebookot vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Formula-1
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Sorozatok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 9800X3D / RTX 5070Ti / 32GB DDR5 /1TB SSD
- KIÁRUSÍTÁS - egybe 4db RTX 4070-es Legion Pro 5 gép eladó - 2M Ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S9+ 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest