Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• rrbmirgamid

tag

válasz szőröscica #4672 üzenetére

Igen, a végeredmény valóban lehet JPG. De akár más is (itt említettek TIFF-et is, az is lehet).

RAW fotónál utólag remekül korrigálható a WB. JPG-nél gázos.
    LR-ben megtalálható elnevezéseket használva:
    - Recover > Beégett részekkel nagyon jól "elbánik"
    - Fill Light > Bebukott, sötét részekből remekül visszanyerhetők információk

- Highlights, Lights, Darks, Shadows > nevek alapján beazonosíthatók >> remekül használható dinamikatartományi eszközök. LX3-nál pl. mindig lejjebb kell/lehet húzni a Lights-ot: sokkal természetesebbé válik, valósághűbb lesz a fotó.

És stb, stb... Sorolni lehetne még megannyi beállítást, amivel csodákra lehetsz képes. Igazából akkor világosodik meg az ember (nálam ez így történt), amikor összehasonlítja a gépből kijövő JPG-et és az általa feldolgozott RAW fotóból készült JPG-et. Akkor döbben rá az ember a különbségre. Pedig a két JPG fájl mérete ugyanaz is lehet.

Megpróbálok belinkelni majd egy példát.

Az én első RAW képes gépem az LX3. Ott tanultam meg "mindent". Azóta csak RAW (illetve RAW+JPG).
    Utólag visszanézve már sok fotónál bántam, hogy nem RAW-ban fotóztam. Ugyanis az elején még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Azóta már RAW nélkül nincs élet.

Új hozzászólás Aktív témák