Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agyrák666
aktív tag
Sok a Warren Buffla a topikban..uncsi.
Mikozben masok:
,,This year I made 4x my wagie income by clicking some buttons and then waiting for number to go up." -
Hmmz
aktív tag
válasz
Simia #126492 üzenetére
Attól függ hogy értjük hogy "elveszted".
Ha ugyan -minimális eséllyel- államcsöd lenne, ami amúgy nemigen várható, főleg ilyen erős adóbevétel mellett, (amit még sokkal tovább lehet fokozni) a követelésed akkor sem évül el a magyar állam felé, tehát az állam tartozni fog neked.. vagy mégrosszabb esetben akár az ükunokádnak is.
Ha soha többet nem lesz már magyar állam na akkor valós bukó, de akkor ez lesz a legkisebb gondunk -
Pá
addikt
válasz
werszomjas #126493 üzenetére
10 év múlva szerinted meg fogják tőled kérdezni, hogy 'osztán mibő' vetted azt a piros almát anno? És annak megfelelően más árat adnak érte?
10 év múlva annyit fogsz kapni az almádért, amit éppen akkor ér forintban, dollárban, vagy euroban kifejezve.
-
Simia
junior tag
válasz
Valószínű nem ugyanannyi Ft-ot kapok akkor ha most 1 EUR-ért és mellé 1,0386 USD-ért is veszek 1-1 almát.
De. Az eladáskor EUR-ban vásárolt papírért pont ugyan annyi EUR-t fogsz kapni, mintha USD-ben vetted volna, és utána váltod át EUR-ra.
(direkt nem HUF-ot írtam, hogy ne lehessen olyanokba belekötni, hogy HA még konvertivilis akkor a forint, meg van még forint egyáltalán, mert ezek teljesen más kockázatok)Ugye ha az alma ára EUR-ban és USD-ben az eladáskor nem annyival térne el egymástól mint az EUR/USD devizapár, akkor az arbitrázs lehetőség lenne: lehetne EUR-t USD-re váltani egy köztes almavásárlással más árfolyamon (EUR -> ALMA -> USD pont ugyan az kell legyen mint EUR -> USD, különben valakik keresni fognak ezen, ami helyrerakja az árakat)
-
axioma
veterán
válasz
de az biztos h annyi forintot kapsz, ami megegyezik aznap ertekben azzal az usd-vel, amit usd-ben kapnal erte
-
nort_on
senior tag
válasz
Nem, még mindig nem érted.
-
-
nort_on
senior tag
válasz
Csabroncka #126490 üzenetére
Nem emiatt "kell" preferálni, hanem amiatt, hogy az eurót gyorsabb, olcsóbb mozgatni, európai tőzsdéken az ETF-ek nagyobb része van euróban kereskedhető változatban, EU befektetőként "euróban" sokkal nagyobb a választék. De egyébként mindegy, hogy miben veszed. Én pl szeptember-októberben felesben kereskedtem vele (USD-t és EUR-t is tartottam), mert voltak jelek, hogy az USD (DXY) erősödni fog. De ennek sincs sok jelentősége ilyen rövid távon. Max diverzifikációs önnyugtatási célja.
-
nort_on
senior tag
válasz
werszomjas #126486 üzenetére
Nem érted. Veszel egy piros almát, 1 euróért, vagy 1.0386 dollárért vagy 413.9 forintért. Akkor mid van? Forintod, euród vagy dollárod? Vagy esetleg egy piros almád?
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
werszomjas #126486 üzenetére
Én EUR-ban veszem, mert euro-ban költöm el majd úgyis és akkor nem kell váltogatni később.
-
hunace
tag
Sziasztok,
Erste Future -hoz feltétlen kell Erste folyószámla vagy elég értékpapírszámla is?
-
korcsi
veterán
válasz
werszomjas #126481 üzenetére
Ha van egy Apple részvényed akkor EUR-od vagy USD-d van? Mert szerintem egyik sem, hanem Apple részvényed van. Ugyanez áll az ETF-re is, az hogy adott papír(ok)-nak deviza szerint milyen a kitettsége az más kérdés.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
werszomjas #126478 üzenetére
Az csak az elszámolási pénzneme, mivel a vwce majdnem minden országba fektet így jüan-tól kezdve, rúpián át, a dolláralapú eszközökig mindenféléd lesz.
-
werszomjas
addikt
-
TCr
veterán
válasz
werszomjas #126478 üzenetére
A mögötte lévő kitettség számít, nem az, hogy milyen devizanemben vásároltad.
De ha ragaszkodsz hozzá, akkor ugyanez másik tickerrel $-ban is megvásárolható: VWRA (=VWCE). -
mauimagic
senior tag
válasz
Tsebacsi #126462 üzenetére
Nem néz ki egy jó kis államcsőd itthon a közeljövőben?
Az államcsőd úgy működik, hogy a PH fórumon lévő pro invesztorok hónapokkal előre elkezdik kongatni a vészharangot, de ha mégsem jönne le ebből, akkor az Ügyfélkapun úgyis mindenki kap értesítést, hogy az államcsőd 3 hét múlva esedékes, azért, hogy megelőzzék a pánikot...
Magyarországon az itteni Warren Buffet imitátorok szerint sosem lehet államcsőd, az csak máshol lehet, itt nincsenek meg hozzá a feltételek.
Ez ahhoz hasonló alaptétel, mint az, hogy a tőzsde/kripto csak felfelé mehet, illetve a "buy the dip"
Pénzügyi tanácsot pedig mindenképp egy anonim online fórumról érdemes kérni, ez alap. -
werszomjas
addikt
Megtakarításban szereték EUR-t és USD-t is tartani.
VWCE-t ha jól látom EUR-ban tudok venni, milyen ETF javasolt USD-ben? -
válasz
kovaax #126474 üzenetére
Weimar Köztársaság korai napjaibol rémlik sztori, hogy egy nagy utazótáska, koffer pénzzel megpakolva eltűnt/ellopták. Pontosabban csak a táskát lopta el a tolvaj, a jó német márkát kiontotte, mert minek is tartana belőle? Teljesen használhatatlan mindenre, de a táska az értékes
az is infláció volt ám.
-
tisn
addikt
válasz
forumpista #126471 üzenetére
az allamadossag jelentos resze devizaban van. volt mar olyan helyzet, hogy nem birtunk fizetni es jott az imf.
-
aujjobba
addikt
válasz
zoli62 #126467 üzenetére
Ez kb. egy S&P500 ESG etf becsomagolva dragaba.
Az ETF koltsege 0.07%, ezt kapod meg a generalitol 1.96% eves koltsegen.Mas: befektetest nem az alapjan valasztunk, hogy jol futott.
-
zoli62
addikt
Generali Mustang alap jól futott érdemes választani?
-
Köszönöm srácok!
-
kovaax
őstag
válasz
Tsebacsi #126462 üzenetére
Ezen az időtávon nincs más. Ha akarsz egy keveset kockáztatni, akkor brókernél valami MMF, de azzal meg deviza kockázatot futsz (aminek szerintem nagyobb a kockázata ezen az időtávon, mint az államcsődnek).
Szerk.: Igen, nincs szó államcsődről. Döglődik a gazdaság, de még messze vagyunk a csődtől.
-
Sziasztok!
Reggel lejárt az egyik Állampapírom, lett befektethető zsé, mi az ajánlat, 2-3 év távlatában 4-5MFt mibe menjen hogy kamatozzon is?
Köszönöm -
Hmmz
aktív tag
Ha valaki még nemlátta esetleg: S&P500 Annual Average Return
-
vnorbi
aktív tag
A december elején érkezett kincstári üzletszabályzatba került még egy apró módosítás, amiről szerintem eddig még nem volt szó.
Megszűnt az a kötöttség, hogy a kamatfizetések előtti két munkanapban szünetel az árfolyamjegyzés (és emiatt ezeken a napokon nem lehet rendelkezni az adott állomány fölött). Mostantól el lehet adni ezeken a napokon is papírokat, nem csak a kamatfizetés után.
Az EMÁP 2026/U kapcsán vettem ezt észre, és itt rögtön van is egy érdekesség. A kamatfizetés 23-án lesz, ez az E nap. 19-én, az E-2 napon van rendes felhalmozott kamattal növelt árfolyam, 20-án, az E-1 napon viszont felhalmozott kamat nélküli árfolyamon lehet eladni a papírt. Ez így vagy hibás árfolyamjegyzés az E-1 napra (és aki aznap ad el, az bukja a teljes felhalmozott kamatot), vagy pedig úgy működik a kamatfizetés, hogy az E-1 napon már el lehet adni a papírt, és akkor is megérkezik a kamat a következő munkanapon.
Lejárat esetén megmaradt, hogy a megelőző két munkanapon nincs árfolyamjegyzés.
-
DarkByte
addikt
válasz
torma99 #126446 üzenetére
Úgy gondolom ha '26-ban esetleg fordulat történik a politikában, és az új kormányos minden erővel, dacolva az erős szembeszélben elkezdi kicsit rendbe szedni a dolgokat, akkor is minimum 1 évtizedig gondolkodni sem érdemes ezen, annyira beástuk magunkat, szerintem még az is "wishful thinking". De az emberek megoldják maguknak az euróra átállást, nem kell ettől tartani.
-
mokus18
tag
válasz
aujjobba #126449 üzenetére
okés
tudtok egy kicsit értelmezésben segíteni
"Minden, a nyugdíj pénzszámlára történő befizetést követő befektetési termék vételére vonatkozó első tranzakció – a befizetés erejéig – díjmentes."
NYESZ
most lesz rajta 500.000 Ft, akkor egy lépésben felhasználom, akkor elvileg díjmentesjövőre amikor megkapom az adójóváírást illetve az az évi 500at beteszem egyben, akkor melyiknek kell beérkezni hamarabb, vagy ekkor 500-ig lesz díjmentes, és 100 amiért már lesz tranzakciós díj?
-
hellan
csendes tag
D250319 hozama tegnap meg 5.2% volt, ma mar 4.52%.
-
aujjobba
addikt
válasz
mokus18 #126448 üzenetére
Kb. tokeletesen mindegy lesz 5ev mulva visszanezve, hogy 415-on vagy 410-en valtottad az eurot.
Most van penz, atvaltod, megveszed, evekre elfelejted.
Tulgondoljatok ezt szerintem kicsit.Ugyanez a vakarozas ment 350-nel, 360-nal, 380-nal, 400-nal…
A masik az “eppen ATH minden, megvarom a beszallot”.
Most eses van, ezt varja folyton mindenki, aztan mikor itt van nem szall be -
torma99
aktív tag
válasz
tototos #126441 üzenetére
Őszintén, ez a 20 évben volt olyan időszak, amikor közel voltunk az euró bevezetéséhez, ez itt van velünk a szobában?
Sosem voltunk. Amikor egyesek esetleg álmodoztak róla közvetlen a csatlakozást követően, akkor indult be és már zajlott az esztelen fedezet nélküli pénzköltés.
2020-tól egyértelműen meredekebb, "törökös pályán" van az árfolyam. Nagyon át kell gondolni, mennyit és milyen HUF alapú eszközben tart az ember. Ha nem volt jó figyelmeztetés 2022 ősze, majd akár jön mégegy felvonás belőle.
-
tototos
addikt
válasz
net91 #126442 üzenetére
Nem hasonlitottam. Csak felvetettem egy olyan lehetőséget hogy valaki euroba váltja a forintját és berakja a párna cihába. Idén elég jól lehetett ezzel is keresni ha a végén forintot szeretnél kapni. Én az EMÁPon kívül nem tudok olyanról ahol nem kellene adózni a nyereség után 5 éven belüli felhasználásnál.
-
tom120514
őstag
válasz
Ixion77 #126439 üzenetére
Köszönöm, olvasom azért a topicot, igen, XEON jó ötlet erre. Ugyanez van USD is? ETF ugyben nem vagyok tájékozott. A beszállóra természetesen nem várok javaslatot, sokfélét olvasok, gondolkozom és döntök amikor akarok, nem drámázok utána, hogy nem volt meg a teteje/alja, ha nekem jó a szám akkor az nem lesz rossz attól hogy jobb is lehetett volna
-
tototos
addikt
válasz
aujjobba #126432 üzenetére
A 20 evbe azért beleesik az az időszak amikor közel voltunk az euró bevezetéshez. Szerintem többet mond az utobbi 4 5 év, ha azt akarom megjósolni, hogy mennyire fog még esni. Ha a 2,6%t veszem akkor nagyon jól járok az allampapirral hiszen 5 6%t hoz jövőre is így felesleges devizába fektetni pár éves távon.
-
Ixion77
addikt
válasz
tom120514 #126438 üzenetére
Ilyesmi kérdésre már válaszoltunk tegnap.
A fő gond az, hogy nem fogod tudni mikor van a jó beszálló. Mert amikor az van, akkor érződik a legkevésbé annak.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
aujjobba #126425 üzenetére
Kvázi az a részkivét ára, hogy az év utolsó napjára állapítják meg az adót. Ha aznapra lenne időzítve a teljes feltörés, elvileg arra is a kedvezményes adó vonatkozna már, de aznap nem éri meg a törés, mert egy nap késleltetéssel egy egész évet lehet nyerni az adózással.
-
tototos
addikt
válasz
torma99 #126427 üzenetére
Sajnos még nem tartok ott. Még a MÁKnál használják a pénzem és holnap terveztem eladni és kiutalni.
Most a terv hogy kb fél évre elosztva fogom venni az ETF-t. Már csak azon gondolkozom mikor váltsam át a Ft-ot euróra a TBSZ-n. Vajon még felfele megy még vagy valami böffent Matolcsy amitől 410 alá visszamegy. -
tototos
addikt
Tőzsde esik Euró árfolyam nő
-
vnorbi
aktív tag
-
axioma
veterán
bocs, de nem birom ki
tfh van 9M Ft-od amit beteszel kamatozni, azzal a cellal hogy havi 87e Ft-ot kiveszel
A bank azt mondja, hogy a 9M-nak a havi kamata kb. 51e Ft.
Mit tippelsz, mikorra kellene elfogynia? Vagy csak mennyi toked kell nagysagrendileg 1 ev utan legyen?
Ebbol a szempontbol erdekes modon _sokkal_ jobban szoktak tudni az emberek a kamat/toke ara'nyt es a toke fogyasanak feltetelezett sebesseget -
mauimagic
senior tag
Ti diverzifikáltok TBSZ és más megoldások között hosszú távú megtakarításnál?
Van egy kis apróm normális országban lévő intézeteknél, de azok sajnos nem adómentesek...
Eddig évente betoltam TBSZ-be amit összekapirgáltam, az apró meg ojróba, alacsony kamattal -
aujjobba
addikt
válasz
vnorbi #126420 üzenetére
Rakerdeztem anno, hogy mi a helyzet, mert a lejaro 2017-es TBSZ-rol kaptam adoigazolast 2023 elejen, de a 2019-es feltort szamlarol nem.
Nyilvántartásunk szerint Ön a 2019. évi TBSZ számla 3 év utáni lejáratát kérte a TBSZ nyilatkozatában.
Ezen lejárat 2023.01.02-án került feldolgozásra, a 2023. év első munkanapján.
Amennyiben a 2019. évi TBSZ számlán nyeresége keletkezett, úgy az erről szóló igazolást a fentiek alapján 2024. januárjában fogjuk az online felületre feltölteni, melyről külön e-mail értesítést is küldünk Önnek! -
vnorbi
aktív tag
válasz
aujjobba #126419 üzenetére
Szerintem hibás a gyakorlatuk. Az SZJA törvény a harmadik (vagy ötödik) lekötési év utolsó napjára írja elő az adó megállapítását, a szolgáltató nem dönthetne úgy, hogy átviszi ezt januárra, és ezzel tol egy évet az adózáson.
Technikailag én láttam már mindkét gyakorlatot, a december 31-i transzfert, és a januárra átcsúsztatottat is más-más szolgáltatónál, de ennek nem kellene befolyásolnia, hogy az adót a december 31-i napra kell megállapítani (munkaszüneti nap esetén az azt megelőző utolsó árfolyam szerinti piaci érték szerint).
Viszont ha az igazoláson ez a csúszás van, én nem kötnék bele, hanem akkor maradna egy évvel tovább nálam a pénz tekintve, hogy ezt a fajta bevallást nem írhatjuk felül saját nyilvántartás alapján, hanem az van, amit a szolgáltató igazolt.
-
aujjobba
addikt
válasz
Ixion77 #126418 üzenetére
Megneztem a tranzakcios listat a normal szamlan 2022 december vege es 2023 januar eleje kozott, hat erdekesen fest
Ugyanazok a tranzakciok dec31 es jan2 is megtortentek szerintuk.Navarj, a 17-es (5 evre lejaro) szamlarol csak egy tranzakciot mutat, dec31-en (60289 HUF, a 017 vegu a TBSZ, 050 a normal szamla).
A 19-es (3 evre feltort) TBSZ-nel viszont duplazva vannak a sorok, amit nem teljesen ertek.
Mindenesetre a HOLD szerint az elszamolas jan2 volt, ezert kellett csak 2024-ben adozni a 2023. januarban keletkezett nyereseg utan. -
aujjobba
addikt
válasz
bigdady #126416 üzenetére
Ennek se fule se farka.
A reszkivetrol sem egy napod van nyilatkozni, raadasul a reszkivet annyit jelent, hogy amikor feldolgozzak a nyilatkozatod, az osszeg/papir atkerul a normal szamladra.Az en fenti esetemben ez 2023 januar masodikan tortent meg (az atmozgatas a normal szamlara), a nyilatkozattetel meg valamikor 2022 decemberben.
-
bigdady
nagyúr
válasz
aujjobba #126414 üzenetére
szerintem ez volt, hogy ekkor lehet kivenni részösszeget magának a Tbsz-nek a megszűnés nélkül:
A harmadik év utolsó napjáig nyilatkoznom kell, hogy felveszek-e részösszeget a számláról a TBSZ megszűnése nélkül a harmadik év utolsó napján. Egyedül a harmadik év utolsó napján tehetem ezt meg, amúgy a részösszeg kivétele a TBSZ megszűnésével jár.
-
axioma
veterán
Lehet hogy rossz helyrol de azt mondta valaki (folyosoi "pletyka", inkabb beszelgetes) hogy jovore az Erste a kedvezmenyes online 0.35% kereskedest megszunteti, egysegesen 0.45% lesz. En nem kaptam rola infot, pedig abban vaygok, igaz nem is kerestem utana.
Maradasnal erdemes ennek utanamenni. -
bigdady
nagyúr
Tbsz esetén az év utolsó egy napján miért is lehet "előnyösebb" a kivét? Nem emlékszem de volt valami, mi is?
-
aujjobba
addikt
válasz
Moleman #126410 üzenetére
A tobbihez kepest (a bankmonitor szerint) egyebkent nem is rossz.
-
Moleman
addikt
-
TCr
veterán
Egy jóbarátom lakást szeretne vásárolni.
9M Ft hitellel kell kipótolnia a vásárlást.
A bankjától (Erste) kapott egy olyan ajánlatot, ami fix kamatozású, 13 évig tart és havi 87.000 Ft a fizetendő összeg.Nekem ettől kb. instant kihullott a hajam.
Létezik, hogy ~50%-kal többet kelljen visszafizetni a felvett összeghez képest?
Ez ma jónak számít? -
Hmmz
aktív tag
-
Hmmz
aktív tag
válasz
aujjobba #126400 üzenetére
Hát ugye annak sem a legjobb aki fizet adót, de ha mán megszüntetni nemigen rentábilis, legalább rendeljenek hozzá kötelező befizetést, fogadok a költsége sem a legjobb (egy jobb ETF-hez képest pölö)
Jó kis konstrukció
Gondolom régen még nem tudtad amit most tudsz erről -
bigbuda
aktív tag
válasz
ArGab #126401 üzenetére
Teljesen igazad van.
Nekem lényegében mikor kaptam az ajánlatot, akkor már csak 2 év volt a TBSZ-bol, újat amúgy se oda terveztem nyitni.
Úgy pedig ha most az utolsó évre nem is engedtek volna semmit se, akkor is drágább lett volna kb a transzfer vagy ugyanúgy jövök ki, szóval így maradtam, jövőre lejár az a 2020-as TBSZ, aztán utána igyis úgyis könnyes búcsút veszek tőlük, idéntől már csak IB-ben gobdolkodok -
ArGab
őstag
válasz
bigbuda #126380 üzenetére
Ez érdekes, mikor én jelzésképpen érdeklődtem a transzferről, engem nem kerestek semmivel. Se akkor, mikor beadtam a transzferes papírokat. Pedig ennél egy nagyságrenddel nagyobb összeg volt náluk (ETF-ek, b&h).
Ha permanensen elengedték volna az állományi díjat, akkor erősen meggondoltam volna, mert b&h esetén ez messze a legfájóbb költség. De ilyen 1 évre kapsz valamit, arra szerintem nemet mondtam volna, mert ki tudja utána évre is megadják-e, és közben mennyit drágítanak transzferen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Battlefield 6
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Óra topik
- További aktív témák...
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest