Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gothmog
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy - valószínűleg a pénzügyi/banki dolgokban otthonosan mozgó fórumtársak számára - lámának tűnő kérdésem/értetlenkedésem.
BMÁP 2025/n sorozatom van, ugye elvileg 12.30-án volt egy kamarforduló. Még 2022-ben, a papír indulásakor vásároltam belőle, és a negyedéves kamatfordulóknál eddig rendre a hivatalos kamatnak megfelelő nyereségek jelentek meg. A mostani kamatfordulónál viszont a várt összeg töredékét látom csak nyereségként. Az elvileg kamatként megjelenő összeg a tőke ~2%-ával kevesebb, mint amennyinek elvileg lennie kellene. (12 millió a tőke, és ~240 ezer forinttal kevesebb a relizálódó kamat, mint az a 9,86%-ból következne...).
MBH-n keresztül vásároltam anno az állampapírból, ott is jelenik meg az értékpapír számláim között. Nyilván felszámol valamit a bank (bár én 0,30%-ra emlékszem...), de létezik, hogy mondjuk éves díjként a tőke 2%-át lemarkolja?Ha valaki tudna némi világosságot gyújtani, hogy mi lehet a jelenség hátterében, annak előre is nagyon szépen köszönöm!
-
Vesa
veterán
válasz
torma99 #110891 üzenetére
Mégis, mi a fenét lehetne elemezni egy netto ruletten? Senki nem lát a jövőbe. A múlt chartjait persze lehet nézegetni, némi ciklikusságot, hasonlóságot felfedezni és azokból elméleteket fabrikálni, de ez is csak éppen annyit csinál, hogy az 50-50% "bejön/nem jön be" esélyt eltolja -legjobb esetben- 55-45%-ra.
-
Csigusz23
csendes újonc
IB regisztráció során felmerült egy kérdés. Amikor az adókevezmény jogosultságról kérdez, akkor a nemet választva felugrik egy ablak, hogy a lakóhelyem (országa) alapján van adómegállapodás az USA-val. Lehet, hogy nem frissül automatán a rendszer? Mit jelöljek be? Van/nincs?
-
torma99
aktív tag
válasz
PredatorZoli #110874 üzenetére
Miben béta az IB TBSZ? Web, mobil, TWS, Desktopon keresztül is vásároltam több ETF-et és egy egyedi részvényt, utaltam be USD-t, HUF-ot, EUR-t, contribute-oltam a TBSZ-re, vásároltam érte, összesen 901 HUF értékű maradék pénz maradt a trade-ek után, tehát a preview is jól jelzi a költségeket (igaz kisbüfi vagyok, mert ez összesen <20k EUR-nyi összeg volt).
-
torma99
aktív tag
válasz
ngaba #110882 üzenetére
Elemzők:
Mindig nézd meg, hogy mondjuk SP500-ra mit mondanak.
Most épp aktuálisan 3300-5500 (csak visszaemlékszem , de ezek a nagyságrendek) közöttre lőnek, egy nagyobb csapat azért konzervatívan pici korrekcióval az év végi záró alá. És ezt véginézheted sok évre visszamenőleg.Nézd csak meg a Vanguard anyagát. Maradtak benne eléggé elvarratlan szálak, vagy munkapéldányokból ott ragadt dolgok. A kötvényhozamokat nézd át szöveg és táblázatok között egyazon anyagban, van némi ellentmondás.
2008. Csodás év volt, mint tudjuk. Én akkor mint hivő amatőr, elsőbálozó teljesen elhittem például a CIB Bank elemzését, akik a nyár elején csont nélkül közöltek egy ~200-as (220-as?) EURHUF-ot, így az augusztusi erősödésre legyintettem a strandon, hogy két hét múlva fogjam a fejem. (Meg persze bekajáltam a 2006 óta a csapból is folyó minden rendben van, nyugi propagandát, pedig hajmeresztő számok mellé írogattak, most már tudom, épületes baromságokat a hvg-ben, világgazdaságban, etc..)
Szóval elemzők...hányat fialjon a disznó? -
Dare2Live
félisten
válasz
ngaba #110882 üzenetére
Elemzők tényleg mindent írnak... és az ellenkezőjét is.
Nekem kb megérzés volt, amikor beverték ismerve kb a fundát nem tudtam elképzelni, hogy ne menjen vissza jóval 400 fölé. Ez volt nálam a "tudás". A 4ig miatti különadó eltörlésben nem hittem az totál luck. Most meg erős trend van tartom, egy DT kivásárlás/kivezetés se lepne meg.
Detto uez volt OTPvel csak ott elszúrtam és szar a bekker áram. De OTPben ha 2024 jól indul gyj jó lesz és az lesz benne van a 20K. Bakki jelenleg vmi 5ös P/Evel forog.FBnél volt még ez a gondolatom persze nem játszottam meg. A PMAP elvitte a kedvem. Pedig avval aztán tényleg lehetett volna kasza.
szerk: Amúgy a kedvenc "elemzőm" a kiszamolo. Tényleg ha ad akkor venni kell és fordítva. pl Évekig olvastam mennyire nem buli a lakásvásárlás erre ~2022ben beszállt az ingatlanpiacra. ~8év brutál emelkedése után ATHn vett ingatlant és ~meg is álltak az árak miközben "pmap".
BUÉK!
-
ngaba
aktív tag
válasz
PredatorZoli #110886 üzenetére
Megtaláltam (megmaradt, mert én is gondolkodtam a Telekomon):
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230312/vallottak-a-profi-befektetok-ezek-most-a-kedvenc-reszvenyeik-a-magyar-tozsden-602288 -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
ngaba #110882 üzenetére
Mivel az elemzők sokmindent ajánlanak, a nagy számok törvénye alapján lesz köztük olyan ami tényleg bejön. Mindig az a kérdés hogy ez milyen arányban valósul meg. Általában azok amik nem jöttek be, azokról utólag nem nagyon emlékezünk meg és cikk se igen születik róla, csak a bomba dolgokról. Az esetek többségében egy pénzfeldobás nagyobb sikerességi arányt mutat. Erre szokott vonatkozni az a megjegyzés, hogy ez így sokat nem ér...
-
Dare2Live
félisten
válasz
AMD Power #110876 üzenetére
Mi indokolja a bmapot a pmappal szemben? Jó értem szar a 9.9% a 17.7%hez képest de per pillanat is jobban hoz mint a BMÁP és trendet nézve várhatóan fog is. (kivéve ha beüt vmi komoly szar.)
Max annyi van most hogy már nem sokkal sokkal szarabb mint a pmap.
más:
idei teljesítményem szép a magas PMAP kitettség és EURHUF, USDHUF miatt meg eltaláltam, hogy akármi lesz vissza fog menni telekom 400+ra bevásároltam (~360as átlagár), OTP (ezt nagyon nem találtam el átlagár kb 14.000) vonal miatt. Van minimál bukó is majd összeszámolom pontosan de alsó hangon 25%+ ban vagyok.Amit hibának érzek, hogy a telekom rakéta elején nem vásároltam rá a pakkomra megint beütött az átgondolom, gyerek/van fontosabb miatt nem értem rá, nem foglalkoztam vele vonal.
-
huan
őstag
Sziasztok,
Szeretnék 2 millió forintot 1,5 évre olyan helyre tenni, ami a lehető legjobban kamatozik. Adnátok tanácsot miben gondolkozzak és merre induljak?
Köszi -
válasz
PredatorZoli #110780 üzenetére
egyelőre ami miatt még tanácstalan vagyok, hogy legyen a IB aprórészvény majd adóbevallásnál feltüntetve. Az alkalmazotti "szolgálati jogviszony" fantasztikuma, hogy életemben nem töltöttem még ilyet, de gondolom, a NAV majd segít. Meg mondjuk hamarosan lesz még egy adóügyi "fejlemény", de azzal akár jól is kijöhetek.
-
AMD Power
titán
Ha nem akarok venni az új PMÁP-ból (2032/I),de nem hosszú távra szeretnék berakni pénzt akkor a BMÁP 2027/N mennyire lehet jó döntés?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
DJMDJM #110868 üzenetére
Senki sem mindenható, mindenkinek új volt ez az egész, senki nem tudta előre felmérni mivel jár ez, ez egy bétateszt volt gyakorlatilag (még lehet most is az). Csak belecsöppenve látja az ember, hogy ez pöppet komplexebb. Én sajnos el tudom képzelni hogy van aki jobban jár ha kifizeti azt a pár ezrest az Erstének és cserébe elboldogul jobban, pláne amíg béta az IB. Talán hiba kihagyni a lépéseket és kezdőként jobb ha először nyit egy TBSz-t az ersténél VWCE-vel és ott kezdi a dolgokat amíg az alapok nem állnak úgy össze. Nem minden a pénz és a költség, mert csak olyanon érdemes spórolni amire nincs szüksége valakinek/segítség nélkül is elboldogul. De ezzel kapcsolatban nehéz általános érvényű tanácsot adni mert van aki belevág és egyből nagyon ügyes, nagyon gyorsan tanul, mindent meg tud csinálni rögtön, van aki meg iszonyat szenved vele.
De ha már belevágtál akkor bele kell tenni némi munkát nincs mese.
Szerintem a beállított piacok nem megfelelőek amik a részvényeknél vannak, azokat bűvítsd hogy hagyjon vásárolni.
A TBSz-t a nav felé akkor kell jelenteni, ha az IBIE-nél nyitottál már számlát és létrehoztad a TBSZ-t és már pénzt is tettél rá. Ennek módjáról már volt itt szó, el tudod olvasni pontosan hogy smint. -
SzGee
aktív tag
Ha valaki IB-nél tart distributing ETF-et, megírná hogy mekkora adót vonnak a kifiezésből?
Számít, hogy az olasz vagy a német tőzsdén veszem az ETF-et?
Számít, hogy luxemburgi vagy ír bejegyzésű az ETF?
Számít, hogy részvény vagy kötvény ETF? Erről azt olvastam, hogy TBSZ-en igazából mindegy, de itt is az számít, hogy osztalékként vagy kamatjövedelemként fizet...Eddig úgy gondoltam, hogy simán 15% lesz az osztalékadó, de most elbizonytalanodtam...He esetleg screenshot is lenne a kifizetésről, az lenne a legtutibb...
Főleg ha TBSZ a számla, mert utánaolvasva úgy látom, hogy elvileg az ír ETF-ek 0%-os levonással küldik a brókercégeknek az osztalékot (nincs withholding tax), ezt elvileg a TBSZ-en akkor 100%-osan megkapom? Még a 15%-ot sem kellene, hogy levonják?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
nort_on #110730 üzenetére
Szerintem ez nem így van, én leszorítottam a minimumra, hogy véletlenül se találjak olyat, amit nem akarok, vagy amihez nem értek, és ennyivel működik (IBCE: részvény + devizaváltás, és tudok ETF-eket venni). Annyit variáltam a kezdeti beállításon, hogy Németországot is bevettem a tőzsdei kereskedési helyszínek közé, mert az alapból nem volt ott.
-
DJMDJM
tag
válasz
Sajna nem jutok rendszeresen a fórumra, de így is emlékszem, hogy mint a messiást vártátok az IB tbsz-t, így én is vártam veletek. Főleg nagyon figyelek és adok arra ,amit Te és még egy-két ember itt ír. Év végére lett egy kinek kisebb, kinek nagyobb összeg befektetni, de időm még kevesebb, de már nem akartam az Ersténél az állomány díjak miatt is, a future-os buzulás miatt. Így mondhatni kapkodva az év legvégére hagytam az egészet.
Most pedig, mikor már küzdök, mert egy rohadt ETF-t sem tudok megvenni az istenített IB-n, akkor marha jó olvasni ezt a 29-én este született írásod. Ne szemrehányásnak vedd, de pici gúnyt azért érzek benne, hogy próbáltuk a mondanivalótokból a lényeget leszűrni, nem ezer kérdést bedobni, mert úgysem várható el mindre a válasz, most pedig már mikor ennél később már nem is lehetne, olvasom, hogy hülyén túlvállaltuk magunkat.
Nekem csak B&H a cél, amire időm van, amihez nem kell folyamatosan egy új szakmát megtanulnom, de most már ott a pénzem, TBSZ-n van, örültem, ha elkölteni nem is sikerült, de most azért csalódtam. Azt hittem jó úton vagyok, virtuálisan veregettem a vállam, befektetéseim rendben vannak, lesznek, mire kell. És akkor ezt még megküldted egy "ha nem jelenti le a TBSZ-t" megjegyzéssel. Na fasza. Eddig sem jelentettem le, mit is jelent ez pontosan? Most jár le az első, jövőre megtudom? Konklúzió: Vagy másképp olvassam a fórumot vagy költsem el, amit megkeresek, az végül is egyszerűbb. -
student
őstag
-
maxximeggy
csendes tag
válasz
PredatorZoli #110858 üzenetére
Akkor ha küldenek dokumentumot a TBSZ nyitás után amit el kell küldeni a NAV-nak akkor jobb megtenni, mert ki tudja mi folyik a háttérben.
Milyen díja van az automatikus váltásnak? Havi 800-1000 eur tételben már olcsóbbra jöhet ki?
-
én annyira irigylem az IBCE-sektől, hogy tudnak vásárlással egybekötött devizaváltást eszközölni
Tudom, csúnya dolog az irigység, de .... Most speciel pontosan azt érzem. Meg egyfajta keserűséget.
-
Csigusz23
csendes újonc
válasz
PredatorZoli #110858 üzenetére
Már a 2023 végi TBSZ-eket is jelenteni kellett, mert azok már IBIE-nél nyíltak.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
maxximeggy #110857 üzenetére
-Egyesek szerint a 2024-es TBSz-eket már mindenkinek jelentenie kell.
-Ez összegtől függ. Utóbbi sok esetben olcsóbb. -
maxximeggy
csendes tag
IBCE-nél van az IB számlám. Januárban már itt szeretném megnyitni a TBSZ-t, jól gondolom hogy amíg nem történik meg az IBIE - IBCE merge addig a NAV felé sem kell jelenteni a TBSZ nyitást? (A hírlevélben "valamikor 2024-et" írtak az összeolvadásra, nem jan. 1-et.)
Melyik most a legköltséghatékonyabb EUR váltás -> ETF vétel? Ha revoluton váltom továbbra is ahogy eddig is tettem (revo -> erste) (prémium vagyok revon váltási limit nélkül) és utalom IB-hez, vagy végig forintot utaljak IB TBSZ-re és ETF vásárláskor automatikus devizakonverziót használjak?
Köszi.
-
AMD Power
titán
válasz
Csabroncka #110849 üzenetére
Persze nincs baj a rossz döntésekkel. A rosszból tanul az ember. Mármint az inteligensebb fajta.
-
Csabroncka
addikt
válasz
KIA Ceed #110851 üzenetére
10 éves TKM értékekre értem, igen, ha így nézed a 4%-ot fel lehet vinni 8%-ra.
https://tkm.mnb.hu/ -
-
vnorbi
aktív tag
válasz
stingy2 #110850 üzenetére
A 3 hónapos EURIBOR a grafikon szerint 4%-nál tetőzött kb 2 évnyi folyamatos emelkedés után, és onnan lassú lefordulásban van november óta. Könnyen lehet, hogy ez a mostani az utolsó jó kamatperiódusa az EMÁP-nak.
https://www.euribor-rates.eu/en/current-euribor-rates/2/euribor-rate-3-months/
-
KIA Ceed
tag
válasz
Csabroncka #110849 üzenetére
Mit értesz ÖNYP költség alatt? Pannoniánál a befizetett pénzed 4%-át (750e Ft befizetésig, a befizetéskor) elveszik mint költség. Ez van ahol 1 %, vagy másra gondolsz?
-
stingy2
senior tag
válasz
Yager01 #110846 üzenetére
"7-10% körüli kamatot lehet elérni EUR-ban"
Nem. Euróban most 3,9% a kamat, ami a feltételeknek megfelelően változhat. A 7-10% kamatot forintban lehet elérni, ha megfelelő lesz a csillagállás. Mert az, hogy kik mire számítanak '24-ben, meg '25-ben EURHUF vonalon, és mi lesz a valóság, az olykor két teljesen külön dolog.
-
Csabroncka
addikt
Szerintem az ember életében több rosszabb döntés lehet, emiatt ezekből még az elején érdemes dobbantani, minden más rossz pénzügyi termékhez hasonlóan.
De mondok egy jobbat, a francot csinálsz akkor, ha egy ÖNYP költsége külső b@szakodásra felmegy ~1%-ról 3%ra ?
Vagy jövőre pátunk és kormányuk kijelenti, hogy a TBSZ mégis adóköteles?
A legnagyobb problémám hosszútávon a kiszámíthatatlanság
(Viszont itt legalább van egy közösség, amibe lehet kapaszkodni, BUÉK mindenkinek)
-
-
-
TCr
veterán
válasz
PredatorZoli #110835 üzenetére
-
kovaax
őstag
válasz
bigdady #110832 üzenetére
A garantált valami volt, nem kellett pluszba csengetni, de amit befizettem, annak kb. a felét kaptam vissza. Szerencsére 2-3 hónapnál tartottam még csak, szóval időben észbekaptam. Felhívtam az üzletkötőt, akinél kötöttem, de lepattintott, hogy menjek a központi ügyfélszolgálatra, vagy hova, és ott intéztem személyesen.
-
törölt tag
válasz
Xpredi01 #110825 üzenetére
Engem jobban érdekelne, hogy marad-e ez a konstrukció vagy visszatér a régi prémiumos, utóbbi szimpatikusabb.
#110833 kuntics
K&H-t olvastam konkrét tippnek, de a díjaikra nem emlékszem... Akinek van az írhatna róla, megéri belevágni? mi a tapasztalata? Van egyáltalán ilyen papír, találkozott vele? -
törölt tag
válasz
Oppenheimer #110819 üzenetére
Kiderül, hogy ezeket nem csak én gondolom, érzem eszek szerint
Ez elégé kontra produktív lett, macsek...
mókás...Oppenheimer
Nekem is többől áll a portfólió, eredetileg a két nagy volt. utána lett sol és ada.
Utóbbiból is lehetett volna jóval alacsonyabb áron venni, annak annyira nem ismerem a hátterét, nincs is akkora ugrás menetelés. Voltak olyan mélyen az árfolyamok, hogy dupla, akár több mindenképp kijön ha visszamászik az árfolyam. Két nagynál ez nem is kérdés. Altcoin picit más téma. -
Uyuarasy
tag
válasz
AMD Power #110826 üzenetére
Masfel hete voltam a K&H-nal szemelyesen, megtalaltam a formanyomtatvanyt neten de valamiert ugy ereztem jobb lesz igy, nem tul reszletes a leirasuk hogy mit kell kuldeni es hova.
Kicsit beszelgetett az ugyintezo a fiokvezetovel(?), majd rovid telefonalgatas utan kiderult hogy tenyleg csak azt az egy papirt kell beadniuk, ok kuldik tovabb a biztositonak es majd levelben ertesitenek hogy mi maradt, a maradekot (befizetett osszeg - dijak - adok es adojovairasok) pedig utaljak majd.
5 eves volt az enyem, ugy szamoltam enyhen pozitiv lesz a kiszallom, 2-3 napja eltunt a biztositas a webbankbol, gondolom postazzak mar a levelet…
-
stingy2
senior tag
válasz
kuntics #110833 üzenetére
"Lehet venni még korábbi kibocsátású állampapírokat? " -Államkincstárban nem. Bankoknál lehet, amikor valaki eladja. Én írtam pár napja pl., hogy K&H-nál volt valamelyik reggel 4MFt-ért eladó 2033/I. De anno, Raiffeisennél is voltak régebbi kibocsátású állampapírok, még USD és EUR kötvény is.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Általánosságban elmondható, hogy akkor buksz a legkevesebbet, ha azonnal felmondod, mert minden újabb befizetés és minden újabb eltelt hónap újabb költségterheléssel jár.
Ez alól nagyon kevés kivétel van amikor rövid időn belül van valami olyan jóváírás ami miatt picit megéri várni (de itt semmiképp nem több éves kivárásról van szó mert annyit biztosan nem éri meg). -
kuntics
aktív tag
Lehet venni még korábbi kibocsátású állampapírokat? Mobilkincstár appot használok, ott nem láttam. Ott venném az éppen elérhetőeket. Másodpiacos témát olvastam itt a topicban, bár konkrét vásárlási megoldásra nem emlékszem.
Akkor tbsz számlánál irreleváns, hogy adott évben mikor nyitom, a hozzáférhetőség mindig év eleje lesz, ezt jó tudni. Csak a lejárat előtti eladásra kell figyelni, nehogy rájöjjön plusz adó. Már csak meg kell jegyezni
A terv az, hogy minden évben indítok tbsz-t, a lejáróból felszabaduló összeg meg menne a frissen indítottra.Az állampapírra szánt összeget nem csökkenteném, legyen csak meg ‘31-ben a végtörlesztésre a likvid pénz. Ha meg megbírja a fizetés a hitelt, akkor bátrabb lennék az állampapírból felszabaduló pénzzel
Ettől függetlenül lehet változnak majd az arányok, szerintem tudok majd többet is befizetni tbsz-re, az 1m egy alábecsült összeg, nagy ráhagyásokkal számolok.
Közben nekiálltam a lusta portfóliónak. Elsőre nem minden világos, szerencsére nem egy hosszú olvasmány, hamar végig lehet rajt futni még 1x. Amugy is van még időm kiigazodni a részvény etf, kötvény etf meg hasonlók között.
-
TCr
veterán
Ha már nyugdíjbiztosítás... Hol van az a pont, ahol megéri kilépni belőle, visszavásárolni?
-
AMD Power
titán
Valaki szüntet már meg nyugdíjbiztosítást? Ha igen mennyi idő volt az átfutási ideje??
-
Xpredi01
tag
Sziasztok,
tervezgetem a jövő évi stratégiámat, most is lenne egy kisebb összeg, amit szeretnék befektetni. Az EMÁP-nál van most rövidebb időtávra szuper alacsony kockázatú EUR alapú befektetés? Illetve ki mit jósol, versenyképes lehet 1-2 éves időtávon az EMÁP a most kapható forintos állampapírokkal szemben? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
#01110937 #110740 üzenetére
Nekem sosem volt Sol-om, Adát tartottam egy kis ideig, de aztán el is passzoltam.
Viszont látva az emelkedését pár napja utána olvastam, hogy mégis mi ez.
Elég impresszív a technológia mögötte. Proof of stake 1st layer consensus és van egy 2nd layer proof of history consensus is, így valahogy egész durva TPS-t tud elérni a network.
Úgy készült kezdetektől fogva hogy a scalibility és a smart contracts volt a fő szempont.Remélem azért hogy nem fogja megenni az ETH kenyerét, mert nekem azon van nagy tétem.
(BTC mellett, de az nem riválisa)
Van már akkora kriptó kitettségem, hogy ne akarjak ebből is venni.
-
pictigjis
őstag
válasz
Oppenheimer #110819 üzenetére
110818-at ajanlom neked is (meg is vetted mar, akkor miert nem hasznalod? pszichologus biztos segitene neked is, mert ezek szerint szandekosan kinzod magad). minden szemelyeskedes nelkul megjegyeznem, hogy valoszinuleg te sem nyernel itt nepszerusegi versenyt a stilusoddal, de valoszinuleg ezt a szalat tenyleg ideje lenne lezarni
-
KIA Ceed
tag
KBC-nél tudjuk már melyik applikációt kell letölteni telóra az új csapat kapcsán, vagy megvárjuk míg év elején jön tőlük valami? Volt itt kibeszélve, van esetleg összefoglaló mi fog változni?
-
mokus18
tag
Sziasztok!
Erste Future dolog, jövőre 2024-esre indítom az egyik kiválasztott csomagot, akkor ugyanazt kell, mint most decemberben a 2023-asra?
Továbbá a 2024. évben, mindig ugyanazt kell minden hónapban indítani?
Nekem ez nem teljesen tiszta.
Köszönöm. -
Blaymoira
tag
válasz
aAron_ #110813 üzenetére
Ah, bocsi igazad van.
KBC:Ügyfeleink megtakarításait a belga befektetővédelmi alap biztosítja értékpapírok esetén 20 000 EUR, míg pénzeszközök esetén 100 000 EUR összeghatárig
IBIE-nél pedig (forrás):
How am I protected against loss? Are there any material differences that will apply to my relationship with IBIE compared to those that apply to my existing relationship with IBCE?
As investment firms, both IBCE and IBIE are required to keep client funds segregated from their own funds so that if either of them becomes insolvent, client funds will not form part of their property for insolvency purposes and will be returned to their clients.
In certain cases, if an investment firm has failed to properly segregate client funds, it may not be possible to return these funds to the client should the firm becomes insolvent. Both Ireland and Hungary have compensation schemes in place to provide certain protections to clients if this happens. A key difference between those schemes is that the maximum amount of protection under the Hungarian scheme is €100,000, while the maximum amount under the Irish scheme is €20,000.
You can find full details of the Irish scheme on https://www.investorcompensation.ie and of the Hungarian scheme on https://bva.hu/en/. Information about the Hungarian scheme is also available on IBCE’s website in the Announcement on the protection of investors: https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4531.
-
Feriboy2
aktív tag
az utolsó kép a valódi. a spiva scorecard-ot az s&p csinálja szóval azt kell figyelembe venni amit az ő weboldalukon írnak.
pl. az első link valami indiai befetketési cég honlapjának a blogja lol. beleolvasva kiderül, hogy indiai aktív és passzív alapokat hasonlítanak össze azokra vonatkoznak a számok
-
peetie1
aktív tag
válasz
Szerintem is igaz amit írsz, én még annyiban egyszerűsítenék, hogy aki folyamatosan olvassa ezt a fórumot, az el fog nagyjából boldogulni az IBvel is. Az is el fog, aki tudja használni a fórum keresőjét, mert a kérdések 90%ara már van itt válasz, nem is egyszeri. Aki meg elakad az úgyis jön kérdezni, és a végén ők is elboldolgulnak majd valahogy
-
avl
senior tag
aktiv vs. passziv: korabban sok SPIVA kimutatast lattam, neztem ...és mégis
vannak nekem is aktivan kezelt magyar bef.alapjaim ...igaz, most csökkentek, mert 2013-as es 2018-as TBSZ-röl reszkivet utan mennek a decembertöl 17.5%-ot majd ~20.6%-ot hozo babakötvenybe
most ismerös mondta: gondolkozik a passziv vs. aktiv kerdesen; mondtam Neki: stat. szerint a passziv a nyerö.
gondoltam keresek hozza adatokat, nekem olyasmi volt a fejemben, hogy - hosszabb tavon - böven 90%-a az aktivaknak alulmul
...erre ezt latom meglepetesemre: [link]érdekes.
itt pl. tök mas szamok: [link] kb. ilyesmikre emlekeztem
vagy: [spiva-us-year-end-2022]
nem semmi, hogy forrastol függöen mekkora különbsegek vannak; 10 evre az elsöben ~1/3 aktiv jobb, az utolsoban <10% jobb
-
aujjobba
addikt
válasz
buherton #110805 üzenetére
Erdemes lenne utanamenni pontosan mire vonatkozik a befektetovedelem, bevallom nekem sem teljesen tiszta.
Ha a broker becsodol szerintem akkor sem ez lep eletbe, mert az ertekpapir nem az o szamlajukon csucsul ha jol tudom. De ha ott is lenne, az akkor se az o penzuk, nem lehet a te papirjaidbol a broker hitelezoit kifizetni.
Mi marad lefedve a biztositassal?
Bunteny talan, vagy ha valamit rosszul konyvelnek?
Az orosz papirokat amikor nem lehetett mar veluk kereskedni leirtak vesztesegnek, arra se vonatkozik vedelem. -
törölt tag
-
Blaymoira
tag
válasz
buherton #110805 üzenetére
KBC-nél is csak 20k EUR a befektetővédelem és csak pénzre vonatkozik az értékpapírokra nem. Ott ez a kérdés sose merült fel.
Egyébként az egész pénzügyi rendszer a bizalomra épül, ha ez a bizalom elveszik, akkor nem lesz az a bármilyen BEVA/OBA, ami tudna kártalanítani.
-
buherton
őstag
IBIE-nél csak 20k EUR a befektetésvédelme. Emiatt nem aggódtok?! Az Erste-nél ugyanez 100k EUR.
-
kepe1977
csendes tag
válasz
PredatorZoli #110791 üzenetére
Én is mindenképpen javaslom, hogy érdemes mindennek utánajárni és csak aztán bármit elindítani. IBKR számlanyitás kapcsán.
Az elején van 1 teszt is ahol azt kell választanod hogy 45 ezer dollárt legalább be fogsz fektetni. Amit lehet, hogy nem néznek de ezt is érdemes átgondolni miért írják ezt.
Én kb 10-15 éve kezdtem el online befektetni. Addig nem is voltak online szolgáltatók.
És úgy hogy minden teljesen magyar volt a KBC-nél , úgy is sokszor bizonytalan voltam.
Ez a félig magyar félig angol felület ez annyira nem szép. Ha akkori önmagamat veszem, akkor saját magamnak kezdő szinten nem javasolnám.
Ha már valaki tapasztalt az már más tészta. -
aAron_
őstag
válasz
Fehérsólyom #110797 üzenetére
Webkincstárban van erre is egy menüpont, bármelyik napra visszanézhető pdf formátumban.
-
válasz
stingy2 #110783 üzenetére
áh, azért egy átlag "buy&hold" esetén nem feltétlen. Bár egyelőre én is csak a watch listet tákolgattam, onnan a legegyszerűbb vételi bízást megadni
De a kezdeti nehézségek (tbsz nyitáskor nem találtam egy gombot, amire szükségem lett volna, hogy pénzt utaljak rá) után nem feltétlen vesződés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest