Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
KERiii
tag
LG oled garancia vonatkozik vertical banding-ra is? KB 30 óra után jelent meg egy enyhén zavarobb sáv a szürkés képek esetében.
-
I3vagyI5
csendes újonc
Üdv mindenkinek!
Az OLED fényerővel kapcsolatban mondanám el a véleményemet. Júliustól használom a 2017-es LG 55EG9A7V FULL HD OLED TV-met. Amit nézek rajta azok döntően mozifilmek, természetfilmek, koncertek, kevés sport közvetítés és nagyon kevés TV adás. Nagyon sok hozzászólást olvastam itt (is) az OLED fényerőről, a beégésről, a kalibrált adatokról.
Sok mindent kipróbáltam és használtam az itt elhangzottakból, pl. OLED fényerő 20-30-ig beállítva, kalibrált beállítások, stb.
Amire jutottam, hogy én (teljesen jó a látásom, nincs szemüvegem) a TV-men tökéletesen megvagyok elégedve az LG Eco képbeállításával (OLED fényerő 100, kontraszt 100, fényerő 50, színmélység 60) [akár teljes sötétségben is]. Az általam készített 4K-s felvételeket (nyaralás, udvar, stb.), tehát amit a saját szemmemmel láttam, hogy néz ki az életben, azt az Eco beállítás adja vissza a leghűbben (pl. a tengeren a fehér homok a napsütésben az bizony "égeti a szemem" a TV-n, úgy ahogy az élőben is történt). Koncert felvételen ahol teljesen sötét van, csak egy erős reflektor világít, ott a sötét részek azok sötétek vagy teljesen feketék, de ha a kamerába ér a reflektor fénye, akkor az bizony "égeti a szemem". Ha az OLED fényerő 70-nél kisebb, nem is mondva a 20-at, akkor számomra nagyon sokat veszít a kép a szépségéből, realitásából. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha mondjuk a színmélységet venném le 10-20-ra, szóval az kép nagyon színtelen lenne.
A fentiekben a saját véleményemet írtam le az OLED fényerővel kapcsolatban. A "beégéstől" nem tartok (nem akarok tartani, félni), mert nagyon kevés TV adást nézek (statikus logók), valamint az eddigi páyafutásom során 90 százalékban sokkal előbb évültek el a technikai dolgaim (mobiltól TV-ig) minthogy azoknak baja keletkezett volna a rendeltetésszerű használattól. -
Batyops
aktív tag
válasz
Mosqu!to #18791 üzenetére
Nallam igy van es van 5.1 illetve nallam se volt csak stereo addig amig ki nem kapcsoltam a dolby atmost a hangbeallitasokbam igy most szimultan tv hangszoro + optika es a hangsav aszem autora van allitva. Igy a forras hangsavjatol fuggoen automatikusan valt 5.1 es stereo kozott. Pl. ha kulso vinyorol jatszok le 5.1-es filmet akkor megy ha pedig tv adasra valtok akkor stereoba megy. Igaz mondjuk hogy nekem B7 van de szerintem menni kellene C8-on is.
-
hello28
aktív tag
válasz
dgyuri0123 #18775 üzenetére
Szia
Rendben kipróbálom
Köszönöm Szépen
Jelentkezem -
Mosqu!to
addikt
Érdekes dologra leltem az LG C8 -nál: ha az audio párhuzamosan megy a tv hangszóróra és optikára, akkor az optika akkor is csak sztereót kap, ha amúgy 5.1 jel érkezik a tv-be. Ha optical onlyra nyomom a tv-t, akkor küldi az optikán rendesen tovább a hangot az erősítőbe.
Valahogy át tudom állítani, hogy párhuzamos audio esetén is jöjjön a 6 csatorna az optikára? Így nem kéne kapcsolgatni, hogy min szól, elég csak lehalkítani a tv-t ha az erősítőn keresztül hallgatnék bármit.
-
Bornie127
aktív tag
válasz
Bornie127 #18789 üzenetére
Megnéztem a videókat. hevc 200mbit-ig okés, hangot nem támogatta.
Pendriveról ment, annyi, hogy volt akadás, nyomtam egy pause-t, vártam pár másodpercet és utána akadás nélkül mentek a videók.
Viszonyításképp van egy zidoo x9s, ami elvileg 400 mbit ig jó lenne, de már 120-nál akad, lehet egy sw update megoldja, de jelenleg a tv jobban viszi.AkosKJ: van a b8-ban is logó halványítás, van alacsony, magas és ki állapota. Mennyire halványít? Fogalmam sincs.
-
Bornie127
aktív tag
válasz
dgyuri0123 #18788 üzenetére
Nem tudtam és ha nem mondod, soha nem tudom meg mert nem nincs kábeltv-m. 😊 De jó tudni.
-
AkosKJ
tag
Sziasztok. Azt szeretném tudni hogy a B8PLA is tudja a logó halványítást vagy azt csak C8PLA ? Alfa 7 és 9 proci között mi a különbség gyakorlatba ha esetleg valakinek van tapasztalata ? Mozgásmegjelenítés vagy lejátszás? Előre is köszi.
-
Bornie127
aktív tag
válasz
dgyuri0123 #18777 üzenetére
Webos 4.0-val is megvan ugyanez, a Sia-ra hülyeségeket talált, viszont tényleg magyarul próbál mindent értelmezni.
Videók. 200mbit, h264 gond nélkül, hevc 400 mbit sok neki. A kisebbeket most fogom nézni.
-
a2d2
addikt
De pont ez az hogy tud. Bármit mondok, magyarul próbálja elsőre értelmezni. Legalábbis az android 8-as TCL.
Elsőre mondjuk engem is hülyének nézett a feleségem mert azt hitte hozzá beszélek, de hidd el egy betűt nem kellett még pötyögnöm a távirányítóval, ami azért nem elhanyagolható. -
a2d2
addikt
válasz
dgyuri0123 #18777 üzenetére
Köszi, akkor úgy tűnik nincs olyan ügyes utófeldolgozó algoritmusa mint a 8.0-ás Android TV-ben. Lehetséges hogy különböző csomagokban licenszelhetőek ezek a Google-tól és a 4.0-ba már a komolyabbat tették.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
junior19 #18776 üzenetére
(#18761) Partizan182 "Kolléga" már megválaszolta. Nem akartam überelni.
Amúgy "Haladó" a képmód..
Ezt nem neked mondom, csak kérdés volt mostanában, a hang keresés. Nos YT szépen megtalált szinte mindent, apró hibákkal. Pl Uriah Heep csak hasonlított rá, de végül is megtalálta, mikor "leokéztam". A Magyar filmcímeket is kivétel nélkül pontosan megtalálta. Szóval ez is abszolút vállalható, de nem 100%-os, mert pl Sia nem megy neki, pedig próbálkoztam. Talán Webos 4.0-án már nincs ilyen gond..
-
junior19
senior tag
válasz
dgyuri0123 #18775 üzenetére
Még szerintem a képmódot is elárulhatnád neki, mert nem mindegy, te melyiket állítottad be, s ő melyiket kezdi el állítgatni.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
hello28 #18756 üzenetére
Na, itthon vagyok...
Szóval, látom már kaptál választ. Annyit hozzáfűznék, hogy kissé más a fényerő beállítás, mint emlékeztem : 20-80-47. A 45 túl alacsony, ott már eléggé töri a sötét árnyalatokat. 47 még éppen belefér...nekem.
Viszont ajánlott 2 pontos IRE alá beállítani még pár dolgot. 20 pontosat ne babráld, mert csúnyán el lehet rondítani a képét. Tehát:"Alacsony vezérlés" esetén Piros: 2, Zöld: 7, Kék: 4.
"Magas vezérlés" alá: Piros: 0, Zöld: -11, Kék: -8
Nálam ez a beállítás annyit tett, hogy az amúgy kissé rózsaszínes, zöldes árnyalatú fehéret megszüntette és szemre tökéletesen egyenletes lett a fehér, még a széleken is. A bőrszínek is sokkal jobbak, szóval nekem ez a beállítás nagyon bevált. Oled esetén így is kissé szürkés a fehér, nem hófehér. Ha tetszik beállítás után a fehéregyensúly, be is állíthatod az összes bemenetre, így nem kell külön-külön egyenként beállítanod. Gamma 2.2 nálam. A többi "csicsát" hagyd alapon... Nálam a dinamikus kontraszt is ki van kapcsolva, mert utálom ha belenyúlkál film közben az elektronika.Természetesen a kalibrálás az igazi, de így most nagyon tetszik a kép, úgyhogy várok még vele.
Ha valami eszedbe jut, kérdezz nyugodtan.
-
Joshi
titán
válasz
FollowTheORI #18773 üzenetére
Az a lényeg hogy HDMI 2.0a vagy 2.0b, mert csak a b engedi át a HDR-t. Aztán az is lehet hogy a Dolby Visiont meg csak speckó firmwarrel engedi át ha van az erősítőre ilyen frissítés, pedig ugye ahhoz nem is kell még HDMI 2.0 sem.
-
ravasz21
csendes tag
válasz
FollowTheORI #18763 üzenetére
AZ erősítőm Yamaha RX-V775 ami a 4K-t átengedi!
-
FollowTheORI
nagyúr
Elvileg igen, de én simán el tudom képzelni hogy ezek nélkül is amikor aktív eszközt érzékel a HDMI 1 másik végén a lejátszó, automatikusan átvált arra akármi van.
Ahogy a samsung meg a többiek ezeket a szabványokat követik, mindent el tudok képzelni meg az ellenkezőjét is. Egyszerre is.Még estleg az lehetne megoldás hogy a TV DVI bemenetére kötni, hátha akkor úgy veszi nem tud audiót fogadni... csak most így fejből nem tudom az LG-n van e még ilyen bemenet.
-
ravasz21
csendes tag
válasz
Köszönöm a segítségeket! Valószínű 4K lejátszó lesz belőle, idővel!
Ehhez mit szólnátok?: Sony UBP-X800
-
Joshi
titán
"Lehet hogy a Samsung BD J-7500-nak a két HDMI kimenete nem teljes értékű, mert a 2-es kimenethez az van írva hogy SUB."
Utána olvastam a HDMI "SUB"-nak, és elvileg a SUB azt jelenti, hogy tükrözi a másik kimenetet. Hogy most ez jó vagy rossz azt nem tudom, de így már előfordulhat hogy a TV kevert be a lejátszónak, csak ha kikapcsoltad a CEC és ARC funkciókat, akkor már jónak kellett volna lennie. -
Joshi
titán
válasz
Meg ugye még a 4K HDR HDMI Splitter lenne egy opció.
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
ravasz21 #18758 üzenetére
Szerintem az a probléma, hogy mikor a TV-t bekapcsolod akkor a lejátszón az audio automatikusan a tv felé kötött kimenetre áll.
A lejátszón nem tudod állítani a TV bekapcsolása után, hogy melyik kimenetre tegye a hangot a beállításai között valahol?
(Digitális kimenet beállításai)A kérdés második felére az ideális megoldás az, hogy veszel olyan erősítőt ami tud 4K-t átengedni.
Vagy pedig ideiglenesen lemondassz vagy a 4K-ról, vagy a HD audióról.
És ennek megfelelően a lánc vagy lejátszó->erősítő->TV vagy lejátszó->TV->erősítő (pl optikain)
Esetleg egy 4K képes HDMI splitter, ami a lejátszó egyetlen kimenetét leosztja a TV és az erősítő felé.
De szerintem elég lesz csak a beállításokban átállítani a kimenetet, ahogy a 2. mondatban írtam. Szerintem ott lesz a megoldás, csak persze kényelmetlen lesz mindig állítgatni.
-
Joshi
titán
válasz
ravasz21 #18758 üzenetére
Figyelj, ha a készülékekben kikapcsoltad a CEC és ARC funkciókat, akkor minden eszköz úgy működik hogy van ki és bemenete. Azaz ha a lejátszó kitolja magából a DTS HD MA hangot az egyik HDMI-n, akkor az szólni is fog ha a fogadó fél is ismeri a formátumot. A tévé felé csak küldted a videó jelet, szóval a lejátszó másik HDMI-hez a tévének semmi köze. Szerintem ott a lejátszó vagy az erősítő kevert be, vagy valamit nem jól csináltál. Én most is azt mondom hogy valamit benéztél.
Nekem egy Onkyo erősítőm van ami 4K, de nem tudja a HDR-t. Én is úgy oldottam meg, hogy az Oppo 203 video HDMI megy direktbe a tévébe, a másik Audio HDMI meg az erősítőbe. Nekem hibátlanul megy igaz Sony A1-em van.
Lehet hogy a Samsung BD J-7500-nak a két HDMI kimenete nem teljes értékű, mert a 2-es kimenethez az van írva hogy SUB. Másra nem tudok gondolni. Fura mert nekem egyértelműen az van a HDMI kimenetekhez írva, hogy HDMI Out (Main) és HDMI Out (Audio only).
-
Partizan182
senior tag
válasz
dgyuri0123 #18755 üzenetére
45-ön nem töri nagyon a feketét? Nekem anno mindkét panel 50-nél is eldobott mindent 19 alatt.
@hello: Csapd be haladó módba, Oled light: ízlés és szoba fényviszonyok szerint (sötét szobában 40 fölé nem érdemes vinni nagyon), Kontraszt: 80-90 körül, Brightness: defaulton, sharpness: ne menjen 10 fölé)
Fehéregyensúly: Warm2.
Minden más default vagy off (ilyen élkiemelő, din kontraszt, szuperfelbontás stb marhaságok), esetleg a Trumotion-nal játszhatsz még (user módban 3 alatt még viselhető a szappanopera effekt).
-
ravasz21
csendes tag
válasz
junior19 #18731 üzenetére
Helló!
Ez a felállás már probléma mentesen működött korábban, hiszen 1 Panasonic plazmám volt előtte. A probléma csak az oled óta kb 1 hete áll fenn. Az hogy ki van kapcsolva a tv és van hang az már a kísérletezés közbeni folyamat. ( ui. ahhoz nem kell látnod a filmet, hogy legyen hang! ) Mert nyilván először tv, lejátszó és erősítő a sorrend. De ezeket már többször variáltam. Az ARC-t és CRC-t a készülékeken kikapcsoltam, de a hiba maradt?! De!! Ha a lejátszóból a HM erősítőn keresztül megy a kép a tv-hez ( nem pedig direktbe a tv-hez ) akkor viszont van DTS HD master audio hang!! Érdekes!!?? De mi van akkor, ha 4k -s a lejátszó és a HM nem támogatja a 4K-t.
-
Laci13
tag
Sziasztok
A LG C8 és a Sony AF8 pendrive-ról támogatja NTFS formátumot vagy Exfat kell?
Ha NTFS pendrive vannak filmek látja,lejátssza?
Köszönöm. -
hello28
aktív tag
válasz
dgyuri0123 #18755 üzenetére
Szia
Értem de ezeken a beállításokon kívül még sok mindent kell állítani nem??
Vagy érdekes kalibráltatni?
Vagy betudom lőni magamnak esetleg vannak beállítások amik jók?
KÖSZÖNÖM -
Batyops
aktív tag
Sziasztok! Van egy 5.1 erősítőm elég régi szóval nem tudja az újabb hangformátumokat vagy szabványokat Hd hang ilyesmi ehhez nem nagyon értek. Szóval nekem elég a sima 5.1 úgy gondoltam hogy optikai kábellel kötném össze a tv-t az erősítővel illetve össze is kötöttem . A kérdésem az lenne hogy a hang beállításoknál mire kellene állítanom a tv-t ? Optikai/Hdmi arc vagy pedig van ilyen szimultán Tv hangszóró + optikai. Melyik lenne a helyes beállítás. Plusz még van egy Ps4pro is a rendszerbe aminél szintén szeretném hogy 5.1 legyen ebben az esetben külön kell rákötnöm az erősítőre optikaival vagy az úgy jó hogy a Tv-Ps4 pro Hdmi-vel és a tv -ből meg megy az optikai az erősítőbe.
-
a2d2
addikt
válasz
junior19 #18751 üzenetére
Köszi! Igazából ezt csak megjegyzésként írtam mert másodrendű ez a dolog nálunk (jelenleg a projektoron filmezünk ezen pedig m2 meg youtube menne, illetve PC lenne rákötve játékok miatt, elvétve néznénk hálózatról filmeket rajta).
Sokkal fontosabb a megfelelő magyar hangfelismerés mert az viszont napi szinten használva lenne. -
junior19
senior tag
50UK-ás LG is viszi a 4KHDR-es anyagot(A hazafi, Matrix biztos), így nem hiszem, hogy a komolyabb procinak gondot jelentene.
Komolyabb hang alatt ha a Dolby TrueHD-t, vagy a DTS Master-t érted, ezeket egyik tévé sem adja ki. A Core természetesen kimegy az említett típuson, így szerintem az Oleden is. -
a2d2
addikt
válasz
Bornie127 #18749 üzenetére
Köszi mindenkinek. Igazából mindegy, mert ezeknél a kódolásoknál pont hogy megkönnyebbül a hálózat viszont jobban izzad a proci. 4K-s HDR-es 10 bites anyag érdekelne, esetleg valami komolyabb hangsávval, akkor tuti jövőálló a lejátszója.
Ezek közül bármelyik 4k-s, HEVC-es 10 bites megteszi próbaképp: [link]Köszi előre is!
-
a2d2
addikt
Na ezt egyik LG tulaj sem próbálta?
Leírom fonetikusan is hogy biztosan egyezőek legyenek a feltételek:
1. "Szia sendeliér" -> elkezdte felismerni hogy "Szia" majd átváltott a végén erre: "Sia Chandellier"
2. "NyolcK hádéer marokkó" -> Ezt így ismerte fel: "8K HDR Marokkó" majd az első találat ez volt: Morocco 8K HDR 60FPS (FUHD)Ha ez így rendesen működik a WebOS 4.0-n is akkor meg vagyok véve (gyerekek azóta nem piszkálnak hanem ők mondják be a TV-nek hogy milyen mesét szeretnének szóval tök jó dolog ez).
Ezen kívül már csak a H265 lejátszás érdekel hogy rendesen viszi-e az alfa proci.
Köszi!
-
-
alaves
addikt
Ha jól látom B7V-n a 0 OLED fény a moziban vetített kép fényerejével megegyezik (~60-80 nit).
-
junior19
senior tag
válasz
hello28 #18736 üzenetére
Ha azt szeretnéd megközelítőleg látni, amilyen jel beérkezik, akkor érdemes kalibrálni.
De a Spyder helyett ajánlottabb az X-rite i1 Display Pro.
Ha értesz a kalibráláshoz és van türelmed akár 4-5 órát állítgatni, akkor érdemes megvenni. Ha valamelyikel nem rendelkezel, akkor hívni kell valakit, aki ért hozzá. -
fifth81
tag
Sziasztok.
Mi a velemenyetek az LG OLED55C8 Tvrol? Megeri az arat az oledek mezonyeben? Mire erdemes figyelni ha megveszem? Legyen kiterjesztett gari? Pixelgari? Beegesre gari?
Erdemes nagyobb uzletbol venni (media markt)vagy online uzletbol(pcland.hu)?Kicsit paras vagyok mert elso tv (olyannyira hogy eddig egy 55cm kepatloju orion tvt bamultam/bamulok es nem 2-3 evre tervezek).
Koszi a valaszokat.
-
hello28
aktív tag
Sziasztok
Valaki tud infot arra hogy spyder 5 kalibráló készülék van e értelme??
HASZNÁLHATÓ ÉRDEMES MEGVENNI VAGY KÜLÖN AKI EZZEL FOGLALKOZNI KIHÍVNI??
KÖSZÖNETTEL ELŐREIS!!! -
lala666
őstag
válasz
qpakcovboy #18734 üzenetére
👍
-
lala666
őstag
válasz
qpakcovboy #18732 üzenetére
Hogyne lenne.
-
qpakcovboy
őstag
Megtudnátok mondani, hogy az lg 55b7v ben van CI+ foglalat?
-
junior19
senior tag
válasz
ravasz21 #18729 üzenetére
Hali!
Egy fontos infó kimaradt, hogy ez a felállás működött-e korábban, vagy csak az LG Oled-el csinálja. Bár én az eredeti leírásban azt sem értettem, hogy "Elindítom a bluray film lejátszását, angol DTS - HD master audióban és mikor bekapcsolom a tv-t," ezt hogyan csinálod? Miért nincs már a tévé bekapcsolva a film elindításakor?
Én azt a lejátszót kipróbálnám másik rendszerben hogyan működik.
Többen írták már a CEC-et és az ARC-t kapcsold ki, ezt megtetted már? Mert erre nem reagáltál.
Elméletileg ahogyan írod, a Samsung aodio HDMI és az erősítő között jó a kapcsolat. Ha nem is kapcsolod ki az ARC-ét, akkor legalább a hangkimenetnél az optikait válaszd ki, ne ARC, s ne is TV belső legyen, mert így a tv biztosan nem kavar be a lejátszónak. Én először ezt csinálnám meg, ha nem hozz változást, akkor kipróbálnám más rendszerben azt a lejátszót, ha még nem használtad így. Ha már működött ez a rendszer neked így, akkor biztos beállítási gond az Oledben.
Sok sikert. -
ravasz21
csendes tag
válasz
janos666 #18654 üzenetére
Igen, próbáltam már a HDMI bemeneteket a TV-n " billegtetni" de az nem hozott semmi változást. Mivel már korábban felvettem az LG-vel a kapcsolatot, ezért ma egy szerelő felhívott és érthetetlenül állt a probléma előtt és azt mondta, hogy nem tv készülék hiba, de érdekes jelenség és utána jár, hogy mit lehet ezzel tenni, mert még senki nem jelzett ilyen problémát feléjük. Addig is köszönöm a fórumozók segítségét!
üdv. ravasz! -
Joshi
titán
"@Joshi: ezt nem mondod komolyan hogy a Sony A1-be is bepakolták a 100-as LAN-t. 2018-ban."
Mutass egy tévét amiben Gigabit lan van, elmondom hogy nincs olyan. De ahogy utóbbi 30 hsz-ben kielemeztétek, nekem amúgy se jó a tévé belső lejátszója mert nincs HD hang. Kell egy normális külső lejátszó oszt jónapot. Egyébként AC wifivel mennek a 4K HDR anyagok is, de ugye HD hang nuku. -
sakal83
addikt
hát lehet én vagyok botfülű, de nekem a rendszerem 100k+os (bár csúnya bögreszett
, BOSE), de pont ugyanúgy szólt ezzel, mint ha analóggal nyomtam volna. De ez a (volt) hangfalam esetén sem éreztem nagy problémát, de tényleg süket vagyok, mert a BOSE is tetszik
+ egy komolyabb stereo hangfalon azért hagy némi kívánnivalót maga maga után egy TV adás vagy akár egy film hangja. Mondhatni borzalmasan szól
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #18722 üzenetére
Igen. Bár többcsatornás hangot kérdezte...
Nyilván egy sztereo 2.1-hez nem kell semmi extra.
Elég egy optikai bemenetes erősítő, vagy ami átalakít optikairól sztereora.Egyébként meg a semminél és a tévé hangszórójánál fényévekkel jobb még az az "olcsó" 5.1 is.
Persze mi az olcsó azis relatív... nyilván azért arra gondoltam én, hogy fadobozos, közel teljes frekvenciatartományos hangszórók (+ mélynyomó esetleg, bár nem létszükséglet).
Vagy esetleg lehet olcsósítani valami PC-re köthető 5.1 cuccal, amin azért van optikai bemenet meg DD/DTS dekóder integrálva.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
FollowTheORI #18721 üzenetére
"Lehet jobb egy olcsóbb erősítő meg 4-5 kisebb/olcsóbb hangfal. "
Mégis mire? Akkor inkább maradjon a mostani sztereója... bár fogalmam nincs, az milyen.
"Normális" rendszerhez "normális" kábel minimum 50-100e és akkor még sehol nem járunk. És hát, oled mellé én nem raknék valami kakit.
Olcsó 5.1 az nem házimozi, maradjunk annyiban. És amilyen ordenáré minőségben tudnak szólni ezek a semmirekellő 5.1 rendszerek, az botrány.. de tényleg nem érzitek, hogy "világbajnok" tévé mellé raknátok valami gagyi 5.1-et, csak hogy sok irányból dőljön a szenny?
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
Mentolka #18720 üzenetére
Csak korlátozottan... nem lesz az igazi. Nem rosszak, de inkább ilyen átmenetnek mondanám a sima sztereó és a valódi többhangszórós rendszerek között.
És sajnos egy komolyabb soundbar sem olcsó, ami érne is valamit (ami pl felfelé is sugároz a plafonra, jobb térhangzást ad, Atmos képes, stb).
Lehet jobb egy olcsóbb erősítő meg 4-5 kisebb/olcsóbb hangfal.
Nem kell amúgy széttúrni, csak öteltesen kell megoldani a kábelek vezetését... csatornákban, vagy szőnyeg alatt, vagy padlószegély mögött stb.
Persze szoba méret, elrendezés, meg minden más függő is. Lehet kreatívkodni, van sok ölet a neten is szerintem. -
Mentolka
senior tag
válasz
FollowTheORI #18717 üzenetére
Abszolút OFF:
KÖSZI! Esetleg van olyan cucc, amihez nem kell szétfarigcsálni a kecót? Ezek a soundbarok pótolhatják az 5.1 rendszereket? -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Mentolka #18715 üzenetére
Legolcsóbb, ha veszel egy Dac-ot többek között SPDIF bemenettel és továbbra is használod a sztereódat és legalább nem a tejfölös dobozokon hallod/nézed a filmeket. És persze ennek is vannak fokozatai, mert elmehetsz sztereóban is millió fölé árban, vagy pár száz ezerért már lehet házimozit is összeállítani.
Nálam előbbi üzemel... -
FollowTheORI
nagyúr
-
Mentolka
senior tag
Ezt már akartam is kérdezni (vagy már kérdeztem), hogy a rengetegsok csatornás hangot hogyan kezelitek? Mindenkinek van valami x.y erősítője hangfalakkal? Mit érdemes a TV alá/mellé/köré rakni, hogy élvezhető minőségű és hangerejű legyen egy film? (jelenleg van LG B7 otthon, meg egy sztereó rendszer, aminek analóg RCA csatlakozója van, tehát nem bírom kihasználni)
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
FollowTheORI #18713 üzenetére
A Remux nem azt jelenti, hogy a hangba ne nyúlnának bele, mert simán elhagyhatják a HD hangsávokat, vagy Te nem azt választod ki a film mellé. De tényleg ne menjünk bele mélyebben, mert nem érdemes..
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #18711 üzenetére
Remux mind, de ne menjünk bele... írtam miért megy.
(#18714) dgyuri0123
A full Atmos hang vagy DTS MA-HD ott van de tényleg ne... mert dádá lesz.
Egyébként ez lényegtelen is, mert egyik tévé sem játsza le... -
FollowTheORI
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #18711 üzenetére
... (dupla sry)
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
FollowTheORI #18707 üzenetére
Azért, mert olyanokat kölcsönzöl ami átkódolt, nem eredeti, + nincs HD hang mellette, vagy nem azt nézed (hallgatod) éppen. Egy 7.1 Dts hd mstr nem kicsi adatsebességet tud ám. Lehet 27-28 Mbps, szemben a DD 340 Kbps adatsebességével.
-
janos666
nagyúr
Az teljesen mindegy. Ezek a TV-k is eldobják a chroma felét alapbeállításokkal, csak PC módban vagy Panasonic-nál "pure direct" kapcsolóval őrzik meg a teljes felbontást (Sony most passz, talán Graphics és esetleg Game preset-ekben, de talán soha), de az már az ő bajuk, küldeni küldhetsz rá RGB-t (kivéve persze ha valamelyik TV hibásan kezeli, mert előfordulhat, de az már elég ritka manapság). Én RGB-t szoktam küldeni, mert a HDMI sávszél az egyik legszűkebb manapság, szóval menjen át a legkevesebb babrálással és majd a TV processzora babrál velemi amit muszáj neki.
Reméltem, hogy a HDR-el együtt rákényszerülnek majd a gyártók a 3DLUT-ra, ami nagyjából így is lett, de az a része nem vált be a "jóslatomnak", hogy azzal együtt el elehet majd felejteni a chroma subsampling-ot is (a TV belső feldolgozásánál). Makacsul ragaszkodnak hozzá, minden cent számít, na meg hiába van 3DLUT, csak van real-time része is a képfeldolgozásnak (akkor is ha a legtöbb ilyet kikapcsolja a menüben aki jót akar magának, de attól még beleszámít a "bödzsébe"). Mindig valami újra költik el a megfizethetővé váló kapacitásokat az ilyesmik levetkőzése helyett (mint ahogy pl. nem is tudjuk rendesen etetni ezeket a 120Hz-es 4k kijelzőket HDMI 2.0-al, de már KELL a 8k, mint kígyóméregre az ellenszer, amihez megint kevés lesz a HDMI 2.1 és megint ki lesznek centizve a megfizethető képfeldolgozó processzorok...).
-
FollowTheORI
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #18679 üzenetére
Én még nem találkoztam olyan 4K/UHD kölcsönzős filmmel ami nem ment 100-as LANon... Mind a Samsung, mind az LG OLED tévémen (DLNA).
Persze azt is tudom miért, mert nincs benne az összes audio stream, és a TV is bufferel azért valamennyit a csúcsok átvészelésére.
Tapasztalataim szerint még az 5GHz wifi is megbízhatatlan tévék esetében, szóval marad a LAN, de az elég is.
-
janos666
nagyúr
válasz
cyber86 #18701 üzenetére
Ha nem sajnálod rá az időt, türelmet, és tudod mit hogy érdemes beállítani, illetve nincs szükség DolbyVision-re, akkor kiváló lejátszó a PC. (Én azt használom.)
Minden egyéb esetben a legolcsóbb helyesen működő (kompatibilitási gondoktól és instabilitástól nem szenvedő, képet kéretlenül nem barmoló) külső dobozt szoktam javasolni.
Ezeken a mai TV-ken már jó alternatíva a belső lejátszó is, de azért lehetnek vele apró gondok (pl. feliratok felismerése / tologatása/méretezése/színezése). Ami a legnyilvánvalóbb, hogy bukod a HD hangot (se SPDIF-en, se HDMI ARC-n nem megy pl. DTS-HD és hasonlók), bár az egy külön mese, hogy van-e egyáltalán értelme (alapvetően a CD minőség bármire elég, főleg ha nincs több milliós rendszered, szóval egy "bögreszett"-nek bőven jó ami átfér így).
(#18704) PuMbA
Az a része téves, hogy YCC. Mozifilmhez mehet nyugodtan 2160p24 12bit RGB is, csak 30fps felett van ezzel baj, vagyis HDR játékhoz kell csak YCC (de a DolbyVision játékhoz megint csak RGB-n kell hagyni a driver-t, hogy abba pakolja be magát a Dolby féle YCC formátum anélkül, hogy a driver megértené azt). -
PuMbA
titán
válasz
cyber86 #18701 üzenetére
Nem igazán érdemes vesződni a PC-vel. Talán ha van rá időd rendesen beállítani, mert nem csak annyi, hogy összekötöd HDMI-vel és már mennek is a 4K HDR filmek
Kell HDR-t támogató lejátszó és a VGA vezérlőpultjában ki kell sajtolni 2160p 60Hz 10 vagy 12bit YCbCr-t, amit néha nem lehet bizergálás nélkül.
-
janos666
nagyúr
válasz
Mentolka #18699 üzenetére
Szerintem csak az MKV-ba (és talán [M2]TS-be) remux-olt anyagokat játsza le (azok közül, ami nem újrakódolt), az eredeti BD struktúrás mappás/ISO-s BD-ket nem. De lehet hogy én tévedek, főleg hogy én DLNA-val (Linux-os minidlna server) próbáltam ki (és ez valamennyire függ a szerver oldaltól is, hogy mit olvas be).
De tippre igazából te is DLNA-t használsz, mert a Windows féle médiamegosztás is hasonló (nem használom, nem tudom mekkorát tévedek, de szerintem az is ugyan annak a koncepciónak/szabványnak a Microsoft féle implementációja). A másik alternatíva az lenne, hogy SMB-n át éred el a file-okat, de tudtommal olyat nem képes felcsatolni a TV.
Amúgy az UHD BD-nél a maximális sávszél valóban túllóghat 100Mbps-en, de szerintem a legtöbb mai lemezt mind le lehet játszani, főleg némi buffereléssel, mert gyakorlatilag csak néha ugrál fel tüskékben 100-128 köré (ha egyáltalán), picit elsimítva a dolgot a bufferrel az átlag bőven beférhet 100-ba.
-
a2d2
addikt
válasz
dgyuri0123 #18700 üzenetére
Csak az a kérdés hogy viszi-e az LG új csodaprocesszora ezeket?
Mert az Android TV OS alá bepakolt egységcsomag simán vitte és ezen is múlhat hogy marad az LG vagy pedig Sony/Philips TV lesz a kiszemelt.Illetve most ez a hangfelismerés is kérdéses, bár B7-et írtak hogy ott gyenge a találati arány viszont az idei modellekben újabb google implementáció van.
Köszi!
-
cyber86
őstag
Sziasztok.
Ha már látom ez a téma, hogy min meg hol érdemes lejátszani filmet akkor én is kérdeznék, hogy szerintetek van minőségbeli eltérés ha pc-röl küldöm a filmet tv-re vagy inkább jobb ha rákötök egy külső hdd-t és a saját lejátszójával toljam a filmeket? Azért kérdezem, mert alapból a gép fölött van a tv na meg hardveresen is megbirkózik a gép. (I7 8700K + GTX 1080)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Eredeti játékok OFF topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hálózati / IP kamera
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest