- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Computex 2025: Rakétasebességgel száguld a Kingston Fury
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- OLED TV topic
- Mini-ITX
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #43294 üzenetére
A megfelelő parancs megtalálásához előbb ki kéne találni, hogy mitől veszíted el a Pi-vel való kapcsolatot egy áramszünet után.
Oda kéne menni rekonstruálni az áramszünetet, és miután felállt a rendszer, közvetlenül belépve a Pi-re meg kéne nézni, hogy van-e hálózati kapcsolata. Mivel mondtad, hogy van, így valószínűleg nem a Pivel lesz gond, hanem a távoli hozzáféréssel. Lehet, hogy áramszünet esetén megváltozik a helyi router publikus IP címe? Mert abban egy dinamikus domain könnyen segíthet.
-
válasz
sztanozs #43295 üzenetére
De hogyan kerülne nélkülem a PI-re az OpenVPN akármije? Az OpenVPN nálam a pattintott kőkorszak óta a két router között fut, ez mindig tökéletesen működött, sem okom, sem tudásom nem volt a Raspbianra telepíteni.
Az egyetlen telepítés emlékeim szerint a NodeRED.
Az apt list --installed szerint viszont van OVPN a Raspberry-n -- akárcsak az összes PI-men. Olyanon is, amelyikre feltettem a Raspbiant, aztán gyakorlatilag kipróbálás nélkül ment a fiókba...
Köszönettel: MaCS
-
sztanozs
veterán
válasz
MaCS_70 #43287 üzenetére
Vsz az történt, hogy az RPI-n is telepítve van az OpenVPN és annak konfigurációja (VPN IP tartomány) megegyezik a routeren futó OpenVPN IP tartományával.
Amikor a rpi csomagot kap ebből a tartományból a routeren keresztül, akkor nem "ugynazon a vonalon" - az alapértelmezett átjárón keresztül - akar válaszolni, hanem a routing table-ben bejegyzett virtuális adapteren keresztül. Ezért "nem felelt" a pingre és nem lehetett csatlakozni hozzá a VPN irányából. -
Márton
nagyúr
válasz
Fecogame #43291 üzenetére
A routeren nem tudom mi van beállítva, nem férek hozzá, de ott biztos jó, mert minden egyes Pi újraindítás után van net. A pi-n mivel kéne frissíteni? Win-nél ez ugye alapból megoldott valahogy, mert ha itthon áramtalanítom a routert, majd vissza, akkor 1-2 perc és van netem a gépen.
cinemazealot: köszi, utánanézek. ha van tipped parancsra, jöhet
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #43288 üzenetére
Én megpróbálnék valamilyen szolgáltatást beüzemelni rajta, hogy rendszeres időközönként próbáljon rá a hálózatra, és ha nincs kapcsolat a külvilággal, indítása újra a hálózati menedzsmentjét (ne az egész Pi-t). Lehet, hogy áramszünet után a Pi gyorsabban ébred fel, mint a router, és miután felébredve nem lát azonnal hálót, nem is próbálkozik ismét. Ezt kéne nála megnoszogatni valamilyen démonnal vagy percenkénti ellenőrzéssel.
-
Köszönöm!
Nem akarom szétoffolni a topicot, de hátha van itt is haszna:
Az a bizonyos kikapcsolt OVPN-kliens nem a tun0 aktívsága miatt elérhetetlen Raspberry-n, hanem magán a routeren fut -- amikor éppen fut.
Az inkriminált Raspberry-n baromi egyszerű a konfiguráció: egy GUI-nélküli Raspbian és a NodeRED. Semmi több, semmi hálózati variálás.Köszönettel: MaCS
UI: És egy újabb gyöngyszem a Chtome helyesírás-ellenőrzőjétől: a Raspberry helyesen: Robespierre...
-
Obi-1
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Rasp 3b-m egy 16GB-os memóriakártyára installálva. Egy 128GB Exfat microSD kártyát használnék rajta, extra tárhelyként. A fájlkezelőn keresztül az Exfat-ra tudok könyvtárat és file-t létrehozni. A gond az, hogy a Qbit és a Transmission nem tudnak látszólag írni a drive-ra. A könyvtárak létrejönnek, de semmi más. Ha a belső tárhelyre indítok műveletet, akkor az rendben működik.
Szerintetek mit csinálok rosszul? Kell valami extra csomag az Exfat kezeléshez? Régen NTFS-en volt ugyanez a storage, de elkezdtek korrupt fájlok keletkezni rajta.
A Rasb alatt a Gparted órák alatt sem végez az Ext4 vagy Ext3 formázással.
De Win alatt formázható a kártya, és nem mutat hibát a Chkdsk. -
válasz
MaCS_70 #43287 üzenetére
Hogy hogyan került oda? Azt neked kell tudni, valószínűleg az általad említett VPN kliens hozta létre. Attól hogy a kliens nincs elindítva, még a "sallangjai" (tun0 interface) ott maradnak, és szerencsétlen esetben, ha azt az IP tartományt másra használnád, okozhat kavarodást.
Ez a tun0 egy virtuális hálókártya, aminek a segítségével egy "alagut"-at(közvetlen kapcsolatot) hozhatsz létre két távoli hálózat között. A VPN-ek is ezen az elven működnek:
A sudo ip link set dev tun0 down parancs pedig ezt a tun0 virtuális hálózati kártyát kapcsolja ki. Ha elindítanád a telepített VPN klienst, panaszkodni fog, hogy nem találja a tun0 interface-t.
Ezt az otthoni hálózatok topikban jobban el tudják mesélni a mesterek. Én csak ugatom a témát.
-
Márton
nagyúr
Van egy távoli helyen Pi2-m, ahol sajnos aránylag gyakori az áramszünet.
Routerhez csatlakozik utp-n, netről menedzselem (sftp, putty. stb)
Ám ha van egy rövid áramszünet, utána valamiért nem online a cucc.
Restart után viszont igen. Már beszúrtam napi 2 újraindítást, hogy ha pl. reggel áramszünet van és emiatt délelőtt nem elérherő, legalább a 14 órás restart után rá tudjak csatlakozni.
Ma is épp ez történt..
Mit lehet tenni, hogy ha visszajön az áram, van net a routeren, akkor ő is újból online legyen? Valami beállítás rossz? -
azbest
félisten
válasz
wassermann #43283 üzenetére
mármint a pi3 magjai vannak a zero2 -ben 1GHz-en
-
madrac
senior tag
Én Tvheadend, Node-red, MQTT (okosotthon) szervert üzemeltetek Zero2-n dockerben, előtte pedig docker nélkül Zero 1-en
Ez is az előnye a 2-es Zeronak, hogy az már armv8-as, így nincsenek kompatibilitási gondok.
SZVSZ teljesen felesleges mindenre több tízezer forintos erőmű. Persze az más, ha valakinek égeti a zsebét a pénz.
Van egy 3-asom is, azon is tvheadend fut qbittorrent-el dockerben, ezt fogom cserélni 4-esre a harmatos USB/LAN sávszélesség miatt. -
wassermann
Topikgazda
Igen, ilyesmire az új Zero simán jó (quad-core 64-bit ARM Cortex-A53). Nincs ugyan sok memóriája, de hasonló mag van benne, mint a Pi4-ben!
-
cinemazealot
addikt
Azoknak a játékoknak, amik anno ~64kB-on futottak?
Tudom-tudom, az emuláció és a környezet bizonyára több kraftot igényel. De szerintem ha nem egyszerre akarod ezeket a szolgáltatásokat üzemeltetni, arra fölöslegesen sok a Pi4 sok-sok GB RAM-mal. Gyorsabban és olcsóbban jutsz eszközhöz, ha lősz egy Pi3-at (vagy ha felbukkan, akár egy Pi2-t) apróról.
Legfeljebb ha nem jön be, ugyanannyiért továbbadod. De addig is legalább már volt lehetőséged kézbe venni az eszközt.
-
Én gondolkozok hogy eladom a 8gigás pi4-emet, mert nem használom ki. De akkor érdemes lehet várni, hátha elindulnak felfelé az árak
-
Per pillanat úgy tűik, hogy kedvenc/összes kereskedődnél feliratkozol, és talán szerencséd lesz. Vagy mélyebbre nyúlsz a pénztárcádba, és a kiegészítőkkel egyszerre veszed meg, csomagban (+táp+kártya+ház).
Másik topokban olvastam, hogy a nagyker 2023-ra igazolja vissza a rendeléseket. -
aua
tag
Sziasztok,
Raspberry Pi 4 Model B 8GB vennék, hol érdemes? (Ahol tényleg van is...)
Előre is köszönöm a válaszokat. -
-
válasz
MaCS_70 #43268 üzenetére
Azt már bwin.party-nak írtam.
Esetleg próbáld meg a sudo parancsot elétenni(Ezzel egy magasabb szintű, az admin nevében kiadott parancs lesz belőle).
sudo ip addr del 10.8.0.0/24 dev tun0Esetleg az inaktiválása is segíthet. Ekkor nem törlöd, csak kikapcsolod:
sudo ip link set dev tun0 down
-
válasz
MaCS_70 #43266 üzenetére
Mi mondja ezt? A parancs amit kiadtál? A törlés után a csatlakozási kísérlet? ...
Értem hogy te látod, és tudod, de ha egy többszörösen bővített mondatban írnád le, akkor kontextusba kerülne, és más is jobban értené/tudná hogy mire vonatkozik.bwin.party
Olvasni való: [link]A többi rendszernél is ugyanúgy meg kell küzdeni az alapok megtanulásával. pl. itt lépésenként le van írva miket kell előtte megoldani, beüzemelni nextcloud szerver Raspberry-n való beüzemeléséhez. Ha jól tippelek a php8-al van problémád, ill. a nextcloudnak azzal, hogy a Raspberry Pi OS-ben alapból a 7.4.25 van.
-
bwin.party
aktív tag
Windows alatt könnyű dolgom van, mert ott van energiagazdálkodás és idle állapotban sem kapcsolgatja le a diszkeket. Linux alatt nagyon kezdő vagyok, ezért szeretnék ebben segítséget kérni. Ha azt szeretném, hogy a külső táppal meghajtott diszkem ne állítsa le mit kell tennem?
-
-
válasz
MaCS_70 #43261 üzenetére
Biztos vagy ebben? Szerintem a címfordítást maga VPNserver (router) végzi, a belső hálózaton semmilyen konfiguráció, pl. vpn kliens telepítése nem szükséges.
Hogy ha a 10.8.0.0 tartományt használja a VPN szervered, akkor a tun0 interface-en próbál válaszolni, és nem a helyi hálón keresztül. Távolítsd el ezt a tun0-át:
ip addr del 10.8.0.0/24 dev tun0 -
-
-
bwin.party
aktív tag
Tegnap este ssh-n elkezdtem volna letölteni a NextCloudot, de nem tudtam telepíteni a repository miatt. A dockert nem ismerem, sosem használtam még és nem tudom lenne elég ram, ha dockerben futna a NC plusz a torrent. Lehet hagyom inkább, mert a 3B+ kevés lehet erre a feladatra.
-
válasz
bwin.party #43255 üzenetére
Miért akarsz helyette bármi mást használni?
-
válasz
bwin.party #43255 üzenetére
RaspberryPi OS-t
Mire használnád, mire nem elég(jó)?MaCS_70
Írtam. Belépsz ssh-val és kiadod a route vagy az ip route parancsot. A választ meg bemásolod ide. -
bwin.party
aktív tag
Raspbian helyett milyen OS-t érdemes használni?
-
-
Xenophobermn
csendes tag
válasz
wassermann #43248 üzenetére
Futtattam egy másik tesztet is:
curl https://raw.githubusercontent.com/TheRemote/PiBenchmarks/master/Storage.sh | sudo bash
Eredmé
Category Test Result
HDParm Disk Read 42.86 MB/s
HDParm Cached Disk Read 42.71 MB/s
DD Disk Write 17.1 MB/s
FIO 4k random read 4717 IOPS (18871 KB/s)
FIO 4k random write 1220 IOPS (4881 KB/s)
IOZone 4k read 13911 KB/s
IOZone 4k write 4009 KB/s
IOZone 4k random read 11079 KB/s
IOZone 4k random write 3880 KB/s
Score: 1496
Compare with previous benchmark results at:
https://pibenchmarks.com/
nye: -
válasz
Xenophobermn #43243 üzenetére
Ne az eszközök egyenkénti sebességében keresd a hibát, hanem összességében.
A htop parancs segítségével tudod monitorozni, hogy melyik folyamat mennyi memóriát eszik, mennyire terheli a CPU-t. Ha telepíted az usbtop programot, az USB eszközök terhelését is tudod monitorozni. Hasonlítsd össze "üresjáratban", és másolás közben. Így kiderülhet hol a szűk keresztmetszet.
Az segíthet, hogy a swap(vagy az egész rendszer)-t átteszed egy külső meghajtóra, pl USB3 proton, egy 120GB-os SSD már nem nagy pénz. -
Xenophobermn
csendes tag
válasz
wassermann #43248 üzenetére
Lefuttattam, van egy hiba, amit mindenhol kiír, nem tudom ez mennyiben gond..
Raspberry Pi Benchmark Test
Author: AikonCWD
Version: 3.0
bash: line 24: vcgencmd: command not found
bash: line 25: vcgencmd: command not found
bash: line 26: vcgencmd: command not found
bash: line 27: vcgencmd: command not found
bash: line 28: vcgencmd: command not found
sd_clock=50.000 MHz
Running InternetSpeed test...
Ping: 28.413 ms
Download: 87.67 Mbit/s
Upload: 11.19 Mbit/s
Running CPU test...
WARNING: the --test option is deprecated. You can pass a script name or path on the command line without any options.
total time: 10.0002s
min: 0.27
avg: 0.27
max: 11.72
bash: line 39: vcgencmd: command not found
Running THREADS test...
WARNING: the --test option is deprecated. You can pass a script name or path on the command line without any options.
total time: 10.0103s
min: 10.42
avg: 11.17
max: 59.15
bash: line 44: vcgencmd: command not found
Running MEMORY test...
3072.00 MiB transferred (6849.22 MiB/sec)
total time: 0.4444s
min: 0.00
avg: 0.00
max: 11.41
bash: line 49: vcgencmd: command not found
Running HDPARM test...
HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Invalid argument
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.01 seconds = 44.45 MB/sec
bash: line 54: vcgencmd: command not found
Running DD WRITE test...
536870912 bytes (537 MB, 512 MiB) copied, 66.3584 s, 8.1 MB/s
bash: line 59: vcgencmd: command not found
Running DD READ test...
536870912 bytes (537 MB, 512 MiB) copied, 12.3475 s, 43.5 MB/s
bash: line 64: vcgencmd: command not found
AikonCWD's rpi-benchmark completed!
Ez viszont csak a rendszert teszteli, vagyis esetemben az SD kártya olvasási/irási sebessége, nem? -
wassermann
Topikgazda
válasz
A lap tetején az összefoglalóban van egy RPi-izzasztó teszt progi, ami direktben méri az elérési sebességeket.
Azt is le kéne futtatni, mert ha nagy a sebességben az eltérés, akkor vmi szoftver bug is lehet vagy felmegy a proci maghőmérséklet és azért lassul minden vissza... -
Xenophobermn
csendes tag
válasz
PhoenixK #43244 üzenetére
Itt vannak az eredmények, hátha önnek mond valamit, én nem igen tudom mi számít jónak és rossznak.
/dev/sda1: adat 1 HDD
readahead = 256 (on)
geometry = 364801/255/63, sectors = 5860531087, start = 2048
Timing cached reads: 1640 MB in 2.00 seconds = 821.22 MB/sec
Timing buffered disk reads: 566 MB in 3.01 seconds = 188.05 MB/sec
/dev/sdb1: adat 2 HDD
readahead = 256 (on)
geometry = 60801/255/63, sectors = 976766976, start = 2048
Timing cached reads: 1546 MB in 2.00 seconds = 773.40 MB/sec
Timing buffered disk reads: 372 MB in 3.01 seconds = 123.55 MB/sec
/dev/mmcblk0p1: /boot
readahead = 256 (on)
geometry = 36704/4/16, sectors = 524288, start = 2048
Timing cached reads: 1524 MB in 2.00 seconds = 762.53 MB/sec
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.01 seconds = 44.53 MB/sec
/dev/mmcblk0p2: /
readahead = 256 (on)
geometry = 945983/4/16, sectors = 60542943, start = 526336
Timing cached reads: 1508 MB in 2.00 seconds = 754.72 MB/sec
Timing buffered disk reads: 132 MB in 3.03 seconds = 43.59 MB/sec
Write
~108Mb/s adat 1 HDD
~124Mb/s adat 2 HDD -
adika4444
addikt
válasz
bwin.party #43240 üzenetére
Érdemes lenne megpróbálni docker-ben futtatni, van hivatalos image ARM és ARM64 támogatással.
-
válasz
Direktbe arra a dokkolóra milyen gyors az írás? (pl. PC-re kötve) Azt se felejtsük el, hogy a hálózat osztozik az USB-kel a sávszélen
-
Xenophobermn
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy raspberry pi 4 8Gb-ot. Volt egy régi számítógépem (intel dual core 2.5ghz 4Gb ram) ami szerverként futott, és most ezt a PC-t lecseréltem erre a kis rapberryre. Ami fut rajta: ubuntu server 20.04, webszerver(nginx, php7.4,mysql,letsencrypt), transmission, plex, vsftpd, samba, nextcloud 23, ssh, ugyan azok futnak ami a régi gépen is, viszont ami nagy probléma, most tapasztalom, hogy ha pl ssh-n egy nagyobb másolást végzek, akkor minden pl.: a weboldal is, iszonyatosan belassul, sokkal lassabb a teljes rendszer mint a régi PC. Pedig ez elméletileg 2x olyan gyors lenne mint a PC.
Valakinek van ötlete?
Ez természetes, vagy valami a háttérbe lefogja az egész rendszert?
Valami teszt ötlet, hogyan deríthetném ki mi a gond?
Köszönöm előre is!Szerkesztve: A lényeg lemaradt, elnézést: a rendszer egy 32Gb-os SD kártyáról fut, és az adattároló egy axagon dupla HDD-s dokkoló, amiben a régi 2 HDD van. Ez lehet a rendszer gyenge pontja, ezek miatt lehet ilyen lassú? Van erre orvosság?
-
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43240 üzenetére
Raspbiant nem szereti.
-
bwin.party
aktív tag
Nextcloud telepítésekor a terminálban ezt az üzenetet kaptam:
ERROR: distro not supported:
Raspbian GNU/Linux 11 \n \lAz új csomaglistákat letöltöttem, frissítve is full-upgrade-el. Utánaolvasok, ez nem foghat ki rajtam.
-
A routeren fut az OVPN-szerver, azon keresztül vagyok bent a hálózaton. A router nincs WAN felől megnyitva, csak a VPN él.
Van ott NAS, ATA, ESP -- meg a két RPI, Raspbien Busterrel.
Minden eszközt elérek az általuk támogatott protokollokon (HTTP, SMB, SSH, FTP), ugyebár a másik RPI-t is. Kivéve az inkriminált RPI-t, mert az se a NodeRED HTTP-s kérésére, sem az SSH-ra, sem pedig a pingre nem reagál.
De csak a VPN-en próbálkozva süket, mert ha fizikailag a saját LAN subnetjéből keresem, akkor bizony be tudok lépni SSH-n és persze a ping is visszapattan.
MaCS
-
Ad@m
tag
Sziasztok, pi4 re milyen rendszer lenne a jobb raspberry 32 vagy 64bit vagy osmc?
És miert?A felhasználás:
- kodi
- syslog server
- docker
- git server
- nehany script
- nextcloud -
válasz
bwin.party #43230 üzenetére
No és IP címmel kijutsz? pl. traceroute 92.61.114.179
Ha Igen, akkor névfeloldási problémád van. Mi van megadva a Pi-n DNS-nek?
cat /etc/resolv.conf -
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43234 üzenetére
sudo bash -c 'echo "nameserver 8.8.8.8" >> /etc/resolv.conf'
mi van ha hozza adod a google nameservert ezzel? -
bwin.party
aktív tag
válasz
ReFleXx #43233 üzenetére
Igen.
Pingeltem a routert, hibátlanul látja 0% packet loss.
Ha a szomszéd hálózatára kapcsolódok akkor nincs névfeloldási hiba.
Esetleg a szolgálató részéről lehet blokkolás? Bár nem hinném, de fura, hogy az asztali routerrel nem megy. Eddig bridgeben voltak a routerek, így a hiba nem tűnt fel (kábeles szolgáltató volt), de ha telenorral kapcsolódik a netre csak SSH megy és böngészés. -
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43232 üzenetére
biztos h pi felcsatlakozott a routerre a wifin? mi az OS? routert pingelni tudod a pi-rol? router latja a pi-t felcsatlakozva? mi van ha utpn kotod a routerre? milio dolgot lehet ellenorizni
-
ReFleXx
addikt
válasz
bwin.party #43230 üzenetére
hogy kapcsolodik a routerre a pi?
-
bwin.party
aktív tag
Igen, újratelepítettem SD-re a rendszert és a terminálban akartam volna az esetleges frissítéseket letölteni, de hiába ütköztem, névfeloldási hibát ír ki.
traceroute prohardver.hu
prohardver.hu: Átmeneti névfeloldási hiba
Cannot handle "host" cmdline arg ´prohardver.hu' on position 1 (argc 1)
-
válasz
bwin.party #43228 üzenetére
Pingre sem reagál
Mi? A Pi-n próbálsz meg pingelni valamit? Mit? Egyik címre sem reagál? A névfeloldás rendben működik? pl. a traceroute prohardver.hu pranacsra mi a válasza? -
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
A pi-t újratelepítettem, hogy teljesen tiszta rendszerrel dolgozzak idén. A problémám az, hogy a sudo apt-get update parancsot beírva azt a választ kapom, hogy nem tud kapcsolódni. Pingre sem reagál, a routeren stabil a netkapcsolat (tl-mr6400 - telenor). Mi lehet a baj?
-
adika4444
addikt
Az alapértelmezett átjárót akartam én is javasolni, elnézve ezt az igen fura hibát.
Átmeneti, tákolós megoldás lehet amúgy csinálni egy SSH tunnel-t, jump hostnak használva az elérhető RPI-t, és akkor megnyitható böngészőben az említett oldal, de ez nyilván semmiképp nem ideális.
Iptables / NFT kimenet kéne esetleg (ha Bullseye akkor van utóbbi). A leírtak alapján ha nem az átjáróval van a gond (és azért nem hiszem, hogy ezzel lenne, mert akkor más gond is volna), akkor lassan ki lett zárogatva minden, szóval csakcsak tűzfal a gyanús.
-
válasz
MaCS_70 #43225 üzenetére
"Kívülről" próbálod a VPN kapcsolatot (pl.mobil adatkapcsolat), vagy a belső hálózatról csatlakozol a router "külső lábára"?
Amikor valódi külső kapcsolattal csatlakozol, akkor nézd meg a router beállításait. Milyen IP címet kap, milyen egyéb beállítások vonatkoznak rá. Egy próbát tegyél azzal a címtartományból rácsatlakozni arra a Pi-re. Így kiderülhet hogy a Pi blokkolja a kapcsolatot, vagy a routerben keresendő a hiba.
Mindég ugyanazzal az eszközzel próbálsz rácsatlakozni a VPN-re? Próbáltad másik eszközről? Nem lehet hogy a VPN kliens van elkonfigurálva? (Pl. tuti minden adatforgalmat a VPN kapcsolaton keresztül próbál intézni?)Most beugrott még1 dolog: Amit nem érsz el Pi, csak belső hálózatról. Annak mi az alapértelmezett átjárója? A VPN-es router?
-
-
De hiába írnak ott bármit, ha egyszer maga a Raspberry elérhetetlen!
Egyébként nem igazán tudom, hogy hol keressem ezt az "uihost"-ot. Ilyen fájlnevem nincs, a beállítási fájlokban meg csak egy utalást van rá kommentben - IPv6 esetére.
Amúgy meg, szerintem, ha nincs érték adva neki, akkor nincs korlátozva. (A js fájlban is benne van kommentként.) Egyébként a másik Raspberry-ről, amin keresztül ugye elérem az egyiket, a node-ok kivételével azonosak a beállítási fájlok, és maga a NodeRED WebGUI-ja is elérhető az 1880-as porton.
Nekem ebből az jön le, hogy valahol maga a Linux/Raspbian van korlátozva arra, hogy csak a helyi hálózatról férhessek hozzá. Régebben egyébként ment, aztán frissítettem, azóta vagyok kizárva.
-
-
válasz
sztanozs #43218 üzenetére
Hát éppen ez az!
Azt a bizonyos másik Raspberry-t, amelyről SSH-zom, simán elérem. Az egész hálózatot simán elérem, SSH-n, HTTP-n, SMB-n, FTP-n... Minden hosztot a maga módján.
Ezt az egyetlen Raspberry-t nem. Helyben igen, a másik Raspberry ugye eléri SSH-n, és a helyben indított pingekre is válaszol -- a VPN-en keresztüliekre nem. Csakhogy nekem történetesen egy HTTP-kapcsolat kéne, mert az adott ház vezérlése NodeRED-en fut, én meg baromi kíváncsi lennék arra, hogy működik-e a fűtés...
-
-
nfer
tag
válasz
UberMutant #43207 üzenetére
Ezt kifejtenéd bővebben.
-
válasz
sztanozs #43211 üzenetére
Az OVPN a routeren fut.
A tanácsod alapján most eljutottam odáig, hogy az elérhető Raspberry-n indítottam egy ssh ip-cím parancsot, de kétes sikerrel: ugyanis egyből jelszót kér, felhasználónevet nem. Jelszónak pedig a Raspbian felhasználónév megadásával érvényes jelszavát nem fogadja el.
-
sztanozs
veterán
-
-
Van egy távoli hálózatom, amelyben OVPN-en annak ellenére nem érek el egy RPI-t, hogy látom, hogy online van. A tippem az, hogy valamiért a távoli IP-címem nem tetszik neki: helyben pingelhető, távolról nem.
Az első kérdésem az, hogy Raspbianban van-e erre valahol egy beállítási lehetőség. (ESPeasy-ben is eljátszottam már ezt, ott be lehetett állítani, hogy mely IP-tartományból érkező hívásra reagáljon.)
A másik kérdés az, hogy ugye hogyan érem mégis el... Van egy másik, szintén Raspbian RPI ugyanabban a hálózatban, amelyet viszont elérek. Arra gondoltam, hogy erre telepítenék egy SSH klienst, és akkor hálózaton belülről már tudnám konfigurálni a távolról elérhetetlen PI-t.
Van ötletetek arra, hogy milyen SSH-klienst tudok feltenni egy GUI-mentes Raspbianra?Köszönettel: MaCS
-
válasz
varmi2 #43201 üzenetére
Miért nem veszed ki a tablet akkumulátorát? Plusz a Pi áráért már találsz egy megfelelő tabletet is.
A Pi-n nincs támogatva az Android, vagyis esetleges a működése, és ahogy wassermann is rákérdezett, tudtommal nincs rá HW-es videó gyorsítás. Vagyis minden pixelt a processzor rajzol ki. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteDesk 800 G2 6.gen. PC, i5-6600 Quad Core CPU, SSD és RAM nélkül
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 GDDR7 +Új 32GB DDR4 +1-2-4TB SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 3080 +Új 32GB DDR4 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, karcmentes, 100% akku
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest