- Milyen videókártyát?
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Androidos fejegységek
- Riasztó topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós kamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
1995M
kezdő
Szerencsére ezt nem az Apple mondja, az eredeti angol cikkben ott van csak egy elemző feltételesen elmélkedik és példálózik a dologgal, ha az AirDrop ma lenne új funkció, lehet úgy járna mint a Mirroring most. A Handoff is lehetne példa és az AirPods párosítás a saját chip miatt.
Magyarul a fordítóknak jobban utána kellene járni a forrásoknak miről is írnak "cikket" szinte tényként közölve. Ez csak egy példa a DMA törvény hátrányaira, hogy úgy kell fejleszteni a jövőben ki kell kérni a bürokraták véleményét, nehogy repüljön a milliárdos bírság és inkább nem bevezetni funkciókat.
Kontakt megosztásra biztos nem töltenék le 3rd party appot, mikor beépített shortcuts QR is lehetőség.
Adatvédelem kapcsolattartáskor kb. veszett fejsze nyele szerintem, hiszen ha bizonyos régióban vagy, akkor rá vagy kényszerülve WhatsAppra, Messengerre, ha ismerkedsz Instát cserélni, ezekből Zuckerberg már ismer, az irodai és egyetemi dolgoknál a Google és Microsoft dolgok kikerülhetetlenek stb. itt már mindenhol megy a profilozás.
Dehogyis, nézd már meg az idővonalat, az Apple részt vett az USB-C fejlesztésében is, de azelőtt már nagyon kellett valami lecserélni a 30 pin csatlakozót, így lett a Lightning ami akkor űrkorszak volt a microUSB-hez képest, megmondta akkor Schiller 2012-ben hogy Lightning a következő évtizedre. Mert nem akartak 2-3 év után mire elkészült az USB-C, újabb váltást, hiszen milliónyi Lightning kiegészítő volt akkor már a piacon. Sőt, amikor az Apple kiadta azt a MacBookot 2015-ben ami csak C port, akkor meg azért kritizálták a céget. Szóval kissé van sapka, nincs sapka ez a dolog. Megjegyzem a C is csak úgy univerzális szabvány, hogy igazából összevissza. Egyik port és kábel csak ennyi sebesség, másik kábel csak annyi watt, szóval jól meg kell nézni mit vesz a vásárló. Persze a többségnek csak az számít bármelyik belemegy és tölt. -
Felesbandi
senior tag
En nagyon szivesen visszavaltanek Androidra iOS helyett, de hianyolnam az eddig megszokott integraciot a tobbi Apple cuccommal. Remeltem, hogy elobb-utobb az Android telok is ugyanolyan jol tudnak majd egyutt mukodni a tobbi cuccommal, mint az iPhone-ok. Ez az EUn belul lassan megvalosulni latszik, csak en ugy gondoltam, hogy az Android telok megkapjak azokat a funkciokat, amiket eddig hianyoltam, nem azt, hogy az iOS elveszti oket.
-
Aktuálpolitikát mellőzve.... Brüsszelben nagyon rosszul ülnek a lovon.
-
A Lightning csati kivezetése e nélkül is megtörtént volna, így csak előrébb történt meg.
Az Apple korábban megkezdte más termékeken is a váltást, az iPhone sem maradt volna ki. Pont úgy, ahogy korábban a "soklábú" csatlakozójuk is leváltásra került... azt épp a Lightning váltotta le.
-
mepet
addikt
válasz
aprokaroka87 #18 üzenetére
Egyebkent ja... Ugyanez ment a lightning -> USB atallaskor. Az apple sirt, aztan amikor csak rajuk kenyszeritettek, valahogy megis megertette a nep is, hogy bizony, a vilag legszuperebb szervezetenek, az Europai Unionak megint teljes mertekben igaza volt, az Europai Unio kitarto es eredmenyes munkajanak koszonhetoen jol jart minden Apple felhasznalo, raadasul nem csak az Europai Unio teruleten, hanem az egesz vilagon! Tortenelmi jelentosegu esemeny volt, amikor vegre mi, europaiak diktalhattunk a vilag legeslegertekesebb vallalatanak, egy amerikai oriascegnek. Halas lehet az egesz vilag az Europai Unionak. Ugy sejtem, itt is hasonlo lesz az ugy kimenetele.
-
válasz
Stauffenberg #29 üzenetére
Így azért kicsit más a helyzet, az általad is említett “zajtenger” valóban inkorrekt információkat sodort elénk. Ennek megvan a nyilvánvaló oka, ami itt erősen OFF téma lenne, de mindenképp szomorú jelenség.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #27 üzenetére
Amúgy ha elolvasod az Európai Bizottság határozatát (én is csak most tettem meg, mert unalmas volt a "szaksajtóban" keletkező bugyuta zajtenger), abból kiderül, hogy nem az Airdrop kinyitását kérik, hanem ennek a funkcionalitásnak a biztosítását mások számára is (itt amúgy a Wi-Fi Direct van példaként említve fájlátvitelre vagy az NFC gyors eszköz párosításra, illetve az értesítések megjelenítése third party okosórákon).
Szóval az Apple például implementálhatja a Quick Share protokollt a határozatnak megfeleléshez, ami Wi-Fi Direct és Bluetooth kombinációjával tesz lehetővé Airdrop-szerű fájl- és adatátvitelt és az összes nagyobb platform (Android, Windows, stb) gyárilag támogatja. Apple eszközök között pedig maradhat az Airdrop, azt nem köteles kiadni a kezei közül.
Én értem, hogy az Apple számára ez miért fájó, hiszen az interoperabilitás szándékos elzárásával igyekszik biztosítani a megtartó erőt (gatekeeping), csakhogy ez ellentétes a felhasználók érdekeivel. Mindenki érdeke, hogy a megtartó erő az innováció, stabilitás és a rendszerek minősége legyen (ha pedig ez adott, akkor nincs mitől félni... pont erről beszél mindenki, aki a piac szabadságát félti, hogy a termék minősége majd eldönti melyik lesz népszerűbb).
Ja és a bizottság fenntartja a lehetőséget az Apple számára, hogy bíróságon fellebbezzen a határozat ellen. Ez nem diktátum.
-
janeszgol
félisten
válasz
Fritz Teufel #27 üzenetére
Pontosan. Teljesen megszűntetik a magán tulajdon fogalmát. Semminek nem lesz értéke, ha így folytatja az EU.
-
Fritz Teufel
addikt
Mert nem versenyellenes. Ha én fejlesztő lennék, én sem adnám át az ilyen dolgaimat. Le lenne és nyilván ki tudnád váltani tőlem, ha megfelelően mélyen a zsebedbe nyúlsz. Maradjunk annyiban, hogy a "találmány" nem közös dolog, ha az le van védetve. Majd az lesz, ha lejár a védelem. Addig meg lehet licencelni. Ez nem versenyellenes, hanem éppen ellenkezőleg! Ez biztosítja, hogy érdemes legyen fejleszteni.
-
Stauffenberg
nagyúr
"az egyetlen mód, amivel az állam innovációt tud elősegíteni, az a dereguláció"
Pont erről beszéltem amikor azt mondtam, hogy az elmúlt pár évtized mekkora károkat okozott a kapitalizmus és a szabad piac értelmezési keretében. Ez az állítás abszolút nem igaz. A dereguláció egy lehetséges, de nem kizárólagos módja az innováció serkentésének (borzalmas társadalmi károk árán, ami a nyugati világban az arisztokratikus berendezkedés bukása óta nem látott egyenlőtlenségekhez és ennek következményeként a szélsőjobb mainstreammé válásához vezetett).
Számtalan példa van arra, hogy erősen szabályozott szektorokban is jelen van az innováció (pl: hadiipar, repülés, űrkutatás), na meg arra is, hogy éppen az USA-ban vittek bíróság elé big tech cégeket. Például amikor a Microsoftot perelték amiért túlzottan erőltette az Internet Explorert, vagy legutóbb az Apple-t az iMessage zártsága miatt (ezért lett RCS, nem az EU miatt) és még napirenden van a Google feldarabolása, aminek a vége a Chrome kiszervezése lehet
A dereguláció sem jelent szabálymentességet. Attól, mert népszerű savat köpni az EU-ra és közben bezzeg usázunk, hogy ott van innováció és szemet hunyunk afelett, hogy ott is vannak szabályok, ott is folynak eljárások cégek ellen, azzal súlyos kettős mércét alkalmazunk.
-
válasz
aprokaroka87 #19 üzenetére
Könnyű kezelni, gyorsan és veszteség nélkül továbbít pl. képet. Ugyanígy gyors a névjegyek cseréje is.
-
Noukoum
veterán
válasz
Fritz Teufel #13 üzenetére
Miért legyen olyan joga, amely versenyellenes?
-
cucka
addikt
válasz
Stauffenberg #17 üzenetére
Oké, lehet félreértettem. Igen le kell tölteni, nem tudja alapból. Ezért is különösen bohózat az egész. Van egy funkció/api/szoftver/protokoll, amit bárki használhat, aki akarja. De ez nem elég az EU-s hatóságnak, kötelezően támogatott kell legyen.
Amit írsz a szabályozásról - az egyetlen mód, amivel az állam innovációt tud elősegíteni, az a dereguláció. Vagyis ha kivonul a területről, és nem szabályozza a kérdéskört. Pont az ellentéte annak, amit az EU-s hatóságok előszeretettel csinálnak.
Ezért tart ott az európai tech ipar ahol. Alapvetően nem a legvonzóbb terület ilyen téren (sok kis ország, sok kis hatóság), erre jön valami EU-s közös sóhivatal, és mindent megtesz azért, hogy a nem túl jó helyzeten minél többet rontson. Mindezt a fogyasztók érdekében, ezért nekünk kéne örülni. Ezt látom ebben az egészben.
-
janeszgol
félisten
De miért, most szenvednek ezek az emberek az Apple cuccokkal? Tehát kapnak fixen minimum 7 év szoftverfrissítést, ami nem elcsúsztatott, hanem azonnali. Kapnak jó minőségű telefonokat. Kicsit durva, hogy az agyon ajnározott Snapdragon a 4-5 éves Apple A teljesítményét hozza az SD8 gen2 előtti időkben.
Az EU inkább foglalkozzon értelmesebb dolgokkal. Miatta kapunk kiherélt iOS-t.
-
-
tms+
aktív tag
válasz
Stauffenberg #10 üzenetére
👏👏👏
-
aprokaroka87
nagyúr
Egyébként hadd kérdezzem már meg hogy mi olyan nagy dolog van air dropban amit más ne tudna megoldani?
pl funkciók terén mennyire jó? -
aprokaroka87
nagyúr
Mindenki nyugodjon meg az Apple nyitni fog.
Ez csak a szokásos hiszti 😁 -
Stauffenberg
nagyúr
"Pont előtted linkelték a localsend-et, az egy alternatíva, és elérhető minden apple eszközön. Van alternatíva."
Pont írtam, hogy már csak az iOS miatt kell letölteni ilyeneket (amik aztán mindenféle dolgokhoz hozzáférést kérnek, ilyenkor az Apple nem akarja olyan harciasan megvédeni az adataimat).
"Nem értem az egészet, ha az Apple fejleszt egy fícsört, miért kell azt mindenkivel megossza, illetve miért kell a mások által fejlesztett fícsöröket kötelezően implementálja."
Ez nem ilyen automatizmus. Az elmúlt 40 év uralkodó felfogása az volt (legalábbis ezen az USA-EU tengelyen), hogy ilyet nem csinálunk a piaccal (nem igazán vált be és ezt az USA előző kormánya is látta már, ma meg már csak a narancsarcú napkirály az egyetlen a világon aki még ehhez ragaszkodik, igaz őt a big tech cégek szponzorálták vissza az elnöki székbe). Előtte tök természetes volt, hogy ha leült a verseny és/vagy az innováció, akkor hoztak szabályokat, amik felrázzák a piacot. Igaz akkor az is természetes volt, hogy a cégeket rendesen megadóztatják és a munkabérek együtt nőttek a termelékenységgel, de ez már más topik... sajnos az elmúlt 40 év nagyon eltorzította ahogy a kapitalizmusról és szabad piacról gondolkozunk, mintha ez lenne az egyetlen legitim megközelítés).
"Nem tudnak visszaélni a piaci erőfölényükkel, mert nincs nekik."
A piacszabályozás nem csak erőfölény esetén dolgozik és a DMA nem csak az Apple-re érvényes, hanem a konkurenciájára is. Mellesleg nem kell hozzá abszolút többség eladott darabszámban, hogy szignifikánsan befolyásolni tudd a piacot. Amúgy az Apple több pénzt keres a digitális piacterével az EU-ban, mint az összes többi gyártó együttvéve, hiába van nekik ~70%-os többségük eladott készülékszámban.
-
Shyciii
veterán
Ne hazudozzál. Te ezt írtad rá:
"Pont előtted linkelték a localsend-et, az egy alternatíva, és elérhető minden apple eszközön. Van alternatíva."Ebből is látszik, hogy nem olvastad el mit írt, mert leírta, hogy nem akar letölteni, vagy letöltetni mással alkalmazást, hogy egy alapvető funkció működjön.
Amúgy nagyon vicces, mikor egy apple fun a zárt rendszer megnyitását, vagyf unkció implementálását biztonsági kockázatnak veszi, de az, hogy egy alapvető funkció hiányosságának a megoldásához egy külön applikációt használjon, az tök jó, és semmi biztonsági probléma nincsen benne.
Mi lesz a következő? Elkezdik b*szogatni az app fejlesztőket, akik Apple-re fejlesztenek, hogy fejlesszék le ugyanazt Androidra is?Nem kell, mert saját maguk lefejlesztik...tudod, kereslet-kínálat, felhasználói igények teljesítése...
-
cucka
addikt
Igen elolvastam.
És mondtam hogy abszurd, hogy egy EU-s sóhivatal találja ki és kötelezze az Apple-t arra, hogy milyen fileküldő protokollt implementáljon a termékében.És különösen abszurd, hogy piaci versenyre hivatkozva a 30%-os részesedésű szereplőt kötelezik arra, hogy a 70%-os részesedésű szereplő számára nyissa meg a protokolljait, meg implementálja a másik protokolljait.
Mi lesz a következő? Elkezdik b*szogatni az app fejlesztőket, akik Apple-re fejlesztenek, hogy fejlesszék le ugyanazt Androidra is?
És tudom, ez már messzire vezet. De van egy ilyen szabályozási környezetünk, meg hozzá egy bürokratikus vízfej, aki azért létezik, hogy a tech ipart b*szogassa, aztán nézünk mint hal a szatyorban, hogy vajon miért menekülnek a befektetők erről a kontinensről, miért van béka segge alatt a technológiai innováció, miért van ilyen kevés unikornisunk, stb.
-
Shyciii
veterán
Olvasd már el amit írt. Legalább ennyivel tiszteld meg, ha már reagálsz rá...
"de tökre örülnék, ha tudnék Androidos ismerősöknek Airdrop szerűen fájlt küldeni vagy egy üzleti eseményen könnyen telefonszámot cserélni és nem ott helyben kell ehhez letölteni valami segéd appot" -
Fritz Teufel
addikt
válasz
Szerintem éppen hogy joga van egy cégnek a saját zárt rendszeréhez. Úgy is mondhatnám, hogy már miért ne lehetne joga? Röhögni fogsz, de pont ezért (is) Apple termék a telefonom. A francokat érdekli, hogy másnak is csorog a nyála a képességei után. Fizessenek érte licencet az Apple-nek, aztán mehet is a használata. Ez így fair. Vagy fizesse ki az unijó.
-
mepet
addikt
10 eve van iPhoneom. Azota csak az. A kovetkezo telefonom is iPhone lesz. Kb mindenkinek iPhoneja van korulottem, es elofordul nehany iPad es macbook is.
Airdropot meg sosem hasznaltam, igy nem tudok allast foglalni, hogy ez most kinek es miert ervagas. Nekem biztosan tokmindegy.
-
cucka
addikt
válasz
Pont előtted linkelték a localsend-et, az egy alternatíva, és elérhető minden apple eszközön. Van alternatíva.
Nem értem az egészet, ha az Apple fejleszt egy fícsört, miért kell azt mindenkivel megossza, illetve miért kell a mások által fejlesztett fícsöröket kötelezően implementálja. Főleg az EU-ban, ahol az iphone-nak 30% körüli a piaci részesedése. Nem tudnak visszaélni a piaci erőfölényükkel, mert nincs nekik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #5 üzenetére
"Nem is érdemes fejleszteni, ha utána azt közkincsé kellene tennem."
Az interoperabilitás nem közkinccsé tevés, de amúgy ilyenkor kell csak igazán fejleszteni, mivel a jobb, kényelmesebb, innovatívabb, olcsóbb megoldás kerül előnybe és nem az, amit fallal körülvettél.
A kapitalizmus logikája a verseny megszüntetése. A szabad piac (nem azonos fogalom a kapitalizmussal) logikája viszont a versenyen alapul, de az nem verseny, hogy a vásárlóidat olyan funkciókkal láncolod magadhoz, amikből kizárod a konkurenciát, ez pont a versennyel ellentétes logika.
"Pont azért fejleszt a marhája, hogy olyasmi legyen a készülékében ami másnak nincs."
De hát van. Legfeljebb az Apple eszközök szándékosan nem kompatibilisek vele. A Quick Share bluetooth és Wi-Fi Direct protokollokat használ a kapcsolat létrehozásához és a fájlok küldéséhez és az összes komolyabb platform (kivéve Apple) kompatibilis vele (Android, Windows, ChromeOS, stb).
Ezzel nem ellent akarok mondani, szerintem nem az Airdrop-ot kellene megnyitni a konkurencia felé (ami valóban adatvédelmi kockázat lehet, ezt egy percig sem érdemes letagadni), hanem feloldani az idióta ellenállást az alternatív (pl: bluetooth) fájlküldésről. Én csupa Apple eszközzel rendelkezem, de tökre örülnék, ha tudnék Androidos ismerősöknek Airdrop szerűen fájlt küldeni vagy egy üzleti eseményen könnyen telefonszámot cserélni és nem ott helyben kell ehhez letölteni valami segéd appot (amire ma már csak egyedül iOS-en van szükség, ha már a felhasználói élményeinket félti, LOL).
Veszélyeztetheti az Airdrop gatekeeping jellegét? Naná, pont ez a lényeg, hiszen ez az Apple-t is arra kényszeríti, hogy ne ilyen trükkökkel tartsa a platformon a vásárlókat, hanem azzal, hogy ez a jobb és innovatívabb platform.
-
Garada
őstag
Localsend mint életképes alternatíva.Platform független és remekül működik. Amikor almás telefonra váltottam ezt kezdtem el használni, hogy könnyed legyen a fájlmozgatás pl. droidos felé, windows gépre stb. Hibátlan. Ettől függetlenül nyilván nagy érvágás lenne az Airdrop kivétele.
-
Skyline15
tag
válasz
Fritz Teufel #5 üzenetére
De itt épp a piac diktál (azaz Európai piac).
De fordítva is van példa, Amerikai piac vs Huawei esete. -
-
Fritz Teufel
addikt
Lassan itt lenne az ideje az EU megreformálásának, mert ott nagyon szétszaladtak a lovak. Nem is érdemes fejleszteni, ha utána azt közkincsé kellene tennem. Pont azért fejleszt a marhája, hogy olyasmi legyen a készülékében ami másnak nincs. Már miért ne lehetne zárt rendszert fejleszteni?! Majd a piac eldönti, hogy az így életképes-e vagy sem. Vagy már nem a piac diktál? Vagy, ha valaki szintén szeretné használni, akkor egyezkedjen az Apple-lel. Biztosan van az a licencdíj amiért kiszervezhető.
-
tms+
aktív tag
+1
én személy szerint örülnék neki, ha nem lenne ilyen zárt a platform, mivel ezzel a felhasználókat is elzárják egymástól, megosztják őket, ehhez elég megnézni az amerikaikat, hogy mi lett az iMessage kapcsán. és valóban bezárja az embereket az Apple cuccokba. nyilván itt az lenne a legjobb, ha az Apple nem tenné nem érthetővé a funkciókat, hanem kicsit nyitotabb lenne, pl. fájlmegosztás más operációs rendszerekkel.
tudom, hogy sokan nem így gondolják, de én igen. minden olyan lépést üdvözlök, ami arra irányul, hogy a felhasználók tábora ne legyen megosztva, ne legyen bezárva annyira egy egy rendszerbe.
-
DigitXT
félisten
valószínűleg a gyors párosítás funkciót is kikapcsolhatja az Apple
Ez mondjuk elég kontraproduktívnak hangzik. Dögöljön meg a szomszéd tehene is!
Nem azért vesznek Apple fülest, mert gyorsan párosítható. De azért tiltsák le nekik.
Tehát véletlenül se a konkurencia fejlessze ki ugyanazt a kényelmi funkciót, LOL. -
Shyciii
veterán
Pedig milyen jó lenne, ha az Airdrop funkció működne linuxos és Windows-os gépeken is...Mondjuk egyszerűbb lenne androidos telóra átküldeni fotókat, mert ugye a bluetooth nem játszik iphone-on...
-
xabfx
tag
nem lehet feljelenteni az eut ?? mar q...va sokat kepzelnek magukrol
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Google Pixel topik
- Zenless Zone Zero (ZZZ)
- Sony WH-1000XM6 - hajtás, pajtás
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Szólánc.
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- További aktív témák...
- Új Dobozos Asus TUF GAMING F15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% i7-13620H 32/1TB RTX 4070 8GB 144Hz
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i5-1145G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Samsung 42" Full HD plazma TV eladó olcsón
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest