Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Androidos fejegységek
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Billentyűzet gondom van
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zed1983
őstag
válasz
HUN_Sector #60042 üzenetére
MATX nekem már nagy, a mostanit (ITX) is kicsinyíteném
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #60046 üzenetére
Igen. valóban gond hogy az újabb generáció esetén egyre nőnek az mATX méretek is.
Most a céges konfig miatt körbenéztem, találtam a gigalány h470m inteles alaplapot 185x226 mm mérettel, meg asrock b560m/hdv-m.2-est 188x234mm.
Az összes többinél a szélesség már 198 mm vagy szélesebb, pláne AMD-k.A 660-760 generáció esetén szintén 198mm-ről indulnak az intelek és 220-ig mindenféle van, de magasságra is nőttek, már nem, találtam 240-nél alacsonabbat.
Rá is írtam a LCpower-re hogy nagyon faja a házikójuk, de ha gyártási költség terén nem túl nagy növekedés (meg szállítás terén) igazán megnövelhetnék a 1510mi méretét 195x242mm--->220x270mm-re. És akkor mindenre elég.
Meg várom hogy megmondják tényleg 120W-os e a vele adott PICO, mert ránézésre nem tudom eldönteni, de hasonlít az Akyga 120-asra.
Ügyviteli kérdés a tisztelt házhoz:
Ha egy PC házon van 50x50-es kiosztású furat, milyen VESA megoldást alkalmaznátok monitor hátán (amin 100x100-as furat kiosztás van), adapter lapként ami bármikor bontható?Mondjuk lehet a monitor saját tartója nem bírja el a PC ház tömegét, ez majd kiderül.
-
-
olle
senior tag
Udvozletem. Mi a baj ezzel a hazzal (itx) miert ennyire olcso? Tapasztalat valakinek?
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #60039 üzenetére
A 320 csak példa volt, hogy herélt, olcsó és mégis kb. mindenre jó volt. Sokszor többre mint a nagyok. De nyilván már lejárt az ideje most váltani. Ha épp ez kell akkor még szóba jöhet. (Én pl. most a B550+5600G-t adom el inkább és marad a "kisgép" A320+4650G + vmelyik új mini.)
Most nyilván AM5 felé lenne érdemes menni ha az a cél, itt meg már nincs is ilyen fapados kiszerelés. Szinte tuti, hogy jó lesz bármi későbbi célokra is.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #60042 üzenetére
B650 mATX-ben sincs olcsón, vagy tévedek?
Egyébként tényleg vicc, nekem is kb. 3 konfigom volt ahol mITX házba nagyon kicsi mATX lapot tettem X évvel ezelőtt is mert kicsi volt a kínálat. Most szétnézek és esküszöm még rosszabb mint akkor volt. Elérhető árban mindenképp.Eggyel kisebb Jonsbo kockaházban is mATX lap volt bent. Aztán pedig pont erre a méretre váltottam, Sharkoon CA-M, ebben van most az A320M S2H.
De már ez is csak a HDD-k miatt kellett méretben a NAS-hoz. Amúgy annyira overkill, hogy ha bejön és nem menekülök el a zajtól akkor "normál" PC-nek marad a minipc a korábban felsorolt előnyeivel.A héten olvastam talán, hogy jöhet Phoenix (vagy újabb) APU desktop AM5-be végre. Felvillanyozott, de aztán végiggondolva a nagy méretet (és még innen váltsunk fel pluszban mATX-re...), külön ház, táp, lap árakat, elmaradó feature-öket (USB4, PD, TB...) és a szokásost: megint várni valamire. Inkább hagyjuk. Majd ha 1 év múlva racionális döntés lehet belőle, de ezt is kétlem.
-
HUN_Sector
őstag
El kell menni matx irányba.
Ddr5, wifis lapok 35000 az intel, illetve 48000 az amd oldalon
Amíg egy c6 mini házba befér egy ekkora lap, szerintem belefér ebbe a kicsi típuskategóriába -
Szummázva, hogy szerintem mi lehet az olcsóbb széria problémája...
Magyarul manapság már semmi egetverő... mondjuk A320M alig kapható, helyette választható az A520M. Főleg, hogy abból kaphatóak kompaktabb mATX deszkák, pl. 23 x 21cm-es méretben, míg A620M-ből nem találok hasonlót.#60036 S.I
StartAllBack... köszi, elfeledkeztem a StartIsBack-ről, de akor ezek szerint W11-re is átkonfigurálták! Szuper! -
Francia91
veterán
Megérkeztek a PCI Express táp fordítók, egy rossz küldés után (6 pinesből pozitívat rendeltem, negatív jött, így nem volt jó a videokártyámhoz, meg kellett várni, míg küldenek helyette egy jót....)
Sajnos a 6 és 8 pines az adott eladótól csak eltérő színekben volt elérhető, egyszer majd lefestem a feketét fehérre -
S.I
kezdő
válasz
PROTRON #60031 üzenetére
szerintem bőven elég. én egy i5-4310U-s laptopon nyomom az ilyesmit, plusz net. multiban az n100 a duplája, de azért single-ben már csak 30%-al gyorsabb bencsmark szerint és az utóbbi még mindig hasznosabb időnként.
de ezt a i5-4310U-ut már azért firefox le tudja ütni, ha dobom ki neki következő tab-ra a linkeket gyors egymásutánban. meg készenlétből azért van hogy fél percig is 100%-on pörög, ha sok mindent hagytam függőben, mire úgy készre szívja magát a win10.
ezen az n100-on win11 csak úgy pattog még teamw-ban is,miután felékszereztem, bár teljesen más a környezet mint a laptopon.
tegnap csináltam egy próba átköltözést is a háziszerveren. mondjuk miután élőben is megláttam a win11 dögvész felületét (win10 alatt is win7-re hajazó ingyenes gui-val tolom), rájöttem, hogy kell rögtön a StartAllBack (100 napig ingyenes, utána 1 doboz cigi és egy sör árát ki kell fizetni), plusz kis belenyúlás itt-itt, és kb. így most úgy néz ki mint a mostani win10-m, aztán ment fel a teamw., hogy ne kelljen ott ülnöm, meg a tinywall, áthozott tűzfal szabályokkal.
aztán már csak EaseUS Todo PC Trans-al kellett átmigrálni (ingyenes 4-et enged egyszerre), több részletben. párat nem vitt át, párat meg újra kellett telepíteni. kis matatás még az appdatatában és ennyi.
mindez nettó 3 óra úgy, hogy rufussal usb-s ssd-re telepítő (pipa minden win-es mocsokság kiküszöbölésére) meg telepítés együttesen.
speedfan venti vezérlés nem megy, az asus-os progi meg csak rendszergazda win8 üzemmódban engedte végül, hogy hozzá tudjak nyúlni a ventisebességhez.
de mondjuk murvára megértem, aki nincs ennyire se képben, az már idegbajt kap az ms elképzeléseitől.
mondjuk amúgy aki programokat használ, annak az ikon kell, az összes többivel meg szívjon a rendszergazda. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #60032 üzenetére
200GE-m volt benne ami aztán végképp semmit nem tud, mert ott cpu oldalon is tiltva volt az OC
, de pl. ramot abban is tudtam felfelé állítani a gyári unlock után. Bios szerint cpu frekit is, de ott szvsz az OS nem kezelte.
Mivel paneltáppal nem oc-re hajtok most visszavett 4650G (Pro) van benne, azt is kezeli, és talán 4000-re belőtt ramok.
Szummázva, hogy szerintem mi lehet az olcsóbb széria problémája:
- VRM-re szerintem az újabbak már ki vannak gyúrva az alsó kategóriában is. Az már nem gond.
- CPU OC vmi más miatt limites: Én évek óta lefelé tolom inkább, ez mITX-ben még relevánsabb szerintem a hőtermelés miatt. Max úgy OC, hogy alulfeszelve adott TDP-ből nagyobb órajelet bír.
- Ram OC: Ez lehet a legnagyobb gond, hogy kevesebbet bír mint a drága lapok. DDR5-nél nem tudom mi a helyzet, eddig nem volt jellemző, lévén a SoC voltage mindenhol adható, az IMC meg a prociban... ez most se változott igazából.Triviális dolgokon bukható inkább az optimális beállítás, pl. AM4-nél kihagyják a Bios-ból a Curve optimizert, beraknak egy alacsonyabb OC limitet a ramra, egyszerűen nem tudod fentebb húzni pedig fizikailag menne, stb...
De ez meg random. Az Asrock B450-em jó ideig 10-ből 9 ram timing macerálásra nem indult el. Aztán Bios upgrade-re megjavult. Később meg kivették a CBS/PBS hasznos funkciók felét... aztán visszarakták.Most A320M-ben az volt a gondom, hogy ram OC-re elkezdi automatikusan felnyomni a SoC feszt és csak felfelé tudom én is állítani, alulfeszelni nem enged.
Szóval nekem kényelmes és optimális (max OC helyett) beállításra inkább a Bios az achilles sarok sokszor. Bár erre meg sok esetben egy Ryzen master/Ryzen Controller amúgy is jobb megoldás. A feszekre sajnos nincs univerzális megoldás.
-
válasz
zed1983 #60033 üzenetére
Ja. 60-80k HUF-ot még fogat szívva kifizetek, de hogy 120k+ HUF-ot.
Ez az A620 chipset meg nem tűnik nagy érvágásnak: PCIE Gen5-öt nem tudja, csak Realtek ALC897 kodek, és tuning sincs, de utóbbi nem is kell (ha játékhoz kell az erő, akkor vagy GPU-t húzom, vagy veszek egy X3D-s CPU-t).
Az igazi hiányosságokat lent írtam (DP port, illetve M.2 slot), de azt eldönti az ember, hogy melyiket hagyja veszni.Kíváncsi leszek az ASRock árazására, remélem Giga alatt lesz 15-25 ójróval!
-
Gigabyte A320M S2H...
Került vagy 15e-ba anno és ott van a listában az 5600X3D-ig bezárólag minden. Még az anno letiltott OC-t is engedélyezték menet közben rajtuk.Erről olvastam, de azt hittem, csak ideiglenes lehetőség volt, aztán UEFI-ben foltozták egy frissítéssel. De ha megy az OC, annál jobb... amíg bírja a VRM.
Mondjuk A520M jobb lehet a memória támogatás miatt. -
-
S.I
kezdő
azért hiába a pontszámok, az n100 6w tdp-je igencsak korlátozó tud lenni. véletlenül belebotlottam egy asus n100 lapba, 40-ért. mondjuk 4e ft lesz mindennel együtt a wifi m2 key bővítője kínából még 2 db satára.
de ez a proci kicsit azért csalódás lett így pár nap tesztelgetés után.
mert pl. olyan szépen dobálgatja amúgy már rövidebb stress testen a proci frekvenciáját 4 különböző órajelen fel és le, mint az ökörh.gyozás.
plusz pl. a vga a handbrake-kel intel vga-s kódolással x265-re 60-80 fps a legerősebb beállításon is, a j4125 meg 35 környéke, ellenben a szűk tdp keret miatt ilyenkor a proci nem megy 1.3 fölé és nagyon nem szmút, ha valami más erőforrás igényesebb, vagy több kisebb dolog megy épp a háttérben. sőt, kb. minden beakad.
oké, ha lekorlátozom a két magra a handbrake-et, akkor 35 fps és ugyanott vagyok már mindenhogy vele, mint a 4125. ott 2.6 ghz-en megy 50%-on ugyanez az enkód. és asszem 2.2-re fogja vissza végül, ha fullra pörög hozzá a cpu. viszont azt átlagos tevékenységgel el sem érem, nem úgy mint az n100-nál.
ez így azért nem előrelépés ebből a szempontból már. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #60028 üzenetére
Nyilván nincs összefüggés mit tud majd az új széria később, de nálam 3db AM4 lapból az A320 tudja a legtöbbet ilyen szempontból. Pedig a többi nem is fapados:
- MSI B550M Bazooka
- Asrock B450M Pro4
- Gigabyte A320M S2HA B550 3600-tól felfelé támogat cpu-kat. A B450 minden Ryzent támogat.
Az A320 pedig még Bristolt is.
Került vagy 15e-ba anno és ott van a listában az 5600X3D-ig bezárólag minden. Még az anno letiltott OC-t is engedélyezték menet közben rajtuk. A felszereltség persze nem ugyanaz, de ahogy nézem, egy A620-as lap funkciókban, VRM-ben már nem ez a kiherélt kategória (és persze árban sem).
-
Nézegettem az új, belépő AM5 ITX lapokat, ti. a B650-es deszkák mind jóval 100k HUF felett kaphatóak, ami már vicc kategória (tudom, x@raforint). Nem is rossz a felhozatal, elvileg tudják a DDR5 6400 MT-t, és elég jó a VRM-jük a 120W TDP-s procikhoz is.
Gigabyte A620I AX már kapható nálunk, 1db M.2 slot mellett DP + HDMI kimenete van.
ASRock A620I Lightning WiFi érkezőben, 2db M.2 slot-hoz csak 1db HDMI csati jár.Az egyedüli problémám velük, hogy nem biztos, minden 2025-ig érkező AM5 CPU-val, APU-val lesznek kompatibilisek (mint az A320 lapok)... ti mit gondoltok?
-
válasz
sff-cucc #60026 üzenetére
Igazad van, itt a videón látszódnak a heatpipe-ok végei, ez tényleg normálisabb borda (elvileg félpasszív ventivel)... valamiért a Palit és Gainward modelljei jártak a fejemben, 3060-ra ott is ilyen került, 4060-ra viszont csak sima alu vatzak. Azért 4060Ti-re ők is megtalálták a rézcsövet.
-
sff-cucc
csendes tag
válasz
AxBattler #60024 üzenetére
Itt most csak ITX single fan kartyara gondoltam az LP mellett. A Zotac bordaja amugy kifejezetten jo, foleg a tobbi modellhez kepest amikben eleve kisebb a hutes es nincs heatpipe sem. Itt minden van es teljesen lefedi a kartyat a hutoborda pont ahogy kell.
Viszont komolyan erdekel ez a LP modell is - a kerdes melyik lehet osszessegeben a jobb, foleg hang es hutes tekinteteben. Maga a haz kivalasztasa is a kartya tipusatol fugghet. De ez az LP tenyleg olyan modon van megcsinalva mint egy normal meretu darab - csak sokkal kisebb. Ha sikerulhet hozza olyan hazat talalni ahol jol elvezetodhet az alul-felul leadott ho, akkor ez egy nagyon egyedi kis build resze lehet.
-
-
sff-cucc
csendes tag
Barkinek van barmi tapasztalata a 4060 Zotac SOLO ITX, illetve a Gigabyte Low Profile kartyakkal? Nekem nagyon tetszenek ezek a kis 110w fogyasztasu kartyak ekkora meretben. Kar hogy a Solo-nak ilyen szurke szine van meg olyan formaterve mint valami lakossagi Toyota, de legalabb rendes hutest kapott. Az LP kartya pedig fantasztikus hogy 3 ventije van fuggoleges hutoracson. Most azon kivul, hogy nem tudom utobbit milyen hazba tennem, melyik lehet a huvosebb, halkabb vajon? 1 nagyobb venti, de annak kell a teljes hutesrol gondoskodnia, vagy 3 kisebb?
-
TomiLi
addikt
válasz
coccolino #60018 üzenetére
Nekem is ez volt egy B660I Strix-szel! (tápom egy Fractal Design Ion+2 760W)
Pen drive-ról való bios frissítéssel megoldódott a problémám. (nekem szerencsém volt és volt friss bios a lapomhoz, de ennek ellenére, hogy mi generálta a hibát nem tudom...)
Ha windows alól próbáltam, vagy a bios-ban úgy, hogy megadom az ssd-re, előzőleg letöltött bios file elérési útvonalát, úgy egyik esetben sem jártam sikerrrel.
-
válasz
TESCO-Zsömle #60020 üzenetére
Szerintem még ide is tedd be, hátha valamelyik szervizes látja: [link]
-
TESCO-Zsömle
titán
Kivettem a tápot. Méricskélni nem tudok, de "megpatkolva" kapcsol a relé, felpörög a venti... Itt leírtak alapján megpróbálom visszatenni és ráindítani. Az a baj, ezen a lapon egy szem led nincs, nem tudom mi baja.
-
coccolino
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #60014 üzenetére
Én is hasonló problémával küzdök mostanában, és egy SF750-es táp van nálam is a gépben (habár nem tudom pontosan melyik komponens okozhatja):
minden nap legelső indításnál az alaplapi checkled pirosan világít (ASUS B760-i) és folyamatosan újraindul
jobb esetben lehúzok minden külső kábelt, lekapcsolom a tápot, várok egy kicsit, összedugom és indul
"rosszabbik" esetben a belső csatlakozásokat is ellenőrzöm, megmozgatom (nem húzom le), AIO csöveket megmozgatom, GPU-t megmozgatom, ezután stabilan indul és simán megy minden fagyás nélkül amíg ki nem kapcsoloma GPU-n és a procin kívül minden új, fogalmam sincs mi generálhatja a problémát, de az egyik tippem a táp lehet
-
válasz
TESCO-Zsömle #60014 üzenetére
Ha tényleg a táp halt meg, az viszont vérciki, mert ez tényleg egy jó tápegység... de hát ott is csak emberek dolgoznak. De egyébként van rá reklamálás... [link] Valakinek egy év (!) után halt meg... mondjuk, ha gariba küldenek helyette egy másikat, akkor kb. kit érdekel, csak semmit ne vigyen magával az örök szilícium mezőkre.
-
válasz
TESCO-Zsömle #60012 üzenetére
Az pedig egy pacek táp..
-
válasz
TESCO-Zsömle #60009 üzenetére
Érdekelne a táp típusa. Egy gemkapoccsal ki lehetne próbálni, hogy üresjáratban indul-e plusz egy multiméterrel megnézni, hogy ad-e feszültséget.
-
Crabface
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #60009 üzenetére
Tudatlanság és félre távdiagnosztizálás elkerülése érdekében egy konfigot írsz?
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Crabface #60007 üzenetére
Nem indul be.
Reggel bekapcsoltam, kimentem mosdóba, mire visszajöttem már nem ment. Nem voltam ott, nem tudom, hogy amúgy elindult-e, nem hallottam, hogy miként leheli ki a lelkét, csak azt hallottam, hogy felpörög minden a POST alatt.
Legjobb eshetőség, hogy a táp döglött meg, aztán jön az alaplap, amire a pwr_bomb van dugva. -
Crabface
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #60006 üzenetére
Mi a tunet?
-
TESCO-Zsömle
titán
Éééés... Megdöglött a gép.
Esti program: hibakeresés. -
Geometric Future mini-ITX / mATX torony. [link] Érdekes a dizájnja.
-
gianni85
veterán
válasz
SunMount3r #60003 üzenetére
-
gianni85
veterán
válasz
SunMount3r #60001 üzenetére
Ami miniPC-ket én találtam amd vonalon azok mind ryzen 3000/4000/5000/7000 széria mobil/ultramobil APU-val szereltek. Tudtommal szolgáltatások terén ugyanazt nyújtják, mint a desktop apu-k.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
gianni85 #60000 üzenetére
Elvileg a 11.th Gen-től volt valami változás, hogy már nem kell Core proci a HDR-hez. De erről semmi hivatalos infó nincsen. Így minden típusnak utána kell nézni, hogy valami tesztben esetleg említik, hogy tudja.
AMD vonalon nem lenne ilyen gond… -> Mire gondolsz? Én ott sem tudok kiigazodni, azokból is annyi fajta van. Asztali PC szinten a 2200G már biztosan jó lenne, amiről tudom, node most nem arról beszélünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LEGO klub
- Politika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Asustor NAS
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest