- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Steam Deck
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen hangkártyát vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sad_Vamp
őstag
válasz
wassermann #48178 üzenetére
Amikor végre tud majd zökkenőmentes YT lejátszást böngészőből, akkor lesz majd igazán érdekes...
-
sad_Vamp
őstag
standalone (monitor nélkül kis 2soros kijelzővel pl.) mp3 playert / jukeboxot csinált már valaki Rpi-ből?
-
sad_Vamp
őstag
Léteznek panel rajzok -olyasmikre gondolok mint az alaplapoknál- RPi-khez?
Egy régi 3.5"-es HDD dobozba szertném belerakni, csak ha már, akkor nézzen is ki valahogy. -
sad_Vamp
őstag
RPi3 már képes 4K lejátszásra OpenELEC/KODI-val?
-
sad_Vamp
őstag
Vannak ezek a programok amik a hangkártyából kvázi "oszcilloszkópot" csinálnak....
Kérdés létezik ilyen RPi-ra is?
Foglalkozott ilyesmivel valaki?
-
sad_Vamp
őstag
RPi2 tulajdonosok: Milyen a böngészés az új cuccon? Még mindig használhatatlan/élvezhetetlen? Vagy már nem kell teát főzni, míg bejön 1 oldal?
-
sad_Vamp
őstag
RPi-hez milyen 3,3V --> 5V konvertert ajánlotok? (nem értek a témához, esetleg létezik olyan amiben már védelem is van?)
-
sad_Vamp
őstag
válasz
tvamos #11008 üzenetére
Ha olvastad, nem is ingyen szeretném
csak épp nem pénzben. Ezért kerestem olyat akit érdekelhet a dolog.
Hát, ha nincs senki akkor majd nekem fog kelleni nekiállni.
Szóval kérdés: van ez a RPi adventures tanulós könyvem, érdemes a SCRATCH-es szekcióra pazarolnom az időm, vagy azt ugorjam, mert nem igazán lehet belőle programozást tanulni?
-
sad_Vamp
őstag
válasz
tvamos #11005 üzenetére
A probléma ott van hogy a presetek száma egyre bővülne. És fontos az is, hogy lássak minden információt ami a tekercsel kapcs. Ezért gondoltam hogy a RPi lesz a jó mert azt simán monitorra lehet kötni. Aztán kell custom mód is ahol be tudom állítani a dolgokat és az "lefut". Vagy olyan, hogy beállítok egy presetet, majd azt picit modifikálnám, és azt futtatnám le. Sőt szeretném majd a későbbiekben megoldani a "teljes automatizációt" azaz hogy nekem csak az elején kelljen befűzni és picit vezetni a réz szálat, ha beundult akkor meg már valami berendezés/kar vezetné.
szóval nem egyszerű a téma amin az sem segít hogy eléggé maximalista tudok lenni.
-
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Cyber_Bird #11000 üzenetére
Hát kb. ezzel kezdtem, csak a részleteket meghagytam volna PM-be.
-
sad_Vamp
őstag
Miért kell mindent elhülyéskedni?!
Nem, nem és nem! Olyan embert keresek aki segít/megold nekem egy projektet (á)RPi-n (építeni és programozni is kell). Én meg cserébe tudok neki felajánlani gitárokkal kapcsolatos szolgáltatást (ugyanis ezzel foglalkozom) pl újra festés, renoválás, ilyesmi. Egyszerű kölcsönös baráti szívességre gondoltam. Most már boldognak teccik lenni?!
-
sad_Vamp
őstag
Kis közvélemény kutatás:
Van itt olyan, aki gitározik, és emelett keni-vágja a ezt a Pi-s programozást és építést/barkácsolást?
-
sad_Vamp
őstag
válasz
wassermann #9872 üzenetére
dehonnem, "olcsóbb" pana TV-ken is csak 1 HDMi tudja ezt a kikapcs/bekapcs dolgot.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
DrojDtroll #9792 üzenetére
és annyit egy nagyobb kondenzátorral nem lehet megoldani?
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Flowtation #9560 üzenetére
alap kérdés egy aljaztban van a RPi és a TV?
-
sad_Vamp
őstag
SSH-n keresztül (OsX) próbálom a Scratch nevű progit indítani, ezt a hibaüzenet kapom:
(pcmanfm:3834): GLib-GObject-WARNING **: Attempt to add property GtkSettings::gtk-menu-images after class was initialised
Executing: /usr/lib/squeak/4.10.2-2793/squeakvm -encoding UTF-8 -vm-display-x11 -xshm -plugins /usr/lib/scratch/plugins/:/usr/lib/squeak/4.10.2-2793/ -vm-sound-alsa /usr/share/scratch/Scratch20131203.image
XShmAttach: BadAccess (attempt to access private resource denied)
X Error: BadShmSeg (invalid shared segment parameter)
Major opcode of failed request: 132
Minor opcode of failed request: 3
Serial number of failed request: 85
Serial number of failed request: 86
Serial number of failed request: 87öteletek esetleg?
Windows alól is próbáltam bejelntekezni a Pi-be a terminálig, el is jutottam de az X-et nem sikerült elindítani... próbáltam minget, VNC meg a Win remote desktopot.... de mindig valami baja volt (általában a "cannot open display" wagy valami hasonló) mi lehet a probléma?
-
sad_Vamp
őstag
válasz
orbitalion #9396 üzenetére
ilyet találtam SPI-re:
http://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/spi/README.md
http://elinux.org/RPi_SPI
Ha jól értem alapból tiltott, de feloldható. Van hozzá valami C library is ami közvetlen HW registery elérést tesz lehetővé.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
orbitalion #9393 üzenetére
OK, most be kell vallanom, első mondatot értettem, utána homály. Azt sejtettem, hogy Gertboard szerű valami fog kelleni, majd ha tudom melyik a legmegfelelőbb veszek vagy építek valamit.
De az még odébb van/lesz.
-
sad_Vamp
őstag
elméletileg de.... vagy hát biztos, nem ismerem igazán az arduino-t. Viszont nem hagyományos tekercselőt akarok. Szeretnék normális GUI-t meg elraktározni tekercstípusokat, meg oda-vissza (CW, CCW) tekercselni...ilyesmik. PICből készítettek nekem irányítást, de egyszerűen a 2 soros kijelzővel nem láttam át, mindent papírra kellett volna jegyzetelnem, ja és még bugos is a progi, szal úgy döntöttem, inkább a saját kezembe próbálom venni a dolgokat, a Pi meg habár drágább, univerzálisabb öszvérnek tűnt mint más megoldások. Meg eléggé nagy a community mögötte, ezért gondoltam jobb választásnak.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
orbitalion #9385 üzenetére
Én egyelőre tényleg nem igazán tudom merre mit hogyan.
Tegnap végre sikerült beüzemelnem a Pi-t SSH val OsX alól, valami csoda folytán még a X GUI is elindult (úgy nézki kellett a raspbian reinstall).
Szóval gyakorolhattam a linux command line alap parancsokat
Egyelőre bogarászom a könyvet mert a programozás is távol áll tőlem mint Makó Jeruzsálemtől.... de reméljük az alapokat csak felszedem. Aztán meglátjuk mit tudok aplikálni majd a valóvilágba belőle. A csévélőgépet nagyon jó lenne megépíteni, a megfigyelőrendszerről nem is szólva.
(mind2őhöz kell a GPIO tudtommal)
-
sad_Vamp
őstag
válasz
orbitalion #9382 üzenetére
Én pl pont nem arra akarom.
Valaki írta anno, hogy mennyivel jobb meg olcsóbb az RPi mint 1 dedikált média center, hát én ezt nem tudom alátámasztani. Lehet több formátumot lejtászik, de sokkal, de sokkal lasabb és szerintem a képminőség is gyengébb picit.
Nekem mondjuk "megfigyelő szervernek kapcsolóval" és tekercselő gépnek kéne, de egyelőre fogalmam sincs hol kezdjem a kutatást, így az adnventures in Rpi könyvet kezdtem el nyálazni, most tartok a linux parancssornál
-
sad_Vamp
őstag
hi all!
új nap, újabb kérdések:
Tárhely probléma:
Jelenleg kiakadt a Rapsbianom, mert elfogyott a helye (elején a dob 1 warningot, aztán ha beloginolok, indítanám a startx-et és kiakad) Gondolom ha SHIFT-el indítom a NOOBS-ot és kidobom a Raspbian és a Pidorát, majd újra rakom a Raspbiant, akkor a lehető legnagyobb helyet adja neki a Noobs és data partición kívül ugye? Ha nem, akkor hogy tudom megoldani a particionálást raspbianon belül?SSH probléma:
próbálgattam SSH-n keresztül használni a RPi-t, sajna csak részelegesen sikerült. Szöveges módban sikerült bejelentkezni, de a GUI-t már nem tudtam előhozni. A helyzetem viszont speciális, mert OsX alól kéne megoldanom. Próbáltam pár tutorialt követni YT-ről de ha indítottam az Lxsession-t akkor, vagy nem történik semmi (sima OsX terminál) vagy valamiféle "BadAcces" hibaüzenetet dob (X11/Quartz terminál). Van valaki aki szintén OsXalól használja? Tudtok valami tippet adni?Keyboard layout:
ez az amit linuxban sem tudtam soha normálisan megoldani. Hogy lehet több KB layoutot berakni (pl US és HUN) és váltogatni köztük Raspbianon? Van erre valami módszer?Rpi NoIR camera:
Ahhoz hogy a kamerával videót tudjak rögzíteni tényleg 128Mb ramot kell adni a grafikának? Létezik GUI-s valami progi a kamerához is?Amúgy meg jött a RPi kalandos könyvem és szettem, meglepően vaskos, ha sikerült a fenti problémákat elhárítani, akkor kezdhetek is tanulni
Kíváncsi vagyok mennyire lesz hasznos.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
bencsikgab #9364 üzenetére
igen, a LED sem igazán világított rajta ki ha jól emlékszem.
-
sad_Vamp
őstag
Rapsberry-s tanuló könyvet lehet a környéken (HU,SVK,ilyesmi) rendelni/venni?
Eredetileg az Adventures in Raspberry Pi-t szerettem volna a rapsberry.org-ról, a kit-el együtt, de elfogyott a kit.
-
sad_Vamp
őstag
Na ezt azthiszem kihagyom, majd fabrikálok egy köztes USBkábelt amin lesz 1 kapcsoló
azbest:
Nem tudom, hangot nyomattam én rajta át mind2 estben, nem akartam/akarok rá külön kábelt.
GPIO portokra hogy lehet védelmet rakni? Pl. Gertboard, esetleg valami olcsóbb megoldás?Akkor majd másik kábelt is kipróbálok.
-
sad_Vamp
őstag
hát lehet, de nekem a DVI-n a laptop csatlakozik, a HDMI szabad csak
szóval az nem hiszem hogy "játszott" volna.... mind1 lényeg hogy most már jó és homályosnak sem tűnik.
Lenne még pár kérdésem:
Ha kikapcsolom a PI-t és ugye 1 kis led világítva marad akkor hogy lehet bekapcsolni? Mármint a USB ki-be húzásán kívül?
Lehetséges az, hogyha rászúrok egy ATA kábelt a GPIO-ra akkor shutdown helyett restartol folyton? (mert a múltkor ez látszott történni)
-
sad_Vamp
őstag
Tényleg a Hybrid-el volt a gond. De erre a manuálból sem jöttem volna rá. Ugyanis a forrás listánál van olyan valami, hogy "névszerkesztés" beállíthatsz "nevet" a portoknak. Eddig a HDMI játék módon volt (mert előtte Xbox volt rajta) most elkezdtem már kínomban lapozni ott is, és PC módhoz értem kattant 1 relé, a kép meg összeugrott és végre normális lett. Azt hittem csak a magyar firmware fordítás lett elszabva... de nem angolul is "edit name". Hát kérdem én, normális!?!
amúgy érdekes, hogy a pidorát ez az egész nem befolyásolta.
-
sad_Vamp
őstag
A problémás [monitor/TV] ez.
A LED-t nem tudom, alap modell.A gép HDMI-n keresztül csatlakozik (nem HDMI to DVI, hdmi-hdmi)
mind 2 monitor 1080p és 24"A LEDnél mind2 rendszert sikerült belőni lekértem a DMT meg CEA módokat, az alapján belőttem a HDMI módot (úgy emlékszem 16 volt)
A hybridnél már érdekesebb a dolog, a Pidora mintha kvázi független volna a config.txt-től ott ált. jól jön be a kép. Raspbian-om volt először és tulképp ez az ami érdkel mert a projektek ált. erre vannak. (Meg itt már előtelepített a python)
Itt első indításnál már a startupnál(szövegek mennek) is láthatóan nem volt jó a kép. A TV a módot 1080p-nek ismeri, de elég vastag fekete keret van körbe mintha csak 720p lenne (de nem 100% lehet, h picit torzított) natívan ráültetve az 1080p-re, ha ígyúgyamúgy játszok az overscannal akkor meg megint csak lelóg egy csomó információ, kb pont olyan széles sávokban, mint amennyi fekete keret volt.
Amúgy van rajta külön PC mód, de az azthiszem csak a DVI-n vagy a VGA-n keresztül jön be. Amire emlékszem, hogy DMT-s 1080p módot nem írt ki a cucc. A CEA-snál meg bármire állítottam 25Hz, 50Hz midnig 1080p@60Hz-t ír a TV ha infót nyomok.
Ennyit tudok mondani fejből, remélem ebből már lehet valamire következtetni
-
sad_Vamp
őstag
[erre] viszont még mindig várnák tippeket, mert még mindig nem sikerült normálisan belőnöm a cuccost.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
moli.hu #9286 üzenetére
Őőő igaz is részben, mert a másik samu monitoron aztán a config.txt állítgatásával szépen bejött a kép végül, na mondtam magamban akkor ha most átviszem a hybridre, akkor biztos jó lesz ott is, nem nem lett jó mert ott meg megint kilóglelóg mindenhová lóg.... (kb pont annyival lóg ki mind amilyen vastag a fekete keret ha nem lóg le, szóval overscan is benne lehet a problémában)
Az lehet gond hogy a hybrid DMT-ben valamiért nem támogatja az 1080-at csak CEA módban? Lehet hogy a RPi nem kezeli jól a CEA-t?
az a githubos on-the-fly-overscan állító vacak az esetleg segíthet nem? de mit kell azokkal a file-okkal csinálni? Már nagyon régen nem linuxoztam.... olyasmire emlékszem, hogy makefile-hez kell valamit terminálba beírni hogy inditsa a többi fájlt vagy mifene, de totál nem nem emlékszem hogy tulajdonképpen hogyan is... tudne ebben valaki segíteni?
szeretnék végre phyton meg a GPIO portok programozásával foglalatoskodni (azaz kezdeni tanulni
) és nem ilyen marhaságokkal szenvedni
-
sad_Vamp
őstag
válasz
moli.hu #9278 üzenetére
na, az van hogy már begolyózom... másik samura is rákötöttem ami egy sima "LED" monitor azon sem jeleníti meg aképet helyesen (ami amúgy azért fura, mert pl. pidora kihasnzálja a teljes képernyőt). már minden félét próbáltam átálítani a config.txt-ben de a vége mindig az 1080p@60Hz módban megy a képernyő és valami teljesen más felbontásban van a kép a képernyő közepén.... mi a túrót csinálhatnák még??!?!
-
sad_Vamp
őstag
Ismétlem a kérdésem
:
A model B+ GPIO portjára jó a sima régi ATA (pata) kábel?Másik, elég sok problémám van a képernyővel Samsung 24"-es hybrid TV-monitorra kötném rá, de 1080p@60Hz- van 2 vastag csíkom.... próbáltam a config.txt-ben 31-re állíani a hdmi-t, de úgy sem változott
találtam a neten ilyet [ilyet] de mivel nem igazán vágom a linuxot nem tudom mit is kéne a file-okkal csinálni, ebben tudna valaki segíteni?
esetleg valami tipp hogy tudom normálisan belőni a képernyőt?
utolsó kérdés: raspi-config az érvényes a pidorára is, vagy csak a raspbianra?
-
sad_Vamp
őstag
A model B+ GPIO-jára passzol a sima ATA kábel (mind 2 40pin ha jól emlékszem, csak nem tudom a méret is ül-e).
Den ha jól értem a témát (csak bele olvasgattam, de nem el) Ti most Alaplapos ATX csatlakozókról beszélgettek? Mert akkor a MOLEX háza táján kell keresni.... és a mouser, farnell, TME, RS boltok közül valahol biztos beszerezhető a header is.
-
sad_Vamp
őstag
MEgjött az RPi
(bár az se csont nélkül 2őt rendeltem és csak 1et küldtek, de már orvosolják a problémát)....
A Video kimenettel mik a tapasztalatok?
Hol lehet olyan jack-et venni ami megfelel neki? Láttam valami rajzot ezzel kapcs. de igazából nem tudom milyen néven kellene keresnem pl a RS-en vagy a Farnell-on. -
sad_Vamp
őstag
válasz
larryking #9185 üzenetére
Szabad tudni, hogy a Popcorn-nal mi bajod volt? Én pl. nagyon ritkán találok olyan file-t amit nem visz, vagy nem jól visz. Egyetlen probléma ha az MKV-be nincs beágyazva a felirat, akkor ezt gépen kell megtennem. a YT u.o. gagyi rajta mint bármelyik TV-n böngészni meg inkább meg sem próbáltam se a Popin, se smartTV-n.
Amúgy azok a direct RPi-s Noobs-os samsung SD-k megfelelően gyorsak az oprendszer futtatására? (most van bundleban model B+ meg kártya)
-
sad_Vamp
őstag
Amint írtam motor mellett még egy 230V(3000W) ki be kapcsolása is terítéken lenne (esetleg később hőmérséklet/páratartalom ellenőrzés), szóval nem baj ha az IO board nagyobb vagy picit drágább csak legyen jó meg megfelelő. Sajnos egyelőre tök noob vagyok az egészhez (igazából programozni is annó alapokat tudtam pascalban de ma már azt se), de érdekel a téma, és szeretném ezt a problémámat megoldani, mert idegesítenek a félmegoldások.
A kijelzőn én is gondolkodtam, de HDMi-set nem könnyű találni, a másik meg hogy a műhelyben nem akadály hanem épp előny ha kisebb a mérete (igazából a gépem is csak 13"... hozzá vagyok szokva) érdekes hogy ilyen kicsikből kész kijelzőt nem találtam, csak mókolósat. Szóval, gondolkodom.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
bambano #9133 üzenetére
Ahogy nézem ez leszed a GPIO portból meg mittomén mire csatlakozik, az érintős rész is pénz kidobás számomra, festékes kézzel nem fogom tapicskolni a felbontás meg kicsit kevésnek tűnik.
3-4 célra szeretném a cuccot használni:
1.+2. megfigyelő berendezés PiCAM noir-ral, monitoroznám a helységet (legjobb ha beírnám az IP-t kijönne egy weboldal és tulképp csak akkor indítan a live streamet) és hőmérsékletet korrigálnák (csak kapcsolnák egy 230Vos hosszabbítót nem több)
2. egy villany motor irányítása valami programon keresztül ( fordulat szám, irány ilyemsik)
3. filmnézés (régi DivX nem HD, DVD-rom USB-n és úgy)ha a 2 és 3 egyszerre kivitelezhető lenne, az lenne a legjobb, de gondolom nem valószínű
Lehetséges szerintetek ez vele, mármint hogy 1 darabbal (max 2 külön kártya)?
-
sad_Vamp
őstag
Újra elgondolkodtam a RPi-n eddig a fő visszatartó erő a HDMI portos képernyő volt, de most találtam ilyeneket:
Van valakinek tapasztalata valamelyikkel? azt tudom, hogy a 4D Systemses a hivatalos elméletileg, de azért a másik 2ő mellett rohadt drágának tűnik. Mennyire lehet bonyolult beüzemelni a kínaiakat? (vázat/keretet csinálni neki nem, probléma a táp meg a softwares "installálás" érdekel főleg)
-
sad_Vamp
őstag
válasz
wassermann #2849 üzenetére
olcsó gép kell műhelybe(szóval nem egy finom környezet), internet eléréssel (gmail, YT, hotmail satöbbi), zene és videó lejátszással. Nem is PC-s tudást várnék el, inkább okostelefon/tablet
Azért kérdem h mi a szitu, pl abban a "wheezy" linuxban ami hozzá ajánlanak mi van ezekből alapból és hogy működik.
-
sad_Vamp
őstag
Üdv mindenkinek!
Lehet hogy már volt róla szó, de bevallom több ezer hozzászólást nem nagyon van kedvem átbogarászni. Szóval nézegetem ezt a RapsberryPi-t. A kérdésem az lenne hogy állnak most vele a dolgok? Mennyire használható egy alap netezgetős (youtube-ot viszi, legalább SDben?), mp3 és divX lejátszós gépnek?
Valami officekompatibilis tábla és szövegszerkesztő már akad rá? Esetleg valami IM progi?
(linuxra ezek tudtommal nem problémák, kérdés számomra az, hogy az ARM architektúra menyit tesz ebből lehetővé)És főleg mennyire durva a Pi-t belőni ezekre? Nem vagyok technikai antitalent, de linuxguru meg végkép (ubuntut és uhut használtam annó 1 picit).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged