- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Fujifilm X
- Everest / AIDA64 topik
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Shade45 #47511 üzenetére
USB-n van rákötve, annak elég nagy a CPU overheadje meg a sok kicsi I/O művelet is terheli pluszban. Ideális esetben egy rendes SATA porttal rendelkező miniPC/NAS meg némi memória/SSD cache segíthet rajtad.
Esetleg a Kodi buffer beállításait piszkálhatod egy kicsit az Advancedsettings.xml-ben
-
válasz
excalibur36 #46300 üzenetére
"Recommended hardware: Raspberry Pi 3B, 3B+, 4B or Zero 2. Expect print artifacts and long loading times with other options, especially when adding a webcam or installing third party plugins. Setups not using recommended hardware are not officially supported.
Please note that the Raspberry Pi Zero and Zero W are not recommended explicitly since severe performance issues were observed, caused by the WiFi interface when bandwidth is utilized (e.g. the webcam is streamed), negatively impacting printing quality. See also here. The Zero 2 however is recommended."
-
válasz
RaPiDsHaRe #46295 üzenetére
Ha csak a Kodi miatt kell akkor javasolnám inkább a LibreELEC-et, ez kifejezetten médialejátszásra készült, minimális hardverigénnyel.
-
válasz
betyarr #46290 üzenetére
"zek a zeneszámok egytől-egyig a youtuberól vannak letöltve helyi meghajtóra.gondoltam teszek vele egy próbát és elindítom ezeket a sistergő számokat a youtube-on "
Gondolom youtube-dl, meg valami alapértelmezett 128kbps bitráta. Emeld meg 256-ra és próbáld úgy esetleg. -
válasz
excalibur36 #46210 üzenetére
Persze, amelyik a tüskesort használja.
-
válasz
excalibur36 #46208 üzenetére
Nem, nincs DSI portja.
-
válasz
SunMount3r #46053 üzenetére
Hát mert: "Szar ez a kalapács, nem lehet vele kenyeret vágni!"
Célszoftver az LE meg a CoreELEC is, nem lekorlátozva vannak hanem nincsenek felesleges funkciók bennünk, JEOS, "Just Enough Operating System"
Az ELEC meg ugye "Embedded Linux Entertainment Center". -
válasz
SunMount3r #46038 üzenetére
Gyanúsan szar az a pendrive. 24MBos írás akár normális is lehet, általában az olvasás ami gyorsabb, azt is szokták inkább jobban reklámozni a csomagoláson ;)
-
válasz
SunMount3r #46031 üzenetére
Pedig gyanúsan döglődő pendrive (vagy valami inkompatibilitás vele).
Esetleg teszteld le pl. H2testw-vel -
-
Hátha valaki nem ismeri, hol kapható a nagyvilágban, mikor volt utoljára készlete és mennyiért: RPilocator.com
-
válasz
Fecogame #45520 üzenetére
Közben megnéztem a linkelt hozzászólást, 2019 október környéki javítások között így szó szerint nem szerepel hogy sokkal kevésbé melegszik, ezt az egyet találtam ami okozhatta ezt.
2019-09-05 - Git d8189ed4 - (BETA)
Update SDRAM setup to reduce power consumption. -
válasz
SunMount3r #45519 üzenetére
Akkor tisztázzuk, természetesen optimalizáltak rajta, hűvösebb lett. Ettől még a legtöbb esetben kell rá hűtőborda, továbbra is termel hőt és azt valahogy el kell disszipálni.
Nekem is futott anno a CPUidle a Celeron 300A-n, ettől még kellett rá borda
-
válasz
SunMount3r #45517 üzenetére
Persze, szoftverből hűtik most már
-
válasz
SunMount3r #45473 üzenetére
Friss Raspbian-t felteszed egy microSD-re és aztán:
sudo rpi-eeprom-update
-
válasz
wassermann #45458 üzenetére
RPi4-nél már lehet GPIO pinnel bekapcsolni is, szóval lehet egy gomb.
-
válasz
wassermann #45452 üzenetére
azért ha pl. le akarná kapcsolni az egész elosztót amibe a Pi is bele van dugva előtte jó lenne leállítani, nem szeretik az SD kártyák meg a rajtuk levő filerendszerek ha kihúzzák a szőnyeget alóluk. Persze ezt meg lehet SSH-n keresztül is csinálni, de azért egy külső nyomógomb egyszerűbb (pl. ha a családot kell betanítani rá
).
-
Amennyire én értem itt a folyamatot:
LCDproc kezeli a VFD-det
mpdlcd tud beszélni az LCDprochoz hogy milyen előadó/track fut éppen, szóval ha mindkettő jól van bekonfigolva akkor mennie kellene.Egy dolgot vettem észre, te ezt írtad:
su volumio -c “mpdlcd –no-syslog &”
Így próbáld (dupla dash)
su volumio -c "mpdlcd --no-syslog &"
-
válasz
wassermann #45356 üzenetére
Értem én, de sok olyant látok, hogy "azért nem kell külön médialejátszó, mert már így is túl sok távirányító van".
-
válasz
wassermann #45353 üzenetére
Igen, de a HDMI-CEC a legegyszerűbb ha támogatott, mert nem kell plusz távirányító.
-
válasz
SunMount3r #45318 üzenetére
Igen, RAM, nem, nem érdemes (ártani nem árt de nem szükséges).
-
válasz
ravensky13 #45279 üzenetére
Amíg tart a Linux fs cache meg bírja a HDD az írást addig jó, utána belassul, gondolom jó nagy IOWAIT van (htop megmondja), ez főleg az USB miatt.
Használj SSD-t, vagy válts valami x86ra, vagy állítsd be lassabb limitre. -
Itt írnak róla, szerintem lcdproc viszi (ránézésre a négykábeles csati az sima USB, a másik kettő talán a táp meg a ki/bekapcsoló, esetleg módválasztó lesz). (Szerk.: ezen van IR vevő is, szóval akkor táp és IR vevő lesz
)
Szerk.: előkotortam a Wayback machine-ból a linkelt wiki oldalát, ez alapján mennie kellene.
-
Jó kis összehasonlító oldal:
The Single Board Computer Database -
válasz
BestofJAVA #45091 üzenetére
ezt szerintem PEBKAC
-
válasz
Flowtation #45078 üzenetére
Én mindenképpen egy microSD kártyát javasolnék, a LibreELEC-nek tökéletes.
Persze használhatod a külső SSD-t vele ezután is ha kell.
Az a Philips TV melyik modell, milyen évjárat? Nekem egy 10+ évessel is ment rendesen. -
válasz
Sidorovich #45019 üzenetére
Természetesen használtan gondoltam :)
-
válasz
Sidorovich #45017 üzenetére
Ebből a pénzből remek kis x86-os kis fogyasztású gépet lehet venni, pl. Gigabyte Brix, Intel NUC, Dell Optiplex Micro, HP Mini G etc. Vagy akár egy Synology vagy QNAP NAS.
-
válasz
Sidorovich #45011 üzenetére
Itt a hardveraprón nézted? Chiphiány van, azért nincs. A 8GB RAM-ra feltétlenül szükség van? Nagyon sok mindennek elég a 4GB, sőt sokszor a 2GB RAM is.
-
válasz
UberMutant #44960 üzenetére
Több tucat RPi megfordult már nálam, egynél sem jutott eszembe USBről bootolni.
-
válasz
BestofJAVA #44954 üzenetére
ubuntu-22.04.1-preinstalled-desktop-arm64+raspi.img.xz
Ezt töltötted le? Rufus-al (Windows-os programot mondok direkt miattad) kiírod valami minőségibb microSD kártyára és bootol. Szívesen. -
válasz
UberMutant #44955 üzenetére
Na jó, de te értesz hozzá
-
válasz
BestofJAVA #44936 üzenetére
Nem, nem értek, szia.
-
válasz
BestofJAVA #44933 üzenetére
Egy rakás ürülék akkor, add el és unsubscribe, köszi
-
válasz
BestofJAVA #44899 üzenetére
Ja ja, na meg a Windows se fut rajta.
-
válasz
BestofJAVA #44890 üzenetére
Szóval desktopnak nem jó (senki nem mondta hogy az, nem arra készült), ezért szar. Értem
-
válasz
BestofJAVA #44890 üzenetére
Még egyszer: nem desktop.
Médialejátszónak LibreELEC-el, 3D printernek OctoPI-vel, Home Assistanthoz, NAS-ként stb. remekül használható. -
válasz
BestofJAVA #44886 üzenetére
YUMI pl. (nekem egy USB3s 128GB-os Samsung SSD van ExFat-ra formázva és rajta mindenféle telepítő és recovery ISO-k. Kb 300MB/s írás/olvasást tud, elég gyors így bármit elindítani/telepíteni róla).
-
válasz
BestofJAVA #44883 üzenetére
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/arm/overview
https://www.android-x86.org/ -
válasz
BestofJAVA #44881 üzenetére
Azok is egy architektúrára épülnek. Android is van x86-ra, Windows is van arm64re.
-
válasz
BestofJAVA #44861 üzenetére
Ubuntunál ugyanez a kérdés: van-e arm64 portja a programoknak, vagy csak x86?
-
válasz
Xenophobermn #44791 üzenetére
Mi a cél?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- PayPal
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Trollok komolyan
- Házimozi belépő szinten
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged