- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gedikart
aktív tag
Treasury Bond 0-1yr (IBC1) kinek éri meg? Elég hullámvasút jellege van.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
Joe123 #126630 üzenetére
Mar bocs, de ha 442900-t er az 1030€-m, akkor igenis beljebb vagyok 42900 ft-tal, a kiindulasi alaphoz kepest. Persze, ez feltetelezi, h ft-ban akarod majd elkolteni, viszont ha ft-ban van a beveteled, akkor szerintem nem tulzo ezt gondolni..
Szerk.: abban egyetertek, ha eurra lesz szuksegem akkor nem ez a legjobb befektetesi forma.
-
kovaax
őstag
válasz
HussarF #126631 üzenetére
Nincs rajta adó, bárhogy jön-megy az EURHUF, ez tény. Én ezért tartom jobbnak az EMÁP-ot, de ha tudsz/akarsz a deviza kockázattal is szöszmötölni, akkor hajrá!
A teljesség kedvéért: nem tartok EMÁP-ot már jó ideje egyáltalán, vagyis egész rövid ideig volt csak, korábban PEMÁP-om volt évekig.
-
kovaax
őstag
válasz
aAron_ #126627 üzenetére
De a többi mmf is tud minuszba menni, más-más okokból.
De Warren haverunk rövid állampapírokat ajánl az asszonynak, szóval nagy baj nem lehet azokkal sem.
-
Joe123
senior tag
válasz
HussarF #126619 üzenetére
Ha (nagyobbat) gyengül a HUF amíg tartod, az adó csúnyán meg tud szaladni.
Példa: veszel 1000 EUR-ért 400-as EURHUF-nál, beker költség adózás szempontjából 400eHUF, mire eladod hoz mondjuk 3%-ot EUR-ban, lesz 1030 EUR-od, de az EURHUF elpattan közben 430-ra, adózás szempontjából a bevételed 442900 HUF (1030 * 430), az adó alapja 442900-400000=42900 HUF. Az adód ennek 15%-a, 6435 HUF. Kerestél 30 EUR-t, ami visszaváltáskori árfolyamon számolva 12900 HUF, aminek majdnem a felét szépen be is csengeted a NAV-nak.
Csúnyább példa, ha mondjuk a XEON pont nem hoz semmit EUR-ban, de az EURHUF elpattan, akkor az adó miatt a végén EUR-ban kevesebb pénzed lesz, mint az elején.
Még csúnyább, ha még esetleg veszítesz is az XEON-on kicsit, de nagyobbat gyengül az EURHUF, mint amennyit vesztettél, akkor még a veszteség mellé pluszban még adózol is, mert HUF-ban "nyertél".
De ilyenkor legalább lehet arra gondolni, hogy milyen jó helyen lesz az az adó valamelyik yacht vagy private jet tankjában.
-
válasz
aAron_ #126627 üzenetére
Ráadásul, ha lemegy az O/N kamat, akkor egyből el is adhatom és átrakhatom EMÁP-ba, nem? (mondjuk, gondolom akkor pont annak sem lenne kb. semmi hozama).
Milyen EURHUF-nál érné meg jobban a nem kamatozó számlapénz? Ezt nem teljesen értem. Vagy forint számlapénzre gondolsz, gyengülő EURHUF esetén?
-
kovaax
őstag
válasz
HussarF #126625 üzenetére
Arra gondolok, hogy például a XEON értéke 2014. június 8 és 2022. augusztus 15 között csökkent (emlékeim szerint az EMÁP nem tud csökkenni, de lehet rosszul emlékszem). Persze ez nem egyik napról a másikra történik, de előfordulhat, hogy érdemes menet közben átmenni más befektetésbe. Szóval ezek nem buy&forget alapok, mint a magyar lakossági állampapírok (feltéve hogy csak annyit várunk tőlük, hogy 0 kockázat mellett se nagyon inflálódjon el a befektetett pénz).
-
aAron_
őstag
-
bond.james
friss újonc
Sziasztok,
Lejart egy adag DKJ-m (DKJ D241223, eleg sok), es szeretnek ujra venni. Viszont ezt az uzenetet kapom, ha beirom a neverteket:
A kiválasztott összegből megvásárolható állampapír értéke meghaladja a jelenleg elérhető mennyiséget. 10 000 HUF
Amit probaltam:
osszes DKJ,
Magyar Államkötvény 2025/B
Ilyennel meg sosem talalkoztam, fog ez valtozni, vagy igy marad? Mi a tapasztalat ilyen esetben? Varni kene 1-2 napot?
Valamint erdeklodnek, hogy kihez lehet fordulni (milyen szakembert lehetne keresni), ha mondjuk a DKJ vasarlas nem jon ossze es szeretnem lekotni valahol? Nekem az idom/tudasom kimerul a DKJ-ben, es mint lathato, a fenti "egyszeru" probleman se tudok tuljutni es ez mar tul nagy osszeg ahhoz, hogy csak pihenjen a szamlan, ha nem tudok DKJ-t venni. Rovid tav erdekel, TBSZ-t nem szeretnek emiatt. -
-
hellan
csendes tag
[link]
Ha volt már linkelve, elnézést. -
kovaax
őstag
válasz
HussarF #126621 üzenetére
Itt van mindenféle UCITS money market cucc, válogathatsz kedvedre belőlük: https://www.justetf.com/en/search.html?search=ETFS&assetClass=class-moneyMarket
Egy fontos dolog van, hogy ezek tudnak lefelé is menni, ha úgy alakul.
-
Azt fontolgatom most, hogy ami pénzt EMÁP-ba szánnék, azt inkább megosztom és felét XEON-ba teszem, de nem TBSZ-re. Ha kell, hozzá tudjak férni. Az adózása mennyire lesz macera? Tud valaki egy útmutatót linkelni?
-
aAron_
őstag
Azt bárki tudja, hogy lejáró TBSZ (K&H) esetében van-e jelentősége annak, ha az eszközöket az év utolsó kereskedési napján adom el (Xetra), így a settlement következő évre fog esni?
-
ArGab
őstag
válasz
user112 #126615 üzenetére
Ha átvezették főszámlára akkor olyan mintha az akkori árfolyamon megvetted volna. Onnantól bármi változás van eladásig az már adóköteles és be kell vallani.
Erste nem vonja össze az aktuális és hosszabbított számlát. Ha nyitottál idén egy TBSZ 2024-et, majd a lejáró TBSZ 2019-et hosszabbítod, akkor lesz egy TBSZ 2024, meg külön egy TBSZ 2019/2024.
-
I02S3F
addikt
válasz
Steve_Brown #126609 üzenetére
Le van írva az üzenetekben, bocsi, hogy feleslegesen írtam
-
I02S3F
addikt
A MÁK számlára hogyan fog megérkezni az összeg az ünnepek előtt-alatt-után?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
csemege86 #126596 üzenetére
A matek által megállapított hivatalos határ 110 forint. Ha ettől többet szeretnél felvenni készpénzben, arra már lesz illeték. Ezt az online felületek csak arra számolják ki neked előre, amit előre be kell jelenteni, és jelenleg 3 millió forint a bejeletntési kötelezettség határa. Ha ettől kevesebbet vennél fel, azt nem lehet bejelenteni, és így kiszámoltatni sem lehet, hogy mennyi az összeg 0,45 százaléka.
Kormányablakokban nem lehet készpénzes ügyet intézni, csak az állampénztári irodákban.
-
szkorhetz
őstag
válasz
Steve_Brown #126600 üzenetére
MÁP Plusz.
-
válasz
Steve_Brown #126598 üzenetére
van olyan, ami visszaforgatja saját magába, nem?
-
csemege86
tag
válasz
csemege86 #126586 üzenetére
Közben találtam egy olyan menüpontot a webkincstárban, hogy Készpénzfelvétel bejelentés. Egy bizonyos összegnél van tranzakciós illeték, egy másiknál meg még nincs. Pont akörül van a váltás, amennyit én szeretnék kivenni. Ennek mi a hivatalos határa?
A másik érdekesség, hogy a felvétel helyét is ki kell választani, de például a saját kerületemben nincs is elérhető helyszín. Annak idején a kerületi kormányablakban nyitottam a számlát, ahol azt mondták, ott személyesen tudok mindent intézni az állampapírjaimmal.
-
mokus18
tag
válasz
Paxker315 #126587 üzenetére
okés, köszönöm szépenNYESZ-en az 500 optimális felhasználása lenne jó,
1 SX8R (IE00B5BMR087)
3 DAX (DE0005933931)maradványt meg majd a jövő évben, hozzácsapva a jövő évi 500+100, és akkor felhasználni, vagy betenni vmi alapba, részvénybe, h addig se legyen "parlagon"
-
Llew
senior tag
A DKJ kapcsán miert irjatok, hogy csak jövő ev masodik felere kapni? A MÁK alkalmazasban marciusi, aprilisi, meg júniusi is látható.
-
bigdady
nagyúr
Kockázati életbiztosításokat valaki nézte már át esetleg valaki?
Nem megtakarításos érdekel azt semmikép -
Paxker315
addikt
-
csemege86
tag
Ha államkincstári számláról szeretnék hozzájutni készpénzben a szabad, nem lekötött egyenlegemhez, annak mi a legoptimálisabb módja? Ha bemegyek egy kormányablakba, kiadják simán készpénzben? Összeghatártól függetlenül? (A saját bankomba nem szeretném visszautalni, mert onnan csak nagy ráfizetéssel tudnám készpénzzé tenni.)
-
tototos
addikt
DCAval szeretném a kivett PMÁP HUFt majd ETFbe forgatni átlagolás gyanánt. Valahogy tudnám addig kamatoztatni a pénzem vagy nincs értelme az eladás és vételi százalékok miatt? Azon is gondolkoztam hogy ha 410 alá bemegy az euró akkor átváltam.
-
KubanitoS
veterán
FIXmáp esetében ugye külön van a kamatfizetés negyedévente. Ezt látom, hogy mennyi lesz. Viszont ugye a befektetett pénz napi értéke is növekszik folyamatosan. Kérdésem, hogy kamatfizetés esetén a befektetésem értéke vissza fog esni arra az összegre, amit az állampapír megvásárlására fordítottam, vagy az marad annyi, amennyi és növekszik tovább?
-
Genesist
tag
A kalkulátorral kapcsolatban lenne egy kérdésem:
A beállított névérték 4 000 000 Ft. A visszaváltás költsége 0.5%. Ezt a költséget a névértékből vonja le a vásárlás pillanatában, nem? Ez 4 000 000 Ft esetében 20 000 Ft.
A kalkulátor viszont az 5 hónap utáni, felhalmozott kamattal növelt értékből számolja ki.
-
mokus18
tag
Erstenél hol találom, hogy az ETF-ek T+x nap amíg elszámolják?
Köszönöm előre is -
Nosy Nomi
friss újonc
válasz
Steve_Brown #126563 üzenetére
És miért nem az a "MÁ Plusz" ami most dec 27-én fordul, és egy év múlva vannak a büntetés nélküli napok amikor visszaváltható... 5.75 a kamat...
-
Hmmz
aktív tag
Egy érdekes elemzés szerint még nem "várunk" esést.. egyenlőre.
-
ArGab
őstag
válasz
Karnes #126562 üzenetére
Az általános tájékoztató nem megy ilyen részletekbe. Gyakorlatilag ennyit ír: "Előfinanszírozás esetén az elő- illetve végtörlesztést a pénztár közvetlenül utalja a hitelnyújtó bank számlájára, csökkentve ezáltal az adminisztrációt és elkerülve a megelőlegezés terhét a pénztártag számára. Ebben az esetben igazolni kell a hitelszerződésben megkövetelt feltételeknek való megfelelést az elő- vagy végtörlesztés szempontjából."
Ez alapján lehetne úgy is kivitelezni, hogy előtörlesztés esetén leadod a kérvényt meg a hitelszerződést a pénztárnak, és ők mindent lefociznak egymás között a hitelezővel. De úgy is megoldható lehet ahogy te is írod. De ez esetben máris elengedhetetlen kellene legyen valami határidő és utólagos igazolás. Mert mi van ha ők kiküldték egy technikai számlára a pénzt, de te mégsem előtörlesztettél belőle. Vagy ha nincs is technikai számla, csak sima bankszámla.
Szerintem a gyakorlat, hogy ezt hogy fogják megoldani, az már specifikusan az adott pénztár és hitelező kombinációjától is fog függni és elkerülhetetlen lesz mindkettőt megkeresni az ügyben. Erste például most semmi érdemi tájékoztatást nem küldött ilyenekkel kapcsolatban. Csak a lakáscélú felhasználás tényéről írtak, a felhasználható egyenlegről, meg linkelték a kormányzati tájékoztatót. Meg adtak egy telefonszámot hol tudod feltenni a további kérdéseket.Engem például az a kérdéskör izgat, hogy mi van abban az esetben ha mondjuk végtörlesztenék, de a kivehető összeg nem fedezné ezt teljesen. Ellenben nincs annyi pénzem, hogy ezt utófinanszírozással kivitelezzem, így előfinanszírozással és saját befizetés kombinációjával kellene kivitelezni.
-
Genesist
tag
Most járt le egy nagyobb összegű DKJ. A pénz most nem kell, hanem csak május környékén. Mibe érdemesebb pakolni addig: MÁP+ vagy fixMÁP?
A kalkulátor szerint ekkora időtávon a fixMÁP a jobb. De inkább rákérdezek itt is.
-
donat_sz
senior tag
Lassan itt az év vége, kíváncsian várom kinek, hogy sikerültek a befektetések idén (Ft/€) és ki mit vár a következő időszakra/év(ek)re!
-
Blaymoira
tag
válasz
Steve_Brown #126567 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a MÁP+ az egyetlen, aminek van garantált visszavásárlási árfolyama. Kamatfizetéskor 100%. Egyébként 99,5% (ami változhat). És mivel minden hónap van van MÁP+ kvázi tudod használni 1MÁP-ként.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
aAron_ #126566 üzenetére
Azért mert ha netán valamiért megemelnék a visszaváltási limitet (talán pont a lejáró PMÁP-ok időelőtti visszaváltása miatt) ne járjon rosszabbul. Én ezzel számolnék még ha hiszünk is az ÁKK igazgatónak. De hát volt már olyan, hogy pénteken A-t mondtak, hétfőn pedig B-t.
-
aAron_
őstag
válasz
Steve_Brown #126563 üzenetére
Miért nem MÁP+?
-
Met
nagyúr
Vettem szeptemberben DKJ-et, hogy erre a pár hónapra is ketyegjen valami.
Tegnap járt le, de a pénzkiutalás értesítés csak arról az összegről szól amennyiért vettem.
A kamat (aminek kellett volna lennie) az külön íródott jóvá?
A pénzszámla egyenlegből nem tudom visszakövetni, nem emlékszem mennyi volt rajta. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
Nosy Nomi #126560 üzenetére
Ha jövő 2026 januárig akarsz benne 1.2 misit parkoltatni akkor én azt mondanám, hogy amennyi a csövön kifér D251029-ből és mellé az apróból FIXMÁP. Azt a párezer forintnyi fixmápot pedig eladod majd 1%-os díjon egy év múlva, de legalább addig az is kamatozik.
A másik lehetőség, hogy veszel 250625-ös sorozatot (mellé ugyan úgy FIXMÁP-ot) aztán fél év múlva újraveszed a 2026 januárhoz közelebbi lejáratúra.
Ennek a második verziónak az előnyei:
- Nem kell félned, hogy ha a 251029-es lejár nem lesz szabad névérték (FIGYELEM! a DKJ hasonlóan működik a Webkincstárnál is mintha tőzsdén vennéd! Reagál az újonnan kibocsájtott DKJ-k árfolyamára stb.)
- Hátrányai: Nem biztos, hogy lesz szabad névérték és ilyen magas hozam 6 hónap múlva. (Ámbár ki tudja hiszen ha minden reálisan megy akkor kamatot fog emelni az ÁKK. Különben megoldhatatlan lesz az ország finanszírozása. -
Karnes
újonc
válasz
ArGab #126549 üzenetére
Igen, én az általad írt első opciót akarom választani. Loikailag én abból indulok ki, hogy annó a lakástakarékból történő előtörlesztés hogyan valósult meg.
Ott volt egy "kérelem" (formanyomtatvány), amit ki kellett tölteni és beadni a lakástakarékhoz, hogy hitel előtörlesztésre szeretném felhasználni a pénzt és ehhez csatoltam a hitelszerződést.
A hitelszerződésben szerepel egy bankszámlaszám, mint hiteltörlesztő számla (erről vonja a bank a havi törlesztőt). A pénzt a lakástakarék kiutalta erre a számlára, majd ezt követően mentem a bankhoz bejelenteni az előtörlesztést és a bank ekkor leemelte a pénzt a hiteltörlesztő számláról."...a pénztár direktben fizeti az elő/végtörlesztést a hitelezőnek."
Igazából lehet, hogy úgy kellene feltennem a kérdést, hogy ez a mondatod mit fog jelenteni a gyakorlatban? Lesz minden bankban egy gyűjtő számlaszám, ahova az ÖNYP utal és onnan fogják jóváírni az én hitelemen? Vagy ugyanúgy mint a fenti lakástakarékos esetben kiutalják a hiteltörlesztő számlára és onnan fogja a bank leemelni? -
Nosy Nomi
friss újonc
válasz
Steve_Brown #126559 üzenetére
Kincstárjegy.
Kell foglalkozzak hogy melyik lejáratú?
Nem kincstárjegyeztem még soha. -
Nosy Nomi
friss újonc
Sziasztok.
Új vagyok. Segítséget, véleményt kérnék tőletek.
Gyereknek tennék félre továbbtanulásra.
(Nem szorgalmas, gondolom csak fizetős egyetem jöhet majd szóba)
Van 4M ft.
2 és fél év múlva jön a továbbtanulás.Babakötvényére ( most 20%) tegnap beraktam a max 1,2M-t.
Január 2-án beteszem a következő évi max 1,2M-t.
Marad 1,6M ft
Mibe tennétek egy évre (hiszen 26 januárban a következő 1,2M-t már rakhatom a babába.) a fennmaradó 1,6M ft? Olyanba, amit 26 januárban nagy veszteség nélkül át tudjam majd tenni a jobb kamatozásúba...Köszönöm, ha segít valaki. Üdv: Noémi
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Dani82 #126553 üzenetére
Nem. Ez a dolog úgy működik, hogy ha 2024 januárjában kibocsájtanak egy állampapírt (általánosságban mondom) akkor forgalmazzák kb novemberig, majd következő januárban kibocsájtanak egy új sorozatot. (Nagy vonalakban mondom)
Így te 2024-ben ilyen "Csodaállampapír2024/X" vehetsz. Ha ez az állampapír 12% kamatot fizet minden januárban (általában a kibocsátás évfordulóján mindig) és te 2024 június végén vennéd meg amikor már csak 6 hónap van hátra a kamatfizetésig akkor névérték*1.06-os szorzóval tudod megvenni, hiszen ha nem így lenne elég lenne az utolsó héten megvenni.
Ezzel egyébként pont szembemegy a story a tőzsdén jegyzett papírokkal, mert ott az árfolyam ingadozik, függően a kötvény durationjétől stb.
-
Genesist
tag
válasz
Dani82 #126553 üzenetére
A névérték azért kevesebb, mint a vásárlás összege, mert a már felhalmozott kamatokat is meg kell venned. Amit aztán a következő esedékességfizetéskor a kifizetett kamat részeként visszakapsz. Az aktuális vételi bruttó árfolyamon veszed meg és az aktuális eladási bruttó árfolyamon tudod visszaváltani (eladni).
-
Dani82
senior tag
Es az hogy a nevertek kisebb mint a vasarlas osszege az nem gond ugye?
-
ArGab
őstag
-
ArGab
őstag
válasz
Karnes #126543 üzenetére
A tájékoztató szerint két opció van:
1. előfinanszírozás, amikor a bejelentett igény és hitelszerződés alapján a pénztár direktben fizeti az elő/végtörlesztést a hitelezőnek.
2. utófinanszírozás, amikor te zsebből megcsinálod az elő/végtörlesztést, majd a szükséges papírokkal kikéred a saját számládra a pénzt nyugdíjpénztárból.Az elszámolásnak meg kell történnie 2025-ben. A kérdéseket nem teljesen értem.
1. Ha te kéred ki az ÖNYP-s pénzt márciusban, akkor utófinanszírozást akarsz, tehát így muszáj, hogy előtte megcsináld az előtörlesztést.
2. Az ÖNYP vagy előfinanszíroz, ekkor ő fizet direktben a banknak. Ennek elindításához a hitelszerződést kell leadni nekik. Vagy utófinanszíroz, ekkor a hitelszerződés és törlesztési igazolás kell, ami alapján fizetnek neked. Szerintem egyik esetben sem kell semmi utólagos igazolás. -
kovaax
őstag
válasz
user112 #126541 üzenetére
1. Ha nem nyilatkozol, akkor mennek át a fő számlára. El kell adnod ahhoz, hogy megint TBSZ-re kerüljenek, mert TBSZ-re csak pénzt lehet beutalni. Szóval arról kell nyilatkozni, hogy meg akarod hosszabbítani, és marad tovább TBSZ (ha jól tudom, az Erste nem vonja össze a TBSZ-2024-gyel, amivel kéne most, mint máshol szokás).
-
Karnes
újonc
Sziasztok!
Az OTP ÖNYP megküldte a tájékoztatót, hogy mennyit lehet felhasználni jövőre lakáshitel törlesztésre. Azt írják, hogy előtörlesztés esetén a hitelszerződést kell csatolni és a tájékoztatóban lévő kormany.hu-s "FAQ" oldalon az szerepel, hogy nem kell saját zsebből előfinanszírozni az előtörlesztést.
Két kérdésre viszont nem találok választ, amikben a segítségeteket szeretném kérni:
1. Az előtörlesztésnek meddig kell megvalósulni? Ha mondjuk az ÖNYP-s pénz megérkezik márciusban, akkor elég-e ha csak decemberben törlesztek elő?
2. Mi az ügymenet miután megtörtént az ÖNYP-ből a kifizetés és a banknál megörtént az előtörlesztés? Kell-e még igazolást, papírt beadni valahova?Köszi szépen a segítséget!
-
user112
senior tag
Sziasztok!
TBSZ-el kapcsolatban kérdeznék (Erste):
1. Lejáratkor automatikusan átmennek az értékpapírok a fő számlára vagy nyilatkozni kell az esetleges meghosszabbításhoz? Ha a fő számlára megy, akkor áttehető a 2025-ös gyűjtőévű TBSZ-re? Ha hosszabbítok, akkor a gyűjtőév csak az idei pár nap lesz?
2. Haláleset esetén mi lesz a nem lejárt TBSZ-el? Zárolják és később megszűnik, vagy mehet tovább az örökösek nevén?
Köszönöm -
sziasztok, az enyémek is lejártak. mibe érdemes most berakni? egy évre akarom max lekötni, de ha pár hónapot várni kell, mert negyed/fél évente van kamatfizetés, az se baj.
-
Dani82
senior tag
Sziasztok,
lejart egy nagyobb dkj-m es szerettem volna visszatenni, de a leghamarabb lejaro az 2025. November, a tobbibol mar nincs eleg nevertek es a kamat is mar 5% alatt van.
a màk 2026-ban lejàròk mindegyike adòköteles? Nem jobb az mint a dkj? -
Agyrák666
aktív tag
válasz
Steve_Brown #126529 üzenetére
Nincs tul nagy jelentosege ekkora osszegnel.
Szamold ki, mennyit hoz 5-6-7 szazalek kamattal, aztan 10-15 tel ( ami mar nem realis hosszutavon) -
m.lala
aktív tag
Kezdő kérdéseim lennének: ha a jövőben el akarok adni TBSZ-ről egy részvényt, nem feltörés a cél, pusztán csak realizálnék egy elég szép hasznot, de nincs elég készpénz az eladáshoz ilyenkor megvalósul a kereskedés? A TBSZre nem tölthető fel pénz, és mi a helyzet a számlavezetési díjjal? A bróker K&H.
Az én gondolatmenetem: a részvényem eladása során a bróker egyszerűen eladja az értékpapírt a piacon.Az eladott részvények ellenértéke (mínusz az eladás díjai) a számlámra kerül.
Hogy néz ki ez a gyakorlatban? -
csemege86
tag
válasz
aAron_ #126526 üzenetére
"Amúgy 2029/N-t is érdemes lehet megnézni. Hosszabb lejárat, de magasabb kamatprémium utolsó 2 év kamatperiódusaiban."
Ez mit jelent pontosan? Én csak annyit látok laikusként, hogy csupán egy századdal jobb a kamatozása, cserébe több mint egy évvel később jár le..."magasabb kamatprémium utolsó 2 év kamatperiódusaiban"
Pont ilyesmire lennék kíváncsi, hogy összességében melyikkel jövök ki jobban. Ezek szerint van még plusz konkrét infó a hozamról az "Aktuális kamat"-on kívül? Olyan, ami nem csak jóslás? -
-
Steve_Brown
senior tag
Hello fiúk!
6 havi vésztartalékomat tartom különböző magyar állampapírban. Igazából ez pár millió forint, konkrétan szét van szórva PEMÁP, EMÁP, DKJ, FIX állampapírok, MÁP+, PMÁP minden között ha nem is egyenlő mértékben mert kicsit DKJ túlsúlyos a portfólióm ezen része de majd ha úgy érzem átforgatom valami másba.
Most jönne a következő rész, hogy beregisztráltam az IBKR-hez és még idén gyorsan nyitnék egy TBSZ számlát (tudom, le kell jelenteni e-papíron) és erre ~1000 euro értékben vennék iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF-et az Acc verziót, ha netán valamiért fizetne kamatot ne kelljen leadózni.
23 éves vagyok, ebben az évtizedben nincs olyan nagyösszegű vagyontárgy amit venni szeretnék. Következő évben még egy 5-6 ezer eurót tolnék be 1/4-3/4 arányban USA kötvény/részvény kombóba.
Ez a rövidtávú bond etf szerintetek kezdésnek megfelel? Azért is ezt venném mert nyilván ha kellene a már meglévő vésztartalékon felül pénz akkor ezt a 2024-es 1000 eurós TBSZ-t törném fel, hiszen így nem kéne szochót fizetnem.
-
Simia
junior tag
válasz
Dare2Live #126525 üzenetére
összeomló forint nem feltételen kedvezőtlen összeszerelő üzemeknek.
Hát, az attól függ mekkora az az összeomlás. Van annak olyan szintje, ami már zavarja a gyártásbiztonságot. (pl. eltünedeznek a munkavállalók, nem hajlandóak forintért dolgozni, pártunk és kormányunk ujjabb kreatív adókat vet ki, stb. stb.)
Igazából ami jó az üzemeknek, az egy ettől is stabilabb csúszóleértékelés, szépen, kiszámíthatóan...
-
aAron_
őstag
válasz
csemege86 #126523 üzenetére
Várhatóan olyasmit, mint most. Jelenleg nehéznek tűnik a forint hozamokat lejjebb vinni hosszabb távon. De hogy a végén a lejáratig számított hozam melyiknél lesz nagyobb, nem lehet megmondani. Rengeteg mindentől fog függni. Itthon szeretik az államkötvény hozamokat manipulálni, gyenge a monetáris transzmisszió. Aktuálisan a 3 hónapos DKJ hozama 5% alatt, miközben az alapkamat 6.5%.
Amúgy 2029/N-t is érdemes lehet megnézni. Hosszabb lejárat, de magasabb kamatprémium utolsó 2 év kamatperiódusaiban.
#126517pictigjis: Hát ja... Sajnálom, hogy nincs erre közelibb rálátásom, nagyon kíváncsi lennék rá, mi történik. HUF gyengül, nő az országkockázat, erre lemegy a rövid állampapír hozam. Közel sem tűnik organikusnak.
-
Dare2Live
félisten
válasz
AMD Power #126522 üzenetére
"uniós ország nem mehet csődbe. Nem csak mi, senki sem. De mi meg főleg."
?
"Nem segítenének?"
Görögonak azért "segítettek" mert euro. Mi nem vagyunk azok. btw egy összeomló forint nem feltételen kedvezőtlen összeszerelő üzemeknek. Minnél olcsobban dolgozik eurban a biorobot annál jobb.
-
Ixion77
addikt
válasz
aujjobba #126513 üzenetére
Nem jártál még ott?
Elég nyilvánvaló hogy mit szeretnek több száz éve.
-
csemege86
tag
Azt lehet tudni vagy nagyságrendileg sejteni, hogy a BMÁP 2028/P milyen kamatot fog hozni a jövőben? Jelenleg 6.90%, de változó kamatozású.
"Kamatbázis: háromhavonta változó érték, a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga."
Ennyire nem értek hozzá, hogy ez mit prognosztizál a 2028.05. lejáratig. És hogy megéri-e ennyivel több időre lekötni a pénzemet, mint egy nyilván rosszabb kamatozású, de csak pár hónapra lekötött DKJ.
Vagy jobb ötlet a lejjebb linket, jövő januárban induló új sorozat a Fix Magyar Állampapírból 3 évre kínált évi 6,5%-kal?
-
Csabroncka
addikt
OTP ÖNYP is megküldte így a munkanapok végére a tájékoztatókat. Tájékoztató aláírásnál mintha kissé megremegett volna a kéz...
Az OTP Nyugdíjpénztár már 30 éve stabil partner (volt) az öngondoskodásban!
-
Ra3
őstag
válasz
mauimagic #126479 üzenetére
Mikor volt a fejlett világban bárhol utoljára államcsőd?
Az egy dolog hogy nincs eurónk emiatt nem járható a görög út, de ott van Argentína, Venezuela, évtizedek óta a csőd szélén tántorog mindkettő mégis elvannak valahogy.
Ahogy itt feljebb is írták nyomtatunk annyi pénzt amennyi csak kell, aki itt él meg forintban tartja a megtakarításait az meg így járt. -
tototos
addikt
Egy korszak lezárult. PMÁP eladva uton IBre.
-
Simia
junior tag
válasz
Agyrák666 #126499 üzenetére
Az "elvesztem" vagy "részben elvesztem" alatt az alábbi három dolgot értem:
* jó soká megkapom (pl. kifizetik a DKJ-met 3 év múlva, de közben persze hiányizk a likviditás, és bukom a 3 év hozamát),
* részlegesen kapom meg (pl. kapok egy ajánlatot, hogy 80%, és nem is láttuk egymást, amit minden bizonnyal elfogadnék), illetve hogy
* tönkre megy a forint, aztán pengőben denominált állampapírjaim lesznek irtó rossz árfolyamon átváltva.De mint említettem, ezek egyikétől sem félek igazán. Egy dolog ami kicsit aggaszt, az a HUF-os állampapírokon az árfolyamkockázat, de ez ellen meg lehet védekezni úgy hogy EUR-os állampapírt tartok (persze csak annak, aki nem elvi alapon kerüli a Magyar Államot, és az is segít hogy régi PEMÁP-jaim vannak még).
-
hellan
csendes tag
-
Pá
addikt
válasz
korcsi #126500 üzenetére
Igen, EUR-t fogsz kapni érte, de ez csak technikai "probléma".
Lényeg az, hogy ha EUR-ért eladod és aztán azt az EUR-t átváltod USD-re vagy HUF-ra, akkor ugyanott leszel, mintha 10 éve USD-ben vagy HUF-ban vetted volna a részvényt (piros almát) és a végén eladnád USD-ért vagy HUF-ért. Nyilván konverziós költségeket nem számítva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vicces képek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Medence topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Eladó egy 34" GIGABYTE M34WQ Ultrawide 144hz gaming monitor!
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest