- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Új cégtől származó rendszerchipról árulkodik a Lenovo friss platformkódja
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- Dell notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gigi571
csendes tag
válasz soldi3r #3098 üzenetére
Szia!
Ha most működik, akkor ne kínlódj külső drájverekkel, használd a SuSé-ét.
A "debuginfó" végűek biztosan nem kellenek, a "xen"-esek sem, az virtuális géphez kell, a keresőbe beírod, hogy kernel, és megnézed, hogy a "kernel-desktop", vagy a "kernel default" van-e feltelepítve, és annak megfelelő "broadcom-wl-kmp-..." drájvert hagyod fenn. A többi "broadcom-wl-kmp-..." drájvert törölheted.
A képen lévő első ötöt hagyd fenn.Üdv: Gigi
[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz soldi3r #3098 üzenetére
a gugli megis a baratom (es a suse viszont meg nem), talaltam egy elvileg megfelelo drivert hozza
SUPPORTED DEVICES
-----------------
The cards with the following PCI Device IDs are supported with this driver.
Both Broadcom and and Dell product names are described. Cards not listed
here may also work.
BRCM PCI PCI Dell
Product Name Vendor ID Device ID Product ID
------------- ---------- --------- -----------
4311 2.4 Ghz 0x14e4 0x4311 Dell 1390
4311 Dualband 0x14e4 0x4312 Dell 1490
4311 5 Ghz 0x14e4 0x4313
4312 2.4 Ghz 0x14e4 0x4315 Dell 1395
4313 2.4 Ghz 0x14e4 0x4727 Dell 1501
4321 Dualband 0x14e4 0x4328 Dell 1505
4321 Dualband 0x14e4 0x4328 Dell 1500
4321 2.4 Ghz 0x14e4 0x4329
4321 5 Ghz 0x14e4 0x432a
4322 Dualband 0x14e4 0x432b Dell 1510
4322 2.4 Ghz 0x14e4 0x432c
4322 5 Ghz 0x14e4 0x432d
43224 Dualband 0x14e4 0x4353 Dell 1520
43225 2.4 Ghz 0x14e4 0x4357
43227 2.4 Ghz 0x14e4 0x4358
43228 Dualband 0x14e4 0x4359 Dell 1530esetleg a feltelepiteseben tudna valaki segiteni?
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
válasz soldi3r #3097 üzenetére
feltettem az osszes elerheto broadcom drivert
jelenleg mukodik, esetleg hogy tudnam kideriteni melyik lett a nyero? az egyesevel es kulonbozo variaciokkal valo vegigprobalgatas nelkul?
at szeretnek koltozni majd egy nagyobb ssd-re, ugyhogy nemsokara ujra kell telepitenemE30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
válasz Gigi571 #3096 üzenetére
annyi lett a kulonbseg, hogy aktiv lett, de csak a yast mutatja aktivnak, a kapcsolatkezelonel meg mindig szurke a vezetek nelkuli lehetoseg
egyebkent service tag alapjan ez egy dell dw1504-as kartya
jol ertelmezem ezt a sort? ez egy bcm 4313-as chip?<6>[ 53.405344] bcma: Found chip with id 0x4313, rev 0x01 and package 0x08
amit itt nem talaltam meg tamogatottak kozott
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
válasz Gigi571 #3093 üzenetére
akkor ugy nez ki nekem nincs szerencsem, meg mindig nem latja a vezetek nelkuli halozatokat a halozatkezelo
megprobaltam meg a b43-firmware-t is feltenni, nem sok sikerrel32: PCI 200.0: 0280 Network controller
[Created at pci.319]
Unique ID: B35A.Inj8P8Ba6_6
Parent ID: qTvu.Gi+wxXgWzS2
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.1/0000:02:00.0
SysFS BusID: 0000:02:00.0
Hardware Class: network
Model: "Broadcom Network controller"
Vendor: pci 0x14e4 "Broadcom"
Device: pci 0x4727
SubVendor: pci 0x1028 "Dell"
SubDevice: pci 0x0015
Revision: 0x01
Memory Range: 0xf7d00000-0xf7d03fff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 4 (no events)
Module Alias: "pci:v000014E4d00004727sv00001028sd00000015bc02sc80i00"
Driver Info #0:
Driver Status: bcma is not active
Driver Activation Cmd: "modprobe bcma"
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #24 (PCI bridge)E30 (oo=[][]=oo)
-
Gigi571
csendes tag
válasz soldi3r #3092 üzenetére
Szia!
A YaST2-be belépsz, Szoftver telepítése/eltávolítását elindítod, a keresőmezőbe beírod a "broadcom"-ot
és kiválasztod a listából a "broadcom-wl"-t és telepíted. Újraindítod a gépet, és utána még konfigurálnod kell a hálózatot. Típust nem írtál, de ha szerencséd van olyan kártyád van amit támogat.
Remélem sikerül.Üdv: Gigi
-
soldi3r
veterán
jonapot!
a kb fel eve hasznalt a linux mintet valtottam le opensuse 12.2-re
viszont a broadcom-os halokartyat nem tudom mukodesre birni, pedig a yast hw informacioja alapjan latja a kartyat, viszont a halozati beallitasoknal csak az ethernet kartyat talalom, vezeteknelkulit nem
mit kellene meg feltenni hozza?E30 (oo=[][]=oo)
-
Kiskutyák
aktív tag
Sziasztok!
A gondom a következő: Linuxhoz nem értek! Itt kezdődik, ezért kérdezek.
Adott egy suse linux (2.6.18.2-34-default) fjál szerverként üzemelt. Mefőtt alóla a táp, alaplap, vga.
cserélve lett alaplap, proci, ram, táp. Két vinyó volt benne RAID1-be kötve, amit sikerült is talpra állítanom, tehát a rendszer elindult hiba nélkül.
Viszont a LAN drivert nem tudom feltelepíteni, és ebben kérném a segítséget. Az alaplapi driver cd-n van linuxos driver a lanhoz. Terminalba ha kiadom neki a parancsot, kapok vissza egy olyan hiba üzenetet, hogy:
"Check old driver and unload it" és itt megáll a tudomány, próbáltam keresni google--ba, de nem jártam sikerrel.
És sürgős lenne, hogy mielőbb újra be legyen pattintva a hálóba.
ifconfigra nem kapok vissza ethx számot, azonosítót.
Ötlet?"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat!A kis emberek mindig ezt teszik de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz."
-
őstag
ati driver van, ami működik?
én egy e350-es pici apu-t használnék médialejátszónak, sambának és ftp-nek.
a médialejátszó (xbmc) miatt érdekelne a hardveres dekódolás miatt. -
wetomi
aktív tag
válasz McSzaby #3088 üzenetére
Sajnos az az fglrx még elég bizonytalan talajon áll. Szerencsére nekem a nyílt driver nagyon jó, amúgy sem hozna ki sokkal többet a zárt sem az integrál csodából.
Ha nincs szükséged komolyabb 3d-re, és elegendőnek tűnik a nyílt driver, akkor még ne add fel, próbálgasd a rendszert. -
McSzaby
őstag
Most épp az fglrx miatt adta meg magát. Ezzel nálam lehet vége is a Suse pályafutásnak. Megvárom a Mageia 3-t, az sokkalta jobb,(mármint a 2 az volt..) pedig nagyon sok pozitívuma van ennek a rendszernek, de kicsit sokat kell szöszölni vele,ami nem tetszik. Mesa libegeket is újraraktam, megpróbáltam kb. mindent és nem tudom újra visszaállítani az fglrx előtti állapotot.
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
wetomi
aktív tag
válasz McSzaby #3086 üzenetére
Additional package repositories
A Packman repoban rengeteg hasznos csomag van, ha még nem veted fel, kezdd azzal. Talán ez a legfontosabb.
Hivatalos Skype repo tudtommal nincs, arra marad a letölthető rpm. Azzal esetleg 64bites rendszeren lehet némi plusz szöszölés, mert kell neki néhány 32bites csomag, ha még nincs fent: [link]
A többi az szerintem az egyéni igényektől függ.[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
VLC,TigerVnc,Skype. Jó, a skype nem annyira alap, de Manjaro alatt minden benne volt a repóban, még a skype is. Azért nézek most furcsán, mert tök jó lenne, ha gnome-n lenne "tálcám", nem kéne állandóan az activities-re menni meg ha ez a repó dolog nem lenne.
-
-
McSzaby
őstag
Milyen repókat érdemes felvenni? Most álltam neki az alap progik telepítéséhez, de már 3 repót kellett felvennem..
-
McSzaby
őstag
válasz Shrike7973 #3082 üzenetére
igen, en is igy szerettem volna megfogalmazni
-
Shrike7973
senior tag
rpm - deb -> csomag
aptitude - zypper -> csomagkezelő -
McSzaby
őstag
válasz Shrike7973 #3080 üzenetére
Szoval akkor az rpm kb. olyan,mint dpkg, a zypper pedig mint az aptitude? Igy lehetne legjobban osszehasonlitani a csomag es telepito kezelest?? (bocs,telorol)
-
Shrike7973
senior tag
válasz McSzaby #3079 üzenetére
Az Ubuntu (leggyakrabban használt) disztibúcióval kapcsolatos különbségek:
* Az OpenSuSe nyíltságban az Ubuntu és a Fedora között helyezkedik el. Itt sem fogod például megkapni a kodekeket alap telepítéssel, fel kell venni egy packman nevű repository-t. Szervezetileg is nyíltabb, lásd ubuntu.COM vs opensuse.ORG.
* Nem fejlesztenek saját DE-t, azonos mértékben támogatják a KDE , és a Gnome környezeteket - mind a kettő szépen integrált.
A KDE-t külön témázták is - szerintem ráfér úgy általánosságban a KDE-re ez. Érdemes a témának az OpenSuSe Bright-t választani, kicst segít az ablakok szürkeségén. Viszont az ikontéma nem illeszkedik még teljesen az új témához, azok kékek maradtak a zöld highlight ellenére. Alapjában véve KDE-hez az OpenSuSe-t ajánlják első körben.
A Gnome rendszerében csak a bejelentkezésnél van egy OpenSuSe logo.* Legprofibb telepítő rendszer az egész Linux világban.
* Rendelkezésre áll egy YaST nevű eszköz, amivel GUI segítségével lehet sok olyan beállításhoz hozzáférni, amihez más disztribúciók esetében terminál szükséges - ezt sokan szeretik. Grafikus felületet nyújt a frissítések kezeléséhez, szoftverek telepítéséhez, külső tárolók, felhasználók kezeléséhez például.
* Hozzábbértő Linux felhasználó számára nagyon jó a csomagkezelés. Ha tudod, melyik csomag mire jó, akkor ügyesen össze lehet legózni egy rendszert. Viszont nincsenek értékelések különböző programokhoz - emiatt "advanced" felhasználóknak ajánlják a rendszert.
Csomagkezeléshez zypper parancsot tudod használni terminálban, hamar meg lehet tanulni. Továbbá a YaST-t is lehet terminálon keresztül használni, de ezenkívül a főbb parancsok, amikre szükséged lesz, disztribúciófüggetlen szerintem.* Az OpenSuSe projekt olyan dokumentációt készít az operációs rendszeréhez, amilyet semmilyen más egyéb disztribúció nem tesz meg.
Míg a konkurencia esetében jóformán arról találsz információt, hogy hogyan telepítsd különböző módon a rendszert, az OpenSuSe minden egyes szoftverkomponenshez leírja, hogy mire jó, hogy lehet telepíteni visszamenőleg 4 kiadásig.
Szóval Ubuntu esetében a virtualbox nem tárolóban levő változatának frissítése -> www.google.com / Search: how to install virtualbox ubuntu
Ugyanez OpenSuSe esetében: www.opensuse.org / Search: virtualbox
1 kattintásos telepítőfájlokkal segítik a hozzá nem értőknek a telepítést, amik XML fájlban tartalmazzák a szükséges tárolókat, és telepítési parancsokat.* Fejlesztőként érdekes funkció lehet az OpenSuSe Build Service, amivel szinte bármely linux kiadásra adhatsz ki szoftver csomagot. Továbbá saját kiadást állíthatsz össze DVD formályában, kiválasztva, hogy a telepítő médián milyen szoftverek legyenek, ami az alapértelmezett DVD-vel nem települ. Így automatizálni lehet sok gépre való telepítést, nem kell mindegyikre külön telepítgetni a külön programokat.
* Felhasználóként az OBS előnye különböző, az általános tárolókban nem fellelhető szoftverek elérhetősége. Ez helyettesíti az Ubuntu PPA rendszerét. A csomagokat a www.opensuse.org / Search packages alatt lehet böngészni.
* Jó munkát végeznek a csomagok frissítésével, amilyen programokat én használok, azok elég frissek.
Összességében jó disztibúció az OpenSuSe 12.3. Az Ubuntu 13.04-el együtt jelenleg ezt a kettő Linux operációs rendszert szoktam ajánlani.
Videótesztek:
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Már írtam egy másik Suse-n topikban, de most találtam meg ezt az élő topikot, bocsánat! Na szóval!
Pár fontosabb jellemzőt tudtok mondani az OpenSuse-ról? Miben különbözik, miben hasonlít más disztrókhoz, milyen parancsokkal indítom újra a folyamatokat, ilyesmire gondolok. Ebben tudtok segíteni, szeretnék elmélyülni a Suseban, mert elvileg munkaeszköz lesz. Illetve friss telepítés után mit csináljak, terminálban miként frissítsek le minden adatbázist,csomagot ilyesmi.
[ Szerkesztve ]
-
Canonfan
senior tag
Ilyen problémám nekem is volt a mostani telefonomnál, (ZTE GrandX IN) az ICS mtp módja miatt, nekem sem ismerte fel a Suse, csak a Win. Próbáltam beüzemelni az mtp módot Suse alatt is, de csak ubuntus leírást találtam (ami ott állítólag működött is) így egy ideig jobb híján én is Win-en vagy wifin keresztül másolgattam.
Nekem az volt a megoldás, hogy a telefonom fórumában ajánlott valaki egy pont GrandX IN-re készített Mass Storage appot (amihez rootolnom kellett a telót) és annak segítségével már fel tudom ismertetni a Linuxszal is mass storage módban a telefont, így már végre tudok rá rendesen másolgatni usb-n keresztül.
[ Szerkesztve ]
-
Canonfan
senior tag
válasz BigManus #3073 üzenetére
Igazad van.
Nekem egy Samsung SCX 3400-as multifunkciós nyomtatóm van, [link] amivel eddig nagyon elégedett vagyok egyedül csak az a probléma vele, hogy a szkenner részét nem ismeri alapból a SANE, ezért 12.2-őn is barkácsolni kellett hogy működjön a szkenner.
Korábban írtam itt a fórumon hogy 12.2 alatt hogy oldottam meg [link] de 12.3-nál ez nem volt járható, mert a
mount -t usbfs none /proc/bus/usb
parancs nem működött, mint közben kiderült azért, mert a 3.7-es kernelben már nincs usbfs modul.Egyébként azt a korábbi leírásomat feltételes módba minősítem át, mert akkor valóban működött, de az első sikertelen próbálkozások után visszaraktam próbaképp a 12.2-őt de újratelepítés után szigorúan azt a módszert követve nem sikerült újra beüzemelni a szkennert, fogalmam sincs miért...
Szóval ment vissza a 12.3, ahol a következő dolgokat csináltam:
1. Az /etc/sane.d/xerox_mfp.conf fájl végére beillesztettem a
# Samsung SCX-3400
usb 0x04e8 0x344fsorokat, ezután
2. /etc/udev/rules.d/55-libsane.rules fájlba# Samsung SCX-3400
ATTR{idVendor}=="04e8", ATTR{idProduct}=="344f", MODE="0664", GROUP="lp", ENV{libsane_matched}="yes"sorokat illesztettem be, nem a végére, hanem az egyező vendor számú ("04e8") sorok közé, pontosabban az elejére hogy könnyebb legyen megtalálni a későbbiekben, végül
3. /etc/udev/rules.d/56-sane-backends-autoconfig.rules fájlba írtam be a
ATTR{idVendor}=="04e8", ATTR{idProduct}=="344f", ENV{sane_backend_xerox_mfp}="yes"
sort szintén az egyező vendor számú sorok közé.
Ezek után újraindítottam a gépet, és most már a yast bár nem rakta be a szkennerek listájába, magától felismerte és be is tudtam állítani, és azóta Xsane-el rendesen megy.
Mindenki a saját felelősségére ahogy mondani szokás, de nekem most ezzel a módszerrel megy 12.3 alatt szkennerként az scx 3400, illetve mielőtt újra felraktam a 12.3-at a 12.2-őn is kipróbáltam ezt a módszert, és ott is működött.
[ Szerkesztve ]
-
mark77
tag
válasz Canonfan #3071 üzenetére
Samsunggal Galaxy Mini2 nem akarja kezelni adattárként.Windows alatt a felmegy a Kiessel, de itt a telefon jezi, hogy részéről kapcsolódott. A Linux viszont nem látja a meghajtókat.
Apropó ismer valaki egy jó telefon kezelő programot(phone manager)?
A VLC player lejátssza a videókat. Jókor jutott az eszembe...
Cannibal Corpse
-
mark77
tag
válasz meoindil #3053 üzenetére
Már fel raktam 64 bites verziót. Jó,de vannak apróságok.
Lehet,hogy én állítottam be valamit rosszul, de az asztalon lévő ikonokat nem tudom megmozdítani. Elforgatni, átméretezni engedi a rendszer, de egyik helyről a másikra húzni már nem.Konstans nem boldogula divx el. Japán hang van kép nincs. Feltelepítettem a kodeket, de még így sem megy.
Jó éjt!Cannibal Corpse
-
12.3KDE alatt indítanám a BOINC projektet, de a GUI manager, és a core client nincs öszhangban.
Valószínűleg máshova teszi/máshol keresi a konfig fájlokat. Onnan gondolom, hogy a home könyvtáramba létrejött egy link gui_rpc_auth.cfg néven, ami a /var/lib/boinc/gui_rpc_auth.cfg-re mutatna, de az a könyvtár tök üres.Hogyan tudom megkeresni, hogy valójában hol van ez a fájl?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, akadt a 12.3-al egy nagy problémám.
Ma felraktam, és eddig tényleg jól összerakott rendszernek tűnik de nem frissítést csináltam, hanem új telepítést, amit lehet nem kellett volna...
Az a problémám, hogy a multinyomtatóm szkenner részének beüzemeléséhez futtatnom kell s
parancsot, de nem tudom, mert a következő hibaüzenetet adja vissza:
mount: mount point /proc/bus/usb does not exist
Emellett a Samsung drivere nem látja hogy usb-n bármi is van, csak a yast, ami még nem lenne gond mert a nyomtatás megy, próbáltam a proc könyvtárban létrehozni a /bus/usb könyvtárakat de nem tudtam ott létrehozni semmit rootként sem.
Ezért a segítségeteket kérem, nagyon fontos lenne mert eddig tetszene a 12.3, és ha nem jön elő még valami akkor megtartanám, de ha ezt nem tudom megoldani akkor nem tudom a szkennert használni, szóval akkor megy vissza a 12.2.
Bármilyen segítséget előre is nagyon szépen köszönök!
[ Szerkesztve ]
-
Brianiac
aktív tag
Sziasztok!
Suse linux Enterprise Server 11-el kapcsolatban lenne kérdésem. Az a problémám, hogy informixal készülnék zh-ra, viszont amikor írnék konzolban akkor pl. ';' helyett ','-t ír, jegyzettömben pedig semmit, ':'-t helyett '<' stb. Valakinek van ötlete mi lehet a probléma ill. a megoldás?
Lumia 520
-
ludla
őstag
A VirtualBox Extension Pack felvan telepítve a virtualboxban? És az USB szűrőket be aktiváltad? Nálam csak ezek voltak a gondok.
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
keszo
őstag
Szisztok
Segítsetek kérlek!
HP 650-re SUSE Linux Enterprise 11 van hivatalosan. A felhasználói környezet miatt VirtualBoxban fut a XP.
Olyan problémám van vele, hogy a Linux kezeli az usb-s pendrive-t, de az xp nem látja. Jelenleg úgy használom, hogy a suse-ban egy mappába másolom az anyagot, amit az xp is lát és kezel.
Adnátok egy szájba rágós leírást, hogy mit kell megcsinálni-beállítani, hogy az xp is lássa egyből az usb-s eszközöket.
Köszönöm a segítséget előre is.Attila
-
ludla
őstag
Én is feltelepítettem a 12.3 64bit-s verziót, és semmi problémát nem tapasztaltam idáig, már minden egyéb programot felraktam amit én használok, pl. Krusader, Handbrake, Skype 4.1 webcam is működik, Tomahawk, Asunder, Smplayer2, Google Earth, Google Talk, FileZilla, Avidemux, hivatalos Nvidia driver, Audacity.
Működik a 2 monitor kezelés is Nvidia driverben.
Amit tapasztaltam a rendszerrel hogy talán egy picit gyorsabb, de lehet mert most még frissAz én részemről 5ből 5-s a rendszer
-
Canonfan
senior tag
válasz BigManus #3059 üzenetére
Mik voltak azok a problémák ami miatt leszedted?
Én is fel szeretném rakni, legfőképp a a 4.10-es KDE miatt, de már lassan kezdek elbizonytalanodni félek attól hogy ez is olyan megosztó kiadás lesz, mint anno a 12.1 volt... (Bár azzal nekem szerencsém volt, a 64 bites kiadás gond nélkül ment nálam)
Jelenleg 12.2-őt használok.Válaszodat előre is köszi!
Most még csak live-KDE-ként próbálgatom a 12.3-at nekem eddig a wifivel volt gondom mással eddig nem, de az elég érdekes eddig...
Semmi biztosat nem tudok még erről írni, mert még próbálgatom csak, de nálam a wfi az egyedüli netforrás, és eddig egy hosszabb wifi antennát használtam a wlan kártyához, (gyenge a szobában már a jel) amivel a 12.2 gond nélkül tud netezni, bár a sávszélesség elég széles sávban ingadozik, átlagban 3-400 kb/s-al jön a net, de volt 600, illetve 54 is... (6 megás net)
A 12.3 live-KDE meg ugyanezzel az antennával nem találta meg az otthoni wifit, (a környékbelieket igen csak az otthonit nem ) csak akkor ha kissé irányba fordítottam az antennát akkor csatlakozott is, de csak 25-30 kb/s "sávszélességgel" és gyakran le is dobta a netet állandóan újracsatlakozott....Viszont ma vettem egy talpas wifi antennát (amúgy is terveztem) és csodák csodája, azzal csont nélkül megy az otthoni wifi a (live) 12.3-on eddig stabil 6.41 mb/s-al...
Kipróbáltam a telepített 12.2-őn is, ott is hozta ezt, bár ott egyszer mértem alacsonyabb értéket is, 12.3-nál eddig nem...
Viszont ezt csak érdekességképpen írtam le, ebből nem lehet még komoly dolgot leszűrni, ahhoz még pár napig tesztelem különböző antennákkal a live 12.3-at és a 12.2-őt. Viszont kíváncsi vagyok hogy majd mit mutatnak a dolgok...
-
BigManus
addikt
Egyre több hibába futottam bele, hogy komolyabban elkezdtem tesztelni. Olyannyira, hogy már le is szedtem!
Elhamarkodottan nyilatkoztam, sajnálom.Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
ludla
őstag
válasz meoindil #3056 üzenetére
Erre én is keresem a választ, de nem találtam még sehol erről leírást ez már nagyon régóta így van a SUSE-ban
A másik ami idegesít az a ékezetes karakterek írása FB-n, de már máshol is belebotlottam ebbe, ha csak a hozzászólásba akarok írni akkor nem ismeri a hosszú í de csak eztÉn még egyenlőre maradok a 12.2 mellett.
[ Szerkesztve ]
-
meoindil
aktív tag
válasz meoindil #3053 üzenetére
Sziasztok!
Nálam is az új 12.3-as SUSE fut már. Többnyire elégedett is vagyok vele...
Egy komoly, de főleg bosszantó problémám viszont van, amit egyáltalán nem értek. Régebbi kiadásoknál is előfordult, és nem is SUSE specifikus, de hátha tudtok rá megoldást ebben az esetben.
Gondolom nem mondok újat vele, hogy a digitális fényképezőgépek korában sokan töltenek fel képeket fórumokba, blogokba, vagy szeretnének létrehozni albumokat a neten.
Na, nekem (és több ismerősömnek is) itt kezdődik a probléma...
Jelen eset: openSUSE 12.3 - KDE - Firefox képfeltöltés:1. Például ide a prohardver fórumra:
Minden rendben, van előnézet egyszerű kiválasztani. ilyennek kellene lennie mindig!2. Index fóruma:
Itt kezdődik a gond. Semmilyen lehetőség nincs az előnézet bekapcsolására! Ha valaki egy utazás több száz képéből válogatna, garantáltan nem tudja megtalálni a kívánt képet.3. FB Fényképek/Video feltöltése:
4. FB Fényképalbum létrehozása:
Ez megint használhatatlan, ha válogatni szeretne az ember.5. Van egy olyan verzió is mikor maguk a képek csak ikonnézetben láthatóak, de jobboldalt a kijelölt képnek látható az előnézete. Kevés kép esetén használható.
Olyan mintha nem ugyanazt a fájlkezelőt hívná meg a képek feltöltéséhez a Firefox. Viszont nem tudom miért nem, és mitól függ, mikor melyiket használja! A legérthetetlenebb ebben a példában a FB esete ahol ugyanazon az oldalon nem ugyanúgy viselkedik, ha sima képfeltöltést vagy Fényképalbum létrehozását választom.
Próbáltam más böngészővel is, Chromium hasonlóan viselkedik. Gondoltam, ha más nem a Konqueror biztos a megfelelő előnézetet adja, hisz' önmagában fájlkezelő is, ami szintén tudja ezt a funkciót, de nem...
Az én amúgy sem nagy linux tudományom itt megáll... Elképzelésem sincs, hogy mivel tudnám beállítani, hogy mindig a megfelelő fájlkezelőt használja a képfeltöltésnél. Van ismerősöm, akinek még nagyobb probléma bármi ilyesmi. (Többször van szüksége a képfeltöltésre és kevésbé gépmániás.) Ha egy kezdő belefut egy ilyen dologba, amit nyugodtan tarthatnánk alapnak, amit jól kellene kezelni a rendszernek - az sikítva menekül vissza a Windowsra, mert ott ez azért működik. Én viszont szeretném ezt is szenvedés nélkül csinálni SUSEval is.
Előre is köszönök minden segítséget és tapasztalatot...
Üdv!
meoindil -
BigManus
addikt
Nálam már ketyeg egy ideje...
Gyorsabb lett, stabilabb is. Egy két apró malőrtől eltekintve hibátlanul fut minden.Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
meoindil
aktív tag
Tölthető a 12.3!
[openSUSE 12.3] -
batagy
őstag
válasz Perillustris #3050 üzenetére
Előtte a SUSE és Win7 UEFI módban volt telepítve, vagy Legacy BIOS módban?
(UEFI mód, GPT formázás esetén is van MBR-ben adat, de csak Protective MBR.)[ Szerkesztve ]
-
Perillustris
senior tag
Sziasztok,
Munkatársam gépén muszáj volt újratelepíteni a 7-est, ami persze - ahogy várható volt - hazavágta az MBR-t, így választási lehetőség nincs. Mindenképpen újra kell telepíteni Zsuzsit is, vagy helyreállítható (és ha igen, hogyan)?
[ Szerkesztve ]
Perillustris
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Hét elején megjött a Samsung SCX 3400-as, eddig elégedett vagyok vele, ez az első lézernyomtatóm és eddig nagyon tetszik!
A nyomtatással semmi gond nem is volt gond openSUSE alatt, felraktam a samu drivert egyből működött is.
A szkennelés az már problémás volt, mert a Samsung leírásában az áll, hogy a driver configurátorban a szkenner fülön meg kell jelennie az eszköznek, és a azon keresztül a Samsung gyári progijával lehet szkennelni.
Na ez az ami nem ment, nem volt ott szkenner egy sem, pedig újraraktam a drivert, felraktam a 32 bites SANE csomagokat is, de semmi...Ezután egyből felraktam a virtuális win 7-re a win-es cuccait, gondoltam hátha rossz vagy ki van kapcsolva a szkenner része stb, ott a Samsung gyári progijával ment is szépen a szkennelés, itt kezdtem megnyugodni.
Szerencsére Linuxon is működőképessé tudtam tenni a szkennert, ebben segítségemre volt korábban Gigi571 fórumtárs által adott 3200-ashoz való leírás:
Works using drivers from Samsung, tested in 12.1 and 12.2 Works as scanner on 12.2 if:
put into the /etc/sane.d/xerox_mfp.conf this line:
usb 0x04e8 0x3441
issue this (as root):
Persze ez még a 3400-assal nem ment volna, de korábban már találtam egy a 3400-ashoz való Ubuntus leírást [link] ahol megtaláltam a 3400-ashoz való beillesztendő 2 sort:
# Samsung SCX-3400
usb 0x04e8 0x344fígy a 3400-ashoz való 2 sort beillesztve és az utána a megadott parancsot futtatva egyből működött a szkenner része is openSUSE 12.2-őn, bár a skanlite valamiért már az előszkennelésnél elszáll, de az XSane-al tökéletesen működik, szóval kis bütykölés után már teljes értékűen használható az eszköz.
Érdekes, hogy a Samsung driver configurátorában most már megjelenik szkennerként is az eszköz, de szkennelni nem lehet vele hiába kattintok rá nem történik semmi, de a lényeg hogy az XSane-al tudok szkennelni úgyhogy nem is zavar...
[ Szerkesztve ]
-
Canonfan
senior tag
Gigi571 (#3045), colomb2 (#3046):
Köszi szépen a hasznos infót, más alternatívát nem láttam nagyon adott árkatba ami szimpatikus lett volna + ez így megnyugtató akkor, Vboxhoz guest additions és extension pack is megvan, úgyhogy (kalandosan kell élni ) ma megrendeltem az SCX-3400-ast, elvileg jövő héten meglesz...
Meglátjuk sikerül-e beüzemelni, remélem nagyon hogy igen, majd beszámolok az eredményről!
-
Canonfan
senior tag
válasz Gigi571 #3043 üzenetére
Köszönöm a válaszodat, hát akkor nem könnyű a helyzet, más típust nem is nagyon néztem, de most lehet körülnézek még, de lézeres multiba adott árkatba ezt találtam szimpatikusnak...
Viszont nem tudom eldönteni sajnos hogy a Samsung driver az csak nyomtató, vagy jó a szkennerhez is egyben, mert megnéztem a Samsung driver configurátorát, és van rajta szkenner fül is, de ott nincs hozzáadás mint a printer részben csak tulajdonságok, ezért nem tudom, hogy ez csak egy beállítóablak lehet vagy a szkennerhez is jó ez a driver, csináltam képernyőmentést is róla hogy pontosan mire gondolok.
Találtam egy SANE lev.listás posztot, amiből szintén hasonlót olvastam ki, de szeretnék biztosra menni, mit gondolsz, ez optimizmusra adhat okot, vagy mindenképp keressek más nyomtatót?
[link]Még annyit szeretnék megkérdezni tőled (tőletek) hogy ha minden kötél szakad, akkor az openSUSE-s repóból telepített virtualbox-al megoldható esetleg, hogy a virtuális win7 alól használom szkennerként az eszközt, a win-es driverrel?
Válaszodat előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Gigi571
csendes tag
válasz Canonfan #3042 üzenetére
Szia!
A 3200-as linkjét azért is tettem be, mert ott leírja, hogy milyen fájlban mit kell beszúrni ahhoz, hogy a szkenner működjön:
Works using drivers from Samsung, tested in 12.1 and 12.2 Works as scanner on 12.2 if:put into the /etc/sane.d/xerox_mfp.conf this line:
usb 0x04e8 0x3441
issue this (as root):
De erre ugye semmi garancia nincs, hogy a 3400-zal is működik.
A másik amiért linkeltem az oldalt, ha nem ragaszkodsz ehhez a típushoz, tudsz válogatni olyat amelyik működik.
Sajnos én sem tudok ettől többet mondani. De hátha benéz valaki, akinek van tapasztalata.
Ügv: Gigi
-
Canonfan
senior tag
válasz Gigi571 #3041 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat!
A 3200-as már kifutott modell úgy tudom, pedig azt meg is venném, neki az utódja a 3400-as, ami viszont nincs írva a linken sajnos...
Ma kipróbáltam rootként is felrakni a Samu drivert, de ugyanúgy nem került be a szkennrek listájába a cucc. Valószínű azért, mert lehet úgy működik mint win alatt, hogy kell az eszköz neki hogy felrakja magát, így viszont nem tudom hogy megbízzak-e a gyári Samsung driverben hogy megvegyem a cuccot...
Mit gondolsz, hogy tudnék még jobban utánajárni a dolognak esetleg?
Bármilyen infót előre is köszi!
-
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Nyomtatóvásárlás előtt állok, és már vannak konkrét jelöltjeim is, de kissé tartok attól hogy amit leginkább kinéztem az nem működne 100%-ban openSUSE 12.2 alatt, ezért vásárlás előtt szeretném a tanácsotokat kérni.
Jelenlegi kiszemeltem egy Samsung SCX-3400 lézeres multi [link] most ez az első számú jelöltem, előtte egy Samsung ML-2160-as sima lézernyomtatóban gondolkoztam, ami kapcsán a Samsung Linuxos driverét le is szedtem és fel is raktam már.
Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem hogy multifunkciósat szeretnék inkább, de ha lehet lézereset, ezért nem HP, pedig a HP-nak elég jó támogatása van, ezért azt nyugodtabban venném meg, de én ritkán nyomtatok, nekem a lézernyomtató lenne ideális, az meg HP-bből horror áron van.
A gondom nem is a nyomtatással lenne, hanem attól félek hogy a szkennerként nem fogja felismerni a Yast.
Azért tartok ettől, mert (mint írtam elvileg fent van a Samus driver) a Yast nyomtatóbeállításainál megvan mindkét Samsung nyomtató nyomtatósora, de a szkennerek között nem találtam az SCX-3400-ás Samsungot, csak pár 4000-es sorozatú van a szkennerek listájában azzal hogy a "xerox mtp illesztőprogram megfelelő funkcionalitást biztosít"...Szóval a nyomtatók között megvan a típus, a szkennerek között nem, és ez a problémám, mert nem tudom hogy meg merjem-e venni a cuccot, egy ubuntus leírást találtam már, [link] de abból nem tudom mi használható openSUSE alatt...
Találtam egy openSUSE-s infót is, de nem tudom hogy ez megoldás lenne-e [link]
Nem szeretnék belefutni abba hogy megvan a cucc és nem tudom használni, ezért bármilyen tanácsot/infót előre is nagyon szépen köszönök!
[ Szerkesztve ]
-
Brianiac
aktív tag
-
Brianiac
aktív tag
Hali!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Leszedtem az IBM honlapjáról egy SUSE Linux Enterprise Server virtuális gépet ami tartalmazza az informixet. Majd elindítottam VMware playerben a rendszert, viszont nem tudok bejelentkezni, egyrészt a bejelentkező felület nem grafikus (sulis gépeken grafikus volt, a képfájl elvileg ugyanaz), másrészt nem tudom begépelni a password-t csak a login nevet, miután le enterezem a beírt login nevet, a passwordhöz nem tudok írni semmit, hiába villog a kurzor és nyomkodom a billentyűket. Ír egy hibát is, mégpedig azt hogy Failed services in runlevel 3: vmware-tools..
Valakinek van esetleg ötlete, hogy mi lehet a gond?[ Szerkesztve ]
Lumia 520
-
Shrike7973
senior tag
Rendkívül kellemesnek találtam a 12.3 RC1-t.
Gyönyörűre sikeredett a design része. Bár a kék ikonokhoz nem illik a zöld kijelölés - szerintem cserélni kellene legalább a mappa ikonjait zöldre. Az alapértelmezett szürke color scheme-t is száműzni lehetne már, nem szép. 'Norway'-n kívül nem is találtam elfogadhatót interneten sem.
Ha az emberek észreveszik, hogy a gnome egyre kompromisszumosabb felhasználása mellett a KDE mire képes, továbbá mivel az OpenSuSe nyerő helyzetbe is került a kubuntu anti támogatottsága mellett, talán nem sokára sokkal nagyobb népszerűségre tehet szert ez az operációs rendszer.
Egyébként Nürnbergben vagyok, márciusban részt veszek egy 'expert fórumon' - valamiféle fejlesztési jövőről szóló konferencia lesz. Talán írok róla egy logout bejegyzést, valamikor el kell kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
kem
addikt
Bonus infó Enterprise-osoknak:
System freezes after more than 208 days uptime
SUSE Linux Enterprise 11 Service Pack 1-nélKöszi!
-
ludla
őstag
-
Vladi
nagyúr
a user pass kell. Mert a user zárolja a képernyőt és ő is nyitja.
A rendszerlemezt nem tudom.
A kukát meg keresd meg a fájlrendszerben és rootként töröld. Egyébként ez változatos, hogy melyik desktop rendszer hová teszi, nem tudnám fejből megmondani.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Rayyy
senior tag
Hátö. Én azt a jelszót változtattam meg, ami ahhoz kellett, hogy például valami új programot telepíthessek. Úgy kellett, hogy az indító képernyőn beírtam, hogy init=/bin/bash és ott a passwd paranccsal megváltoztattam. Feltételezem, hogy ez a user jelszó.
Minden a legnagyobb render!
-
Rayyy
senior tag
Sziasztok!
Hozzám került egy Suse 11.4 oprendszeres laptop és pár kérdés felmerült bennem, mert amúgy win7-et használok.
Szóval:
- próbából felmásoltam windowsos gépen létrehozott pdf-eket, doc-okat, odt-ket, hogy mit csinál velük a frissített 11.4-es és simán megette mindet... miután nem volt már rájuk szükségem, áthelyeztem őket a kukába, viszont onnan nem hajlandó kitörölni őket, azt írja, hogy hozzáférés megtagadva. Megpróbáltam a kukára vonatkozó jogosultságokat megváltoztatni, de annyit ír, hogy "nem lehetett megváltoztatni". Ezzel mit lehet kezdeni, van valamilyen admin mód?
- az alap jelszót meg tudtam változtatni a rendszerben, viszont ha zárolom a képernyőt és aztán fel akarom oldani, akkor ezt a jelszót nem fogadja el (más esetekben igen), ezek szerint ide más jelszó kell? Csak úgy tudom újra használni a gépet, ha kikapcsolom és újra benyomom.
Köszi!Minden a legnagyobb render!
-
Gigi571
csendes tag
Szia!
Én úgy tudom, hogy nem maradnak a csomagok fenn a gépen, de ebben nem vagyok biztos.
Viszont, ha a Szoftver telepítése/eltávolításával kezeled a programjaidat, abban az Opciók menüben tegyél pipát a Tisztítás csomag törlésekor felirat mellé, akkor letörli azokat a csomagokat is amit az a program hozott magával.
Tudom ajánlani még a BleachBit programot, ami eltávolítja a szükségtelen fájlokat, de ezzel azért óvatosan bánj, nehogy valami fontosat törölj!
Ennyit tudtam segíteni, biztosan jön majd valaki, aki jobban ismeri a renszert és még tud mondani valmi hasznosat.
Üdv: Gigi
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
Épp tegnap én is ugyanezt tapasztaltam!
OpenSUSE 12.2-ben.XFCE desktoppal, a GUI-n keresztül hiába állítottam be az órát , hogy ne használja a HW clockot, nem jegyezte meg, reboot után ugyanúgy a HW clockra állítja magát, az pedig egy órával többet mutat.
Szóval én is kíváncsi vagyok a válaszra.
-
kispx
addikt
Sziasztok,
Van egy problémán az openSUSE-val. Mindig egy órával többet mutat a kelleténél. (Beállítom az időt és egy reboot után újra egy órával többet mutat)
Jelenlegi beállításaim:
Időzóna : BudapestDátum és idő automatikus beállítása:
Időkiszolgáló: Publikus időbeállító szolgáltatás(pool.ntp.org)
(Ha ezt kikapcsolom és beállítom az időt beállítom, akkor is elfelejti a beállítást az újraindítás után) -
őstag
szórakoztam ubival és mutációival.
nekem a suse a yast miatt jött be. winről migrálva kerestem a controll panelt, na itt megtaláltam -
legendary
tag
válasz BigManus #3009 üzenetére
Aha. Hát engem a csomagkezelés nem nagyon érdekel, gyakorlatilag csak netezésre és multimédiára használom a gépet már Menjen a flash meg a java, illetve a videók és zenék. (remélhetőleg a fentebb linkelt oldal segítségével ezekkel nem lesz gondom.) Ill ami még kell az az smplayer és a chromium. Ennyit meg szerintem bármilyen csomagkezelőben megtalálok A kodekek lettek volna egyedül a problémások, mivel ellustultam ubuntuba hisz ott minden megvan egy csomagban.
Esetleg ha tudnál egy irfan view szintű programot ajánlani, azt megköszönném, mert az ami nekem hiányzik linuxban."Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
legendary
tag
válasz BigManus #3007 üzenetére
Pont azért kérdezem, mert nektek már van tapasztalat. Gondolom megjelenésre egyformák, hisz mindkettő kde Stabilitás és sebesség téren meg gondoltam tudtok tanácsot adni. Több helyen olvastam régebben hogy az ubuntu-s lassabb.
Én eddig még csak ubuntu változatokat használtam (kde ebből a vonalból is kimaradt eddig), ill kis ideig mintet, de az nagyon nem jön be nekem.
Telepíteni csak a live cd-ről van lehetőségem, mivel az egyetlen újraírható dvd-m egy 1,4 GB-os mini dvd A teljes dvd változat ezért kimarad."Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
BigManus
addikt
válasz legendary #3006 üzenetére
Neked kell eldönteni, melyik fekszik a legjobban.
Én nagyon régóta SuSE-t használok az itthoni gépeimen is, a cégnél is SuSE Enterprise van, a laptopomon szintén.
Kubuntut kipróbálásra feltettem, de nem jött be, sok hibába bele futottam.
Puding próbája az evés. Ha már amúgy is ennyit telepítgetsz, javaslom ne a live rendszert próbáld ki, hanem told fel élesben.
Ha elakadsz, segítünk.Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
legendary
tag
Kösz mindenkinek a segítséget! Tegnap még azt akartam írni hogy végül is tárgytalan, mert feltettem a kubuntut, de elsőre nem jött be a kde ezért úgy gondoltam marad lxde vagy unity. De ma már úgy tűnik mégis kde lesz, egyre jobban tetszik Egyedüli probléma az intel gm31 vga-m Illetve most olyan problémám van, hogy néhány youtube video-t nem játszik le a chromium. Más kiadásoknál még nem találkoztam ezzel.
Most töltöm az opensuse 12.2 kde live cd-t. Annyi érdekelne még hogy van-e jelentős különbség kubuntu és suse között. ill hogy megéri-e lecserélni a kubuntut suse-re?[ Szerkesztve ]
"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
wetomi
aktív tag
válasz legendary #2998 üzenetére
Telepítés után az első (max a 2. normál frissítéssel, amit illik rögtön megcsinálni) lejön a flash és egy-két apróság. A kodekeket általában külön szokás felrakni, de első indításkor pl. az Amarok is szólni fog, ha nincs kodek és telepíti az engedélyeddel.
A "non oss" jelölésű forrásból rakja fel a zárt összetevőket, pl a flash, vagy adobe reader...
amúgy további repók
onnan is a Packman neű kell, amit a YaST-ból is fel tudsz venni, a telepítési források, források hozzáadása, közösségi telepítő források kiválasztásával.
Én általában kézzel vadászom össze, de már pár kattintásból megvan, kitapasztaltam.Ezután tudsz még utólag válogatni is, természetesen ludla megoldása sokkal egyszerűbb.
Mikeee86: Akár a biosban a lemezek boot sorrendjét is megváltoztathatod, én anno az áttéréskor így csináltam, kevésbé volt szem előtt a windows, hogy nem volt benne a grub menüjében.
[ Szerkesztve ]
-
ludla
őstag
válasz legendary #2998 üzenetére
Ezt kell feltelepíteni és megyen minden Multimedia Codecs
-
legendary
tag
válasz BigManus #3001 üzenetére
Ez esetben a kubuntut telepítem, mert kíváncsi vagyok a KDE-re, de a rendszerrel nincs kedvem vacakolni. Telepítem és menjen minden, ez az elvárásom egy op-rendszerrel Mondjuk ránézésre a suse jobban tetszik, meg valahol azt olvastam hogy a kde is jobb ott mint a kubuntun, de így egyenlőre marad a kubi. Majd ha lesz időm foglalkozni a rendszerrel lehet kipróbálom a suse-t.
"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Politika
- Dell notebook topic
- Tavaszi szél Slimet áraszt
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Külpolitika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Google Pixel topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office