-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A VPN mitől lesz biztonságosabb, mint pl. egy ssh kapcsolat? Ugyanúgy meg kell nyitni (akár több) portot, ugyanúgy kel azonosítás, amit kedved szerint fűszerezhetsz.
-
törölt tag
OpenVPN Szerver - Padavan.
Router típusa nem számit, nekem TP-Link Archer C2 v1 -en van a padavan. -
jézusom
addikt
válasz
Marcsello31 #42287 üzenetére
a piroskékes bármilyen tévén megy, vhs-en is... az csak szÍnszűrésen alapul. 3D TV kell ahhoz amire gondoltam, ezek LG-nél polár szűrős szemüveggel mennek, samunál meg aktÍv shutteres. De pár éve nem gyártanak ilyeneket.
-
Marcsello31
őstag
válasz
jézusom #42286 üzenetére
Szerintem alapvetően filmezésre lesz majd használva, meg mikor mi/re.
olykor olykor torrentező megosztó és filmnézős opciója lesz hálón belül.
Nézegettem már én is, hogy elvileg van rá Natívan futó kodi amihez nem kel android-sem.
Szerintem megnézem a linuxokat, ami rá megy persze, aztán a többit, amelyik váll be a legjobban az marad. De akkor 8giga tényleg, és nem fake a fele.
ventinlátoros hűtőbiszbaszt is vettem rá, ha már komplett.
pénteken megnézem a winfos11et is mennyire hajlandó rajta menni, elvileg képes futni rajta.
De gond lehet a gpuval.
Vicces látom neked is 8gésed van akkor tényleg annyi.Gondolom bármit csinálsz rajta szépen
3d filmhez a 3d szemcsisre gondolsz? A piroskékes szemüvegesre?! -
jézusom
addikt
válasz
Marcsello31 #42283 üzenetére
FImezéshez akkor jó, ha 3D kell. Én legalábbis amlogic boxot használok filmezéshez, és 4kHDR-hez jobb az, csak 3dnél rosszabb.
De nem tudom mi célod az androiddal, ha kodi kell, lehet jobb rá egy coreelec, vagy hasonló bootos oprendszerként működő kodi. Játékokkal nincs tapasztalatom, de gondolom a vga elég gyengus. -
válasz
Marcsello31 #42283 üzenetére
hello,
nekem htop 7,68Gib-ot ír ki össze memóriára.annyi, hogy a dietpie menüben levettem a vga memóriát a minimumra és asszem így több lett a ram.
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Most vettem egy raspberry pi4 8gbyte ramos gépet, 4 nap múlva ér ide a cucc.
Azt szeretném meg kérdezni, hogy az tényleg 8 gigabyte ram? Láttam rá való androidot azzaé kezdeném a teszteket,linux majd winfos. Sokáig gyűjtögettem rá, így úgy vettem meg hogy ami még kelhet hozzá azt is. Adaptert, hűtőbordát,tokot, stb.
Van valakinek itt 4/8 gigabyte ramos gépe? Tapasztalat?
kíváncsi vagyok rá, hogy a kodi hogy fut alatta filmnézéskor vagy android a játékokkal.
Talán windows.Értem én hogy teszt mód. De megől a kíváncsiság.
[link] -
solti
senior tag
dlna és a feliratok nem mindig voltak (vannak?) jóban, én ezért LE-t használok rpi2-n és 3-on lejátszásra (is). Ráadásul így van kényelmesen RTL Mostom is
-
Suineg
senior tag
válasz
Gabesz87 #42266 üzenetére
Gondolom az usb-sata-n rákötött wincsi helyett működhet a hálózati NAS elérés is.
Nekem nincs dedikált média lejátszó a célban. Csak LG TV van. Amennyiben 4k filmet szeretnék nézni a nasról amit a pi továbbít azt le tudom játszani az LG 1080p TV-n? Át kell ekkor kódolni kisebb felbontásba? Ezt a Pi megcsinálja? -
Gabesz87
veterán
Nekem is OMV fut a Pi3-on, és a rá kötött USB-s dokkolóban lévő HDD-re torrentezek, amit SMB-n gond nélkül elérek dedikált média lejátszóval a saját menüjéből (media center).
-
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Van itthon egy RPI3B+ meg pár kihasználatlan merevlemez, mivel szükség lenne rá, gondoltam készítek belőle egy otthoni kis szervert, csak backupra, de úgy, hogy külső, tehát nem az otthoni hálóról is el tudjam érni (jó lenne pl. folytatni a munkát otthonról).
A kérdésem, hogy merre érdemes ezzel elindulni?
FTP biztonságos pl. erre a célra? OMV-t próbáltam régebben, de mintha kevés lett volna neki a Pi hardvere. Mivel tényleg csak annyi lenne a feladata, hogy alkalomadtán fájlokat másolok rá, valami kis erőforrású oprendszer elég lenne talán.
-
snake1977
őstag
válasz
Zolaash #42256 üzenetére
Szia, ha win alól csinálod akkor a rom mappába másold be a romokat a megfelelő könyvtárba, ha memória kártyán van akkor kártyaolvasóba be és úgy, majd elinditva a batocera-t a menüben elvilge lesz egy játék lista frissités opció, arra nyomj akkor befrissiti a felmásolt cimeket a listába. B verzió: add meg a wifihez a szükséges csatlakozási adatokat és rebootold, utána a sajátgép/hálózatnál látnia kellene windowsnak, recalboxnál így másoltam.
Magánvélemény, de szerintem a recalbox jobb. -
Ismét láma kérdésem van:
Batocera-ra szeretnék játékokat másolni. Valaki le tudná írni lépésről lépésre, hogy mit és hogyan?
Olvastam ssh-ról, ajánlottak live linux-ot, meg Samba-t, de ez nekem egyelőre latinul van. A retropie-nál
létező módszer nem műxik batocera-n (pendrive-ra fix könyvtárstruktúrába másolni a játékokat, és átmásolja magának?)? -
-
-
Zeller12
újonc
Sziasztok!
Készítettem egy plex házi kis szervert raspberry-vel és egy 4tb-os hdd-vel, transmission torrentel. Amit elérek bárhol, más hálózatról is.
Ez eddig szép és jó, de olyan problémába ütköztem, hogy
ha újraindul a raspberry, akkor távoli asztallal nem érem el a raspberry-re csatlakoztatott HDD-t
"not authorized to perform operation"
Hibaüzenetet ír ki.
Ezt úgy tudom kiküszöbölni hogy, helyszínen rádugok egy monitort stb, és újra beadom neki a chmod 777 parancsot, ami után már jó távoli asztal kapcsolattal a HDD elérése.Tudnátok erre egy megoldást, hogy ezt a procedúrát ne kelljen végigcsinálni újraindítást követően?
Köszönöm szépen -
Márton
nagyúr
válasz
Márton #42243 üzenetére
Kérdésem az lenne, van-e veszélye az ntfs-3g használatának?
Olvastam valami data corruption-ról, de lehet ez már régi történet és javítva lett.
Nyugtassatok meg.Tehát ha így mountolom, akkor 30-cal ír rá:
sudo mount /dev/sda1 /mnt/2tbha így, akkor 60:
sudo ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/2tbMi a különbség a kettő között? Teljesen más drivert használ?
-
Márton
nagyúr
Pi4, ntfs vinyó usb3-on, gigabites háló, samba másolás.
Írás a vinyóra 30MB/s, olvasás róla 70.
Valakinek tapasztalat mennyi lenne ext4-gyel? -
Gabesz87
veterán
válasz
Kenderice #42237 üzenetére
Igazából nem számít, úgysem akarom máshová cipelni. Digitől 300Ft a bérlés talán. De rákerestem erre az enigma2 box-ra, EZT meg EZT találtam. Ennyit meg nem feltétlen adnék ki, csak azért, hogy adást rögzítsek, amit ráadásul ugyanott is néznék vissza. Esetleg ha lenne ilyen box használtan valahol, az is jó lenne.
-
Gabesz87
veterán
Változó. Általában csak mesét szoktam felvenni a gyereknek. Beállítom a sorozatfelvételt, és kész. Nem kizárt, hogy közben épp menne a TV. Mostmár eljutottam odáig, hogy a Pi témát elengedtem, simán STB lesz. Az sem tragédia végül is, ha nem NAS-ra ment. VEszek max valami 500GB-os USB-s vinyót. Gondolom akkor is elég lehet erre a célra. Csak azt nem tudom még, hogy saját boxot vegyek, vagy jó a Digi-s bérelt is...
-
Beni2360
félisten
válasz
wassermann #42232 üzenetére
Igen az egy sávban (muxl küldött adasrol lenne szó. Olyan régen nincs már használatban a BOX, hogy ezt már el is felejtettem. Annak idején még ki is mutatta a egy sávban lévő csatikat. Mivel csak a Digi sport miatt van a 2. szolgáltatás, a boxot meg mivel csak 720p volt nyugdijaztam. Most csak USB-t használom pl most éjjel az USOpen felvételre.
-
solti
senior tag
válasz
Gabesz87 #42222 üzenetére
Mikor akarsz felvenni műsort? Ha akkor, amikor nem vagy otthon, akkor rengeteg TV is tudja ezt. Igaz, nem NASra menti, hanem usb-re, de akár jó lehet.
Ha párhuzamos nézés/felvétel miatt kell, akkor pedig STB vagy pi-re tuner...bár a kényelem miatt lehet, hogy az STB-t ajánlanám. Az se NASra fog rögzíteni ahogy más is írta de sebaj.
A lényeg,hogy ha csak egyszerű felvétel kell, akkor a TV is szóba jöhet -
wassermann
Topikgazda
válasz
Beni2360 #42230 üzenetére
A Pi-n futó TVheadend is csak akkor tud több csatornát kiszolgálni egyidőben (példa helyzet legyen: két csatornát épp felvesz, egyet lejátszik), ha:
1. Egy vevővel: mindhárom csatorna egy közös MUX-on (frekvencián) van sugározva.
2. Van annyi USB-s vevő csatlakoztatva a Pi-re, ahány különböző MUX-on érkezik a három épp érintett csatorna (legjobb esetben:1, de jöhet 2 és 3 MUX-on is a három csatorna adása).Persze ha csak egy csatorna felvétele a cél (videomagnó) akkor egy USB-s vevővel sincsenek ilyen jellegű gondok!
-
Kenderice
senior tag
válasz
Beni2360 #42230 üzenetére
Ha olyan boxod van amiben FBC Tuner van akkor akár három felvételt is csinálhatsz egy időben és mellette azt a csatornát nézed amelyiket akarod.
Az IPTV-t kenjék a hajukra, ráadásul az speciálisan rögzített felvétel amit csak azon a boxon nézhetsz vissza, amivel felvetted... -
Beni2360
félisten
válasz
Nekem van mindkettő szolgáltatás, míg a tkomnal 2 felvétel és egy nézés lehetséges, addig a diginel azt kell nézned amit felveszel. Ha át akarsz másik csatira lépni le áll a felvétel persze előtte megkerdi. Na a digi a TV-be van dugva nem kell semmi dekóder hiszen a mai tv-k rendelkeznek DVB-C tunerral. De csak azon a tv-n nézhető amin feletted. Volt + boxom is azt arra használtam, hogy azon ment a felvétel és a műsort meg a tv-n néztük. A Tkomos jobb megoldás felvétel ügyben. Persze be lehet állítani a tv-n a felvételt akarmikorra és ki is lehet kapcsolni fel eszi ha nincs otthon senki sem.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Gabesz87 #42226 üzenetére
Nem bonyolult! Használatra teljesen olyan, mint egy régi video-magnó: be kell állítani az időt, a csatornát és felvesz (persze a műsorújságot itt meg tudod nézni). Utána nem kiveszed a kazit, hanem vagy megtartod / megnézed vagy hálózaton keresztül letöltöd a rögzített fájlt máshova.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Kenderice #42225 üzenetére
Hát ez a Pi-s megoldás elég bonyolultnak látszik, úgyhogy nem fogok vele szerintem tökölni, akkor marad a box. Miért nem jó a szolgáltatói box? Mint mondtam, nekem csak a felvétel miatt kell.
#42228 wassermann:
Nem is a használatára gondoltam, hogy bonyolult, hanem amíg eljutok oda, hogy használjam. MÁr maga a tuner beszerzése sem egyszerű, ahogy látom. DVB-s topikban írtak 2-t, ami kínai forrásból szerezhető be, másfajtának meg utána kell nézni, van-e megfelelő fw.
Ilyen szintű "buheráláshoz" nincs kedvem, akkor maradok tényleg az egyszerűbb, box-os megoldásnál.Egyébként a lentebb említett enigma2 box mit takar?
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #42224 üzenetére
Értem, köszi. PC-n nem akarok TV-zni, nekem csak arra kell, hogy gyereknek mesét fel tudjak venni, meglegyen a felvétel. Diginél ha minden igaz, HBO csatornákhoz, Digi FIlmhez, és a 18+-hoz kell a kártya, de ezekre nincs szükségem. Box bérlés is járható út (300Ft ha jól láttam a Digi honlapján), ha szintén tud rögzíteni gond nélkül HDD-re.
#42225 Kenderice:
egy sima Amiko STB nem felel meg? Rá dugott HDD-re gondolom tud rögzíteni, esetleg akár még hálózaton keresztül a NAS-ra is. Nagyobb tudás nekem ennél nem igen kell. -
Kenderice
senior tag
válasz
USB-s DVB-C tuner kb. aranyárban van a DVB-T tunerekhez képest.
Szolgabox-szal nem fogsz tudni mit kezdeni.
Ide egy enigma2-es box kellene.
Van olyan, amibe lehet tenni HDD-t.
Egy erősebb a NAS-t is ki tudja váltani hiszen van hozzá FTP szerver, samba szerver, DLNA szerver, torrent kliens, tud stream-elni is bárhová és távolról is lehet kezelni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
A tvheadend röviden, egy olyan szoftver ami a vevők beállítását, csatornák kezelését és a felvételek ütemezését teszi lehetővé egy web-es felületen keresztül. Van saját tv-néző kliense, ami szintén futhat ugyanazon a Pi-n, de elérheted hálózaton keresztül más gépről is pl. VLC-vel. A tvheadend a kódolatlan csatornákkal egy usb-s vevővel már elboldogul, a kódoltakhoz kell még USB-s kódkártya-hardver is (ebben az esetben inkább STB-t kérnék a szolgáltatótól).
-
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Van nekem egy Pi3 Model B+-om, amin jelenleg OMV fut, NAS-ként funkcionál a rajta csüngő dokkolóban lévő 4TB-os HDD-vel. Nemsoká kertes házba költözünk, ahol Digi lesz a TV szolgáltató, és szeretném valahogy megoldani az adás felvételt. Telekom van nálunk, felvevős, így ez jelenleg ék egyszerű. Nem döndöttem még el, hogy vagy veszek egy külön STB-ot erre a célra, és így oldom meg a rögzítést, vagy a Pi-t használom erre a célra (tervben van, hogy veszek egy Syno NAS-t, így a Pi felszabadulna). Arra volnék kíváncsi, hogy mi kell nekem ehhez? Milyen DVB-C vevő hardver, és milyen SW? Leginkább a tvheadend nevével találkozom, de fogalmam sincs, ez mi is pontosan, hogy működik. Ezzel a megoldással hogy megy a rögzítés? TV-vel ha összekötöm a Pi-t, akkor EPG alapján tudok beállítani távirányítóval felvételeket, vagy csak PC-ről megy? Azért lényeges, mert jó lenne, ha minél egyszerűbb volna, hogy ne kelljen feleségemnek magyarázni, hogy mi hogy merre meddig...mondhatni csak egy gombnyomás, és menjen a felvétel, mint az IPTV-n. Illetve ha van külön NAS, lehetséges, hogy közvetlenül arra történjen a rögzítés hálózaton? Előre is köszönöm!
-
Gombinyó
őstag
Köszi a tippeket! Első körben megpróbálkozok a cec-el. -
Gombinyó
őstag
Sziasztok!
Hugomnak összeraktam egy pi4-et filmezős kütyünek libreeleccel. Tudnátok hozzá ajánlani konkrét távirányítót vagy légegeret? A yatse annyira nem kényelmes neki.
-
-
-
inf3rno
nagyúr
GSM shield-ek közül szerintetek van olyan, ami a Telenorral kompatibilis?
-
válasz
snake1977 #42202 üzenetére
Igen, a pineken keresztül. A jobb oldali nyákra megy táp, egy usb hosszabbítóról, ami a C64 kapcsolójával meg van szakítva. Onnan megy át minden (táp, LED, joyportok) a szalagkábelen. A pi eredeti power csatlakozója hátul, a hdmi mellett hozzáférhető maradt, oda is be tudom dugni a tápot, ez esetben csak a nyomógomb marad, mint ki- és bekapcsolási lehetőség.
-
snake1977
őstag
Ez igaz, gondoltam ugy műkszik mint a pc-nél, hát nem.
Neked is Pi 3 van? Ha igen akkor rákötöm a 12V-os ventilátort, most teszteltem 5v tápfesszel halkan és szépen pörög.
Hogy oldottad meg a leválasztást a pineken táplálod és úgy választod le a tápról? Próbáltam a fotón kisilabizálni de nem jöttem rá. -
válasz
snake1977 #42200 üzenetére
Hol írtam én olyat, hogy a ventilátor le fog állni?
Én nem szoktam leállítás után bedugva hagyni, illetve van egy kétállású kapcsoló a házon, amivel fizikailag le tudom választani róla a tápot. A nyomógomb csak a reset miatt van rajta, illetve azzal egyszerűbb leállítani a rendszert, mint a menüben mászkálva.
Bár az a fura, hogy én úgy emlékszem, mintha az enyém leállna a rendszerrel együtt, de mondom, ez a 12V VGA hűtő ventilátor olyan halk, hogy csak akkor hallom, ha ráteszem a fülem a házra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Egyedi ékszerdobozka
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged