Hirdetés
- Stratégiai árkorrekcióként hivatkozik az áremelésére az ASUS
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Projektor topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
schawo
üzenetére
Az élesség csak addig, amíg az obi bírja. Szar obinál nem lesz jobb az élesség, ha már 16MP-t sem karcol ki, max marginálisan és ahogy nő a felbontás, egy közelítős görbe mentén egyre kisebb mértékben "élesedik" a kép, míg végül falnak nem megy a dolog, annyira elhanyagolható lesz az egységnyi felbontásnöveléssel járó képélesedés, ergo üveglimit. A 12-40-ből kinézem, hogy sokkal többre képes, ott még lehet tartalék benne arra, hogy egy 40->16 élesebb legyen, mint egy natív 16.
A zajjal szintén egyetértek, de csak mértékkel lehet ezt is művelni: kontrasztot és színeket vesztünk, mivel a zajpixeleket is belekalkulálja a leméretező algoritmus a végső pixelbe. De ez kisebb probléma, ami még korrigálható csúszkákkal, könnyebben, mint amikor grízt kell szűrni. 
Ezért is ért el a Nikon D800 a DxO tesztekben olyan orbitálisan magas iso pontszámokat, mivel a DxO nem pixelszinten mér zajt, hanem egységesen egy valamivel kisebb leméretezett képen, ahol a nagyfelbontású szenzorok zaj-előnye előjön, holott pixelkukkolva broáf. De én is így használtam a netre anno, fullhd-ra dolgoztam ki mindent, eltekintve 1-2 demó jellegű 36MP-s képtől. A 16MP-s Oly-n kb. olyan zajszintet tartok, mint a Nikonon amit megszoktam (tehát amazt beleengedtem 6400-be is, ezt 1600-nál limitáltam), de ezt még mindig csak 16-ról hozom le fullhd-ra és sokszor érzem is, hogy áhh csak rálökök még egy low zajszűrést a végső képre. Jó a nagy felbontás, profi munkáknál nagyon jól jön. Na meg az a hihetetlen precíz retus, szem alatt, szempillák és ilyenek. Egy orkból is Csipkerőzsikát lehet varázsolni pár nap alatt úgy, hogy meg nem mondja az ember, hogy bele lett nyúlva
(Ha lehozod kisebbre a képet, pl. fullhd-re) 
Az Olympus amúgy azt csinálja a szenzorstabi-trükkel előre, nagyobb MP irányba, amit én amúgy a natív nagyfelbontású gépekből hiányolok visszafele irányba: pixel binning, tehát 2 vízszintes és 2 függőleges pixelt összekötni kiolvasáskor már, amivel kisebb felbontás mellett jobb zajszintet lehet nyerni, mint leméretezéssel szoftveresen. De az Oly legalább innovál valamerre, a többiek tényleg csak csepegtetnek meg ülnek a babéron.
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Stratégiai árkorrekcióként hivatkozik az áremelésére az ASUS
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- Gaming notebook topik
- PlayStation 5
- Melyik tápegységet vegyem?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- OnePlus 15 - van plusz energia
- További aktív témák...
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 146 - 147 - 166 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A zajjal szintén egyetértek, de csak mértékkel lehet ezt is művelni: kontrasztot és színeket vesztünk, mivel a zajpixeleket is belekalkulálja a leméretező algoritmus a végső pixelbe. De ez kisebb probléma, ami még korrigálható csúszkákkal, könnyebben, mint amikor grízt kell szűrni.
(Ha lehozod kisebbre a képet, pl. fullhd-re)