Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FEJhallgatók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Sub-S
senior tag
-
aujjobba
addikt
válasz
HussarF #41392 üzenetére
Nem is csodalom, en megmondom oszinten nem is nagyon ertettem a riportot amit ezelott az ottani fonokkel csinaltak.
Olyan ocska semmirevalo intezkedesek voltak akkor meg, hogy peldaul a vendeglatohelyen csak asztalnal szolgalhatnak ki, hogy a pultnal ne alakuljon ki zsufoltsag.
Mintha ez megakadalyozna a terjedest. -
zakoshun
csendes tag
https://www.reuters.com/article/us-oil-opec/opecs-daily-basket-oil-price-slumps-to-below-17-a-barrel-idUSKBN21K1FG
-
julius666
addikt
válasz
Dare2Live #41373 üzenetére
Amit írtam, azok a sztori gazdasági kivetülései.
A tőzsde hosszútávon erősen korrelál a valós gazdasági folyamatokkal, de rövidtávon nagyon is eltérhet tőle. A shortolásnál pedig az időzítés, pozíció méretezés nagyon fontos, sokkal fontosabb mint a longnál, nem tudod "kiülni" egy rossz döntés hatását. Ha az irányokat, időzítést eltalálod is simán megrángatja pár nagybüfi úgy az árfolyamot, hogy kirúgja a hozzám hasonló kis balekok stoplossait. Marha nagy lutri még akkor is, ha értesz hozzá, hát még akkor, ha nem annyira, mint pl. én (se). De legalább drága mulatság is.
Szóval hiába volt sejthető az irány, de shorttal én se játszottam meg, mivel a valóság sajnos nem ilyen egyszerű.
Kiugrani viszont kiugrottam minden olyan eszközből, amit egy válság negatívan érinthet, egyedül némi ezüsttel ülök jelenleg mínuszban (na meg a szar forint miatt magyar állampapírokkal...)Komolyabb tőkeáttéttel (értelmes méretben, amin valóban gazdagodni lehetne) meg bármilyen poziba ülni életveszély, főleg ilyen volatilis időkben.
-
Ixion77
addikt
válasz
Dare2Live #41324 üzenetére
Nem csak szerinted van gond az MNB unortodoxiájával.
-
agabe
addikt
Trump belengette, hogy hamarosan megoldódik az olajár kérdés, és meghívta az Orosz és Szaudi vezetőket a fehérházba.
Félek ez megint olyan szokásos Trump duma. Az olaj futures kicsit erősödött, de a végén ha nem lesz az egészből semmi (ahogy Trumpnál lenni szokott) akkor vasárnapi bejelentés után (Szaudi májusi ár) szakadékba hullhat az árfolyam. -
Lex Icon
senior tag
válasz
kovisoft #41385 üzenetére
Két lényeges rész: "újabb nyereség után" és "amennyiben ezen tevékenysége nem üzletszerű."
Tehát a példában a kivételkor a 300 Ft/€-ig meg kell fizetni az adót akkor is, ha később váltod vissza.
A mentesség olyan esetekre vonatkozik, mint pl. ha nyaralásból megmarad valuta/deviza, akkor annak visszaváltása után nem kell adót számolni/fizetni, mivel a váltás nem jövedelem elérés céljából történt, tehát nem üzletszerű, ellenben a tőzsdei befektetésekkel.
Fentiek nem minősülnek sem szakmai, sem hivatalos információnak, így mindenki azt csinál, amit akar. -
kovisoft
őstag
válasz
Lex Icon #41380 üzenetére
Nem Forexről volt szó. KBC összefoglaló:
"Azonban ha a fenti példában említett BMW részvény tranzakciót végrehajtom, de az eladásból befolyt eurót nem váltom vissza forintra azonnal, hanem csak később, amikor a forint például 400-ig gyengült tovább az euróval szemben, akkor ezen újabb nyereség után már nem kell adót fizetnie az adózónak, amennyiben ezen tevékenysége nem üzletszerű." -
zsero
aktív tag
OK, és ha most csak egy részét venném ki, akkor is az számít hogy a feltörés pillanatában pontosan mennyi volt a számlán, Forintra átszámolva?
Ugyanígy hogy számolod a gyűjtőévet, amikor több részletben is tettél be pénzt? -
bociusz
aktív tag
Igen, ezeket vezetni kell és elvileg adóhatósági ellenőrzés során fel is kell tudni mutatni a nyilvántartásod.
A bukós tranzakciókat is kell vezetni, mert az árfolyamnyereségből származó jövedelem szembeállítható a veszteségekkel, azaz ha veszteséget realizálsz, az csökkenti az adóalapot. Érdemes ezzel élni.
TBSZ esetén viszont elég a bemenet és kimenet közti különbséget alapul venni, ahogy Lex Icon is írja. -
Lex Icon
senior tag
TBSZ feltörés: amit beraktál (Ft-ra átszámolva a berakás napján érvényes MNB árfolyamon) és amit a feltöréskor visszakapsz (Ft-ra átszámolva) különbözete számít adóalapnak. A közbenső manőverek lényegtelenek.
Tehát €-ban hiába vagy veszteséges, ha Ft-ra átszámolva nyereséged van, akkor az után adóznod kell, hiszen jövedelmed keletkezett Ft-ban. -
zsero
aktív tag
válasz
bociusz #41374 üzenetére
De aki heti szintem többször vett és adott el részvényeket, az mindent egyenként számoljon ki? Mi történik az ott tárolt készpénzzel? Pl. ráutaltam 1000 EUR-t, valamikor átváltottam USD-re, valamikor visszaváltom EUR-ra majd kiveszem és ez most ugye Forintban többet ér mint amikor rátettem. Ezt le kéne adózni?
-
bociusz
aktív tag
Az értékpapír vételének és eladásának értéknapján érvényes MNB középárfolyamot kell alapul venni, akkor is, ha más napon és más áron váltottál devizát.
-
Dare2Live
félisten
válasz
julius666 #41369 üzenetére
Egyetértek és én utólag mindig mindent láttam/tudtam már akkor...
csak azt a fránya shortot nem raktam be.
Igazából kb a mozgóátlag szabályom mentett meg a bukó nagyjától. 2008ban kb detto uezt csináltam.
Most is minden látható nem? Hát tessék akkor pl 5* tökeáttétel beülni longba vagy shortba és gazdag leszel.
"Ha ezt a vírust sikerül kipucolni teljesen nyárra" Nyárra én ezt nem tudom elképzelni. De a baj nem ez, hanem, hogy ha nincs tömeges szűrés ha kell, lokális karantén amint kell vissza fog jönni. Inflenzánál virulensebb, sokkal tovább lappang (észrevétlenül fertőz). És remélhetőleg nem fog úgy mutálódni mint az inflenza, hogy akár minden évben elkaphatod...
A lakossági fogyasztást meg nem lesz könnyű felpörgetni főleg. Főleg pl MOon ahol láthatóan minden a vállalatokról szól a lakosság meg eddig kb le van szarva.
@attiati: politikát sztem itt ne. Főleg ha ennyire nem kapcsolódik gazdasághoz. Amúgy sztem túlgondolod a populizmust a kormánypárt hibátlanul tolja, média teljesen le van uralva fékek egyensúlyok nincsenek végtelenül gátlástalanok... imo kb a legeslegjobb amit ellenzék össze tudhat hozni az, hogy nem lesz 2/3uk. Ez a max. És evvel nem változik semmi.
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, ha Random Capitalra EUR-ban utaltam és EUR-ban veszek ki TBSZ feltöréssel, akkor mi számít személyi jövedelem adónak? Úgy értem hogy a megtakarításaimnak idén január 1-től EUR-ban biztos nem nőtt most az értéke, de Forintra átszámolva viszont igen. Ilyenkor feltörhetném mindenféle adózás nélkül a TBSZ-t, miután veszteséges volt EUR-ban? Vagy számít hogy közben a Forint mit csinált?
-
attiati
veterán
Belföldről nem kell félniük szerintem.
Az emberek a zsebükkel szavaznak majd, ha elfogy a pénz. És nem érdekli őket az elvi politizálás (brüsszel, migri, soros).De:
Egyrészt jelenleg nincs kormányzóképes alternatíva úgy mindent egybevetve:
amelyik csoportosulásról emberek tömegei elhiszik, hogy tud vezetni + akit elfogad az usa, orosz, német hármas. Két év alatt kellene felépíteni egy ilyen erőt.Másrészt bebiztosítják magukat arra az esetre, ha a nép lázongana. Lásd tanároknak és orvosoknak kuss volt a neve a háborgás ellenére is (pedig az választókat ezeken a területeken lehetne meggyőzni). Ellenben a rendőröknek a semmiből leesett egy havi illetmény év végén. Van egy fontossági sorrend.
A reális fenyegetés szerintem párton belülről és külföldről jön a fideszre nézve.
Érdekes lesz majd látni, hogy kihez dörgölőzünk, ha lemegy a koronavírus. Oroszok elég fix pontnak tűnnek.A források és a gazdasági növekedés elapadása után miből finanszírozzák majd a felépített bólogató pártrendszert. Nagyon sok ember hallgatását kell megvenni, hogy az elveivel ellentétesen cselekedjenek. És ez rengeteg pénz.
+ oroszok irányába is áramolni kell a pénznek. De erre nehéz időkben is jut majd mindig. 1000 mrd forintos csomagokból pláne jut. A fidesz készült már egy ideje a nehezebb időkre (de nem ilyenre). Kommunikálták is, úgyhogy valószínűleg párton belül is készültek rá. -
julius666
addikt
válasz
Dare2Live #41367 üzenetére
Őszintén szólva furcsállom, hogy sokakat ilyen derült égből a villámcsapásként ér most ez a sztori. Januárban már lehetett tudni, hogy a kínai beszállítókkal rendelkező cégek nagy többsége első negyedévre-félévre szopóágra kerül. Amikor olyan brutálisan megjelent az olaszoknál ez a cucc, pedig hogy ez tényleg világjárvány lesz. Turizmus, szolgáltatás is legalább első félévre kuka, élelmiszereken, alap fogyasztási cikkeken kívül kereslet eltűnik. Ha nem dolgozik, nem fogyaszt az emberek nagy része, akkor a gazdaság leáll. Ha a cégeknek hirtelen eltűnik hónapokra a bevétele, ott (legalább) embereket kell elküldeni, projekteket leállítani. Ha emberek kerülnek utcára, kereslet tovább esik és ördögi kör indul.
Szomorú, de ebben semmi meglepő nincs. Pofánverte volna ez 50 éve is a világgazdaságot (mint ahogy 100 éve verte is), csak akkor kevésbé magasról kellett volna esni.
A hullámvasút egyébként még majd csak most kezdődik, pl. most fognak kijönni az első negyedéves, a vírus által még csak részben érintett gazdasági adatok. Az igazi szívás meg majd májusban fog kezdődni, amikor leesik sokaknak, hogy a karantén hatékony a terjedés megállításában, csak éppen feloldani nehéz lesz. A cégeknek közben folyamatosan fogy a mozgástere, a bankrendszer falai elkezdenek repedezni...
Ha ezt a vírust sikerül kipucolni teljesen nyárra, akkor év végére rengeteg (további) állami pénz gazdaságra locsolásával lehet újraindul a gazdaság. Ha nem, mert folyton újabb fertőzési hullámok indulnak, vagy akár csak ősszel újabb kör jön, akkor nem nagyon látom a gyors kilábalást.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dare2Live #41367 üzenetére
“Global inventories will be chock full by mid-May. Itt jó lenne tudni, hogy ez alatt mit ért. A tankerek is teli lesznek vagy csak minden start tározó. Az utobbi nekem nem adja ki magát ilyen 25mbs túltermelés mellett azoknak sokkal elöbb teli kéne lenniük.
és mégvmi: “The market is oversupplied in April to the tune of 25 million barrels per day. There’s nowhere to hide from this tsunami of oversupply.”
Az szép... ha az US shale 100%ban beborulna ami kb kizárt akkor csak 16mb/nap fölösleges olaj marad a piacon.... -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #41346 üzenetére
Nem mozgok forex vonalon már rég óta így ott semmit nem kereskedek le.
rvvonalon mozgok és eleddig egész jól működtek az elképzeléseim. Amikben a "híreknek" is helyük van ha tetszik azok alapján is kereskedek. Le is írtam ide pár sarokpontomat, meddig fixen short, mi az a legkorábbi pont ahonnan ez változhat mikor léptem ki. Egy jó fél éve pont "megkaptam" a magamét az 50/200napos startégiám miatt, mert buy&hold, mért gondolom olajról amit...
Nem írtam a leírt mozgatja vagy nem mozgatja a piacot. Nem tudjuk mért most szakadt el a cérna, lehet ez, lehet más. Magát a hozzáálásra reagáltam. Nem törökországban nem államosították az autógyárakat. Azt meg linkeltem mi fordította meg a forintot. Forint sortosok mindenesetre ma (is) keményet kaszáltak."US weekly crude oil inventories +13.833M vs +3.3M expected"
Arról találtál vmit mikor telnek meg a strat készletek ha uez az ütem marad? 20$ kemény ellenállásnak tűnik ha megtelnek lehet az lesz a pofon ami lejjebb löki. Hiába veszik meg ha nem tudják hova rakni...
@julius666: Szerintem a döbbenet az a sebesség. Most 2hét alatt történik meg ami 2008ban fél év volt. Autóiparban megrendelések húss 80% eltünt. 1hét múlva kölcsönzött munkaerők elküldve. Ukránok elküldve, próbaidősök elküldve. És ezek csúnya számok.
-
Sisco2
tag
válasz
szabi__memo #41363 üzenetére
-
Sisco2
tag
válasz
noiq_nolife #41361 üzenetére
Nem jött be a forint short realizálják az árfolyam nyereséget 362 -ön és megy vissza mindenki MÁP Pluszba
-
namenlos
tag
válasz
noiq_nolife #41359 üzenetére
kora délután még ment, most be se enged mert osszeomlik (ios)
-
noiq_nolife
csendes tag
A MobilKincstar másnál is használhatatlan sebességű?
-
US weekly crude oil inventories +13.833M vs +3.3M expected
Talált, mellé
Az ármozgás ennek ellenére eléggé semmi. Vihar előtti csendet érzek -
julius666
addikt
válasz
HussarF #41307 üzenetére
>Mennyire boldog lesz az aki nyárra összehozza a 4% hozamot, miközben a pénze 10-15%-al kevesebbet ér?
>Tehát, ha most 3/4 annyi pénzből tankolod tele a kocsid, mint másfél hónapja, akkor úgy érzed, hogy 10-15%-al kevesebbet ér a pénzed?Ja, mivel pár országgal arrébb még 10-15%-al olcsóbb lenne a pár hónappal ezelőttihez képest a tankolás.
De legkésőbb amint kimennek a jelenlegi készletek, az élelmiszeren kívül minden kb. ennyivel drágulni is fog majd. Akkor majd az emberek a bőrükön érzik az árfolyamot, főleg akik most lapátra lettek téve a turizmusból, szolgáltatóiparból.
-
julius666
addikt
válasz
HussarF #41334 üzenetére
+1
A piacok magasról letojják, hogy egy országban mi a politikai berendezkedés, mindaddig, amíg várhatóan piacbarát marad a vezetés, pénzügyileg meg nagyjából rendben az ország.
Ha nem így lenne, akkor baromira nem lett volna lehetősége az MNB-nek világszinten is ilyen lazának számító monetáris politikát folytatni, rég beszakadt volna a forint, nem a csúszó leértékelés ment volna éveken át. Mivel effektíve 10 éve félautokrácia van nálunk, a kormány azt csinál amit akar, várhatólag ezen a téren semmi változás nem lesz. Ez az egész mostani hacacáré csak a szokásos semmitmondó politikai szarkeverés, ami legalább 30 éve folyamatosan folyik nálunk a médiából.
Nagyon egyszerű oka van a forintgyengülésnek: az MNB eddigi monetáris politikája a válság hatására túlságosan elvált a "fundamentumoktól". Ez a válság is Mo.-t érinti majd várhatóan az egyik legjobban EU-n belül a nagy export kitettség, turizmus miatt, még jobban, mint 2008-ban. Rettentően földhöz lesz verve a magyar gazdaság, amit nyilván megint megszorító intézkedések, az eddiginél is kreatívabb monetáris, pénzügyi eszközök bevetése fog majd kísérni. Ez piaci szempontból is már nagy kockázatot jelent, ehhez képest betegesen alacsony nálunk az alapkamat.
-
Mercutio_
félisten
válasz
szabi__memo #41351 üzenetére
Biztos valamit még kifelejtettek belőle
-
Detached
csendes tag
Udv Urak
Tegnap vásárolt PMÁP 2023/K állampapir mennyi idö utan válik a portfolióban láthatóvá?
Vétel teljesült, tranzakció lezárt.
Köszönöm -
válasz
szabi__memo #41348 üzenetére
Kormányellenes arcoknak:
Visszavonja a kormány a polgármesterek jogosítványainak korlátozásáról szóló törvénytSzerintem emiatt állt meg a forintgyengülés, hisz látják, hogy Vitya nem is olyan rossz arc. Méghogy az MNB...
-
Kobe
veterán
válasz
#95561216 #41347 üzenetére
Nyilvan skalazhato, szamithato mertekig kell a KSH-nak a kozvetett / kozvetlen hatasokat tudnia kimutatni.
De mivel inflaciot ugyis utolagosan, tenyadatok alapjan publikalnak, nem sok akadalya lenne egy teny adatokbol szamitott dinamikus fogyasztoi kosarnak, ami periodikus alapon valtozik. Ugyis egy nagyon idealizalt atlagot szamitanak, megcsak nem is mediant, igy tenyleges ertekesitesi adatok es haztartasok szama alapjan dinamikusan atlagolhatnanak, ha annyira akarnanak.
Nyilvan ez szembemegy az EUs modszertanoknak is, de ilyen modszerrel ki lehetne szurni olyan hatasokat is mint pl a nyaron magasabb uzemanyagarat nem ellensulyozo szolgaltatas (ha pl a juliusi nyaralasra a repjegyet mar februarban megvetted)Ugyanez igaz a karantenra / korlatozasra, OK, hogy a hentes beszallitoja 20 forinttal olcsobban tankolt csak kozben a keresleti oldalt meglovagolva 2800er adtak az amugy 1400 forintos csirkemellet pl, illetve egy csomo termekbol helyettesito / tobbszor dragabb valtozat megvasarlasara kenyszerultel, amellett h nem autoztal.
Az altalanos fogyasztasi kosar ebbol a szempontbol a mostani honapokra nem is huzhato ra -
szabi__memo
nagyúr
Olajspekuláns arcoknak:
9,4 ezer milliárd forintos megszorítócsomag jön a nagy olajcégeknél -
válasz
Dare2Live #41341 üzenetére
Oké, akkor kereskedd le ezeket a híreket és szólj majd mi lett az eredménye.
De ha nem akarsz drágán fizetni a tudásért, akkor inkább ne tedd és hidd el, nem ezek mozgatják a piacot.
Ahogy a cikkben is - amiből idézgetsz forrásmegjelelölés nélkül - le van írva, az összes jegybank elkezdte a jawboning-ot a devizája mellett, a cseh pl. kimondottan erős mondásokat tett. Az MNB meg továbbra sem fogta a forint kezét. Nincs itt semmi hókuszpókusz, csak monetáris politika. -
Dare2Live
félisten
válasz
Oppenheimer #41342 üzenetére
Ehez képest 15:00kor beszáltak a buliba a forint védelmébe szigorítottak. 2020. április 01. 15:00
Lépett az MNB! Lezárult egy korszak, mától nem a magyar a világ leglazább jegybankjaimo sok választásuk nem volt az utolsó utáni percig kivártak. És most is minimált léptek. Már nem a világ leglazább jegybankja, de a leglazábbak közt van továbbra is.
Stanlee: Sztem fogy kosár végletesen arra van huzva MOon hogy a lehető legkisebb inflát mutassa. Imádom amikor a tartós fogyi cikkeket cserélgetik.
@buherton: MIndbe? Komolyan? Arról nem tehetek hogy tökéletes pldaja manyup a megvédjük a megtakarításod valójában = az ellopjuk a megtakarításaidra. A jövőben is sztem ez lesz az egyik pldam erre annyira jól mutatja a kormányzati kommunikáció velejét, céljait.
-
Stanlee
őstag
Jarmu, uzemanyag 8-10%-kal szerepel a kosarban. Mondjuk most mennyit esett, 20%-ot a benzin? Elelmiszer 2x akkora aranyban van a inflacios kosarban, de a szolgaltatasok is nagyobb aranyban vannak benne. Ha a kajanak csak egy resze atveszi az arfolyamvaltozast, az uzemanyag nem fog sokat tompitani.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #41334 üzenetére
Tippelt forumtárs, hogy mi lehet a mai forint beszakadás oka. Erre jössz a 444el... Volt az bárhol hszében?
Jelenleg ahogy írtam nekem sincs tippem. Ha tetszik ennél jobb tippem. Semmi mást se találok ami miatt a brutál pénzeket mozgatóknak pl bef alapoknak így kéne reagálniuk. De mostanra tény, hogy így reagáltak."Majd ha OV nyom egy einstand-ot a német autóipari gyárakra, na akkor majd lehet török diktatúráról beszélni..."
Mit is írtál? Kabaré ami itt megy? Az. Szted törökök nyomtak einstandot az akármilyen autóipari gyárakra? Csinálod itt a kabarét...
Nem mellesleg az US szenátorok nem diktatúrát írtak hanem autokráciát. És hát nagyon nehéz azt mondani hétfő óta, hogy MO nem autokrácia a rezsimünk pedig egy autoriter rezsim."a mai napon kicsit jobban látszik a gyengülés a többihez képest"
Biztos forexeztél te akármikor is? Ha igen nem mondanád a mai mozgásokat kicsinek. Tudod mi a kicsi? A pip, 10pip... Egy 100+ az már komoly mozgás. A mai meg kb beszakadás más régiós devizákhoz képest. A mai nap nem mindenhonnan menekülnek. Csak tőlünk.
"Az utóbbi hetekben azzal nyugtattuk magunkat, hogy a forint újabb és újabb történelmi mélypontja csak a nemzetközi hangulat eredménye, a régiós devizákkal párhuzamosan gyengül a magyar fizetőeszköz. Néhány napja azonban valami megint megváltozott, az utóbbi egy hétben a forint 3,5%-kal gyengült, miközben a lengyel zloty 0,1 százalékot veszített, a cseh korona pedig egy kicsit még erősödni is tudott."
-
Stanlee
őstag
válasz
HussarF #41330 üzenetére
Nem biztos, hogy a leghitelesebb, de ertelmesnek tuno cikk a portfoliorol:
Már megint pikkelnek a forintra – Miért minket büntet a piac?
Majdnem egy évtizede nem bukott akkorát a forint, mint a „fekete márciusban” – Merre tovább?
Ha olvasol nyugati ujsagokat, akkor a tobbi regios feltorekvo orszagbol maximum a fertozottek szamarol jottek hirek, persze mi voltunk az egyetlenek akikrol cikkeztek a felhatalmazasi torveny miatt es meg USA-ban is volt egy ket szenator akik az ottani rossz helyzet ellenere meg tudtak foglalkozni az Orban kormany ezen dontesevel es nemtetszesuket fejeztek ki.
-
mgoogyi
Topikgazda
+ Ixion77
Nem volt célom elemezni egyik feltörekvő országot sem, arra utaltam, hogy bármilyen feltörekvő deviza ömagában már rizikós. Tökmind1, hogy melyik hasonló minőségű devizában lenne a MÁP+-hoz hasonló konstrukció, befektetési szempontból ugyanúgy rizikó maga a deviza.
A válságot ugyanúgy nem láttam előre, minthogy még a kormány hány lapáttal tesz rá a dolgokra ezzel tovább gyengítve a forintot.
Ettől még vésztartalék építésre sokkal jobb a MÁP+, mint a kp. -
Kobe
veterán
válasz
buherton #41335 üzenetére
Azt azert ne felejtsetek el, hogy az inflacios kosarnak a lakossag vasarlasi szokasait illik tukrozni. Ha marad az occso olaj akkor valossinuleg a lakossag is marad a seggen mert meg tart a karanten, es hacsaknem a budi es a haloszoba kozott jarnak autoval az emberek, akkor arra az idoszakra az uzemanyag arat azonos aranyban figyelembe venni a fogyasztoi kosarban pont olyan blodseg, mintha ejtoernyot vagy vonatkerek pumpat vennenek bele.
-
-
válasz
Dare2Live #41331 üzenetére
A Forex-szel kapcsolatban megtanultam már régen, hogy nem a 444.hu címlap hírei mozgatják a forint árfolyamát. Meg úgy en bloc nem azok a hírek, amit a napi politika rovatban olvashattok és úgy érzitek, hogy összedől tőle a világ. Az ilyen belpolitikai hírekre a nagy pénzpiaci alapok, akik brutál mennyiségű pénzt mozgatnak, tesznek magasról.
Majd ha OV nyom egy einstand-ot a német autóipari gyárakra, na akkor majd lehet török diktatúráról beszélni meg ezt látni a forintgyengülés mögött.
Nem tudom, hogy miért teljesít most alul a forint, de ezeknek leginkább monetáris politikai oka van. Nem vagyok nagy régiós valuta szakértő, de szerintem még mindig nálunk a leglazább a monetáris politika a környéken. Az, hogy a mai napon kicsit jobban látszik a gyengülés a többihez képest, ez még a nagy kép szempontjából nem sokat jelent.
Jegyezzétek meg. El kell fogadni, hogy nem mindenre tudjátok megadni a magyarázatot. Nem áll rendelkezésünkre minden információ. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy akkor mindenáron kreálni kell egyet, mert olyanok lesztek, mnit az ősember, akinek nem volt tudomány a birtokában, de meg akarta magyarázni a villámlást meg a természeti jelenségeket, ezért kitalált mindenféle hülységet. -
Resike
tag
És 370 az euró, köszönjük a részvételt.
-
Stanlee
őstag
Ahogy a mostani keplet mutatja, barmennyire is nehez kimondani, de Mo. a szamunkra shithole orszagok szintjere kerult.
Innen 330-ra visszamenni nem fog mar a forint. A portfolion van most 1-2 normalis cikk, abban is mar 370 feletti eurot vizionalnak es ev vegere is max 340-et... Kijon meg egy ket fasza adat aztan leshet a kormany meg az MNB is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
#95561216 #41326 üzenetére
Ezért írtam, hogy megtippelhetetlen egy q/q infla. Millió dologtól függ.
Amúgy az én tapasztalataim szerint a termék árához képest a szállítási költség, munkaerő költség minimális 1-2%. De legyen 5 vagy akár sztem brutál 10%. Akkor mekkora inflát okoz elvileg egy éves szinten 15%ot gyengülő forint import termékeknél?
Lehet kiosztani a kollégát de egyaltalán nem lehetetlen aza 10%os infla.más: Tegnap zártam shortom, nemhogy nyertem volna vele de még minimált buktam is.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #41320 üzenetére
Ha kikomunikálják, hogy 3%os maginfla a cél akkor legyen az. Ennyi. És ha már egyértelműen tartósan felette van akkor lépjenek.
Ekkor lennének hitelesek.Én nem láttam azt a hu de nagy swap csökkentést. És ami volt annak volt tartós hatása? A piac pár napra elhitte, hogy amit kikomunikáltak az ér valamit. Aztán a legutolsó alkalmakkor már kb csak legyíntett.
A jelenlegi helyzettet nem akarom ide venni ez tényleg nagyon extra. De láthatóan itt is a jegybanki staratégia az mint korábban, legyen minnél gyengébb a forint annál olcsobb összeszerelő üzem vagyunk. A másik oldala ennek a polgárokra/családokra nézve katasztrófális de ez ugye sose érdekelte se jegybankot, se a kormányt.
@aujjobba: Igen a cél volt 3%. Mennyi volt a legutobbi negyedéves? 5%. Azelötti? 4.7%
Mindez úgy hogy nekem erős fentartásaim vannak az infláció számítási módjával. -
Ixion77
addikt
válasz
mgoogyi #41317 üzenetére
Azért nem mindegy mennyire. Jól látható évek óta hogy már nem azért esünk, mert kelet-EU vagyunk, vagy mert az EU-val nincs jóban a királyunk. A lengyelek is itt vannak, és szintén fekete bárányok:
Azért esünk, mert építjük a török jellegű diktatúrát, és ezt a befektetők nem favorizálják:
Megszavazta az Országgyűlés a koronavírus-törvényt, Áder pedig ki is hirdette
Elvenné a polgármesterek döntési jogát a kormány a veszélyhelyzet idejére
Törvény törölné el a városligeti változtatási tilalmatA mai hirtelen esés indoka, hogy még a befektetők sem gondolták hogy a kormány ennyire gyorsan és még a látszattal sem foglalkozva ki is használja a hatalmat amit megszavazott magának. A helyzet egyértelmű, felesleges a szerecsent mosdatni.
-
Resike
tag
-
válasz
Dare2Live #41318 üzenetére
Én tényleg nem a szószólójuk vagyok, de azért gondold már végig a dolgot. Ha akkor húztak volna egyet az alapkamaton, hogy most azonnal tolják vissza, akkor elégedett lennél? Az overnight swap-ot folyamatosan csökkentették. Közben figyelték, hogy mi várható a jövőben. Ha nincs koronavírus és emelkedik szépen a világgazdaság, akkor az ehavi kamatdöntőn már lehet láthattuk is volna az eredményét...
-
Kobe
veterán
válasz
mgoogyi #41317 üzenetére
A cseh korona, roman lej stb osszehasonlitasnak meg lehet alapja, kelet europai / visegradi orszagok osszehasonlitasa menten..... De azert az hogy az indiahoz es braziliahoz hasonlo harmadik vilagbeli sh**hole orszagokkal merjuk ossze, azert nem tul helytallo (annal szerintem szolidabb alapokon nyugszik a magyar gazdasag)
-
Dare2Live
félisten
válasz
aujjobba #41314 üzenetére
"kizárólag inflációs célja van"
Tavaly 3%os maginfla volt a kikomunikált tűréshatár. Ez januárban végleg illúzióvá vált. A jegybank mégse tett semmit. Ott már mindenkinek egyértelmű volt, hogy jegybank hitelessége = 0. Semmi köze nincs annak amit mond mint amit csinál.
Vki írta és nem rossz, hogy a cél, a fizetések folymatos elinflálása, hogy olcsó összeszerelő üzem legyünk, maradjunk.A mostani helyzetben meg had ne mondjam mekkora vicc a 3%os maginfla.
szerk: 367 forint már az euro....
-
mgoogyi
Topikgazda
-
Lex Icon
senior tag
válasz
szabi__memo #41313 üzenetére
A lényeg, hogy a deviza váltást ne arra használd, hogy beküldöd, átváltod, majd kiutalod magadnak, hanem arra, hogy befektess.
A kiutalás költségeit is nézd meg, ne érjen meglepetés. Díjak -> Átutalások rész. -
Dare2Live
félisten
válasz
HussarF #41307 üzenetére
Mondjuk kormányt nem tudom minek keverte ide, de kb uez. Az egyik oldalon ott is harsogják, hogy megvédik a másik oldalon az ellenkezője. Kedvencem ugye nekem itt a manyup. Megvédik = ellopják. De az EU szinten ultra neo liberális MT is csodás. A megvédik a polágrokat/családokat = Ha bajba kerültök csak magatokra számíthattok, a kormány leszarja mi van veletek.
Amúgy érdekes a legutobbi szóban mindenki szigorút mondra meglepődtem de megmozdult a forint. Aztán pár hét és mindenki rájött arra, hogy megint mondtak At aztán csináltak Bt. Keressem ki, linkeljem? Vagy amikor tavaly bemondták, hogy a maginfláció a kulcs és utána megint semmi?
Jegybank hitelessége ezek után nekem 0. Azt se hiszem el amit kérdeznek.Az infla főleg egy q/q vonalon most megtippelhetetlen, a 366fts euro
nem egyik hétről a másikra épül be az árakba. De hogy beépül az biztos. Nem fogja az impotőr benyelni, az exportőr meg vagy árat emel vagy exportálja a kész terméket. A szolgáltató iparba persze ezer tényező, hogy hogy és milyen sebességgel épül be.
ITt ismerem. Ott hónapon belűl beépül árakba. Pár napja jött szembe forumban, hogy új autóknál megjelent/heteken belűl meg fognak jelenni az új árak. kalkulálhatnak újra így 35fts euro mellett....
Használt autóknál és a magyar használtpiac 90% import detto. Élelmiszereknél detto. Hogy ebből ki mit érez az fogyasztói kosár kérdése. De, hogy egy 15%os forint gyengülés ne okozzon 10%os inflát az én nehezen tudom elképzelni. Persze ahogy írtam már korábban a hivatalos magyar infla egy vicc és az átlag fogyasztói kosárhoz semmi köze. -
aujjobba
addikt
válasz
buherton #41312 üzenetére
Jogos, az MNB elég régóta azt kommunikálja, hogy nem célja az árfolyamok menedzselése, kizárólag inflációs célja van.
Talán hatósági árat kellene az euróra bevezetniük vagy mit?
Kapitalizmus van már egy ideje, azoknak az időknek már vége, amikor ilyesmit csinálni lehetett (és meg is lett az eredménye annak hogy lehetett). -
szabi__memo
nagyúr
RC-nél lehet eurót kiutalni?
Én úgy értelmezem igen, de ez elég ködös nekem:
"Elutalás, kifizetés, csak a beérkezett deviza nemében és mennyiségében
kezdeményezhető."
Oké, bemegy 10 egység eur és max 10 mehet ki? Mert én így értelmezem, de valószínűleg a fogalmazás nem elég jó. Amit nyerek azzal mi van, azt át kell váltani? Valaki felhomályosítana?
Köszi -
buherton
őstag
válasz
zharkanyi #41305 üzenetére
"Mennyire boldog lesz az aki nyárra összehozza a 4% hozamot, miközben a pénze 10-15%-al kevesebbet ér?" Ezt honnan szedted? Az euró gyengülés != az inflációval.
Láttad már a többi ország államkötvényét?
A kormány feladata, hogy működtesse az államot. A kormány maximum politikai céllal foglalkozik a kis emberekkel. Ez megy nagyjából mindenhol. Ezen nem kell meglepődni.
Miért fikázzátok az MNB-t hiteltelenséggel? Végig hiteles volt.
Miért vártok el olyat az MNB-től, amit nem tud megtenni (gondolok itt az euró árfolyamra)?
Nem értem, hogy mire fel ez a hiszti. Elmondanátok, hogy mégis mi az igazi problémátok? Mert nem az, hogy a kormány most éppen mit csinál az MNB-vel együtt.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
#95561216 #41298 üzenetére
Ez mikori megbízás volt? Csak mert a mai naptól változások vannak a BÉT-en, ami miatt bizonyos korábban rögzített megbízásokat töröltek (nem néztem végig, hogy miket, mert nem érint). De ha megpróbálod ma rögzíteni, és úgy sem engedi, akkor más lesz az ok (például a már beírt ötlet alapján lehet, hogy ki kellene tölteni újra az alkalmassági/megfelelési tesztet).
-
Ijk
nagyúr
válasz
Ha a 1,5-2 millás vésztartalék állampapírban 20%-kal kevesebbet ér azon nem vágok eret, sokkal jobban aggaszt ha a 300 ezres nettóm ér 20%-kal kevesebbet, amit ha évek alatt sem lehet visszatornázni akkor kiszámolhatod hogy mennyit bukok azon az állampapírhoz képest, ami még így is pluszban jön ki 5 év után az inflációhoz képest.
Nem beszélve azokról akiknek már munkájuk sincs.Egyébként meg kicsit igazságtalan most állampapír befektetést ekézni, jelenleg nem nagyon van olyan befektetés ami az elmúlt hetekben nem volt nagy bukta.
Ami az állam kezében van az soha nem lesz jó befektetés. Az állampapír soha nem volt jó befektetés és nem is lesz, csak relatív biztonságos és likvid. ETF jó befektetetés, csak a lakosság túlnyomó része nincs abban a luxusban hogy több tízmilliót toljon bele, ami nem hiányzik és kiveszi ha dübörög a gazdaság, válság idején meg parlagon hagyja.
-
válasz
Erről beszélek. Neked nem megalapozott pénzügyi meglátásaid vannak, hanem politikai ellenszenvtől fűtött kirohanásaid.
Mennyire boldog lesz az aki nyárra összehozza a 4% hozamot, miközben a pénze 10-15%-al kevesebbet ér?
Tehát, ha most 3/4 annyi pénzből tankolod tele a kocsid, mint másfél hónapja, akkor úgy érzed, hogy 10-15%-al kevesebbet ér a pénzed?
Felhívnám a figyelmed, hogy a pénzromlás mértéke továbbra is az infláció nem az EURHUF árfolyam. Elég vad tipp, hogy nyárra 10% feletti q/q infláció lenne. De továbbra sincs semmi akadálya, hogy áttedd a pénzed más devizákba. -
bekecs76
tag
válasz
aujjobba #41279 üzenetére
Nálam a randomos TBSZ számlám a gyűjtőévben, mivel nem rég nyitottam. Ha beutalok forintot, és átkonvertálom euróra, (vagy eurót utalok be), és csak ott parkoltatom, és év végéig még jobban elszaródik a forint, és én mondjuk kiakarnám venni év végén, akkor azt megtehetem? Milyen vonzata lenne annak. Akkor le kell adózni a nyereség HUF/EUR változás okozta nyereségből?
-
zharkanyi
tag
válasz
HussarF #41296 üzenetére
Én két dolgot állítottam és állítok magabiztosan évek óta:
1. Kormányunk egyáltalán nem szent, sőt. Ha érdekük kívánja minden különösebb probléma nélkül terheli/fosztja ki a lakosságot. Lehetőleg olyan módon, amit meg tud magyarázni az arra fogékony rétegeknek. Ők megvédik a pénzünk, azt a terhet a cégek fizetik, nem rajtuk múlik... (pl. nyugdíjpénztár, 27% áfa, bank és közmű adók, durván gyengülő forint...) Persze ha nem is közvetlenül, de nyilván minden a mi pénztárcánkra megy.
2. Előzőből következik, hogy a forint alapú megtakarítás bármely formája komoly kockázatot rejt. Kis piac vagyunk és kormányunk 10 év működése során a kommunikációjával ellentétben nem a lakossági érdekek mentén igyekezett kormányozni, hanem az "összeszerelőüzem" mivoltunkat tolta. Olcsó munkaerő, gyenge forint. Ennek nyilván vannak pozitív vonatkozásai is, de befektetői szemmel leginkább kockázatot rejt. Előző pontban felsorolt kreatív megoldásokkal együtt kifejezetten nagyot.
Ha mindehhez hozzávesszük, hogy mennyire erősen robbant be a MÁP+ nálam megszólalt a vészharang. Nyár óta kongatom, hogy nem úgy van az, hogy "ez kockázatmentes, ezen tuti nyerünk". Igen, forintban. Mennyire boldog lesz az aki nyárra összehozza a 4% hozamot, miközben a pénze 10-15%-al kevesebbet ér?Én sem tudom a tutit. Soha nem is állítottam, de azt igen, hogy még az oly szuper állampapír sem lehet az egyetlen megoldás befektetői szemmel.
Lehet része a megtakarításnak, nekem is van. Ugyanakkor nem szabad minden megtakarításunk abba tartani (már ha nem pár havi fizetésünk az egész), diverzifikálni kell.Euróban nézve én többet buktam a magyar állampapíron az elmúlt 1 évben, mint az EUR alapú részvény ETF-eken.
-
Lex Icon
senior tag
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
zharkanyi #41294 üzenetére
"Nekem a kedvencem a MÁP+ és annak kockázatmentessége."
Nem kockázatmentes, maga a forint és annak inflációja a kockázata.
Kérlek mondj jobbat hasonló célra, ami a következő fél-1 évben odaver neki.
Siránkozhatsz a múlton, se neked se másnak nem segít.
Ez nem csak a forintban megtakarítóknak rossz, hanem mindenkinek, aki forintban kapja a fizetését.
Volt jelentős forint megtakaríásod, mikor elkezdett gyengülni a forint?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- PS Plus előfizetések
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest