- Azonnali fotós kérdések órája
- Fujifilm X
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mefistofeles
veterán
válasz
ubyegon2 #55698 üzenetére
A kínait azért említettem mert sok helyen olvastam, hogy biztos tele van kémprogramokkal meg mittudomén. (ez eddig windowsosok betegsége volt)
A kimenetet mindjárt feldobom bár megmondom őszintén nem az alapján fogok disztrót választani, hogy melyik eszik a leg kevesebbet. Ha nálam szépen, gyorsan zökkenőmentesen megy akkor szarok rá ha kétszer annyi kell neki mint egy ismertebb disztrónak. Nyilván egy gyengébb géppel rendelkezőnek vagy olyanoknak akik erőforrás igényes cuccokkal dolgoznak lényeges kehet nagyon is. -
válasz
mefistofeles #55693 üzenetére
Ha már minden hardver kínai, mi gond lehet a kínai szoftverekkel!
Mennyire pörgős amúgy, mennyi erőforrást eszik az eddig általad használt disztrókhoz képest?
Egy boot után közvetlenül kiadott
inxi -F
parancs kimenet jó lenne ide! Általában bedobjátok ide, hogy szép meg egyedi, de abből nem sok minden jön le másoknak, de egy inxi -F kimenetben látszik az adott hw és legalább annyi, hogy kezdetnek mennyi memót eszik.
Nekem például a Manjaro XFCE elindult FF-szal több memót vett fel egyből, mint a Mint Cinnamon, persze ezek gépfüggő dolgok, de az lenne jó, ha új disztró kipróbálásakor mindenki bedobna ide egy inxi kimenetet.(#55697) Cyrin Tőled is jöhet az inxi -F!
itt az én öreg laptopom inxi-je
ubyegon@ubymintc182-Satellite-L305 ~ $ inxi -F
System: Host: ubymintc182-Satellite-L305 Kernel: 4.13.8-041308-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1995 MHz 2: 1995 MHz
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@59.98hz
GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
GLX Version: 2.1 Mesa 17.3.0-rc1 - padoka PPA
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.8-041308-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (7.6% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 6.8G (37%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 1.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram0
ID-3: swap-2 size: 1.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram1
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 56.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 170 Uptime: 3:06 Memory: 719.2/3818.8MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35 -
Cyrin
addikt
válasz
ezt én is néztem már, nekem is bejön...
-
mefistofeles
veterán
válasz
God Vazzeg #55694 üzenetére
Egyből hibátlanul löki a magyart!
windows mellé tettem de ha minden így marad a win repül és a deepin átmászik az SSD-re. -
God Vazzeg
veterán
válasz
Magyar nyelv ok benne? Nekem is tetszik, megnézem már
-
mefistofeles
veterán
Ismeritek (persze, hogy ismeritek) próbálta már valaki a deepint? Tegnap tettem fel de el vagyok ájulva tőle. Tudom sokakban benne van, hogy kínai disztró..... de ez valami eszméletlen eddig. Gyönyörű, és egyedi, nem olyan mint sok tucat linux verzió ahol a jól imsert összetevők más köntösben vannak összedobálva. Az asztali környezet és még sok progi tudtommal teljesen saját fejlesztés. Nekem eddig hihetetlenül bejön és átlagos felhasználást tesztelve hibát még nem találtam benne. A firefoxon és a qbittorrenten kívül nem is tettem fel eddig semmi mást. Minden úgy jó ahogy van!
-
ALFA
senior tag
válasz
#21078528 #55665 üzenetére
Nem ismerem ezeket a parancsokat, inkább nem kotorászok velük.
Az egész gép is furcsa idönként, van, hogy nem hajlandó leállni, csak elkezdi, majd visszaadja a bejelentkező ablakot, csak jelszót kell beírni és máris ismét on. Tegnap reggel úgy indult, hogy az asztalon lévő ikonokat a képenyő közepére rendezte egy kupacba. Máskor szinte pervenként újracsatlakozik webre.
Most sajnos nagyon nincs időm foglalkozni vele, minden egyéb teendő összejött egyszerre, úgy néz ki, egy új gépet lesz célszerű megrendelnem magamnak az ünnepekre - legalább azzal nem lesz meglepetés.Ráadásul metaxx se válaszol, hogy megvan a video, ami minden kérdésemre pontos és szakszerű választ ad, úgyhogy tényleg reménytelennek tűnik a helyzetem...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55686 üzenetére
Valszeg kb. úgy, mint a 18.1 -> 18.2 upgrade esetén: https://blog.linuxmint.com/?p=3306 - ez tök egyszerű.
mefistofeles: mindegy melyikre teszed, csak az legyen beállítva boot eszköznek a biosban. Én arra raknám, ahol a Linux is van, így a másik vinyó a Windowsal önmagában is boot képes marad.
Csak át kell váltanod a boot eszközt a telepítés után a Linuxos vinyódra ha így csinálod.
-
nOvOp
senior tag
válasz
lev258 #55684 üzenetére
LibreOffice, Darktable, chromium, firefox, keepass. Most hirtelen ezek jutnak eszembe, melyeket használok és vagy tartalmazott a Cinnamont 18.1 vagy a szoftverkezelővel telepítettem. Azért kérdeztem, mert hallotam (vagy olvastam), hogy a szoftverkezelő nem mindig a legfrissebbet tartalmazza és gondoltam, akkor nem is biztos, hogy frissül.
-
mefistofeles
veterán
Urak!
Ha van két merevlemezem és az elsőn van a windows a másodikra pedig a linux kerül akkor a grubot az elsőre kell tenni a választhatósághoz igaz? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackal79 #55682 üzenetére
Elvileg igen. Most hogy néznek ki a partíciók? A legegyszerűbb talán, ha átformázod a win partícióját ext4-re, aztán azt becsatolod a /home alá aztán csak a grubot kell frissíteni.
A másik lehetőség, hogy egy külső eszközzel pl. gparted live bootolsz, aztán azzal átméretezed a / partíciódat a wines kárára. De ez után bele kell nyúlni az fstab fájlba szintén egy külső eszköz alól, szóval ez a rész nem triviális.
3. lehetőség, hogy újrarakod a mintet és formázod az egész ssd-t egyben. Úgy is most jön ki a 18.3...
-
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Jelenleg egy Win10 és egy Linux Mint 18.2 fut a laptopomon. Megoldható így utólag, hogy a teljes SSD-n a Linux maradjon (1 partíció legyen), úgy hogy ne kelljen újratelepíteni?
Köszi! -
Dave™
nagyúr
válasz
kovaax #55679 üzenetére
Nem kizárt, de sajnos nincs összehasonlítási alapom. Bugok vannak, az igaz, de összességében teljesen stabilan és kiszámíthatóan működik minden. Az AUR pedig önmagában elég nagy fegyvertény egy Arch-alapú disztribúció mellett, mert végtelenül leegyszerűsíti a szoftverek telepítését.
-
kovaax
őstag
válasz
lev258 #55677 üzenetére
És @Godvazzeg:
Szóval disztró függő, ha jól tudom, de a biztonsági frissítéseket mindenhol megkapják az adott kiadás*** programjai, és van ahol még újabb verziót is hajlamosak betuszkolni, ha úgy adódik. Szóval mindkettőtöknek igaza is van, meg nem is.Szerk.: *** aktuális stabilra gondolok itt, de van ahol van LTS, amit több évig támogatnak (Ubuntu), meg a Debian az előző kiadásban is szokta foltozni a hibákat egy darabig (lusta vagyok utánanézni meddig).
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Amennyiben egy programot telepítettem a szoftverkezelőből (nem parancssorból), akkor az mindig frissülni fog magától és mindig a legfrissebb lesz fenn?
Amennyiben nem, akkor hogyan tudom frissíteni manuálisan? -
Dave™
nagyúr
válasz
God Vazzeg #55668 üzenetére
Én is így voltam vele (mondjuk nem Cinnamonnal, de az most mindegy), aztán mostanra fordított lett a reláció, a GTK-s környezetek túl egyszerűnek és lebutítottnak tűnnek. Az is igaz viszont, hogy időbe telt megszokni, meg hogy túl sok tud lenni a lehetőség/opció, de így sokkal kevesebb a korlát is. Ugyanez igaz az alkalmazások többségére is, elég csak megnézni a fájlkezelőt, képnézőt, pdf olvasót stb.
KDE esetén nagyon nem mindegy, hogy melyik disztribúcióval történik az első ismerkedés, nekem pl. a Kubuntu nagyon nem jött be, ellenben a Manjaro KDE igen.
-
válasz
God Vazzeg #55668 üzenetére
+végtelen
Nálam minden fekete listás, aminek QT5 kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még jó, hogy több alkalommal ajánlottam a Mint KDE-t kezdőknek és munkában is azt használom. A 18.3-as lesz az utolsó, hivatalos KDE-s Mint kiadás. A többi DE-s verzió megmarad...
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-Mint-Dropping-KDE -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pl. VNC vagy RDP-vel meg tudod csinálni. A Linuxra kell ezek egyikéből szervert rakni, a Windowsodra meg a hozzá való klienst. http://www.makeuseof.com/tag/remote-control-linux-windows/
-
Lacc
aktív tag
Hali, nem tudom, hogy a neten hogyan kellene erre rakeresni:
Az egyik laptopomat hagynam otthon/szallason, amin Linux disztro van (Fedora). A melo helyrol szeretnek napkozben bejelentkezni ra, es ugy hasznalni mint a TeamViewer eseteben. Csak Windows 10-ben nyitnek meg egy Tavoli asztali elereset, es ugy hasznalnam tavolrol a gepet.
Ezt hogyan kell beallitani a Linuxos gepen amit otthon akarok hagyni? (Tenyleg nem talalom most neten - tulsok tulora lefaraszt mar agyilag igy estere.)
Szerkesztve: [Aztszem megvan]
-
cyber86
őstag
Valakinek volna egy kis ideje ránézni a gépemre teamvieweren? Most jelenleg csak teamviewert telepítettem fel, mert valamiért nem akart betőlteni. Meg főleg a lényeg az lenne, hogy ki tudjam próbálni a league of legendset de valamiért telepítés közbe megáll a tudomány
-
cyber86
őstag
-
válasz
cyber86 #55655 üzenetére
Amit telepíteni akarsz, az szerintem a 32bites változat. Nézd meg inkább a 64bitessel.
marhaságot írtam, multiarchitektúrás
Téves tipp, egy változat van fenn, de nálam nem jelez ilyen hibát csak annyit, hogy 21 csomag telepítését igényli még pluszban.Próbáld meg innen a leírás alapján felrakni terminal parancsokkal, az
apt-get install -f
hátha rendezi a függőségeket.Még jobb, ha az
apt
helyettaptitude
-t használsz, az is jobban kezeli, ha valami gond van."
Installation via command lineIf you prefer to use the command line, or if there is no graphical installer available, you can use one of these commands as an administrator:
apt install teamviewer_12.0.xxxxx_i386.deb
Older systems (Ubuntu 14.04, Debian 7 and below)
Run this command:
dpkg -i teamviewer_12.0.xxxxx_i386.deb
In case dpkg indicates missing dependencies, complete the installation by executing the following command:
apt-get install -f
-
cyber86
őstag
Sziasztok. Valaki tudna segíteni abban, hogy miért kapom ezt a hiba üzenetet a teamviewer telepítőjére? [kép] Meg másba is kérnék segítséget csak ahhoz legyen fent előbb a teamviewer
Linux Mint 18.2
-
nOvOp
senior tag
Az importálásra amúgy megtaláltam a választ ezen az oldalon (hátha valaki keresné), de így is első körben az UFRAW-t nyitja meg, majd ha ott leokézom, akkor már csak a GIMP marad a képpel együtt.
Próbáltam összehasonlítani két képet szemre a két programmal és 1:1-es aránynál, és mintha valóban a darktable több részletet tartalmazna. Akkor keresgélek a darktable-hez leírásokat, videókat. Köszi.
-
Igen, szerintem.
Ehhez hozzájön, hogy ez függ attól is, hogy a géped RAW-ját hogy kezeli az UFRAW+GIMP páros. Nekem Panasonic Milc raw-ok és Sony DSLR RAW-ok esetén szemre meg lehetett mondani minimális csúszka tologatás után, hogy több tartalékot ki lehetett hozni darktable-el. -
nOvOp
senior tag
Köszi, ezt közben megtaláltam, csak azt nem tudom, hogyan kell a GIMP-be beimportálni, hogy ne külön kelljen megnyitni az UFRAW-ban, majd ott menteni? Gondolom vhogy meglehet oldani, hogy a GIMP-be ez mint plugin legyen jelen és a CR2 fájlt egyből a GIMP nyissa meg?
@Bici: Igazából most tértem át linuxra és keresem a programokat, amivel a képeket tudnám utómunkázni. A Darktable is fenn van, de a GIMP-hez elég sok infó van anyanyelven
-
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Gimp-be szeretnék CR2 (Canon raw fájl) fájlt betölteni mindenféle konvertálás nélkül. Hogyan tudom? -
válasz
cappa72 #54355 üzenetére
Szóval az úgy kezdődött, hogy (jött szembe a cápa....) egy borús hétfő reggelen úgy 8 óra tájékán rájöttem, hogy az aznapi túrának lőttek.
Így hát mintegy véletlenül megtaláltam az Ubuntu 16.04-et. Így kezdődöt az Ubuntu 10.04 frissítése mintegy 7 és fél év után.Már terveztem régebben is ezt, de a „szép időjárás“ bent tartott a házban, és nagyban segített a tevékenységben.
Első dolog: mentés a régi rendszerről ; komplett rendszermentés.
Az első gondolatom az volt, hogy dd-vel, de rájöttem, hogy simán az srync-es mentés most jobb lesz, mert a régi adataimat nem kéne kidobni (Supertuxkart mentés, Thunderbird, Minecraft).sudo su -
rsync -avx / /media/DOX/dist-backup/ubu1004-2017-10-23/
Igaz, eltartott egy darabig, de lényeg, hogy minden mentve, ha nem tetszik valami, akkor csak simán visszarakom a régit, oszt’ bakfitty.Live DVD elő, kipróbál.
Végülis már próbáltam, így nem okozott különösebb meglepetést. Ez mindenképp jólesett.Telepítés simán lezajlott, a régi rendszer helyére került friss telepítéssel.
Az első rendszerindítás után teljes frissítést csináltam mindenből, és csak ezután kezdtem el minden beállítás frissítését, a testreszabásokat, és a felhasználók hozzáadását, beállítását.
Azért persze volt néhány megbicsaklás a felhasználói dolgokat tekintve :
A users-admin grafikus felülettel nem engedett hozzáadni user-t.
Semgksu users-admin
, sem pedigsudo su -
után.
Így maradt a hagyományos módszer, a nem túl bonyolultadduser
parancs.
Szépen létre is hoztam az eddig meglévőket, kipróbáltam, hogy működnek-e, és eddig minden rendben is volt.
Azonban a lementett adatok visszaállításánál akadt némi gebasz: természetesen jogosultsági gond.
Szerintem a user ID-k nem azonosak voltak, vélhetően a sorrend más volt a mostani létrehozások esetén, mint akkor, amikor jó régen létrehoztam...
Persze nem voltam McDonald’s-os légy, így nem estem két shake-be.
Így jött képbe achown
. Csak el kellett olvasni, és a nem túl nagy bonyolultságú műveletet végrehajtatni az adott, nem stimmelő könyvtárakra.Hát úgy tűnik eddig, hogy ez sikertörténet, de még nem mindegyik user adata, és nem minden program telepítése történt meg. Ezt majd szépen folyamatában...
De az már biztosan látszik, hogy az eredeti elképzelés működik – friss telepítés és /home/user/<.adatkönyvtár> visszatöltés. -
-
ALFA
senior tag
válasz
#95488640 #55627 üzenetére
mecsboxban, vagy 1:18 modellben?
Amúgy egy ideje el vagy maradva a nekem igértekkel, karácsonyi ajándéknak szánod?
Ha nem, akkor van egy SOS kérésem:
webkamera beüzemelése ubuntu mate alatt, majd programozva menteni képeket nappal percenként, este 10 percenként egy növény növekedéséröl.
Ha nagyon odavagy érte, kibővítheted több kamerás beltéri figyelőrendszerre is, de ahhoz már külön tárolóhely is kell. -
Esetleg, ha nem sért szabályokat nem írná meg valaki maszekba, hogy mit kell a kodiba beledöngölni, hogy jól mukoggyon?
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Bocs, hogy megint én...
VPN-t hogy kell linux alatt beállítani, konkrétana csibVPN-re gondoltam.
Van vkinek tapasztalata ebben?
Köszi! -
Igen, a kezdetekkor én is ntfs közös partíciót használtam, de már nem kényszerülök erre!
A múltkor írta Kapitány az exFAT-ot, de ez nem inkább flash alapú meghajtókra van? HDD-re még nem alkalmaztam.
Ha az FSTAB-bal elakadsz, csak szólj, bár már rohadt régen foglalkoztam azzal is, fel kéne frissíteni az ismereteimet.
-
válasz
ubyegon2 #55630 üzenetére
→ ntfs - a csatolandó partíció fájlrendszere
→ defaults - a fájlrendszerrel összefüggő csatolási opciók (defaults=alapértelmezett beállítások)
→ 0 - a fájlrendszer dump-olására vonatkozik (0=nem kell dump-olni)
dump-olás: az adatok mentése egy fájlba, amiből az adatok szükség esetén visszaállíthatóak (A dump-olás idejének megfelelően). Külső tárolóra szokás készíteni, az adatbiztonság növelésére. Otthoni gépeken nem használatos, ezért értéke '0'.
→ 2 - fájlrendszerek boot-olás alatti ellenőrzés rendjét állítja be.
'0' értéknél a fájlrendszert nem ellenőrzi
'1' -re kell állítani a root partíciót
'2' -re állítandók az egyéb ellenőrizendő fájlrendszerek
Fstab szerkesztésekor a szóközök helyzete fontos (mi előtt, mi után van), de mennyisége az adott helyen változhat.
(Ha valaki terminált használ és bővebben érdekli: 'man fstab' paranccsal további információkhoz juthat.)Itt azt is beírja, hogy ntfs, fene se emlékszik már, 4 éve nem használok ntfs partíciót.
-
válasz
#95488640 #55627 üzenetére
No, legalább autómobilok terén jobb az ízlésed!
(#55629) jackal79 A frissítés nem biztos, hogy legyalulja a Linux boot indítóját, de más gondokat okozhat! Például visszakapcsolja a fastboot-ot vagy ilyesmi, az kizárt, hogy valamit ne kavarna be!
Szerintem készülj fel erre és legyen pendrive-on egy live Linuxod!
-
Itt vannak az FSTAB opciók. Itt a szerkesztés módja.
Szerintem ennyi elég neked is, bár egyes helyeken láttam beírva azntfs-3g
sort is, de az régen volt:noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0 (HDD-re noatime felesleges)M I N T A FSTAB
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bae6754a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=4e169dd5-61f4-9165-80ef-1f33cf9f722f none swap sw 0 0
UUID=929741bd-1330-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b6666b-8d0d-4432-666-9f2d46665952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache
#tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Itt is tök felesleges a
noatime
opció. -
Újra kellett telepítenem a linux mintet az újabb winnyóz10 újra telepítése miatt , de telepítés közben elfelejtettem felcsatolni /Adat az NTFS adatpartíciómat .Tudom, hogy az fstab fájlban fel tudom UUID-del csatolni végleg., De milyen opciókat kell (ott a sor végére azt a négy dolgot) beírni?
-
-
válasz
#95488640 #55625 üzenetére
Van tippem, mit nem említesz, de nekem figyelni kell a topiklakók lelkivilágára is!
Valamint mindkettőtöknek ( vagy mindkettő töknek...hirtelen nem tudom melyik helyes :-)))))))) -igazán nincs mit!
Úgy látom kell a cégér a videóidnak is!
(#55624) jackal79 Egyébként jók a videók, némelyikből én is megértettem valamit, elég sok a szöveg benne és mostanában Lamborgínire is gyűjt a koma!
-
válasz
jackal79 #55621 üzenetére
Ez is hasznos oldal, egyébként ha az Összefoglalóban található linkeken átrágod maga, igen sok hasznos infót összeszedsz majd, van a
videátorrrr Linux Mind csatornája (a kép azért van itt most, hogy ne akkor ijedj meg, ha először feltűnik a képen) épp a 3. terminal kezelős videót rakta fel. Rengeteg telepítési leírás van, ezekből is sokat tanulhatsz, tippek-trükkök kezdőknek meg hasonlók. Fogadok, hogy bele sem néztél még az Összefoglalóba.
Van egy könyvlista is itt, a MEK-ből is lehet letölteni magyar nyelvű Linuxos könyveket.
Hirtelen ennyi jut eszembe, de biztos másoknak több ugrik majd be.Az a 10-12 év hatalmas fejlődést jelent Linux alatt.
(#55622) jackal79
Már terminalból akarsz levelezni? Kis alapozás jó lenne szerintem, így durr bele a közepébe.....
Nézd meg az Összefoglaló jogosultságokkal foglalkozó részét. Ja és az archwiki-t mindenképpen kezdd el tanulmányozni, az mindent tartalmaz, ami téged érdekel. -
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #55620 üzenetére
Megmondom őszintén először nagyon tartottam a Linuxtól. Kb 10-12 évvel ezelőtt volt egy próbálkozásom, de akkor nagyon nem vált be (elsősorban a játékok miatt). Mostanság viszont a Win-ből lett elegem, a gyári drive app folyamatosan szinkronizálási hibákat dobált, a Dell laptopomon max-on tekerte a ventilátort meg az adatbiztonsági kérdés is közrejátszott.
Úgy voltam vele teszek egy próbát...
Nagyon sokat fejlődött a Linux. Jelenleg mindkét rendszer fut a gépen, de a Win-t már csak nagyon ritkán indított el.
Elsődleges célom, hogy a terminál kezelését megtanuljam, azt szerintem idővel már csak egy rendszer lesz a gépemen
Amit Win-en használtam app-okat mindet megtaláltam itt is vagy vmi alternatívát, ami kiváltotta.
Nincs vmi "tananyag" ahol a Linux kezelésről sok mindent megtalálok?
Köszi! -
válasz
jackal79 #55619 üzenetére
Örülök, hogy megoldódott, ezek a kezdeti lépések ilyenek, de a legtöbb desktop felületen már egész sok minden megoldható kényelmesen GUI-ból. Win után néha nehéz rátalálni egy egyszerű beállításra is, de kérdezz csak nyugodtan.
Amúgy meg szerencséd, hogy Cinmanót használsz!
Arról tudok ilyen szájbarágósan is.....
-
Joker88
őstag
Mint abszolúte kezdő Linux felhasználó, kíváncsiságból felraktam próbaképp az új Ubuntu 17.10-et, és a Youtubeon találtam egy kis telepítés utáni segítséget..
[link]
Ezt ajánlom mindenkinek , aki most kezd el ismerkedni a Linux rendszerrel.. ( legábbis ha az a Linux Ubuntu )Ezen videó alapján elkezdtem kipofozni a rendszert,és tökre tetszik
-
King Unique
titán
válasz
jackal79 #55611 üzenetére
Korábban volt erről szó. Az
udisks
az újabb rendszereknél már nem működik, de az udisksctl igen. Ha nálad Mint van telepítve, akkor annál szintén lehet grafikusan, vagyis pl. az asztali ikonnál és a fájlkezelőben is van leválasztási opció. Illetve az alsó panelen szintén, de az csak a partíciót csatolja le. -
Valóban nem szerencsés ebben a topikban ezeket a destruktív terminal parancsokat leírni, mert mint a mostani eset is bizonyítja, vannak abszolút kezdők is. Magamról tudom, hogy az első napokban hajlamos voltam kipróbálni a javasolt parancsokat!
destruktív nem volt köztük szerencsére
A mostani pár vonatkozó hsz-t inkább törlöm, nehogy később valaki belefusson a topik keresőjét használva, nem mint ha használnák sokan, de a zördög nem alszik.
Ilyen esetben sokkal jobb lenne, ha a Tg tudná szerkeszteni a hsz-t, mert okulásképpen alá lehetne írni, hogy Vigyázat ez egy veszélyes parancs! , ezt meg azt csinálja.........
-
válasz
Megjelenik ill. ott van az ikon a panel jobb alján. Ha nem lenne, innen fel lehetne tenni:
kinagyítva:
Másik módja az eltávolításnak a Nemo fájlkezelő bal panelje, ott alul szokott megjelenni az adathordozó, ha behelyezed, a mellette lévő jelre kattintva eltávolíthatóvá válik, alapesetben ez csak lecsatolja a meghajtót.
Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint amit ebben láthatsz: (#55614) milangfx
-
lev258
veterán
válasz
A fájlkezelőben ugyanúgy ott van jobb gombra a Kiadás/Eltávolítás. Meg talán akkor is, ha kirakja az asztalra.
NEHOGY beírd. A kollégának vicces kedve volt, csak a kezdő topikban illene megmagyarázni a dolgokat, mielőtt valami nagyon félremegy. Az a parancs az egész rendszert legyalulja, "kitakarítja". Semmi sem marad. Nem tudom, lett-e már javítva ez a hiba, de egy időben olyan mélyen törölt, hogy a gépből téglát csinált. -
jackal79
aktív tag
Még egy dolog lenne. A pendrive-ot és a külső HDD-t, hogy tudom biztonságosan eltávolítani? Ugye Win-ben van egy kis ikon, jobb klikk --> biztonságos eltávolítás és kész. Itt nem találtam hasonlót, sőt ha rádugok bmit is, akkor az nem jelenik meg az óránál egy kis ikon formájában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zaskar #55595 üzenetére
Szerintem simán menni fog minden a másolás után. Amúgy érdekes helyzet, sokszor csináltam ilyesmit Windows alatt is, de még sosem futottam bele jogosultság problémákba.
Alternatív megoldásnak még egyébként ráengedheted a hdd-re a "get data back from ntfs" programot is, csak az nem ingyenes.
*egyébként ez a helyzet mutatja, hogy miért érdemes több oprendszert tartani egy gépen még akkor is, ha egyébként csak egyet használsz.
MKLS: Hibás csomagot raktak fel. A Manjaro nem feltétlen kezdőknek való, mert kicsit sietnek. Jelezd a hibát a fórumukban, vagy megvárhatod míg valaki más is észreveszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen autót vegyek?
- Filmvilág
- BestBuy topik
- Fujifilm X
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest