- Fórumok
- OS, alkalmazások
- SUSE Linux
- (kiemelt téma)
- Projektor topic
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Jól gondolod, csak ez nem egészen úgy van, hogy fogják a Tumbleweedet, és egy ponton csinálnak belőle Leap-et. Hanem a Tumbleweed csomagjaiból épül a Leap, de a csomagösszeállítás lehet más. A Leap-re nagyobb figyelem irányul, ott alaposabban válogatják össze a csomagokat, és tesztelik le az egész disztrót. Tumbleweednél meg ott a régi telepítő, ott a Yast, ha benne maradt, hát benne maradt, kit érdekel...

Az Ubuntunak is új telepítője van egy ideje, de a Mint, a KDE Neon, és a többiek mégsem vették át, maradtak a réginél.
Jó, de akkor hol tesztelték le az új WEB-es telepítőt?
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Most jól összezavarodtam. Nem úgy volt, hogy a számmal jelzett kiadások a stabil LTS kiadások, a Thumblewed pedig egy rolling, a fejlesztés legújabb állomásánál járó kiadás?
Mert akkor a Thumblewed-ben mit keres a régi telepítő, és a "régi" Yast? -
cigam
titán
15.5-ön ragadtam eddig és már hetek óta halogattam, most végre telepítettem én is a Leap 16.0-t. Lélekben mindenre fel voltam készülve, de pár percet spóroltam volna magamnak, ha itt a topicban kezdek...
Új telepítő:
- A particionálásnál anyáztam egy sort, mire kibogarásztam, hogyan rakjam össze a meglévő particióimat. Szerintem a régi és az új telepítőnek is a leggyengébb része a particionálás.
- Nem tudtam wifire kapcsolódni telepítés közben.És ennyi. A particionálóval csesztem el pár percet, amúgy pillanatok alatt fent volt a gépen. Tulajdonképpen egyszerű és gyors a váltás.
Telepítés után pislogtam a Yast hiányán, de feltaláltam magam az új alkalmazás telepítővel. A legtöbbször nincsen szükség ennél többre. Nem néztem át mindent, de kb 95%-os állapotban van a rendszer és a használt alkalmazásaim mindez max. fél óra alatt.
Az elmúlt tízen X év alatt, 11.2-től kezdve talán a leggyorsabb és gördülékenyebb verzió váltásom volt. Mindig friss telepítést csinálok. Persze a /home-ból a legtöbb beállítás öröklődik, de ettől függetlenül mindig van még mit rendezkedni. Meglátom majd mennyire fog hiányozni a Yast és mikor lesz Pacman.
Gratula! Köszi, hogy megírtad!
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Letöltöttem én is az ISO-t, kiírtam dd-vel, elsőre ment, nem volt vele probléma...
Az "Installation devices" alatti "Details" mezőben lehet átváltani manuális méretezésre.
Nem rossz ez az új telepítő, leszámítva, hogy egy Firefoxban fut az egész felület, és ha feltolod az egeret a képernyő közepére, akkor bejön a Firefox ablakának többi része. Ott át tudsz váltani másik lapra, és az új lapon a parancsikonok között ott a Temu, az Allegro és hasonlók
Ez így nem túl professzionális, legalább egy electronba ablakba belerakhatták volna...Igen, köszi! Valóban fura ez a WEB-es felületű telepítő. Szokni kell. A következő furcsaság a Szoftver választó. Alapból csak az SElinux támogatás települ. Se GUI, se Samba, se semmi nem megy fel alapból.
Plusz nem lehet kilépni belőle. Legalábbis nekem csak úgy sikerült, hogy átváltottam konzolra, és ott nyomtam egy CTRL+ALT+DEL-t.
Érdekesség: A konzolban ad egy QR kódot, és IP címet jelszóval. Így egy másik gépről belépve is elérem a WEB-es telepítőt. -
cigam
titán
Ja hogy odafent ... Na mindjárt megnézem. Köszi!
-
cigam
titán
Ha képes átméretezni, hogy legyen 10GB üres, akkor miért nem csinál 100-at ,vagy felezi meg a Windows partíciót?
A Details csak az oszlop neve hiába kattintgatok ott bármire. Valami nem világos. -
cigam
titán
Ez a fajta telepítő összezavar!

Miért csak 10GB-ot szavaz meg magának? Miért nem tudom módosítani? Miért csak 1GB-os a swap partíció? Hogyan fog működni a hibernálás(S4)?
Nem tetszik. -
cigam
titán
-
cigam
titán
Állítólag az új Agama installer még nem képes live környezetet felhúzni.
Esetleg próbáld meg ezt: https://agama-project.github.io/downloadNem tudom, mi van benne, de szerintem ezzel is csak telepíteni tudod.
dd-vel kiírva az iso-t, csak a grub parancssora jön be. Ezen még csiszolni kell!
-
cigam
titán
Hm. Windows11 szindróma? (Majd a vezérlőpultból átpakolunk mindent a Gépházba)
Szerintem van benne ráció, mert a Yast-ba belenyomtak mindent is. Így túl nagy és átláthatatlanná vált. Persze lehet csak öregszem és nem tudom megjegyezni mi hol van.
Felraktam volna Ventoy-al, de a telepítő azt írja No boot file found for UEFI!
Ja, és nincs 16 live. Miért?
-
cigam
titán
Használja valaki a 16-os Leap-et? Ebben a verzióban már nincs Yast. Csomagkezelésre Myrlyn van helyette (ami majdnem pont ugyanúgy néz ki, mint a régi Yast GUI), a többi rendszeradminisztrációs feladatra pedig a Cockpit (ami amúgy fele annyit se tud).
Hm. Windows11 szindróma? (Majd a vezérlőpultból átpakolunk mindent a Gépházba)
Szerintem van benne ráció, mert a Yast-ba belenyomtak mindent is. Így túl nagy és átláthatatlanná vált. Persze lehet csak öregszem és nem tudom megjegyezni mi hol van.
Felraktam volna Ventoy-al, de a telepítő azt írja No boot file found for UEFI!
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Erre találták ki a konténereket, plusz el nem tudom képzelni mi lehet annyira naprakész egy torrent kliensen. De legyen ez az én bajom.
-
cigam
titán
Sziasztok!
Arról van infó, hogy sacc/kb. mikorra várható a végleges slowroll verzió?
Illetve, van arról tapasztalat, hogy egy régi low-end gépen (AMD Brazos E350 - 2 mag, 1.6GHz) egy debian-hoz képest milyen a sebessége?Most debian van a NAS-on, de jó lenne valamikor valami megbízható rolling-ra váltani.
megbízható rolling
A nap poénja!
Egy NAS-ra minek rolling? -
cigam
titán
9 évnyi munka után végre bekerült a zypperbe a csomagok párhuzamos letöltésének képessége: https://github.com/openSUSE/zypper/issues/104
Azért valljuk be, hogy nagyon ideje volt már ennek...Elméletileg napokon belül megjelenik Tumbleweedben, heteken belül pedig Slowrollban is. A Leap pedig... ¯\_(ツ)_/¯
Jó munkához idő kell... Reméljük alaposan letesztelték.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Ahogy "feladta" a magyar támogatást, úgy ment a levesbe a magyar kézikönyv is, ahogy a magyar lev.lista. ~10éve még tagja voltam
.
Sőt rémlik valami spéci magyar verzió is, régebbi gyengusz gépekre. -
cigam
titán
Sziasztok,
Próbálgatom az OpenSUSE Tumbleweedet is azt kell mondjam abszolút szerethető rendszer. Nem igazán vettem észre stabilitási problémát, míg Debian Testingen pl. volt olyan, hogy itt-ott fagyott ez-az.Miért nem annyira népszerű ez a rendszer a felhasználók körében? Amit eddig tapasztaltam, az alapján szerintem jól össze lett rakva. Mindent lehet GUI felületről IS vezérelni.
Mert nem terjedt el. Általában a distro választás azon múlik, hogy ismerősi körben ki mit használ. Ha senkinek nincs opensuse-ja, akkor az esetleg felmerülő specifikus kérdésekben sem tud segíteni, amikor elakadsz. Nem azért mert annyira egzotikus, a többitől eltérő rendszer, hisz a bash ugyanaz, az smb.conf ugyanaz, a KDE ugyanaz, de pl. más a csomagkezelője, alapból más fájlrendszert használ,...
-
cigam
titán
Na közben meglett a megoldás, ezen fórum alapján [link] sikerült + közben frissítettem az operát a 80-as verzióra és most már működik de most a vivaldit tesztelem meglátjuk melyik marad
tiobe: Köszi, a Brave-t eddig nem figyeltem, de most utána olvasva valóban megér egy próbát úgyhogy mindenképp kipróbálom ezt is
Pontosan melyik? (elég sok ötlett/tipp van ott)
-
cigam
titán
Sziasztok! Sajnos van egy nagy problémám a mostani verziós Opera böngészővel, ezért a szeretném a segítségeteket kérni, hogy ti találkoztatok-e hasonlóval.
Az a helyzet, hogy frissült az opensuse-s repóból 78-ról a 79-es verzióra, és azóta nem tudok lejátszani youtube videókat, próbálja egy ideig betölteni, aztán összeomlik az oldal. Próbáltam persze hogy kikapcsoltam az összes youtube bővítményt, de úgysem volt jó sajnos.
Érdekes amúgy hogy azóta kijött egy újabb de szintén 79-es verzió, de azzal is ugyanaz a helyzet.
Próbaképp felraktam egy közösségi repóból a 80-as Operát is, de az sajnos el sem indult, így visszatettem a 78-asat, ezzel minden ok. (A Chromium ffmpeg extra csomag természetese fent van)
Viszont szeretném mindenképp megoldani, mert zavar hogy miért nem működik, másrészt meg mindig felajánlja frissítésként már kétszeresen is.
Próbaképp feltettem a Chromiumot is annál semmi gond nem volt.Váltani nem szeretnék Operáról, mert a Chrome kicsit fapadosabb nekem, és ezt használom munkahelyen, ahol teljesen rendben működik (Win 10) és telefonon is.
Mit gondoltok mi lehet a gond, mit lenne érdemes megpróbálnom? Sajnos opensuse-ra nem találtam érdemi infót ezzel kapcsolatban.
Válaszotokat, és bármilyen infót előre is köszi szépen!
Indítsd parancssorból, oda talán kiír valamit, amiből kiderül mi a baja. Plusz itt írnak hasonló problémáról, és a megoldásról.
-
cigam
titán
Sziasztok!
Egy ideje sajnos van egy problémám a 15.3-as Leappel, azt szeretném megkérdezni, hogy ti tapasztaltatok olyat a ennél a kiadásnál, hogy lefagy a grafikus felület (KDE) illetve van elindulás után újraindul magától néha?
Pontosabban azt tapasztaltam, hogy van amikor elindulás után nem sokkal magától újraindul, illetve volt olyan is hogy csak egy fekete képernyő jelent meg, de pl az alt+f2-vel a keresési sáv előjött illetve a ctrl+del-bspace kombóval újra tudtam indítani a grafikus felületet, vagy egy másik terminálon bejelentkezve indítani egy újat. Viszont volt olyan is hogy minden előzmény nélkül lefagyott, és ami érdekes volt, hogy ekkor a billentyűzet se működött még a világítása sem.
Korábban volt hasonló gondom még a 15.2-vel szintén KDE, hogy egy idő után belassult és lefagyott a felület, akkor javasolta valaki hogy valószínű az Nvidia kártyámat nem szereti a KDE. Mindenre gondoltam volna csak erre nem, de ez volt a megoldás, vettem bele Radeon kártyát egyből tökéletesen ment minden. Ezért is furcsa most, hogy ugyanaz a kártya változatlanul, gondoltam is hogy lehet véletlenül felkerült a zárt Radeon driver és talán az kever be, de a nyílt drivere van rajt változatlanul.
Azt szeretném megkérdezni hogy ti találkoztatok ilyennel, vagy lenne ötletetek mit nézzek meg, merre lehet a gond?
Előre is köszönöm a válaszotokat, illetve bármilyen infót!
A HW környezet is érdekes lehet, konkrétan milyen VGA milyen driverrel? Eseményaplóban szerepel vlami hibára utaló?
HW teszteken túl vagy? memória hdd, kábelezés, tápegység,... -
cigam
titán
Azért jó lenne konkrétabban tudni mit "módoltál" eddig. Mi a
systemctl status sshd.service
kimenete? -
cigam
titán
Sziasztok!
Sokadik alkalommal futottam bele abba a problémába, hogy Tumbleweed/KDE páros esetén egy frissítést követően az
/mntkönyváron belül csatolt partícióm nem csatolódik automatikusan.Maga a gép úgy néz ki, hogy adott egy nvme rajta az efi, root és a swap, adott egy ssd
/homekönyvtárként és adott egy hdd, amit a/mnt/sdbkönyvtárba csatolok.Logot nem tudok adni, mert szokásomhoz híven újratelepítéssel reagáltam a problémára (Ubuntut raktam fel mérgemben, de azzal sem vagyok kibékülve). Azt tudom, hogy jött egy filesystem frissítés. Végeredményben hova érdemes csatolni azokat a partíciókat, amiket szeretnék megtartani automatikusan csatolt formában?
Hogyan vetted rá az automatikus csatolásra?
-
cigam
titán
Ha jól tudom nem létezik párhuzamosan 15.2 béta és stabil verzió.
A hivatalos megjelenési dátumig a repó a béta frissítéseit szolgálja, alverzió ugrásokkal.Ha frissíted a már telepített 15.2 béta rendszeredet a 15.2 stabil verziójának kiadásakor, akkor ugyanazt a rendszert kapod mint aki újonnan telepíti a stabil verziót.
(#4100) leviske
Nálam eddig semmi baj nincs vele, kopp-kopp (i7-6820HQ, 2*8GB DDR4, Quadro M2000M, 256GB SSD).
De szerintem kibír anyud még kb. 1 hónap várakozást, aztán mehet a frissítés hivatalosan stabil rendszerre.Aha... Értem. Köszi!
És ha már éles a 15.2 és elkezdik a 15.3-at, akkor arra is tudok váltani, vagy az már nem ilyen egyszerű? -
cigam
titán
Tudtommal a béta és a stabil repók ugyanazok, nem kell semmit átállítani, de megnézem neked legkésőbb holnapig.
Ha Ryzen 3000-es a gép akkor én mindenképpen 15.2-t raknék rá, viszont ha nem akkor szerintem csak a szokásos upgréditisz hajt téged. Ismerős...

Nem kell ennyire sietni, point release-ről nagyon egyszerűen lehet fríssiteni majd júliusban, amint kijön a stabil 15.2.Ha ugyanaz, akkor honnan tudja, hogy melyik verziót kell leszedni, frissíteni?
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Köszi!
Mára nekem is letöltötte, de a hiba üzenet megmaradt. Fura! Van tippetek mitől lehet? Eddig még nem találkoztam ilyennel, pedig rendszeresen seed-elek Linux ISO-kat.(Raspbian-on futó transmission-al seed-elek, rasbiab, debian, libreoffice,...ISO-kat)
Rufus csak EFI "cél"lal tudja kiírni a live-ot. Elképzelhető, hogy már nem támogatott az MBR? Vagy csak dd módban kiírva működik? -
cigam
titán
Mondjuk az sem segít. hogy alapból nincs live üzemmód
De van, vagy csak tévedek? Te is azt linkelted, és már 42.x-nél is tudtam live-ban próbálgatni, ha jól emlékszem.
és az [oldaluk]on található bittorrent linkje hibát ad a torrent programban: torrent not found
Érdekes, szerintem ez a torrent program hibája lesz. Nálam a Deluge simán beolvasta a 15.2 Live KDE ISO torrentet, mi több, még azt is észrevette, hogy a fájlt már korábban letöltöttem (későn jutott eszembe a torrent).
(#4081) laca026
A fórum és a wiki nagyon jók, meg általánosságban véve nagyon jó a SUSE és a Red Hat disztrók dokumentációja.Szerintem a magyar linuxos/unix portálok hibája csak ugyan az, ami a nemzetközieké is: rendre elkezdődik a hitvita, a megmondóemberek mindenkit lehülyéznek és megmérgezik a légkört. Én nagyon szomorúnak tartom, hogy mennyire arrogáns és lekezelő rengeteg linuxos szaki stílusa. Pedig ők tudnának a legtöbbet segíteni a kezdőknek is, és ők tudnák a legjobban megértetni velük a rendszer előnyeit is. Csak az a fránya hangnem...
A telepítőt töltöttem le első körben, abban nem volt. Aztán jött volna a live image. Nem tudom miért 15.2-t írsz, mikor az oldalon a openSUSE-Leap-15.1-KDE-Live-x86_64-Snapshot8.12.39-Media.iso -hoz tartozó torrent van linkelve, ahogy a fő oldalon is még csak 15.1-et írnak.
-
cigam
titán
És lényegében meg is válaszolta a kolléga, osztom a véleményét.
Sajnos, vagy nem sajnos, a többség Ubuntu vagy valamelyik leszármazottjánál meg is áll. Vagy tetszik neki a másság, vagy megy vissza Windowsra.Én sokakat "megtérítettem" a környezetemben, akik hajlandóak voltak a másságot elfogadni (nem kevesen) azok Linuxoznak, többnyire SUSE amit használnak.
Több okból kifolyólag... Stabil, hamar át lehet állni, XFCE felülettel régi gépeken is gyönyörűen elfut.
A logoutos cikken gondolkodtam már, de elvetettem, mert a Linuxos többség valamiért idegenkedik a SUSE-tól, bár nem értem miért, aki meg Linuxra szeretne áttérni, lebeszélik.
Ezért nem szeretnék neki állni egy cikknek...Pedig jó lenne, mert kellemes emlékek maradtak a suse-ról, amiket mára elfelejtettem. Anno volt egy opensuse-hu levelező lista, ami szép lassan kihalt. Mondjuk az sem segít. hogy alapból nincs live üzemmód, és az [oldaluk]on található bittorrent linkje hibát ad a torrent programban: torrent not found
-
cigam
titán
Nem akartok írni egy jó kis logout-os cikket az opensuse-ról, a yast-ról,... Miért van az, hogy nem kerül szóba a a többi distro-val ellentétben?
-
cigam
titán
Mit telepített utoljára?
tail /var/log/YaST2/y2logRPM -
cigam
titán
Köszönöm a cikket elolvastam.
A snapsot, vagy ahogy itt írják pillanatkép lényege, hogy vissza tudok állni egy korábbi állapotra egy alapjában működőképes rendszeren téves konfigurácó vagy telepítés után, ok ez meg is van. Viszont én úgy szeretnék visszaállni, hogy nincs működőképes rendszer amit újraindítok és bebootolom a korábbi pillanatfelvételt. Van egy töküres diszkem oda, hogy varázsolom vissza a rendszert?Mondjuk annyit kisilabizáltam az egészből, hogy csinálhatnék egy brtfs raid1-et egy másik diszkre, aztán lemonutolom a másik oldalt, ha az eredeti lemezem megdöglik akkor ezt a másikat bootolom be az eredeti helyett, elméletileg szép gyakorlatilag ki tudja, hogy működik-e.
Sose próbáltam de szerintem ugyanúgy működik mint minden mentés visszatöltés. Live rendszeren előkészíted a partíciókat, aztán mehet rá a btrfs restore /dev/sdXY /mnt/akarmi
Szerintem a TimeShift is pont így működik, ha btrfs-t mentesz. -
cigam
titán
A cél az lenne, hogy ha teljesen megsemmisül a / akkor minél gyorsabban ugyan azt a működőképest rendszert vissza tudjam állítani. Tegyük fel a boot diszk megpusztult és kicseréltem egy újra.
Használtam acronist régebben ott úgy működött, hogy bebootoltam az acronis cd-t megmondtam neki, hogy a share-n hol van a mentés aztán pár perc alatt lett egy működőképes bootolható rendszerem, valami ilyesmi kellene. Szuper lenne az acronis is, szinte mindent támogat csak a brtfs-t nem.@cigam
A snapsot ha jól fogom fel csak arra jó, hogy vissza tudok állni egy korábbi állapotra viszont ez az ellen nem véd ha teljesen tönkre megy a diszkem.A clonezilla igaz, hogy támogatja a bftfs-t viszont nem működik online
Online imaging/cloning is not implemented yet. The partition to be imaged or cloned has to be unmounted.Pedig de. Itt egy elég jó összefoglaló cikk a Btrfs-ről magyarul (30. oldal)
A mentés lényege nem az hogy "vissza tudok állni egy korábbi állapotra" konkrétan arra a pontra amikor a mentést készítettem?! -
cigam
titán
Sziasztok, szerintem még nem írtam ide.
Telepítettem egy suse 12sp4-et a / -t brtfs-re formáztam. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan eszköz amivel tudok erről egy bootolható imidzset készíteni online. Olyasmi kellene mint az acronis, csak ugye az nem működik brtfs-el.
Ha nincs ilyen akkor mivel lehet ezt az egészet lementeni kötet szinten, dump is csak az ext-eket tudja, marad csak a tar? Köszönöm.bootolható image? Amúgy vagy snapshot, vagy clonezilla
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Akkor egyre gondoltunk, azóta tett is követte a gondolatot, és most már a Cimmaronról írok

De való igaz elég régi a kártya könnyen lehet ez is, de most pár hétig tesztelem így Cimmaron alatt is előjön-e, ha igen kártya hiba ha nem driver.
Egyébként nem rossz ez a Cimmaron sem, bár most hogy belaktam azért nem tud annyit min a KDE, pl egyszeres kattintás sincs benne, nem annyira testreszabható stb, de eddig egész kellemes benyomást tett bennem letisztult és mintha pörgősebb lenne is a gépem alatta. Úgyhogy nem lesz kellemetlen használni ezt sem, de azér vannak dolgok amik hiányoznak a KDE-ből
ha igen kártya hiba ha nem driver.
Ugyanazt a driver-t használja. Ez alapján hogyan döntöd el? -
cigam
titán
Köszi szépen a tippeket Nvida GT 440 es vga-m van memtestet még nem próbáltam de lefuttatok majd. Sajnos a más live rendszer annyiban nem 100%, hogy random csinálja és nem pl 20 percen belül hanem lehet hogy 2 óra múlva tehát élesben jön ki a dolog de lehet ettől függetlenül lehet ránézel live-ként erre a fedorára, kíváncsi voltam eddig is milyen, de mivel a sima fedora gnome-os alapból így nem eröltettem a dolgot.
Mikori driver? Ha jól tudom az Nvidia zárt drivert használ, esetleg nézd meg az oldalukon, hogy van-e frissebb a kártyádhoz való. Még a hűtés jutott eszembe, hogy rendszeresen takarítva van a gép? Ventillátorok, pasztázás rendben?
Live rendszerrel is lehet dolgozni, feltéve ha megvannak rajta a neked szükséges programok. Esetleg nézz rá az MX-Linux-ra. Bár XFCE-t használ, de tud "perzisztens" módban dolgozni, vagyis a telepített programok, beállítások, és a Home mappád adatai mind megmaradnak, mentésre kerülnek leállításkor. Kvázi mint egy igazi telepített rendszer működik. Ez a pár nap nap live-ozás arra mindenképpen jó, hogy kiderüljön HW-es vagy software-es a gond. -
cigam
titán
Sziasztok!
Egy kérdésben szeretném kérni a segítségeteket hátha ti is találkoztatok vele és van ötletetek mitől lehet
Jelenleg openSUSE 15.1-es leapet használok és meg vagyok elégedve vele.
Viszont van egy olyan gondom, hogy időről időre csonttá fagy a KDE, az egérmutatót tudom mozgatni, de semmi másra nem reagál. Az esetek többségében a ctrl-alt-bspace kombóval újra tudom indítani a grafikus felületet pár alkalommal viszont a gépet is le kellett kapcsolnom.
Bár nem új keletű a dolog, telepítés óta csinálja, de akkor sokkal gyakoribb volt, egy youtube videót nem tudtam végignézni rajta. Akkor a baloo-ra gyanakodtam és lekapcsolása után valóban használható lett a gép, de ez az időszakonkénti lefagyás megmaradt csak sokkal ritkábban. Eleinte arra gondoltam, hogy kevés már a procim mert egy első generációs I3-as, de random a dolog, volt hogy egy opera mellé elindítottam egy Thunderbirdöt meg ment mellette max a spotify de ennyit azért simán bírnia kéne a gépemnek főleg hogy 8 giga ram van benne.
Ezért gondoltam hogy a KDE-ben lehet mert a ksmserver áll le állandóan valamint két logot sikerült is megcsípnem, egy megosztott mappában feltöltöttem őket:
[link]Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy szerintetek a logok alapján ki lehet deríteni mi lehet a gond, illetve tudnátok ajánlani a kde helyett más asztali környezetet ami ugyanolyan modern és nem visszalépés? Nem akarom elsősorban dobni a KDE-t mert eddig csak ezt használtam mióta linuxozok megszoktam és szeretem is nekem ez áll kézre, csak gondoltam pár hétig lehet érdemes lenne más DE-t használnom, hogy ott is jelentkezik-e a hiba.
Segítségeteket és bármilyen infót előre is köszönöm!
Milyen VGA van a gépben? Memtest rendben lefut? Nnem csak párszor, hanem 1-2 napon át folyamatosan futtatva sem dob hibát?
Telepítés nélkül (live rendszerben) próbálj ki másik rendszert (Pl. Fedora KDE spin) hogy ott is csinálja-e. -
cigam
titán
Kösz a válaszokat.
@cigam: Hasonlót gondoltam én is. Minden dup előtt ráereszteném a Borgot a root kiválasztott mappáira. A visszaállítást viszont tesztelnem kéne egy külön rendszeren, és erre lusta vagyok
Ezért reménykedtem a zypperben.@pengwin: Próbálkoztam a kereséssel többféleképp is, nem akadtam rá.
Nekem több alkalommal is sikerült a visszaállítás. Szerencsére élesben még nem volt rá szükségem, csak próbából.
-
cigam
titán
Helló. Elégedett TW-felhasználó vagyok hónapok óta. Eddig sosem volt gond dup után, de most felmerült bennem, mit is kéne csinálnom, ha lenne. Azt tudom, hogy a javasolt megoldás a default btrfs esetén a Snapper, de nálam ext4 van. Vissza lehet állni a zypperrel korábbi verzióra? A man-ban nem találtam ilyet (bár nem olvastam végig az első betűtől az utolsóig), google-t is próbáltam. Lehet, h nincs ilyen, lehet h nem jól keresek.
Az nem megolás, hogy 1-2 havonta lemented a rendszert pl. CloneZilla-val?
-
cigam
titán
KDE 5 Tumbleweed-en probléma mentes volt, vagyis az újabb verziói sokat fejlődtek a Leap LTS Plasmájához képest.
(#3883) ivana
Ez egyrészt borítékolható volt, miután gyakorlatilag a SLES-sel együtt fejlesztik az Leapet, másrészt azért nem piros kalapos súlyosságú a helyzet, de valóban elég régi pár csomag. Mondjuk a RHEL/CentOS 7 3.x-es kerneléhez viszonyítva a 4.4 még vadonat újnak tűnik.Azért a 17.0.x-es MesaGL belefért, meg a 4.4-es kernellel se lenne baj, ha megkapta volna a hardware enablement patch-eket.
A 3-as kernel kifejezetten előnyös annak akinek GMA965-je van
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Biztosan nem. A Dell D630 olyan régi, hogy nem tud ilyen úri huncutságot. + miért kavarna be a telepítő média ellenőrzésébe?
Elindul a telepítő látszólag működik is, de amint a telepítő média ellenőrzését választom, ez a vége az ellenőrzésnek. Csak nem tudom mennyire bízhatok meg benne, ha ezt állítja magáról.
-
cigam
titán
Biztosan nem. A Dell D630 olyan régi, hogy nem tud ilyen úri huncutságot. + miért kavarna be a telepítő média ellenőrzésébe?
Elindul a telepítő látszólag működik is, de amint a telepítő média ellenőrzését választom, ez a vége az ellenőrzésnek. Csak nem tudom mennyire bízhatok meg benne, ha ezt állítja magáról.
-
cigam
titán
Hát nem tudom mitévő legyek. Letöltöttem az 42.3-at, az ISO ellenőrző összege stimmelt. Direkt az Image USB-vel írtam ki, mert írás után 2 féle cheksum-ot is készít az image-ről, és a pendrive-ról, miután kiírta. Stimmel. Indítom a pendrive-ról, kiválasztom a telepítő média ellenörzését, és tessék.
Ez igencsak meglepő.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
(#3865) cigam: A fordítás hiányából két irányba tudok elindulni. A tényleges rendszer esetén nem tudom eldönteni, hogy mi az ami a SUSE részéről hiányzik és mi az ami az adott DE fejlesztői részéről. Csak KDE-t használok, vannak hiányosságok, de nekem belefér.
A kézikönyv fordításának hiánya más kérdés. Nagyon nagy terjedelmű, munkaigényes. Annak idején 11.3 - 11.4 tájékán kb egy verzióval el volt maradva mire elkészült ha jól emlékszek. Ha egy kis közösségben nincsen erre ideje/energiája senkinek, megértem és elfogadom.A rejtőzködő felhasználók és kedvenc disztrók... Én inkább nem ajánlgatok már senkinek semmit. Persze csináltam annak idején én is sok hülyeséget, de már meguntam a mókolást, magamat kímélem. Pár hónapja egy kolléganőm férje próbálkozott otthon telepíteni valami Ubuntu féleséget, kő egyszerű a telepítő, mégis leformázták az egész vinyót és elvesztek a képek... azóta is azt hallgatom, még ha nekem nincs is semmi közöm hozzá, magán kezdeményezés volt.
Pár hónapja lakótársam kezdett bele linuxozásba, mert hogy fejleszteni jó lesz. Ott fejeztem be vele a témában az érdemi kommunikációt, amikor kinyögte, hogy folyamatos root felhasználóval futtatja a rendszert, nem is csinált más fiókot, mert egyszerűbb, mint az állandó jelszavazás... Munkájában aktív fejlesztő
(#3866) pengwin: várom én is a cikket, lelkiekben támogatlak

(#3867) ivana: Szerencsére/sajnos nagyon kevés a linuxos az ismerősi körömben, SUSE-t pedig senki nem használ. Rendszeresen belefutok hírekbe, hogy kivel és mit támogat a SUSE, de a gyakorlatban mégsem találkozok semmivel. Természetesen jó és örülök ha vannak az országban is komoly SUSE használók, üzemeltetők.
Mindenesetre nekem már nem akarózik sokat babrálni a rendszerrel. A SUSE pedig nálam jól megy, betonstabil és amit használok rajta, azt ismerem.
Talán ezért is vagyok én is rejtőzködő felhasználó, mert nincs vele gondom, de ebből adódóan viszont már nem/alig ismerem a motorháztető alatti dolgokat, így ha valakinek gondja van, nem tudok segíteni. Amúgy meg nem is biztos, hogy ismernem kell a motorház belsejét.
+1 dolog beugrott: Már live rendszer sincs, egyből a telepítő indul. Nem lehet kipróbálni, csak élesben.
-
cigam
titán
Nálam tavaly óta szolgál a Tumbleweed, de most videókártya váltás okán át fogok térni Leap 42.3-ra.
Tervezek is belőle egy logout-os bemutatót, pont azért, amit te is írsz: kicsi a közösség, és ez szerintem részben a "reklám" hiányának is betudható.
Míg a Mint összes apró verziófrissítéséről, új ikonkészletéről jön ki cikk az itcafén, addig a SUSE-disztrók szóba se kerülnek, ami szerintem nagy kár.(#3865) cigam
Ebben a fordításos kérdésben teljesen egyetértek veled.
Műszaki szakíróként dolgozok, ha kicsit sikerül normalizálnom a munkaidőmet, akkor tervezek beszállni a Plasma és YaST fordításba, mert nagyon zavar, hogy helyenként mennyire hiányos, ahol meg van ott meg mennyire rossz.
Programozás még nem megy annyira (meg a nyelv sem stimmel), hogy a fejlesztésben segítsek, de angol vagy német fordítást simán bevállalok.Az erőforrászabáló Plasma meg... hát, engem nagyon nem érdekel, ha 200MB-tal többet fogyaszt a felület, mint egy XFCE, itt legalább egy raklapnyi plusz funkciót kapunk cserébe.
Meg modern rendszereken (min. 4GB RAM, 2c/4t CPU) szerintem édesmindegy ennyi plusz erőforrásigény, főleg így, hogy nem a semmire pazarolják el mint pl. a Gnome's Hell, hanem a használatóságot javítja.Hajrá, én örülnék a cikkednek! A fordítgatásnak meg főleg. Én külföldi nyelvismeret hiányában azt se tudom hol lehet rá "jelentkezni".
ivana
Itt vagyok én az ellenpélda, mindent magyarra állítva használok, legyen az macOS, Windows, Linux. -
cigam
titán
Kihaltnak tényleg kihalt. Desktopon szerintem nagyon kevés kezdő van, a többieknek pedig feltételezem, hogy semmi, vagy minimális gondja van a rendszerrel és az sem SUSE specifikus, inkább általánosságban linux. Komolyabb SUSE alapú rendszerekkel pedig gondolom még kevesebben foglalkoznak, és közülük is még kevesebben tévednek ide.
Javítsatok ki nyugodtan, ha rosszul látnám, de a magyar SUSE közösség elég kicsi és ők is inkább nemzetközi fórumokon találhatóak meg.
Én elkényelmesedett desktop felhasználó vagyok, évek óta tökéletesen teszi a dolgát a SUSE, pillanatnyilag a Tumbleweed. Kíváncsi vagyok milyen lehet a frissen megjelent Leap 42.3, de ha lesz is időm, marad a virtuális gép egyelőre.
Ebben közrejátszik az is, hogy eléggé foghíjas lett a magyar fordítás. "Régen minden jobb volt" Volt olyan lelkes "csapat" aki lefordította a kézikönyvet! (Lásd a régi wiki oldlaon linkelt 11.3-as kiadás könyve)
Ma már nem hogy a WEBoldal nem érhető el magyar nyelven, az alapértelmezett KDE felület magyarítása sem tökéletes, gyakran futok bele angol szövegbe (logout/shutdown!).Ráadásul a rejtőzködő felhasználók miatt ajánlani sem merem az érdeklődőknek. Mi van ha belefut valami problémába? Windows-os azt mondják húzd újra az egészet, az majd segít, a Linux-osok meg a kedvenc kiadásukat tetetik fel vele. Ráadásul az alapértelmezett KDE felület, bár nagyon jól néz ki, igazán erőforrás zabáló. (Persze, persze, fel lehet tenni xfce-val, stb...)
-
cigam
titán
Sziasztok!
Nvidia driver telepítés után megnőtt a DPI (illetve, az ablakok mérete). A tálca normális, az ikonok, és maga az ablakok "lettek nagyobbak".
Mi a javasolt megoldás? OpenSUSE Leap 42.2 a rendszer.
Illetve, a hálózaton lévő Windows-os gépeket sem találja meg Sambán. ("Nem található egy munkacsoport sem a helyi hálózaton. [...]")
9600GT a VGA.Köszi!
Skálázást nézted?
-
cigam
titán
Ezt nem tudtam, hogy különvált a SUSE a Novelltől, legalábbis ez a részlet nekem kimaradt a hírek követése során. Köszönöm az infót!
A stabilitással és a használhatósággal egyet értek. Évek óta használom a SUSE-t egy egy apró és rövid kitérőtől eltekintve. Jelenleg a Tumbleweeddel elégedett vagyok, a nyáron előrelépés volt sebességben a 42.1-hez képest, de biztos vagyok, hogy a 42.2 is egyben van.
Közben hazaértem és előkerítettem a telepítőket. Jó lenne ha most is hozzá lehetnek jutni ilyen promó lemezekhez, még ha manapság már nem túl gyakori a használatuk.
A GeckoLinuxra pedig majd fél szemmel ránézek ha az időm engedi, elsőre szimpatikus.
Hu... Micsoda készlet!
+ régen valaki faragott egy open susie nevű régi gépekre szabott verziót, és az is feledésbe merült. Kicsit fura, hogy ennyire "kitáncoltak" mögüle a magyarok.ivana
Ez érdekes, én se hallottam, hogy önáló lábakra állt a SuSe. -
cigam
titán
90%, hogy annyi, hogy az új kernelben működik a leállítás a régiben nem és ez a baj. Milyen suse? Legújabb leapet próbáld... Esetleg az is lehet a baj, hogy nincsenek fenn a megfelelő energia menedzsment csomagok, milyen DE-t használsz? Van egy pattern amiben benne vannak a laptopos cuccok azt is érdemes felrakni.
pattern
Az micsuda?
---
Csak én hiányolom a magyar nyelven elérhető infókat? opensuse.hu átdob a hu.opensuse.org-ra. Az oldal szerint a 13.2 legfrissebb letölthető verzió. Ráférne egy kiadós frissítés.Se itt, se a lev.listán nem nagy az élet. (Persze ez jelentheti azt is, hogy semmi probléma nincs vele.)
A HUP szavazáson is a mainstream ubuntu tarol.
A novell legalább a saját oldalát miért nem frissíti, hogy a kézikönyvről ne is essék szó.
-
cigam
titán
Glakkeclock, és a Szkript működteti a hőfok szabályozást,akadás mentesen. Konzolban kiírja az aktuális hőfokot, és fordulatszámot.
Már csak egy van, hogy a parancsikon, megnyissa a konzolt magának. ( Sajnos összeborult a suse, és én raktam újra másolással a rendszert, így ez a funkció már nem működik,csak kézzel. )Gratula!
-
cigam
titán
Már égetem a leapet a pendriveomra. Azt hiszem maradok a KDE felületénél, mert a GNOME nekem túl fapados és túl "touch-os"... a többi DE meg nem nagyon fogott meg. Viszont egy valamire nem tudtam rájönni ezalatt a pár nap használat alatt. Mégpedig, hogy hogy lehet kikapcsolni az automatikusan induló bluetooth-ot...
Yast-ban. Szinte minden beállítgatást ott lehet/kell elvégezni.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Végül mégis pendriveról telepítettem a suse-t, mert a notiban nincs dvd író...

Viszont máris akad egy problémám, amit eddig nem sikerült orvosolnom, mégpedig; hogy a youtube videókat csak 320p-ben hajlandó lejátszani a firefox. A rendszer UI-ját (GNOME) még szoknom kell, de eddig minden pöccre ment.
Telepítéskor be kellett volna pipálni az "add online repositories"-t, és ott a non-oss repo-t is hozzáadni.
Ezt utólag is hozzáadhatod a yast-al. Ebben van pl. az adobe flash támogatás. Ill. érdemes a multimédia codec támogatást is hozzácsapni. Ez hozzáadja a Pacman repo-t, amiben szinte minden szükséges plusz megtalálható, ami nincs benne alapból. -
cigam
titán
Üdv!
Nemrég vettem egy HP Elitebook 8560P-t, és úgy gondoltam pakolok rá egy linuxot. A SuSE mellett tettem le a voksom, mert amire használnám arra pont megfelelő (netezés, filmezés, néha játék). Milyen problémákra készüljek fel? Annyit szeretnék, hogy majd működjenek az fn+f valami kombók, vga driver legyen, és az sem lenne rossz, hogy működnének a noti specifikus gombjai is (Jobb felül 3 gomb, wifi, nemitás, meg egy calculator).
Régen Ubuntut használtam, de most inkább kipróbálnék valami újat. A segítséget előre is köszönöm! Ha hétvégén hazajutok, akkor fel is telepítem a rendszert.
Itt azt írják, nem lesz(nagy) gond.
"openSUSE 13.1 - everything works fine out of the box: graphics (Radeon 6470M), wifi, hibernate, fn buttons (brightness level, volume level, prt sc), wifi on/off and mute buttons.
The video card was a bit hot at 64 celsius all the time, but “echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile” knocked about 15 degrees off."
Várj vele pár napot, és már a 42-est tudod feltenni.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Ez 2 részre oszlik. Egyrészt függ attól, hogy a samba megosztásban milyen jogosultságok vannak beállítva, ill. magának a mappának a jogosultságaitól.
Hogyan van most beállítva? -
cigam
titán
Ha jól tudom nem támogatott az AM1.
-
cigam
titán
Jajj ne már ... Muszály itt gagyizni? Az hogy másképpen működik, nem azt jelenti, hogy gagyi. Had ne példálózzak azzal, hogy mi működik pöpecebbül a Windows-on mint a linux-on.
(Na jó, egy péda ami a régóta a bögyömbe van: Hálózat azonosítás. Mikor rákapcsolódik egy hálózatra, el tudom dönteni, hogy azt miént kezelje, milyen profillal használja (otthoni, munka, egyéb). Így pl. a megosztott dokumentumok nem érhetők el egy idegen hálózatra csatlakozva. Linux alatt nincsenek ilyen automata profilok. Ha megosztod a dokumentumok mappát, az minden hálózaton meg lesz osztva) -
cigam
titán
Nem hinném hogy össze vissza konvertálná a régi anyagokat, esetleg amikor a szervereknek van fölös kapacitása, de nem tudom pontosan hogy működhet. Gondolom a feltöltés után "feldolgozás"kor konvertálja be az aktuálisan használt codec-el.
agy73p
Esetleg linkelj 1-2 videót, ami nem indul el nálad. Oszt megkuksizzuk, hogy nálunk mit lép a gép. Másik böngészővel se játsza le?Most rákerestem erre, és állítólag létezik egy chromium-ffmpeg csomag, ami segít(het) a videók lejátszásában.
-
cigam
titán
Nem hinném hogy össze vissza konvertálná a régi anyagokat, esetleg amikor a szervereknek van fölös kapacitása, de nem tudom pontosan hogy működhet. Gondolom a feltöltés után "feldolgozás"kor konvertálja be az aktuálisan használt codec-el.
agy73p
Esetleg linkelj 1-2 videót, ami nem indul el nálad. Oszt megkuksizzuk, hogy nálunk mit lép a gép. Másik böngészővel se játsza le? -
cigam
titán
-
cigam
titán
Rosszul tettem fel a kérdést. Közben kiderült, hogy a bitlocker-el nem szeret együtt élni a a grub-al(vagy fordítva)
Köszi!
-
cigam
titán
W10 mellé hogyan raknátok fel?
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Nagyos sok ember nem akar/tud parancssorban zsonglörködni(pl. a grub-al). Miért olyan nagy gond, ha átirányít a grafikus felületre?
Pont erre írtam, hogy közelít a Windows-hoz (Next, Next, Close). Pont a Linux varázsa veszik el. Aki nem akar "zsonglőrködni", az használjon Windows-t. Ha kell a Linux, meg kell tanulni vele együtt élni (a Windows-t is meg kellett tanulni). Az nem érdekel, hogy van grafikus része is, amíg hagy engem parancssorban "zsonglőrködni", de mikor már át irányít, hogy azt használjam, köszönöm, nem kérem. Az, hogy nincs grub-install parancs, nem izgat, mivel vissza dobja a shell, hogy nincs ilyen parancs. Ekkor vagy rákeresek, vagy használom a "TAB" billentyűt. Csak azért írni egy shell script-et, hogy közölje velem, hogy használjam a grafikus felületet, ez már félrevezetés.Tippem szerint azért, mert már a 2-est használja. Legalábbis ha abból indulok ki, hogy a grub2-install /dev/sda parancs probléma nélkül lefutott.
Attól, hogy a kettest használja, nem muszáj annak nevezni. Igaz, ez részlet kérdés. Én voltam a buta, hogy nem néztem utána. Csak érdekesség képen, [link] ezek mind a kettes verziót használják (ebből az Arch, Chakra, Ubuntu nem nevezi GRUB2-nek).Nem használok VLC-t, de valószerűtlennek tűnik, hogy kiveszik a jogilag problémás codec-eket belőle, csak hogy a disztribúció része lehessen. Bár a linux szekerén semmi sem elképzelhetetlen, és az ellenkezője is.
Melyik tárolóból telepítettétek? Kicsit utánakerestem, és állítólag nem mind1, hogy a vlc-ről, vagy a packman-ról van feltéve.
A VLC a fő tárolóból lett telepítve, nem volt még külső tároló felvéve! Semmilyen videót nem játszott le, akkor minek van a tárolóban?
És az ilyen dolgok ki tudnak borítani. Értem én hogy sok év(tized) Windows használat után furcsa pár dolog, de vannak minden logikát nélkülöző megoldások. pl. Minek n+1 disztribúció. Jó persze vannak a nagyok amiknek van értelme,de az, hogy valaki felcsicsicsáz egy felületet, csinál hozzá egy saját tárolót, és már kész a sokadik klón.
Nem igazán értem, hogy mit akarsz a Windows használattal. Nem használok Windows-t! Mint írtam is, az XP volt az utolsó. 9.04-es Ubuntu óta használok Linux-ot, abból is a szerver változattal kezdtem.
Az "n+1 disztribúció" azért van, hogy lehessen válogatni (jelenleg négy disztribúció van a gépemen, de volt már kilenc is). Könyörgöm, ez a Linux! Bárki készíthet egy disztribúciót, az majd elválik, hogy életképes lesz-e. Én pont az a felhasználó vagyok, aki szeret kísérletezni, új dolgokat ki próbálni, pont ezért van a gépemen több partíció fenntartva az új, ismeretlen disztribúcióknak. Most például éles rendszernek kerestem disztribúciót.Arra már rá jöttem, hogy különleges bánásmód kell az openSUSE Linux-nak. Nem gond, ha lesz legközelebb, majd így álok hozzá.

Nem igazán értem, hogy mit akarsz
Az már az én agymenésem volt, nem rólad/neked, inkább rólam. -
cigam
titán
Ahogy látom, csak a kódek részbe tudtál belekötni.
Mint írtam ez nem olyan nagy gond, meg oldottam.Ez egyrészt jogi probléma, másrészt az osszes disztribúcióban így van.
Nos ez nem teljesen így van. Az, hogy jogi probléma, az rendben van, nem lehet alap telepítés része. Egy példa, Ubuntu-nál telepítés alatt lehet engedélyezni a jogi és egyéb 3. fél által készített csomagokat (nem telepíti fel, csak engedélyezi a tárolót). A vlc az alap tároló része kódekekkel együtt.Ezt azért gondold át még1x
Át gondoltam! Az alap telepített vlc nem játszott le semmit a gépen lévő videókból egyet sem, pedig van sima egyszerű mp4 is, amit az Ubuntu alap videó lejátszója simán viszi (alap telepítés).A többi disztribúcióról nem tudok nyilatkozni, mivel eszembe sem jutott, hogy nézem meg, pedig volt már több is a gépemen (Debian, Sabayon, Elementary, Mint, Zorin, Manjaro), a Chakra-t másfél évig használtam éles rendszerként, előtte Ubuntu-t használtam.
Egyrészt csak rá kell keresni itt, vagy a yast-ban, másrészt windows alatt nem különböző oldalakról kellett össze vadászni kedvenc programjaidat?!
Nem a vlc telepítésével volt gondom, a Yast2-t is meg találtam, telepítem is. A Windows-t meg hagyjuk, tudtommal nincs egyetlen egy tárolója sem, legalábbis az XP-nek nem volt.
csak a kódek részbe tudtál belekötni.
Nem kötözködés, csak máshonnan nézem, mások a prioritások. Nagyos sok ember nem akar/tud parancssorban zsonglörködni(pl. a grub-al). Miért olyan nagy gond, ha átirányít a grafikus felületre? Tippem szerint azért, mert már a 2-est használja. Legalábbis ha abból indulok ki, hogy a grub2-install /dev/sda parancs probléma nélkül lefutott.
Nem használok VLC-t, de valószerűtlennek tűnik, hogy kiveszik a jogilag problémás codec-eket belőle, csak hogy a disztribúció része lehessen. Bár a linux szekerén semmi sem elképzelhetetlen, és az ellenkezője is.
Melyik tárolóból telepítettétek? Kicsit utánakerestem, és állítólag nem mind1, hogy a vlc-ről, vagy a packman-ról van feltéve. És az ilyen dolgok ki tudnak borítani. Értem én hogy sok év(tized) Windows használat után furcsa pár dolog, de vannak minden logikát nélkülöző megoldások. pl. Minek n+1 disztribúció. Jó persze vannak a nagyok amiknek van értelme,de az, hogy valaki felcsicsicsáz egy felületet, csinál hozzá egy saját tárolót, és már kész a sokadik klón...Ubuntu-nál telepítés alatt lehet engedélyezni a jogi és egyéb 3. fél által készített csomagokat
Ahogy az OpenSuse alatt is. Bár az tény hogy a nonfree tárolóban sincs bent "minden" codecWindows-t meg hagyjuk, tudtommal nincs egyetlen egy tárolója sem,
Pedig a 8-asban belekerült egy tárolónak is felfogható áruház. -
cigam
titán
Sok helyen olvastam jó tapasztalatokat az openSUSE-ról, gondoltam teszek egy próbát ismét (ha jól emlékszem, 9.2-es volt az előző).
Az, hogy alapból semmilyen kódek nincs telepítve, az még elmegy, de az, hogy több tárolót kell ahhoz felvenni, hogy telepíteni tudjam (a vlc települ kódekek nélkül, könyörgöm, minek? Mit csináljak vele?
). Nem beszélve arról, hogy különböző oldalakról kellett össze vadászni. Ez még elmenne, de a másik, az már ki verte a biztosítékot.Forrásból szerettem volna telepíteni egy programot (translatoid), mivel már nem fejlesztik, így a magyar nyelv nem került bele a tárolóban lévőbe. Nem gond, a Chakra alatt már meg oldottam a forrás módosításával. Majd ezt lefordítom. Nos itt kezdődtek a gondok, cmake és egyéb kellékek telepítve, fordítás, hiba, a kdelibs4-dev csomag nincs telepítve, semmi gond, telepítem, azaz csak telepíteném! Nincs ilyen csomag!
Érdekes, KDE3-hoz van! El is ment a kedvem az egésztől.Valahogy az az érzésem, hogy az openSUSE közelít a Windows-hoz. Miért? Egy példa: Az Ubuntu (15.04 fejlesztői kiadás) frissítés közben el barmolta a GRUB-ot, semmi gond a SUSE indul, konsole, root jog, majd GRUB telepítése, aha, azt hited kis fiam! Közli velem, hogy ez nem így működik! Ne használjam a grub-install parancsot, helyette ott van a Yast GRUB szerkesztője, na, azt használjam! Mi van? Ennyi erővel a konsole-t ki is lehetne venni. Jó, legyen, be állítottam ami nekem kell, majd ok. 10 perc alatt sikerült is elvégezni a feladatot 100% CPU mellett, igaz a folyamat jelző csak 66%-ig jutott, majd bezárult az ablak. Igaz a feladatot maradéktalanul elvégezte.
Ez egy kis személyes tapasztalat openSUSE 13.2-es verzióval. Jó pár év el fog telni, mire megint elő veszem, ha elő veszem. Nem is tudom, hogy mit vártam tőle. Jó nekem a "fapados" (egyesek szerint) Arch linux is.
Az, hogy alapból semmilyen kódek nincs telepítve, az még elmegy, de az, hogy több tárolót kell ahhoz felvenni, hogy telepíteni tudjam
- Ez egyrészt jogi probléma, másrészt az osszes disztribúcióban így van. Elég sok leírás is foglalkozik vele, és ott egy kattintásnyira van a megoldás. Alapvetően más koncepciót követ.
(a vlc települ kódekek nélkül, könyörgöm, minek? Mit csináljak vele?
)Ezt azért gondold át még1x
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem beszélve arról, hogy különböző oldalakról kellett össze vadászni.
Ez csúsztatás. Egyrészt csak rá kell keresni itt, vagy a yast-ban, másrészt windows alatt nem különböző oldalakról kellett össze vadászni kedvenc programjaidat?!
Az, hogy kinek milyen rendszer jön be az egyéni ficam kérdése.
-
cigam
titán
Eh... Nem azért vetted hogy kihasználd? Ennyi erővel egy lassú merevlemezen is létrehozhatnál swap-et, stb...
Ez éppen olyan mint azon izgulni, hogy a 8GB RAM-ból mennyi marad üresen.
Nem azért vetted ezeket a cumókat, hogy (ki)használd?Évek óta használom különösebb odafigyelés nélkül, és köszöni szépen jól van.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
RAID tömb? cat /proc/mdstat mint az állapotáról? Nem lehet, hogy valamelyik lemez feladta a harcot?
-
cigam
titán
De a nyílt drivereknek meg tapasztalataim alapján pocsék a teljesítménye, emiatt automatikusan mindenhol zárt drivert használok, ahol erre van lehetőség.
#3509:
Egyrészt hogy ne legyen halál lassú a LibreOffice egy nagyobb Calc táblázatnál, másrészt a játékok miatt (pl. Steam).
Meg úgy általánosságban minden gyorsabb, ami picit is használja a videokártyát.
Azért verzióugráskor válts vissza sima vesa/nyílt driverre, mert ilyenek hibák előfordulhatnak.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Szia!
Nálam tegnapig Win8.0 és OpenSUSE 12.2 volt együtt, probléma nélkül. Kicsit fel kell frissítenem az emlékeimet, de van egy ismert hiba a kettő OS együttműködésével, mert a windows nem jól kezeli a Hybrid MBR szektort, vagy valami ilyesmi. Csak most így hirtelen nem emlékszek mindenre. 2012-ben az OpenSUSE fórumon is írogattam . Nem tudom, hogy a Win8.1-ben ez javítva lett-e, de ezek szerint úgy tűnik nem.
Mindenesetre, ha van pár nap türelmed, akkor előszedem a jegyzeteimet és előkeresem hogyan lehet megoldani. Annál is inkább mert én is ugyanezt rakom. Tegnap húztam föl a Win8.1-et egy vadiúj SSD-re (80 GB-ot adtam neki), a maradék 30 GB-ra pedig OpenSUSE 13.1-et akarok én is húzni. De az utóbbit még nem raktam föl. Egyszerű egyébként megoldani, csak a win install után asszem a Hybrid MBR-t helyre kell állítani, valami ilyen rémlik, ezt Parted Magic-ből vagy SystemRescueCD-ből a gdisk-kel meg lehet tenni. Majd előkeresem.
Amúgy UEFI módban kell bebootolni mindent, az optikai drive-ot is, ellenkező esetben nem fog UEFI módban települni. Magyarul a BIOS-ban érdemes letiltani az összes hagyományos boot módot, csak UEFI maradjon.
SZERK: ja és a BIOS-ban a Secure Boot-ot tiltani kell, mer különben az alaplap nem engedi csak a Win-t felrakni.
Nem erre gondolsz?
-
cigam
titán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy reggel óta próbálkozom sikertelenül a Windows 8.1 és a Linux OpenSuse 13.1 telepítésével.
Eredetileg a Windows 8.1 volt fenn, de egyetem mellé szükségem van az utóbbi együttes fent létére a laptopomon (ASUS G56JR).1000 GB-os a winchesterem, abból leszakítottam 30 GB-ot, amire a Linux-ot akartam elkülöníteni, telepítésben addig jutottam, hogy létrehoztam a SWAP, /, /Home partíciókat, de szükség lett volna egy /BOOT/EFI partícióra is, amit VFAT/FAT típusúnak kellett volna lennie, itt folyamatos hibát írt ki, de engedett így is telepíteni. A telepítés utolsó 5-10%-ában, viszont megjelent a hiba, hogy a boot részt nem tudja telepíteni, le okéztam és befejezte a telepítést, viszont ugyanúgy a Windows 8.1 bootolt be, automatikusan, mintha fennt sem lenne a Linux, csak a 30 GB-os particíó tűnt el a sajátgépből.
Ötlet híján elkeseredésemben letöröltem mindent és felraktam először a Linuxot. Most minden prímán ment, nem is kért /BOOT/EFI partíciót létrehozni, viszont utána nem engedte a Windows-t telepíteni, mert MBR módban van, és neki GPT kell, kisebb utána olvasás után a boot override-ot nem az UEFI-ra, hanem az enélkülire állítottam, így sikerült telepíteni, viszont nem hozott létre külön 2-300 MB-os "rendszer számára fenntartott helyet", amit korábban szokott, de tovább mentem végzett a telepítéssel és most ugyanott vagyok, ahol elkezdtem a Windows tökéletesen betölt, de a Linux boot menüje eltűnt...
Mindkettő meg van DVD lemezen és most ott tartok, hogy két üres operációs rendszer van a gépemen és holnap este megyek vissza a kollégiumba. Bármilyen ötletet szívesen várok, vagy ha nem jó a fórum, hol máshol kaphatnék választ, mert nem szeretnék üres laptoppal visszamenni, de nem is akarok mindent visszarakni, ha utána törölhetek le mindent újra...
Körülbelül így kellene kinéznie a boot menünek, ahol a nyilakkal választanom kéne, hogy mit töltsön be: [link]
Miért te bíbelődsz a partíciókiosztással?
itt folyamatos hibát írt ki
Mégis mit?Amúgy tényleg egyszerübb egy virtualbox-ban futtatni.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
A yast-nak tényleg nincs párja. Grafikus felületen pár kattintással megold olyan dolgokat ami más rendszeren csak root által módosítható szöveges fájlok turkálásával lehetséges.
Ez egy olyan felhasználónak aki csak használni szeretné, megfizethetetlen. Minden másra ott a mastercad
Tippem szerint inkább a ATIdriver a gond. Állítsd vissza VESA-ra, és úgy próbáld ki. Ha elmúlik, akkor egyértelműen ez a ludas. Akkor már lehet próbálkozni megint felrakni az 1-2 verzióval régebbi kiadást, esetleg lecserélni egy támogatott VGA-ra

-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
A webmin fut?
Amúgy meg felteszed GUI nélkül, és yast-al bekonfigurálod a samba-t, oszt kész. Fontos, hogy opensuse alapu legyen?
-
cigam
titán
Nem akarok faragatlannak tűnni, de úgy tűnik velünk oldatnád meg házidat. Ott a manuel olvass (329. oldal), szépen leírják az alapoktól hogy mi az ip cím a netmask az ipv4 és ipv6 ... no és mindezt hogyan tudod beállítani a Yast-ban.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
192.168.6.1 - 192.168.6.30
hopsz

-
cigam
titán
Sziasztok, nem tudom jó helyre írok-e de szeretnék segítséget pár dologban, Virtual Boxban telepítenem kellett az Opensuse Linuxot 11.3-mas verzió. Lenne 1-2 feladat amiben szeretnék egy kis asszisztálást mert foggalmam sincs, hogy kell őket elkészíteni hiszen életemben először használom ezt az egész rendszert, de a beadandómat viszont itt kell megcsinálni...
Ez az első: A belső hálózatot a 192.168.6.0/24 tartomány részeként határozza meg úgy, hogy az
alhálózatban legalább 18 kliens legyen üzemeltethet®. Az alhálózatot úgy alakítsa ki,
hogy a megadott paraméterek mellett a lehet® legkisebb tartományt használja fel az eredeti
hálózatból. A lehetséges (használható) alhálózatok közül a feladat megoldása során
használandó alhálózat sorszáma: 1
És ez a másik: Kon�figuráljon DHCP szervert a kiszolgálón úgy, hogy az kizárólag a belső hálózatban lássa
el feladatát. A DHCP szervert az alábbi paraméterekkel konfigurálja, valamint ügyeljen
arra, hogy a szolgáltatás az operációs rendszer indulásakor automatikusan elinduljon.
Tartomány: teszt
Névszerver: �-------
Átjáró: A kiszolgáló IP címe
Lejárati idő (alapért.): 4 óra
Kiosztható címek: Az alhálózat összes használható IP címe, kivéve az
1. feladat(Az előző bemásolt feladat) során használtak és az alhálózat lehetséges
legmagasabb kiosztható IP címe.Köszönöm szépen a segítségeteket
vagy az iránymutatást ha rossz topicba vagyok.Az első kérdés platformfüggetlen. Ez segít kiszámolni.
Ha nem tévedek, akkor Az ip címtartomány: 192.168.0.1 - 192.168.0.30 (Ebbe még belefér a 18 kliens), a hozzátartozó netmask: 255.255.255.224
Valamint ajánlott a dokumentáció 420. oldalának fellapozása. Igaz a magyar nyelvü verzió még csak 11.3, de az alapok azóta sem változtak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- SUSE Linux
- (kiemelt téma)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Projektor topic
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Háztartási gépek
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Starlink
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK Z270 i5 7600 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Bontatlan! Samsung 2.5 870 EVO 500GB SATA3 (MZ-77E500B)!
- Dobozos ÚJ! HP ZBOOK Firefly 16 G10 /i7-1355U/16GB/1 TB SSD/FHD+/IPS/NVIDIA 4 GB Magyar bill
- Sony Ps5 konzol slim
- 27% - Corsair Hydro X XD7 RGB black (CX-9040005-WW)Pumpa/Tartály kombó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Már csak egy van, hogy a parancsikon, megnyissa a konzolt magának. ( Sajnos összeborult a suse, és én raktam újra másolással a rendszert, így ez a funkció már nem működik,csak kézzel. )

Érdekes, KDE3-hoz van! El is ment a kedvem az egésztől.