- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple asztali gépek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- HDMI topic
- Milyen házat vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34582 üzenetére
A 4 Gb os vásárlást jól tetted
Az oprendszer áthelezésére nincs normális leírásom, de én így csináltam:
1. Fogtam egy 16GB-os SD kártyát, ez később már nem kell , és a raspberry oldalán levő balneaetcher programmal kiírtam rá a raspbian-t.
2. Ezután pi4 be bedug, elindul, és átméretezi magát...
3. pi4 kikapcsol sd kártya kivesz. Ekkor a kártyán van 2 partíció egy kicsi fat32 , és egy kb 15 gb-os ext4.
4. partition managerrel átmásolom a fat32 -őt a kicsi sd-re, és a nagy ext4-est arra a külső meghajtóra amit használni akarok a pi4-en. Ezzel a 16gb sdkártya felszabadul.
5. most jön a csavar a kicsi sd-n ami fat32-es van egy cmdline.txt állomány amiben át kell írni a root=12345678-02 paramétert az átmásolt partíció uuidjára nem feledve hogy valószínűleg 01 lesz a vége.
6. valahova egy linux alá felcsatolni az átmásolt külső meghajtót. Ott a szabványos /etc/fstab -ban ugyanúgy korrigálni az uuid bejegyzéseket. Figyelem a boot bejegyzést is ami a kicsi sd-re kel hogy mutasson.
Ez azért fontos mert ha apt-al frissíted a raspbiant-t akkor időnként módosulnak az állományok. Emiatt aztán a külső vinyó és a kicsi sd házasságot kötöttek...
7. a fennmaradó üres területet a linux szabályai szerint már particionálhatod és mountolhatod magával a pi-vel isIgen körülbelül 3GB foglalt a 16 ból, de mindenféle vacakokat is instaltam és másolgattam oda.
Ezért elvileg egy 8Gb átmeneti sd kártya is elég.Én most kinyírtam a swap funkciót is, 4gb-nál felesleges , és úgy tűnik emiatt omlott össz néha a pi.
Ja és ha visszalapozol a topickban akkor megtalálod milyen hűtőbordát és külső usb3 meghajtót vettem, mindkettő bevált...
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- DELL T40 EMC Szerver
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest