Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz schawo #61228 üzenetére

Az élesség csak addig, amíg az obi bírja. Szar obinál nem lesz jobb az élesség, ha már 16MP-t sem karcol ki, max marginálisan és ahogy nő a felbontás, egy közelítős görbe mentén egyre kisebb mértékben "élesedik" a kép, míg végül falnak nem megy a dolog, annyira elhanyagolható lesz az egységnyi felbontásnöveléssel járó képélesedés, ergo üveglimit. A 12-40-ből kinézem, hogy sokkal többre képes, ott még lehet tartalék benne arra, hogy egy 40->16 élesebb legyen, mint egy natív 16. :K A zajjal szintén egyetértek, de csak mértékkel lehet ezt is művelni: kontrasztot és színeket vesztünk, mivel a zajpixeleket is belekalkulálja a leméretező algoritmus a végső pixelbe. De ez kisebb probléma, ami még korrigálható csúszkákkal, könnyebben, mint amikor grízt kell szűrni. :K

Ezért is ért el a Nikon D800 a DxO tesztekben olyan orbitálisan magas iso pontszámokat, mivel a DxO nem pixelszinten mér zajt, hanem egységesen egy valamivel kisebb leméretezett képen, ahol a nagyfelbontású szenzorok zaj-előnye előjön, holott pixelkukkolva broáf. De én is így használtam a netre anno, fullhd-ra dolgoztam ki mindent, eltekintve 1-2 demó jellegű 36MP-s képtől. A 16MP-s Oly-n kb. olyan zajszintet tartok, mint a Nikonon amit megszoktam (tehát amazt beleengedtem 6400-be is, ezt 1600-nál limitáltam), de ezt még mindig csak 16-ról hozom le fullhd-ra és sokszor érzem is, hogy áhh csak rálökök még egy low zajszűrést a végső képre. Jó a nagy felbontás, profi munkáknál nagyon jól jön. Na meg az a hihetetlen precíz retus, szem alatt, szempillák és ilyenek. Egy orkból is Csipkerőzsikát lehet varázsolni pár nap alatt úgy, hogy meg nem mondja az ember, hogy bele lett nyúlva :D (Ha lehozod kisebbre a képet, pl. fullhd-re) ;)

Az Olympus amúgy azt csinálja a szenzorstabi-trükkel előre, nagyobb MP irányba, amit én amúgy a natív nagyfelbontású gépekből hiányolok visszafele irányba: pixel binning, tehát 2 vízszintes és 2 függőleges pixelt összekötni kiolvasáskor már, amivel kisebb felbontás mellett jobb zajszintet lehet nyerni, mint leméretezéssel szoftveresen. De az Oly legalább innovál valamerre, a többiek tényleg csak csepegtetnek meg ülnek a babéron.

Új hozzászólás Aktív témák