- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen videókártyát?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Raspberry Pi
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
Én 7" hivatalos gyári kijelzőt építettem már be régebben, van egy saját darabom is (kvázi fejlesztéshez, illetve "bemutató" darabnak amivel külső kijelző nélkül tesztelhető lehet egy szenzor vagy funkció vagy bármi), meg most is van ahova csinálok egyet épp (szabadulószobába).
Hát ez a kijelző nem olcsó. Ellenben elég jó, én tudom ajánlani, szerintem megéri a felárat. Főleg hogy mini kijelzőket is néztem nemrég, és hát minden horror árú lett, ha egyáltalán kapható (pl. HEStore-on ez a "átlagosnál hosszabb beérkezési idő jelezve a termékre"...).
Stabil elektronikailag/SW-esen (segít gondolom a dedikált csatlakozó).
Mechanikailag is erős, fasza rögzítési pontok gyári műszaki rajzzal (CAD-be átdobható kapásból), érintőfelület is szerintem rendben van ha nem egy mai új okostelefon érzékenységét várod el.
Méretéhez képest mai szemmel már nem a legnagyobb a felbontása, de ez az esetek 95%-ában nem gond szerintem. -
Ad@m
tag
Ha csak a pythonnal valo ismerkedésa cél én nem vennék erre külön eszközt,(arra bármilyen meglevő gép is jó, max scripteket desktop dolgokat csinalsz) ha perifériákat is akarsz vezérelni, esetleg kis otthoni projekteket pl, idojarasallomas, nedvességmérős öntöző, stb akkor arra elég egy pico is a W-vel még a wifire is konnyen rá tudod rakni és 4k alatt hozza lehet jutni.
-
JulianSinulf
őstag
Német eladótól megvásárolható a 4-es. Találtam kettőt is, akinek van raktáron. Az egyiknél úgy néztem, hogy szállít külföldre is, a másiknál nem tudom. Ez a másik az alternate.de. Tőlük már rendeltem pár dolgot. Épp a múlt héten is.
Az én 4-esem Angliából jött és 124 € volt vámmal, postával. Januárban. 4 GB-os.
Amiket most láttam, azoknál nem figyeltem a memóriát, de 100€ alatt voltak.
Keresd úgy, hogy "raspberry kaufen". Hátha több német találatot dob ki. Én csak a raspberry-re kerestem, régebbit nem dobott, mint a 4-es.
Klónokat viszont dobált.
Az enyém innen van. -
cinemazealot
addikt
Hardveraprón (de talán más apróhirdetési felületeken is) be lehet állítani hirdetés figyelőt, de itt van RSS is, ha az szimpatikusabb. De mondom, mivel a Pi most hiánycikk, valószínűleg ébernek kell lenned és gyorsan kell döntened, ha nem akarsz egy jó üzletről lemaradni.
Külföldi forrásról nem tudok nyilatkozni.
-
jozdavab
tag
Ha van külön géped, és a pythonnal való ismerkedés az egyik fő cél, akkor lehet jobban jársz ha nem direktben a raspberry-n fogsz kódot írni.
Desktoppal rendelkező raspberry OS n van előretelpített python editor, de szerintem az nem túl user-friendly first-time use ra, ha meg leszedsz valami nagyobbat akkor az elég lassú tud lenni, ha a raspberryn futtatod.
Viszont sok editornak (pl VSCODE) van olyan opciója hogy gazda gépről remoteSSH val rácsatlakozz a raspberryre (akár headless raspberryre is, és akkor megspórolod a GUI telepítést), és a gépedről fusson az IDE a fájlok szerkesztésére, ami sokkal gyorsabb, és utána ugyanúgy tudod a raspberry-den futtatni a kódot. -
cinemazealot
addikt
A 2 és 3B modelleknek csak 1 GB RAM-ja van. Ha szimplán csak Pythonban akarsz programozni, hogy valamit érzékelj és/vagy működtess vele, ahhoz ez bőven elég. De még ha médialejátszóra vágysz, arra is elég az x264 kódolású, max. 1080p felbontású tartalomhoz (de az x265-öt is viszik max. 720p felbontásig).
Az ár nehéz kérdés. Én még 8 ezerért vettem anno 2B-t használtan. A hardveraprón most a 2/3 modellek 10 fölött kezdődnek, és nagyon hamar elkapkodják őket. Résen kell lenni.
Kiegészítőkből kell egy stabil táp (én a mozgásérzékelővel vezérelt, pontos időt is mutató LED soros fürdőszoba világításomhoz pl. egy finomhangolható 5V-os LED tápegységet használok) és egy nagyon élénk fantázia ahhoz, hogy el tudd dönteni, mit szeretnél építeni abból a kismillió komponensből, amit rá lehet akasztani egy Pi-re.
-
Ad@m
tag
Nekem egy Pi4 van 4Gb rammal, komoly probalkozasok utan sem sikerult 2GB fole vinnem a ram hasznalatat, a cpu hamarabb elfogy, talan csak akkor tudom elkepzelni hogy szukseged lehet a 8gbos verziora ha valami adatbazisigenyes dolgot csinalsz, de arra nem a legjobb egy pi amugy sem (ha mar csak 8gb ba fer bele az adatbazisod)
-
cinemazealot
addikt
Mit szeretnél "gyakorolni"?
- Média lejátszó (pl. KODI-t futtató LibreELEC) telepítését? Arra nem szükséges Pi4, elég Pi3 vagy akár Pi2 is.
- Linux alapú rendszer telepítését és konfigurálását, testre szabását? Arra bármilyen levetett PC alapú netbook alkalmas lehet.
- GPIO programozhatóságát? Arra is elegendő a régebbi Pi3 vagy Pi2.Akár egy használt Pi2/Pi3, akár levetett netbook mellett döntesz, olcsóbban kijöhetsz, mint bármelyik Pi4-gyel.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Autós topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Renault, Dacia topik
- Fűnyíró topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged