- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Azonnali fotós kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Kompakt vízhűtés
- NiMH akkumulátor
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- A Sharkoon megtáltosodik a mechanikus klaviatúrák tekintetében?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Saughassy #44684 üzenetére
Péntek délután 7-kor megérkezett az automatába, szombaton átvettem, munka után 11-kor nekiálltam a telepítésnek, a kész (csupasz) rendszer telepítése 10 perc alatt megvolt. Tehát szuperül működött, köszönöm az ajánlást.
Aztán még szórakoztam egy kicsit vele hajnalig, ma délelőtt még kalapáltam, de már nagy vonalakban kész vagyok.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Saughassy #44677 üzenetére
Közben találtam egy oldalt, ahol sajnos szerepel az általam választott ház, mint mókolás után működő elem. Tehát a ház a ludas, mókolni kell egy kicsit és működik. De mivel nem linuxot akarok feltenni, ezért ez ki fog maradni. Sajnos az ajánlott startech átalakíthatót nem találtam sehol.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
-ZeeZee- #44650 üzenetére
Este/éjjel próbálkoztam, leírom mire jutottam.
1. Nem rpi imagerrel, hanem balena etcherrel írtam ki az ssd-re a hassio-t: eredmény ugyanaz, ha "elindul" kb. 15 perc szenvedés után, de cli nem indul, mert hiányoznak függőségek, csak emegency mód (?) van.
2. Másik usb porton keresztüli bootolás (másik usb3, usb2 port), eredmény ua.
3. Rpi táp csere (hivatalos tápot cseréltem először 1 másik töltőre, utána kábelt is), eredmény ua.
4. 32GB-os pendrive-ra írtam ki a hassio-t, eredmény ua.
5. Rpi tápcsere pendrive-nál, eredmény ua.
6. SD kártyára kiírtam hassio-t, nagyjából 3 perc alatt felállt a rendszer, a 8123-as porton keresztül már láttam is, hogy még beállítást végez, nagyjából 20 perc lesz (nem lett annyi). Tehát a módszer működik, de csak sd kártyán.Megnéztem mi a különbség a 3 "adathordozó" között:
- SD kártya FAT32-re formázva, 256MB tárhely a bootnak.
- Ssd FAT-re formázva, 32MB hely a bootnak.
- Pendrive FAT-re formázva, 32MB hely a bootnak.Lehet, hogy ez miatt nem sikerül felállni a rendszernek?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
body007 #44646 üzenetére
Nem innen szedtem, hanem a rpi honlapról leszedtem az rpi imagert, először sd-re usb boot, majd az ssd-re ezzel felraktam a "other spercific OS"/"home assistant and home automation"/"home assistant"/"home assistant Rpi4"-re való verzióját. Ezután jött, hogy megpróbáltam ssd-ről bebootolni, de nagyon lassú volt.
Szerk.:
Előtte már futattam ezen az rpi-n HA-t, de egy herélt dockerben, amiben szenvedés volt minden beállítás. -
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Elakadtam, segítséget kérnék. Tegnap végre rászántam magam, hogy feltelepítsem a HASS az ssd-re. RPi4B 4GB-os modell, sd kártyára kiírtam az usb bootot, megvártam, amíg villog, majd áramtalanítás után rádugtam az ssd-t ebben a házban. Táp vissza és vártam a csodát. Nagyon sokáig...
5-10 perc múlva a pi megjelent a routeromban (már előre fixáltam az ip-t), de csatlakozni nem tudtam rá. Vártam hát tovább. 20 perccel később (vagyis már majdnem fél óra eltelt az első boot óta) próbálkoztam rácsatlakozni, de nem ment. Ekkor újrakezdtem mindent előröl.Eredmény ugyanaz, bár azt láttam, hogy lehet, hogy sok idő, amíg feltelepül (de hát ssd-ről van szó!), ezért elmentem aludni. Reggelre a helyzet nem változott: nem elérhető.
Mindent újra előröl egy másik gépen. Pingelni tudom a pi-t, de a 8123-as port elérhetetlen.
Reboot. Nincs változás. Ezután rákötöttem a pi-t egy monitorra (eddig azért nem, mert a gépet ki kell kapcsolni, amin eddig próbáltam elérni...). Sd kártya be, boot, képernyő zöldre vált, mehet az ssd. Boot. Látom a sorokat pörögni, bár nem túl gyorsan. Aztán:
(a képek több próbálkozásból vannak
)
És persze nem lehet elérni, amit nem is csodálok, hiszen nem megy végig a telepítés (több, mint 10 percig futott a telepítő).
Szerintetek mit tehetnék, hogy jó legyen?
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
sztanozs #43713 üzenetére
Köszi. Ezt találtam az integrációk között: Mullvad VPN. Ez lenne az?
-
-ZeeZee-
senior tag
RPi4-re feltettem a HA-t így gyakorlásnak. Tettem mellé OpenVPN-t, RPiMonitort. Viszont a HA-ban rájöttem, hogy a Dockeres verzió butított, a Supervized viszont nem megy fel így. Ezért a komplett rendszert HASS-ra kellene cserélnem. Van mód VPN szervert telepíteni HASS mellett? Lehetne routerre is tenni, de nem akarok minden forgalmat azon a VPN kapcsolaton keresztül küldeni, csak néha jó lenne kívülről belépni a belső hálóra. Van erre megoldás?
Szerk: a link lemaradt... -
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen házam. A ventilátort lehet valahogy szabályozni? Jelenleg nincs terhelés a Pi-n, de így is sivít. Szeretném szabályozni a fordulatszámot, csak nem tudom milyen lehetőségek vannak.
Szerk. még egy kérdés: SSD-re szeretném a HASS-t telepíteni. SSD méretre gondolom elég egy 120GB-os, viszont milyen USB - SATA átalkítót ajánlotok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Azonnali fotós kérdések órája
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest