Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zsolt_64

senior tag

válasz PistiSan #34582 üzenetére

A 4 Gb os vásárlást jól tetted
    Az oprendszer áthelezésére nincs normális leírásom, de én így csináltam:
    1. Fogtam egy 16GB-os SD kártyát, ez később már nem kell , és a raspberry oldalán levő balneaetcher programmal kiírtam rá a raspbian-t.
    2. Ezután pi4 be bedug, elindul, és átméretezi magát...
    3. pi4 kikapcsol sd kártya kivesz. Ekkor a kártyán van 2 partíció egy kicsi fat32 , és egy kb 15 gb-os ext4.
    4. partition managerrel átmásolom a fat32 -őt a kicsi sd-re, és a nagy ext4-est arra a külső meghajtóra amit használni akarok a pi4-en. Ezzel a 16gb sdkártya felszabadul.
    5. most jön a csavar a kicsi sd-n ami fat32-es van egy cmdline.txt állomány amiben át kell írni a root=12345678-02 paramétert az átmásolt partíció uuidjára nem feledve hogy valószínűleg 01 lesz a vége.
    6. valahova egy linux alá felcsatolni az átmásolt külső meghajtót. Ott a szabványos /etc/fstab -ban ugyanúgy korrigálni az uuid bejegyzéseket. Figyelem a boot bejegyzést is ami a kicsi sd-re kel hogy mutasson.
    Ez azért fontos mert ha apt-al frissíted a raspbiant-t akkor időnként módosulnak az állományok. Emiatt aztán a külső vinyó és a kicsi sd házasságot kötöttek...
    7. a fennmaradó üres területet a linux szabályai szerint már particionálhatod és mountolhatod magával a pi-vel is

Igen körülbelül 3GB foglalt a 16 ból, de mindenféle vacakokat is instaltam és másolgattam oda.
    Ezért elvileg egy 8Gb átmeneti sd kártya is elég.

Én most kinyírtam a swap funkciót is, 4gb-nál felesleges , és úgy tűnik emiatt omlott össz néha a pi.

Ja és ha visszalapozol a topickban akkor megtalálod milyen hűtőbordát és külső usb3 meghajtót vettem, mindkettő bevált...

Új hozzászólás Aktív témák