- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- 3DMark Vantage eredmények
- Teclast Tablet Topic
- Everest / AIDA64 topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen, nem teljesen világos, hogy a routeren a WAN port DNS-t állítottad át, vagy a DHCP DNS bejegyzését.
Eleinte dolgozhat a ceche-ból is, vagyis az eszköz megjegyez pár dns címet, így az adguard-ot megkerülve fordul közvetlenül a szerverhez. [link]
Mi a nem teljesen ugyanaz? Az AdGuard felületén látni hogy azon keresztül mennek a kérések? -
-
JulianSinulf
őstag
Szia!
Reklámblokkolós DNS szervernek én is megcsináltam már egyszer.
Futott pár hétig, majd a PiOS kernel hibával nem indult el. Illetve gondolom előtte valamikor le is állt.
Szerencsére hamar vissza tudtam állítani a router DNS szerver címét.
Gondoltam, hogy esetleg az SD kártya nem okés, így vettem újat. Az új kísérlet meghiúsult, mikor az LG monitoraim közül egyiken sem jelent meg a Pi képe, hogy beállítsam. Gyanakodtam, hogy esetleg maga a Pi halott és ezért volt kernel hiba. De rádugtam a TV-re, kettőre is és ott meg van kép.
Viszont ekkor már 3D nyomtatóhoz akartam használni, így felkerült a PiOS, Mainsail, Klipper, meg nagy nehezen felvarázsoltam egy 5GHz-es TP-Link USB adaptert is. És a 16 GB-os SD kártyán maradt úgy 300 MB hely. De működött, igaz, hogy nem 7/24-ben.
Most megint parlagon hever, mert lecseréltem a nyomtatót és még nem volt időm és energiám ismét reklámblokkolót csinálni belőle.Próbáltam win-ről távoli elérést, de nem akart összejönni. Először fekete kép, majd az USB wifi-vel már nem fekete volt a gép, de még mindig nem tudtam használni.
A Mainsail-t webes felületről gond nélkül elértem.Házi szerver-médialejászó gyanánt egy miniPC van a TV alatt W10-zel. Fájlokat elérek mindenhonnan a lakásból. Direkt a TV-re van kötve, így mindenféle kodekprobléma is megoldva.
A Pi-n természetesen kipróbáltam a youtube-os 4K videót, LAN kábeles csatlakozással. Ez egy 4B 4GB modell. Sajnos rettenetes volt. Így a PC és W10 leváltására nincs esély. -
törölt tag
Én miniITX pc-t (kis fogyasztású APU-val szerelt lap) használok home server feladatokra (fájlszerver, raid1 és normál hdd (~12TB), torrent, dvb-t stream (tvheadend), audio stream record, UPS managing, etc) sok-sok éve már Debian Server alapokon. (Ubuntuval indőnként volt gondom mert megtörték a dependency-ket és barkácsolni kellett)
A Raspi 3 és 4 nálam 1-1 helységben Kodi társaságában kizárólag media player-ként működnek és jelszóval védett Samba megosztáson érik el a fájlszervert.
Beállítani nem bonyesz szerencsére.
Nekem ez vált be. -
Pedig pont hogy nem expert szint. A leírásaimat úgy állítottam össze, hogy a copy-paste módon működjenek. Persze értelmezni/megérteni kell a mit miértet, és ennek megfelelően néha módosítani kell pár paramétert, pl. a lemez UUID-je az fstab fájlban.
Ha valahol elakadsz szívesen segítünk akár itt akár a Linux kezdő topikban. Kezd apránként, pl. első körben csak csatold fel automatikusan a külső lemezt egy általad létrehozott könyvtárba. Aztán megismerkedhetsz a jogosultságokkal. Ahogy Windows esetén is minden mappának/fájlnak van jogosultsága. Állítsd be jogosultságokat, hogy ki írhat, olvashat, futtathat/léphet be egy adott könyvtárba fájlba.
Aztán jöhet a fájlmegosztás. Nem ördöngösség, csak pár perc/óra/hét tanulás. -
xPx
csendes tag
nálam fut rajta:
-smb, ftp szerver
-filebrowser, hogy akár böngészőből is egyszerűen tudjam kezelni a fájlokat, meg megosztani hálózaton belül
-jellyfin a zenék, filmek, sorozatokat fogyasztásához
-qbittorrent a torrentekhez
-pyload-ng az egyéb böngészős letöltésekhez
-heimdall, a raspberryn futó programok könyvjelzőzéséhez és minimális infózásához
-zerotier, hogy mindez bárhol elérhető legyen telefonról is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest