Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
NY_A
őstag
Én ezt olvastam az imént az lg oled árakkal kapcsolatban.
" A trend hátterében az áll, hogy a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság ideje alatt közel sem fogyott annyi készülék, mint amennyire a kereskedők számítottak volna, így a boltok megpróbálnak megszabadulni a készletüktől. Ráadásul a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) mindenki új modelleket mutatott be"
Ebből kiindulva ez a rohamos áresés akár hamarosan megtorpanhat. -
belan
addikt
Hali règen jártam erre hogy ityeg a bikini )))))) b8 c8 ára durvan le van akciózva , 6 hónapja meg van a b7 de semmi beèges peddig játszom is !
-
Joshi
titán
válasz
DamianB
üzenetére
Szerinted jó ár egy 55"-os tévéért 550k úgy, hogy az 55B7 volt 400k alatt is? Mert szerintem nem.
Ok hogy idei modell, de én inkább megvárnám az év végét de méginkább a jövőév elejét. Mindig a kifutó modellek a legolcsóbbak.(#17096) DamianB sokszor leírtam erről a véleményemet és ma sincs ez másként. Egyszerűen az elmúlt években volt pofátlanul magasak a nyitóárak. Nyilván azért mert az OLED újdonság volt, de ma már aki venni akart az vett is, akinek meg nem volt rá zsé az ma is csak nézegeti az árakat. Persze évről-évre olcsóbb lesz ez nem kérdés, de azért egy 55"-os tévé 800-1milla az viccnek is rossz.
-
Bocs a duplaért de olvasom vissza a topikot és nagyon érdekes hogy milyen zuhanásban van a LG oled TVK pár hónapja a c8 740 k ért volt most 550 . Nagyon kíváncsi vagyok jövőre mit hoznak ki milyen árakon.
-
blaca83
őstag
válasz
torma1981
üzenetére
Szia!
Több verzión gondolkodtam mert nem akarom,hogy a gyerkőcöknek elérhető távolságban illetve magasságban legyen.
Fali tartó esetén lehet, hogy asztalossal tüntetném el a kábeleket, de körbenézek a KIKA-ban is, hogy a mostani bútorcsaládunkhoz van-e színben olyan kiegészítő ami mögé elrejthető a kábel.@yodamastah:
Köszi, megnézem ezt is!
-
yodamastah
őstag
válasz
blaca83
üzenetére
Kérdés mennyire szeretnéd állítgatni, forgatni, kihúzni mondjuk napi szinten. Ha mindez kell akkor ez pl egy jó stabil konzolt szerintem érdemes venni pl: [link]
De ha csak fel akarod rakni a falra és semim extra igényed nincs, akkor egy fix konzol is tökletesen megfelel pár ezer forintért. Az 55b7v nem nehéz 17kg állvány nélkül. Ha jól felszereled a akkor leesni soha nem fog még egy olcsó konzolról sem

-
torma1981
veterán
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Ohh ez tényleg nagyon jó és egyszerű.
Bár nekem most lett tapétázva hátul a fal frankó tégla,kő hatású tapétával és azt nem takarnám el azért.
Szerintem marad a felszerelhető jól kinéző kábelcsatorna. -
-
blaca83
őstag
Sziasztok!
Az 55B7V-hez milyen fali konzolt érdemes venni?
Milyen típusút érdemes venni és milyen árban, hol lehet hozzájutni?Köszi

-
Joshi
titán
Ezek marketing dumák, egyedül a CalMan kalibrálás támogatása kiemelkedő. Na jó még az eARC is, mert eddig nem sok gyártó támogatja. Az a gond hogy minden gyártó azt állítja hogy az ő terméke a legjobb. Ezzel nincs semmi gond, csak hát hiszem ha látom. Ráadásul ha az AF9 is Androidos lesz, akkor meg nincs is miről beszélni úgy is az fogja meghatározni a tévé karakterét. Persze ettől még lehet hogy nagyon jó tévé lesz.
ui.: az X1 Ultimate proci meg nem tudom mit fog hozni, egyáltalán mit hozhat amitől sokkal jobb lehet mint a régebbi X1 Extreme. Szerintem semmi különöset, de majd meglátjuk.
-
G_P
tag
https://www.sony.hu/electronics/master-sorozatok?cpint=SG_OUT_OF_FLOW_PRI-TOUT-OOFM-IFA2018-EN_GL-2018-07-M04-REALITYMASTERED
Sony AF9 hivatalos tájékoztató a Sony oldalán.
Amit mondjuk itt nem ír, de lesz lehetőség előrendelésre is.
-
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Nincs... de a forgalmazóhoz/kereskedőhöz szállítás ideje rajta lehet egy "szállítási matricán", ha nem tépik le... az elég közel szokott lenni.
Legalábbis az enyémen rajta van mikor kapta meg/szállították le/ az Euronics. -
Pro Koryak
addikt
A gyártás dátuma a dobozon is fel van tüntetve?
kössz
-
törölt tag
Ezt én is tudom, csak a 10 bit mögé egy általánosabb célt gondoltam, ami valamennyire talán ide is tartozhat. A HDR film PC-ről teljesen offtopic. Ha erre kell, akkor itt érdemes utánakérdezni.
szerk: Ezesetben új VGA helyett biztos, hogy médalejátszóban gondolkodnék inkább. (Sőt, a GTX 1060 mellé is azt vettem. Én ezt az MPC + MadVR dolgot egy bohóckodásnak tartom, már bocsánat a szóhasználatért. Ha jól tudom, még mindig ez kell hozzá.)
-
törölt tag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
Miért akarsz 10 bitet beállítani? 2160p@60 mellett a HDMI 2.0 sávszélessége csak 4:2:2 vagy 4:2:0 chromával elég hozzá, de a desktopon az elég ramatyul néz ki. Plusz úgy látom/tudom, a konzumer GeForce illetve Radeon kártyák dithereléssel állítják elő a 10 bitet, már ha a driver engedi beállítani: [link]
Ez alól a DirectX full screen mód (HDR játék) a kivétel, az működik velük 10 biten. Egyébként Quadro illetve FirePro szükséges ahhoz, hogy 10 biten menjen a render.
-
stellaz
veterán
Valakinek van ötlete, hogy melyik pc lejátszó programban van volume limiter? VLC, BS playerben nem találok ilyet.
-
PuMbA
titán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Az újabb Transformersek látványvilága igen kisimult, modern. A legjobb digitális kamerákkal készült. Tök jó zajcsökkentést és élénk színeket kapott utófeldolgozásban
Viszont a Transformers 1-ben, ami filmszalagra készült, ha megnézed akár FullHD-ban is, akkor mindenhol ott a zaj, a sötét jelenetekben meg még a vak is látja 
-
Pro Koryak
addikt
Igaz csak full hd monitoron néztem, de meglehetősen zajos, pl. a fullhd felbontású sample is. Nem hiszem, hogy ennyit tudnának.
100" vásznon pl. Transformers 15-20GB mkv-ban is eléggé odab.sz képminőségileg. Arra azt mondanám, kb. 95%-os képzaj szempontjából vagyis alig észrevehetően van jelen. Ott nem az volt a rendező álma, hogy zizit lássunk. -
RockHaRD
addikt
válasz
zohan echte
üzenetére
Milyen beltéri egységed van?
(#17070) petya2012: Milyen távirányító van kiválasztva a Tv-n? (Nekem is B7V van)
-
PuMbA
titán
"de ezek a "ref" anyagok kivétel nélkül 24fps-ek"
Mert az ARRI-t inkább filmkészítők használják és nem TV-hez vagy sportközvetítésekhez
Ezekhez a kamerákhoz csúcs optikák vannak, szóval nem tényező a zaj, de ha az is lenne, akkor is minimum 95-5% arányban a szenzoré a zaj, ahogy krx21 írja. -
Joshi
titán
Abszolút OFF és ezt nem itt kellene megbeszélni, de ezek a "ref" anyagok kivétel nélkül 24fps-ek.
Nagyjából itt látom a problémát, habár csak gyorsba belenéztem az anyagokba (mindegyiket letöltöttem) és semmi messzemenő következtetést nem vontam le. Egyébként meg a zaj nem feltétlenül az érzékelőn múlik, sokkal inkább az optikán. 
-
Joshi
titán
válasz
stellaz
üzenetére
Philipsnek volt 21:9-es tévéje, mondanom se kell hogy nem lett népszerű. Ugye az AVATAR 1.78:1 (16:9) képarányú, annál meg két oldalt lennének fekete sávok. A sima tévécsatornáknál meg mindig lennének két oldalt fekete sávok, most akkor melyik a jobb? Aki komolyan gondolja a mozizást az még ma is vászonra vetít.
-
stellaz
veterán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Nekem 21:9 monitorom van, marha jó. Sokkal kisebb helyet foglal, mint ugyanekkora képet adó 16:9 (21:9 film esetében). Nem is értem csúcskategóriás tévéknel ez miért nem elérhető opció.
-
PuMbA
titán
Szóval ezen is látszik kicsit a zaj és ezt a kamerát ritkán használják, mert nem rég jött ki, nagy, drága hiszen 65mm-es és nem 35mm-es, ami a sztenderd és ugye 35mm-rel több a zaj ennél
Ehhez még hozzájön, hogy vannak szép számmal filmjelenetek, ahol ennél kevesebb a rendelkezésre álló fény. -
Strezi
őstag
válasz
qpakcovboy
üzenetére
A TV-n engedélyezni kell az adott HDMI bemenetre a HDM Deep Colour opciót. Onnantól fogad (ill. jelzi a forásnak hogy tud fogadni) tévé 8 bit feleti jelet.
-
qpakcovboy
őstag
Abban tudnátok segíteni hogy pc-n hogyan tudom beállítani a 10 bites színmélységet?
A hdmi ikont kicseréltem pc-re, de ennek ellenére az nvidia vezérlő pultban csak a 8 bites lehetőséget kínálja fel. A kártya nem mai darab ( gt740). -
PuMbA
titán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Megnézheted. Az ARRI-k a legnépszerűbb digitális kamerák és vannak minták: [link]. Lent rákattintasz a ALEXA 65 (ARRIRAW) linkre és leszeded az A006C021_150902_R0D0.mov-ot például

(#17059) qpakcovboy: 4K HDR és 10bit csak HDMI2.0 kimenettel rendelkező kártyáknál van
Régebbi kártyákon HDMI 1.3 vagy 1.4 van. -
PuMbA
titán
"Az meg hogy hangyás a kép egy 4K HDR filmen az több mint gáz, legyen az akár a rendező akarata"
Ez annak is az eredménye, hogy ilyen nagy a felbontás
Régen, amikor CRT TV-ken néztük az adást az olyan felbontást adott, amivel semmilyen zajt nem láttál. Aztán most pedig oda jutottunk, hogy a zaj egyre jobban látszódik a nagy felbontás miatt. Jelenleg semmilyen eszköz nem képes teljesen zajmenetesen képet rögzíteni mindenféle fényviszony között, nézhetsz akár 1 milliós fényképezőnek a képét teljes méretben, tehát vagy utólag tüntetik el a zajt, de azzal a részletesség is csökken vagy a felbontást csökkentik 2K-ra vagy pedig hagyják, ahogy van. -
-
Joshi
titán
Nem véletlenül példázódtam egy 4K streames sportközvetítéssel, ott pont nincs semmilyen művi akármi. Nagyjából ilyennek kellene lenni manapság egy sportközvetítés minőségének.
Az meg hogy hangyás a kép egy 4K HDR filmen az több mint gáz, legyen az akár a rendező akarata.
-
PuMbA
titán
Igaz, bár mindig ott van az "annyira perfekt, hogy már rossz" hatás
Ha valami perfekt, akkor az egyből levesz a természetességből és ezért van az, hogy egy rendező vagy fényképező például visszarakja a filmszalag szemcse effektust a digitálisan forgatott "tiszta képű" filmjére. Például sokan egy zenénél a perfekt stúdió verzió helyett egy elő verziót favorizálnak, mert mi, mint emberek képtelenek vagyunk a tökéletességre és valahogy mindig jobban szeretjük a nem teljesen tökéletes dolgokat
Valami ilyesmi, de nem tudom másképp megfogalmazni. -
RockHaRD
addikt
Van itt olyan, akinek Telekom IPTV-je van, és sikerült a magic remote-ot hozzá konfigurálni? Mert nekem nem akarja

-
PuMbA
titán
Mivel a filmet 2K-ban készítették a CGI miatt (80-85%-a CGI a filmnek), ezért csak felskálázott 4K, ami azért nem hasonlít a rendes 4K-hoz

(#17040) Joshi: A CGI-t meg tudják csinálni perfekt tisztára, de a valóság ennél bonyolultabb. Ezért néz ki sterilül egy Avengers, míg egy természetes közegben készült film nem fog tökéletesen kinézni.
-
Joshi
titán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
"Amúgy 4k-n nem jön ki jobban a cgi gyengesége?"
Szerintem pont a CGI-al nincs különösebben gond ha normálisan meg van csinálva. Most nem a Sharknadó és hasonló "alkotásokra" gondolok. Az OLED tévék prémium kategória, jól működik a felskálázás is ha esetleg FHD a forrás. Az eddigi tapasztalatom a 4K filmeknél és úgy általában, hogy a hagyományos természetes közegben játszódó filmeknél lehet az embernek egy kis hiányérzete? Arra gondolok, hogy sokszor szemcsés a kép, vagy csak nincs meg az a tűéles kép amit várna az ember 4K esetén. Ennek több oka is lehet, vagy direkt ilyen effektű a film, vagy csak túl régi a kópia hogy abból jobbat ki tudnának hozni esetleg mindkettő. -
chris0000
őstag
én kb. csak fejest használok,mert panel lakó vok...jó fülesen nincs atmos de a filmeket inkább szinkronnal nézem...sorozatokat kizárólag felirattal...én ajánlom a fülest...és neked is Joshi,főleg filmekre...meghálálja...főleg most ennél a filmnél.2.0-ba!
akinek van rendszere persze az más...üdv. -
chris0000
őstag
Bosszúállók: Végtelen háború!nézitek…!

minőség brutál...hang 2.0hun
or 7.1 Atmos
kipróbáltam a 7.1-es G933 fülesemen,nem is olyan rossz...üdv. -
ImACeltic
őstag
Én is tervezem már egy ideje, hogy vegyek egy OLED TV-t. A szobám adottságaiból kifolyólag nálam csak az 55 colos méret játszik. Fekete pénteken szeretnék levadászni egy B8-at vagy C8-at, attól függ mennyivel lesz drágább a C8. Valamint nagyon örülnék, ha az LG az 5 év-es gari is betudna ugrani erre az időszakra.
-
Joshi
titán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Sokat filóztam hogy megvegyem vagy ne, de pont nem akartam abba a helyzetben maradni mint most te, azaz hogy mindig várni hogy olcsóbb legyen. Bele csaptam a lecsóba kerül amibe kerül. Mondjuk nekem az is sokat számított hogy 24 hónap 0% THM-re vettem, amúgy nem vettem volna meg.
A másik pedig hogy az 55" felülethez képest a 65" ~40%-al nagyobb, az nem gyenge méretkülönbség.
-
krx21
nagyúr
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Ha otthonra kölcsön kapnál egy 65”-os TV-t akkor lenne csak igazán fogalmad, hogy mennyivel nagyobb élmény...

-
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Tehát akik megvették a 65"-ot azokat mind lehülyézted most?

-
törölt tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
"Annyirahülyeazértnemvagyok."
Oké, leírtad, hogy neked nem ér annyit. De ezt belátva nem tudom, mi szükség van egy ilyen kiszólásra. Meg amúgy se.
-
Joshi
titán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Én meg 55"-ért nem adnék 450-et de még 400-at se. Nem vagyunk egyformák.
-
Pro Koryak
addikt
A keret megvan, de nekem nem ér 550-nél többet a 65". Ha éjjel-nappal tévéznék, filmeznék már lenne oled. De heti 1-2 alkalomra...őőőőhááátizééé
Már majdnem elcsábultam 470-ért a b8-ra, mondom lealkudom 450-re, de megvárom az őszi akciókat, akkor inkább már csak 400-ért.
-
törölt tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Szerintem akkor vegyél egy 55B8-at, aztán jóidő. (Ha kell interpoláció, akkor talán megérné a Panasonic, Sony, vagy a C8, de ezekből még az 55-ös is a keret fölött van.)
-
Joshi
titán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Attól függ milyen projid van, ha ilyen akkor nem biztos.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amikor 550 lesz, akkor meg azt mondod hogy max 450-et szánsz rá.
Na neked nem lesz soha OLED tévéd, vagy amire lesz már senkinek nem kell mert lesz helyette Lézer tévé. -
Pro Koryak
addikt
Aztán a 65" oled képe után megy a levesbe a proji+vászon, mi. Félek...

B7-est nem akarok, meg max.550e amit szánnék rá.

-
válasz
Pro Koryak
üzenetére
egy tv nem lehet elég nagy. egyértelműen a 65-öst kell megcélozni.
-
torma1981
veterán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Nekem B7 van. Ahogy olvastam minimális a különbség. Majd talán amikor jön a HDMI 2.0 akkor érdemes lesz váltani. De én is örülök,hogy egyre csökkenek végre az árak. Pár év és elérhető lesz nagyobb méretben is mindenkinek.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
torma1981
üzenetére
De jobb a b8, már eleve a panel egy fokkal jobb, mint a tavalyi + a tavalyi procit is kicsit átdolgozták.
Adják majd olcsóbban, lesz tavasszal 320e-ért b8-as akciózva, nyugi.
Év végén 420e körül lesz.
Eddig azért is nem csökkent a b8 ára, mert még nyomatták a b7-est, remélem már elfogy végre."Nem fogják neked 300k-ért oda adni inkább kivezetik." - Ami megmaradt azt meg majd bezúzzák.
Pontosan azt csinálják = egyre olcsóbban adják, tavaly a 65b7 ~1,4misinél kezdett, idén a 65b8 ~1,1misinél.
-
krx21
nagyúr
B7 + Xbox One X és vagy PS4 tulajokhoz írnék: Megosztanék egy beállítási lehetőséget. Már régebben is írtam, hogy én leginkább csak 60fps játékokkal játszok és ahhoz is kapcsolok interpolációt. Ekkor tökéletesen sima lesz a mozgás és megnövekedik a mozgó sorfelbontás. Hátránya, hogy emelkedik az input lag is...
A régebbi B6-al és a még régebbi sony lcd-nél ezt meg lehetett csinálni, mert még elviselhető volt az input lag.
Amúgy nem ördögtől való gondolat ez, hisz ennek lehetőségét például a Samsung az idei Tv-inél figyelembe vette. A Samsungnál game módban is kapcsolható idén először egy rendkívül alacsony késleltetésü interpoláció. (game motion plus [link])
Nos a baj, hogy a B7 kapásból már túl magas interpolációs laggal rendelkezik. Lassan már le is mondtam arról, hogy játszak vele. De találtam egy egész használható megoldást: Hdmi bemenet: game. Séma Normal, minden képjavító KI, mozgás javítás: De-Judder 0,/De-Blur 8.
Én eddig csak 60fps játékokkal használtam... Próbáljátok ki!
Kíváncsi vagyok kinek hogy tetszik?
-
torma1981
veterán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
De van egy határ ami alá nem fognak menni hidd el. Nem fogják neked 300k-ért oda adni inkább kivezetik. Ezt nem csak a Tv-nél máshol is csinálják. Amúgy semmivel sem jobb a B8 a B7-töl.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
alaves
üzenetére
Nem hát, már most 480e az 55b8. 2 hónapja még 600 felett volt. Bőven 400e alatt lesz tavasszal. Novemberben is 400e körül lesz akciózva.
Most is 400e az 55b7 az euronicsban. Ebből már remélhetőleg nem lesz több, végre valahára.Az 55c8 550e már most, sőt a pana 55fz800 is ennyi. Ezek is jó áron lesznek november környékén.
-
Zsmester89
őstag
Ikeás tv tartó nekem már a 2. vagy 3. Tv.t szolgálja ki. Masszív, vékony.
-
Strezi
őstag
-
lala666
őstag
válasz
energomatt
üzenetére
Most tulajdonképpen miről beszélsz?
-
allein
addikt
válasz
energomatt
üzenetére
Nem tudom mire vélni a hozzászólásodat

-
allein
addikt
Sziasztok. Meg tudja valaki erősíteni, hogy a C6 65" méretű készülék felszerelhető a falra? Elvileg a VESA 400x200 jó hozzá.
(#17003) energomatt:
ITT van aki ajánlja és van aki nem, ez direkt LG cucc.
Mondjuk ha nem muszáj, nem igazán szerelném fel, csak egy ötlet volt

-
Partizan182
senior tag
válasz
Zsmester89
üzenetére
Itt a sztori:
https://youtu.be/nX0AXzWm2cI
Új hozzászólás Aktív témák
- Diablo IV
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- További aktív témák...
- Hisense 65A85H 4K Ultra HD Smart Dolby Vision IQ , Dolby Atmos 120Hz Gaming OLED TV
- Pár hetes, (48") LG 48C52LA OLED evo Tv, Smart, 4K Ultra HD, 144 Hz, (2025-ös modell)
- ÚJ Samsung OLED 4K 83S90F Vision AI Smart TV (2025) 55S90F 65S90F 77S90F 3év ÁRGARANCIA
- Philips 55OLED909/12 4K OLED+, Ambilight, 144Hz, B&W hang PRÉMIUM TV!
- SAMSUNG (QE55S90DAE)140CM 4K OLED SMART CSÚCS TV ! AKCIÓ!
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4219,100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4240
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ok hogy idei modell, de én inkább megvárnám az év végét de méginkább a jövőév elejét. Mindig a kifutó modellek a legolcsóbbak.

Bár nekem most lett tapétázva hátul a fal frankó tégla,kő hatású tapétával és azt nem takarnám el azért.

Nagyjából itt látom a problémát, habár csak gyorsba belenéztem az anyagokba (mindegyiket letöltöttem) és semmi messzemenő következtetést nem vontam le. Egyébként meg a zaj nem feltétlenül az érzékelőn múlik, sokkal inkább az optikán.

Valami ilyesmi, de nem tudom másképp megfogalmazni.

Vhiktor