Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Golyobis
tag
Random capital ajánlati könyvéen valós idejű adatok látszanak?
Piaci áron adtam vételi megbízást, és kb 0.2%kal magasabban teljesült.
40000.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
stickermajom #39994 üzenetére
Nem azt kell nézni, hogy hol az alja, hanem azt, hogy a mostani árszinttel mekkora nyereséget lehet elérni ahhoz képest, mint ha a legutóbbi csúcson vásároltunk volna. Pl. ha most 23%-kal van lejjebb az ár, akkor az ~30% nyereség. Ha ezt elfogadhatónak tartjuk, akkor vásárolni kell. Ha mohók vagyunk (az baj) és ennyi nem elég, akkor latolgathatjuk, hogy lehet, hogy később még esik és még nagyobb nyereséget realizálhatnánk, persze nagyobb kockázat mellett. A döntés nem könnyű és függ a kockázatvállalási szintünktől.
-
Stanlee
őstag
válasz
Cpt.Price #39993 üzenetére
Koszonom az infot az OXY-rol, jo par ebed arat megtakaritottam :-) Mondta is baratnom, hogy meg szerencse, hogy valaki irt es nem mentem bele egy vasarlasba.
Az RDS-t en amugy nem ertem, miert vagjak, egyik oldalrol az a baj, hogy az upstream kapacitasai csokkennek, de mindenki arra szamit, hogy csokken a kutakon az eladas es egyre tobb elektromos auto lesz, de a kuthalozatnak csak lesz valmi erteke a jovoben is - szerintem. Na majd meglatjuk.
-
aujjobba
addikt
válasz
Azt szokták mondani, hogy időnként kisebb adagokban folyamatosan érdemes vásárolni, ez a DCA (dollar cost averaging) átlagolós módszer.
Szigorúan hosszú távra.
Az alját nem tudja senki, én is -21%-on vagyok jelenleg. -
aAron_
őstag
válasz
Ez már a sokadik ilyen kérdés itt. Senki nem fogja tudni megmondani, hogy ez a legalja vagy sem. Azt sem tudni pontosan, hogy a vírusnak milyen hosszú távú hatása lesz. Nyáron eltűnik, vagy akár hosszabb távon együtt kell-e élni majd vele. Rengeteg az ismeretlen változó.
Aki spekulál most az árfolyammozgásokkal, érdemes tanulmányoznia a korábbi válságokat is. Az abszolút mélypont előtt többször is volt optimistább szentiment, akkor is hasonlóan gondolkodtak páran, mint ahogy itt látható.
Szvsz hosszú távú befektetés esetén ne az időzítésen, hanem az eszközallokáción és a kockázatvállalási hajlandóságodon gondolkodj.
-
stickermajom
addikt
Vajon MSCI World ETF-re érdemes még kivárni pár napot, vagy lassan hosszútávra érdemes beszállni? A legutóbbi pozícióm -17%, szóval ahhoz képest ez egy jó beszállónak tűnik.
-
Cpt.Price
csendes tag
válasz
Stanlee #39931 üzenetére
Gondoltam rád, amikor egyet fizet kettőt kap kiárusítás volt OXY-ból
akkor ezek szerint megúsztad, örülök neki
A mókás az, hogy a piaci kapitalizációjuk kb. már csak akkora, amennyiért megvették az Anadarkot..Még nincs olajos részvényem, de szeretnék venni valamelyikből hamarosan. Shell nekem is szimpi. Nem gondolom, hogy tartós lenne a ~30 $-os ár.
-
-
Kobe
veterán
válasz
Oppenheimer #39988 üzenetére
délután kiderül
-
Kobe
veterán
Nasdaq order book / premarket alapjan folytatodik delutan a zuhi, kb - 4% tegnapi zarashoz kepest
-
bernel
tag
100 ezer euró alatt nem lesz ilyen, arra állami garancia is van, ezért ilyenen pánikolni felesleges. Aki a garancia feletti összegeket tart egy számlán, annak érdemes elgondolkodni, hogy több számlára ossza el, de ez függetlenül a válságtól is igaz, mert nyilván egy számlán annyit tartunk,amennyi garantált.
Ennyire pánikolni felesleges. Vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetű országok, ha valami komolyabb bedőlés lenne, az máshol fog elkezdődni.
-
Kobe
veterán
válasz
Szmeby #39966 üzenetére
Vagy csak tisztaban vagyok azzal is hogy a HEPA szurok szabvany szerinti kapacitasa a 0.3 mikron vagy annal nagyobb reszecskekre vonatkozik, es a szurok E10 - U17ig terjedo besorolasa csak ezen reszecskek szazalekos aranyban mert eltavolitasi kepessegere vonatkozik, nem a reszecskemeretre (ertsd, egy U17es filter nem fog kisebb reszecskeket eltavolitani, csak max a 0.3 mikronos 99.9999szazalekat, mig egy E10es ugyanannak csak 85-90%at)
A bakteriumok es virusok atlagos merete a 0.004-0.1 mikron kozott mozog, a covid egy eleg testes darab a maga 0.12 mikronjaval, de meg boven hatarertek alatt.
-
bigdady
nagyúr
Durva lenne, a legrosszabb verzió is a befagyasztás szerintem a pánik illetve kp halmozas bank bedőlés elkerülése végett.
Random Capitalt meg megnéztem épp tegnap a nyilvános adatbázisban mert itt kérdeztem milyenek és veszteségesek voltak 2018-ban így nem államtól aggódnék ennyire
-
zsero
aktív tag
Ill. mit jelent az ha bezár a NYSE? Olyankor el fogom tudni még adni pl. Xetra Goldot, US Treasury 20+ ami európai tőzsdéken van jegyezve?
-
zsero
aktív tag
Szerintetek legálisan van arra lehetősége a magyar kormányak, hogy:
- magán bankszámlákon tárolt összeget elvegye vagy befagyassza?
- Randomnál tárolt pénzt vagy értékpapírokat elvegye vagy befagyassza (100e EUR alatt)?Mert ha igen, akkor TBSZ-t inkább elengedem és mindent kiviszek Captraderhez Németországba, ha már úgy is van számlán náluk. Ha más nem, bankszámlaként is lehet használni őket.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
concret_hp #39980 üzenetére
Azért mert az USD, CHF a menekülő devizák, azokhoz képest minden gyengülni fog, ahogy ma is látszik. Ezen felül a feltörekvő országok devizái rosszabbul teljesítenek válságban mint az EUR.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #39978 üzenetére
MÁP+-nál az kiugró ablakok megmaradnak, egyéb visszaváltási jutalékot meg tuti növelni fogják, ha fogni akarják a pénzt. Márpedig előbb-utóbb pénzhiánya lesz az államnak és vissza kéne jöjjenek a magas kamatok. Hasonlóra számítok, mint az előző válságnál, mikor volt 13%-os bankbetét meg hasonlók.
Biztos nem a forint fogja legjobban tartani magát. -
Oppenheimer
nagyúr
Szerintetek, ha Magyarországon elhúzódó gazdasági visszaesés lesz, értsd alig mennek dolgozni az emberek hónapokig, és komoly költségvetési lyukat üt, akkor a MÁP+, PMÁP eladási feltételek fognak szigorodni? Gondolkodom most eladni mindet, úgysem kamatoznak sokat ebben a pár hónapban, és legalább lesz likvid tőkém.
Másik szempont, hogy várhatóan komoly forintgyengülés is lehet. Akkor már egyből euróra is váltom amim van.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
inf3rno #39973 üzenetére
Ez nem alacsony kockázatú. A kockázatot főleg arra kell itt érteni, hogy hány évig tudsz vele mínuszban lenni / mennyire ugrál az árfolyam. Hosszú távon pedig a magas kockázatért cserébe kapod a magas hozamot. De csak akkora kockázatot szabad választani, amit végigbírsz idegekkel.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
inf3rno #39970 üzenetére
"úgy értettem, hogy nem tudod úgy elbukni egyik napról a másikra, mintha egy cég csődöt jelent."
Ez oké, egy céggel benne van a pakliban a csőd és ez olyan kockázat, amit jobb elkerülni és ehhez képest egy lakás kevésbé kockázatos.
"Ezeknél mekkora hozamra lehet számítani?"
Egy 60-40-es portfólióval kb. 4%(+-1%) reálhozamra hosszútávon(20-30 év).
Akkor tudnál nagyobbat szakítani, ha ki tudnád találni előre nagy arányban, hogy melyik országok vagy melyik szektorok fognak túlteljesíteni. Ezzel viszont a másik irányba is elmozdulhatsz a világpiaci átlagtól.
És annyiból szerencsés a helyzet, hogy a kamatos kamat miatt a 4%-os reálhozam is rendkívül jó. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Oppenheimer #39972 üzenetére
Köszi! Ez alapján hosszú távú alacsony kockázatú befektetésnek egész jók.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
mgoogyi #39968 üzenetére
"A világgazdaság hosszú távon kétlem, hogy kevésbé lenne profitábilis, mint pl. a magyar ingatlanpiac." - Ja az igaz, de úgy értettem, hogy nem tudod úgy elbukni egyik napról a másikra, mintha egy cég csődöt jelent.
"Én azt szoktam javasolni, hogy egy globális etf-fel vedd meg a világgazdaságot." - Ezeknél mekkora hozamra lehet számítani? Gondolom nem lehet velük nagyot szakítani, ha ennyire biztonságosak... Nem leszólni akarom, de attól is függhet a választás, hogy ki mennyire kockázat kerülő.
-
mgoogyi
Topikgazda
A különbség abból adódik, hogy a global aggregate bond index rengeteg kötvényt tartalmaz és annak csak egy részhalmazát tudják megvenni az etf-ek. Emiatt a tracking errorjuk meg tud csúszni.
Az, hogy ezek ennyit estek, azt jelenti, hogy még a stabil kötvényekből is menekül a pénz.
Most a Yield to Maturity értéknek nagyobbnak kéne lennie ezekben, mert nőtt a hozamszint.
Így az árfolyam lejjebb esett, de nagyobb meredkséggel fog emelkedni hosszú távon az árfolyama.Aranyra azt a magyarázatot hallottam egy jóbarátomtól, hogy sok nagybefektető az arany eladásával feldezi a tőkeáttételes részvénypozícióit, ezért ott van most egy eladói nyomás.
Ha ez igaz, akkor várhatóan hamar vissza kéne majd szaladnia magasabbra. Már ha nem szakad durván tovább a részvénypiac.
Ez persze vagy így van vagy nem. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
inf3rno #39945 üzenetére
" Tegyük fel, hogy megrogyik egy cég, és bevásárolsz a mélyponton. Mi a garancia arra, hogy nem jelentenek csődöt másnap és úszik el a pénzed? Mi a garancia, hogy később talpra tud állni a cég és nem marad azonos szinten az árfolyam évekig?"
Semmi garancia nincs. Viszont olyat tőlem biztos nem olvastál, hogy vegyél egyedi részvényt.
Én azt szoktam javasolni, hogy egy globális etf-fel vedd meg a világgazdaságot. Ez csak akkor nem áll talpra, ha az egész világgazdaság megdöglik minden benne lévő céggel együtt.
Ingatlannal sem vagy sokkal előrébb.
Ha REIT-eket veszel, a részvénypiac egy szeletét veszed meg. Ha meg te magad veszed itthon a lakásokat egymás után, akkor a pénzedet felteszed a magyar ingatlanpiacra, ahol egyre öregszik el a társadalom. A világgazdaság hosszú távon kétlem, hogy kevésbé lenne profitábilis, mint pl. a magyar ingatlanpiac. -
Lex Icon
senior tag
-
Szmeby
tag
Azt gondolom nem tudod, hogy a kétezres évek eleji SARS járvány óta hepa filterrel szűrik a repülők levegőjét, de ebben a topicban megszokott, hogy mindenki nagyon tud mindent is, úgyhogy folytasd csak. Egyébként az operatív törzs is biztos örömmel fogadna téged, kell ember, aki megmondja a tutit.
Szerk.: látom már más megelőzött a hepával, na mindegy.
-
zsero
aktív tag
A mai kötvényeket ti értitek? Nem értem hogy zuhanhatott egyszerre a kötvény és az arany a részvényekkel együtt? Főleg azt nem értem, hogy két teljesen egyformának tűnő kötvény között miért lehet ilyen hatalmas különbség:
iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) (AGGH) IE00BDBRDM35 -1.43%
and
Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulation (VAGF) -3.16%
iShares: Effective Duration: 7.23, Weighted Avg Maturity: 8.92 years
Vanguard: Average duration: 7.2 years, Average maturity: 8.7 years
Részemről ez teljes kiábrándulás a kötvényekből. OK. IS04 US Treasury 20+-szal még mindig pluszban vagyok, de ez az átlag Aggregate Bond ezek szerint pont arra nem jó amire mindenki javasolja. 1 nap alatt több mint 3%-ot esni, miközben alig hoz valamit?
Most kezdek úgy lenni hogy szépen eladom az összes kötvényemet és inkább átmegyek stock + cash-re. -
Shade45
senior tag
RandomCapital+Revolut felhasználók felé:
Mielőtt utaltatok be devizát az RC számlára, kellett küldeni megerősítő e-mailt arról, hogy valóban a Ti neveteken van a Revolutos számla?
Mi volt a menete a teljes beutalási folyamatnak?Köszönöm a segítséget!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#95561216 #39955 üzenetére
Szerintem menjünk át ide a koronavírussal, mert szétoffoljuk ez az egész befektetéses topikot. [link]
A kérdésre válaszolva, én azt hiszem M1-en mondták be, hogy a többi koronavírushoz hasonlóan a nyirkos hideget szereti, aminek az ellentéte a száraz meleg ugyebár. Illetve, hogy jellemzően nem a felületekről terjed, hanem emberről emberre, és hogy általában közel kell lenni az illetőhöz, hogy elkapd, nem muszáj hozzáérni persze.
Abban igazad van, hogy ez nem túl jó forrás, de jelen állás szerint még nem nagyon vannak cikkek a témában, és nekik van közvetlen tapasztalatuk a vírussal. Amit így hirtelen találtam az ez: [link], ami szerint néhány órát megmarad levegőben, illetve a legtöbb felületen, bár bizonyos felületeken ellehet napokig. Gondolom zárt helyiségben, mert a vírusokat általában azért kinyírja az UV kint a napon. Ez alapján akár fertőzhetne így is, de a gyakorlatban azt mondják, hogy ritka. Én úgy sejtem, hogy viszonylag magas lehet az a dózis, amivel meg tud fertőzni, azért nem terjed felületekről és otthagyott aeroszolból annyira könnyen.
Nagyjából ezt támasztja alá a CDC is: [link] "It may be possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or possibly their eyes, but this is not thought to be the main way the virus spreads."
A páratartalommal kapcsolatban azt találtam, hogy az 50%-nál a MERS tovább fertőzőképes marad, mint a 30%-nál. Szóval valószínűleg a magasabb páratartalom kedvezőbb nekik, mint az alacsonyabb.
-
Kobe
veterán
válasz
inf3rno #39952 üzenetére
Oh, my sweet summer child :)
Nem szeretnem a rendszerbe vetett bizalmad megingatni, de nem art ha tudod hogy a legikozlekedeses / tomegkozlekedeses protokoll 85-90%a semmit nem er.... Max ha egyaltalan nincs utas a jaraton.
Par teny:
1, lappangasi ido 5-10 nap kozott
2, virus mar ezalatt is fertozokepes
3, egy atlagos repulo belso levegoje egy sima 1-2 oras ut alatt is megjarja az osszes utas tudejetEzekutan szamold ki, szerinted mennyire hatasos a testhomerokkel, kimondottan lazas, tuneteket produkalo utasok kiszurese, illetve mennyi az eselye hogy kiszurik azt aki 3-4 nap mulva mutat tuneteket + eselye, hogy csak az elotte ket sorral / mogotte ket sorral ulok szivtak be ugyanazt a levegot, ea a tobbi utas ket oran befogta orrat szajst fulet farkat :)
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Ixion77 #39958 üzenetére
Ez egy szép mese volt, tele fizikai hibákkal.
A nagy melegben ugyanis a páratartalom leesikCsak a relatív páratartalom esik le, az abszolút páratartalom viszont nem, mert a levegő vízpáratartalma (g/m3) nem változik attól, hogy felmelegíted.
A 100% közeli páratartalom mondjuk már szintén a vírusoknak kedvez, mert akkor meg már annyira nedves a talaj, hogy onnan is újra a levegőbe tudnak kerülni
Nem kerülhet, mert a 100% (relatív) páratartalomnak pont az a lényege, hogy az adott hőmérsékletű levegő nem tud több vizet felvenni, mert kicsapódik.
A hűvösebb levegő azért jobb, mert egyrészt az immunrendszert erősíti a hideg (lásd szauna), másrészt a meleg levegőben jobban megizzadhat a gyerek, ami után ha kimegy, gyorsabban kihűl, ill a melegebb levegőben csökken a test hőtermelése és kint ettől is gyorsabban kihűl.
-
Ixion77
addikt
válasz
#95561216 #39955 üzenetére
Egyetlen légi úton terjedő vírusnak sem kedvez a magas páratartalom. Már nem emlékszem hol olvastam pár éve a szimpla fizikai magyarázatot erre, ami a következő:
A vírusok szerkezetileg "vonzódnak" a nedvességhez. Ha hozzácsatolódnak egy levegőben egy relative nagyobb vízcsepphez, az megnövelt össztömeg miatt jobban hat rá a gravitáció. Ha viszont már leért a földre, akkor jellemzően oda is ragad, tehát nem fertőz tovább. Ezért van az, hogy nálunk, ahol él még a kommunizmusban tanult "télen is 26 fok kell az iskolában nehogy megfázzon a gyerek" mentalitás, sokkal gyakoribban az ovis vírusjárványok. A nagy melegben ugyanis a páratartalom leesik, ezért sokkal tovább maradnak a vírusok a levegőben, több esélyük van beleszállni valakinek az orrába. Felvilágosultabb országokban ezért szellőztetnek és szabályozottan párásítanak, ezzel akár 30-50%-kal is csökkentve az légúti vírusjárványok gyakoriságát a gyerekek közt.
(A 100% közeli páratartalom mondjuk már szintén a vírusoknak kedvez, mert akkor meg már annyira nedves a talaj, hogy onnan is újra a levegőbe tudnak kerülni) -
88Griff
újonc
Sziasztok, első hozzászólásként:
én is beleadtam a nagy esés előtt (idő: 2020.03.11 15:21:07) ez egy inpulzus eladás volt egy sor hirtelen jött információra adott reakcióként, inkább szerencse, mint tudás.
60/40-el kezdtem az erszkedést (meg 25% cash ezen fellül), de a részvénycsomagom fele amikor elérte a -13% bukót eladtam.
Jelenleg 30% IS04 és 20% IWDA és 50% cash-ben ücsörgök.
A jelenlegi (kerekített) realizált veszteségem: 2,2% a lebegő: 4,1%.
Nyitott vételi megbízásom van GOLD-ra (14,1) és QDVF-re (2,25).
Én 3 nagyobb pakkot fogok vásárolni IWDA-ból, 3 különböző S&P 500-as árfolyamnál. Az első megbízás 2350 ponton, a második 2000 a 3. 1750. Az, hogy mi valósul meg belőle a jövő zenéje, de ha bejön, akkor nagyon kényelmesen hátradőlök egy időre :)
-
törölt tag
válasz
aAron_ #39949 üzenetére
Én buy and hedge vagyok. Részvényeket nem bántottam, de elkezdtem tőkeáttétellel shortolni. +36% eddig, de mivel csak játékpénz, ezért összességében erős bukó. Nem mertem 100% lefedni magam, mert lehet hónapokig félretett pénzből kell megélni, és ki tudja, bezár-e esetleg a tőzsde.
-
törölt tag
válasz
inf3rno #39948 üzenetére
"A szárazat, meleget, UV fényt nem szereti."
Erre forrás? Mindenhol azt olvastam, hogy az influenza, nátha (amiket többféle koronavírus is okoz) a párás meleget nem szereti. Elvégre közeli rokona, a MERS a Közel-Keleten terjedt. Nagyjából az adatok is arra mutatnak, hogy a száraz, meleg helyeken kevésbé, de terjed, míg például Vietnam a 90%-os páratartalmával a közös Kínai határ ellenére sokkal jobban áll, mint a téli-kora tavaszi Európa, vagy a sivatagos Közel-Kelet, de Kínán belül is a szárazföld közepén terjedt, és Hong Kong, Macao megúszta, utóbbi mára vírusmentes. Ott 20+ fok, 100%-os páratartalom van. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
aAron_ #39949 üzenetére
Nem számolom az egészre mert megteszi helyettem az investing.com a részvény részre. Nekem bekavar hogy közben veszteseggel kiszálltam a gazpromból (de még időben a nagy zuhanás előtt). Így most azt mutatja, hogy -14.4%.
Végignéztem az előbb linkelt videót és rájöttem hogy ennek az alkalomnak örülni kell! A következő 2 hónapban minden állampapírt átteszek részvénybe, nem csak azt a kezdeti mennyiséget amiről korábban írtam itt. Át fogok menni 100% részvénybe, úgyse kell az a pénz sokáig. Így viszont a portfólióm nagyja nagyon jó alapáron lesz beszerezve.
Utána majd a kötvény részt újratöltöm.
-
Kobe
veterán
válasz
inf3rno #39948 üzenetére
Az, hogy egy protokoll hibas..... Az mas kerdes.
Repulo pont nem jo pelda amit irsz mert teljesen zart cirkulacios rendszer, ami epphogy rasegit a terjedesre. Pl ha utazik mogyoroerzekeny a jaraton, az elsoosztalyon sem nyithatsz ki egy zacsko mogyorot mert a turistaosztaly hatuljaban anafilaxias sokkot kaphat az allergias utas, annyira zart a szellozes, oxigen ellatas.
Erre amugy volt is mar pelda, nem egy allergias letr rosszul, halt meg hasonlo korulmenyek kozott repcsin. -
aAron_
őstag
Aki még buy and hold, ki mekkora DD-t szenvedett el?
Mai záró árakon számolva 02.19-es ATH óta -17%-ban vagyok 70%-os részvény aránnyal (ami most már inkább 64%). Igazából elégedett vagyok ezzel nagyobb indexeket és blue chipeket nézegetve.
-
inf3rno
nagyúr
Ha így vesszük, akkor a két hozzászólásod ellentmond. Felületről biztosan kevésbé terjed nyáron. A szárazat, meleget, UV fényt nem szereti. Gondolom oka van annak, hogy repülőnél csak a 2 sorral előtte meg mögötte lévőket vizsgálják. Nem hiszem, hogy ez a jellemző, hogy egy ember megfertőz minden utast a repülőn. Kivételek mindig vannak...
-
Oppenheimer
nagyúr
Keep investing boys!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
mgoogyi #39864 üzenetére
Nem tudom, nekem úgy tűnik sokaknak elég absztrakt fogalmaik vannak ezekről az árfolyamokról. Tegyük fel, hogy megrogyik egy cég, és bevásárolsz a mélyponton. Mi a garancia arra, hogy nem jelentenek csődöt másnap és úszik el a pénzed? Mi a garancia, hogy később talpra tud állni a cég és nem marad azonos szinten az árfolyam évekig? Más befektetési formáknál, pl ingatlannál azért kisebb a rizikó ilyen szempontból. Szerintem.
-
Kobe
veterán
válasz
inf3rno #39935 üzenetére
Ez sem igaz, sajnos.
A kinai betegnel, akinel a rezsim a bekamerazott buszon teljesen visszakovette kikkel erintkezett, kimutattak, hogy erintes nelkul is 4meteres hatotavon tul is kepes fertozni, es joval hosszabb ideig marad eletkepes a feluleteken, mint a szokasos flu.
A busz vegeben ulo utastol olyan is elkapta, aki a busz elso reszeben utazott, abszolut no kontakt, illetve olyan is aki a beteg leszallasat kovetoen csak 30-40 perccel kesobb szallt fel ugyanarra a jaratra. -
Oppenheimer
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
"van 16 beteg az egesz orszagban12
-Az megvan, hogy Olaszországban 4hete kb "16 beteg volt az egesz orszagban"?
-És mégegy anomális. Törökországban (ami pl határos a gócpont Iránnal) 0 fertőzött van. Ha nincs szűrés nincs fertőzött. És hol volt 1hónapja 0 fertőzés? Iránban. Persze amikor Iránt elhagyták kiderült hogy fertőzöttek...
Részemről ez egy rohadt nagy x. Magam részéről idióta a kormányunk, hogy legalább a HOban dolgozni tudókat és rengeteg van ilyen nem küldeti kötelezően haza.
@Ixion77 Picit meglep, 2*500 milliárd$ + hetente 2*500 milliárd$ az nem semmi pénz ami a piacra ömlik. Szerintem a piac azt árazza, hogy fogalmunk sincs lesz e járvány USben, továbbterjed e EUban. Az dönt. Eladó elméletedről meg kérlek nézf meg 2008-2009et....
szerk: Jó 1 hónapos hír... [link] Hát nem tudom mennyire volt eltúlzott így most, hogy csak ma +2000 fertőzött Olaszban és +198 halott.
-
Ixion77
addikt
-
Nerd
aktív tag
válasz
Oppenheimer #39930 üzenetére
hagyjuk mar ezt a panik keltest, van 16 beteg az egesz orszagban, nagyon durvan meg kellene ugrani ennek a szamnak a kov 1-2 napban ehhez, bar magyarok vagyunk mi mindig mindent tul tolunk...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dare2Live #39936 üzenetére
mégpár észrevétel:
-Elkezdett minden $ba menni. Ilyen minden $bát utoljára 2008ban láttam. A $ likvidátsok eközben kiapadtak? Detto 2008.
-TA semennyire nem működik. Örült túladott minden és nincs megállás, felpattanás. EKB bejelentésre sem. Kérdés a FED mit lép... de a nagy kérdés, hogy sikerül e megfékezni a járványt. Ha terjed Olaszban Olasz GDP 4-6%ot visszaesik annak nagyon csúnya következményei lehetnek.szerk: Lépett is a FED. [link] Ez azért brutális likviditás ha erre nem lesz felpattanás nem tudom mi kéne.
De a likvitás nem állítja meg a járványt és a gazdasági visszaesést. -
Dare2Live
félisten
válasz
Golyobis #39927 üzenetére
Nem volt sok azt 200napos környékén eladtam. Tökere 2%rv maradt mert 30%+al beverték és nem adtam el... Azóta 40%+...
Nagyon nem tudom mi lesz. EKB lépett sok hatása nem volt, FED is fog kérdés a mérték. A piacok most brutál túladottak 1-3napos felpattanás bármikor lehet.
A kérdés hetes távban tényleg az, hogy a vírus hogy terjed. Ha USben terjed, EUban tovább eszkalálódik a helyzet sok jót nem várok.... -
inf3rno
nagyúr
Iránban most olyan 10-20°C között ingadozik a hőmérséklet, a szaudi már tényleg nyárias 20-30°C-al. Igazad lehet, hogy nem gátolja meg a terjedését, de azért valamennyi visszaesés várható. Az eddigiek alapján közel kell lennie valakinek ahhoz, hogy megfertőzzön, nem tárgyakról terjed első sorban, szóval a hőmérséklet valószínűleg nem játszik akkora szerepet, mint gondoltam. Ezért nem is értem, hogy miért égnek annyira fertőtlenítő lázban az emberek, amikor tipikusan nem ez a terjedési módja, hanem hogy rádköhög valaki vagy rádkeni a taknyát amikor kezet fogsz vele.
-
Ixion77
addikt
Minél inkább benne vagyunk egy irányban, általában annál többen meg tudják magyarázni hogy miért logikus épp pont az az irány... Aztán mikor már végre szinte mindenki egyetért és megtette tétjeit, akkor jön a forduló
Kétségkívül van honnan esni. Kétségkívül van miért (nem annyira a vírus hatására gondolok, mint arra hozott intézkedések következményeire). De korábban is volt.
Talán esik még 50%-ot, talán holnap fordul. Mindkettő logikusnak fog tűnni utólag...u.i.: Aki az előző hozzászólásomkor vett, azóta 5% pluszban van
-
agabe
addikt
Huh...en egyaltalan nem vagyok jartas reszvenyekkel , tozsdekkel kapcsolatban, de azert tudom, hogy barmikor barmi valtozhat felfele es lefele is viszont most nagyon nem meglepo (meg ha nem is lehetett megjosolni konkretan) a folyamatos zuhanas.
Alapbol a 11eve tarto emelkedes miatt mar egy ideje levegoben volt minimum a korrekcio.
Bejott a virus ami lassitja a vilaggazdasagot.
Olajtermelok egymas torkat reszeltek el, es meg nem latni mikor kartelleznek megint.
Europa gazdasagi kilatasai borusak.
Amerikaban meg nem tudni mennyire toltak el az egeszsegugyi megelozest, de van ra esely, hogy ott is beindul a megbetegedesek nagyobb merteku emelkedese.
Kina kezd kilabalni, de meg ott is hetek (akar honapok) vannak hatra karentenbol, es kozben csak nagyon lassan utana pedig siman lassan fog a gazdasag visszaporogni.
Miert ne esnenek a tozsdek ?
Ha valoszinuseget kellene mondani, akkor ha minden valtozatlan maradna meg ugy is 70-80%- valoszinusegure gondolnam a tovabbi esest.
Ha romlik a helyzet akarmelyik teruleten (persze Dow szempontjabol ha Amerikaban romlik az a leggazabb) es emaitt a gazdasagi kilatasok is akkor meg ujabb brutalis napok / hetek jonnek.
Akinek van batorsaga es shortol akar csak egy 5-szoros attettel az szerintem meg egy darabig sokkal magyobb esellyel jar jol minthogy bukjon.
Megjegyzem, nekem nincs batorsagom -
Stanlee
őstag
válasz
atee_13 #39924 üzenetére
Korabban irtam, hogy akartam venni OXY-t. Forumtars posztja utan meg olavstam sokat a OXY-rol es nem vettem. Koszonom a jotanacsot, most a zseton egy reszet elvesztettem volna, ill. talan tegnap jelentettek be, hogy drasztikusan csokkentik az osztalekot valami ertelmezhetetlen szintre. Szoval az OXY az most mar nem begyere.
Amit viszont vettem es meg nem bantam meg: RDS A ill. Enterprise products.
Jelen pillanatban az elmult kozel 5 ev megtakaritasaibol 8 ezer euro minuszban vagyok. Furcsa, de nem igazan erdekel.
Ha felezodik is a portfoliom erteke, az se fog izgatni. Az, amit ide tolok be penzt, arra nincs holnap szuksegem. Mindent a nyugdijas evemre veszek, meg hatra van 30 ev, addig meg masik 3 valsagot at kell veszelni.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Ixion77 #39929 üzenetére
"Akkora a pánik hogy a tőzsde gyakorlatilag teljes összeomlást, új világrendet áraz."
Ezt korai kijelenteni, ahhoz minimum felezodnie, vagy 30%-ra kene esnie a Downak, nem? Ettol meg messze vagyunk.
Mas: tobb forrasbol hallottam pletykat hogy vasarnapig Budapestet es Debrecent lezarjak. Kivi leszek teljesul-e.
-
Ixion77
addikt
Ha a mostani helyzet marad nap végéig, akkor Dow-ban új valaha volt legnagyobb pontérték esést avatunk (és a top három 2020/03-ban lesz), százalékban pedig 5. legnagyobbat. Ez már nem is 2008 szintű, hanem 1929-es szintű napi esés. Akkora a pánik hogy a tőzsde gyakorlatilag teljes összeomlást, új világrendet áraz. Mindenki eldöntheti, hogy ezt reálisnak tartja-e...
-
-
Lex Icon
senior tag
válasz
Beerwolf #39923 üzenetére
Én ezt úgy szoktam magamnak megideologizálni, hogy nem az árfolyam számít vételkor (gyűjtési időszakban), hanem a megvett részvény/ETF darabszáma. Pont azért, mert mikor a végén kiveszed ott az árfolyam egy adott érték lesz amit a darabszámmal szorzol be és lényegtelen, hogy menet közben mennyiért vetted.
A mostani árfolyam csak akkor érdekes, ha eladni akarsz. Egyébként a részvényeid/ETF-eid darabszáma nem változik meg akkor se, ha a tőzsde 50%-ot zuhan.
A mostani árfolyamon nekem is mínuszos a múlt havi csúcshoz képest a befektetésem, de az ETF-eim darabszáma majdnem 19%-kal több. -
atee_13
őstag
Akik osztalékfizetős részvényekben utaznak náluk mi a helyzet?
Gondolok olyanokra akik olajosban utaztak. Elgondolkoztam pl OXY vételen, de mondjuk azért kevésbé bíztam benne, hogy nem vágnak osztalékot. És tegnap vágtak is
-
Beerwolf
senior tag
válasz
Dare2Live #39901 üzenetére
Jelen. Ezt csak úgy lehet csinálni, ha nem foglalkozol vele, hogy ma mennyit vesztettél, megszokásként a rendszeres megtakarítást bele kell tenni és kész. Egyébként meg, ha esett előtte akkor azért jó, mert olcsón veszel, ha meg nem akkor azért mert amit eddig betettél az termelte a pénzt.
-
Lex Icon
senior tag
Úgy néz ki, a tavalyi erős bikapiacot kiradírozták. Mintha a '18 végi gödörből indulnánk.
-
bigdady
nagyúr
Hali
Ez a random capital milyen brókercég? Látom sokan azt használjátok. Olcsó a díjazása? Nyereségesek? -
zharkanyi
tag
Buy&Hold részemről is megvan. Miután portfólióm több, mint 6 éve építgetem, így még az átlagot tekintve a mostani esések után is pluszban vagyok, de már csak alig.
Amúgy reálhozammal számolok és így vagyok még pluszban, még úgy is, hogy az állampapírokon elért reálhozamom mindeközben negatív.
Beszéljünk erről 20 év múlva is.
-
ice9
tag
sziasztok. nincs olyan kiszamolós jellegű kalkulátor ami figyelembe veszi a 3 éves PMÁP opciót is?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
akela91 #39907 üzenetére
Igen. Minden befektetendő összeg legalább 500k lesz.
Illetve figyelek arra, hogy a rebalancenak megfelelő irányba haladjanak az arányok.
Ha nem tudnám most így relatíve költséghatékonyan darabolni az idei összeget, akkor csak egy egyszeri rebalancet tolnák és idénre le lenne tudva a dolog.
Most annyiból "szerencsés" a helyzet, hogy a részvényoldalam beszakadt, így tudok úgy rebalancolni, hogy csak abba tolok pénzt. -
Ixion77
addikt
válasz
akela91 #39907 üzenetére
Kizárólag lejtmenetben tolok be pénzt. Azután pedig buy & hold amíg szükség nem lesz egyszer rá.
(#39901) Dare2Live: Persze. Nem spekulánsok vagyunk, hanem befektetők. Mondjuk amit a Supra most művelt mint abszolút alap, az fáj kissé, de amit a tőzsdék csinálnak az nem. Azok egyelőre csak a korábban felgyűlt nyereséget csökkentik...
-
Dare2Live
félisten
válasz
mgoogyi #39904 üzenetére
akkor HOLDolsz most is mindent ahogy mondtad? Nem értek veled egyet de vhol elismerésem.
"Ja, az lottó. De az semennyire nem buy&hold."
Ezt akela91nek írtam, nem gondoltam volna ennek köze lenne buy&holdhoz.Én most kvázi full KPban ülök. 0 shortom van sajnos... most meg nem indítok... kérdés az, hogy beüt e a válság USbe masszívan. Ha igen akkor az első komolyabb jelre igen.
-
akela91
addikt
válasz
mgoogyi #39904 üzenetére
Érdekelne, hogy amikor nem tervezett vételt csináltok, akkor is törődtök-e a költségekkel olyan szinten, hogy ha már fee-t kell fizetni, ki legyen optimalizálva? RC esetén EUR alapú ETF-nél ez 800k+ HUF körül van(min. 6.5Eur ugye). Vagy az ilyen lehetőségeknél ti akár kisebb összegeket is kis részletekben a lejtmenetben betoltok?
Alapvetően én sem izgulok, hogy bevásároltam 2 napja, évekig nem akarok hozzányúlni, sőt rendszeresen akarok vásárolni(negyed évente kb.)
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Dare2Live #39903 üzenetére
Persze, én buy&hold-olok. Szerintem tök jó teszt arra, hogy a kockázattűrésünk mit kezd a helyzettel.
Április elején lesz befektethető pénzem, azt majd felosztom 3-4-5 darabra és időnként vásárolgatok. Ennyi.
"de azt megtippelni, hogy "tegnap, ma, holnap" fordul sztem lotto..."
Ja, az lottó. De az semennyire nem buy&hold. -
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
BUY&HOLDos csapat még megvan?
Új hozzászólás Aktív témák
- MacSzerez.com - 2019 iMac 21.5" 4K / i7 3.2GHz / 512GB SSD / 16GB RAM / Radeon Pro 560X 4GB
- IPhone 15 Pro max 256GB gyári független akku 97% Apple jótállás
- Realme 12 Pro 5G 256GB Submarine Blue, Karcmentes, Gyönyörű Állapotú, Kék, Garanciális
- MacSzerez.com - 2020 MacBook Pro 13" Retina M1 / 8GB RAM / 256GB SSD / Ezüst / Garancia / Magyar
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest