- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tagadják a szervergyártók, hogy túlmelegedne a GB200-as szerverdizájn
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz BigManus #4105 üzenetére
opensuse.hu is van. Fészen úgy tűnik él is a dolog, mondjuk a csoportjuk nem pörög annyira.
Szerk.: Mondjuk nincs min csodálkozni, a múltkor a kezdő linuxba jött valaki, hogy Debiant szeretne használni, próbáltam neki segíteni, de jött két Megmondó Ember és leugatott, hogy használjon inkább mintet. És nem ez volt az első alkalom, úgyhogy otthagytam a kezdő linuxot, mert unom már, hogy mindig én vagyok a hülye.
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
-
válasz BigManus #4079 üzenetére
Pedig jó lenne, mert kellemes emlékek maradtak a suse-ról, amiket mára elfelejtettem. Anno volt egy opensuse-hu levelező lista, ami szép lassan kihalt. Mondjuk az sem segít. hogy alapból nincs live üzemmód, és az [oldaluk]on található bittorrent linkje hibát ad a torrent programban: torrent not found
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz BigManus #4074 üzenetére
Én éppen Windows-t cserélek a Leap 15.2-re, de ha van egy stabil rendszer akkor azt nem kell piszkálni, majd frissíted idővel amikor kell.
Az asztalim nekem is beton stabil, csak kiváncsiságból akarom összevetni a Kubuntu 20.04-et a Leap 15.2-vel. Meg akkor már egyforma rendszert használnék, csak a saját szépérzékem miatt.
Üdv, pengwin
-
válasz BigManus #4072 üzenetére
Én most a Leap 15.2-t rakom fel egy Precision 7510-re, az asztalin meg egy frissítés keretében ránézek a Kubuntu 20.04-re, de nagyon gyanús, hogy visszatérek openSUSE-ra mindkét gépen.
Nálam a tumbleweed volt a kicsit játszós rendszer, a Leapnél kb. ugyanannyit kellett szöszölnöm a konfigurációval, mint pl. Kubuntun.
Amire a vándorlás ráébresztett, az az, hogy számomra nincs élet a Plasmán kívül, meg a zypper-YaST páros funkcionalitását nem nagyon kapom meg openSUSE-n kívül.
Ránéztem pár Gnome's Hell-es disztróra is, (Fedora+mezei Ubuntu), de továbbra is egy nagyon korlátozott felületnek tartom. A Cinnamon igéretes lenne (Fedórán és Minten nézegettem), de az utóbbi időben csak az n+1-edik garnitúra asztali appot fejlesztik ugyanazokra a feladatokra, amikre már így is ezernyi opció van. Wayland támogatás meg kb. tervben sincs náluk, így szerintem halálra is itélték azt az asztali környezetet.
A "nagy" asztali környezetek példája jól mutatja, hogy milyen rögös út vezet a Wayland támogatáshoz még így is, hogy évek óta dolgoznak rajta. Ha a Gnome csapatnak ennyi időbe tellett a waylandes működés jelenlegi szintre hozása, akkor belegondolni se merek, hogy a Cinnamon mikor jut majd el egyáltalán a béta állapotig ilyen téren, ha még el se kezdték a munkát.Üdv, pengwin
-
Canonfan
senior tag
válasz BigManus #3073 üzenetére
Igazad van.
Nekem egy Samsung SCX 3400-as multifunkciós nyomtatóm van, [link] amivel eddig nagyon elégedett vagyok egyedül csak az a probléma vele, hogy a szkenner részét nem ismeri alapból a SANE, ezért 12.2-őn is barkácsolni kellett hogy működjön a szkenner.
Korábban írtam itt a fórumon hogy 12.2 alatt hogy oldottam meg [link] de 12.3-nál ez nem volt járható, mert a
mount -t usbfs none /proc/bus/usb
parancs nem működött, mint közben kiderült azért, mert a 3.7-es kernelben már nincs usbfs modul.Egyébként azt a korábbi leírásomat feltételes módba minősítem át, mert akkor valóban működött, de az első sikertelen próbálkozások után visszaraktam próbaképp a 12.2-őt de újratelepítés után szigorúan azt a módszert követve nem sikerült újra beüzemelni a szkennert, fogalmam sincs miért...
Szóval ment vissza a 12.3, ahol a következő dolgokat csináltam:
1. Az /etc/sane.d/xerox_mfp.conf fájl végére beillesztettem a
# Samsung SCX-3400
usb 0x04e8 0x344fsorokat, ezután
2. /etc/udev/rules.d/55-libsane.rules fájlba# Samsung SCX-3400
ATTR{idVendor}=="04e8", ATTR{idProduct}=="344f", MODE="0664", GROUP="lp", ENV{libsane_matched}="yes"sorokat illesztettem be, nem a végére, hanem az egyező vendor számú ("04e8") sorok közé, pontosabban az elejére hogy könnyebb legyen megtalálni a későbbiekben, végül
3. /etc/udev/rules.d/56-sane-backends-autoconfig.rules fájlba írtam be a
ATTR{idVendor}=="04e8", ATTR{idProduct}=="344f", ENV{sane_backend_xerox_mfp}="yes"
sort szintén az egyező vendor számú sorok közé.
Ezek után újraindítottam a gépet, és most már a yast bár nem rakta be a szkennerek listájába, magától felismerte és be is tudtam állítani, és azóta Xsane-el rendesen megy.
Mindenki a saját felelősségére ahogy mondani szokás, de nekem most ezzel a módszerrel megy 12.3 alatt szkennerként az scx 3400, illetve mielőtt újra felraktam a 12.3-at a 12.2-őn is kipróbáltam ezt a módszert, és ott is működött.
[ Szerkesztve ]
-
Canonfan
senior tag
válasz BigManus #3059 üzenetére
Mik voltak azok a problémák ami miatt leszedted?
Én is fel szeretném rakni, legfőképp a a 4.10-es KDE miatt, de már lassan kezdek elbizonytalanodni félek attól hogy ez is olyan megosztó kiadás lesz, mint anno a 12.1 volt... (Bár azzal nekem szerencsém volt, a 64 bites kiadás gond nélkül ment nálam)
Jelenleg 12.2-őt használok.Válaszodat előre is köszi!
Most még csak live-KDE-ként próbálgatom a 12.3-at nekem eddig a wifivel volt gondom mással eddig nem, de az elég érdekes eddig...
Semmi biztosat nem tudok még erről írni, mert még próbálgatom csak, de nálam a wfi az egyedüli netforrás, és eddig egy hosszabb wifi antennát használtam a wlan kártyához, (gyenge a szobában már a jel) amivel a 12.2 gond nélkül tud netezni, bár a sávszélesség elég széles sávban ingadozik, átlagban 3-400 kb/s-al jön a net, de volt 600, illetve 54 is... (6 megás net)
A 12.3 live-KDE meg ugyanezzel az antennával nem találta meg az otthoni wifit, (a környékbelieket igen csak az otthonit nem ) csak akkor ha kissé irányba fordítottam az antennát akkor csatlakozott is, de csak 25-30 kb/s "sávszélességgel" és gyakran le is dobta a netet állandóan újracsatlakozott....Viszont ma vettem egy talpas wifi antennát (amúgy is terveztem) és csodák csodája, azzal csont nélkül megy az otthoni wifi a (live) 12.3-on eddig stabil 6.41 mb/s-al...
Kipróbáltam a telepített 12.2-őn is, ott is hozta ezt, bár ott egyszer mértem alacsonyabb értéket is, 12.3-nál eddig nem...
Viszont ezt csak érdekességképpen írtam le, ebből nem lehet még komoly dolgot leszűrni, ahhoz még pár napig tesztelem különböző antennákkal a live 12.3-at és a 12.2-őt. Viszont kíváncsi vagyok hogy majd mit mutatnak a dolgok...
-
legendary
tag
válasz BigManus #3009 üzenetére
Aha. Hát engem a csomagkezelés nem nagyon érdekel, gyakorlatilag csak netezésre és multimédiára használom a gépet már Menjen a flash meg a java, illetve a videók és zenék. (remélhetőleg a fentebb linkelt oldal segítségével ezekkel nem lesz gondom.) Ill ami még kell az az smplayer és a chromium. Ennyit meg szerintem bármilyen csomagkezelőben megtalálok A kodekek lettek volna egyedül a problémások, mivel ellustultam ubuntuba hisz ott minden megvan egy csomagban.
Esetleg ha tudnál egy irfan view szintű programot ajánlani, azt megköszönném, mert az ami nekem hiányzik linuxban."Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
legendary
tag
válasz BigManus #3007 üzenetére
Pont azért kérdezem, mert nektek már van tapasztalat. Gondolom megjelenésre egyformák, hisz mindkettő kde Stabilitás és sebesség téren meg gondoltam tudtok tanácsot adni. Több helyen olvastam régebben hogy az ubuntu-s lassabb.
Én eddig még csak ubuntu változatokat használtam (kde ebből a vonalból is kimaradt eddig), ill kis ideig mintet, de az nagyon nem jön be nekem.
Telepíteni csak a live cd-ről van lehetőségem, mivel az egyetlen újraírható dvd-m egy 1,4 GB-os mini dvd A teljes dvd változat ezért kimarad."Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
legendary
tag
válasz BigManus #3001 üzenetére
Ez esetben a kubuntut telepítem, mert kíváncsi vagyok a KDE-re, de a rendszerrel nincs kedvem vacakolni. Telepítem és menjen minden, ez az elvárásom egy op-rendszerrel Mondjuk ránézésre a suse jobban tetszik, meg valahol azt olvastam hogy a kde is jobb ott mint a kubuntun, de így egyenlőre marad a kubi. Majd ha lesz időm foglalkozni a rendszerrel lehet kipróbálom a suse-t.
"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
legendary
tag
válasz BigManus #2999 üzenetére
Hi
Kösz a választ.
Azt gondoltam, hogy megoldható. Arra lettem volna kíváncsi hogy olyan egyszerűen megy-e a dolog mint ubuntuban, hogy egy kodek-csomag telepítésével minden jó is, vagy nekem kell összevadászni mi kell hozzá?[ Szerkesztve ]
"Mindenki arra született, hogy azt tegye amire született..."
-
ludla
őstag
válasz BigManus #2989 üzenetére
Na az első amit még most kérdeznék, nekünk bent minden gépnek egyedi a címzése, és DNS kiszolgáló van beállítva, akkor nekem nem kell a netbios gépnév igaz?
És a tűzfal letiltva szoftveresen mert van hardveres tűzfalunk. Akkor a tűzfal részt is ki hagyhatom?
Egyenlőre ennyi ami most így eszembe jut.https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2804 üzenetére
Most azon vagyok, hogyha sikerül belakni és megismerni rendesen, plusz a házi szervert is látni fogja, akkor az egész gépet átrakom openSUSEra. A Win7 partíciót meghagyom, mert az kell emiatt a kezelő miatt, de ennyi.
Melyik az a fájlformátum, amit mind a két rendszer ír/olvas/kezel?
Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2800 üzenetére
Akkor ezt a verziót meg fogom próbálni. Remélem így már menni fog.
A TV szülők miatt kellene,m mert ezen keresztül szoktam nekik segíteni, ha vmivel elakadnak - és jobban bejött, mint gondoltam volnaMár csak a Nokia PC Suitot kellene vhogy megszerválni Linuxra, és jó is lenne az egész
[ Szerkesztve ]
-
Melack
veterán
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2768 üzenetére
Mert ez alapján eljutottam már oda, hogy látom hol kell módosítani, törölni. Csak azt nem tudom, hogy az a failsafe az mit is takar, és hogy törölhető e. Plusz hogy melyik a wWin7 :/
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2768 üzenetére
Az a gond, hogy cégnél vagyok már bent, így azt tudom leírni fejből, hogy miként néz ki a vinyó kiosztása:
1 - 100MB rendszerfentartott
2 - 50 GB Win7
3 - 170 GB cuccos
4 - 2gb swap
5 - 28 Gb vmi
6 - 35 Gb homeEz maradt meg a fejemben, hogy így rakta fel.
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2766 üzenetére
Amit mondtál, csak egy partícióra telepítettem, nem nyúltam bele, mert nem akartam elveszteni adatot.
A kezdésnél az alábbit hozza fel:
OpenSUSE 12.1
Failed Save xx.xxx.xx
Windows 1
Windows 2
Windows 3Mindezt openSUSE zöldben
Viszont a wifi még mindig nem az igazi, most is vagy 5 perc kellett neki, míg egyáltalán hajlandó volt felcsatlakozni - wallet, wifikód, wallet hármas pörgött folyton jelszavazás közben. Ötlet?
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2752 üzenetére
Annyit szeretnék, hogy lecsípek egy 40-60 Gbos partíciót a nagyobb szabad területről, amit nem formázok be - ez alapján ez a legnagyobb nem használt terület. Ide tenném fel a SUSEt. Ennyi - bár kezdem úgy érezni, hogy azért ez nem csak ennyi lesz.
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2747 üzenetére
Ha ez beválik, mármint megosztott működés, akkor a megfelelő tárhely megléte után a teljes vinyó SUSEs lesz.
Tehát a SUSE lejátszója fogja látni a vinyón lávő zenéket és filmeket, de nem tudok a partícióra új fájlokat feltenni. Ez ok.
Akkor partíció: a 169 Gbnyi üres területre (Stuff partíció) hozzak létre egy kb 40 Gbosat a Linuxnak, amin szabadon "garázdálkodhat". Nem fogja összazavarni, hogy a C a rendszer, D a cuccos, ő meg ezek után fog csak jönni?Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2740 üzenetére
Aktuálisan egy Macről írok
A gépem egy HP laptop, amin egy Win7 van fent egy 60Gbos partíción, a másik 260ason vannak a filmek, képek miegymás.
Erre, ide, emellé, ehelyett tenném fel a SUSEt. Ezért vagyok gondban, hogy mi is legyen a végső megoldás.
A WIN a Nokia PC Suite miatt kellene leginkább, nem más miatt. Hülye helyzet, de ez van. (A Diablo 2 más tészta, arra most kattantam rá ismételten)
Az, hogy a SUSE fogja tudni kezelni a Win7 helyi hálózatot, az nekem már megváltás kategória.Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2737 üzenetére
Akkor ha nem akarom a Win7et letúrni, mert ki akarom próbálni normálisan a SUSEt, akkor egyszerűen csípjek le egy kis részt (10-20 GB?) a SUSEnak, és oda telepítsem fel csak úgy? És akkor nem fogja birizgálni a partícióimat?
-
Melack
veterán
válasz BigManus #2733 üzenetére
Akkor már csak egy kis idő kell hozzá.
Vmi egyéb javaslat a partíciók formázásához, kezeléséhez? Mert mindent a "szerverre" szertnék feltenni, és onnan elérni - filmek, zenék, fotók.
Ha a mostani rendszerpartícióra teszem fel az openSUSE-t, akkor az a másik partíciót tudja majd kezelni? Vagy inkább a teljes vinyót formázzam be?
-
vodika
tag
válasz BigManus #2701 üzenetére
Igen akkor félreértettelek... Az ISO-t raknám NTFS-re csak azért írtam ezt mert a file nagyobb mint 4GB és még az sem lehet hogy a FAT32 miatt nem lehet akkora file-t odamásolni...
Sajnos nincs ötletem... Valami kaka a céges gépen. De hogy mi...??
Köszi a segítséget!Bubááá….
-
csucsbicep
nagyúr
válasz BigManus #2672 üzenetére
Valóban. Letöltök egy programot, akkor a telepítő fájl vagy nem is látja az os vagy, ha elindítom hibát dob ki. Ubuntut sem tudom rá feltenni így. XP-t CD-ről próbálom telepíteni. Felismeri, hogy automatikusan indulni akar a telepítő, de elindítani, így nem tudja. Utána belépek és a setupot elakarom indítani, de ott is hibát ír. A lényeg, hogy vagy Ubuntu vagy egy win-t is felszeretnék tenni.
-
Fred23
nagyúr
válasz BigManus #2660 üzenetére
Még nem hallottam erről a progiról, de ki fogom próbálni; viszont nagyon örülök, mert kipróbáltam azt, amit már valamikor feltettem, és jobban működött, mint vártam. Ez pedig az Avidemux-qt4 volt. Kiválasztottam a kellő hangsávot, és beállítottam main-re, majd save video és audio. Gondoltam, legalább az lesz az alap, amit szeretnék, de még jobb lett, mert levágta a többit! Lehet, hogy azért, mert a secondary sávhoz nem írtam semmmit. szóval örülök, és csak ajánlani tudom ezt a progit! Végre tudok úgy filmezni mobilon, ahogy akartam.
-
wetomi
aktív tag
válasz BigManus #2655 üzenetére
Igen, jól érted, így biztosan nem kever meg semmit a Suse lemezén.
Biosban is állíthatod, de elvileg az összes alaplapon kell hogy legyen olyan opció, hogy anélkül, hogy a biosba bemennél, ki tudod választani, hogy melyik eszközről bootolj, pl egy telepítéskor a dvd vagy live rendszerhez a pendrive.
De ezt már egyáltalán nem lényeges így csinálnod, mert ha kész a telepítés, akkor már be tudod rakni a grub listájába is a xp-t és onnantól onnan is kényelmesen választhatod.
Én egy időben (átálláskor) csakis azért csináltam így, mert nem volt szem előtt, hogy van a gépen még windows is így nekem sem bökte a szemem se másnak.
De mondom, a grubot tudod yastból is szerkeszteni, az indítandó rendszerek sorrendjét is beállíthatod.
-
wetomi
aktív tag
válasz BigManus #2653 üzenetére
Szerintem a legbiztosabb és a legbiztonságosabb az, ha lehúzod azt a lemezt, amin a Suse van és úgy rakod fel a másikra az xp-t, hogy csak a neki szánt lemezt láthassa. Így a buta xp tuti nem kavarja össze a másik lemezt és így nem kell piszkálni a grubot, az mbr-t, nem kell takarítani az xp után.
A rendszert pedig egyszerűen a booteszközök kiválasztásánál a megfelelő lemez kiválasztásával indítod. kb 2-vel több billentyű lenyomás lesz választani, mint grubból.
Ezek után a Suse természetesen felismeri és felcsatolhatja az xp lemezét, az xp pedig "természetesen" nem tud mit kezdeni a linuxos partíciókkal.Természetesen ettől függetlenül hozzá lehet adni az xp-t is a grubhoz utólag.
[ Szerkesztve ]
-
tropico
tag
válasz BigManus #2637 üzenetére
Ok-ok jogos, tényleg rosszul kezdtem.
KDE -> Koffein(asszem) ill. Kmplayer(csak URL-t akar lejátszani)
Pacman ? <- nem tudom ez mi
Debian alapú rendszereket használok és Gnome-ot, de vmi más keresek. Nem jön be a Gnome 3 valahogy.
PM-re 24h belül igyekszem válaszolni, ugyanezt el is várom.
-
wetomi
aktív tag
válasz BigManus #2632 üzenetére
Igen, ez normális. Nem ez a valós memóriahasználat. Ennél kevesebb, csak még sok helyet lefoglal előre gyorsítótárnak, ez a linuxnál teljesen normális.
Pl a vista és win7-nél is ezért ment a fikázás, hogy mennyivel több ramot eszik, mint a zikszpé, pedig csak gyorsítótárnak foglalja le ő is.
Ha több ramod van, akkor többet foglal le, ha kevesebb, akkor kevesebbet és hamarabb fog swapolni. Nekem volt hogy alig pár megát jelzett üres memóriának a 4 gigából.Amúgy mik a tapasztalataid azzal az x200-as radeonnal? Nem próbáltam még ki a szülők gépén, mert féltem túl régi már ott az x1200-as, de lehet mégis megpróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
Gabikaaa
csendes tag
válasz BigManus #2585 üzenetére
kösszi értem. hát mikor vettem a laptopomat akkor már azon alapbol linux volt fent igaz nem tom mien fajta mert már régen volt.néztem pár vidit eröl a opensuse dologról engem megfogot.jól nézki.és kiszeretném probálni ezért is elkeztem keresni és ugye kiadta a hivatalos oldalját ahol több mint 4 giga de találtam 600 pár megásat is ,mivel nem használtam még ezért nem is tudtam mi a külömbség most.annyit akarok kérdezni hogy gyorrsab lesza gépem töle?? meg ugy hallotam hogy ien virusoktól nem igen kell félnni.de vhol olvastam is róla az utóbbi két napba ienekről olvasok,elkezdet érdekelni a linux
gépem paraméterei:http://www.kephost.com/view3.php?filename=qwad28whly1m8n7n4as6.jpg
és kösszi a segítséget.jó hogy talűáltam egy olyan fórumot ahol pont eről beszélgetnek
-
Kelvin
őstag
válasz BigManus #2578 üzenetére
A k3b-vel nem volt problémám, legalábbis nem emlékszem. (mióta a k3b-codek is mellette van)
A devede az mplayer-t és mencoder-t használja, ha az telepítve van akkor más elvileg nem kellhet. Remélem erre irányult az utolsó kérdés."A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
Kelvin
őstag
válasz BigManus #2575 üzenetére
A devede a packman repo-ból pont jó neked. Ha egyből írni is akarod, akkor a k3b is meg tudja csinálni, amennyiben a packman tárolóból van felrakva. Ehhez még szükséged lehet a k3b-codek csomag telepítésére is.
[ Szerkesztve ]
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
Kelvin
őstag
válasz BigManus #2569 üzenetére
Az ntfs-config felesleges, kell neki a hal.
Az /etc/fstab -on belül, menj a hasonló sorra
#Device Mountpoint Filesystem Parameters
/dev/sda1 /windows/C ntfs-3g user,users,gid=users,fmask=113,dmask=002,locale=en_US.UTF-8 0 0és erre figyelj dmask=002 ez engedi az user-t írni is.
Mondjuk:
vi /etc/fstab
nyomsz egy i-t
átirod, majd
Esc és utána :wq!
Ezzel kilép és menti a változtatást.[ Szerkesztve ]
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
wetomi
aktív tag
válasz BigManus #2567 üzenetére
Valamikor korábban volt még egy ntfs-config nevű csomag, a tavasszal még biztosan, amikor pont egy kis segédletet dobtam össze ismerősnek, pont hasonló okból. Azzal tudtam még akkor beállítani az írási jogot ntfs partíciókra. Ezt utána a főmenüben rákeresve kis grafikus ablakocskában tudtad beállítani.
Tegnap még fél szemmel ránéztem, de nem rémlik, hogy láttam volna, azóta meg időm sem volt, most melóban meg win xp alapokon nyugszik a vérnyomás karbantartásunk. Este viszont nekem is fog kelleni. Ha addig senkinek nincs ötlete, majd írok.
Azóta nem tudom mi lett, esetleg ha valami fájlrendszeres közösségi tárolót megnézel, hátha abban van valami.[ Szerkesztve ]
-
wetomi
aktív tag
válasz BigManus #2564 üzenetére
Az apper a Kpackagekit helyett van, ha jól tudom. Ha működne rendesen, akkor valamivel leegyszerűsítené a sima rpm és 1click installos telepítéseket, mert az előbbi progi elég nyögvenyelős volt az állandó kérdéseivel.
Amúgy tegnap én is kényszerűségből raktam fel a 12.1-et rögtön élesben, mert péntek este egy másolás közben újraindult a 11.4 és fájlrendszer hibára panaszkodva nem volt hajlandó indulni, live rendszerről nem tudtam mit kezdeni se a / se a /home partíciókkal. Adatvesztésem nem volt, lementettem másik vinyóra mindenemet a rendszerlemezemről majd teljes újrapartícionálással tiszta rendszert raktam fel. a 64bites live kde nem indult, ezért kellett rögtön élesben felrakni.
Minden rendben működik, eddig jók a tapasztalataim. Csak időm nem volt még a finom beállításokra.
-
ludla
őstag
válasz BigManus #2555 üzenetére
Ne add fel
Én ma raktam újra, mert nekem is voltak gondok, nem volt Nvidia tároló, de már ez is van.
És most jól működik, én nem vettem észre sok változtatást a felületen KDE, a Kickoff ban vannak változtatások, meg nekem az Apper nem működik de vissza állítottam a Yast2 kezelésre.
Amiket pluszba felraktam mind működik jól.
-Asunder
-Soundconverter
-Krusader
-Clementine
-Playlinux
-Virtualbox
-Knemo
-Kdenlive
-Devede
-Opera
-Chromium
-Umplayer
-Vlc[ Szerkesztve ]
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
Kelvin
őstag
válasz BigManus #2555 üzenetére
Szerintem ugyanúgy néz ki mint eddig a kde és a gnome 3 -is nem értem mire gondolsz, milyen új felületre.
Sajnálom, hogy így jártál. Nálam hála isten minden rendben és jóval gyorsabb és stabilabb a kde 4.7.2 is. Mindenre pillanatok alatt reagál és minden megszokott csomagom simán felment."A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
aag
őstag
válasz BigManus #2459 üzenetére
Nézd, én a linuxot főként internetezésre használom, de természetesen másra is. Például van DVB-T kártyám. Nagyon bosszant például, hogy az AAC-kódolású hangcsatornáknak nincsen hangja. (A TV2 és az RTL KLUB is ide tartozik.) De korábban volt hangja az ubin, csak jött egy frissítés, ami után már nem volt. Megjavítanak két dolgot, elcsesznek egy harmadikat. Kb ez megy mostanában. Például külön azért vettem Xerox lasernyomtatót, hogy tudjak vele kétoldalas dokumentumokat nyomtatni. Kb egy évig tudtam is, de már egy jó ideje nem tudok. Szóval ezek a dolgok nagyon idegesítenek az ubinaban. Remélem ilyen nincsen a suséban.
Persze, most, hogy ezeket leírtam, rá is jöttem, hogy nem fogsz tudni válaszolni ezekre a speciális dolgokra mindre úgysem. Magamnak kell kitapasztalnom őket. Szóval inkább beszélj kérlek arról, hogy miért akarnál óvni az új kiadástól. Mi vele a gond?
-
aag
őstag
válasz BigManus #2457 üzenetére
Köszi a választ!
Végül-is az ubi nekem eddig megfelelt. Elkészítettem az utolsó működő saját ubit, de azthiszem itt feladom. Régen is suséztam, most is ezt tervezem, de nem akarnék csöbörből-vödörbe lépni. Ezért lenne jó egy általános összehasonlítás, hogy el tudjam dönteni mit csináljak.
Privi ment!
-
válasz BigManus #2399 üzenetére
Köszi!
Nagy hőstetteket nem csinálok, meg ez is Gnome, mint az Ubuntu, így kb. azonosak a progik is. A Nattynál valahogy jobban kézre áll, és mintha user-barátabb is lenne. Ubuntut is szeretem, sokszor kihúzott a pácból még XP mellett...Suse Linux lett az OpenSUSE, nem? [link]
A Suse Linux Enterprise meg serverekre való, de ahogy most nézem van desktop verzió is... hmmm. Ezt nem is néztem. Ez érdekes. Mondjuk zárt driver letöltést nem találtam, de compiz megy, szal. működik minden.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Kelvin
őstag
válasz BigManus #2360 üzenetére
Azért is írtam, hogy gondolom, hogy belekerült...
Vladi:
Attól, hogy nem találkoztatok vele még van. Nézzetek meg egy rkhunter-t benne van a lista amit pár havonta frissítenek.[ Szerkesztve ]
-
Kelvin
őstag
válasz BigManus #2357 üzenetére
Az adatbázis lehet azonos, bár az sem teljesen, gondolom belekerült pár linux kártevő is. Amúgy a motor és a keresés hatékonysága közel sem azonos a win-es v.írtókéval.
Persze nyugodtan lehet használni ártani nem árt."A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
zso73
veterán
válasz BigManus #2312 üzenetére
Clementine: [PK_TMP_DIR|dir:///var/tmp/TmpDir.A8a03W] Repository already exists.
Nem várt hiba történt, kérem értesítseÉs még két kérdésem is van.
1. Valami frissítés után kezdte el csinálni a rendszer, hogy a kikapcsoló gombra kattintás után konzolba megy át.
Login: Csak a root belépés init 0 után kapcsol ki a gép.
2.Melyik Wine működik rendesen. A 11.4 alap, és a legújabb is kidob. Pl.: Elindul a Steam ablak, reklámok......Majd bezáródik minden. Ez mitől lehet. A Pokerstars szoft futott rendesen.[ Szerkesztve ]
"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
zso73
veterán
válasz BigManus #2309 üzenetére
Néztem ma......Körülményes, és bonyolult. A ./configure után nem mozdul Valami fájlt nem talál, ami ott van a könyvtárban........ Meguntam.
Vladi: Próbáltam...Nem jött be..
Végül megkerestem a kedvencemet a Songbird-et. Igaz, hogy már átállt a win oldalra a fejlesztő gárda, de volt még letöltési hely. Songbird 32 / 64 bit
Ezt feltettem, letöltötte a magyar nyelvet magának, és voila száguld. Igaz, hogy parancssor, de az tutin műxik. :/songbird ,és települ.
http://getsongbird.com/Köszi a segítséget!!
[ Szerkesztve ]
"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
zso73
veterán
válasz BigManus #2307 üzenetére
Nekem is így van beállítva. Viszont, ha a kókadóban rákattintok egymás után több MP3-ra, akkor elkezdi őket egyesével egy külön lejátszó ablakban lejátszani. Multi módosan. Mind az X zene szól egyszerre. Hiába van beixelve a "csak egy példányban fut" dolog.
A deadbeef még problémás, mert fordítani kellene. Tegnap nem volt időm.
[ Szerkesztve ]
-
McKane
senior tag
válasz BigManus #2271 üzenetére
hát a suse nem szereti a gépemet...
feltelepült,de amikor bejönne az a zöld színű kép háttérben a kaméleonnal, a kaméleon alatt lenne egyfolyamat-jelő-szerűség,na onnan nem akar továbblépni.
2órán át hagytam,de ugyanúgy az elején tötymörgött,nem mozdult semmitsem, a gép sem dolgozott..
ötlet?eddig marad a kubuntu..
annál minden működik. kép is van,hang is.
de azt nem tudom hogyan kell beállítgatni,hogy pöpec legyen. mert most mindig a netre szaladgál..[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz BigManus #2260 üzenetére
Ha azt használod valszeg hülye kérdés, de az nem gnome-ra készült? (Mert ilyen alapon akkor empathy-t is felrakhatnám, nem? "Nyugodtan" keverhetem a progikat )
Amsn-től azért ódzkodom, mert régen használtam ubuntu alatt és produkált furcsaságokat. Igaz, azóta sokat fejlődött - gondolom nem csak - verziószámban.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
zso73
veterán
válasz BigManus #1828 üzenetére
Valami el van kefélve a VLC-ben, mert nem jól műxik ez a funkció. A beállítások között van olyan, hogy csak egy példány futhat, de semmit nem ér.
Használj Sonbird-et. [link]"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
ludla
őstag
válasz BigManus #1828 üzenetére
Nekem is volt hasonló a Vlc- lejátszónál, igaz 1x jelentkezett azóta nem volt. Én szerintem valamelyik kodek vagy program bug lehet a bűnös. Itt [link] érdeklődhetsz hátha többet tudnak erről a jelenségről.
[ Szerkesztve ]
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz BigManus #1747 üzenetére
Szoftverforrásokat a "Szoftver telepítése" alkalmazásban tudsz hozzáadni: menj a Beállítás menüpontra, ott a Szoftverforrás hozzáadására, majd azon belül válaszd ki a Közösségi telepítőforrásokat. Utána kiválasztod majd el kell fogadnod egy GPG-kulcsot.
Kézi telepítés:
telepítés: sudo zypper install "cssomag neve"
eltávolítás: sudo zypper remove "csomag neve"
[ Szerkesztve ]
sweetlou6.wordpress.com
Új hozzászólás Aktív témák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Napelem
- Gyúrósok ide!
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Tanuljunk angolul!
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam