-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zharkanyi
tag
válasz
htomi85 #39372 üzenetére
Pont erről beszéltem.
Az emberek (ahogy te is) jól megtanulták a régi mantrát: "Kockázatmentes befektetésnek a bankbetét és a nagyon rövid lejáratú állampapír tekinthető."Szinte senki nem kérdőjelez meg belőle semmit, nem gondol a részletekre.
Pedig egyrészt ebben a definícióban is benne van a "tekinthető", tehát a gyakorlatban nem az, csak annak szoktuk tekinteni. Ugyanakkor a definíció kiegészítésében ott szokott lenni az államcsőd és társai, de ettől most tekintsünk el.Én nem erről a tőkegaranciáról beszéltem. Az valóban "tekinthető" 100%-ban kockázatmentesnek. Én a kamatkockázatról és az inflációs kockázatról beszélek.
Ezeket a kockázatokat igenis futja minden állampapírba fektető. Ezt felmérni nem bonyolult, de az elmúlt 5 évben olyannyira nyomva van az állampapír (és ezzel együtt a kockázatmentesség), hogy senki nem törődik vele.
Az igenis kockázat, hogy a megugró infláció miatt reálértéken veszítesz a befektetésen. Az is kockázat, hogy bent ülsz 3 évet a MÁP+-ban (elteltek az alacsonyabb kamatozású évek és jönne az 5,5 és 6%-os év) miközben a mezei bankbetét már 7%-ot ad igazodva a magas inflációhoz és megváltozott kamatkörnyezethez.
Itt elértünk a definícióban szereplő "nagyon rövid lejáratú" kitételhez, aminek a MÁP+ meg is felel, meg nem is. Egyrészt kiszállhatsz bármikor (veszteséggel), másrészt időnként veszteségmentesen is kiszállhatsz, ugyanakkor mindenki a 4,95%-al számol mikor abba teszi a pénzét, pedig az csak akkor igaz, ha 5 éves futamidőről beszélünk, ami minden csak nem nagyon rövid táv. A futamidő hosszával pedig a korábban emlegetett kamatkockázat és inflációs kockázat jelentősen nő.
Ha euróban, dollárban akarsz költeni, (pl. Teslát rendelni; külföldön nyaralni), akkor még van devizakockázatod is, hiába van a fizetésed és megtakarításod is forintban. Az elmúlt egy évben a forintban megtakarítók a reálkamat ellenére messzebb kerültek a euróban/dollárban megvásárolni kívánt dologtól.Szóval kérlek ne mondja senki, hogy az állampapír kockázatmentes. Attól, hogy nem attól kell félni, hogy Bróker Marcsi lelép a pénzünkkel még igenis van benne kockázat, csak másféle.
Új hozzászólás Aktív témák
- War Thunder - MMO Combat Game
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Diablo IV
- Futás, futópályák
- Tenisz topic
- Hyundai, Kia topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Samsung 990 Pro 4TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Samsung 990 Pro 1TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Apple MacBook Air 2017 13" Intel i5 1.8GHz 8GB / 128G SSD Silver, üzletből, garanciával
- HP 17-bs075ng kisfogyasztású 17"-os olcsó laptop kezdéshez!!!AkciÓÓ
- A Legolcsóbb!!!! Asus core i7-es notebook GeForce VGA kiárusítás!!!AkciÓÓ!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- MOST NAPONTA -1000 FT: Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest