-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ALFA
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60949 üzenetére
Biztosan nem, az elso oldalon az osszes pipa ki volt szedve.
Ahogy anno irtam, egy jo honapig nem hasznaltam a gepet, amikor elovettem, akkor egy teljes napig frissitette magat, es ketszer volt hiba miatti rendszerujrainditas is, vagy otszor kuldott hibauzenetet, hogy a fejlesztok javitsanak valami hibat, es azota bolond a bongeszo es azota nem tudom hasznalni az ubuntu centre-t se.Mindegy, par het mulva lesz egy tartalek hdd, akkor majd csinalok egy teljes ujratelepitest, mert egy ideig a 14-re kell visszallnom, talan utana megoldodik a gond.
Privatban majd ird meg, merrefele vagy, hogy nehogy elhibazzalak par honap mulva, amikor lesz egy kis nyugi.
Mar csak azt nem ertem, hogy miert irta allandoan, hogy a sw teljesen uptodate, amikor alapdolgok hianyoztak?
-
ALFA
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60940 üzenetére
Igen, update volt, mindenre azt mondja, hogy napra kesz, nincs se torott csomag, se egyeb gond.
Lekertem a vlc fuggosegeit, ezeket irta:
Itt a lekerdezesed eredmenye az smplayer valasszal egyutt: (csupa kisbetuvel irva ugyan ezt irja, ha apt-get install -t irok, akkor eloszor kiirja, hogy dependency tree-t epit, majd utana kozli, hogy nem talal ilyet.)
-
ALFA
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60936 üzenetére
Eddig se kellett, mindig ki volt kapcsolva.
Nem ertem, minek akarja egyaltalan hasznalni, amikor nincs hardveres gyorsitas.
Smplayer ubuntuban nincs benne, az ubuntu sw centre pedig nem mukodik, ahogy par hete irtam.
Kellene a csomag pontos neve, hatha terminalbol meg tudom talalni.Illetve webes keresessel azt talaltam, hogy valami PPA-t kell telepiteni eloszor, csak utana mukodik a smplayer.
-
ALFA
senior tag
Koszonom mindenkinek, kozben kiderult, hogy a linux frissites tette tonkre a videolejatszast is, terminalos letoltonel is ugyan ez volt a helyzet, mire rajottem, hogy ezek a programok mkv fajlba mentenek.
A linux frissites ota valamiert mkv fajlok lejatszasakor a vlc nem ad kepet, es persze, amikor weben neztem ugyan azokat a videokat, ott nem mkv fajl van.Most akkor ujra kell telepitenem a vlc-t, vagy valami speci mkv fajl megjhelenitore van szukseg?
-
ALFA
senior tag
Nyari taborban egy programot kell hasznalni, amit Ubuntu Mate 14.04 ota nem frissitettek, viszont a hivatalos letolto oldal csak 16-os feletti telepitoket enged letolteni.
Hogyan tudom a 14-es telepitot beszerezni? -
ALFA
senior tag
Ujabb gond:
yt-n nezve a videot minden jo, ha letoltom a yt-dl-lel, akkor csak hang van, kep nincs.
Frissitettem mindent, elvileg minden up-to-date, VLC is.
(Ubuntu Mate 16.04) -
ALFA
senior tag
válasz
growler #60780 üzenetére
Ahogy irtam korabban, nincsenek.
Az egesz a frissitestol van, de nem tudn, melyik reszetol.
Az ubuntunak lagalabb hatszor ment visszajelzes a telepitestol, amit bejelentkezeskor automatikusan krealt, hogy eszlelte, hogy nem mukodik es kuldte a hibajelentest a kozpontnak, hogy javitsak a hibat, de egyelore csak a crash szunt meg, a teljes cpu terheles nem. -
ALFA
senior tag
válasz
Frawly #60778 üzenetére
A system monitor se mukodik jol, cpu foglaltsag szerint nem hajlando rendezni, es szinte minden statusra kozli, hogy "sleeping" meg akkor is, amikor a forefox web content-re 48% cpu hasznalatot ir.
Igen, jol sejtetted, a web content resze a ff-nek okozza a gondot, raadasul ket sor van belole, a 0 cpu-s 85MB, a 20-50%-os cpu hasznalatu 225 MB memoriat hasznal most.
a ventillator pedig persze porog, mint az allat, mert a proci 70 fok koruli, csak ugy tudom biztonsaggal hasznalni, hogy ket konyet ket oldalrol alatettem, hogy legyen alul is par centis szellozese.
Szerk:
piszokul erdekes, most, ahogy a forumot olvasom, sys mon szerint ff 8%-kal sleeping, a web content pedig alatta 0%, a masodik sorban pedig 66%-al "sleeping".
A sys mon onbevallasa szerint 9%-kal alszik, a htop harmadat irta ra tegnap. -
ALFA
senior tag
válasz
Frawly #60772 üzenetére
Koszonom, utana nezek.
Most azert jottem vissza, mert valami komoly gond van a FF-el, mert az hagyjan, hogy elfelejtette az osszes konyvjelzot, de importalni se hajlando, sot kezzel se tudok egyetlen egyet se hozzaadni. Egyszeruen nem lep tovabb, amikor egyesevel probalom beirni a linkeket, illetve kozli, hogy a html fajl az ures, ami nem igaz.Ugy tunik, ujratelepitesre lesz szukseg, kell keresnem egy tartalek tarat es amikor vegre tulvagyok az elemzesen, nekiallhatok egy uj telepitesnek.
-
ALFA
senior tag
Oh, most latom, mindjart holnap van.
Nagyon koszonom mindenkinek, hogy kulonosen a vasarnap estejebol ram aldozott sok idot!
-
ALFA
senior tag
Hagytam egy ideig FF-et futni ugy, hogy csak ezt a forumot neztem, CPU terheles 50-75% kozott ingadozik, tovabbi 6MB letoltest tortent, xorg tartosan 10-13%, FF 15-40% kozott ugralt.
Egy kerdesem van mar csak:
mi az a xorg es hogyan tudom kiiktatni kiprobalni, hogy anelkul hogyan alakul a cpu terheles? -
ALFA
senior tag
válasz
Frawly #60767 üzenetére
Ah, kossz, nalam Mate van es ott nincs ilyen ikon.
Csinaltam 4 lepeses tesztet:
1. bekapcsolva a gepet csak a system monitort es a htop-ot inditottam el, majd a kepernyo fotozot, az a ket jobb felso hupli a cpu terhelesben. htop-nal latni, hogy xorg 16%, sysmon 4%-ot eszik es alul 19kb webes forgalom volt.
2. vartam, amig lenyugodott minden, jobb felso hupli a kepernyo foto inditasat mutatja, xorg 10%, sysmon 3% es webes forgalom nem nott.
3. elinditottam a ff-t, lathato, hogy ures, egyetlen ablak indul es varakozik, ennek ellenere vagy tucatnyi soron van ff es minden cpu-t lefoglal, xorg 8% es sysmon 2%-ra csokkent, raadasul bal also sarokban kek hupli es a felirat mutatja, hogy valami azonnal 4,9 MB-ot letoltott.
(nincs semmilyen kiegeszito telepitve, csak ublock origin a reklamblokkolasra)4. vartam, amig lenyugszik a gep, lathato, hogy cpu terheles 25%-ra csokkent, xorg 11, sysmon 3 es ff £5-ot foglal, memoria foglaltsag lenyegeben bekapcsolas ota nem valtozott, de sok apro webes forgalom zajlik.
Ezek alapjan erosen ff-re tippelek, hogy azzal nincs rendben valami, ahogy valamit csinalni akarok, o valami nagy eroforraszabalo dolgot csinal es rengeteg valamit tolt le a webrol.
A cache-t megnezve Mozilla alatt safebrowsingban google4 konyvtarat talaltam 4 MB-nyi adattal, valoszinuleg ez a bunos.
-
ALFA
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60766 üzenetére
Kiprobaltam, de nincs semmi lehetoseg, csak vagy belepek, vagy guest-kent "demo" modban hasznalhatom a gepet. Kiprobaltam, ekkor a xorg nem indul el a htop szerint.
A bejelentkezesi kepernyonel a jobb felso sarokban egy kek korben levo feher emberke ikon jelenik meg, kepernyo betumeretet es kontrasztot lehet allitani, mas lehetoseg nincs.
-
ALFA
senior tag
Csinaltam egy tesztet, igy nez ki a helyzet:
Indulasnal minden engedelyezve kiveve az udvozlo kepernyo es a frissites kereso.
Bekapcsolas utan htop es system monitor inditva, cpu terheles 20-25% korul van, majd lemegy 15-re.
ff elinditasakor - ures kepernyo - cpu terheles felmegy 100%-ra (ff 75-85-ot eszik belole) es kb. 3 Mb letoltes tortenik webrol, majd cpu terheles 50%-ra csokken, xorg eszik belole 5-15%-ot, ff ket soron 2x 10-15%-ot.
ff kilovesevel cpu terheles 15%-ra leesik, egy ido utan xorg 3%-ra csokken.
ubuntu sw centre inditasaval xorg felmegy 20%-ra, a tobbit a ubuntu sw centre foglalja, nincsenek letoltesek.
ff inditasaval letolteses tuskek jelentkeznek. -
ALFA
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60755 üzenetére
Most ismet van egy kis idom, a kovetkezo a helyzet.
Amikor gond volt, akkor cpu teljes terhelessel ment, kiderult, valami xorg okozta.
A kernelben sikerult visszallni egy elozo verziora, de ott csak kis valtozas volt (talan 043 volt es most 037, vagy hasonlo.) es most a ff-t is visszaallitottam 45.02-re, nana, hogy ezuttal torolte az osszes konyvjelzot, mig frisiteseknel nem bantotta oket.:-(Az indulo programok mindegyike be volt pipalva, azok nagy reszet kivettem, most probalgatom, hogy mire van szukseg a gep indulasakor, eleg keves info van, igy csak talalgatok. Az udvozlesre nincs, abban biztos vagyok, a tobbi tucatnyinal most jatszogatok.
Most xorg tartosan 15-20%-on van, a ff 15-rol indul, es egyebekkel egyutt cpu terheles 50% kornyeken van, idonkent hullamosan ff felugrik 75%-ra, majd visszaesik, tehat ff fogja a cpu-t.
A letoltesek hektikusak, ures weboldalnal is csinalja idonkent, alig par weboldalt nezegetek, egyszerre csak egyet, tehat nem a weboldalak tartalmat tolti le elore. ahogy a korabbi kepen lathato, mindig hirtelen, tuskeszeruen van valami letoltes, mig a cpu terheles lassabban ingadozik.
Az ubuntu sw centre-t elinditva cpu terheles azonal es tartosan 100%-ra szogezodik, ff nem fut olyankor, tehat a xorg es egyebek feletti reszt mind elhasznalja az a progi, gyakran 68%-ot is fog a cpu-bol, gondolom, az a szabad maximum.
-
ALFA
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60753 üzenetére
Ez a gondom, ff tartosan 50-90% cpu terhelest okoz es idonkent hirtelen letolt valamiket, amik osszessegeben napi 100 MB-osak es nem tudom, hova mennek, mert nincs nyoma:
ubuntu sw centre-t megnyitva tovabbra is tartos 100% cpu terheles van.
Valami nagyon nem jo itt es most nem tudok ujratelepiteni, mert hataridos munkam van es nincs semmi tartalekom, amire akarcsak atmeneti mentest tudnek vegezni.
-
ALFA
senior tag
Altalanos panaszok szerint az uj Firefox pocsek, vissza kellene allnom egy korabbi verziora, a kerdes a hogyan.
Inkabb altalanosan kerdezem, hogyan tudom Ubuntu alatt megmondani, hogy egy programnak nem a legujabb, hanem egy regebbi verziojat akarom telepiteni? -
ALFA
senior tag
Ubuntu Mate
Nem hasznaltam vagy egy honapig, ket napja elovettem es hagytam, hogy mindent frissitsen.
Tegnap alig tudtam hasznalni a webezesnel, amint Mozilla elindult, 100% proci terheles, idonkent rengeteg letoltes a webrol ismeretlen helyre. System Monitort figyeltem, azt tudom, hogy osszesen legalabb 200 MB-ot toltott le, de nem tudom, hova, a cache-ben mindig legfeljett 10Mb volt, Mozilla nem nott 20Mb fole.
Amitol kiakadtam, hogy a System Monitor szerint CPU History-ban 100% terheles a grafikonon, de amikor a Processeket neztem, akkor szerinte mindegyik alszik, 0 terheles, egyedul a monitor program fut.
Valami jobb program kellene ubuntu ala valodi adatokkal.Most delutan Mozilla mar turheto, nincs letoltes es CPU terheles 50% korul mozog, viszont ahogy elinditottam az Ubuntu sw centre-t, azonnal maximalis terheles es negy alkalommal eddig 10Mb letoltes, mindig minimum 1 MB-os csomagok, pedig meg csak be se tudtam irni semmit az oldalra, hogy mit keresek.
Milyen tesztprogramot ajanlotok, amivel kiderithetem, mi tortent vele?
Eros a gyanum, hogy a frissitesekkel van gubanc, de mindenre azt mondja, hogy minden tokeletes es jo.
Csak eppen nem tudom hasznalni a gepet.:-( -
ALFA
senior tag
Két kérdésem lenne, ha valaki tudna segíteni:
Hogyan lehet rávenni a linuxot, hogy bluetooth drivereket ne telepítsen, vagy ha már megtette, akkor törölje?
Hogyan lehet listát csinálni, milyen hardver van a gépben és milyen drivereket telepített a telepítő ? -
ALFA
senior tag
Pont ezen akadtam ki már az elején, mert volt anno cq evo-m, azon működött. Itt viszont még a bios-ba belépve sincs lehetőség usb-t beállítani, nincs a menüben.
Most nekiálltam a belső diagnosztikát lefuttatni, kiderült, hogy erősen korlátos. Visszamentem hp weboldalára, és jött a megvilágosodás, ez a laptop valami egyedi kódszámú, hiába van rajta hp embléma, nem ismeri. Holnap visszaadom a tulajnak, hogy vigye hardvereshes, mert nekem úgy tűnik, ez nem standard hp gyártmány.Köszönöm mindenkinek a segítséget és elnézést, hogy ilyen sokáig tartott, de álmomban se gondoltam, hogy esetleg nem az, aminek látszik.
-
ALFA
senior tag
Az, hogy nem találtam ilyen lehetőséget benne, pedig az lenne a megoldás.:-(
Nem írtam ide, de azzal kezdtem, hogy a hp weboldalán rákerestem a gépre, hátha van bios frissítési lehetőség, de az volt a hp válasza, hogy ehhez a típushoz nincs semmilyen driver és webes kereséssel se találtam.
Vasárnap vissza kell adnom a gépet a tulajnak, még a holnapi napot rászánom újabb próbálkozásokra, azután fel kell adnom.
-
ALFA
senior tag
válasz
Frawly #59168 üzenetére
Nem akarod megérteni, hogy az a baj, hogy USB eszközről a BOOT nem engedélyezett a BIOS-ban.
Pendrájvról tudok csinálni mindent, ami kell, csak éppen a telepítéshez pendrájvról vagy usb-re csatlakoztatott hdd-ről kellene bebutulni - és ez nem lehetséges, ez a gond.Ahogy korábban megírtam, az osztrák kerülő módszer se működik valamiért, a bios-t kikerülő butuló menüig minden szép és jó, de utána csak egy fehér kurzor villog a képernyőn tartósan.
Egy érdekes tanácsot kaptam, hogy partícionáljam a hdd-t és oda lehet telepíteni valamit, csakhát utána nem tudom megoldani, törölje a partíciókat és úgy telepítse újra magát.
-
-
-
ALFA
senior tag
Tudnám, hogy időnként hova tűnik a prohadver servere, miért van időtúllépés miat újra belépési kényszer?
Más weboldal gond nélkül bejön, nem általános webes hiba... -
ALFA
senior tag
Vaööö, hogy te miket tudsz!
Tudtam én, hogy nem szabad a flopijaimat kidobni!
Megnézem, inglisül mit ir az apróbetük között, majd vigyááz, ha beválik, jövök neked eggyel, csak ne legyen időd félreugrani. -
-
ALFA
senior tag
Adott egy régi, windowsos laptop, amire linuxot kellene telepíteni.
A telepítő pendrájvon van, de a laptop nem butul pendrájvról, a cd olvasója pedig rossz.Megoldható valahogy virtuális dvd-ről felülírni a windowst, és amikor a gép újraindul, már merevlemezről linux indul, és pendrájvról befejezi a telepítést?
-
ALFA
senior tag
Nagyon szépen köszönöm!
Az előző írásodban lévő szöveget olvasva úgy értettem, hogy azért nem baj, hogy nincs flopy, mert hibás volt, de az ottani link is 404-es hibát adott.
[Mármint erre gondoltam.]
Ezt megnézzük hamarosan és remélem, most már működni fog.
Még egyszer nagyon köszönöm! -
ALFA
senior tag
válasz
Frawly #58044 üzenetére
A gond az az ilyen válaszokkal, hogy off-topic témájúak, és nemcsak feleslegesek, de rosszak is.
Semmi közötök hozzá, de jó páran élvezettel kotorásztok más zsebében, így közlöm, hogy webre sincs pénz, és azért ez a gép, mert ezt sikerült a pincében lévő alkatrészekből összerakni. IDE HDD és flopy is van benne.
Ami erre a fórumra tartozik, az az, hogyan lehet működésre bírni, a 8.2-es linux ott van cd-ken, dvd-n, csak éppen nem tudni arról, amit a telepítő követel. Én nem is értem, talán utólag jöttek rá, hogy kimaradt a cd-kről valami fontos, és egy floppyra tették?
Amiért igazából válaszoltam, hogy vegyétek végre észre, hogy pontosan az ilyen hozzáállásotok miatt maradnak az emberek a win-nél, mert előkap pl. egy win telepitőt és kész.
Mert az igazi kérdés az, hogyan lehet működő, használható Pc-t csinálni, és nem olyan lényegtelen dolgok, hogy kinek mennyi pénze van és hány éves programokat használ.
-
ALFA
senior tag
Előkerült egy suse lnux 8.2 telepítő készlet, de hányzik hozzá a floppy a kegészítő fájlokkal, így nem használható.
Tudna valaki segíteni, honnan lehet letölteni a segédfájlokat? -
ALFA
senior tag
válasz
lev258 #57899 üzenetére
Ma sok minden összejött, fél napig tartott, mire a gépet összeraktam, közben elszállt az egér, csak billentyűzettel tudtam tovább lépni és a leírásból is pont a lényeget ugrottam át.
Igen, sokszor csináltam pár éve, de akkor mindig vagy üres hdd volt, vagy meglévő partíció mellé kellett tenni, és akkor a telepítő automatikusan létrehozta a swap részt is, most elvárta, hogy kézzel csináljam, és leblokkoltam. -
ALFA
senior tag
válasz
King Unique #57891 üzenetére
Ah, köszönöm, igen, ezt olvastam legutoljára én is, akkor megvan a megoldás, partició törlés, a szabad területből pár gb-os swap létrehozás, a maradék ext4-re particionálás és alul / beirása csatolási pontnak, és máris elfogadja.
Köszönöm, most már megy a telepítés. -
ALFA
senior tag
válasz
lev258 #57890 üzenetére
Nem lenyegtelen, mert ha van, akkor elfogadja az ures particiot es megcsinalja maganak, ami kell.
Most tolem varja el es fogalmam sincs, hogy mit kell csinalni es hogyan, es te is csak kioktatni tudsz altalanosan, hogy van aweben info. Lehet, de nem taaltam, amit lataltam, az is ugyan azt irta, amit en. -
ALFA
senior tag
Sikeresen eljutottam végre a linux telepítéséig, de sajnos a hdd-n nincs oprendszer, ezért a linux nem hajlandó önként és dalolva az üres partícióra települni, root file system-et hiányol. Örülnék egy rövid tanácsnak, hogy mi a megoldás, mit akar, és miért nem csinálja meg úgy, mintha lenne egy oprendszer a gépen és az üres partícióra települne.
Most van egy 1 GB üres terület, egy 100 GB-os adatterület ntfs partícióként és egy 38 GB-os üres rész, amit ntfs partíciónak állítottam be, de nem elég neki és nem ad semmi infot, hogy mit vár el, hogy továbblépjen. -
ALFA
senior tag
válasz
#73749248 #57124 üzenetére
Csak egy felületes reagálás, hogy örüljél, a részleteseket majd később.
K1: A win sorozatból az xp és a 7 részeket ismerem valamennyire. A lehető legjobb megoldásuk közé tartozik, hogy egy listában látni, hogy mely drivereket és programokat mikor telepítetted, egy bővített listában az oprendszerhez tartozó frissítéseket és kiegészítéseket is.
Továbbá szabadon létrehozhatsz rendszervisszaállítási pontokat, ami hihetetlenül hasznos, ha nem tudod, hogy mi okozza a problémát az új telepítések után napokkal vagy hetekkel később, vagy csak valami összeakad valamivel.A magam részéről megértem azokat, akik pl. drupal-t csak win alatt használnak, mert amíg ennyire szervezetlen a php és egyéb fejlesztési folyamat, addig csak a biztos rendszervisszaállítási pontok jelentik a hatékony kockázatkezelést.
Ha ez szerintetek linuxon lényegtelen, akkor nem tudjátok, mit beszéltek.
ui:
Csak azért nyilvánosan, mert év vége van:
A linux oktató anyag, amire felhívtam a figyelmedet, azon tanítók és tanárok számára készült, akik általános iskola felső tagozataiban és középiskolákban informatikát tanítanak.
Csak, hogy értsd, mi a helyzet oktatóanyag terén. -
ALFA
senior tag
Mivel
1. már legalább hússzor megkérdeztem,
és
2. ez a fórum kezdőknek van,
így
3. elvárható, hogy értelmes és tárgyilagos válaszok szülessenek a lenéző vakkantgatások helyett,
ezért
4. még egyszer, (idén) utoljára megkérdezem:K1. Ha egyszer telepítéskor a "kezdő", vagy "induló", (vagy ahogy nevezitek) csomag nevét kell megadni, és az adott linux verzió dönt arról, hogy ahhoz milyen egyéb csomagok telepítései szükségesek, akkor miért nem képes ezt megjegyezni és tárolni?
K2. Így a harmadik évezred tájékán miért nekem kell ceruzával papírra írni és a szoba egyik sarkába felragasztani, hogy esetleg évek múlva is megtaláljam, hogy mikor, milyen "induló" csomagokat telepítettem?
K3. Erre az egész illogikus folyamatra a sok nagyokos linuxos miért rettentően büszke, és miért nézi le rendszeresen azokat, akik azért kérdeznek többször, mert nem kapnak valódi választ?
K4. Mikor lesz végre egy értelmes linux kézikönyv, ami mindenkinek érthetően elmagyarázza az adott linux változat szabályait?
+1 csak azért, mert jön az év vége, és tudom, rengetegen gondolkoznak a szokásos semmitmondó újévi fogadalmaikon:
K5. Mikor lesz egy értelmes moderátor, aki a kezdőket lekezelőket (is) rendreutasítja, hogy valós válaszokat adjanak felesleges visszakérdezések elkerülése érdekében, illetve azért, mert ELVILEG ez ennek a fórumnak a célja?Na pá.
-
ALFA
senior tag
válasz
#73749248 #57064 üzenetére
Tudnád valahogy szemléltetni, hogy mire is gondolsz? Mert én végképp nem értem.
Az ottani fórumban láthatod, miket válaszoltak.
A dkpg lekérdezés eredménye több ezer soros csomag lett.Én azt akarom látni, hány "fő csomag" van.
Ha még mindig nem érted:
Amikor telepíteni akarsz egy programot, meg kell adnod a "fő" csomag nevét, mire jön egy válasz, hogy ehhez hány csomagot és milyen méretben kell telepíteni.Ilyesmit szeretnék látni, nem a teljes listát, hanem olyan struktúrált listát, hogy pl:
kutyafüle
tartalmaz 241 csomagot
macskafüle
tartalmaz 557 csomagot
stb.
a végeredmény ugyan az lenne, csak tételes felsorolás nélkül, viszont azonnal láthatóvá válna, hogy mely programok - "fő csomagok" - telepítéséről van szó.Ha nem érthető, majd holnap folytathatjuk, most megyek offlineba.
-
ALFA
senior tag
Mindannyian másról beszéltek, de már kezdek hozzászokni, mint linux fórumos "fícsőr".
Mindössze azt nem értem, ha telepítéskor meg tudja határozni, hogy egy adott csomaghoz mely további csomagok kellenek, akkor később, amikor teljes csomaglistát csinálsz pl. dkpg-vel, miért nem tudja megtalálni, melyik a "főcsomag", és melyek tartoznak hozzá?
Miért csak csak egy abc listára képes, miért nem tud struktúrált listát csinálni? -
ALFA
senior tag
válasz
tordaitibi #57044 üzenetére
Szerintem 57039-re utalt.
-
ALFA
senior tag
Már 1998-ban javasoltam hasonló megoldást ez e-ügyintézésre, mert még most is hiába van olyan azonosítód, ami bizonyítja, hogy te vagy te, ha ellopják az irataidat, csakis szeméyesen jelentheted be - és csak akkor foglalkoznak veled, ha bemutatod az irataidat, hogy te vagy te. Szóval a hülyeség az örök.
Azonban megmaradok a magánéletem szabadsága mellett, senkinek semmi köze ahho, mit csinálok, amikor szabaidőm eltöltéséről van szó, hivatalokat messze kerülve.
Részemről itt a .
-
ALFA
senior tag
válasz
#73749248 #57009 üzenetére
Nem álltam neki kotorászni, ránézésre böngészőindításonként gyűjti, hogy merre jártál a weben.
Másfelé se álltam neki kotorászni, csak feltűnt, hogy jelentősen megnőtt a foglaltság, és a korábban egyszerűen pár fájlból álló cache2 alatt az entries-ben már ezer feletti, csak hexa kódokból álló fájlok vannak.ps:
nem leszek rosszul, nem vagyok paranoiás, csak nem szeretem, ha hülyének néznek. Megértem, hogy 9/11-re hivatkozva - és a hülye fogyasztói mentalitás miatt - már mindent meg mernek tenni a szolgáltatók, de én szeretném megtartani a magánéletemet magamnak. Tudom, hogy ezrével kurjongatnak emberkék örömükben, hogy milyen jó, hogy weben megnézheti, hogy az ismerőse/rokona merre jár a bunkofonja nyomkövetése miatt, meg milyen jó, hogy hangmintát adhat a kuglinak, és hogy a gmail, a yt, a fb, linkedin és egyebek automatikusan össze vannak kapcsolva, de azért én még emlékszem József Attila verseire és egyetértek velük. -
ALFA
senior tag
válasz
tordaitibi #57005 üzenetére
Én a 16-os verzió óta használom, de most az 5x-esektől kezdem unni, hogy mindenképpen gyűjti a böngészési adataimat és adja a kuglin keresztül mindenkinek.
-
ALFA
senior tag
válasz
ubyegon2 #56903 üzenetére
Akkor a jereváni rádióban mondták.
A lényeg a NETTO adat, ezek bruttók. Partícionálás és formázás után egy rész "tartalékba" megy, illetve az oprendszer számára lesz fenntartva. A vita abból adódott, ha a nettó területet teleírják, nem lehet átmásolni több darabból álló, összességében azonos kapacitású hdd-re a veszteségek miatt.
Persze, vitatkozni mindenről lehet, Monty Python ezt már (értelmesen) régen bemutatta.
-
ALFA
senior tag
válasz
ubyegon2 #56886 üzenetére
Nem jól érted, de azért kötözködsz, közvetlenül ünnepek előtt is.
A vita lényege az, hogy NETTÓ tárhely esetében
2db 3 TB = 3db 2TB = 1 db 6TB vagy sem.Én pedig ilyenekbe nem megyek bele, klönösen, amióta gb. meg gib meg egyéb baromságok vannak, amik csak arra jók, hogy fórumon nyilvánosan kioktathassatok másokat, milyen hülyék, ha ilyeneket se tudnak.
Úgy emlékszem, régebben neked voltak ilyen táblázataid valamilyen blogban, vagy te linkelted őket, de lehet, hogy már ebben is szenilis vagyok.
Ráadásul nem akarok semmilyen vitába beszállni, ha egyszer van táblázat, akkor azt kell olvasn és nem kell vitatkozni semmiről.
-
ALFA
senior tag
válasz
King Unique #56780 üzenetére
Most nem találom a táblázatot, megadnád a linket, hogy TB-onként mennyi lesz a használható terület?
Megy egy vita, hogy 3-4-6TBüos hdd-k tényleges kapacitása mekkora Ubuntu alatt. -
ALFA
senior tag
Nem találtam fórumot, it próbálok kérdezni.
Úgy hetente kapok egy emilt egy amerikai cég ip ciméről, aminek a fejléce üres, a feladóban az emil cimeim szerepelnek, az átirányitottak együtt.
Mire jó ez?
Lekérdezik az emil címeimet, hogy hova irányítom át őket biztonsági tartalék céljából és ezt tudatni akarják velem? -
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55901 üzenetére
berus.berus / smiley
Annyit tudok, amit eddig közöltek velem, ebből jelenleg a következőkre készülök:
1. Meglepem magamat egy új géppel és maradok annál a szokásomnál, hogy az érzékeny adatokat két másik (kis) hdd-re mentem naponta, melyeket csak a mentés-visszatöltés idejére használok.
A kevésbé fontos adatokat az egyik tartalék hdd-re mentem hetente párszor.2. Fel kell készülni arra, hogy a fiatalok időnként hetekig megjelennek és ilyenkor intenzíven gépet használnak, és persze rendszeresen mutogatnak mindenféle marhaságot a nagyinak.
Erre jött a javaslat, hogy legyen egy NNNaaaagy háttértár, lehetőleg két nagy hdd-vel, melyeken lehet szinkronizálni az egyikre mentett adatokat.Két funkciója lesz. Nagyrészt közös terület, oda töltenek fel mindenféle képet, videot, egyebet, amit ottagynak, így a nagyi akár naponta többször megnézheti, milyen okosak a hülyerekek, hogy mennyiféle képet meg viseot tudnak mutogatni neki.
A másik funkciója az lesz, hogy mindenkinek lesz egy saját területe, amihez csak ő fér hozzá és azt használhatja a gépén lévő érzékeny adatok biztonsági mentésére.Ez nekem elég kínaiul van, mert ez azt sugallja nekem, hogy ahány user, annyi partíció kell, ráadásul a saját oprendszerének megfelelően, és ennek a mérete fix, a saját gép kapacitásától függ. A maradék rész lesz a közös hely, és azt kell szinkronizálni a másik tárolóval.
Én maradnék annál, hogy mindenki oldja meg a saját fáljainak (pláne az érzékenyeknek) a rendszeres mentését úgy, ahogyan szereti, mert tudom a múltból, hogy a szinkronizálás visszafelé is hat, és amikor később jön a vau-vau, hogy eltűnt egy fájl, vagy kitöröltek egy fejezetet, de mégis kellene, akkor jön a sírás, hogy mindenhol a legfrissebb változat van tárolva, nincs visszaállítási lehetőség.
Ezért én maradok a saját kis különbejáratú 120 gb-os hdd-imnél, amíg működnek, és várok, mert abban biztos vagyok, hogy ahol TB-os tár van és a mozgató erő a "mutassunk a nagyinek minél több képet és videot", ott a tárhely exponenciálisan fog növekedni.
+1: Ha lehet, szeretném függetleníteni a saját linuxomat a közös tárolótól, így kérnék egy javaslatot, milyen naggyyyon olcsó gépet kell ahhoz beszerezni, mert a fiatalok a Naaaagy tárhelyért fognak harcolni, de ugy kell hozzá működtető gép is...
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55851 üzenetére
Hát, megnézegettem mindhármat, de most nem vagyok képben.
Az első javaslatokból úgy értettem, hogy OMV kell, hogy mindháromat lehessen használni.Majd ezt találtam:
freenas-nas4freeOMV-re egy másik linket találtam, azt írja, egy komplett rendszer - akkor az előző kettő más linux alatt mehet csak?
1. harder-sw
Mivel a gépem egyre bizonytalanabb, új gépet mindenképp kell venni, akkor már új linux is mehet rá - eddig Suse és Ubuntu-féleségeket használtam.Maradhat Ubuntu (valamelyik), mint debian alapú linux a fentiekhez, vagy az OMV a kötelező választás?
Naná, hogy csak angolul vannak hozzá leírások - illetve freenashos románul és bolgárul is, de azokat még annyira se ismerem.
2. a jövő
Amitől nagyon félek az az, hogy a nyakamba szakadnak a fiatalok, amiből nem nagyon kérek.
Nekem vagy jeneleg egy Ubunta Mate gépem a maga 120 GB-s HDD-jével, és két másik, lényegében ugyan ekkora hdd-n vannak a biztonsági másolatok és egyéb adatok.A fiatalok win7-en nyomulnak, mellette egy 3 TB-os és egy 2 TB-os hdd-jük van a biztonsági másolatokkal, de gondolom, a többség mindenféle program, de inkább video meg zene lehet.
Az ifjú titán pedig tavaly óta valami Mac-es pc-n ügyködik, mert valami akcióban kapott rá eredeti video-audio szerkesztő programot - biztos vagyok benne, hogy hatalmas tárhelyigénye lesz, mert egy családi videót hat változatban készített el és még a munkaváltozatokat is tárolja.
A magam részéről így maradnék körön kívül, egy pendrájvon elférnek a részemről megosztandó fájljaim, míg tőlük teherautóval jönnek majd az "ezt nézzétek meg" és társai, ami nem lenne baj, ha megnézés után törölhetném őket, de hát, ugye...
3. korlátok?
Szóval, a nyugalmamnak biztosan vége lesz, de megoldható lesz valahogy, hogy azt mondjam, nekem elég mindjuk 500 GB életem végéig és a többiről nem akarok tudni/látni? -
ALFA
senior tag
Urak (hölgyek ??), vészhelyzetet érzek, ezért kérnék pár tanácsot, hogyan készüljek fel a rosszra.
Meg lettem fenyegetve, hogy év végére valami NAAAaaagyon jó megoldást kell találni "IT" ügyben, mert nagy családi összejövetel lesz - vaalmi karácsonyi ünnepeket emlegettek, de most nem rémlik, mi az.
A lényeg, hogy bárki jön és bármilyen gépet hoz magával, csatlakozni tudjon egy hatalmas tárolóhoz a neki tetsző oprendszerrel.
Az egyik javaslat szerint két nagy hdd-ről lesz szó, az egyik van használatban sokféle partícióval, a másik a tartalék, amire legalább naponta át kell menteni az adatokat.
A másik javaslat szerint valamilyen automata tükrözéses módszer kell - oda be lehetne vonni az illető kütyüjét és személyes tárhelyét is.Elvileg a pénz nem akadály, mert nem én fizetem, de valamiért nekem kell majd felügyelnem, mert az én szobámban akarják hagyni, így az biztos, hogy a felségterületemre pályáznak.
Ötletek helyett inkább működő megoldásokat várnék.
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55665 üzenetére
Nem ismerem ezeket a parancsokat, inkább nem kotorászok velük.
Az egész gép is furcsa idönként, van, hogy nem hajlandó leállni, csak elkezdi, majd visszaadja a bejelentkező ablakot, csak jelszót kell beírni és máris ismét on. Tegnap reggel úgy indult, hogy az asztalon lévő ikonokat a képenyő közepére rendezte egy kupacba. Máskor szinte pervenként újracsatlakozik webre.
Most sajnos nagyon nincs időm foglalkozni vele, minden egyéb teendő összejött egyszerre, úgy néz ki, egy új gépet lesz célszerű megrendelnem magamnak az ünnepekre - legalább azzal nem lesz meglepetés.Ráadásul metaxx se válaszol, hogy megvan a video, ami minden kérdésemre pontos és szakszerű választ ad, úgyhogy tényleg reménytelennek tűnik a helyzetem...
-
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #55627 üzenetére
mecsboxban, vagy 1:18 modellben?
Amúgy egy ideje el vagy maradva a nekem igértekkel, karácsonyi ajándéknak szánod?
Ha nem, akkor van egy SOS kérésem:
webkamera beüzemelése ubuntu mate alatt, majd programozva menteni képeket nappal percenként, este 10 percenként egy növény növekedéséröl.
Ha nagyon odavagy érte, kibővítheted több kamerás beltéri figyelőrendszerre is, de ahhoz már külön tárolóhely is kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest