- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #55191 üzenetére
8. percnél ott tartok, hogy ha már ennyire minden össze van irkálva, akkor akár terminalba is bemásolhatom ezeket(kisebb módosítással persze), csak ott nem fehér, hanem fekete a háttér.
Megjegyzem, ha a terminaltól fél egy kezdő, akkor a script irás hallatán keresni kezdi az ixpécédéjét by béluska vagy karloszka.
-tetszik ez így, kockánként kielemezni a videjót, időt kell most már szakajtanom a többire is.......
ppa:webupd8team/java - ennél megjegyezném, hogy majd adóbevalláskor figyeljünk oda, hátha még nem fogja szeretni a 9-es verziót a NAV
-miért minuszt mondasz a köpőjel helyett?
-11:52... a rendszer firssítése, elírtad
-13:19.... rendszerjelszó? phhhü, ammegmi, mondja a kezdő -
válasz
#95488640 #55190 üzenetére
Szia! Látom épp játékszünet volt!
Ez Ubi alapú lesz, ha jól hallom. Az eleje már érdekes, ez az automata FSTAB érdekelni fog.
Azért valami csak változott tegnap óta, mert kezdőkkel akarsz shell script-et íratni....4:34-nél (synapticos böngészés) merült fel bennem, hogy ezzel az összes program felírogatássál kicsit tovább elszuttyognék, mint ha gyorsan bepipálnám a synapticban azt a fránya programot. Hol marad a gyorsítás vagy a könnyítés, ha nem 20 gépem van otthon? - nem kötekszem, tényleg érdekel a dolog, de nézzük akkor tovább a videót--
(képes vagy a vacak neofetch miatt felrakni egy ppa-t? a screenfetch mér' nem jó?)
-
törölt tag
Sziasztok! Ebben a videóban azt mutatom meg nektek, hogyan tudjátok gyorsan és egyszerűen elvégezni a telepítés után a programok feltelepítését, egy automata script segítségével. Jó szórakozást!
-
válasz
CPT.Pirk #55187 üzenetére
A Gnome beépített lejátszóját használom (Totem).
Szerintem be van kapcsolva a gyorsítás, mert egy monitron a 1080p is halál folyamatos, két monitoron még a 720x400-as h264 sem jó.
De azért megnézem este a biztonság kedvéért.(#55188) ubyegon2: Kössz neked is, este megnézem ezeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Meg kellene nézni, hogy használ-e HW dekódert a lejátszód. Mivel nézel filmet? Pl. SMPlayer beállításaiban van egy performance lap, ahol lehet állítani a dekódolást. Elvileg vdpau-val kellene mennie.
Ha a lejátszókat is terminálból indítod, akkor ki szokták írni, hogy milyen codec, milyen beállításokkal indítja el a filmet, ott szokott látszani, hogy mi a helyzet a hw gyorsítással.
-
válasz
CPT.Pirk #55185 üzenetére
Nem tearing.
Kb. 1-2 mp-enként megakad egy picit (nem teljesen egyenletesen, de kb. hasonló időközönként), de két akadás között folyamatosnak tűnik a video.
Először a monitor frekijére gondoltam, hogy 60Hz-en nem jön ki jól a kép frissítés, de ha csak ez az egy monitor van, akkor semmi ilyen gond nincs. Akkor sem ha kis ablakban megy és netezek közben.Jelenleg csak arra tudok gondolni, hogy valahol valami szűk keresztmetszet van a rendszerben.
-
kmisi99
addikt
Persze tudom, jelen esetben az lehetett a gond, hogy a \\server\ re én root ként beléptem, és a \\server\-en belül már más felhasználók mappáival kísérleteztem. És mivel a felhasználónak nincs joga a \\server\ hez így olyan mintha lenne kulcsom egy házhoz, de a kerítéshez nincs. Gondolom ez lehetett a baj talán. És mikor direkben mappeltem a felhasználó mappájának az elérését ott gond nélkül belépett rá.
-
válasz
kmisi99 #55178 üzenetére
A root-ot miért kevered bele? Nem oda való!
A jogosultság 2 részre oszlik.
- A samba-nak azonosítani kell téged, hogy ki is vagy
- A megosztott könyvtár fájlrendszerben beállított tulajdonosa/csoporttagsága alapján is meghiusulhat a hozzáférésed. Helyi felhasználóként belépve tudod írni olvasni a megosztásra kijelölt könyvtárat? -
kmisi99
addikt
válasz
ubyegon2 #55179 üzenetére
Köszi kiírtam oda is.
Arra rájöttem, hogy ha mappelem hálózati meghajtónak \\server\privát user mappa\ így már elfogadja a saját felhasználóm. Valószínű ez volt a baj. Bár most csak egyetlen felhasználót enged, hogy mappeljek, ha másikat akarok akkor törölnöm kell az előző mappelést. -
Sziasztok!
Olyan helyzet állt elő, hogy egy AMD A10-5800K IGP-jén (Radeon kernel driver + R660g) szaggat a videó, ha a második monitorra teszem, és a fő monitoron böngészek.
A kérdésem az, hogy milyen progival tudom a GPU és CPU terhelést folyamaosan grafikonon monitorozni.Kössz!
-
válasz
#95488640 #55177 üzenetére
A vén nokedlikért még számolunk egyszer
Én mondhatom, mint főmatuzsálem!
Amúgy azt osztasz meg, amit jónak látsz, most, hogy mindenki tudja miről van szó, eldönti, megnézi-e vagy nem. Egyébként egész jó reklámot csináltam/tunk nektek ezzel! Majd jelentkezünk a részesedésért.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, úgy látom a Samba hibám eléggé ritkaság számba ment. Próbálom pontosítani hátha így valaki rájön mit tolok el.
Alap szitu fennáll, saját kreált felhasználóval nem enged be hiába rendelek hozzá smb passwordot és valid users,be is beírom.
Viszont smbpassword -a root nak megváltoztattam a jelszavát, és furcsa mód már magába a \\server\ be se enged be ezáltal, kérné a felhasználót és jelszót. És hiába írom be az új jelszavát a root nak, ő ugyan úgy not accessible, meg nincs hozzá jogosultságom. A régi root jelszavát se fogadja el. Csakis akkor működik ha visszaállítom az alapértelmezett root jelszót.
Azaz jelenleg az lehet a gond, hogy valamiért a smbpassword -a általi jelszót a Samba nem akarja megenni.
-
-
válasz
#95488640 #55172 üzenetére
Ez a systemd-s téma csak poen volt, senki nem ért hozzá, csak szeretnek véleményt alkotni róla. Attól még, hogy nem értesz hozzá, csinálhatnál róla bemutatót, van ebben gyakorlatod!
Ha úgy érzitek ettől lesz jó egy játék, hogy 18+ benne a használt szöveg, csináljátok, valamiről csak kell beszélni benne. Én azért néztem bele, mert azt hittem lesz valami infó a játékkal kapcsolatban....
Egyébként inferno szaki véleményét osztom, de alapból is rossz véleményem van az öncélú káromkodásról, ha ez divat, az még nem mentesít senkit az alól, hogy mi a káromkodás mögöttes oka. Értelmes, intelligens emberek miért érzik ennek szükségét? Ez a modorosság ellentéte szerintetek?No de ezt le is zárom, nem tartozik a topikba a téma. Az ezzel kapcsolatos későbbi offok repülnek.....
(#55175) Oneironauta
Nem témája a topiknak a szemantika sem, ha minden áron bele akarsz kötni valamibe, a betont javaslom.
OFF lezárva.
(#55174) inf3rno
Az az érdekes, hogy tudnak kommunikálni (a sziasztokzolivagyok videók bizonyítják ezt), csak ez olyan menőség, gondolom. Ettől mondjuk nem lesznek tinik, hiába szeretnék azt érezni, vén nokedlik már!
Az a konklúzió, hogy a felnőttes videóknak akkor nincs köze a Linuxhoz, így ne is említsük többször.......
-
Oneironauta
csendes tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Oneironauta #55154 üzenetére
"Ami a trágárságot illeti, a gamestreamek nagyrészében jelen van és nem csak magyar nyelven, mondhatni a műfaj velejárója...:-)"
Én egyáltalán nem mondanám, hogy a műfaj velejárója lenne. Annak idején, amikor aktívan toltam rengeteg nemzetközi clanwar-ról láttam közvetítést angolul és magyarul is, és szerintem aki ilyen stílusban dumált volna bennük, azt másnap már nem kérték volna fel. Még azt sem mondanám, hogy életkor függvénye lenne, mert a meccsek jelentős részét tizenévesek közvetítették. Egyszerűen valakit megtanítanak kommunikálni, másokat meg nem.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #55171 üzenetére
>> Amihez nem értesz, arról nem lesz videó, értem én
Pontosan. Ha nem értek valamihez nem beszélek róla, ez még mindig jobb megoldás, mint okoskodni és fél vagy tévinfót adni valakinek akinek ebből később hátránya /kára lehet.
A játékkal kapcsolatban pedig. Felnyitottad a szemem. Ezentúl a non family friendly videók elején lesz egy pár másodperces felhívás erre! Mármint erős nyelvezet, 18+ tartalom. Köszi az áttételes ötletet!
-
válasz
Oneironauta #55170 üzenetére
A szövegértelmezés talán nem az erősséged...
Neked szerencsére az, bár a hasonlat számodra ismeretlen fogalom lehet.
Egyébként felhívom a figyelmed, hogy a személyeskedést, így a szofisztikált lehülyézést se nagyon díjazom, függetlenül attól, kit hülyézel le. Lehet, hogy ez pont a másik felén van annak az egyenesnek, aminek a túlfelén a trágárság helyezkedik el, de ez van!
-
Oneironauta
csendes tag
válasz
ubyegon2 #55167 üzenetére
"Igazad van, ha máshol is hallhatja, akkor miért ne, más is lop, miért ne lopjak én is. Nagyszerű!
"
A szövegértelmezés talán nem az erősséged...
Egy alapesetben felnőtteknek vagy tiniknek szóló videóban kifogásoltál egy olyan dolgot, ami az ilyen stílusú videók 90%-ban jelen van.
Felhoztál egy eléggé valószínűtlen esetet (apuci megmutatja a videót a gyereknek...), aminek értelmetlenségére én az életben sokkal valószínűbb szituációval (iskolai, környezeti hatások) válaszoltam.
Én sem értek egyet azzal, hogy a gyerekek hamar megtanulnak káromkodni, de ez a való világ...Nem igazán értem a logikai triplaszaltót, amivel eljutottál a lopásig, és annak morális indoklásáig...de szerintem hagyjuk is...
-
Igen, a rolling irány kell neked ezek szerint! Egyszerűbb a helyzet az új programok alkalmazásba vételével, Debian/Ubuntu alapon ez néha igen nyűgös a függőségek miatt.
Illetve a Canonical valamit tuti mókolt a 16.04-ben lévö kernellel, mert nem müxik a 13 éves rajztáblám Ubuntun.
Nincs abba sem beleragasztva az a kernel, lecserélheted bármikor.
-
válasz
ubyegon2 #55167 üzenetére
Igazából Ubuntun pont nem kell ezt tenni, mert LTS verziókat támogatja az AMD.
Pont az Ubuntu leváltása a cél hosszú távon, mert van pár ettöl független csomag, amiböl jobb lenne új verzió.
Illetve a Canonical valamit tuti mókolt a 16.04-ben lévö kernellel, mert nem müxik a 13 éves rajztáblám Ubuntun. 14.04-en még jó volt, és eddig minden más disztrón is jól ment.Szóval egyelöre elvagyok az Ubuntuval, de azért készülök a váltásra szép lassan.
Az Arch-os irány tetszik, ki fogom próbálni.
-
Ha Ubuntut használsz, akkor egyszerűen synapticban zárolod a megfelelő verziót és akkor nem fog frissülni.
Azt hittem valami bonyolultabb dologról van szó, hogy ilyen komoly konzílium gyűlt össze a kérdésre.2 kattintás az egész....pacman konfig meg anyámtyúkja......
(#55154) Oneironauta
A 0AD nem hiszem, hogy könnyen játszható egy 5-7 évesnek,
Ezek szerint a videón szereplők még nincsenek ebben a korban szerinted? Mármint szellemileg.....
efelett a kor felett pedig az iskolában, vagy akár az utcán hall elég b+-et a gyerek...hacsak nem buborékban nő fel.
Igazad van, ha máshol is hallhatja, akkor miért ne, más is lop, miért ne lopjak én is. Nagyszerű!
(#55151) metaxx
.....elzárkózom a válaszadás elől!
Jó szöveg! Amihez nem értesz, arról nem lesz videó, értem én.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
subset
senior tag
válasz
Patice #55141 üzenetére
1. xubuntu telepítése ízlés szerint
(érdemes lehet telepítéskor bepipálni a frissítések telepítését és a 3. féltől származó szoftvereket is.
A júzer felvételénél pipa az automatikus bejelntkezéshez
2. frissítsd le a működő rendszert
(A terminál amiben dolgozunk root jogosultságokkal fut)
3. pulseaudio eltávolításaapt-get purge pulseaudio pulseaudio-utils
4. kodi stable ppaadd-apt-repository ppa:team-xbmc/ppa
apt-get update
apt-get install kodi
5. kodi alsa indító készítésenano /usr/bin/kodialsa
A file tartalma ez legyen:#!/bin/bash
AE_SINK=ALSA kodi
exitMajd a sima felhasználód által indított terminálban próbáld ki a parancsot
kodialsa
6.Amennyiben minden ok tedd be a "Munkamenet és indítás" beállításoknál az "Automatikusan induló programok" közé akodialsa
parancsotJó filmezést !
-
Rimuru
veterán
archwiki amdgpu pro, a kernel verzio adott (lts kernel), a tobbihez downgrading packages, itt pedig pacman config hogy ne frissitse a csomagokat.
-
válasz
CPT.Pirk #55158 üzenetére
Az az oka, hogy OpenCL fejlesztést tanulok, és ehhez kell a gyári AMDGPU-PRO driver.
Jelenleg csak két ingyenes disztro van a támogatott OS-ek listáján: Centos és Ubuntu LTS.
Most utóbbit használom, mert a Centos-en az utolsó frissítés óta törött a driver.
Egyelőre műxik, de hosszabb távon szeretnék egy másikra váltani, és azt hittem, hogy ezt egy naprakészebb disztrot vissza tudok butítani.De ezek szerint ez nem ilyen egyszerű.
Lehet, hogy a következő LTS Ubuntu lesz az a naprakészebb disztro.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Így van. Különösen a Xorg + Kernel + vga driver / mesa trió alkot egy összefüggő csomagot, így ezek egyikéből megtartani régebbi verziót nem triviális, mert hoz vele együtt mást is.
Nem is célszerű ilyennel szórakozni, hacsak nincs rá valami erős indok. Neked miért kell ezekből régi?
-
törölt tag
válasz
Oneironauta #55154 üzenetére
Köszönöm
-
Oneironauta
csendes tag
válasz
ubyegon2 #55150 üzenetére
"Ha már játékról van szó, mi van ha az apuka mutatja a gyereknek, hogy nézdcsaktegyerekmittaláltamitt, no innentől kezdve a gyerek el is végezte a kocsistanfolyamot."
A 0AD nem hiszem, hogy könnyen játszható egy 5-7 évesnek, efelett a kor felett pedig az iskolában, vagy akár az utcán hall elég b+-et a gyerek...hacsak nem buborékban nő fel.
Ami a trágárságot illeti, a gamestreamek nagyrészében jelen van és nem csak magyar nyelven, mondhatni a műfaj velejárója...:-)
-
Sziasztok!
Létezik olyan csomagkezelő, amivel meg tudom azt csinálni, hogy egy adott verzióra limitálom jónéhány csomag frissítését a többi csomag és függőség eltörése nélkül?
pl., megmondom a csomagkezelőnek (pl. config file), hogy xorg-ból maximum 1.18-ra frissítsen, kernel verzióból max. 4.9-re, stb. És ezek után is kezelje ennek megfelelően az ezzel összefüggésben lévő csomagokat, függőségeket.
Mert ha létezik ilyan, akkor kipróbálok egy olyan disztrót, ami ezt használja.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, samba alap dolgokkal vacakolok. A cél az, hogy bizonyos mappák csak bizonyos felhasználók által legyen elérhető.
A linuxban csináltam új felhasználót az
# adduser paranccsal
Ezzel a paranccsal hozzáadtam elvileg a samba-hoz a felhasználót#sudo smbpasswd -a felhasznalonev
Az smb.conf-ban pedig avalid users = felhasznalo
az adott megosztáshoz.És a root felhasználóval működnek a dolgok. Szóval ha azt írom be, hogy valid users = root, akkor simán be tudok a root felhasználóval lépni.
Na ha ezt így csinálom kéri is a jelszót a mappa viszont a windows azt írja nem elérhető, talán nincs jogosultsága. Ha eltüntetem a valid users részt akkor gond nélkül megnyitható a mappa.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #55150 üzenetére
Itt nem a játék bemutatása "megtanítása" volt a lényeg, hanem a közös szórakozás. Tudod, úgy ahogy az emberek szoktak.
>>ha az apuka mutatja a gyereknek
Akkor rájön 2 perc alatt, hogy ez nem family friendly tartalom, és másik csatornára kapcsol. A Steam-en pontosan ezért van aktiválva a 18-as "karika" megerősítés kérés mielőtt indítod a streamet. Igaz, ez nálam YT-on nincs kitéve. De lehet, hogy ezek után gondolkozom rajta, hogy csináljak a nem family friendly tartalmak elé egy 18-as figyelmeztetést.
>>Egyébként mi lesz a következő szakmai videó tartalma? Készül már a systemd vs sysvinit videód?
Pontosan ismered a csatorna tematikáját, és hogy ki a célközönség, ezért ezt a kérdést szándékos szurkálódásnak ítélem, és elzárkózom a válaszadás elől!
-
válasz
#95488640 #55149 üzenetére
Na a 0AD kimeríti ezt. A kimerités az megvolt a videóval is, az tuti, mondjuk én amikor néztem, folyamatosan felröhögtem, mert olyan meglepett arcot vágtál, mint lassú malac a kiürült vályu előtt.
Szóval értem én az indíttatást, de célszerűbb lenne már azt bemutatni, hogy minimál szinten ismeritek is a játékot, ez a bénázás se rossz, csak ugye itt a tartalom viccessé válik..... persze a ti csatornátok, de a túlzott modorosságot csak így lehet kompenzálni? Ha már játékról van szó, mi van ha az apuka mutatja a gyereknek, hogy nézdcsaktegyerekmittaláltamitt, no innentől kezdve a gyerek el is végezte a kocsistanfolyamot.
Egyébként mi lesz a következő szakmai videó tartalma? Készül már a
systemd vs sysvinit
videód? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #55148 üzenetére
ubyegon2
Az az értelme főni, hogy rohadt sokan kérnek natív játékot, lehetőleg ingyeneset. Na a 0AD kimeríti ezt.
Plusz van egy másik réteg, aki még mindig abban tévhitben él, hogy "linux alatt nem lehet játszani", nem véletlen ez a sorozat címe. Azoknak is példaként szolgál.>> Nem lehetne visszatérned a szakmai videókhoz? Azok tényleg népszerűek és hasznosak.
Hiszen csinálom azokat is. Ha megnézed a játék vs. nem játék videó arányát, az 5% az 95%-höz.
berus.berus
Mi is így gondoljuk. Ez a túlzott modorosság meg urambátyámozástól a belünk fordul ki.
-
válasz
#21078528 #55147 üzenetére
Szerintem itt nem a tegeződéssel lehet a baj, hanem a trágársággal, ami gyakorlatilag a meglepődés kifejezésre juttatója a videóban és szinte folyamatosan meglepődnek a srácok benne, pedig annyira nyilvánvaló a bénázásuk, hogy nem is értem, min tudnak meglepődni!?
Azért szerintem lehet tegező formát használni 'bammeg' meg 'qrvannya' kifejezések nélkül is.
-
válasz
#95488640 #55145 üzenetére
Azt mondd meg nekem, mi köze ennek a videós bénázásnak a Linuxhoz onnantól kezdve, hogy elindul rajta a játék? Öreganyámat odaültetném egy játék elé és levideóznám, kb ugyanennyit tudna bénázni meg rácsodálkozni a játékmenet történéseire, de mi értelme lenne ezt közreadni? Ráadásul nem elég a játék, még az arcberendezésetek látványa is végigkíséri a nézőt......
Nem lehetne visszatérned a szakmai videókhoz? Azok tényleg népszerűek és hasznosak.
inf3rno-nak egyébként annyiban igaza van, hogy a trágárság tiltott a fórumon.
-
Megéri ide járni. Persze, hogy megéri, én is azért járok ide sűrűn! :-) Örülök, ha neked is tudtam új olvasnivalót ajánlani.
Az archwiki az tényleg nagyon super, persze ha valakinek nyelvi nehézségei vannak, akkor nem egyszerű, de olyan jól meg van szerkesztve az egész, hogy én általában ki tudom silabizálni a lényeget. Persze nagyon kezdőknek lehetne akár magyar nyelvű is. No de azért vannak a guruk, hogy segítsenek nekünk.
Ez persze van, amikor csak arra korlátozódik, hogy
tags fstab vagy valami
.---mentsen az úr bennünket attól, hogy még sok olyan videót lássunk, amiben két hipernokedli óvodás idétlenkedik és felnőtt módjára káromkodik-----
-
-
-
subset
senior tag
válasz
Patice #55135 üzenetére
Szia,
A linkelt leírás több mint 2 éves, és belenézve elég sok buktatója lehet a dolognak...
Elnézést hirtelen nem tudom mi lehet a gondod.OFF:
Nálam egy aktuális xubuntu fut. A pulseaudio ki lett dobva a rendszer telepítése után és felkerült rá az alsa.
Automatikusan bejelentkezik a telepítéskor létrehozott userem, utána indul a kodi (ppa-stable) azAE_SINK=alsa
változóval.
Semmi különöset nem kellett mókolni hozzá, 10 perc konfig volt a standard rendszer telepítése után.
Ha érdekel konkrétabban mit-hogyan jelezd... -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítségre, tanácsra lenne szükségem.
Nem boldogulok a hibakeresésben egy Ubuntu Server + EGL Kodi telepítést illetően. A linkelt leírást használtam egy Ubuntu Server 16.04.3 LTS telepítése után parancssorból, saját userrel (sudo-val). Kernel: 4.4.0-93.
A leírás kb. közepén létrehozunk egy kodi user-t, akinek utána beállítjuk a jogosultságait, hogy a Kodiból tudjuk kezelni a gépet és a beállításokat.A problémám az, hogy a leírás végén minden OK, működik a rendszer, csak nem tudom átállítani a kimeneti hangeszközt a Kodi felületéről. ALSA van telepítve, de ugye a telepítést a saját useremmel csináltam végig, nem a kodi userrel.
SSH-n belépve a saját useremmel furcsa volt, hogy az aplay -l, vagy alsamixer parancsokat nem ismerte föl a rendszer, márpedig tudtam, hogy telepítve van. Guglizás után kipróbáltam ugyan ezeket sudo-val és lám, így már működtek. Innentől kezdve szerintem ez szimpla jogosultság probléma lesz, de javítsatok ki, ha rossz az irány!
A linkelt leírásban a kodi user-t több csoportba is berakjuk:
sudo adduser kodi
sudo usermod -a -G cdrom,audio,video,plugdev,users,dialout,dip,input kodiTegnap éjszaka a saját useremet hozzáadtam az 'audio' csoporthoz, így az aplay -l és alsamixer már ment ezzel a userrel is, de még mindig nem tudtam hangeszközt váltani, pedig a rendszer felismeri és listázza azokat.
A kodi user-t is kivettem és visszaraktam az audio csoportba, megvolt többször is a gép újraindítása, de még mindig semmi előrelépés.Szerintetek milyen csoportba kellene még mondjuk a kodi user-t beraknom, hogy működjön a dolog? Vagy nem is jogosultság probléma, hanem konfig fájlokat kellene módosítanom?
Vagy most a hsz. vésése közben az is eszembe jutott, hogy jobb lenne mondjuk egyből a kodi user-t létrehozni az Ubi telepítéses során és azzal csináljam végig a telepítéseket, hátha az megoldja?
-
válasz
kmisi99 #55126 üzenetére
Platformfüggetlen a beállítása, ugyanakkor rPi-n is fut az ubuntu.
Én keresnék egy másik doksit, vagy legalábbis fentartásokkal kezelném. Pl. nem törölném, hanem átnevezném hogy pl. smb.conf.eredeti. Ha másért nem megnézni hogy gyárilag ez-az hogyan van beállítva.
A másik fontos dolog, hogy mikori leírás. Nagyon régen tanulmányoztam samba doskit, aztán jött a meglepi, hogy a "share" módú biztonság rég elavult, az "user" használatos (egyen rangú hálózatban).
-
Dave™
nagyúr
válasz
#95488640 #55130 üzenetére
Ja igen, very easy-n célszerű kezdeni mert valóban sokkal jobb az AI. De javaslom a diplomáciát használni, simán lehet szövetkezni bot játékossal is, és már nem egyszer nyertem úgy, hogy senkit sem kellett megtámadnom és engem sem támadtak meg, egyszerűen támogattam a szövetségest nyersanyagokkal.
-
válasz
kmisi99 #55126 üzenetére
Ha sajat beallitasokat csinalsz, azzal megtanulod a kulonbozo opciokat. Ha az alapot hasznalod, akkor csak a letezeserol fogsz tudni.
Ugyanezt a "dobd a fenebe az alapkonfigot" masra is ertelmeztetnem, pl. iptables konfigra.
d3zs0: en is igy vagyok vele, de nincs kedvem mar takolni a rendszert. Persze ha ez a systemd-s baromkodas tulmegy egy hataron, akkor valtok.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, most kezdek komolyabban szerverrel foglalkozni, főleg a Samba érdekel. Találtam egy tök jó leírást ami azzal kezdi, hogy töröljük a fenébe az samba/smb.conf fájl tartalmát, és saját beállításokkal gépeljük be.
Ez mennyire ajánlott? Mert nekem valóban nem kell semmi különleges funkció. Kell pár mappa megosztása, néhány felhasználót hozzá akarok adni, és adott felhasználóknak megadni, hogy csak XY mappát érhetnek el és mást nem. Meg persze openVPN-en keresztül hozzáférni, távolról, de gondolom ez itt nem lényeg.
Illetve ugye a smb.conf ba beírt parancsok disztró függetlenek? Csak mert ugye ubuntura végtelen meg egy leírás van, de nekem kényszerből mást kell használni, mert raspberry-t használok.
-
törölt tag
Sziasztok!
https://www.youtube.com/watch?v=1rBniO6ZNeM
A hétvégén játszottunk egy kört (Aztán később többet is) a
0A.D.-val, ami egy kiváló keresztplatformos ingyenes RTS játék!
Akik még mindig úgy gondolják, hogy linux alatt nem lehet
játszani, azok jól nézzék meg. Nem csak, hogy játszani lehet,
de ezzel a játékkal multiban is kiválóan lehet szórakozni!TELJESEN INGYEN!
Aki esetleg kíváncsi az ezután lévő közösségi meccsre, ahol 4v2-ben
ment a harc a bot ellen, az megnézheti A TheStradus csatornán, itthttps://www.twitch.tv/thestradus
Jó szórakozást hozzá!
-
csixy
addikt
Az ESP partíció olyan lehet mint egy feneketlen gyűjtögető szemeteskuka.- Mint ahogy anno a windows XP minél több szemetet begyűjtött ,annál stabilabb lett a túlhízott winnyóz.
Az UEFIs Asus T101HA transformer bookom először köpködte ki magából a manjaro linuxot , aztán a Linux Mint Sonja 18.2-vel már egész jól elvolt, most tettem rá vissza a legújabb Manjarót és észre sem vettem és máris rajta lett és ketyeg mint az óra. Jól elvannak együtt a winnyóz 10-zel. Természetesen hangja még mindig nincs a linuxnak ezen a vason. -
lev258
veterán
válasz
sh4d0w #55116 üzenetére
Nem egészen. Az Ubuntu Szoftverközpont korábban az Ubuntu saját fejlesztése volt, de leálltak vele, túl macerás lett volna az újfajta csomagkezeléshez (snap, flatpak) hozzáigazítani. Helyette átálltak a Gnome fejlesztésűre (amit névleg szintén Ubuntu Szoftvereknek kereszteltek el). Utóbbi viszont, mivel még új, így saját adatbázisa is gyérebb, kevesebb programot tartalmaz. Ettől még persze minden elérhető Synaptic-ból vagy Terminálból.
Szóval a Szoftverközpont nevű látszólag bővebb, valójában viszont már nem támogatott/elévült. Valószínűleg a közeljövőben törlik is a csomagok közül. -
válasz
ArthurShelby #55112 üzenetére
Elobbi az Ubuntu taroloi, utobbiban a partnerek taroloi is benne vannak. Elobbibe is fel lehet venni oket, de szerintem utobbi hasznalhatobb.
-
growler
őstag
-
-
growler
őstag
válasz
ArthurShelby #55112 üzenetére
[link]
Kérdés hogy melyik Ubuntu verzióról van szó ?
A 16.04.x-es verziókból biztos hogy tudsz saját ISO-t / telepítőt készíteni
a segítségével ... az újabb köztes verziókkal (16.10, 17.04) nem tudom hogy
mennyire kompatibilis. (Csak aki próbálkozott már ezzel.) -
ArthurShelby
addikt
válasz
ArthurShelby #55109 üzenetére
Valaki tudja, és érti a 2 közti különbséget?
Másik. Egy belakot ubuntu-ból (jó driverek, programok..) hogy tudok iso fájlt készíteni, hogy később live linux legyen belőle? Simán power iso-val, vagy usb image tool-lal csinálok egy mentést (iso, img), és aztán egy programmal (pl mkusb, vagy lili) készítek belőle live-ot?
-
törölt tag
Sziasztok!
Az aki esetleg lemaradt a tegnapi élő streamről, itt eléri a VOD-ot, természetesen most is időkódos tartalomjegyzékkel ellátva.
Jó szórakozást hozzá! -
ArthurShelby
addikt
válasz
King Unique #55102 üzenetére
A tc plugin nem vált be (nem lehet írni, csak olvasni, bonyolult), ellenben az ext2fsd annál inkább, nagyon tetszik (a többit nem próbáltam).
A helyzet nem túl rózsás
[kép]
Az írási 15-18ról folyamatosan esett a teszt során (végül 5,5-re)Viszont észre vettem egy különbséget egy másik ubuntuhoz képest.
A mostanin "ubuntu szoftverek" a másikon "ubuntu szoftverközpont" van. Csak az utóbbiban találtam meg a flash plugint a firefox-hoz. (az előbbinél a synapcsticsban szedtem le, de ott előtte ki kellett nézni, hogy melyik a jó csomag a másiknál van) -
válasz
Joker88 #55100 üzenetére
Ezt (és a folytatásokat)olvasd át. Egy live rendszerrel kipróbálhatod a felületet, a programokat. Multimédiára (készerkesztés/videóvágás) pedig a Design Suite kiadást ajánlom.
-
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #55099 üzenetére
A linkelt commentemrol meg is feledkeztem mar.
-
Joker88
őstag
válasz
DrojDtroll #55104 üzenetére
irfanview ; gimp .
(amatőr szint , level 1 )
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #55099 üzenetére
Nem. Ennek a problémának a pendrive használathoz van köze. Gyakran megoldja, ha lehúzod, majd visszadugod a telepítő pent, amiről bootoltál. De ez a téma máshová való.
-
King Unique
titán
válasz
ArthurShelby #55101 üzenetére
Az adatlapja szerint max. 100 MB/s olvasás és 15 MB/s írás, ami azért nem annyira acélos, pláne az utóbbi. Sőt, ez utóbbi inkább USB 2.0 szint... A Live rendszer fut a RAM-ból, illetve a perzisztens Live, amely utóbbi a beállításokat megjegyzi. Perzisztens telepítőt Linux pl. az mkusb tud készíteni, Windows alatt meg ezen programok.
Szintetikus sebességtesztet lehet készíteni pl. a Disks (Lemezek) alkalmazással, de akadnak más módszerek is erre. Windows alatt egyébként lehet akár írni és olvasni is az Ext4 fájlrendszert külső programokkal. Példa: Ext2Fsd | Paragon ExtFS. Sőt, akár a TC-hez is van ilyen fájlrendszer plugin.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
ubyegon2 #55085 üzenetére
Köszönöm, sikerült az amazon-t eltávolítani, a synapcstics-ot feltenni. Kedvencem a system load indicator (rendszerterhelés indikátor) is felkerült. Van esetleg egy olyan kis app, ami az időjárást mutatja hasonlóan ott fent?
"Normál pendrive-okkal ez bizony lassú lehet, főleg, ha azok akár egyike USB2-es."
Egy ilyen 64GB-s verzió (usb3).Néha nagyon be tud fagyni a rendszer, néha egész használható. Valahogy rá tudok mérni a pendrive-ra (mint pl a crystaldsikmark windwosnál)? (Csak ugye windwows-on most az ext4 miatt nem látok semmit)
Másik. Ha jól tudom még az elején az ubuntu kipróbálására kattintva a ram-ba tölti be a dolgokat. Mivel a gépemben viszonylag sok van (8GB) meg lehet ezt oldani rendes rendszernél is, így kiküszöbölve a pendrive lassúságát?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox Series X|S
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen autót vegyek?
- Medence topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- PlayStation 4
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged