- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Forrmell.enn
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
"Helyben" (csak belső hálózatról elérhető szerveren) futtatott biztonságos asszisztensnek amit mondjuk elér mindenki egy helyi fejlesztőcsapatból.
Megeteted vele a céges stylesheet-et, kódolási konvenciókat, wikiket, a teljes end-user dokumentációt, és akár egy egész jó céges asszisztens is lehet belőle.
-
cigam
titán
Érdekes hír. Ki mire használná?
-
urandom0
senior tag
OpenSuse alatt jobban szét vannak bontva a csomagok. Pl. az Inkscape 3 csomagból áll, inkscape, inkscape-extensions-extra, és inkscape-lang. Ha jól látom, ez Arch alatt egyetlen csomag.
De pl. a Gimp is három csomagra van bontva, gimp, gimp-lang, és gimp-plugin-python3, ez Arch alatt szintén egy csomag. Ezek azok a csomagok, amik jönnek a Gimppel, és alapból nem szoktak települni.
De összeségében 118 függősége van a Gimpnek, míg Arch alatt csak 67, legalábbis az Arch csomagkereső weboldala ennyit ír. Inkscape-re 75 függőséget ír az Arch, én OpenSuse alatt 100-at látok.És, ami lényeges, Fedora és OpenSuse alatt is alapértelmezetten feltelepülnek az ajánlott csomagok. Ezt ki lehet kapcsolni mindkét rendszer alatt, ha valakit zavar.
-
Sziasztok!
Egy jó hülye kérdéssel jöttem.
Slowroll-t használok napi szinten, nagy megelégedettséggel.
Arch-származék után feltűnt, hogy határozottan több frissítés jön rá a Slow mivolta ellenére - azonos utólag telepített progik esetén.
Ez egyáltalán nem baj, csak szeretném megérteni a dolog természetét, hogy jobban ismerjem a rendszeremet.Több ötletem van rá, hogy mitől lehet, harikázzátok be az igazat.
1.) A plusz csomagok miatt van ez, amik az OS részei minimál telepítés esetén is.
Ha ez igaz, akkor mik ezek a YAST-on és SeLinux-on kívül?2.) több biztonsági és bugfix jön Arch-hoz képest azonos csomagokra.
3.) Egyéb. Kérem fejtse ki a válaszát!
Ezer köszönet, ha tudtok segíteni a megértésében.
Mod: Annyi jutott még eszembe plusz infóként, hogy a Fedora esetén is több frissítés jött, pedig az nem is rolling.
-
urandom0
senior tag
Szerintem úgy igazából nincs.
Ha ismered a Suse vonalat, akkor az Packmanről is tudsz valószínűleg mindent.Ami szerintem fontos, hogy a Snapper legyen beállítva. Nem tudom, hogy Slowrollban ez default működik-e, TW-ben igen.
Esetleg a tűzfalra nézz rá, mert gyárilag elég sok mindent blokkol, amit nem feltétlenül kellene.
-
Sziasztok!
Hosszú idő után visszatértem a süsühöz Arch-származékokról.
Annyi a kérdésem, hogy van-e valamilyen ajánlott beállítás, vagy módosítás, ami javasolt manapság.
Slowroll-t telepítettem.Kössz!
-
urandom0
senior tag
Nézem, mikori az utolsó snapshot, 20250515... ez furcsa.
Aztán most látom, hogy a prágai adatközpontban volt valami hiba, ezért nem tudták kitolni az újabb snapshotokat. Már javítva lett, úgyhogy szerintem ma, vagy holnap kapni fogunk egy nagyobb snapshotot. -
urandom0
senior tag
Próbálj meg bebootolni single user módban. Ez úgy működik, hogy amikor indítod a gépet, nyomod a bal shift-et, erre meg fog jelenni a Grub. A Grub menüjében kiválasztod azt az opciót, amivel be szeretnél bootolni, tehát magát az oprendszert. Ez általában az első opció szokott lenni.
Ha kiválasztottad, nem entert nyomsz, hanem 'e' billentyűt, ekkor tudod szerkeszteni a kernel paramétereket. Lesz egy olyan sor, ami úgy kezdődik, hogy 'linux', ennek a végére odaírod, hogy 'single', és utána nyomsz egy F10-et.
Ha single-vel nem megy, akkor próbáld meg odaírni azt, hogy init=/bin/bash, ha azzal sem, akkor csak simán egy 1-est. Valamelyik menni fog.
Itt egy videó, ami mutat egy példát rá: https://www.youtube.com/watch?v=rMWaa34Kzl0A lényeg, hogy amikor F10-et nyomsz és bebootol a rendszer, legyen egy root promptod. Ha ez megvan, akkor beírod, hogy
passwd
és utána annak a felhasználónak a nevét, akinek a jelszavát meg akarod változtatni. Ha még a felhasználónevet sem tudod, akkor beírod, hogycat /etc/passwd
, és ott bent lesz. -
Istuge
csendes tag
Sziasztok!
Kaptam egy régi (socket 7-es) PC-t, amin Suse Linux 7.3-as verzió van fenn, viszont felhasználó nevet és jelszót kér. Van valami módszer ezek megfejtésére, vagy törölhetem a vinyót.Köszi előre is a segítséget.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #4313 üzenetére
Ha mostanában átmeneti hibára hivatkozva nem megy a frissítés egyes csomagoknál, az azért van, mert a szerverek túl vannak terhelve, a mirrorok pedig - épp emiatt - lassan tudnak csak szinkronizálni. A legjobb megoldás az, ha napközben nem is probálkoztok a frissítéssel, mert azzal csak plusz terhelést okoztok. Próbáljátok meg éjszaka, vagy ha akkor sem megy, akkor várjatok pár napot a frissítéssel.
-
urandom0
senior tag
Tumbleweedben mióta van offline update? Vagy csak egyes csomagoknál van?
Én ma találkoztam vele először... -
urandom0
senior tag
Tudom, csak azt mondom, hogy nem kötelező ragaszkodni a btrfs-hez.
Egyébként nincs olyan nagy overheadje. Én a kis Rasbperry Pi 3B-n futtattam már mindenféle rendszert, OpenSuse Leap-et is btrfs-sel és ext4-gyel is, és nem éreztem lassabbnak az ext4-gyel, mint btrfs-sel. De pl. Debianhoz vagy Rocky Linuxhoz képest lassabb (és több is RAM-ot használ).
De ez persze attól is lehet, hogy nincs optimalizálva Raspberry-re. -
pengwin
addikt
99%, hogy lassaabb lenne a Debiannál.
Ha jól tudom a Debian még mindig ext4-et használ alapértelmezésként, openSUSE-n meg ha jól tévedek btrfs és XFS megy mostanság - utóbbiak lényegesen fejlettebb fájlrendszerek rengeteg extra fícsörrel, de a hardverigényük is lényegesen komolyabb.
-
urandom0
senior tag
SUSE-nál több rolling alapú szerver oprendszer van, nem szokott gond lenni velük. Ha tönkre is megy bennük valami, általában olyasmi, ami szerveren eleve nincs is, tehát pl. az asztali környezetben valami.
Mondjuk NAS-ra én sem tennék rollingot, de van olyan szerver, amire jó lenne. -
urandom0
senior tag
Arról van infó, hogy sacc/kb. mikorra várható a végleges slowroll verzió?
Nincs. Gondolom akkor adják ki, amikor úgy gondolják, hogy már kiadható állapotban van. Az Aeon pl. már fél éve RC3 státuszban van.
Illetve, van arról tapasztalat, hogy egy régi low-end gépen (AMD Brazos E350 - 2 mag, 1.6GHz) egy debian-hoz képest milyen a sebessége?
Nem hiszem, hogy Debianhoz képest gyorsabb lenne. Az OpenSuse régebbi gépeken nem hasít annyira.
-
válasz
urandom0 #4300 üzenetére
Sziasztok!
Arról van infó, hogy sacc/kb. mikorra várható a végleges slowroll verzió?
Illetve, van arról tapasztalat, hogy egy régi low-end gépen (AMD Brazos E350 - 2 mag, 1.6GHz) egy debian-hoz képest milyen a sebessége?Most debian van a NAS-on, de jó lenne valamikor valami megbízható rolling-ra váltani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Keresek egy topikot, de nem találom!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ultrafényes Pixel karórák érkeznek
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Beszámítás! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
- BESZÁMÍTÁS! LG 38GN950P-B 160Hz QHD+ IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest