-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
#95488640 #53198 üzenetére
Nincs tapasztalatom csak elmeleti.
Az mar ketto kulon kartya. 1 monitor jo lehet ha tudsz neki tobb forrast adni es koztuk valtani is (tehat pl 1hdmi+1vga), egyebkent lehet venni eszkozt aminek van tobb bemenete 1 kimenet es 1 gomb amivel valtasz bemenetek kozott (kulcsszo: hdmi multi switch vagy valami hasonlo). Tehat kezdesnek mindenkepp jobb a 2 monitor mert egyszerre lathatod mind a ketto kepet, de nem kotelezo.
Plusz fontos a hardveres tamogatas, ArchWiki. -
törölt tag
Hmm. Srácok. Kérdeznék. (Bár nem feltétlen kezdő téma)
Qemu + GPU passthrough viszonylatában van valakinek tapasztalata?
Illetve Processzor Intel HD "VGA" + Nvidia kártya megfelel neki? Vagy mindenképp 2 külön kártya kell?
Illetve egy monitorral is meg lehet oldani? Mert az összes videó amit láttam 2 monitoros. Beleásnám magam a témába, ha valakinek van tapasztalata, érdekelne az alapozás.Köszi.
-
Rimuru
veterán
-
bebe159
aktív tag
Sziasztok! Remélem jó topikba írok. A legfrissebb Kali linuxom van a windows mellett. Néha kedvem támad kicsit nyüstölni. A gondom a reaver-rel akadt. Az 1.5.3 verzió volt fent alapból, de nem tudtam működésre bírni, gondoltam downgradelek és felteszem az 1.3-at (régen azzal mentek a dolgok). Ezt megtettem, de még annyira sem akart menni, mint az újabb. Így vissza akartam frissíteni a legújabbra, ami sikerült is meg nem is. A rendszer szerint az 1.5.3 van fent, de ha elindítom, akkor az 1.3-as megy
-
Lacc
aktív tag
ÉN nem igazán tudok segíteni, meg most Windows alól vagyok, így csak lesni sem tudok.
Fejből két dolog jut eszembe. Van a GDisk nevű program, az látja-e? Ha igen, az félig nyert ügy. A másik, hogy a fájlrendszerben van egy media vagy mount nevű mappa, kérdés, hogy ott is látszik-e a meghajtó? (Én valamikor 9 éve csak onnan tudtam elérni, és nekem is volt valami ilyesmi problémám... De akkor én visszaléptem Windowsra, mert a driver problémák nem tudtam Ubuntu 9 alatt maradni, de a 10.10-nél márnem volt ilyen problémám.)Esetleg még Kernel frissítés segíthet. Vagy a Lubuntu helyett egy Kubuntu-t megnézni. Sajnos az Asztali környezet is tud hülyeséget csinálni.
Konkrét példa: Fedora 25 és Gnome3. Bejön a képernyő zárolás, ugye kéri a jelszót, nos nálam sikerült megkerülni azzal, hogy a numpad ENTER billentyűjét véletlen lenyomtra (és többször is működött), aztán jelszó nélkül feloldotta a képernyő zárat, szépen feljött az asztal, minden progit szépen lehetett látni. Viszont cserébe le is fagyott az egész rendszer (gondolom észlelte, hogy valami nem okés). Más Asztali környezet esetében nem volt ilyen problémám.
-
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #53145 üzenetére
Na, megtaláltam végre, ezek szerint már két éve van ransomware linux-ra is:
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux.Encoder.1
(2 hete frissítették a tartalmat, de csak angolul létezik.)
53139-re még keresem a forrást, elfelejtettem a linket, talán egy hónapja találtam, ez egy linux sebezhetőség, amit még nem javítottak ki.
-
törölt tag
Helló srácok!
Új videó a csatornán, ezúttal a játékokról, és a Wineról beszélek.
Jó szórakozást hozzá. -
vmk
tag
válasz
lev258 #53175 üzenetére
Köszi az infót. Lubuntu 16.10 jó lehet hosszabb távon?
Manuálisan kell, igen. Vagy terminálból sudo-val vagy a Lemez nevű alkalmazásból meg tudom csinálni.
Ez a Lubuntu egy tiszta telepítés, én nem állítottam rajta semmit.
Telepítésnél egy usert adtam meg és egy hozzá tartozó jelszót.szerk: ha jól látom Lubuntu 16.04 LTS lehet a jó hosszabb távra. Ez korrekt?
-
lev258
veterán
A Lubuntu 17.04 csak 9 hónapig támogatott, hosszú távra nem ajánlott.
Ha nem tudsz törölni, másolni FAT32/NTFS partíciókra, akkor valóban komoly jogosultsági hiányosságok vannak, ami fura módon szerintem nincs jelen a többi rendszeren, Lubuntun sem kellene.
Vagy jól értem, minden esetben manuálisan kell mount-olnod, sudo-val? -
vmk
tag
Sziasztok.
Két nagyon kezdő kérdésem lenne (Lubuntu 17.04):
1. - Ha mountolok egy pendrive-ot vagy usb-s külső vinyót akkor általában a /mnt/valami vagy /media/valami alá rakja be, ahol nincs írási jogom így pl törölni nem tudok róla semmit.2. - Automount nem működik megfelelően, mert amikor bedugom az usb-s eszközt akkor egyből hibát dob. (Gondolom nincs jogosultságom a mountoláshoz. Az alapértelmezett hely a /media mappa elvileg).
Tudnátok ebben segíteni? Gondolom főként jogosultság problémák...
Az automount dolog annyira nem égető, mert manuálisan is be tudom mountolni és működik.
-
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #53126 üzenetére
Az első másfél perces felkonferálást folyamatosan aktualizálnod kell, mert azóta már publikálták, hogy a ms már régen megcsinálta xp-re is a javítást, csak visszatartotta, hogy bevételt generáljon az xp-től szabadulni nem akaróktól.
Nem hivatalosan és névtelenül megszólalt forrás szerint pedig a vírus első változata feltehetőleg tesztelés alatt volt, ezért voltak beépítve védelmek, mint pl. domain név, aminek regisztrálásával megállították, majd utána jött a második hullám, amiből már kiszedték a védelmet és állítólag az oroszokra zúdították, amit ők maximálisan tagadtak.Ha igaz, hogy van harmadik és újabb verzió, és több lépésben működik, akkor pesszimista vénám szerint ez ellen csak légrésbiztonsággal lehet védekezni, amikor a pc csatlakozója és az internetes kábeled végpontja között megfelelő mértékű légrést tartasz. Persze, ez is csak ideiglenes, mert ahogy a videódban említetted, rád és másokra lehet számítani, ha pendrájvon kell kézbesíteni a csomagot.
-
törölt tag
válasz
hódmaci #53164 üzenetére
Szia, az adattároló könyvtáradat fogja titkosítani, azaz a /home -ot. Ezt olyankor tanácsos bekapcsolni, ha mondjuk céges laptopról beszélünk, és hozod-viszed, esetleg fennállhat a veszélye, hogy ellopják, pl. autóból kilopják. Ekkor a tolvaj nem tudja az adatokat leszedni róla, mert titkosítva van.
-
d3zs0
tag
Üdv!
Alaplap: ASUS A55BM-E (legfrissebb bios)dmesg:
[ 4.662968] ACPI Error: [AFN7] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170119/psargs-363)
[ 4.663142] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB.PCI0.VGA.LCD._BCM] (Node ffff880216ca1af0), AE_NOT_FOUND (20170119/psparse-543)
[ 4.663437] ACPI Error: Evaluating _BCM failed (20170119/video-343)Próbáltam:
többféle distrót, Fedora rawhide-ot is (live), de ott is ugyanez a probléma...
cmos törlés (elem kivétellel/nélkül)Hogyan tovább? (Eléggé be tud fűteni, télen ha kint 0-5 fok van akkor nem is igen kell fűteni..., de jövő héten már jön a meleg, addig meg kéne oldani...)
Előre is kösz!
-
F.B.I.
veterán
Köszönöm mindenkinek!
-
King Unique
titán
válasz
choco01 #53155 üzenetére
Ha van elég hely az SSD-n, akkor eleve oda célszerű telepíteni, mert egy laptopban az ilyen 5400-as HDD-ken nem lesz túl pörgős a Mint. Egyébként a telepítőnek normál esetben a HDD-t is látnia kellene, szóval nálad valami nem stimmel. Ha továbbra is dinamikus a lemez, akkor az pl. okozhat gondokat. De akár egyes ODD caddy-k is produkálhatnak fura dolgokat.
Továbbá nem ártott volna kicsit konkretizálni a dolgokat, mert pl. a boot mód sem lett megadva! Bár ezen és ezen hozzászólás alapján UEFI lehet beállítva. A telepítéshez pedig ott vannak az összefoglalóban a leírások. Van külön Legacy és UEFI telepítéshez is.
Egyébként az automatikus módszer, vagyis a felkínált mellételepítés is többnyire ok lehet. De sokak szerint célszerűbb inkább a "Valami más" opciót választani és akkor magunk határozhatjuk meg, hogy mi és hova kerüljön. Aki meg annyira félti az eredeti rendszert, az telepítés előtt pl. leklónozhatta / képfájlba menthette volna mondjuk a Macrium szoftverével.
Azért legközelebb majd lehetne kicsit konkrétabban fogalmazni, hogy ne másnak kelljen összelegózni a szükséges infókat!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
choco01 #53155 üzenetére
Szerintem előbb meg kellene nézni, hogy miért nem látszik a hdd a telepítőben. Sok mindent telepítettem már de olyan még nem volt, hogy a biosban látszó vinyó a telepítőben nem. Ott valami probléma van!
A hdd gondolom satás. Nativ IDE vagy AHCI módban van használva? Mondjuk ennek is mindegy mire van állítva, mindkettőben mennie kell. Persze ahci legyen, ha esetleg nem azon van.
-
choco01
addikt
Hali.
Szeretnék Win 8.1 mellé telepíteni Linux Mintet .
Van HDD és SSD is a gépben, ugye az ssdn van a windows, de a mint telepítője nem látja a hddt úgyhogy az is az ssdre kerülne.
Felkínálta hogy lecsíp a 230 gigás partíciómból ( C meghajtó) és arra telepíti a rendszerét ( Irányított-SCSI1 (0,0,0)4.partíció (sda) átméretezése és a felszabadított terület használata) .
Most feldobta hogy biztosan akarom-e mert az SCSI1 (0,0,0)(sda) partíciós táblái változnak, ennek az ötödik és hatodik particiójét formázza ext4 és swapre.
Így nem fog a windowsom károsodni, ugye?
-
szucstom
őstag
Skacok, gyors kérdés: ugye van nekem ez a Linux Mint Cinnamon 'Sarah' verzió. Csatoltam hozzá az ntfs fájlrendszerű nagypartíciót, amit amolyan közösnek szántam, hogy az ott tárolt zenéket/filmeket win10/linux alatt egyaránt elérjem. Miért van az, hogy mikor a Rythmbox-ba betöltöm a zenéket, akkor a winchester úgy pörög, mintha centrifugába raktam volna?
-
törölt tag
Igen és hát ne feledkezzünk el a KillDisk-ról sem..
-
Lacc
aktív tag
A WannaCrypt is csak egy ransomware, ami ugyanúgy ismeri a Linux sebezhetőségeit.
Az egyik Linux-ra specializált ransomware talán a FairWare.Egyébként érdemes csak google: "ransomware linux"-ra rákeresni, és lehet kapni találatokat, mint ez:
Wordpress Linux szerveren.
Természetesen sok a fanboy, de vannak szakmailag korrektebb cikkek (jó ez nem olyan szakmailag korrekt, de azért mutatja, hogy jobb nyitott szemmel járni), ahol tényleg mutatják, hogy ez és az is műkődik.
Én anno olvastam olyan cikkeket, hogy remote access sebezhetőségek voltak a Linuxban, volt olyan is ami több évig létezett, és könnyen át lehetett venni a linux felett az ellenőrzést távolról.
Bár a tűzfal progik sokat segítenek, mert default-ban nyitott portokat lezárják. -
törölt tag
válasz
Luskan #53138 üzenetére
Sajnos nem tudom, de nekem is csinálja, sőt képes volt 1-1 beletekerésnél csontra fagyasztani magát. Csak killelni lehetett. SMplayer sosem csinál ilyet.
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt update
sudo apt install smplayer smplayer-skins smplayer-themesCsak, hogy ne a gusztustalan alap kinézetét kelljen bámulni.
-
Luskan
tag
Üdv!
Néhány napja frissült a notebookon a VLC, azóta néhány perc film nézés utána 100%-ra ugrik a processzor használata és alig lehet kilőni. Ti találkoztatok már ezzel a problémával?
-
törölt tag
válasz
#95488640 #53126 üzenetére
Meglepődnél, mi minden került már ki az NSA-től...
Nem kell indítgatni semmit, fertőzött weboldalakon és makrókban terjed elsődlegesen, egy SMB sebezhetőség miatt pedig automatikusan szétszalad a hálózaton.
Nincs semmi figyelmeztetés meg engedélyezés, amiket mutogatsz, mivel elsőnek egy exploit jön (EternalBlue), ami előkészíti a terepet, majd szervíz folyamatként elindul a cucc, teljes hozzáférést biztosít az össze fájlhoz, aztán jön a titkosító algoritmus.A WannaCrypt 3.0-nak már van UNIX-os verziója, szóval már nem kell hozzá Wine, lehet készülni...
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #53127 üzenetére
Igen, mivel a biztonsági réseket betömködték már, legalábbis ezt hazudják.
Ezért kellett manuálisan triggerelni az exe-t -
lev258
veterán
válasz
Azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Javaslom a külföldi szakmai oldalakat. Röviden leírva: a fertőzések jó része nem elindítandó e-mail mellékletek formájában terjedt.
-
BoB
veterán
válasz
Még egy cikket sem olvastál róla ami itt is megjelent?
-
törölt tag
No srácok elkészült a videó erről a csodálatos vírusról.
Nem volt túl sok időm foglalkozni vele, ezért kicsit ez most összecsapott lett, én is érzem. Ettől függetlenül jó szórakozást hozzá. -
Alveus
tag
Hali.
Linux mint 18.1 alatt sikerült letörölni a grafikus bejelentkeztetőt, a kérdésem annyi, hogy milyen néven találom meg, hogy visszatehessem?
Koszi -
szucstom
őstag
Sziasztok!
A Transmission-ben miért áll meg mindig a torrentek seedelése? Mikor beindítom a programot egy darabig szépen fut, aztán egyszercsak minden torrentnél azt írja hogy felfüggesztett és ennyi. nem indul újra a seed egyáltalán.
-
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #53119 üzenetére
Hát, jutyun rákerestem, a zsarolóvírusos videók már több ezren vannak, ha újat tudsz mutatni azon kívül, hogy magyarul van, nagyon érdekel, mert bennfentesek szerint a múlt heti változat csak "baleset" miatt került ki, sokkal komolyabb változata van előkészítés alatt és bizonyított, hogy nem levelezés útján terjedt.
Szóval neked a sandbox csak "futottak még" kategória?
NA igen, megöregedtem, nekem létra kell hozzá. -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #53120 üzenetére
Rendben
-
törölt tag
Nálam már készülőben van egy rész ami pontosan ezzel foglalkozik. (Zsarolóvírus). Csak közben van 3 másik elkészült script, amit fel kéne venni, egy már felvett, de még nem aktuális, és közben CV-t írok, mert, munkát kéne váltani.
Az 53110-et meg majd beépítem valami 'sok kicsit apró dolog' videóba neked.
-
Sonja
nagyúr
-
Lacc
aktív tag
Üdv.
LXDE asztali környezethez is van olyan Theme-ket tartalmazó oldal, mint a Gnome, vagy XFCE alát? (www.gnome-look.org)
-
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #53115 üzenetére
Elég érdekes, hogy az egész linux tábor mélyen hallgat, pedig egyetlen értelmes marketinges akár csak a zsarolóvírusok miatt hihetetlenül fel tudná lendíteni a linuxokra való átállást - kórházak és nagy szervezetek esetében különösen, és az rögtön több ezer ember átképzésével, betanításával is járna, nagy üzlet lenne benne.
Amúgy bocs, 53110-et neked akartam írni.
-
törölt tag
Nocsak, milyen népszerű lett a 'Windowson túl is van élet" kifejezés..
-
God Vazzeg
veterán
válasz
dokee78 #53089 üzenetére
2-3x ctrl+alt+del nyomogatni, majd szöveges felhasználó és jelszó bekérő ablaknál felhasználó: rendszergazda, jelszó üresen marad. Ha nincs jelszavazva a rendszergazda fiók (99%-ban nincs) akkor ennyi a történet.
Xp-nél működik sajna csak és csak akkor ha alap beállításokkal van telepítve..
-
ALFA
senior tag
Szia, ha nagyon van szabad kapacitásod, és "lehetne kérni", akkor én nagyon örülnék egy kis okításnak, hogyan és mire érdemes virtualboxot vagy sandboxot használni, és mikor kell inkább az utóbbit választani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest