- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Új cégtől származó rendszerchipról árulkodik a Lenovo friss platformkódja
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Sziasztok! Frissítettem az openSUSE 12.3- ról és az oldalakon belüli betűket nem tudom megváltoztatni, itt a PH- n is olyan penge betűk vannak, hogy kifolyik a szemem. A Chromium felső részében lehet változtatni a betűket a GTK+ témabeállítóval, de az oldalon belül nem változik semmi. Tudnátok ebben segíteni?
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
ivana
Ármester
A plasma active lényegében ezzel a céllal készül, az a baj vele igazából, hogy nem része a rendes kdenek, ha abba belemergelnék, akkor lényegében bármire jó lenne.
-
-
soldi3r
veterán
-
A tapipadot a HW egy mezei egérnek kátja. Mi olyan spéci az érintés vezérelt felületben?
Böngészőn klikk, elindul. A cím beírásához úgy is kell a (virtuális)billentyűzet, ami szintén meg van oldva.
Sőt most hogy divatba jött az indexképes kedvencek kezdőoldal (nem is tudom mi a hivatalos neve), csak rábökök, már nyitja is.Persze, linux kernel az alapja, de annyira beépült a google ökoszisztéma. Nem tetszik, hogy alapból gmail a levelező, hogy chrome a böngésző, hogy a virnyákos boltról ne is essék szó. Aki nem játékra használja, és nem használja a google szolgáltatásait, nem pont ideális választás. Hogy a verziók közötti difiről ne is essék szó(melyik programhoz melyik verziójú android szükséges) A gyár csak addig jó fej amíg megveszed. Egy új verzió kiadásakor nem tudod rátenni, mert nem adják ki. Vegyél egy újabbat, ami csak plusz 1-2 mag futtat elfogadható sebességgel. No és persze annyira "nyílt", hogy házilag esélyed nincs az új verzió lefordítására, telepítésére.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
BoB
veterán
válasz soldi3r #3190 üzenetére
Nincs még. Fejlesztése folyamatban van mind telefonra, mind tabletre.
A telefonos félkész verziója telepíthető Galaxy Nexus-ra vagy Nexus 4-re.
Terv szerint a 14.04-el egy időben, azaz jövő áprilisban adják ki.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Most, hogy ARM-ra is portolták az opensuse-t, mekkora az esélye, hogy egy tableten visszaköszön? Miért nincs linux-os tablet?
-
-
g0dl
addikt
Üdv
Van egy opensuse 12.2 installációm ami multi boot-os rendszer (w7 + egyéb linux-ok is vannak rajta). Az opensuse grub-ja (legacy) az MBR-be van talapítve, azt használom bootloader-nek, ez megy is szépen.
Az opensuse az sda3 particióra van telepítve, nincs külön boot fájlrendszer. Szeretném az egészet áthelyezni sda1-re úgy, hogy az sda3 meg is fog szűnni.
A rendszert sikerült is szépen átmásolni, az sda3-on lévő rendszeren felvettem az új sda1 rendszert a bootmenübe, és az be is tud bootolni.Az gond, hogy a grub-ot (az sda1 rendszert indítva) egyszerűen nem tudom az sda1-re átrakni, pedig ez fontos, ha az sda3-at legyalulom. Akárhogy szerkesztgetem az /etc/grub.conf-ot az mindig visszaíródik, hogy az sda3-ra kerüljenek a grub stage2 stb.
Hogyan tudnám ezt megoldani?
-
BigManus
addikt
Érdekes a 12.3...
Nekem még a 12.2 van fent. Tökéletes vele minden.
Viszont a céges laptopról van szó, ebben meg random megszakad a net kapcsolat a 12.3 alatt.
Egyszerűen képtelenség javítani a hibát,pedig már mindent megpróbáltam... Ezért maradtam a 12.2-nélNem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
ludla
őstag
válasz tfalcon96 #3182 üzenetére
Jelenleg a 12.3 verzió ehhez Nvidia és Ati driverek is vannak a most megjelent 13.1 még nem teljesen támogatott.
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok, SUSE-ból-ből melyik a legstabilabb verzió, amit egy teljesen kezdő linuxosnak is ajánlantok?
_______"I Am Consciousness. I Am Alive. I Am Chappie."_______
-
ivana
Ármester
válasz Ükshaaval[!] #3177 üzenetére
A windowos Imagewriter nem az igazi és szerintem nem is csináltak vele semmit évek óta. Ezért kell a suse-n használni
-
wetomi
aktív tag
http://en.opensuse.org/Additional_package_repositories
Nem vagyok benne biztos, hogy telepítéskor a korábban linkelt képen lévőknél többet be tudsz állítani.
De az első indítás utáni nagyobb frissítést és zárt csomagok letöltését már meg lehet vele spórolni, főleg, ha kiadás után több idővel telepíted, amikor már több frissítés van.
Sokáig ezt hiányoltam a telepítőből, de ezek szerint már benne volt, csak eldugva. -
BoB
veterán
Ha így gondolod tőlem majd megoldod ahogy akarod. Meg mást is.
[ Szerkesztve ]
-
Viszont ha fájlnévnek beírsz egy * -ot, és ENTER-t nyomsz rá, akkor mutatja az összes fájlt, és úgy már ki tudod jelölni az iso-t is.
---
Holnap kipróbálom a telepítést a telepítési források megadásával. Honnan tudom beszerezni a legfontosabb repo-k linkjeit?
[ Szerkesztve ]
-
-
BoB
veterán
válasz Ükshaaval[!] #3171 üzenetére
Még képet is linkeltek neked amin .iso fájlt írnak ki, úgyhogy ne találd ki hogy nem tudja, én is írtam már ki vele.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Ükshaaval[!] #3171 üzenetére
Ha bitről bitre kiírja, akkor DVD-nek fogja látni nem pendrive-nak, és gond nélkül beröffen a telepítő.
Esetleg ez:[link]
Most a grub2-vel harcolok. Grafikus módban indul, de csak cirádás olvashatatlan katyvaszt mutat.[ Szerkesztve ]
-
válasz Ükshaaval[!] #3168 üzenetére
-
wetomi
aktív tag
válasz Ükshaaval[!] #3168 üzenetére
Suse Studio Image Writer kell Neked!
Itt elég hosszasan van leírva, emlékeim szerint csak bedugod a pendrive-ot, kiválasztod a megfelelő lemezképet és megcsinálja.
[ Szerkesztve ]
-
wetomi
aktív tag
válasz Ükshaaval[!] #3166 üzenetére
Milyen rendszer alól szeretnéd kiírni? Windows, vagy Linux?
Linuxon egy dd parancs segítségével át tudod másolni az iso-t egy elegendő méretű, formázatlan pendrivera.
Például:
sudo dd if=/a lemezkép elérési útja/suse.iso of=/dev/sdc bs=4M(#3164) cigam
Nekem is friss telepítés volt, pendrive-ra másolt DVD képről[ Szerkesztve ]
-
Ükshaaval[!]
csendes tag
Milyen programmal tudnám kiírni pendrive (3.0)-ra a 13.1-et? unetbootin-al nem lehet, mert nem látja a rendszert bootkor.
-
wetomi
aktív tag
A pontos lépés nem ragadt meg, de még a beállítások során észrevette a telepítő, hogy van elérhető hálózati eszköz, kérdezte, hogy beállítom-e a telepítési forrásokat és ehhez konfigurálja-e először a hálózatot.
Meg merem kockáztatni, hogy akkor volt, amikor, amikor az összesítő oldalon a szoftverekre kattintottam, hátha látok valami újdonságot. De nem rémlik pontosan, vissza kéne nézni, egy VB-ben.
Úgy értelmeztem, hogy csak az alapértelmezett suse repokat tudom belőni, de ha tudod a többinek is a címét fejből, papírról, akkor lehet, hogy megy más is.
A lényeg, hogy a korábbi verzióknál nem találtam ilyet. -
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Nálam szerencsére probléma nélkül, már-már unalmasan történt a 13.1-re való váltás. A frissített 12.3 valahol pont ott járhatott, mint most a 13.1, így egyelőre látványos különbséget sem vettem észre az elmúlt pár órában. Szerencsére az előző két váltás is hasonlóan zajlott már.
A Kmail/Kontact/Akonadi hibája jött csak elő egyelőre. Indításkor eszementen tekeri a procit valami adatbázist frissítvén, de ez nem disztró hiba, ez több verziónál is megtörtént, akár egy mezei KDE frissítésnél is.
A /.local/share/akonadi/ megtisztítása megoldja a problémát.Kellemes meglepetés, hogy végre telepítéskor is be lehet állítani repokat, így már akkor lehúzta a flasht, a gstreamert és néhány non oss társát. Ezt eddig vagy nem lehetett, vagy nem találtam meg a lehetőséget a telepítőben, most viszont legalább megkérdezi.
Nálam az egész telepítés 15 perc volt pendrive-ról, DVD változattal. A frissítések és a szokásos programok letöltése még kb. 20-25 perc volt.
A 2. lemezt is gond nélkül felcsatolta a telepítő a particionáláskor.Egyelőre minden rendben. Ha legalább olyan, mint a 12-es sorozat, akkor beton stabil lesz és később sem lesz gondom.
[ Szerkesztve ]
-
-
Inkább nem mesélem el a véleményem pl. a google ökoszisztémáról. Pl. hogy mennyire nyílt az android, hogy mennyire működik a telefonokon,...
Furi mert nekem látszik. A lényege az, hogy a 13.1 telepítője nem tud mit kezdeni a merevlemezzel, ahova a partíciókat tenném.
"Hiba
Operation not permitted on disk /dev/sdb
A particionálás a(z) /dev/sdb lemezen nem olvasható,
a partíciós tábla módosítására használt "parted" segédprogram
által..."Eleve ez a hibaüzenet mehetne a fordítócsapathoz ellenőrzésre.
[ Szerkesztve ]
-
ludla
őstag
-
ivana
Ármester
Ezek az esetek szépen lassan elfogynak.
Akkor is kell ha csak pl. frissíteni akarsz szóval lesznek azért ilyenek. De jobb ha be kell írni a root jelszót mintha nem, legalább elgondolkodsz mielőtt valamilyen nem éppen okos dolgott csinálnál
(#3149) ubyegon2 : Nem tudom mennyi ramod van, de linuxon 2GB-nál szerintem már jobb a 64bit, ha több ram van (4GB vagy mint nálam 8GB), akkor kötelező. (Szerk: Látom 2GB)
[ Szerkesztve ]
-
Na, ez rosszul indul:
Valamiért nem kezeli a 2.lemezt, pedig oda kerülne. (Egy T400-as laptop CD fiókjában van egy 240GB-os merevlemez. Csináltam a végére 40GB üres helyet.)[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Vladi
nagyúr
válasz ubyegon2 #3147 üzenetére
"hogy bizonyos esetekben meg kell adnom a jelszót"
Ezek az esetek szépen lassan elfogynak. 1-2 hónap és már nem kell megadnod, mert egyszerűen nem csinálsz olyasmit. Ha simán használod, akkor nem kell."tőlem meg semmi nem tudja megvédeni! "
Basszus! A te géped. Azt csinálsz vele amit akarsz.il sole non sorge più ad Est!
-
válasz ubyegon2 #3145 üzenetére
Nem vagy az, ezért kéri be a Yast a jelszót, hogy olyan dolgokhoz férj hozzá amihez csak a root-nak van jogosultsága.
Ez kb olyan mint amikor a windows-ban létrehozol egy mezei user-t, és úgy használod a gépet. Ekkor a rendszer működését módosító turkáláskor(pl. az ntfs meghajtót ki írhatja-olvashatja), bekéri az admin adatait.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz ubyegon2 #3139 üzenetére
Vak vezet világtalant Azt olvastam, hogy az extensions.gnome.org oldalon csak kiválasztod ami kell, és onnan települ is, mint a firefox plugin-ok.
Én még várok 19 órát, és a 13.1-el kapcsolódok a Gnome világába(most KDE-vel ügyetlenkedek).Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
félisten
Sziasztok!
Abszolút kezdő vagyok Linuxban openSUSE 12.3- at próbálom éppen, eddig ez a nyerő disztro. Sok dolgot már sikerült megoldani, de van amit a leírások alapján sem!
Tudnátok ebben segíteni?
A GNOME asztali környezetben panel appleteket szeretnék telepíteni. A YaST- ban látom, hogy telepítve van Gnome applet tracker és computertemp applet is ,de hogyan tudnám ezeket elérni? Applet, desklet meg a Conky beállításokra valami tippet nagyon megköszönnék.
Még az is érdekelne, hogy NTFS alatti fájlok torrentezését mennyire tolerálja az openSUSE?Az Abszolút kezdő Linuxos topicban is érdeklődtem az appletes ügyben, de ott jórészt erősen haladó szintű dolgokat tárgyalnak inkább.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
ivana
Ármester
válasz !wannabe #3137 üzenetére
Fel kellene rakni a broadcom drivert Benne van a default repoban. Lehet választani, hogy b43 opensource driver az is jó és megy vele az aircrack. A broadcom-wl csomag zárt broadcom féle cucc. Ha a yast csomag keresőjébe beírod, hogy 'broadcom' akkor kijön. A wl felrakása után csinálj egy ilyet, ez be tölti a drivert:
su
modprobe -r b43
modprobe wl -
!wannabe
tag
Sziasztok,
Új felhasználója vagyok a SUSE linuxnak. open SUSE 12.3
A problémám a wifi-vel van.
>sudo /sbin/lspci | grep BCM
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
> uname -r
3.7.10-1.1-default
>sudo /usr/sbin/iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 IEEE 802.11abg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=200 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:onVezetéken tudok csak kapcsolódni. Kezdetben a wifi hálózatokat sem láttam. de az itt található leírásnak köszönhetően, hozzáadtam a kernelemhez passzoló broadcom-os driver-t a repository-hoz. Azóta látom a hálózatokat. Azonban csatlakozni nem tudok hozzá.
Hibaüzenet:
activation of network connect failed.Esetleg valakinek hasonló tapasztalat vagy ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz Shrike7973 #3133 üzenetére
Én azt várom hogy alap legyen a rolling-release, de legalább legyen egy ilyen hivatalos, stabil változat.
-
Shrike7973
senior tag
Próbálta már valaki az új RC2-t? Nem sokára release
Nekem nem sikerült PendriveLinux pendrive-ról bebootolni, SuSe StudioWriter meg valamiért nem működött. Remélem csak átmeneti állapot. -
ludla
őstag
válasz soldi3r #3129 üzenetére
Én szoktam várni vele megjelenés után kb 1-2 hónapot addig kijönnek a javítandó hibák ha esetleg még maradtak, de amúgy nem szokott gond lenni esetleg ha használsz te is egyedi programokat pl: devede, handbrake, avidemux, ezeket kicsit később szokták átfordítani.
https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
-
soldi3r
veterán
erdemes lesz update-elni 12.1-rol 13.1-re?
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
sikerult elcsipnem a wlan gondom, gyanitom nem driver hiba lesz, mert az eszkoz mukodik, a tobbi halozatot latja, csak a sajatom nem, a mellettem levo blackberryn tudok csatlakozni, a laptopon viszont nem jelenik meg az en routerem
esetleg erre valakinek otlete?E30 (oo=[][]=oo)
-
válasz soldi3r #3125 üzenetére
Hamar feladtad Azt próbáltad, hogy a boot menüben egy előző kernel verziót töltesz be? Pont most olvastam, hogy az új kernellel mindenféle VGA driver is frissült(ATI,Intel,Nvidia). Lehet ez tette be nálad a kiskaput?
Nem tudom opensuse milyen sűrűn frissíti a kernelt, lehet még el sem érhető...Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
soldi3r
veterán
jo reggelt!
az elmult 2 napban telepitett nehany frissitest a rendszer
ezutan elkezdett bealassulni a gep, mar a filmek is akadoznak, sot, most, ujrainditas elott meg a kiterjesztett kijelzot sem tudtam levalasztani
processzor, memoria hasznalat kb 10% koruli
hogyan tudnek utana jarni a dolognak?E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
-
Shrike7973
senior tag
válasz soldi3r #3120 üzenetére
Én a helyedben a hivatalos SuSe fórumon tenném fel a kérdést, itt nincs nagy SuSe-s élet.
-
soldi3r
veterán
egesz nap szenvedtem a wlannal, esetleg milyen drivert lehetne meg kiprobalni? windowsosat fel lehet valahogy tenni?
vagy jobb, ha uj oprendszer utan nezek?E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
amita ra vagyok keszulve, na azota tokeletesen mukodik a wireless altalaban igy szokott ez lenni
kicsit olvasgattam a touchpad kikapcsolasa utan, aztan a terminalban ezt a valaszt kaptam a "gsynaptics-init --sm-disable" parancsra, de igazabol egyik fajlt sem talalom
GSynaptics couldn't initialize.
You have to set 'SHMConfig' 'true' in xorg.conf or XFree86.conf to use GSynapticsE30 (oo=[][]=oo)
-
-
Sziasztok,
baj van, net meg nincs...Adott egy lapos, rajta openSuSe (X64, KDE felülettel), adott mellé Telenor féle hipernet előfizetés, kétféle modem is akad (egy fekete hipernetes, és egy fehér laposabb, egy Huawei), de net az nincs. Látja az adaptert, hozzá is adtam szépen lépésről lépésre a varázslóval a Mobil szélessávnál a Telenoros netet, de egyszerűen nem csatlakozik. Pár pillanatra lesz kék a LED, majd az eszköz eltűnik. A beállításoknál annyi minden van, van szám, ami *99# (ezt magától tette oda), felhasználónév-jelszó nincs, APN: net (ezt is a varázsló művelte) alatta PIN kód, amit beírok, és mellette kiválasztom, hogy "elmentve", de egyszerűen nem jutok vele sehová...Remélem közületek használ valaki hipernetet...Telenor topikban jött a válasz: ki kell kapcsolni a PIN kód kérését a kártyán, egy telefonnal, majd így csatlakozni. Működik
[ Módosította: BomiBoogie ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
őstag
Lxde+suse van a gépemen. asrock e350m1 apus lap.
Feltettem a linuxos catalystot, szeretnél xbmc- médialejátszót csinálni a kis gépből
Ha elindítom az xbmc-t, rögtön hibaüzit kapok, az opencl hiányára hivatkozik.
mit rontottam el? mit kéne még telepíteni.üdv
Balázs -
-
válasz soldi3r #3110 üzenetére
Más eszközök stabilan rácuppannak a hálózatra, tuti a linux-al van gond? A wifi csatorna szabad (Nincs egyszerre több router ugyanazon a frekin/csatornán)? Ebben segít pl az iwscanner.
Ha auto-n van a router csatornabeállítása, állítsd át kézire, és a legkevésbé zavart/használt csatornára. Arra is figyelj, hogy 11, vagy az alatti csatornát válaszd, lehet a hw nem tudja a 11 felettieket (pl. Észak Amerikában csak az első 11 csatona engedélyezett)Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
soldi3r
veterán
hat, a wlan-om meg mindig nem tokeletes, van hogy 3-4 perc utan hajlando csak csatlakozni a halozathoz
valamikor nem is latja a keresett ssid-t
esetleg erre valami otlet? nem szivesen cserelnem le a rendszert, egesz jol belaktam marE30 (oo=[][]=oo)
-
.Benett
tag
Sziasztok !
Felszabadult asztali gépemre szeretném feltenni az a OpenSUSE 12.3-mat C programozás és linux tanulás céljából.
A problémám az , hogy pendrive-ról szeretném felrakni , a gép szépen be is bootol az USB-ről eljut addig hogy ellenőrzi a gépet de akkor egy hibaüzenet miatt megakad a dolog.
"Nem sikerült a telepítési forrást létrehozni az alábbi URBből...
Valid metadata not found at specified URL
Repository type can't be determined"
A gép egy régi barton 2500+ AMD, 1Gb.RAM, AtiRad.9200, Asus.a7n8x-x.Lap
Mi lehet a gond ?... mert mérnökök nélkül, a tudomány csak filozófia ...
-
Gigi571
csendes tag
válasz soldi3r #3104 üzenetére
Szia!
A touchpad beállításához nézd meg a "YAST2"-ben, a "Rendszer" "/etc/sysconfig szerkesztő" "Hardware" részében, találsz-e róla bejegyzést, és ott tudsz változtatni a beállításokon esetleg, de csak nagyon óvatosan piszkáld, csak amiben biztos vagy, olyat változtass meg!
Víruskereső nem kell, töredezetségmentesíteni sem kell. Ha esetleg windowsos partícióra töltesz le kétes helyről dolgokat, vagy hálózaton windowsos gépre, akkor tehetsz fel víruskeresőt, de a linux nem szorul víruskeresésre.
Üdv: Gigi
-
Gigi571
csendes tag
válasz soldi3r #3102 üzenetére
Szia!
Kicsit félreérthető voltam, azt akartam mondani, hogy amit megtalálsz a telepítőforrásokban,
olyan szoftvereket telepíts, hogy a függőségek rendben legyenek.A másik félreértés, nem parancsot mondtam, hanem, hogy a szoftver telepítése/eltávolítása keresőmezőjébe írd be a kernel szót.
A touchpadot a "rendszerbeállítások" "beviteli eszközök"-ben lehet konfigurálni.
Üdv: Gigi
[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz Gigi571 #3100 üzenetére
egyebkent a "kernel" parancsra nem mutat nekem semmit, de a "xen" vegunel tunt el a wlan, ugyhogy az marad, majd a tobbit leszedegetem, ha lesz kedvem kiserletezni
kovetkezo
a touchpad-ot hogyan lehetne kicsit konfigolni? nem szeretem ha kattint a tapintasra[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.