- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fujifilm X
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Androidos tablet topic
- Raspberry Pi
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
AiRLAC #47512 üzenetére
CPU overhead, sok kicsi I/O
Laptoppal nincs ilyen probléma, igaz ott sima Windows intézőt használok.
Vagyis nem a Pi a szűk keresztmetszet. Célszerű lenne a Pi-n futtatni valamilyen DLNA szervert. Így nem a Google kütyüje szenvedne az indexeléssel hálózati kapcsolaton keresztül. -
winhate
őstag
válasz
AiRLAC #46376 üzenetére
öööö.... fos
Ha jól látom:
Abszolut nem ajanlott reszemrol.
Azota is tesztelem a kartyaimat melyiket rakjam a gepbe.
Csak egy a bajom nem szeretnem szetegetni a flash-t a sok swappalgetessel.
Ezek a microsd k nem arra vannak hogy sok ezer file t irogasson allandoan es e mellett oda swapeljen a gep.
Valami slc vagy mlc -s ssd t kene rarakni usb3 porton. -
madrac
senior tag
válasz
AiRLAC #46078 üzenetére
Ugyanerről beszéltem, de ne zavarjon. Miért nem cigamnak küldöd át az összehasonlítást?
#46079 MaCS_70: teljesen mindegy hogy mondod, ha egyszer az alapvető működése más lehet! Sőt, te is ugyanezt a tapasztalatodat írtad le! Nem csak annyi a különbség, hogy van benne egy plusz szoftver választó script és azzal rakja fel ugyanazt a csomagot! Mert akkor valóban jogos lenne amit írsz.
-
SunMount3r
nagyúr
-
sztanozs
veterán
válasz
AiRLAC #45946 üzenetére
Igen, a tap amivel eddig hasznlatam beepitett kabeles, az iPhone es iPad toltokhoz meg kulon kabelt hasznaltam. Sajna mas kabelem vagy tapom nincs itthon, amivel ki tudta volna probalni... Mondjuk ez a tap meg a kabel amit probaltam nem volt hasznalva, mert nincs itthon semmi mas, ami micro usb-vel menne...
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
AiRLAC #45756 üzenetére
Szvsz komoly tervezési hiba: a processzort kitakarja az M.2 SSD, ergo melegedési gondok lehetnek, és/vagy nem tudsz a procira hűtőbordát szerelni.
Talán jobb lett volna az M.2 foglalatot a PCB aljára forrasztani, és mert amúgy sem lehet akármelyik RPi3B+ házba beszerelni, ezért kicsit el lehetett volna vonatkoztatni a Raspberry-kompatibilitástól, már ami a csatlakozások elhelyezését illeti.
Az RTC és az UCB-C viszont nagyon jó ötlet! -
AcCEsS
senior tag
válasz
AiRLAC #45607 üzenetére
Valószínűleg nem is az USB-s grabber a gond, hanem hogy előtte át kell vezetni egy splitteren, és abban nincs megoldva a cec jeltovábbítás (nem tudják jól megoldani a cec jeltükrözés, mert az csak dedikált irányba lenne továbbítható, pl. egy választó kapcsolóval??? Valami ilyesmiket olvastam. Ja, és a hdmi ARC ugyanez.). Lehet, hogy berendelek az Ali-ról egy eszközkészletet, mert nem egy nagy összeg. Kivéve, ha nem működik!
Splitter / Grabber
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AiRLAC #45524 üzenetére
Az árusítóhelyek nyomják a hűtőborda dolgot a további profit reményében. A Pi nem PC, inkább mobiltelefon. Összesen néhány W-ot fogyaszt és megvédi magát a túlmelegedéstől, emiatt árulják simán hűtőborda nélkül.
Alapvetően egy videó vagy grafikai feladat izzasztja meg, hanglejátszás vagy vezérlési feladat nem. Ha valakit mégis idegesít, hogy nincs rajta semmi, vegyen pl. egy ilyen picurkát, ami hagy mást is szellőzni, illetve nem akadálya egy DAC-kártya vagy bármi más ráépítésének.
(a kép kb. x10 es nagyítás egy monitoron) -
-
wassermann
Topikgazda
válasz
AiRLAC #45453 üzenetére
Én az enyémet leállítás nélkül simán kihúzogatom évek óta, semmi baja (tudom, hogy nem szakszerű :) és ez pont a családtól jött, mert ők mondták először: "Csak lekapcsoltuk az elosztót, látod, hogy kibírja!" Persze ez mindenkinek a saját felelőssége, mert nem ajánlott!
-
Sakab
senior tag
válasz
AiRLAC #45400 üzenetére
Ezt megtaláltam én is, de a leírásban ez van:
Kompatibilis a HD44780 stílusú LCD kijelzőkkel (I2C és párhuzamos interfész is)
Kompatibilis az SSD1306 stílusú kijelzőkkel (csak I2C)
Több zenei disztribúciót támogat, beleértve a Volumio (v1 és v2)USB-s kijelzőt és a Volumio 3-at nem tudom, hogy támogathatja-e
-
-
Flowtation
őstag
válasz
AiRLAC #45079 üzenetére
Bocsánat a dupláért.
Közben felraktam egy 9.2.8 Leia 18.9 verziót és azzal minden rendben, egyből ment a CEC és gyors a keresés is. Viszont ezzel nem akar csatlakozni a wifihez. Először jó volt, utána viszont mindig network error, input/output error-t kapok.
Várakozás hálózatra bekapcsolva, mi egyebet tehetek még? -
Sidorovich
senior tag
válasz
AiRLAC #45018 üzenetére
Hát nem tudom. A legolcsóbb amit találtam, az ez volt: https://ipon.hu/shop/termek/intel-nuc7cjyh-nuc-kit-intel-celeron-j4005/1641686
De ehhez még venni kell memóriát és SSD-t, szóval inkább 80-90 lenne az, ráadásul ez is csak 2 magos 2 Ghz-es Celeron, nem tudom mennyivel lehet izmosabb a Pi 4-nél. De nyitott vagyok javaslatokra.
Mondjuk az x86-os CPU miatt legalább nem kéne aggódnom amiatt, hogy mi nem megy ARM-en. -
tvamos
nagyúr
válasz
AiRLAC #44969 üzenetére
Van mar 2 kontrollerem, de keves rajtuk a gomb, es vannak funkciok, amiket nem lehet beprogramoni rendesen, es igy hasznalhatatlan az egesz. Valami olyan kene, hogy eger, meg billentyuzet nelkul tudja kezelni a gyerek. Olyar szeretnek, amit valaki jo szivvel tud ajanlani, hogy ezt hasznalom, tuti jo lesz! Marmint ha van ilyen.
-
_NCT
addikt
válasz
AiRLAC #44918 üzenetére
Megnéztem pár tesztet, wireguard és openvpn alatt is maximum 400Mbps, de inkább 200 körüliekről olvastam, szóval jah, sajnos a cpu lesz a szűk keresztmetszet. És erre még rájön a plex is, ha éppen filmnézés van. Valószínű akkor 100k-ból inkább összedobok egy i3 vagy i5-el szerelt vasat, mert amilyen árban vannak ezek a kisebb gépek mint a NUC, abból már egy jóval erősebb gépet lehet építeni.
-
BestofJAVA
tag
válasz
AiRLAC #44900 üzenetére
Sőt, az Ubuntu sem fut rajta
Az alábbi kiadással van dolgunk: Ubuntu22041_64.
Terjedelme: 5265MB (7,5GB helyet kér). Telepítve NEM bootol.Az Ubuntu saját oldaláról letöltött Ubuntu2204 ARM64 image szintén nem bootol.
A Raspberry Pi OS így végleg Ubuntu nélkül maradt...
Elveszett számára az utolsó, világszerte ismert, kellőképpen elterjedt operációs rendszer.
-
BestofJAVA
tag
válasz
AiRLAC #44894 üzenetére
Közben azért tovább olvastam a fórumot, és látom ám feketén-fehéren, hogy súlyos gondjai vannak a 4k képernyőkkel... IS!
Szóval nem tudom, miért ajánlod média célra, ja, vagy hónapokig, évekig debuggolni kedvedre?
Home assistant-nek bármi jó, egy kétdolláros Arduino chip is, szóval nem kell hozzá feltétlenül döglött vacak oprendszer.Wine-t iszik, vizet prédikál
-
BestofJAVA
tag
-
Archttila
veterán
válasz
AiRLAC #44876 üzenetére
Valamiert ugy emlekeztem, hogy a parancs vegen meg kell adnom az uj meretet de nem...
siman csak
sudo resize2fs /dev/sdc2
kellett, gondolom ilyenkor a particio meretet veszi alapul.[alucard@server ~]$ df
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
dev 1.7G 0 1.7G 0% /dev
run 1.9G 8.8M 1.9G 1% /run
/dev/sda2 110G 4.2G 102G 4% /
tmpfs 1.9G 4.0K 1.9G 1% /dev/shm
tmpfs 500M 0 500M 0% /tmp
tmpfs 1.0G 0 1.0G 0% /var/cache/pacman/pkg
tmpfs 50M 20K 50M 1% /var/log
tmpfs 500M 0 500M 0% /var/tmp
/dev/sda1 214M 55M 159M 26% /boot
/dev/sdb1 916G 458G 413G 53% /mnt/PiDrive1
/dev/sdc1 916G 200G 670G 23% /mnt/PiDrive2
tmpfs 381M 0 381M 0% /run/user/1000
-
Xenophobermn
csendes tag
válasz
AiRLAC #44792 üzenetére
Az, hogy a gyári tápegység csak 3A, és folyton, napi szinten ledobálja(van hogy csak a teljes rendszerindítás segít) a rendszer a külső dokkolós(USB) HDD-ket, és azt mondták többen is, hogy nagy esélye van, hogy kevés neki az Amper. Így ki szeretném próbálni a 6A-es külső táppal.
-
petyus_
senior tag
válasz
AiRLAC #44785 üzenetére
Igen, de ezen keresztül nem tudok ssh-val csatlakozni a pi-re. Eddig úgy működött, hogy ezen .az ip-n elértem a web-szervert, és egy másik ip-n tudtam ssh-val csatlakozni. Most viszont nem látok másik ip-t, amihez tudnék csatlakozni.
szerk: nem tudom mi történt, de most tudtam ssh-val csatlakozni a 192.168.0.127-hez. Tegnap még ezt a hibát kaptam:
The authenticity of host '192.168.0.127 (192.168.0.127)' can't be established.
ECDSA key fingerprint is SHA256:bHQ7VI+a8wr6L5EDLsMMemY3NdWHYqie5zUJzj0Mc4k.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no/[fingerprint])?Nem tudom mi változott, talán az SSH file felmásolása segített? Mindenestre az fura, hogy eddig más ip-n értem el a web-szervert, meg magát a pi-t, most meg ugyanazon.
-
Razzul
őstag
válasz
AiRLAC #44456 üzenetére
Ismerem az Armor Case-t, egy baj van vele ami az összes többi passzív Pi hűtésnek is a problémája talán 1-2 kivétellel. Ez pedig az, hogy ha OC-val való használatról van szó, akkor legkésőbb 20 perc után ugyanúgy beáll a thermal throttling, mintha nem lenne rajta hűtés.
Úgyhogy de bizony, kell venti bármennyire is zavaró a hangja.
-
törölt tag
válasz
AiRLAC #44400 üzenetére
A chip-ek 3.3V-ról mennek, amit a tápcsati mellett lévő pwm szabályzó állít elő. Az megcsinálja 4V-ról is, nem igazán érdekli.
Az 5.1v azért van a hivatalos tápon, hogy biztosan meglegyen az USB csatin az 5VDC.
Pendrive, SSD, USB hangártya, etc szintén 3.3V-ról mennek, amit az USB port 5V-ból saját maguk állítanak elő. Egyetlen valós probléma mondjuk egy USB-re kötött 2.5-ös laptop hdd esetében lehet, ha nincs meg az 5V, mert a motor igényelné. Mondjuk az meg jellemzően 700-900mA-t kér induláskor, szóval amúgy sem hiszem, hogy külső táp nélkül beindulna.A lényeg, hogy az 5.1V táp az USB/GPIO portokon megjelenő 5V miatt van. Minden egyéb esetben amúgy 3.3V-ra van redukálva.
-
válasz
AiRLAC #44400 üzenetére
Van. Meg elektroműszerész szakmám, és évtizedes tapasztalatom az elektronikában.
Nem mellesleg kérdés a multimétered hitelesítése, és pontossága, valamint a Pi-n egy külön tápegység modul van, ami a CPU és egyébb alkatrészeket látja el 3,3V-al. Szerinted azt az elektronikát érdekli, hogy 5,0 vagy 5,1V-ot kap? Pontosan melyik alkatrész indokolja azt a plusz egy tized voltot?
Nem meggyőzni akarlak, nem is ez a célom. Csak a többiek figyelmét felhívni arra, hogy ennek az állításnak nincs tudományos alapja. A dokumentációban is az szerepel, hogy 4.63V (+/- 5%) alatt jelzi, hogy kicsi a tápfeszültség. Vagyis simán elketyeg 5.0V-al. Sőt! Ha csak 4.8V-ot ad le, még akkor is röhögve működik vele. Tudom a dokisban is 5.1V-ot írnak, máskülönben kinek adnák el az 5.1V-ra matricázott tápegységet? Ennek egyedül marketing okai vannak. -
válasz
AiRLAC #44395 üzenetére
Felejtsd már el ez a tized voltokat is megadó tápegység konteót. Én értem hogy Te hiszel benne, de semmivel nem igazolható. Plusz ~2%-ról beszélünk. A gyártás során nagyobb az alkatrészek szórása, ezáltal az 5V pontossága, minthogy bárki azt állíthassa, hogy ő gyártott egy olyan adaptert, aminek 5.1, vagy 5.2V a kimenete.
Igen, láttam a matricát az adapteren, de akkor sem hiszek neki. Lásd az erősítőkre írt PMPO watt szám.footy
Itt is volt róla szó, hogy az új kiadásokban az image készítő programban kell megadni az user/pass párost, mert biztonsági okokra hivatkozva már nincs alapértelmezett pi felhasználó.
[Headless setup] -
törölt tag
válasz
AiRLAC #42744 üzenetére
Tudom, de nekem feltétlenül egy lite os kell és magam konfigolom össze a rendszert.
Használom a háttérben még pár dologra.
Emiatt nem használok és használtam libreelec-et és nem is szeretnék. Elég sok dolgot át kell írnom azon, egyszerűbb, ha magam rakom össze és pontosan tudom mit és hova írtam.
A változás csak annyi, amiért rpi4-re váltok, mert kellene a gyorsabb usb/lan egyéb dolgokra és a 4k kimenet video-hoz. Persze a kicsit gyorsabb soc is jól jön majd.Viszont jó lenne 64bit-re váltani. Saját cuccokat szerintem tudom build-elni 64bit-en is csak legyen libc és hasonló csomagok minden függőséggel a repo-ban. Illetve Kodi 19.x 64bit.
-
ördöghal
újonc
válasz
AiRLAC #27059 üzenetére
Helló
thx mindenkinek aki bármit is hozzászólt.
Symlink-kel megoldva a kérdés .
Fogyasztás: alap pi töltővel igazad van , viszont a Suptronic panel miatt már spéci táp kell neki 19V 3A , így már kicsit nagyobb a fogyasztás , de van sata csatoló, optikai hang , illetve távirányításhoz érzékelő........ -
Tressy
senior tag
-
vadkörte
addikt
válasz
AiRLAC #27100 üzenetére
Egy ideig OMV-vel használtam a Pi-m NAS-nak és nem ette meg a kártyát. A Raspbiannak sem kellene.
(#27099) AiRLAC:
""/dev/sda2-nek látja a sudo fdisk -l de hiába mountolm fel , a transmissionban nem lehet beállítani""
Kizárt. Helyesen felmountolva meg kell jelenni az eszköznek. Ahogy írtad, elképzelhető, hogy az adott felhasználónak semmiféle jogosultsága nincs az adott mappa felett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen légkondit a lakásba?
- PlayStation 4
- GTA VI
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Le Mans Ultimate
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Futás, futópályák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged