- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen széket vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pano
addikt
Flatpak nekem a legproblémamentesebb. A rohadt lassú telepítést kivéve, de azt csak egyszer kell végig várni.
A snapet viszont kerülöm, mint egy leprást. Gusztustalan. Főleg, hogy az adott alkalmazás minden egyes első indításkor rohadt lassan nyílik meg. A régi homokórázós Windows korszakra emlékeztet. Én mai napig nem értem, hogy miként gondolták ezt.Mindent egybe vetve, a flatpak igaz egész jó, de csak akkor telepítek abból is, ha nincs más választás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem csak a kollégák itt, hanem már te is a nehéz napokat éled át most?
Amúgy nézd meg pl. a Steam-et. Beépítve tartalmaz egy nagy csomó libraryt adott verzióban, így a játékok csak kevés esetben függnek a disztrón meglévő vagy éppen meg nem lévő libektől. Nem az ördögtől való dolog ez.
-
Pano
addikt
Igen, azt észrevettem, hogy néha pl ha nézek filmet meg még mellé töltök is a meghajtóra, akkor jönnek megakadások.
Windowst csak játékra akarom meghagyni (Linuxon feladtam a harcot, hogy játsszak a cs:go-val, brutál szarul fut, még zárt AMD Pro driverrel is). Azt tervezem, hogy majd ha minden oké, áttolom ext4-re, így csak átmenetileg lesz NTFS."egyszer csak azt veszed észre, hogy 1.5 éve nem volt probléma."
Egyszer csak eljutok odáig is
De eddig a Mint Xfce-el kellett a legkevesebb problémával küzdenem.
Kb egy tucat kisebb-nagyobb hiba jött elő, vezetek róla egy doksit, hogy hogyan kell őket megoldaniEgyedül a VPN problémámat nem sikerült eddig kiküszöbölnöm, ezeken felül. Ha VPN-en vagyok kapcsolódva, nincs netem. Ez megoldható persze a "A Kapcsolat használata csak a hálózaton lévő erőforrásokhoz" beállítással, csak akkor meg nem tudok remminával kapcsolódni a távoli asztalhoz. Ha az előbb említett opciót kiszedem, akkor meg igen, csak sajnos nem tudok mellette netezni, ha a távoli asztalon dolgozom.
(#63093) Bici: Adok én neki, csak működjön rendesen.
-
Frawly
veterán
Gnome Files-ban (alapértelmezett fájlkezelő) rámegyek egy olyan fájlra, aminek az alapértelmezett megnyitását akarom átállítani, jobb klikk, Open with Other Application, és ott mentem, mint Default.
De a Gnome Settings - Details - Default Applications részben is tudsz néhányat közvetlenül állítgatni, igaz csak általános jelleggel, nem fájltípusok szerint.
Írtad neked Mate van, azon nem tudom. Rég használtam.
A Double Commanderben lehet állítani Commander szintjén is, hogy mit mivel nyisson meg, de ez csak arra vonatkozik, amit ebből indítasz.
-
Frawly
veterán
Double Commander?
Engem az ilyen automatikus megnyitós alkalmazásoknál az zavar Arch Gnome-on, hogy beállítok X alkalmazást, hogy Y formátumot azzal nyisson meg. Ez működik is, de ahogy frissül egy Z alkalmazás, ami szintén meg tudja nyitni azt az Y formátumot, akkor frissítéskor annak a post install scriptje őhozzá rendeli át az alapértelmezett megnyitást. Aztán állítgathatom át megint, hogy X alkalmazás nyissa meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez ilyen... Utoljára az XP fért el 20 gigán normálisan...
tboy93: ezt javaslom: https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_56975-56975.html
-
zseko
veterán
Hát na
Szerencsére sikerült helyrerakni, már csak valahogy le kell szedni a grubot a wines meghajtóról.
Aztán már csak egy normálisan működőképes disztrót kell találnom...(#57163) nahaggyámár Nem. A sima alap telepítésen hagytam, semmit nem piszkáltam. A kézi telepítést szoktam mindig használni, most nem tettem meg. Én meg úgy emlékszem, hogy az alap telepítés az mindig is belenyúlt a wines rendszerbe és oda teszi magát, erről most elfeledkeztem.
-
törölt tag
Egen, a Gnome-szoftverek jelenleg a Linux világ legalja, terminálos alkalmazásokra nem ad találatokat egy UNIX-like rendszer csomagkezelője, könyörgöm...?!
Pedig lehet ezt kultúráltan is csinálni, lásd Mageia, ahol be lehet állítani, hogy mindenre adjon találatot a csomagkezelő, vagy csak a GUI-s cuccokra. -
Vladi
nagyúr
A Bivet guiról nem esik szó, viszont én melegen ajánlom.
Amit én tapasztaltam telepítéskor: pár kiadással ezelőtt az új anakkonda szar volt. Most voszont brutál jól muzsikál, ennyire sima és egyszerű telepítőt én még nem láttam.15 GB amúgy nem 15 GiB
Én viszont nem javaslom, hogy a user legyen adminisztrátor. Nem viccből nem adja rá default a telepítő.
Ezt a szoftverek akármit én nem erőltetném, meg olyan sincs, hogy a fedora nem úgy frissít mint általábna a linuxok. De.
Az rpmfusionban van nvidia driver.
De amúgy jó.
-
-
laptop
A pacman -S xf86-video-intel után az lsmod | grep "kms\|drm"
drm_kms_helper 126976 1 i915
drm 299008 6 i915,drm_kms_helper
syscopyarea 16384 1 drm_kms_helper
sysfillrect 16384 1 drm_kms_helper
sysimgblt 16384 1 drm_kms_helper
fb_sys_fops 16384 1 drm_kms_helperill a grep LoadModule /var/log/Xorg.0.log
[ 4.698] (II) LoadModule: "glx"
[ 4.733] (II) LoadModule: "intel"
[ 4.742] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 4.743] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 4.744] (II) LoadModule: "vesa"
[ 14.979] (II) LoadModule: "dri3"
[ 14.979] (II) LoadModule: "dri2"
[ 14.980] (II) LoadModule: "present"
[ 15.175] (II) LoadModule: "libinput"Látszólag semmi változás.
-
-
törölt tag
>> Csak sok kritikát szeirntem jogosan kapsz.
Oké, legit. Nem vagyok tökéletes. A tudásom még kevésbé. Ebből kifolyólag az előállított tartalom sem. Kövezzetek meg érte. De sosem állítottam ezt. Úgy viselkedtek mindannyian, mintha mindenki mindent tudna, vagy már eleve úgy jött volna a világra, hogy mindent tud. Akkor agyon magasztalt szakértő kollégák.. miért nem csináltok ti is egy csatornát, és kezditek el azt amit én, csak "jól csinálni"?
-
0xmilan
addikt
1. nem fiatalabb
No shit Sherlock. Sikerült a legfontosabb részen fennakadni.
2. ez 1, azaz egy darab.
Tessék válogatni.
3. Ha elolvasod a cikket, akkor azt írja: "In theory," tehát elméletileg lehetséges.
Ha az első két szón kívül elolvasod a bekezdés többi részét is, akkor kiderül, hogy az "in theory" a "wormable", automatizált támadásokra vonatkozik. Nem arra, hogy egyáltalán működik-e.
Van rá poc exploit, sőt metasploit modul is. -
törölt tag
Köszönöm.
És Igen sok mindenben igazad van, de ez még csak a sorozat első része. Lesz még szó sok mindenről a biztonsággal kapcsolatban.
A többi meg, nem gáz. Vágom, hogy hol nem látnak szívesen, erősen elgondolkoztam rajta ma délután, hogyha ennyit nem tudok megértetni, akkor mi a fenének is csinálom egyáltalán az egészet?
-
Félreérthetően idéztem. Az annál frissebb kernelekkel van a gáz:
"I don't see myself having much success (or time for) bisecting this, so maybe somebody else will find this info useful:- 4.1 and 4.2 are perfectly fine (which is why I suggest 4.1.x for anybody using gm965 and seeing this problem)
- 4.3-rc1 has a ton of i915/drm changes, which result in a (not obviously harmful) call traces in kernel logs that end in drm_atomic_check_only()
- traces ending in drm_atomic_check_only persist into official 4.3.0, though the full trace differs somewhat from 4.3rc1
- around 4.4-rc1 or 4.4-rc2 (I only have rc3 to test, but that has zero i915 changes in the commit log, so it must've been one one the former two) drm_atomic_check_only disappears and the thread initiator, drm_wait_one_vblank (along with "vblank wait timed out on crtc 0"), appears.
- this persists up until at least ubuntu's 4.8.0"RedHat-nál is magas prioritású, már 1 éve nincs rá megoldás
-
A freedesktop bug hozzászólásai között találtam ezt:
- 4.1 and 4.2 are perfectly fine (which is why I suggest 4.1.x for anybody using gm965 and seeing this problem)Vagyis nálam a 4.2 kernel lenne a befutó. Distrowatch-on a linux(4.12) sort kéne nézni? Mert pl. a Lubuntu 14.0.4 szerinte 3.13-as kernellel megy, de az uname -a szerint 4.4.0-31.
+Ha egyszer találok egy olyan rendszert ami nem dob egy hátast véletlenszerűen, akkor hogyan biztosítom azt, hogy ne frissítsen? (Kernelt? X-et? Jó lenne biztosan tudni, hogy mit mire ne!)
Pl. a 14.0.4 egyből feldobta az ablakot, hogy akkor most frissítsünk 16.0.4.2-re. Addig huzogatom újra, míg ki nem tapasztalom? -
Köszi a tippeket. A 7-essel már dobálja a hibaüzeneteket. Vettem egy nagy levegőt, és a 10.3-as GhostBSD-nek is nekifutottam. Bármennyire más rendszer az X az nem hazudtolja meg magát. Bár nem túl bőbeszédűen a dmesg-ben itt is feltűnik a "composite sync not supported" üzenet. Pedig próbáltam VESA módban is bebootolni.
Ezek után hajlok arra, hogy nem a kernel, hanem inkább az X konfigurációja (verziója) kavarja meg a szószt.Holt tudok utánanézni hogy melyik distro melyik kernellel ill. X verzióval (Wayland-al) jelent meg?
Vagy hol nézzem meg, hogy a GMA X3100 VGA-val melyik rendszer van közeli jóbarátságban?
-
törölt tag
Vladi!
Inkább úgy kéne kezdeni, hogy akkor mi a csomag, mi a tároló, mi a 3rd party tároló...
Én tisztelem a guruságod, és leborulok nagyságod előtt,
de a videóban éppen, hogy el vannak magyarázva a tárolók. Pont annyira, amennyire egy kezdőnek arról tudnia kell. Igaz a csomagok nem. Még nem. De hát annyi anyag van, és olyan kevés az idő.
Csak annyit szeretnék kérni, (továbbra is fenntartva, hogy jöjjön csak a kritika, mert az kell) hogy ha már bele szeretnél kötni valamibe, olyanba tedd, ami nincs benne a videóban, és akkor tök jogos lesz. De legalább nézd meg a videót, annyi mindenbe bele lehet kötni, annyi hülyeséget mondok benne mint a fene, de spec. pont a tárolók el vannak magyarázva, a Main, a Restricteg, Universe, Multiverse, Partners, PPA.Nem kifejtősen, minden részletre kitérően, de egy kezdőnek ez nem is kell. Ha érdekli, utánaolvas, ha nem akkor is lesz kb. fogalma róla, mi az. Szóval plíz... érted.
-
Nekem életszerűtlen volt a javallatod, bár nem is az volt csak egy kritika egy max egyszer beállítandó dologról.
Kezdőknek itt ki is merült a redhat-vonal előnye, de nagyon. Ha ezt nem látod be, akkor tuti, hogy piros sipka volt a jeled az oviban is már.A kezdő Linuxos egy olyan állatfajta, aki mindig a legkisebb ellenállás felé húz, ez pedig, lássuk be, az Ubuntu vonal, ennek a csúcsa pedig a Mint, ha a könnyű felhasználhatóságot nézzük(Ubuntusok ettől persze agyfrászt kapnak mindig). Én három éve nulla ismerettel rengeteg disztrót kipróbáltam, amikor egyáltalán tudtam telepíteni és a Mint felé terelődtem. (később jön a Debian a tanulni akaróknak)
Sehol nem olvastam még senkitől itt a topikon sem, hogy kezdő disztrónak redhat-vonalról javasoltak volna valamit. Ha csinálsz egy Centos kezdő disztrómak c. videót, lehet változni fog a helyzet. Ezt nem kötekedésből mondom, de jelenleg nem a redhat-vonal az, amit csak felraksz és minden működik, ha a hardverek együtállása is optimális persze.
Hogy lásd, mennyire rugalmas vagyok, ezután a kezdőknek javasolni fogom a Fedorát és a Centost, úgyis saját topikjuk van, legyen egy kis élet azokban is! Én csak egy örök kezdő vagyok, meg kell fogadnom egy igazi ősLinuxos guru tanácsát. Ha egyetértesz velem, most be is írom a Téma összefoglalóba.:
Kezdőknek ajánlott disztrók:
Ubuntu és variánsai
Linux Mint Cinnamon, Mate, KDE, XFCE
...
..."Ha egy korszerű, minden igényt kielégítő disztrót szeretnél, válaszd a Fedora ill. Centos változatait, ezek a Redhat Enterprise Linux (RHEL)homokozóiként funkcionálnak, ennél fogva különleges élményben részesítik a kezdőket is!
FONTOS!
Mindkettőnek külön van saját topikja, ahol a guruk várják a kérdéseiteket:Fedora topik
Centos Linux topik"Így korrekt lesz akkor? Haladjunk a korral, törjünk ki az eddigi klisékből, hogy kezdőknek csak az Ubuntu/Mint vonal jó, teljesen egyetértek veled!
-
törölt tag
Köszönöm, a tanácsokat, minden vélemény fontos.
Ami a hadarást illeti, pont az a jellemző rám inkább, hogy mint a rétestészta elhúzom a mondanivalómat a halálba, ezért rettenetesen szűkre vágom.
Ez hadarásnak tűnhet, mert utálom, mikor egy mondat 5 percig tart."mod: vegyünk envidíjá kártyát, aztán rákereshetünk a pépéára. Na ez tök kínai egy kezdőnek."
Remélem nem, hiszen elmagyarázom a videóban mit jelent, és miért kell.
Ami az Ubuntu / Mint tároló kezelési módszereit illeti, Ian Murdock, és a Canonical lesz a illetékes, én csak elmondtam mit érdemes csinálni, ha nem akarsz 130 kbps-el tötymörögni egy Brazil szerverről pl.
Egyébként a sorozat bemutató részekben, lesz RPM disztró is, lesz Arch is, meg igyegykszem minél több mindent megmutatni, aztán a kezdő majd választ magának.
-
redhaton a yum meg az rpm ezt tudja 15 éve. Automatikusan választ magának egyet. 3-4 éve alapértelmezetten a leggyorsabbat...
Ez nagyon jó hir! Csinálhatnál róla egy kezdőknek szóló videót. Most azt, hogy enterprise, azt hagyjuk, szerintem, ha meglátják a kezdők, simán dobják a nullaforintos Mint-et és már fizetik is ki az RHEL-t, mint a katona tiszt!
Egy ilyen ócsófajtát néztem ki elsőre, az 5milliós nem szimpi.
-
Lacc
aktív tag
A WannaCrypt is csak egy ransomware, ami ugyanúgy ismeri a Linux sebezhetőségeit.
Az egyik Linux-ra specializált ransomware talán a FairWare.Egyébként érdemes csak google: "ransomware linux"-ra rákeresni, és lehet kapni találatokat, mint ez:
Wordpress Linux szerveren.
Természetesen sok a fanboy, de vannak szakmailag korrektebb cikkek (jó ez nem olyan szakmailag korrekt, de azért mutatja, hogy jobb nyitott szemmel járni), ahol tényleg mutatják, hogy ez és az is műkődik.
Én anno olvastam olyan cikkeket, hogy remote access sebezhetőségek voltak a Linuxban, volt olyan is ami több évig létezett, és könnyen át lehetett venni a linux felett az ellenőrzést távolról.
Bár a tűzfal progik sokat segítenek, mert default-ban nyitott portokat lezárják. -
Vladi
nagyúr
meglet, így megleli.
Először ip címmel próbáltam ugyanezt, de úgy nem jött össze. MOst felmegy a routerre. annyi, hogy az automatikus csatlakozás maradhat. Nem kell kivenni a pipát.Még dns-em is van, azzal küzdöttem egy sort.
De a kérdés még mindig adott, hogy veszem rá a nm-et, hogy mac cím nélkül is preferálja az erősebb jelet.
-
norbert400
tag
Okés akkor mintet húzom le.
A kérdést fentebb volt. Mikor felraktam a debiant egy másik wincseszterre és újraindult a gép akkor 3lehetőségem volt választani: debian, debian dev, system setup.
A win10 eltűnt pedig az ssdhez hozzá se nyúltam particionálás során. Nyilván valamelyik hardcore user elővarázsolta volna de nekem nem ment;d
Szóval lényegében annyi a bajom hogyha felraknám a mintet akkor nem akarok abba a hibába esni hogy op rendszer kiválasztása során megint csak a linux legyen ott-Amúgy most 24
régi szép idők mikor kiskoromban jobban értettem a dolgokhoz mint most.
-
adika4444
addikt
Oks, megpróbálom a linket...
Most felraktam egy 2.92-t a függőségeivel a Stretch Testing kiadást, de sajnos a message-level-t hiábra írom 0-ra, egy laza suhintással állítja vissza mindig amikor elindítom a daemon-t 1-re, és attól tartok hogy ha elkezdem élesbe terhelni torrentekkel akkor ki fog dőlni a brutális logméret miatt...
Ezzel lehet kezdeni valamit? Hivatalos tm doksiban az van hogy 0 a no loging, de ha átírja akkor nem tudom hogy beleverni a kis ostoba konfigjába hogy az 0. -
adika4444
addikt
No megnéztem és körvonalazódik a probléma.
Az már biztos hogy valami bugos, vszg a csomagtárban lévő Transmission a szerencsés szerencsétlen.nano /etc/default/transmission-daemon
itt át lehet írni a konfig fájlok helyét, átírtam erre:
/sajat/transmission
a mappát is létrehoztam. Így elvileg ide kellene raknia a konfigurációs fájlokat, és innen is kéne olvasnia a settings.json-t.
De ha elindítom, nem igazán csinálja amit kellene.
Nem hajlandó arra, hogy a konfigfájlokat oda tegye és onnan olvassa amit megadtam
Ha megcsinálom ezt: transmission -g /sajat/transmission és utána indítom, akkor rendesen olvassa. tehát egész egyszerűen az /etc/default helyen lévő transmission-daemon-t figyelmen kívül hagyja
Mi a francot lehetne ezzel csinálni?
Van egy olyan sor ami megadja az indításkor végrehajtandó egyéb parancsokat, de ott elvileg jól van meghivatkozva a pár sorral fenntebbi ConfigPath nevű rész...
Mi a fenét lehet ezzel csinálni?
Köszi! -
A #51649-ben írtam, ha az aktuális 4.8 helyett 4.4-et indítom, akkor meg valami Gallium hozza működésbe a VGA-t, és 1024x768-ban működteti több kevesebb sikerrel. Lásd a kásőbbi színes kocka fotót.
lev258
Tehát a .0 és .1 ugyanaz, csak a .1 egy frissített .0. Viszon a .2 már egy új "önáló" kiadás? Ebben nincs logika. Sőt, ha a kernelből indulok ki, akkor pont páros végű kiadásnak kellene agyontesztelt stabil verziónak lenni.Tehet a .0 felfrissül a gépen .1-re, és tovább, de soha nem éri el a .2 állapotot, hanem külön gondozzák, mint egy önálló ágat a fán?
-
Nem. Nem is fogom. Egyszer akartam telepíteni, de valami olyan fura dolgot olvastam a frissítési v. telepítési metodikájáról, hogy égnek állt a hajam és inkább maradtam a kaptafánál.
Szerintem felesleges erőltetni, csak azért, hogy legyen magyar disztró is, inkább sok magyar fejlesztő legyen itt-ott. Magyar űrhajót se akarok, inkább legyen az, mint most, hogy azért ott vagyunk az űrkutatásban. -
ALFA
senior tag
Na, izé, inkább leírom, miket találtam, legyen még több gondod velem lefekvés előtt.
Tehát, history.log-ot nézem.
Elkezdődött az egész az apache2 telepítésével, majd a következőket látom:
(némelyik 10 soros felsorolás, csak az elsőt írom ide az első :-ig)
upgrade libavutil-ffmpeg54
install libaprutil1
install python-vte
install pypar2
install mariadb-common
install php7.0-cli
install javascript-common
remove python-grencode
remove phpmyadminHogyan mondjam meg a terminálnak, hogy tüntessen el mindent, ami ffmpeg upgrade után történt?
-
ALFA
senior tag
Ez a fórum, ugye, kezdőknek van, így légy szíves, írd meg, hogy mit és hol keressek, mert fogalmam sincs róla, mit írsz. Most csináltam először terminálban sudo-val telepítést, és egyértelmű, hogy nem szabad így nekiállni, mert jönnek a módosítások és nem tudni, ténylegesen mi történik.
-
teleahocipöm
senior tag
qurvára.
Most vagy bedöglött a régi notim dvd-írója vagy álltukban megromlottak dvd-k. Most találtam egy régi Lubuntu lemezt, azt feltelepítem az új gépre, majd arról kírom a Manjaro-t.
Érdekes, hogy a Dos-t nem engedi törölni, első telepítésnél -még Live-ből próbáltam- le is fagyott. Most indítottam újra. Nincs WIFI .. -
De milyen vagy már....
Dehogy....nem vagyok ilyen!
(tán néha) Ha a fórumtársunk a képi tájékoztatókat preferálja, mit tegyek? Azért mégse kényszeríthetünk senkit, hogy nekünk higgyen. Én se hiszek el senkinek semmit!
Az viszont biztos, hogy a hibaelhárítás elsajátításához érdemesebb ilyen OhHeyItsLou YT videókat nézni! Ezek után lehet megtanulni, ami igazán hasznos.
-
-
hát igen, elvileg az umask kéne szabályozza a permissiont, de olyan volt mintha ignorálná.
futtattam egy frissítést a serveren, de általában szoktam, és ilyen jellegű parák nem szoktak lenni.mindenesetre átvágtam a gordiuszi csomót azzal, hogy eme szuper leírás alapján áttettem a transmission-daemont a saját user alá.
-
Andralin
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a választ!
Akkor azt hiszem, hogy megpróbálkozom a 7-es CentOS-el.
Szerintetek továbbra is jó lesz, ha GUI nélkül telepítem? A régi rendszeren nem volt telepítve GUI, gondolom az újabb verziók esetén sem létszükséglet szerverek esetében, jól látom?
Nézegetem a letöltési lehetőségeket, van DVD ISO, Everything ISO és Minimal ISO. Melyiket töltsem le ezek közül?
-
A Haladók tényleg nem használják a visszagörgető gombot?
hogy ne kelljen az egészet végigolvasni:
Van ethernet kabelem szoval, ha azzal megoldhato, akkor igy kotnem ossze a TV-vel. A HDMi direktbe lejatszas szerintem eselytelen lenne.Nekem a tv-re most ilyen csillagokat tartalmazó drót van kötve, jól néz ki és nem jön be rajta semmi.
-
-
Tim82
félisten
Átmentem vele a haladó topikba.
ha nem írtál volna egy nyilvánvaló marhaságot az indokaid közé, nevezetesen azt, hogy hiányzik belőlem a minimális segítőkészség.
Én azért nem igazán éreztem velem szemben most az alábbi hozzászólás alapján, de akkor tekintsük úgy, hogy elcsúszott kissé a dolog.
Félreértés ne essék, semmi bajom nincs azzal önmagában, ha rávilágítanak arra, hogy nem idevaló a kérdésem és rosszul mértem fel, hogy hol is kellene feltenni.
Ha ezen az odapottyantós megfogalmazásomon megilletődtél, azt sajnálom, nem hiszem, hogy ez igazán sértő lett volna, de ha megsértettelek vele, elnézésedet kérem, mert nem ez volt a szándékom.
Én is túlreagáltam, elnézésedet kérem érte.
spammer: alapvetően nem vettem annak.
-
A haladó sajnos elég kihalt. Inkább oda kérdez az ember, ahol van élet.
Illetve, amikor mondom valakinek, hogy a PH-n kérdezzen, az esetek 99%-ában vagy "jaj nem mert hülyének néznek" "áh nem" "oké majd" -> sosem fog kérdezni.
Általában el sem jutnak addig, hogy beleolvassanak. (Persze nagy része azt várja, hogy oldja meg helyette valaki, meg se kelljen mozdulni, pláne regisztrálni.) -
Amikor a külsőségekkel vagyunk elfoglalva a segítés helyett....
Ez nem külsőség, komolyan kérdezem, találsz abban az említett linkben akár egyetlen lényegi mondatot is, ami kezdőknek jelent valamit?
Most már legalább van dolgod a haladóban is.
Jó munkát!
Installing kernel headers without network connectivity
But the first step presents a problem on the Zero: how to install the kernel headers package without a network connection? One option is to use a virtual Ethernet interface through USB OTG to another computer, see RASPBERRY PI ZERO — PROGRAMMING OVER USB! (PART 2), but another is to download the .deb file, copy to a USB disk, and install manually:
dpkg -i raspberrypi-kernel-headers_1.20160921–1_armhf.deb
also copied the mt7610u git repository to the USB stick, then build:
make
Initially attempted to build on a Raspberry Pi 3, then copied over the built output to the Raspbery Pi Zero, but it failed to load with “symbols disagree” (differing kernel versions?). Compiled on the Zero instead, wait a while.
-
Egyébként baromi unalmas, hogy mindig ide lyukadunk ki.
Ez így van.
Szerintem meg a fórum arra van, hogy segítsünk a másiknak.
Ez is így van. Valami oknál fogva topikokra van osztva a fórum és mégis megvalósul a segítés, ha a többség hajlandó foglalkozni a topik témájával is.
legpörgősebb nem szakosított linux topik
Persze, ha mindenkit idecsalsz, hogy amott ne legyen semmi dolgod!
Ez egyébként meg már a harmadik általános Linuxos topik témája, az off topikra gondolok.
-
Akcok94
senior tag
feltettem egy server staitkus ip beállítva és egy dhcp szerver status kiírja hogy fut,
cliens alap beállítás dhcp client beállítva és valahogy nem látja egymást a 2, alapból kiosztott ip-kel se,ott cliensnél melyik háló beállítás kell alapból, szerintem ott lesz valami hiba csak eddig sehol se találtam segítséget.
-
Flowtation
őstag
Nekem a fősulin volt egy linuxos tanárom, ma is félistenként nézek rá, egyszerűen elképesztő hogy vágta/vágja a dolgokat. Persze ehhez benne kell lenni, napi szinten foglalkozni a dologgal. És ezzel neked adok igazat, én hiába nézek meg egy parancsot a neten, attól még nem tudom mit csinál igazából. És itt a lényeg. Én wines vagyok a munkahelyemen, de próbálkoztam sulix szerverrel (redhat alapú, de ez szerintem mindegy most), szinte végig a kezemben volt a telefon...
És a legnagyobb bánatom, hogy a dos korszakból származom, ott is parancssoroztunk, csak nem szkript volt hanem batch fájl...mára pedig teljesen elkényelmesedtem...
Pedig nagyon szeretek kávézni
-
Romvr
őstag
Köszönöm neked is az ötleteket és a segítséget...
" fagyást azért jó lenne tudni, miért? Mert lehet ott melegedés is pl. Takarítva volt a szekrény teteje? "
Nem melegszik, mert jól szellőző a sarok és monitoroztam erre a gépet. Takarítva meg akkor van ha éppen eszembe jut. Sajna az utóbbi időben nagyon tiszta mindig... mert állandóan manualizálnom kell..."usb 3-al régi laptop? "
Kb 4 éves masina. 2db USB3-as és 2db USB 2-es van rajta. Én is néztem egy sort rajta, de kitesztelve 130-150 MB/s ment át rajta SSD-ről SSD-re. Ami azért lényegesen jobb mint a 2.0 max 35MB/s-e."Beállítási lehetőség se nagyon kell, mert beállítani 1x kell."
Adná az ég. Majd leborulok napi kétszer Torvalds felé hogy így legyen."Jah még valami, ntfs-re nem tudom mostanában mennyire jó torrentezni, nem olyan régen kifejezetten rossz ötlet volt."
Ezt ki tudod fejteni? Illetve ha nem NTFS-re torrentezek akkor mire? ExtFAT-al úgy tudom öri-hariban van a Linux, más Internacionális formátum meg nem igen van. -
Elfelejtettem mondani, hogy ez inkább Haladó topikba való kérdés!
De mint látodjátok, 11 perc alatt megoldódott.
Megoldódott, mert próbáljuk a topikot profilclean állapotban megőrizni.
Ilyen hatékony a kezdő topik, látod főnök!? Haladóba várhattál volna napokig és csak a man date parancsot kapod.ezzel kerestem rá:
date +%Y.%B.%d.,\ %A,\ %T(bocsi)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest